فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1385)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1385)

  • 114 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/01/15
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حسین طاهری، اکبر بهداد، محسن محمودیه، ریحانک طلاکوب صفحه 1
    زمینه و هدف
    عمل جراحی هموروئیدکتومی معمولا با درد شدید در 24 تا 48 ساعت اول بعد از عمل همراه است. اقدامات مختلفی مانند مصرف مخدرها، بلوک های موضعی و غیره برای کاهش این درد صورت گرفته است ولی یک روش مطمئن در کاهش درد پس از این عمل ارایه نشده است. لذا هدف از این مطالعه بررسی اثرات بلوک حفره ایسکیوآنال با استفاده از بوپی واکائین در کاهش درد پس از عمل مذکور بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد 80 بیمار کاندید عمل جراحی الکتیو هموروئیدکتومی در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان تحت بیهوشی عمومی به صورت تصادفی در دو گروه بلوک حفره ایسکیوآنال با استفاده از تزریق 4cc محلول بی حسی (بوپی واکائین 0.25%) (گروه مورد) و عدم بلوک حفره ایسکیوآنال (گروه شاهد) قرار گرفتند. نوع بیهوشی و عمل جراحی در هر دو گروه مشابه بود. پس از عمل در صورت نیاز و درخواست بیمار داروی پتدین با دوز معین تزریق شد. میزان درد بیماران با استفاده از معیار VAS (Visual Analogue Scale) در زمانهای 0 (بلافاصله پس از هوشیاری)، 4، 12 و 24 ساعت پس از عمل اندازه گیری شد و زمان درخواست پتدین و میزان کلی پتدین مصرفی در مدت 24 ساعت ثبت گردید. اطلاعات ثبت شده با استفاده از آزمون های t، کای دو و فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه از نظر سن، جنس، وزن و طول مدت عمل جراحی وجود نداشت. بر اساس نتایج میانگین نمره کل درد در گروه مورد و شاهد به ترتیب 0.92±2.65و 1.09±4.93 بود (p<0.05) همچنین میزان متوسط نمره درد در زمان های 0، 4، 12 و 24 ساعت پس از عمل بطور معنی داری در گروه مورد کمتر از گروه شاهد بود (p<0.05). فاصله زمانی اولین درخواست مسکن و میزان داروی پتدین درخواستی در 24 ساعت اول پس از عمل در گروه مورد بطور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (p<0.05). میانگین امتیاز نظر کلی بیمار در مورد تسکین درد در گروه مورد 0.75±3.30 و در گروه شاهد 1.00±2.90 بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصله، استفاده از بلوک حفره ایسکیوآنال با بوپی واکائین قبل از شروع عمل جراحی موجب تسکین درد بعد از عمل و کاهش دوز مصرف مسکن تزریقی می شود. لذا توصیه می شود که از این روش برای کاهش درد پس از عمل هموروئیدکتومی و مصرف کمتر داروهای مسکن، استفاده شود.
    کلیدواژگان: بوپی واکائین، حفره ایسکیوآنال، هموروئیدکتومی
  • سید مرتضی حیدری، مجتبی رحیمی، پریز کاشفی، غلامرضا خلیلی، سعید عباس، حسین مومن زاده صفحه 8
    زمینه و هدف
    عمل جراحی اصلاح استرابیسم از جمله اعمال جراحی است که با شیوع بسیار بالای تهوع و استفراغ پس از عمل برخوردار است. علیرغم بکارگیری داروهای مختلف جهت پیشگری یا درمان، این عارضه کماکان پس از عمل دیده می شود. داروی کلونیدین از گروه آگونیست های آلفا -2 بوده و در برخی از تحقیقات انجام شده دارای اثرات متفاوتی بر روی تهوع و استفراغ پس از اعمال جراحی مختلف بوده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان تاثیر این دارو در مقایسه با متوکلوپرامید بر میزان تهوع و استفراغ پس از عمل استرابیسم در اطفال انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کار آزمایی بالینی تعداد 135 بیمار در محدوده سنی کمتر از 18 سال پس از کسب اجازه از بیمار و یا والدین آنها بطور تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند و در هر گروه 90 دقیقه قبل از عمل جراحی، از یکی از شربت های کلونیدین (با دوز 4mg/kg)، متوکلوپرامید (0.25mg/kg) و دارونما استفاده شد. سپس القا و ادامه بیهوشی و عمل جراحی بطور یکسان در 3 گروه انجام شد. تعداد دفعات استفراغ و تهوع در ریکاوری و بخش به مدت 24 ساعت ثبت گردید و نتایج با استفاده از تست های آماری Chi-square وANOVA with Dunnett T3 correction تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان فراوانی استفراغ در گروه کلونیدین (28.8%) از دارونما (37.7%) کمتر بود (p<0.05) ولی توزیع فراوانی تهوع و اوغ زدن بین کلونیدن و دارونما معنی دار نبود. همچنین میانگین تعداد دفعات استفراغ در گروه کلونیدین (0.99±0.51) از متوکلوپرامید (1.48±1.11) و دارونما (2±1.27) کمتر بود (به ترتیب p<0.01 و p<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به آنکه در این تحقیق کلونیدین توانسته است سبب کاهش توزیع فراوانی و میانگین تعداد دفعات استفراغ پس از عمل جراحی شود و با توجه به سایر اثرات سودمند آن در بیهوشی، توصیه می شود که این دارو در اعمال جراحی که با شانس بالایی از تهوع و استفراغ پس از عمل برخوردار می باشند استفاده شود.
    کلیدواژگان: استرابیسم، استفراغ، آگونسیت های الفا، 2، تهوع، کلونیدین، متوکلوپرامید
  • محمدحسین صانعی، بهنام صانعی، پروین محزونی، علی چهره ای صفحه 15
    زمینه و هدف
    سرطان معده دومین علت مرگ ناشی از سرطان را در جهان به خود اختصاص داده است. تعیین ضایعات پاتولوژیک مرتبط با سرطان معده جهت ایجاد برنامه های غربالگری و در نتیجه اعمال اقدامات پیشگیرانه و پیگیری دقیق تر بیماران از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی برخی ضایعات هیستوپاتولوژی مرتبط با سرطان معده انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد - شاهدی یافته های بیوپسی 55 بیمار مبتلا به سرطان معده سلولهای اپیتلیال و همین تعداد از افراد گروه شاهد که شامل بیوپسی های غیر سرطانی و غیر اولسر پپتیک بودند در بخش پاتولوژی بیمارستان الزهرا (س) از لحاظ وجود گاستریت آتروفیک، متاپلازی روده ای، دیسپلازی، شدت گاستریت، وجود فولیکول لنفاوی، انفیلتراسیون ائوزینوفیل و ارگانیسم هلیکوباکتر پیلوری مورد بررسی قرار گرفت و داده ها با استفاده از آزمون های مجذور کای، من ویتنی و شاخص نسبت بخت (OR=Odds Ratio) تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    وجود گاستریت آتروفیک، ائوزینوفیلی و ارگانیسم هلیکوباکتر پیلوری در دو گروه مورد و شاهد اختلاف آماری معنی داری نداشت. در گروه مورد و شاهد به ترتیب درصد فراوانی متاپلازی روده ای 47.3% و 10.9% (p<0.001، OR=19.89)، دیسپلازی 14.5% و 1.8% (p<0.01، OR=76.21) و فولیکول لنفاوی 81.8% و 32.7% (p<0.001، OR=22.46) به دست آمد. درصد فراوانی گاستریت شدید و متوسط در گروه شاهد بیشتر از گروه مورد بود (p<0.05، OR=0.93).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط قوی وجود متاپلازی روده ای، دیسپلازی و فولیکول لنفاوی در بیوپسی معده مبتلایان به سرطان معده، نیاز به پیگیری منظم و در فواصل کوتاه مدت این بیماران از طرف پزشک می باشد.
