فهرست مطالب

مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی - سال سوم شماره 12 (تابستان 1391)

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال سوم شماره 12 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا حمیدی زاده، محمدرضا خیرخواه عسکرآباد، سجاد نصر دهزیری صفحه 9
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین دارایی های مدیریت دانش بازاریابی و عملکرد سازمان در صنعت پتروشیمی ایران انجام شده است. برای سنجش متغیرهای مدل تحقیق، پرسشنامه 42 سوالی طراحی و بین کارکنان بازرگانی خارجی و داخلی و بازاریابی شرکت بازرگانی پتروشیمی به شیوه طبقه بندی نسبی (به نسبت تعداد کارکنان هر بخش) توزیع شد. ضریب آلفای کرونباخ برای همه متغیرها در سطح قابل قبول قرار داشت. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق، از روش رگرسیون چندگانه و نرم افزار SPSS (نسخه 15) استفاده شده است. نتایج نشان داد که ارتباط مثبت معناداری میان دارایی های مدیریت دانش بازاریابی و عملکرد کل سازمان (عملکرد بازار، عملکرد مشتری، و عملکرد مالی) وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که دارایی های بازاریابی موجود، بیشترین تاثیر را بر روی عملکرد کل سازمان، عملکرد بازار، عملکرد مشتری، و عملکرد مالی دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش بازاریابی، دارایی های بازاریابی، دیدگاه مبتنی بر منابع، عملکرد سازمان
  • سید رضاسیدجوادین، جبار باباشاهی، محسن ابراهیمی صفحه 25
    با اذعان به نقش کلیدی منابع انسانی در خلق مزیت رقابتی و لزوم برنامه ریزی برای مدیریت این دارایی ها، پژوهش حاضر در پی ارائه مدل عملیاتی تدوین استراتژی منابع انسانی بر مبنای مدل بامبرگر و مشولم (2000)، از طریق پیاده سازی آن در پژوهشگاه صنعت نفت است. در ابتدا، با توجه به دو بعد مدل «ماهیت کنترل سازمانی» و «ماهیت کسب و نگهداری منابع انسانی»، اقدام به تعیین اهداف راهبردی منابع انسانی شده است. سپس ابزارهای منابع انسانی در سه زیرسیستم منابع انسانی (تامین، ارزیابی عملکرد و پاداش، و روابط کارکنان) از نظر شاخص های عملیاتی مورد قرار گرفته است. با مشخص شدن وضعیت هرکدام از مشاغل نمونه در ماتریس و تحلیل نتایج هرکدام از ابعاد ماتریس، استراتژی های منابع انسانی (پدرانه، پیمانکارانه، متعهدانه و ثانویه) برای هر شغل به صورت جداگانه در حوزه های گوناگون تدوین شده است.
    کلیدواژگان: استراتژی منابع انسانی، مدیریت راهبردی منابع انسانی، نظریه نقاط مرجع راهبردی (SRP)، پژوهشگاه صنعت نفت
  • کامران فیضی، علیرضا دانشوران صفحه 55
    در این تحقیق، ویژگی های برازندگی یک مدل شکاف ادراک شده وضعیت موجود-مطلوب ارتباطات بین کارفرمایان و پیمانکاران در پروژه های کلان پایین دستی صنعت نفت مورد ارزیابی قرار می گیرد. این مدل با اندازهگیری ادراک اعضای جامعه دست اندرکاران اجرای پروژه های مذکور از شکاف موجود بین وضعیت فعلی و وضعیت مطلوب، به تشریح رابطه بین عوامل اثرگذار بر ارتباطات می پردازد. مولفه های موثر، از ادبیات تحقیق وکاربرد روش دلفی به دست آمده اند. سپس با استفاده از ابزار پرسشنامه، اثرات عوامل با استفاده از پیمایش ساده اندازه گیری شده است. نتایج به دست آمده از پیمایش توسط تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی و معادلات ساختاری مورد پردازش قرار گرفت. بر اساس مقدار بارهای عاملی و نحوه بارگیری مولفه ها، پنج عامل مکنون استخراج و نام گذاری شد. مدل ارائه شده به تبیین رابطه بین عوامل اثرگذار در ارتباطات بین کارفرما و پیمانکار در وضعیت موجود و شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب در صنعت نفت می پردازد و میزان تاثیر هر کدام از عوامل را روی یکدیگر در قلمرو تحقیق مشخص می سازد. نتایج این تحقیق می تواند روی نگرش مدیران و کارکنان بخش کارفرما و پیمانکار در راستای شناخت عوامل موثر بر ارتباطات و مدیریت مناسب آنها در مراحل مختلف پروژه موثر باشد.
    کلیدواژگان: مدل عوامل موفقیت، ارتباطات کارفرما، پیمانکار، تحلیل شکاف ادراک شده
  • سلیمان ایران زاده، صادق بابایی هروی، داود نوروزی صفحه 87

