فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال سیزدهم شماره 6 (پیاپی 54، بهمن و اسفند 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسعود ملکی، کاظم پریور، هما محسنی کوچصفهانی، عباس شکروی، مرتضی پیری صفحه 1
    زمینه و هدف
    کراون اترها ملکول های میزبان برای یون های فلزی و غیر فلزی هستند. توانایی کراون اترها در کنترل سیکل و تغییر فعالیت برخی از آنزیم ها گزارش شده است. در این مطالعه اثر یک کراون اتر جدید (سولفوکسو- بی لاکتام- 21- کراون-7) بر روی بافت بیضه و اسپرماتوژنز مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 24 سر موش نابالغ کوچک آزمایشگاهی (Balb/C) به سه گروه گروه کنترل (هیچ ماده ای دریافت نکردند)، شم)فقط توئین 80 دریافت کردند) و تجربی)سولفوکسو- بی لاکتام- 21- کراون-7 دریافت کردند) تقسیم شدند. Lethal dose 50 (LD50) دارو، به میزان 40 میلی گرم بر کیلوگرم تعیین شد. بر این اساس، دوز 20 میلی گرم بر کیلوگرم از این کراون اتر به روش درون صفاقی هر روز به مدت یک هفته به گروه تجربی تزریق شد. دو هفته پس از آخرین تزریق، حیوانات بیهوش شده و کشته شدند. خون جهت اندازه گیری هورمون از قلب گرفته شد. بافت بیضه، استخراج شد و جهت مطالعات بافت شناسی فیکس گردید. داده ها توسط آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و به دنبال آن تست توکی آنالیز شدند.
    یافته ها
    تزریق درون صفاقی سولفوکسو- بی لاکتام- 21- کراون-7 (20 میلی گرم بر کیلوگرم) تغییر معنی داری در تعداد اسپرماتوگنی نوع A و B، اسپرماتوسیت اولیه و سلول های لیدیک در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل و شم نشان نداد. افزایش هورمون جنسی مردانه، تستوسترون (001/0P<) و کاهش تعداد اسپرماتیدها (05/0P<) و اسپرماتوزوآ (001/0P<) در گروه تجربی نسبت به کنترل و شم معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که سولفوکسو- بی لاکتام- 21- کراون-7 فعالیت سیستم تولید مثلی را کاهش می دهد و احتمالا می تواند به عنوان ماده ای جهت کنترل موالید، مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: اسپرماتوژنز، کراون اتر، ماکروسیکل، موش کوچک آزمایشگاهی
  • کورش منوچهری نایینی، سیف الله مرتضایی، نزهت زبردست، سلیمان خیری صفحه 8
    زمینه و هدف
    توکسوپلاسما گوندی ای یکی از شایع ترین علل عفونت های پنهان در انسان در سرتاسر جهان محسوب می شود. میزان شیوع و بروز عفونت توکسوپلاسمایی و عوامل خطر مرتبط با آن در مناطق مختلف جهان و حتی نواحی مختلف یک کشور متفاوت است. این مطالعه به منظور بررسی میزان شیوع و برخی از عوامل خطر مرتبط با عفونت توکسوپلاسمایی در مناطق مختلف استان چهارمحال و بختیاری انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، بر اساس هرم سنی-جنسی جمعیت استان، 990 نمونه سرم جمع آوری شده از مراجعه کنندگان به آزمایشگاه های تشخیص طبی استان با استفاده از روش سنجش ایمنی آنزیمی (الایزا) از نظر وجود آنتی بادی های (IgG) اختصاصی ضد توکسوپلاسمایی مورد آزمایش قرار گرفت. اطلاعات دموگرافی جمعیت مورد مطالعه از طریق تکمیل پرسشنامه جمع آوری و داده های بدست آمده با استفاده از آزمون های آماری کای دو، tمستقل و مدل رگرسیون لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر طیف سنی افراد مورد مطالعه از 85-1 سال (میانگین23/18±89/27) متغیر بود و 339 نمونه (2/34%) از نظر وجود آنتی بادی IgG ضد توکسوپلاسمایی مثبت ارزیابی گردید. ارتباط آماری معنی داری بین سن، محل سکونت، شغل، سطح تحصیلات و عادات غذایی افراد با شیوع آنتی بادی های فوق وجود داشت (05/0P<). مدل رگرسیون لوجستیک نشان داد که در این منطقه دو متغیر سن و محل زندگی از مهمترین عوامل خطر موثر در شیوع عفونت توکسوپلاسمایی بودند.
    نتیجه گیری
    در این منطقه از کشور، قریب یک سوم از جمعیت به عفونت توکسوپلاسمایی مبتلا گردیده اند و هنوز بخش عمده ای از افراد نسبت به ابتلاء به این عفونت حساس بوده و ممکن است با افزایش سن و در خلال زندگی آینده به آن مبتلا گردند. بنابراین، لازم است دست اندرکاران بهداشتی منطقه برای پیشگیری از وقوع عفونت توکسوپلاسمایی و کاهش میزان شیوع و بروز آن با تدوین برنامه های بهداشتی مناسب سطح آگاهی آحاد جامعه و بویژه گروه های در معرض خطر را در مورد چگونگی انتقال انگل، روش های پیشگیری از آن و عوامل خطر عفونت ارتقاء دهند.