    کلیدواژگان: ائوزینوفیلی، سرطان معده، دیسپلازی، فولیکول لنفاوی، گاستریت آتروفیک، متاپلازی روده ای
  • فاطمه غیاثی. اصغر اکبری، فامطه سنگتراش صفحه 21
    زمینه و هدف
    تمرین، یکی از مهم ترین درمان های توصیه شده به بیماران با کمردرد مزمن می باشد که تاثیرات اثبات شده ای در بهبود عملکرد و کار بیمار می گذارد. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر دو روش ورزش های ثبات دهنده و ویلیام بر بهبود عملکرد بیماران با کمردرد مزمن مکانیکال می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 34 بیمار زن با کمردرد مزمن به طور تصادفی در یکی از دو روش ورزش های ثبات دهنده (17 بیمار) و ورزش های ویلیام (17 بیمار) قرار گرفتند. هر دو گروه به مدت 14 جلسه تحت درمان مورد نظر قرار گرفتند. داده ها بر اساس پرسشنامه درد McGill، ناتوانی در کارهای روزمره قبل و بعد از درمان جمع آوری و داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل و t زوجی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمره درد در گروه ورزش های ثبات دهنده از 7.3±33.5 به 11.7±14.4 (0.001>p) و در گروه ورزش های ویلیام از 7.2±31.8 به 107±11.5 (0.001>p) تغییر یافت. تغییر میانگین ناتوانی در کارهای روزمره در هر دو گروه معنی دار بود (0.05>p). آنالیز اطلاعات هیچ تفاوت مشخصی را در درد گزارش شده و ناتوانی گزارش شده در کارهای روزانه بین دو گروه نشان نداد (0.05
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این بررسی، ورزش های ثبات دهنده و ویلیام هر دو، در کوتاه مدت بر کاهش درد و بهبود عملکرد بیماران با کمردرد مزمن مکانیکال موثر می باشند و هیچ گونه برتری بین دو روش مذکور از این نظر وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، ورزش های ثبات دهنده، ورزش های ویلیام، ناتوانی
  • مرتضی دهقان، حمیدرضا آرتی صفحه 29
    زمینه و هدف
    دو روش مرسوم درمان شکستگی های تنه تیبیا، روش ثابت کردن داخلی با پلاک و کارگذاری میله در داخل کانال استخوان می باشد. از آنجایی که هر یک از این روش ها معایب و محاسنی دارد لذا این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای نتایج درمانی شکستگی تنه استخوان تیبیا با دو روش فوق انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی بر روی 90 بیمار مبتلا به شکستگی تنه تیبیا انجام گرفت. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه درمان با پلاک (گروه I) و درمان با میله داخل کانال استخوانی (گروه II) تقسیم شدند و پس از درمان دو گروه از نظر متوسط زمان جوش خوردن، مدت زمان بستری در بیمارستان، ضخامت کال استخوانی، دامنه حرکتی زانو و مچ پا و متوسط زمان بازگشت بکار مقایسه شدند. داده ها با استفاده از آزمون های t و t مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس این مطالعه به ترتیب در گروه I و II متوسط زمان جوش خوردن شکستگی 0.25±4.8 و 0.24±3.4 ماه، متوسط زمان بستری در بیمارستان 0.03±5 و 0.04±3 روز و متوسط ضخامت کال استخوانی پس از 4 هفته 0.05±2.5 و 0.06±4 میلی متر، متوسط زمان رسیدن به دامنه حرکتی زانو در حد 130 درجه 0.05±3 و 0.06±1.5 ماه، و متوسط زمان رسیدن به دامنه حرکتی 50 درجه مچ پا 0.04±3.5 و 0.03±2 ماه و متوسط زمان بازگشت بکار 0.07±5.2 و 0.04±3 ماه بود. در کلیه موارد مورد بررسی اختلاف مشاهده شده معنی دار بود به طوری که در گروه II نتایج بهتری بدست آمد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، روش ثابت کردن شکستگی تنه تیبیا با استفاده از میله داخل کانال استخوانی نسبت به استفاده از پلاک ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: پلاک استخوانی، تیبیا، شکستگی، میله داخل کانال استخوانی
  • اعظم علوی، ندا پروین، سلیمان خیری، سعید حمیدی زاده، سیمین طهماسبی صفحه 35
    زمینه و هدف
    آنچه که در درمان یک بیماری مزمن چون تالاسمی دارای اهمیت است علاوه بر کنترل علایم بیماری، بهبود کیفیت زندگی بیمار است. با توجه به اینکه تاثیر تالاسمی و عوارض ناشی از آن بر روی کیفیت زندگی از دیدگاه کودکان بیمار و افراد درگیر با آن هنوز ناشناخته باقی مانده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای کیفیت زندگی کودکان و نوجوانان مبتلا به تالاسمی از دو دیدگاه خود و والدینشان انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی – تحلیلی کیفیت زندگی 39 کودک و نوجوان مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بخش تالاسمی مر کز آموزشی، درمانی هاجر شهرکرد مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های کیفیت زندگی (PedSQL) در دو دیدگاه کودکان و والدین در چهار بعد جسمی (8 سوال)، عاطفی (5 سوال)، اجتماعی (5 سوال) و عملکرد مدرسه (5 سوال) بود. اطلاعات با استفاده از روش های آمار استنباطی (آزمون t زوج، من ویتنی و هبستگی اسپیرمن) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره کمی و کیفیت زندگی این کودکان از دیدگاه خودشان 0.6±1.06 و از دیدگاه والدینشان 0.88±1.43 بود (p<0.001). بین میانگین نمره کیفیت زندگی در دو بعد اجتماعی و مدرسه در دو دیدگاه کودکان و والدینشان تفاوت معنی داری وجود نداشت. اما در ابعاد جسمی (p<0.05) و عاطفی (p<0.001) این تفاوت معنی دار بود. کیفیت زندگی دختران در بعد جسمی بدتر از پسران (p<0.05) و در مجموع کیفیت زندگی کودکان روستایی پایین تر از شهری بود (p<0.01).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که دیدگاه کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور و والدینشان نسبت به کیفیت زندگی به خصوص در دو بعد عاطفی و جسمی متفاوت می باشد. با توجه به نقش والدین در آموزش کودکان توصیه می شود برنامه هایی به منظور ارتقا سطح بهداشت روان این بیماران همراه با خانواده آنها در کنار مراقبت های درمانی ارایه گردد.