    امروزه سازمان ها در سراسر جهان به دلیل تقاضاهایی که با آنها روبه رو هستند، نیازمند یادگیری در محیط کار با سرعت بیشتر، هزینه کمتر و اثربخش تر می باشند. یک سازمان یادگیرنده دارای کمترین سلسله مراتب اختیارات، پاداش یکسان در برابر عملکرد یکسان، فرهنگ مشترک و ساختاری انعطاف پذیرو سازشکارانه است، که بدان وسیله می تواند از فرصت ها استفاده کرده و بحران ها را از بین برد. سازمان یادگیرنده یک الگوی تغییریافته برای سازمان ها و راهی نوین برای اندیشیدن درباره سازمان در عصر دانش است. مشخصه ای که سازمان های یادگیرنده را از سازمان های سنتی متمایز می کند، تسلط بر اصول پایه ای معین است. بر همین اساس، اصول پنج گانه ای توسط سنگه (نگرش سیستمی، قابلیت شخصی، مدل های ذهنی، آرمان مشترک، و یادگیری جمعی) برای نشان دادن تصویری از سازمان های یادگیرنده ارائه شده است. در پژوهش حاضر، اقدام به نشان دادن مفهومی از سازمان های یادگیرنده در شرکت پالایش نفت تبریز بر اساس اصول پنج گانه سنگه شده است. روش پژوهش توصیفی پیمایشی و ابزار پژوهش پرسشنامه ای بوده ، که در بین مدیران و کارشناسان شرکت پالایش نفت تبریزاز وضعیت اثربخش یک سازمان یادگیرنده فاصله دارد .مولفه های یادگیرنده در شرکت پالایش نفت تبریز به ترتیب الویت عبارتند از : قابلیت های شخصی، آرمان مشترک، مدل های ذهنی، نگرش سیستمی، و یادگیری جمعی.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، سازمان دانشی، ارزیابی یادگیری سازمانی، توانمندسازی سازمانی، سازمان یادگیرنده
  • علیرضا نادری خورشیدی، هادی فقیه علی آبادی صفحه 113
    این تحقیق با مطالعه کتابخانه ای و با روش مصاحبه پژوهشی کیفی با خبرگان و پرسشنامه، به بررسی وضعیت پایداری توسعه در منطقه ویژه اقتصادی پارس پرداخته است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که توسعه به عنوان توانایی به کارگیری داشته های منطقه ای و ملی باید معطوف به سازمان مدیریتی، یعنی سازوکارهای نرم افزاری، سخت افزاری، مهارت نیروی انسانی، فناوری، و مدیریت ارشد باشد تا از رهگذر آن، زمان راه اندازی فازها به عنوان یک مزیت راهبردی کاهش یابد و مانع از اضافه برداشت های ناعادلانه رقیب منطقه ای گردد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، سازمان مدیریتی، نرم افزار، سخت افزار، فناوری، فرایندهای اصلی، توانمندسازی
  • محمدتقی امینی، محمدرضا بشیری صفحه 131
    مرکز پشتیبانی فنی و تخصصی اصفهان به عنوان یکی از سه مرکز بزرگ آموزشی شرکت ملی نفت ایران، در راستای رسالت و ماموریت خود، همواره در تلاش بوده که با برخورداری از دارایی های مشهود و نامشهود سازمانی، خدمات آموزشی ارزندهای به این صنعت پیشرو و راهبردی ارائه نماید. تدوین استراتژی این مرکز با تهیه بیانیه ماموریت سازمان، آغاز شده و سپس در مرحله ورودی، با شناسایی ضعف ها و قوت ها در داخل، و تهدیدها و فرصت ها در محیط، ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و ارزیابی عوامل خارجی (EFE) تشکیل شده است. بر اساس نتایج حاصله دراین قسمت مشخص شده است که ضعف های سازمان بر قوت های آن غالب بوده و از سویی، فرصت های بیشتری نسبت به تهدیدها در بیرون از سازمان وجود دارد. در مرحله تطبیق، با تشکیل ماتریس سوات (SWOT) و به منظور رویارویی بهتر با فرصت ها، تهدیدها، ضعف ها و قوت ها در آینده، استراتژی های مناسب تدوین شده است. از سویی، با تشکیل ماتریس ارزیابی داخلی و خارجی، موقعیت کسب و کار تعیین شده است. در پایان و در مرحله تصمیم گیری، با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM)، سه استراتژی از استراتژی های تعیین شده در مرحله قبل، مورد ارزیابی واقع شده و استراتژی «تمرکز بر امکانات فعلی و نفوذ در بازار از طریق ایجاد واحد بازاریابی»، به عنوان گزینه برتر برای دستیابی به مزایای رقابتی مرکز پشتیبانی فنی تخصصی اصفهان مشخص شده است.
    کلیدواژگان: ماتریس SWOT، ماتریس ارزیابی عوامل داخلی، ماتریس ارزیابی عوامل خارجی، ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی، چارچوب جامع تدوین استراتژی، برنامه ریزی راهبردی، مرکز پشتیبانی فنی تخصصی اصفهان
  • خدایار ابیلی، مهدی سبحانی نژاد، مهدی امیری صفحه 151
    در پژوهش حاضر، نظرات کارکنان ستادی شرکت کننده در دوره های ضمن خدمت «مبانی کارآفرینی» و «آموزش سازمان کارآفرین» درباره تاثیر دوره های مذکور بر چهار مهارت ریسک پذیری، انگیزه پیشرفت (موفقیت)، حل مسئله و تصمیم گیری، و ابتکار و نوآوری در پنج سوال اصلی مورد بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری شامل 57 نفر از کارکنان ستادی شرکت کرده و 57 نفر از کارکنان ستادی شرکت نکرده همتاسازی شده بر اساس متغیرهای جنسیت و حوزه شغلی در دو دوره ضمن خدمت «آموزش مبانی و مفاهیم کارآفرینی» و «آموزش سازمان کارآفرین» در سال 1388 بوده است. نمونه گیری به روش تصادفی نظام مند با استفاده از فرمول کوکران شامل 50 نفر از گروه شرکت کنندگان و 50 نفر از گروه شرکت نکرده ها انجام شده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته خودگزارشی سنجش مهارت های کارآفرینی بوده، که روایی سازه با روش همسانی درونی تامین شد و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با 976/. بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، کارآفرینی، عملکرد کارآفرینانه، مبانی کارآفرینی، آموزش سازمان کارآفرین، شرکت ملی گاز ایران
  • حمیدرضا عریضی سامانی، سیدمیثم دیباجی*، میثم صادقی صفحه 173