    کلیدواژگان: عفونت توکسوپلاسمایی، ایمنوگلوبین G، عوامل خطر، الایزا
  • نگار زمانی نور، افسانه احمدی، فریده طاهباز صفحه 19
    زمینه و هدف
    مطالعات حیوانی گوناگون نشان می دهند که گیاهانی همچون پیاز می تواند بر سطح گلوکز و انسولین سرم تاثیر داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مصرف پیاز در وعده صبحانه بر پاسخ گلیسمی و انسولینمی مبتلایان به دیابت نوع دو انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی در دو روز به فاصله یک هفته بر روی 24 بیمار دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به انجمن دیابت ایران انجام شد. در هر روز بررسی، پس از مراجعه بیماران مقدار 2 سی سی خون در حالت ناشتا جمع آوری شد. سپس صبحانه های مورد بررسی در اختیار آنان قرار گرفت که صبحانه روز دوم، همان صبحانه روز اول به انضمام 60 گرم پیاز بود. سپس در زمان های 60، 120، 180 دقیقه پس از اتمام صرف صبحانه ها، مجددا میزان 2 سی سی خون از بیماران گرفته شد. در پایان، مقدار انسولین و گلوکز سرم بیماران در نمونه های خونی تهیه شده، اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر و t زوجی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در بیماران مورد مطالعه میانگین سنی 4/7±4/49 و طول مدت ابتلا به بیماری 05/5±9/6 سال بود. اثر صبحانه حاوی پیاز بر سطح قندخون به لحاظ آماری معنی دار نبود، در حالی که میزان انسولین سرم به طور معنی داری افزایش یافت (001/0>P). تفاوت معنی داری در سطح زیر منحنی گلوکز بین صبحانه روز اول و صبحانه روز دوم دیده شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    مصرف پیاز در وعده غذایی روزانه، ممکن است اثرات سودمندی بر کنترل گلایسمیک بیماران دیابتی نوع دو داشته باشد.
    کلیدواژگان: انسولین سرم، پیاز، دیابت نوع 2، گلوکز سرم
  • محمدرضا خوش فطرت، فاطمه محمدی نصرآبادی، روح الله فردوسی، آرش رشیدی، سید محمد حسینی پنجکی، حسین صانعیان صفحه 27
    زمینه و هدف
    بر اساس دستورالعمل های کنونی، مدت مصرف آهن یاری بسته به شدت کم خونی و فقر آهن متفاوت بوده و از 3 ماه برای افراد در معرض یا مبتلا به تخلیه ذخایر آهن، تا 6 ماه برای مبتلایان به کم خونی فقر آهن پیشنهاد شده است. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر 6 و 12 هفته آهن یاری بر بهبود وضعیت آهن در دختران دانشجوی غیرکم خون مبتلا به فقر آهن انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در این تحقیق نیمه تجربی 30 دانشجوی دختر غیر کم خون مبتلا به فقر آهن با فریتین سرم کمتر از 23 نانوگرم بر دسی لیتر (گروه مورد) و 23 دانشجوی دختر دارای غلظت هموگلوبین بالاتر از 12 میلی گرم بر دسی لیتر و فریتین سرم بالاتر از 23 نانوگرم بر دسی لیتر (گروه شاهد) انتخاب شدند. گروه تجربی به مدت 3 ماه روزانه یک عدد کپسول فروس فومارات (حاوی 50 میلی گرم آهن المنتال) مصرف کردند. خونگیری از افراد گروه تجربی در شروع مطالعه، 6 و 12 هفته بعد از شروع (ابتدا، وسط، انتها) و از افراد گروه شاهد در ابتدا و انتهای مطالعه جهت اندازه گیری تعداد سلول های خون (CBC) غلظت فریتین سرم آهن و TIBC (Total Iron Binding Capacity) گرفته شد. از آزمون های آنالیز کوواریانس و t زوجی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    غلظت هموگلوبین خون و فریتین سرم در گروه آهن یاری تا هفته ششم افزایش یافت (001/0P<) و پس از آن تا هفته دوازدهم تقریبا بدون تغییر باقی ماند. میزان آهن سرم در گروه آهن یاری نسبت به قبل از مطالعه در هفته ششم به طور معنی دار افزایش یافت (001/0>P) و درصد اشباع ترانسفرین از هفته ششم تا هفته دوازدهم افزایش بیشتری در آهن سرم یا درصد اشباع ترانسفرین گروه ها یافت نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آهن یاری روزانه به میزان 50 میلی گرم آهن عنصری به مدت 5/1 ماه بتواند جایگزین مناسبی برای توصیه سازمان بهداشت جهانی (WHO) مبنی بر 3 ماه آهن یاری، جهت تصحیح وضعیت آهن در نمونه های مبتلا به فقر آهن غیر کم خون باشد، بدیهی است نتایج این پژوهش هنوز برای نمونه های کم خون تعمیم پذیر نیست.
    کلیدواژگان: آهن یاری، دختران، فقر آهن، کم خونی، طول دوره
  • محمد فرامرزی، حمیدرضا قاسم پور، ابراهیم بنی طالبی، محسن غفوریان، کیهان قطره سامانی، اکبر اعظمیان جزی صفحه 38
    زمینه و هدف
    مطالعات علمی دقیق در مورد بی خطر بودن بتاهیدروکسی بتامتیلبوتیرات (HMB) در انسان تاکنون انجام نشده است و تنها مطالعات اندکی در مورد تاثیر این مکمل بر شاخص های مرتبط با سلامت در حیوانات انجام شده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر 8 هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف مکمل بتا- هیدروکسی بتا- متیل بوتیرات (HMB) بر شاخص های کارکرد کلیوی و ترکیب بدنی مردان غیر ورزشکار انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 24 دانشجوی پسر غیر ورزشکار انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (دارو نما، 14نفر) و تجربی (مکمل، 10 نفر) تقسیم شدند. هر دو گروه 8 هفته تمرین مقاومتی را به صورت 3 جلسه در هفته، اجرا کردند. از آزمودنی ها یک روز قبل و 2 روز بعد از برنامه تمرینی، نمونه خون و ادرار در حالت ناشتا گرفته شد و برای تمام نمونه ها اوره و کراتینین اندازه گیری و میزان فیلتراسیون گلومرولی نیز محاسبه گردید. ترکیب بدنی، وزن آزمودنی ها و قدرت بالا تنه و پایین تنه اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری t زوجی و t مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    گروه مکمل افزایش معنادار در توده خالص بدنی (002/0P=) و کاهش معناداری در توده چربی بدن (006/0P=) داشت. همچنین، مکمل سبب کاهش معنادار غلظت ازت اوره ادرار (036/0P=) شد ولی تاثیر معناداری بر غلظت ازت اوره خون، کراتینین خون، کراتینین ادرار و میزان فیلتراسیون گلومرولی نداشت.