    کلیدواژگان: تالاسمی، کیفیت زندگی، کودکان، نوجوانان، والدین
  • شهین مظاهری، اکرم حسین زاده صفحه 42
    زمینه و هدف
    سونوگرافی داپلرترانس کرانیال (TCD) روشی غیر تهاجمی، ارزان، سریع و مفید در ارزیابی و تعیین محل ایجاد پاتولوژی در بیماران مبتلا به سکته مغزی حاد بخصوص در محدوده شریان مغزی میانی (MCA) است. این تحقیق با هدف بررسی ارزش پیشگویی مقایسه وضعیت همودینامیک شریان مغزی میانی توسط سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال و بررسی روند بهبود عملکرد این بیماران در طی 1 و 6 ماه بعد از شروع بیماری انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه آینده نگر تعداد 102 بیمار مبتلا به سکته مغزی حاد مراجعه کننده به بخش نورولوژی بیمارستان سینا شهر همدان در طی سال 1384 مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تمامی بیماران اقدامات درمانی معمول و CT Scan بدون ماده ی حاجب همچنین سونوگرافی داپلرترانس کرانیال در 24 ساعت اول بستری انجام گردید. بیماران بر حسب اطلاعات TCD به سه گروه دارای خونرسانی طبیعی دو طرفه (گروه اول)، خونرسانی غیر طبیعی یک طرفه (گروه دوم) و خونرسانی کاهش یافته دو طرفه (گروه سوم) تقسیم شدند. عملکرد حرکتی بیماران در طول بستری، یک ماه و 6 ماه بعد از ترخیص توسط یک متخصص نورولوژی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آماری کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 12.67±65.39 سال و 48% مرد بودند. عملکرد حرکتی در سمت گرفتار، در هر سه گروه دارای روند بهبودی معنی داری بود (p<0.05) و در مقایسه با یکدیگر در ماه ششم گروه دوم دارای روند بهبودی ضعیف تری نسبت به گروه اول و سوم بود (p<0.01). با این حال روند بهبود اختلالات اسفنکتری و تکلم در بین سه گروه یکسان بود (p>0.05).
    نتیجه گیری
    بررسی تغییرات همودینامیک در محدوده شریان مغزی میانی به کمک TCD دارای ارزش پیشگویی کننده در بهبود عملکرد حرکتی بیماران مبتلا به سکته مغزی حاد در شش ماه بعد از ترخیص بود.
    کلیدواژگان: پیشگویی، سکته مغزی، سونوگرافی داپلر، شریان مغزی میانی، خونرسانی
  • احمد براقی، خسرو نقیبی، کامران منتظری صفحه 48
    زمینه و هدف
    بی هوشی نخاعی به دلیل راحتی تکنیک و نیاز به میزان کم داروی بیحسی موضعی و عوارض نسبتا کمتر در مقایسه با بیهوشی عمومی در بین متخصصین بیهوشی از مقبولیت زیادی برخوردار است. لیدوکائین بطور وسیعی در این روش بکار می رود و مسلما افزایش طول مدت بی دردی آن در طی عمل جراحی می تواند بر مقبولیت این روش بیفزاید. امروزه اپی نفرین و فنتانیل به طور وسیعی جهت بهبود کیفیت بلوک و افزایش زمان بلوک بی هوشی نخاعی استفاده می شوند و از آنجا که مقایسه ای بین این دو دارو صورت نگرفته است، مطالعه حاضر با هدف بررسی مدت زمان بلوک حسی و حرکتی ناشی از تزریق این دو دارو با هم و به تنهایی به همراه لیدوکائین انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دو سویه کور انجام شده است. سه گروه 20 نفری از بیماران کاندید عمل جراحی قسمت تحتانی شکم به طور تصادفی انتخاب و تحت بی هوشی نخاعی به ترتیب با مخلوط 50 میلی گرم لیدوکائین+0.2 میلی گرم اپی نفرین ''(گروه اول)، 50 میلی گرم لیدوکائین+20 میکروگرم فنتانیل+0.2 میلی گرم اپی نفرین (گروه دوم) و 50 میلی گرم لیدوکائین+20 میکروگرم فنتانیل (گروه سوم) قرار گرفتند. سپس بیماران از نظر طول مدت بلوک حسی و حرکتی و تغییرات همودینامیک مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از آزمون های آماری کای دو و ANOVA مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    توزیع فراوانی از نظر جنس و میانگین سنی در هر سه گروه یکسان بود (p>0.05). میانگین طول مدت بلوک حسی در گروه اول 19.02±130.25 دقیقه، در گروه دوم 32.7±133 دقیقه و در گروه سوم 14.58±116 دقیقه بود که تفاوت معنی دار آماری بین سه گروه وجود نداشت. میانگین طول مدت بلوک حرکتی در گروه اول 14.63±120.95 دقیقه و در گروه دوم 25.74±118.75 دقیقه و در گروه سوم 18.23±107 دقیقه بود که تفاوت معنی دار آماری بین سه گروه وجود نداشت و همچنین تغییرات همودینامیک در هر سه گروه اختلاف معنی داری با هم نداشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن ترکیب دارویی 20 میکروگرم فنتانیل و 0.2 میلی گرم اپی نفرین به داروی بی حسی موضعی لیدوکائین طول مدت بلوک حسی و حرکتی و تغییرات همودینامیک را نسبت به هر یک از دو داروی فوق به تنهایی تغییر نمی دهد و در نتیجه نیازی به استفاده هم زمان از دو دارو نیست. لذا مطالعات تکمیلی با دوزهای متفاوتی از داروهای فوق پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اپی نفرین، بلوک حرکتی، بلوک حسی، بیهوشی نخاعی
  • شهرام مشهدی زاده صفحه 54
    زمینه و هدف
    گرسنگی سبب تغییر در سطوح پلاسمایی هورمون های هیپوفیزی از جمله گنادوتروپین ها و هورمون رشد می گردد. با توجه به پیچیدگی دو محور هیپوتالاموس - هیپوفیز - گناد و محور هورمون رشد و نتایج متناقضی که در خصوص تغییرات هورمونی دو محور یاد شده در طی گرسنگی وجود دارد، مطالعه حاضر با هدف بررسی تداخل عمل بین دو محور هیپوتالاموس - هیپوفیز - گناد (HPG) و محور هورمون رشد در سطوح هیپوتالاموسی - هیپوفیزی در طی گرسنگی انجام گردید.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی 32 سر موش صحرایی نر بالغ به چهار گروه مساوی تقسیم شدند. گروه های تجربی به مدت چهار روز در شرایط گرسنگی قرار گرفتند و فقط از آب استفاده می کردند. در حالی که گروه کنترل از غذای استاندارد آزمایشگاهی و آب بطور نامحدود استفاده می کردند. به هر یک از گروه های کنترل و گرسنه هر روز یکبار 1.0 سی سی روغن ذرت به گروه گرسنه تیمار شده با تستوسترون هر روز یکبار 1 سی سی حاوی 1mg/kg وزن بدن تستوسترون و به گروه گرسنه تیمار شده با استرادیول هر روز یکبار 1 سی سی حاوی 1mg/kg وزن بدن استرادیول تزریق شد. در پایان روز چهارم میزان هورمونهای رشد (GH)، لوتینیزینگ (LH)، محرک فولیکول (FSH)، تستوسترون و استرادیول اندازه گیری و یافته ها با استفاده از آزمونهای ANOVA دانکن، توکی و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در طی گرسنگی سطوح پلاسمایی هورمون رشد 64% افزایش یافت در حالی که سطوح پلاسمایی FSH، LH و تستوسترون به ترتیب 33%، 31% و %41 کاهش نشان دادند (0.001>p). اگر چه در حیوانات گرسنه تیمار شده نیز افزایش سطوح پلاسمایی GH دیده شد، اما این افزایش بسیار کمتر از حیوانات تیمار نشده بود (0.001>p). همچنین تیمار با این هورمون ها سبب کاهش معنی داری در سطوح پلاسمایی FSH و LH شد (0.001>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش دو محور هیپوتالاموس - هیپوفیز - گناد و محور هورمون رشد در طی گرسنگی کوتاه مدت مکانیسم تنظیمی مشترک و مشابهی دارند.