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل بتا- هیدروکسی بتا- متیل بوتیرات باعث افزایش توده خالص بدنی و قدرت یک تکرار بیشینه و کاهش چربی بدن در افراد غیر ورزشکار می شود. ولی تاثیر زیان آوری بر عملکرد کلیوی در مدت مصرف شده در این مطالعه ندارد.
    کلیدواژگان: بتا هیدروکسی بتا متیل بوتیرات، تمرین مقاومتی، ازت اوره خون، کراتینین، فیلتراسیون گلومرولی
  • علی ناموران عباس آباد، فرزانه توکلی غازانی صفحه 47
    زمینه و هدف
    وین کریستین یک داروی ضد سرطان است که دارای اثرات نوروپاتیک می باشد. نتایج برخی از مطالعات حاکی از اثرات درمانی گیاه مریم گلی بر روی سیستم عصبی است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات متقابل عصاره هیدروالکلی گیاه مریم گلی و داروی وین کریستین، با استفاده از روش استاندارد ایجاد تشنج شیمیایی، توسط پنتیلن تترازول (PTZ) در موش سوری بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 32 سر موش سوری به صورت تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. گروه اول نرمال سالین، گروه دوم عصاره هیدروالکلی مریم گلی (g/kg1) به صورت داخل صفاقی، گروه سوم وین کریستین (μg/kg100) و گروه چهارم عصاره هیدروالکلی مریم گلی به همراه وین کریستین دریافت کردند و متعاقب آن آستانه تشنج کلونیک ناشی از پنتیل تترازول برای هر گروه تعیین گردید. داده ها به کمک آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، عصاره هیدروالکلی مریم گلی به صورت معنی دار آستانه تشنجات ناشی از پنتیل تترازول را افزایش داد (05/0P<). مصرف همزمان عصاره مریم گلی و وین کریستین باعث افزایش معنی دار آستانه تشنج ناشی از مصرف وین کریستین گردید (05/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود انواع مختلف مواد تشکیل دهنده عصاره گیاه مریم گلی که علاوه بر اثرات آنتی اکسیدانی دارای اثرات مفید بر اعصاب هستند می توان از این گیاه برای کاهش اثرات نوروپاتیک حاصل از وین کریستین استفاده کرد. البته اثر ضد تشنجی این ماده در انسان و مکانیسم های دخیل در آن نیاز به بررسی های بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: پنتیلن تترازول، تشنج، مریم گلی، وین کریستین
  • محمود غلامرضا میرزایی، سلیمان خیری، شمسعلی خسروی، ابوالفضل خوشدل، زهرا کیوانی، زیبا امینی صفحه 56
    زمینه و هدف
    میگرن یکی از اشکال شایع سردرد می باشد که علت و مکانیسم کاملا شناخته شده ای نداشته و علیرغم ارتباط بین کم خونی فقر آهن و سردرد، ارتباط این بیماری با حملات میگرن مشخص نیست. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آهن درمانی در شدت و مدت زمان حملات سردرد در بیماران مبتلا به میگرن انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه شبه تجربی بر روی 90 نفر از زنان مبتلا به میگرن، در سه گروه 30 نفری (با تعادل منفی آهن، با آنمی فقر آهن و یا با آهن خون طبیعی)، در سه دوره 45 روزه انجام گردید. برای بیماران هر سه گروه در هر سه دوره درمانی داروی والپروات سدیم (mg 400 روزانه) تجویز گردید و در دوره دوم درمان بیماران هر سه گروه علاوه بر والپروات سدیم، روزانه سه قرص سولفات آهن حاوی mg 50 آهن دریافت نمودند. تعداد حملات و شدت سردرد بیماران قبل از شروع درمان و در انتهای هر دوره درمانی مورد بررسی قرار گرفت. داده ها توسط آمار توصیفی و آزمون آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد حملات میگرن گروه با آهن خون طبیعی در دوره دوم علیرغم کاهش کلی نسبت به دو گروه دیگر بطور معنی داری بالاتر بود (05/0P<). شدت حملات در دوره اول درمان در گروه با آهن خون طبیعی بطور معنی داری نسبت به دو گروه با تعادل منفی آهن و با آنمی فقر آهن کمتر بود (05/0P<). در دوره سوم نیز شدت حملات گروه با آهن خون طبیعی از شدت حملات گروه با تعادل منفی آهن بطور معنی داری کمتر گزارش گردید (05/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، می توان داروی آهن را جایگزین بخشی از تدابیر درمانی رایج در بیماران مبتلا به میگرن که دچار کم خونی فقر آهن هم می باشند.
    کلیدواژگان: آهن درمانی، کم خونی فقرآهن، میگرن
  • مهرداد مدرسی، نرگس پور ناجی صفحه 63
    زمینه و هدف
    سیاه دانه از خانواده آلاله بوده و از دیرباز به عنوان ادویه و دارو استفاده می شده است. با توجه به نقش این گیاه در درمان ناباروری این تحقیق با هدف بررسی اثر عصاره سیاه دانه بر میزان هورمون های گنادوتروپین، استروژن، پروژسترون و فولیکولوژنز در موش کوچک آزمایشگاهی (Balb/c) انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی 40 سر موش ماده نژاد Balb/c به صورت تصادفی در پنج گروه هشت تایی (3 گروه تیمار، گروه کنترل و گروه دارونما) تقسیم شدند. ابتدا موش ها با تزریق درون صفاقی کلوپروستنول و 3 روز بعد از آن با تزریق زیر جلدی پروژسترون هم سیکل گردیدند. عصاره هیدروالکلی سیاه دانه با دوزهای 50، 100، mg/kg 200 به صورت یک روز در میان به روش داخل صفاقی طی20 روز تزریق شد. در پایان دوره سطح هورمون های گنادوتروپین (FSH، LH) و استروژن و پروژسترون به روش ایمونورادیومتری اندازه گیری شد. تخمدان ها خارج شده و پس از برش بافتی توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرارگرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و دانکن تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    کاهش معنی دار در میزان هورمون های گنادوتروپین (FSH، LH) و افزایش معنی دار استروژن در تمام گروه های تیمار دیده شد (05/0P<). پروژسترون در گروه تیمار mg/kg 100 افزایش یافته و گروه تیمار mg/kg 200 افزایش معنی داری در وزن تخمدان نشان داد (05/0P<). افزایش معنی دار فولیکولوژنز در گروه تیمار mg/kg200 و افزایش جسم زرد در گروه تجربی mg/kg 100 مشاهده شد (05/0P<). در بررسی بافت شناسی، بافت تخمدان ها به صورت طبیعی دیده شد.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی سیاه دانه می تواند باعث افزایش فولیکول گراف و جسم زرد شود، که این امر می تواند نتیجه مثبت در باروری جنس ماده داشته باشد.
    کلیدواژگان: استروژن، پروژسترون، فولیکوژنز، سیاهدانه، گنادوتروپین، موش
  • الهام اورنگی، زهره حجتی، کامران قاعدی، مریم طباطباییان صفحه 71
    زمینه و هدف
    تزاید آنکوژن HER-2/neu (human epidermal growth factor receptor/ neuroglioblastoma) بر روی پیشرفت، درمان و پیش آگاهی سرطان سینه موثر است. بررسی دقیق وضعیت HER-2/neu بافت تومور، برای اداره بیماری و انتخاب صحیح بیماران پاسخگو به داروی جدید Trastuzumab مهم می باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت ژن HER-2/neu در نمونه های سرطان سینه توسط روش PCR تمایزی و تطابق موجود بین این روش با تست ایمونوهیستوشیمی (IHC) در برخی از نمونه ها انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی، نخست، دقت کمی تکنیک PCR تمایزی بررسی شد و سپس 67 بافت سرطان سینه تازه و 16 بافت پارافینی توسط این روش بررسی گردید. نتایج ایمونوهیستوشیمی فقط در 27 مورد از 83 نمونه بررسی شده توسط PCR تمایزی موجود بود. داده ها به کمک آزمون های آماری مک نمار و آزمون توافقی کاپا تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    PCR تمایزی، تزاید ژن HER-2/neu را در 29 مورد از 83 نمونه (35%) نشان داد. 12 مورد از 27 نمونه تست شده توسط ایمونوهیستوشیمی افزایش بیان HER-2/neu را دارا بود. تطابق بین دو روش در 19 مورد از 27 نمونه مشاهده گردید (70% مشترک). در میان 8 نمونه نامطابق، 6 نمونه توسط ایمونوهیستوشیمی منفی، اما توسط PCR تمایزی مثبت بود و 2 نمونه با تزاید HER-2/neu، در بررسی توسط ایمونوهیستوشیمی بیان طبیعی HER-2/neu را دارا بود.
    نتیجه گیری
    PCR تمایزی به منظور تعیین تعداد ژن HER-2/neu در یک حجم کوچکی از بافت تومور، تکنیکی ساده، سریع و ارزان است اما به دلیل این که روش PCR در نقطه نهایی می باشد، دقت پایینی دارد و مشاهده 6 نمونه دارای تزاید HER-2/neu بدون تغییر در میزان پروتئین آن ممکن است از این حقیقت ناشی شود.
    کلیدواژگان: سرطان سینه، ژن HER، 2، neu، PCR تمایزی، اینترفرون گاما، ایمونوهیستوشیمی
  • غلامرضا خیرآبادی، محمدرضا مراثی، فاطمه سلطانی نیا، محسن معروفی صفحه 83
    زمینه و هدف
    شواهد اخیر وجود میزان قابل توجهی از همپوشانی اختلالات اضطرابی در افراد تحت مراقبت با تشخیص اختلالات دو قطبی را نشان می دهد. پژوهش حاضر با هدف تعیین فراوانی نسبی اختلالات طیف دو قطبی در کسانی که با تشخیص یک اختلال اضطرابی تحت درمان هستند، انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 210 نفر از مراجعین به مطب روانپزشکان و درمانگاه روانپزشکی بیمارستان نور اصفهان که با تشخیص اختلالات اضطرابی تحت درمان بودند (گروه مورد) و 210 نفر از سطح جامعه در محیط های اداری دانشگاه و سایر مراکز جمعیتی (گروه شاهد) انجام گرفت. از مقیاس تشخیص اختلالات طیف دو قطبی جهت غربالگری مبتلایان احتمالی به اختلال دو قطبی استفاده شد. داده های جمع آوری شده به وسیله آزمون های آماری کای دو و رگرسیون لوجستیک تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    با توجه به همسان سازی انجام شده بین دو گروه از نظر سن، جنس و سطح تحصیلات تفاوت معنی داری وجود نداشت. فراوانی نسبی اختلالات طیف دو قطبی در مبتلایان به اختلالات اضطرابی در گروه مورد 8/15% و در گروه کنترل 4/5% بود (001/0>P) (65/1-94/6 =95% CI، 38/3OR=) که نشان می دهد شانس ابتلاء به اختلالات طیف دو قطبی در گروه مورد حدود 3 برابر گروه کنترل است.