    کلیدواژگان: استرادیول، تستوسترون، گنادوتروپین ها، گرسنگی، هورمون رشد
  • حسین یوسفی، تهمینه محمودی، نزهت زبردست، فروزان گنجی صفحه 63
    زمینه و هدف
    کیست هیداتیک یکی از بیماری های مشترک بین انسان و دام است که از شیوع نسبتا گسترده ای در دنیا برخوردار می باشد. استان چهارمحال و بختیاری به دلیل وجود شغل دامپروری یکی از نقاط بالقوه پر خطر این بیماری است. با توجه به اینکه شهرستان لردگان دارای شیوع بالایی از آلودگی در استان می باشد، این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی از عوامل خطر ابتلا به کیست هیداتیک در این شهرستان مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی – تحلیلی از بین تمام افراد بالای 15 سال شهرستان لردگان 500 نفر به روش چند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه خود ساخته حاوی سوالاتی در مورد عوامل خطر ابتلا به بیماری در اختیار آنها قرار گرفته و تکمیل گردید. همچنین 30 قصاب از مناطق مختلف این شهرستان انتخاب و پرسشنامه شامل موارد نگهداری سگ توسط قصاب ها و امکان تغذیه سگ به وسیله احشا آلوده تکمیل گردید. اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه ها با استفاده از آزمون کای دو تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه میزان آگاهی از نحوه انتقال بیماری 7.2% و میزان استفاده از آب لوله کشی 88.2% بوده است. همچنین در 54.4% موارد سبزیجات بصورت موثر شستشو داده می شدند. میزان نگهداری سگ در منزل 22.4%، نگهداری دام در منزل 42.6%، وجود سگ ولگرد در محل سکونت 75.6% بود. وجود سگ در محل قصابی ها 30% و تغذیه سگ ها با احشا دام ها 20% بود. 40% قصابان برای سهولت جدا کردن پوست در زیر آن می دمیدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این بررسی که نشان می دهد سطح آگاهی مردم و قصاب ها در حد پایینی است به نظر می رسد که این افراد از نظر عوامل خطر بیماری کیست هیداتیک بایستی مورد آموزش قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آگاهی، عوامل خطر، عملکرد، کیست هیداتیک
  • ایزدپناه قیطاسی، محمدرضا نیکبخت، هیبت الله صادقی، ویدا سبزعلی، سهیلا سبزعلی، مهرداد شهرانی صفحه 68
    زمینه و هدف
    دیابت ملیتوس یک اختلال متابولیکی کربوهیدراتها، چربی ها و پروتئین ها است که ناشی از کمبود یا فقدان انسولین می باشد. استفاده از داروهای شیمیایی در درمان دیابت و عوارض ناخواسته این داروها باعث تمایل روزافزون به مصرف مواد و داروهای گیاهی با عوارض کمتر شده است. گیاه گندی تلخه (Securigera securidaca) یکی از این گیاهان است که در طب سنتی اثرات ضد صرعی، مدر، کاهنده فشار خون و کاهنده قند خون به آن نسبت داده شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات هیپوگلیسمیک عصاره آبی - الکلی دانه این گیاه بر قند خون القا شده بوسیله استرپتوزوسین انجام شد.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه تجربی است که در آن تعداد 70 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به هفت گروه تقسیم و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای القا دیابت از استرپتوزوسین (45 میلیگرم و کیلوگرم) به صورت وریدی استفاده شد. عصاره گیاه گندی تلخه به میزان 500، 1000 و 2000 (میلیگرم/کیلوگرم) پس از اطمینان از دیابتی شدن به صورت خوراکی گاواژ گردید. قند خون حیوانات قبل، یک، دو و سه هفته پس از تجویز عصاره اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری t مستقل، t زوجی و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    استرپتوزوسین باعث افزایش معنی دار قند خون نسبت به گروه کنترل شد (p<0.001). تجویز عصاره در دوزهای 500 و 1000 میلیگرم بر کیلوگرم پس از گذشت دو هفته کاهش معنی داری در میزان قند خون القا شده ایجاد نکرد ولی تجویز عصاره به میزان 2000 میلیگرم بر کیلوگرم، قند خون را به طور معنی داری کاهش داد (p<0.001). عصاره تاثیری بر قند خون طبیعی موشها نداشت و گذشت زمان (تا سه هفته) تاثیری بر کاهش قند خون القا شده نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که عصاره آبی – الکلی دانه گیاه گندی تلخه می تواند قند خون القا شده به وسیله استرپتوزوسین را در موشهای صحرایی نر کاهش دهد که این اثر با افزایش دوز عصاره بیشتر بوده است و با تحقیقات تکمیلی بیشتر، احتمالا می تواند به عنوان یک داروی گیاهی در درمان بیماران دیابتی مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: استرپتوزوسین، دیابت، گندی تلخه، موش صحرایی
  • کورش منوچهری نایینی، حسین کشاورز، رحمان عبدی زاده دهکردی، نزهت زبردست، سلیمان خیری، پوران خلفیان، علی ضامن صالحی فرد صفحه 74
    زمینه و هدف
    توکسوپلاسموزیس مادرزادی به عنوان یکی از خطیرترین اشکال عفونت توکسوپلاسمایی هنگامی رخ می دهد که زنان برای اولین بار در خلال دوره بارداری به عفونت مبتلا گردند. بنابراین در هر جامعه ای آگاهی از میزان شیوع آنتی بادی های ضد توکسوپلاسمایی در زنانی که در سنین باروری و یا دوران آبستنی بسر می برند حایز اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف آگاهی از شیوع سرمی آنتی بادی های ضد توکسوپلاسمایی در سه ماهه ی اول دوران بارداری زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی - درمانی استان چهارمحال و بختیاری انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 384 خانم باردار (سه ماهه اول بارداری) به روش نمونه گیری سهمیه ای آسان انتخاب گردیدند و نمونه های سرمی تهیه شده از آنان از نظر وجود آنتی بادی های ضد توکسوپلاسمایی تام با استفاده از روش ایمونوفلورسانس غیر مستقیم مورد آزمایش قرار گرفت و در صورت مثبت بودن واکنش سرمی عیار هر یک از نمونه ها تعیین گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (کای دو) تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان داد که تنها در کمتر از یک سوم جمعیت مورد مطالعه (27.6%) آنتی بادی های ضد توکسوپلاسمایی با سطوحی بین 1:2560- 1:20 وجود دارد. بیشترین میزان شیوع آنتی بادی های ضد انگلی در زنان باردار 45-40 ساله (50%) مشاهده گردید (p<0.05). در 38.5% از زنانی که بر علیه انگل واکنش سرمی مثبت داشتند تماس نزدیک با گربه وجود داشت (p<0.05). همچنین در تحقیق حاضر در 82.2% از زنانی که بر علیه انگل واکنش مثبت سرمی داشتند گوشت گوسفند اصلی ترین نوع گوشت مصرفی بود (p<0.05). بیشترین میزان شیوع آنتی بادی های ضد توکسوپلاسمایی در زنان باردار شهرستان شهرکرد (51.9%) و کمترین میزان آن در زنان باردار شهرستان فارسان (6%) مشاهده گردید. همچنین در این مطالعه ارتباط معنی داری بین شیوع آنتی بادی ضد انگلی با هفته بارداری، سابقه مصرف سبزیجات خام، سابقه سقط قبلی، رتبه زایمانی و مناطق زندگی شهری و روستایی مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که بخش عمده ای از زنان باردار این استان نسبت به عفونت حساس بوده و ممکن است در ادامه دوره بارداری و یا آبستنی های بعدی خود به عفونت حاد توکسوپلاسمایی مبتلا گردند.