    نتیجه گیری
    اختلالات طیف دو قطبی در مبتلایان به اختلالات اضطرابی در مقایسه با گروه کنترل به مراتب شایع تر است و لازم است در رویکرد تشخیصی و درمانی مبتلایان به اختلالات اضطرابی این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطرابی، اختلال دو قطبی، اضطراب، دو قطبی، اضطراب اجتماعی، اختلال وسواس، اختلال اضطرابی منتشر
  • لیلا رفیعی وردنجانی، نجمه شاهین فرد، محمد رحیمی مدیسه، رویا انصاری سامانی، مرضیه رحیمی، ندا پروین، فاطمه تاجی اشکفتکی صفحه 92
    زمینه و هدف
    اثر گیاهان حاوی آنتی اکسیدان ها در بهبود زخم های سوختگی در مطالعات مختلف ثابت شده است. گیاه خرفه از جمله منابع غنی آنتی اکسیدان و اسید های چرب می باشد. با توجه به اثرات این مواد بر زخم سوختگی مطالعه حاضر با هدف تعیین اثرات عصاره هیدروالکلی خرفه در مقایسه با سیلور سولفادیازین بر التیام زخم سوختگی درجه 2 در موش انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی تجربی در 85 سر موش Balb/c بالغ نر پس از بیهوشی، با وسیله فلزی به قطر تقریبی 1 سانتی متر مربع سوختگی درجه 2 ایجاد شد. موش ها در 4 گروه وازلین، سیلور سولفادیازین، خرفه 1% و خرفه 10% به مدت 21 روز تحت درمان موضعی قرار گرفتند. انداره زخم در روزهای 0، 7، 14 و 21 اندازه گیری و داده ها با استفاده از آزمون های آماری کروسکال والیس و تعقیبی دان تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده عدم وجود تفاوت آماری در روند و درصد بهبودی زخم سوختگی در روزهای 14 و 21 بین گروه های سیلور سولفادیازین و خرفه 10 درصد بود (05/0P>). از طرفی بین گروه خرفه 10% و وازلین تفاوت معنادار آماری مشاهده شد (05/0P<). بیشترین بهبودی در زخم سوختگی به ترتیب در گروه های سیلور سولفادیازین، خرفه 10%، خرفه 1% و وازلین بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره گیاه خرفه با دوز 10 درصد باعث تسریع در روند التیام زخم سوختگی در موش Balb/c می شود و لذا ممکن است مصرف آن در بیماران با زخم سوختگی مفید باشد.
    کلیدواژگان: خرفه، زخم سوختگی، سیلورسولفادیازین، ترمیم زخم
  • ایروان مسعودی اصل، محمدرضا ملکی، آمنه ایمانی صفحه 101
    زمینه و هدف
    با گذشت بیش از 4 سال از واگذاری خدمات بهداشتی در قالب پایگاه های بهداشتی شهری در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران (مطابق ماده 88 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت)، سنجش میزان دستیابی به اهداف این راهبرد ضروری به نظر می رسید. هدف از این مطالعه بررسی موضوع واگذاری پایگاه های بهداشتی به بخش خصوصی از منظر شاخص های بهداشتی در قیاس با پایگاه های بهداشتی مشابه دولتی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی دو پایگاه از پایگاه های غیر دولتی با دو پایگاه از پایگاه های دولتی انتخاب و شاخص های بهداشتی در آنها بررسی گردید. یافته ها مبتنی بر اطلاعات موجود در واحد های ارائه خدمات بوده و جهت ارائه داده ها و تحلیل آنها از آمار توصیفی و آزمون کای دو در نرم افزار Mini tab استفاده شد.
    یافته ها
    در میان طیف مراقبتی کودکان زیر 6 سال تنها در دو مقطع سنی زیر 2 ماه و 5 سال درصد پوشش مراقبت در بخش خصوصی بالاتر بود (05/0P<). در سایر مقاطع سنی شامل زیر یکسال، 2-1 سال، 3 سال و 4 سال درصد پوشش در بخش خصوصی پایین تر بود (05/0P<). میزان پوشش تنظیم خانواده و واکسیناسیون کودکان زیر یکسال نیز در پایگاه های بهداشتی واگذار شده کمتر بود (05/0P<). ولی میزان پوشش مراقبت مادران باردار در بخش خصوصی بالاتر از بخش دولتی بود (05/0P<).
    نتیحه گیری: ارائه خدمات مراقبت های بهداشتی پایگاه های واگذار شده به بخش خصوصی در زمینه مراقبت کودکان زیر 6 سال، مراقبت زنان واجد شرایط تنظیم خانواده و واکسیناسیون کودکان زیر یکسال نیازمند ارتقاء می باشد. لذا با توجه به اینکه برون سپاری با هدف دستیابی به عملکرد مطلوب و بهبود ارائه خدمات صورت گرفته است، لازم است جهت تحقق این اهداف گام های موثرتری برداشته شود.
    کلیدواژگان: پایگاه بهداشتی، خصوصی سازی، شاخص های بهداشت، واگذاری خدمات بهداشتی
|
  • Masoud Maleki, Kazem Parivar, Homa Mohseni-Kouchesfahani, Abbas Shockravi, Mortaza Piri Page 1
    Background And Aims
    Crown ethers are host molecules of metallic and nonmetallic ions. The capability of crown ether in the controling of cellular cycle and changing the activiti of some enzyme has been reported. In this study the effect of new crown ether (sulfoxo-bilactam-21-crown -7) on testis tissue and spermatogenesis has been investigated.
    Methods
    In this experimental study, 24 mice were allocated to three groups. Control group did not receive anything, while Sham-operated group received Tween 80 and experimental group received new crown ether (sulfoxo-bilactam-21-crown-7). LD50 of drug was considered as 40 mg/kg. Then dose of 20 mg/kg crown ether was injected intraperitoneally once every day for one week. Two weeks after the last injection, animals were anesthetized and dissected. Blood was collected intracardically for hormonal assay. The testis were extruded and then fixed for histological studies. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) followed by Tukey test.
    Results
    Intraperitoneal injection of sulfoxo-bilactam-21-crown-7 (20 mg/kg) did not show significant changes in the number of type A and B spermatogonia, primary spermatocytes and leydig cells in the experimental group compared to the control and Sham-operated groups. There was a significant increase in the level of testosterone (P<0.001) and a significant reduction was seen in the number of spermatids (P<0.05) and spermatozoa (P<0.001) in the experimental group compared to the control and Sham-operated groups.
    Conclusion
    The results indicate that sulfoxo-bilactam-21-crown-7 diminishes the reproductive system activity and might be useful as a substance for birth control process
  • Kurosh Manouchehri Naeini, Seifollah Mortazaei, Nozhat Zebardast, Solaiman Kheiri Page 8
    Background And Aim
    Toxoplasma gondii is one of the most common causes of latent infection in humans. However, the prevalence and incidence rates of the infection and factors affecting it vary from place to place. The aim of present study was to investigate seroprevalence and some of factors affecting Toxoplasma infection in Chaharmahal va Bakhtiyari province-Iran.
    Methods
    In this descriptive analytical study based on the population age gender pyramid, 990 serum samples were collected by quota sampling from the individuals referred to clinical laboratories of the province. Then samples were examined for anti-Toxoplasma IgG antibodies using an enzyme-linked immunoabsorbent assay method. Demographic information was also collected using a questionnaire and data were analyzed using Chi-square and independent t-tests as well as the logistic regression.
    Results
    The individuals aged between 1-85 years (Mean age 27.89±18.23 yr.). Anti-Toxoplasma IgG antibodies were found in 339 samples (34.2%). There was a significant correlation between the age, living style, residence, job, and education level of the participants and seroprevalence of Anti-Toxoplasma antibodies (IgG) (P<0.05). The logistic regression model also showed a significant relationship between age and residence of the participants and Toxoplasma seropositivity (P<0.05).
    Conclusion
    The study indicated that one third of the population was exposed to Toxoplasma and yet the vast majority of them are susceptible to Toxoplasma infection in future. Therefore, the health staffs should be aware of Toxoplasma seroprevalence and potential risk factors of infection in different areas of the region. Health educational programs are needed to improve the knowledge of population about Toxoplasma transmission routes and the standard preventive measures.
  • Nagar Zamani-Nour, Afsaneh Ahmadi, Farideh Tahbaz Page 19
    Background And Aim
    Several studies on animals reveal that some plants like onion can change serum glucose and insulin level. Thus, this study was performed to find out the effect of onion ingestion with breakfast on postprandial glucose and insulin responses in type 2 diabetic patients.
    Methods
    This quasi-experimental research was performed on 26 patients with type 2 diabetes who were referred to Iranian Diabetic Association in 2 different days (1 week interval). In each day of the study, 2 ml fasting blood sample was collected in the morning from each patient and then the patients received their breakfasts. In the second day, patients had the same breakfast plus 60 grams of onion. Blood samples were collected at 60, 120 and 180 minutes after the having the breakfasts in both days. Eventually serum glucose and insulin were measured in the taken blood samples. Data were analyzed with SPSS v.13 and nutritionist IV software and were assessed using the Repeated-measures analysis of variance and paired t-test.
    Results
    The average age of the patients was 49.4±7.4 and mean duration of the disease was 6.9±5.05 years. Effect of onion breakfast on glucose level was not significant (P>0.05), whereas serum insulin level was increased significantly (P<0.001). Significant differences were detected in the area under the curve of glucose between first day and second day (P<0.05).
    Conclusion
    Daily onion ingestion with breakfast may have beneficial effect on glycemic control in type 2 diabetic patients.
  • Mohamadreza, Fatemeh, Roohollah, Arash, Smohammad, Hosein Page 27
    Background And Aim
    According to the current protocols made by international organizations, the duration of iron supplementation depends on the severity of iron deficiency, ranging from 3 to 6 months in individuals with iron depletion and iron deficiency anemia, respectively. This study was performed to compare 6 and 12 weeks iron supplementations on iron status among a group of non-anemic iron deficient female students.
    Methods
    In this quasi-experimental study 53 female students were selected. Students were divided into two groups. Control group were consisted of 30 students who had Hemoglobin level more than 12 ml/dl and serum ferritin level more than 23 ng/dl. Experimental group were 23 non-anemic iron deficient female students with ferritin level less than 23 ng/dl. Experimental group were orally given ferrous fumarate (containing 50 mg iron elemental) daily for three months. Blood samples were collected from experimental group in the beginning, 6 and 12 weeks after the study and for the case group samples were collected in the beginning and at the end of the study and the number of blood cells (CBC), ferritin level and total iron binding capacity (TIBC) were measured. Data were analyzed using Analysis of Covariance and Paired-t tests.
    Results
    Blood hemoglobin and serum ferritin concentrations increased after 6 weeks of supplementation among supplemented group, and were remained almost constant until the 12th week (P>0.001). Changes in serum iron concentrations at the end of study were not statistically different between two groups. Similar trend was observed for TIBC.