    کلیدواژگان: آنتی بادی، ایمنوفلورسانس غیر مستقیم، توکسوپلاسما، زنان باردار
  • مهربان صادقی، سلیمان خیری، عباس جعفری دستنایی، مهرداد شهرانی صفحه 81
    زمینه و هدف
    صوت یا صدا، بخشی از زندگی روزمره بوده و برای انجام وظایف طبیعی بدن انسان ضروریست. صدا نیز همانند کلیه آلاینده ها، کیفیت زندگی را کاهش داده و باعث مخاطرات بهداشتی قابل توجهی می شود. این مطالعه با هدف بدست آوردن اطلاعات زمینه در رابطه با وضعیت سرو صدا در محیط شهری و تعیین تغییرات در ترازبندی صدا نسبت به زمان و تعیین اثر اصلاح الگوی شهرسازی در میزان آلودگی صوتی به منظور بکارگیری اقدامات عملی برای محدودسازی و کنترل میزان مواجهه با صدای محیط انجام شد.
    روش بررسی
    این تحقیق که از نوع قبل و بعد می باشد در دو مقطع زمانی (اول در سال 1372 و دوم 1381) انجام گرفت. به منظور ترازبندی صدا در سطح شهر، بر اساس مناطق متنوع و پر ترافیک، متوسط و آرام، مسکونی، آموزشی و درمانی در مقطع اول 8 ایستگاه اندازه گیری و مقطع دوم 10 ایستگاه اندازه گیری در نقاط مختلف تعیین گردید. به منظور تعیین ردیف صدا در میان مشکلات زیست محیطی بر اساس عقیده عمومی، بصورت تصادفی 20 نفر در هر ایستگاه (شامل عابرین و ساکنین در محل) انتخاب و از آنها نظر خواهی شد و داده ها با استفاده از آزمون های آماری ویلکاکسون، کای دو و دو جمله ای تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    متوسط سطح صدا در روز برای مقطع اول و دوم به ترتیب 6.3 68.8±و 7.7 73.8±دسی بل (p<0.05) و در شب 61.6±5.1 و 62.6±5.6 دسی بل بود (p<0.05). میانگین تغییرات صدا برای مرحله اول و دوم به ترتیب برابر 24±5.2 و 28.8±7.8دسی بل برای روز (p<0.05) و 5 5.24± و 4.5 23.4± دسی بل برای شب (p>0.05) بود. 12% مردم در مقطع اول و 19% در مقطع دوم نسبت به آلودگی صوتی اعتراض داشتند (p>0.05) و مشکل صدا در سطح شهر، در بین کل مشکلات محیط زیست، از رده پنجم در سال1372به رده سوم در سال 1381 رسیده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که روند اصلاح الگوهای شهرسازی کند تر از رشد عوامل ایجاد کننده صدا در شهر شهرکرد می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، تراز صدا، ترافیک، فشار صوتی
  • مهرداد شهرانی، محمود دفیعیان، علی اصغر ییله وریان، هدایت الله شیرزاد، مرتضی هاشم زاده، حسین یوسفی، محمدتقی مرادی، اعظم ابراهیم زاده، علی حسن پور، مهران صادقی، رضا ایمانی، فروزان گنجی، جعفر مقدسی صفحه 88
    زمینه و هدف
    گیاه کرفس کوهی از دسته گیاهانی است که به طور وسیعی در استانهای جنوب غرب ایران استفاده می شود. شمار زیادی از مردم بر این باورند که این گیاه برای ناراحتی های گوارشی مفید است. این مطالعه با هدف بررسی این گیاه استفاده می شود رو به افزایش است لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره این گیاه بر میزان ترشح اسید و پپسین معده در موش صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه بصورت تجربی بر روی سه گروه 8 تایی موش صحرایی صورت گرفت]گروه کنترل، کرفس کوهی با دوز 16.2mg/kg (گروه اول) و 100mg/kg (گروه دوم)[. حیوانات پس از بیهوشی توسط تزریق داخل صفاقی 50mg/kg تیوپنتال سدیم، تراکئوستومی، لاپاراتومی و گاسترودئودنوستومی شدند. عصاره گیاه کرفس کوهی با دوزهای 16.2mg/kgو100mg/kg از طریق مجرای گاسترودئودنوستوم به درون معده حیوانات گروه های کرفس وارد شد. ترشحات معده به روش Wash Out شامل پایه اول و پایه دوم بدست آمد و اسید آن به روش تیتریمتری و پپسین به روش آنسون اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمونهای آماری t مستقل، t وابسته وANOVA مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    عصاره متانولی گیاه کرفس کوهی سبب کاهش معنی داری در میزان ترشح اسید معده در پایه اول و دوم در موشهای هر دو گروه کرفس کوهی نسبت به گروه کنترل گردید (p<0.01). میزان ترشح پپسین در گروه های مورد تغییر معنی داری نسبت به گروه کنترل نشان نداد.
    نتیجه گیری
    استفاده از گیاه کرفس کوهی در مصرف کنندگان این گیاه سبب کاهش اسید معده میگردد و ممکن است در ناراحتی های گوارشی مفید باشد.
    کلیدواژگان: اسید معده، پپسین معده، عصاره متانولی، کرفس کوهی
  • نمایه موضوعی مقالات 85
    صفحه 96
  • خلاصه انگلیسی مقالات
    صفحه 1
|
  • Hosein Taheri, Akbar Behdad, Mohsen Mahmoudie, Reyhanak Talakoub Page 1
    Background And Aim
    Hemorrhoidectomy is usually associated with severe pain in the immediate postoperative period. Today, a number of local blockages and sedatives are used to reduce this pain. However, so far, no specific method is recommended for this purpose. Therefore, the aim of this study was to investigate the efficacy of the ischioanal fossa block, in reduction of postoperative pain and analgesic requirements.
    Methods
    This clinical-trial study was performed on eighty candidates of elective hemorrhoidectomy. Patients were randomly assigned to either case (receiving ischioananl fossa block) or control (no ischioananl fossa block). All aspects of surgery and anesthesia were standardized. In the postoperative period, analgesia was maintained with pethedine. Pain was assessed using VAS (Visual analogue scale) at 0 (arousal), 4, 12 and, 24 hours after operations. The time interval for the first request of analgesia and the total amount of analgesic consumption were recorded.
    Results
    There was no statistical difference between the two groups with respect to age, sex, weight, and duration of operation. The pain score of the case and the control group was 2.65±0.92 and 4.93±1.09, respectively (p<0.05). Also, the pain score at 0, 4, 12, and 24 hrs post operation was significantly lower in the case than that in the control group (p<0.05). The time interval for request of the first analgesic was significantly longer in the case group (8 hr versus 1.5 hrs) (p<0.05). Total dose of pethedine consumption was statistically different between the two groups (p<0.05).
    Conclusion
    Based on the results, the administration of ischiorectal fossa block and bupivacain before the operation resulted in a significant decrease in postoperative pain and analgesia requirements. Therefore, this method is recommended.
    Keywords: Bupivacain, Hemorrhoidectomy, Ischioananl fossa block, Visual analogue scale
  • Seyed Morteza Heydari, Mojtaba Rahimi, Parviz Kashefi, Gholamreza Khalili, Saeed Abbasi, Hosein Momen Zade Page 8
    Background And Aim
    Despite using different preventive drugs, postoperative nausea and vomiting (PONV) are common after strabismus surgery. According to some published results an alpha-2 agonist, clonidine has had variables effects on PONV after some surgeries. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of oral clonidine on PONV after strabismus surgery.
    Methods
    In this randomized double-blinded clinical trial study, 135 patients, younger than 18 years, were randomly divided into three groups. 1cc/10kg clonidine syrup or 0.25 mg/kg metochlopramide or placebo was used in each group, 90 minutes before surgery. The methods of induction and maintenance of anesthesia were similar for the 3 groups. The frequency of PONV in the recovery room or ward was recorded during 24 hours. Data was analyzed using Chi-squire with Fischer exact and ANOVA with Dennett T3 correction tests.
    Results
    In the group receiving clonidine, postoperative frequency of vomiting was less than that in the group-receiving placebo (p<0.05). Also the number of vomiting in the clonidine group was less than that in the placebo and metochlopramide groups (p<0.05)
    Conclusion
    Clonidine decreased the frequency of postoperative vomiting and nausea. Thus, its usage is recommended for prevention of the postoperative complications
    Keywords: Clonidine, Alph2 agonist, Metochlopramide, Nausea, Strabismus, Vomiting
  • Mohammad Hosein Sanei, Behnam Sanei, Parvin Mahzouni, Ali Chehrei Page 15
    Background And Aim
    Gastric cancer is the second cause of cancer death throughout the world. Identification of precancerous lesions is important for designing preventive measures. Therefore, the aim of this study was to evaluate the correlation between lesions and the cancer.
    Methods
    Histological findings of 55 patients with gastric cancer including atrophy, intestinal metaplasia, dysplasia, gastric grade, lymphoid follicles, infiltration of eosinophil and presence of H. pylori were compared with those of the patients with chronic gastritis without any tumor or ulcer. The data was analyzed using Chi-square, Mann-Whitney and Odds ratio tests.
    Results
    There was no statistically significant difference between the two groups with respect to atrophy, infiltration of eosinophil and lymphoid follicle. The frequency of intestinal metaplasia (OR: 19/89), dysplasia (OR: 76/22) and lymphoid follicule (OR: 22/46) in the case and control groups was 47.3% and 10.9% (p<0.001), 14.5% and 1.8% (p<0.01), 81.8% and 32.7% (p<0.001), respectively. The frequency of severe and moderate chronic gastritis in control group was more than that in the case group (p<0.05, OR: 0.93).
    Conclusion
    There was strong correlation between gastric cancer and dysplasia, intestinal metaplasia and lymphoid follicles. Therefore, the presence of such lesions in the gastric biopsy is alerting and these patients should be checked up regularly.
    Keywords: Dysplasia, Eosinophilia, Gastric cancer, Gastric atrophy, Intestinal metaplasia, Lymphoid follicle
  • Fateme Ghiasi, Asghar Akbari, Fateme Sangtarash Page 21
    Background And Aim
    Exercise is one of the important methods recommended for treatment of patients with chronic low back pain (CLBP). Exercise is effective in improvement of function in these patients. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of stabilization method and Williams exercise on functional improvement of patients with mechanical chronic low back pain.
    Methods
    In this clinical trail, 34 patients with CLBP were randomly divided into two equal groups of stabilization exercise and Williams exercise group. Each group performed 14 days of exercise. Using McGill questionnaire, inability of doing daily functions was measured before and after the intervention. The data was analyzed using independent and paired t-tests.
    Results
    The pain score in stabilization exercise group before and after the exercise was 33.5 and 14.4, respectively (p<0.05). In Williams exercise group, this score was 31.8 and 11.5 before and after the exercise respectively (p<0.05). The mean score of inability of doing daily functions changed significantly (p<0.05) in both groups. There were no significant differences between the two groups in the cases of self-reported pain and disability.
    Conclusion
    Based on our results both stabilization exercise and Williams exercise are effective in decreasing short-term disability and pain in patients with CLBP.
    Keywords: Chronic low back pain, Disability, Stabilization exercise, Williams exercise
  • Morteza Dehghan, Hamidreza Arti Page 29
    Background And Aim
    Interlocking nailing and plating are two conventional methods of treatment of tibial-shaft fracture. Both methods have advantages and disadvantages. Therefore, the aim of this study was to compare the advantages and disadvantages of the two methods.
    Method
    This clinical-trial study was done on 90 patients with fracture of tibia and fibula. Patients were randomly divided into two groups. The individuals in groups one and two treated with plating and interlocking nailing methods, respectively. The mean time of union, hospitalization and returning to work as well as thickness of callus, range of motion of knee and ankle joints were compared between the two groups. The data was analyzed using t-test.
    Results
    The average time of bone union, hospitalization, callus thickness, time to return to work, range of motion of knee up to 130 degree, and ankle up to 50 degree in group one (plating) and two (interlocking nailing) were 4.8±0.2.5 months vs. 3.4±0.24 months (p<0.05), 5 vs. 3 days (p<0.05), 2.5±0.05 mm vs. 4±0.06 mm (p<0.05), 3±0.05 months vs. 1.5±0.06 months (p<0.05), 0.3.5±0.04 months vs. 2±0.03 months (p<0.05), 5.2±0.07 months vs. 3±0.04 months (p<0.05), respectively.
    Conclusion
    Based on the results, interlocking nailing method is better than the other one and is preferred for fixation and treatment of tibial-shaft fractures.
    Keywords: Bone plating, Fracture, Interlocking nailing, Tibia
  • Azam Alavi, Neda Parvin, Soleiman Kheiri, Saeed Hamidi Zade, Simin Tahmasebi Page 35
    Background And Aim
    In addition to control of the disease, improvement of quality of life is important for treatment of the patients suffering from bleeding disorders such as thalassemia. The impact of thalassemia and its complications on the quality of life of these patients and parents perspective has been little studied. Therefore, the aim of this study was to compare the perspective of children with thalassemia and their parents about the quality of life of these children.