    Conclusion
    This study showed that 3-month iron supplementation among iron deficient subjects, as advised by WHO, did not further improve iron status in non anemic iron deficient females compared to 6-weeks daily supplementation of 50 mg elemental Iron. It is obvious that these results cannot be considered to anemic subjects.
  • Mohammad Faramarzi, Hamid Reza Ghasempour, Ebrahim Banitalebi, Mohsen Ghafoorian, Keihan Ghatre-Samani, Akbar Page 38
    Background And Aim
    It has not been precisely studied for its harmless effects of β-hydroxy β-methylbutyrate (HMB) in human yet and just a few studies have been done on its effects of the indices on the health in animal. The purpose of this study was to examine the effects of 8 weeks resistance training and consumption HMB (β-hydroxy β-methylbutyrate) on kidney parameters and body composition of untrained males.
    Methods
    In this clinical trial, 24 untrained male students were selected and randomly divided to two groups. Group one took placebo (control n=14) and group two received HMB (case, n=10). The subjects were trained for 8 weeks, 3 sessions every week. Blood and urine samples were taken fasting, one day before and 2 days after resistant training. Creatinine and urea were measured and glomerular filtration rate (GFR) was also calculated. The weight and body composition of the subjects were analyzed by the body composition analyzer and the strength of lower and upper limbs were measured by the seat press and squat, respectively. Dependent and independent student t-test were used for statistical analysis.
    Results
    Supplemental group had significant increase in lean body mass (P=0.002) and significant decrease (P=0.006) in fat mass. In addition, HMB group had more increase in strength of one repetition maximum than control group. Furthermore, HMB supplementation caused significant decrease (P=0.036) in blood urea nitrogen in urine. HMB supplement had no effects on blood urea, blood creatinine, urine creatinine and GFR.
    Conclusion
    Consumtion of HMB supplement causes an increase in the lean body mass and the strength of one maximum repetition and decrease in body fat of untrained subjects. In addition consumption of HMB for 8 weeks has no side effect on renal function tests.
  • Ali Namvaran-Abbasabad, Farzaneh Tavakkoli-Ghazani Page 47
    and
    Aims
    Studies show that Vincristine is an anti-cancer drug which has neuropathic effects. Some studies have shown that Salvia officinalis has therapeutic effects on nervous system. The purpose of this study was to investigate the effects of Salvia officinalis hydroalcoholic extract and Vincristine on pentylenetetrazole (PTZ)-induced seizure threshould in mice.
    Methods
    In this experimental study, 32 mice were randomly divided into 4 groups. The first group received normal saline, second group received Salvia officinalis hydroalcoholic extract (1 g/kg, i.p.), third group received Vincristine (10 µg/kg/day, i.v.) and finally the fourth group received hydroalcoholic extract of Salvia officinalis plus Vincristine. Then the seizure threshold was determined for each group after the injections. The data were analyzed using one way ANOVA followed by Tukey test.
    Results
    The results of this study showed that hydroalcoholic extract of Salvia officinalis significantly increased the PTZ Induced seizure threshold (P<0.05). Simultaneous uses of Vincristine and Salvia officinalis extract caused a significant increase in seizure threshold in Vincristine group (P<0.05).
    Conclusion
    Considering the existence of different types of ingredients in Salvia officinalis extract; such as antioxidants, b-pinene and spathulenol, which have beneficial affects on the nervous system as well as their antioxidant effects, we can use this plant to reduce Vincristine induced neuropathic effects.
  • Mahmood Gholamreza-Mirzaee, Soleiman Kheiri, Shamsali Khosravi, Abolfazl Koshdel, Zahra Keyvani, Ziba Amini Page 56
    Background And Aims
    Migraine is a common form of headaches with no recognized mechanism and etiology. The relation between iron deficiency and migraine headache is not clear. This study was carried out to evaluate the effect of iron therapy on the frequency and severity of headache attacks in migraineurs with iron deficiency.
    Methods
    In this experimental study, 90 women with migraine headaches were designated into three groups (n=30 for each group). The first group had negative iron balance, the second group had iron deficiency anemia and the third group had normal iron level. All groups were treated in three periods of 45 days. Patients received sodium valproate in all periods and iron sulfate (50mg per day) in the second period of the study. The severity and frequency of headache attacks were recorded and compared in three groups. Data were analyzed using descriptive statistics and ANOVA.
    Results
    There were significant decrease in the frequency and severity of migraine attacks in groups one and two, compared with group three (P<0.05).
    Conclusion
    According to the findings, iron therapy seems to be beneficial in migraineurs with iron deficiency.
  • Mehrdad Modaresi, Narges Poor-Naji Page 63
    Background And Aim
    The black seed belongs to Ranunculaceaes and has been used as a spice and a curative remedy for numerous disorders. With regard to the effect of this plant on infertility this study was designed to investigate the role of the hydro-alcoholic extract of black seed on gonadotropin, estrogen, progesterone and folliculogenesis in mice.
    Methods
    In this experimental study, 40 mice were randomly divided in to 5 groups of 8 animals. (3 experimental groups, one control group and one placebo group). All mice received one dose of Cloprostenol (i.p) and after three days progesterone (s.c.) for menstrual synchronization. Placebo group received normal saline and three other experimental groups received 50,100 and 200 mg/kg Nigella sativa extract (i.p.), every other day for to days. After 10 injections, blood samples were taken from all groups and hormonal measurements, including LH, FSH, estrogen, progesterone were measured by RIA technique. Ovaries were taken out and used for tissue slicing and then were studied using light microscope. Results were analyzed using ANOVA and Donkey tests.