    Methods
    In this descriptive–analytical study, the quality of life of 39 children with thalassemia referred to Hajar hospital of Shahrekord was studied using a quality of life questionnaire (pedSQL). Opinions of the children and their parents about physical, social, emotional and school functions of the children were collected. The data was analyzed using t-test, Manvitni and Hebsti Spirman tests.
    Results
    Perspective of the children and their parents about the mean of quality and quantity of life in the children was 1.06 and 1.43, respectively (p<0.001). With respect to school and social life, there was no significant difference between the quality of life of the parents and the children. However, in physical (p<0.05) and emotional (p<0.001) aspects, there were significant differences between the two points of view. With respect to physical situation, quality of life of the girls was worse than that of the boys (p<0.05). Overall, quality of life of rural children was lower than that of the urban ones (p<0.001).
    Conclusion
    Perspective of children with major thalassemia and parents abort quality of life especial abort emotional and physical is different. With respect to the role of parents in education of children, administration of programs to improve psychological health in children along with their the patients is recommended.
    Keywords: Adolescents, Children, Parents, Quality of life, Thalassemia
  • Shahir Mazaheri, Akram Hosein Zade Page 42
    Background And Aim
    Transcranial Doppler sonography (TCD) is a noninvasive, inexpensive, timesaving and portable imaging modality for localizing cerebral arterial pathology in patients with acute stroke especially in middle cerebral artery (MCA). The present study was aimed to evaluate the predictive value of MCA hemodynamics status for recovery outcomes one and six months after the first appearance of the disease.
    Methods
    This a prospective study was performed on 102 patients with cerebral ischemia who referred to Sina hospital of Hamadan in 1384. TCD was done during 24 hours after the admission along with routine medical management. Patients with previous stroke, head trauma, death and unknown diagnosis were excluded. The patients were divided into three groups based on their TCD. The first group, those with normal symmetric blood flow, the second one, those with decreased non-symmetric blood flow and the third, those with decreased symmetric blood flow of MCA. The physical examinations were repeated one and six months later and the outcomes were recorded. Using Cruscal-Vali statistical test, the data were analyzed.
    Results
    The mean of age in the patients was 65.39±12.67 and 48% of them were male. The motor function was improved significantly in the three groups (p<0.05). After six months, the patient of group two had a better clinical improvement compared with groups one and three (p<0.01). However, the speech and sphincteric disorders improved similarly in the three groups (p>0.05).
    Conclusion
    Evaluation of MCA hemodynamics status by TCD predicts the motor function improvement six months later in the patients with acute brain stroke.
    Keywords: Doppler sonography, Middle cerebral artery, Predictive, Stroke
  • Ahmad Yaraghi, Khosro Naghibi, Kamran Montazeri Page 48
    Background And Aim
    Spinal anesthesia due to its simplicity, rapid onset of its effect and low dose of drug administration, is a desirable procedure to anesthetics particularly for lower extremity and lower abdomen operations. Lidocaine is widely used in this method of anesthesia for prolongation of the sensory block. In the method, different drugs are used to prolong the duration of sensory block. Fentanyl and epinephrine are being used widely for this purpose and so far, the effects of these drugs were not compared. Therefore, in this study, the effect of the two drugs, alone or together, with and without lidocaine, on the duration and intensity of sensory and motor block has been investigated.
    Methods
    In this double-blinded clinical trial, 60 candidates for elective surgery of lower abdomen were randomly divided into three equal groups. For spinal anesthesia, the first group was subjected to 50 mg lidocaine plus 0.2 mg epinephrine, the second one to 50 mg lidocaine plus 0.2 mg epinephrine and 20-µg fentanyl and the third group to 50 mg lidocaine plus 20-µg fentanyl. Subsequently, the patients in the 3 groups were evaluated and compared for the duration of sensory and motor block and their hemodynamic variations. The data was analyzed using ANOVA and Chi-square tests.
    Results
    Age and sex distribution among the three groups was not significantly different. The mean of sensory block duration in the first, second and third groups were 130.25±19.05, 133±32.7 and 116±14.58 min, respectively with no significant difference. The mean of motor block duration in the first, second and third groups were 120.95±14.63, 118.75±25.74 and 107±18.23 min, respectively. ANOVA test showed no significant difference among the three groups as well. Also, with respect to hemodynamic variation, there was no significant difference among the three groups.
    Conclusion
    Our findings showed that addition of epinephrine and fentanyl and combination of them to the lidocaine had no effect on the duration of sensory and motor block and hemodynamic variations. Therefore, combined use of these drugs is not necessary
    Keywords: Epinephrine, Motor block, Spinal anesthesia, Sensory block
  • Shahram Mashhadizade Page 54
    Background And Aim
    Starvation changes the pituitary hormones serum levels, especially gonadotropins and growth hormone (GH). There are controversies about the effects of starvation on the hormonal changes of the two axes. Therefore, this study was carried out to show the interaction of hypothalamus-pituitary-gonad (HPG) and GH axes during fasting.
    Methods
    In this experimental study, thirty-two adult male rats were divided into four equal groups. The starvation group was deprived of food for 4 days with free access to water and received injection of the vehicle (corn oil, 1ml/day). The control group had free access to water and standard laboratory animal food and received injection of the vehicle (corn oil, 1ml/day). Starvation + testosterone (St+T) group were deprived of food for 4 days with free access to water and received injection of testosterone (1 mg/kg/day). Starvation + estradiol (St+E) group was deprived of food for 4 days with free access to water and received injection of estradiol (1 mg/kg /day). Then the levels of FSH, LH, GH, estradiol and testosterone were measured. Data were analyzed using ANOVA and Toki tests.
    Results
    During the fasting, the level of serum GH increased to 64% but the level of FSH, LH and testosterone decreased by 33%, 31% and 41%, respectively (p<0.001). No significant change was found in serum level of estradiol. The increase of serum GH levels in St+T and St+E groups were less than that of the starvation group (p<0.001). Also in St+T and St+E groups the decrease of FSH and LH were more than those in the starvation group (p<0.001).
    Conclusion
    Based on the results of this study, the two axes showed the same mechanism in response to short-term starvation
    Keywords: Estradiol, Growth hormone, Gonadotropins, Starvation, Testosterone
  • Hosein Yousefi, Tahmine Mahmoudi, Nezhat Zebardast, Forouzan Ganji Page 63
    Background And Aim
    Hydatid cyst is a zoonotic disease and is distributed worldwide. The disease is endemic in most parts of Iran and due to presence of husbandry jobs, Chaharmahal and Bakhtiari province of Iran is potentially one of the high risk areas for the disease. Seroepidemiological investigations in this province revealed that Lordegan area had a high prevalence of Hydatid cyst. This survey was performed to find the risk factors of the disease in Lordegan area.
    Methods
    This descriptive and analytical study was performed on 500 cases selected randomly from all the people above 15 years old in Lordegan area. A questionnaire containing risk factors of the disease was filed in by each individual. Thirty butcher shops were also inspected and were asked about Hydatid cyst risk factors.
    Results
    Healthy drinking water was available for 88.2%. Effective washing of vegetables was practiced by 54.4% of the individuals. 7.2% were aware about transmission routes of the disease. In 8.4% of cases foods were exposed to dust. Dogs were kept at home of 22.4% of the cases and 42.6% of the individuals kept domestic animals in their houses. 75% of them expressed the presence of stray dogs in their living places. Questionnaire forms filled by butchers showed that in 30% of the cases, stray dogs were present in the butchery places and in 20%, the dogs were fed by infected meats. 40% of the butchers blow under the skin of slathered livestock to facilitate the process of skin off.
    Conclusion
    Results of this survey indicated that all people especially butchers should be subjected to health education about risk factors of Hydatid cyst.
    Keywords: Hydatid cyst, Risk factors, Function, Knowledge
  • Izadpanah Ghitasi, Mohammadreza Nikbakht, Heybatollah Sadeghi, Vida Sabzali, Soheila Sabzali, Mehrdad Shahrani Page 68
    Background And Aim
    Diabetes mellitus is a metabolic disorder of carbohydrates, lipids and proteins caused by deficiency or lack of insulin. The side effects of chemical drugs have increased the requirement to use of medical plants with fewer complications than that of the chemical drugs. Securigera securidaca is one of the medical plants traditionally used. This medicine has antiepileptic, diuretic, hypotensive and hypoglycemic effects. This study was aimed to evaluate the hypoglycemic effect of hydro-alcoholic extract of S. securidaca seeds on streptozocine induced diabetic rats.
    Methods
    In this experimental study, a total of seventy Wistar albino male rats were randomly divided into seven groups. Diabetes was induced via intravenous injection of streptozocine (45mg/kg). Then, the extract of Securigera securidaca seed was administrated orally in dosage of 500, 1000 and 2000 mg/kg in the mice. The blood glucose was measured before and one, two and three weeks after the administration of the extract. Using statistical methods, (Student t test, paired t test and ANOVA), the data were analyzed.
    Results
    Compared with the control group, Streptozocine significantly increased the blood glucose of the test group (p<0.001). Doses of 500 and 1000 mg/kg of S. securidaca extract had no significant effect on blood glucose after two weeks. However, dose of 2000 mg/kg significantly decreased the blood glucose (p<0.001). The extract had no significant effect on normal blood glucose in the rats.
    Conclusion
    The findings showed that the extract of S. securidaca seed decreased the blood glucose in streptozocine induced diabetic rats dose-dependently. Therefore, it may be useful in diabetic patients.
    Keywords: Diabetes, Rat, Securegera securidaca, Streptozocine
  • Kourosh Manouchehri Naeeni, Hosein Keshavarz, Rahman Abdizade Dehkordi, Nezhat Zebardast, Soleiman Kheiri, Pouran Khalafian, Alireza Salehi Fard Page 74
    Background And Aim
    The most serious form of Toxoplasma gondii infection, congenital toxoplasmosis occurs when a non-immune woman is affected during the pregnancy. Thus, having knowledge about Toxoplasma seroprevalence among women during childbearing ages and/or pregnancy is of public health importance. Therefore, this study was performed to determine the seroprevalence of Toxoplasma antibodies during the first trimester of pregnancy in women aged 15-45 years referred to the health centers of the province.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 384 serum samples from pregnant women aged 15-45 years during the first trimester of their pregnancies were examined and tittered for anti-Toxoplasma antibody using Indirect Immunofluorescent Antibody (IFA) method. Using X2 test, the data were analyzed.
    Results
    Total anti-Toxoplasma antibodies were found in 106 women out of 384 (27.6%), with serum levels ranged between 1:20 and 1:2560. The highest rate of anti-Toxoplasma antibodies was found in pregnant women aged 40-45 years (50%) (p<0.05). There was a past history of spontaneous abortion in 29.3% of the sero-positive subjects. Also, 38.5% of the sero-positive women had a history of cat keeping in their house or had a close contact with the animal (p<0.05). There was also a history of lamb meat consumption in 82.2% of sero-positive subjects (p<0.05), while the rate of anti-Toxoplasma antibodies was 65% for raw vegetables consumers. The highest and the lowest rates of anti-Toxoplasma sero-prevalence occurred in Shahrekord (51.9%) and Farsan (6%) districts, respectively. This rate was also 25% and 29.5% for urban and rural areas, respectively.
    Conclusion
    The findings showed that a large proportion of pregnant women from this area are at risk of infection with Toxoplasma and may be infected during next months of their pregnancies or in their further pregnancies
    Keywords: Anti, Toxoplasma antibodies, Indirect immunofluorescent antibody, Pregnant women, Seroprevalence
  • Mehraban Sadeghi, Soleiman Kheyri, Abbas Jafari Daste Nai, Mehrdad Shahrani Page 81
    Background And Aim
    Noise is part of daily life in all human societies. It, like other pollutants, decreased the quality of life and is a hazard for public health. Therefore, the aim of this study was to find field data with respect to noise in the urban areas and to use data for applying measures to limit and control the exposure rate to environmental noise.
    Methods
    In this study, sound level was measured across the city based on heavy, moderate, and light traffic jams; residential, educational, and remedial areas. Measurement was conducted in two times, 1992 using 8 stations and 2001 using 10 stations. To determine the noise level based on the public opinions, 20 persons were randomly selected in each overcrowding station and interviewed. The data was analyzed using Wilkoxon, chi-square and binomial analyses.
    Results
    The average of daily sound level in the first and the second period was 68.8±6.3 and 61.6±5.1 dB, respectively. The average of night sound level in the first and second period was 73.8±7.7 and 62.6±5.9 dB, respectively (p>0.05). The average of sound variations during day and at night was 24±5.2 and 24.5±5 dB in the first period and was 28.8±8.7 and 23.4±4.5 dB in the second period, respectively. Twelve percent of the citizens in the first and nineteen percent of them in the second period complained about noise pollution. As one of the most important environmental problems, noise was ranked fifth and third in 1992 and 2001, respectively.
    Conclusion
    Our results showed that civilization patterns are improved slower than growth rate of noise-causing factors across the cities.
    Keywords: Noise pollution, Sound level, Traffic sound
  • Mehrdad Shahrani, Mahmoud Rafieyan, Aliasghar Pile Varian Hedayatollah Shirzad, Morteza Hashem Zade, Hosein Yousefi, Mohammad Taghi Moradi Page 88
    Background And Aim
    Amirkabiria odoratissima is widely used as an odorant in east south provinces. Many people believe that this plant is useful in treatment of some gastrointestinal disorders. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of the plant extract on the secretion rate of acid and pepsin in the stomach of the rats studied.
    Methods
    This is an experimental study involving 3 groups of rats, 8 in each group. The control group received placebo and case groups were received 100 mg/kg and 16.2 mg/kg of Amirkabiria odoratissima by gastrodeodenostomy canola. After anesthesia with nesdonal, 50 mg/kg IP, rats were gone under surgical process, tracheotomy. Subsequently, stomach secretion obtained using Wash Out method included in the first and the second base and measured acid by titrimetry method and pepsin by Anson method. Data were analyzed using t and ANOVA methods.
    Results
    The amount of acid significantly decreased in both Amirkabiria odoratissima groups compared to control group (p<0.001). However, there was no significant change in pepsin secretion (p>0.05).
    Conclusion
    Using of Amirkabiria odoratissima decreases gastric acid secretion and may be useful in patients with gastro intestinal disorders
    Keywords: Amirkabiria odoratissima M extract_Gastric acid_Gastric acid