    Results
    Results showed a significant decrease in the level of FSH and LH. In addition, a significance increase was observed in the level of estrogen in all groups, while the level of progesterone was increased in the second experimental group (100 mg/kg extract groups). The third experimental group (200 mg/kg) showed a significant increase in the weight of ovaries and the number of follicles. The number of corpus luteum was significantly increased in second experimental group (100 mg/kg).
    Conclusion
    The hydro-alcoholic extract of Nigella sativa may enhance the number of follicle and corpus luteum which can have positive effect on fertility in female mice
  • Elham Orangy, Zohreh Hojati, Kamran Ghaedi, Maryam Tabatabaeean Page 71
    Background And Aim
    Amplification of the oncogene HER-2/neu influences the breast cancer progression, prognosis and therapy. Accurate assessment of HER-2/neu status of the tumor is important for management of the disease and correct selection of patients who are able to respond to trastuzumab neu treatment. This study designed to evaluate the HER-2/neu gene status in breast cancer specimens by differential PCR and to show the concordance between these evaluations and IHC test in some specimens.
    Methods
    In this case-control study the quantitative accuracy of differential PCR was evaluated and then 67 fresh and 16 formalin fixed paraffin embedded breast cancer tissues were analysed using this method. IHC reports were available only for 27 of these samples. Data were analysed using McNemar and kappa test.
    Results
    HER-2/neu gene amplification was estimated (35%) in 29 cases out of 83 specimens (35%), as shown by differential PCR. IHC reports showed that 12 out of the 27 specimens contain overexpressed HER-2/neu. So, there was 70% agreement between these two methods (19 out off 27). Among the 8 discordant samples, 6 cases were negative by IHC but positive by differential PCR and 2 cases with HER-2/neu amplification had normal HER-2/neu expression by IHC.
    Conclusion
    Differential PCR is a simple, rapid and cheap method to determine the gene dosage in samples with small amount of tumor tissue but it does not seem to be so accurate, as it compares the end point products of the PCR. Thus, this method has low accuracy and the observation of 6 cases with HER-2/neu amplification in the absence of HER-2/neu over expression may have come from this reality.
  • Gholam Reza Kheirabadi, Mohammad Reza Maracy, Fatemeh Soltaninia, Mohsen Marofi Page 83
    Background And Aims
    Recent evidence showed significant rate of anxiety co-morbidity in patients with a diagnosed bipolar disorder. In this research we tried to study the rate of bipolar spectrum disorder (soft bipolarity) in those who are treating with anxiety disorder diagnosis.
    Methods
    In this descriptive-analytic study, 210 patients with a diagnosed anxiety disorder were selected from out patient's clinics and clinic of Noor general hospital in Isfahan (Iran). 210 persons from general population were selected as control. Bipolar spectrum diagnostic scale (BSDS) was used as screening tool of bipolar disorder. Data were analyzed using X square and logistic regression.
    Results
    Considering the homologizing between 2 groups, there was no significant difference regarding age, genders and educational level between 2 groups. Bipolar spectrum disorder was 15.8% in patients with anxiety disorders (case group) and 5.4% in the control group (P<0.001, OR=3.38, CI95%=1.65-6.94). This finding means that the probability of bipolar spectrum disorder in patients with anxiety disorders was about 3 times the control group.
    Conclusion
    Co-morbidity of bipolar spectrum disorder (soft bipolarity) is significantly more prevalent in those with a diagnosed anxiety disorders than control group and needs to be considered in prognostication and treatment of the patients with anxiety disorders
  • Leila Rafiee-Vardanjani, Najme Sahinfard, Mohammad Rahimi-Madiseh, Roya Ansari-Samani, Marzieh Rahimi, Neda Parvin, Fatemeh Taji-Eshkaftaki Page 92
    Background And Aim
    The effect of herbal medicine with antitoxidant activity on burn wound healing has been proven in various studies. Portulaca oleracea L (Purslane) is a rich source of antioxidants and fatty acids. This study was carried out to compare the effect of purslane and silver on the second-degree burn wound healing in Balb/c mice.
    Methods
    In this preclinical study, burn wounds were made with a hot plate on the back of 85 Balb/c mice. Four groups of mice were treated topically for 21 days by vaseline, silver salfadiazin, 1% and 10% purslane. Wound size on days 0, 7, 14 and 21 were measured. Data were analyzed using Kruskal- Wallis and test.
    Results
    Results showed that the recovery was observed in silver group, 10% purslane, 1% purslane and vaseline, respectively. There was no significant difference in burn wound healing between silver and 10% purslane groups on days 14 and 21 (P>0.05), but significant difference between vaseline and 10% purslane groups on days 14 and 21 (P<0.05).
    Conclusion
    Regarding to the finding of this study, extracts of 10% purslane expedites the wound healing process in mice. Therefor, it might be beneficial in patients with burn wound.
  • Yerevan Masoudi-Asl, Mohammadreza Maleki, Amina Imani Page 101
    Background And Aim
    After 4 years of delegating health services to health centers in south of Tehran it is necessary to evaluate reaching the goals the aim of this study was to examine the outcomes of delegating health service to private sector via comparing the private sector with governmental sector
    Methods
    These analytical study 2 sites from the number of non-governmental sites were chosen and checked. Its health indicators are addressed. Form is used to collect data from the findings of these paper-based information services units and data were analyzed using descriptive statistics and χ2 in the minitab software.
    Results
    Among the health indicators of children, those that were related to infants under 2 months and 5-year children were more favorable in private sector and those differences were statistically significant (P<0.05). In other children age groups the public sector indicators were more favorable (P<0.05). In addition the coverage of family planning programs and under 1-year vaccination were significantly lower in private sector (P<0.05). But material care was significantly higher in private sector (P<0.05).
    Conclusion
    According the results of our study it seems necessary to promote the programs related to under 5-year care and family planning and vaccination. So financial regulations with the aim of improving service delivery seems essential.