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ابعاد روان شناختی سازمان با تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی و استرس شغلی در بین کارکنان ایستگاه های منطقه دو عملیات انتقال گاز با جامعه آماری 613 نفر انجام شد. بر این اساس، با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 150 نفر از کارکنان ایستگاه ها انتخاب شدند، در نهایت، 124 پرسشنامه جمع آوری شد (نرخ بازگشت 83 درصد). شرکت کنندگان به پرسشنامه های ابعاد روان شناختی سازمان (سمیع عادل، 1384)، تعهد سازمانی (بالفور و وکسلر، 1996)، استرس شغلی (الیوت، 1994)، و رفتار شهروندی سازمانی (پودساکف و همکاران، 1990) پاسخ دادند. همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام برای تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی رابطه متغیرها نشان داد که رابطه معناداری بین ابعاد روان شناختی سازمان با مقیاس های تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، زیرمقیاس های آنها، و استرس شغلی وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که ابعاد روان شناختی سازمان می توانند پیش بین های مهمی برای ایجاد و حفظ تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، و استرس شغلی باشند. تحقیقات گسترده قبلی حاکی از اهمیت فوق العاده این متغیرها در سازمان و برای کارکنان است. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده، ارتقای ابعاد روان شناختی سازمان علاوه بر کارکرد حفظ کرامت انسانی، می تواند ابزار موثری برای بهبود نگرش ها و رفتارهای موثر در نیل به اهداف سازمانی سازمان باشد.

    کلیدواژگان: ابعاد روان شناختی سازمان، تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، استرس شغلی
  • مجتبی عزیزی، سید نصرالله ابراهیمی، محمدحسین صبحیه صفحه 201
    امروزه به دلیل رشد روزافزون برونسپاری، فرایند مدیریت قرارداد اهمیت فراوانی یافته است. این موضوع در پروژه های بزرگ، به ویژه در پروژه های بزرگ نفتی که بخش عمده ای از فعالیت ها به صورت برون سپاری انجام می شود، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مدیریت ضعیف فرایند برون سپاری و واگذاری قرارداد منجر به بروز مشکلاتی مثل دوره های زمانی بسیار طولانی برای مذاکره، روند نامناسب برای تصویب قرارداد، شفافیت پایین، کنترل محدود بر قرارداد، و ناتوانی تامینکننده در تضمین برآوردن شرایط قراردادی خواهد شد.
    با توجه به این که استفاده از مدلهای بلوغ، ابزار مناسبی برای اندازهگیری و بهبود فرایندهای محوری و حیاتی یک سازمان به شمار میرود، در پژوهش حاضر به منظور شناسایی و ارزیابی نقاط قوت و ضعف فرایند مدیریت قرارداد در پیمانکاران EPC صنعت نفت ایران، سطح بلوغ فرایند مدیریت قرارداد در شرکت نفت و گاز سپانیر با استفاده از یکی از جدیدترین مدل های بلوغ مدیریت قرارداد اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد که فرایند مدیریت قرارداد در شرکت سپانیر در سطح سوم از سطوح پنجگانه بلوغ، یعنی در سطح ساخت یافته قرار دارد. شناسایی نقاط قوت و ضعف شرکت سپانیر در هر یک از مراحل فرایند مدیریت قرارداد کمک نمود که این شرکت درک جامعی از جزئیات فرایند مدیریت قرارداد پیدا نموده و ضمن ترسیم نقشه راه بهبود، به رفع نقاط ضعف خود در فرایند مدیریت قرارداد بپردازد. در انتهای این تحقیق، با استفاده از تجربیات به دست آمده از پیادهسازی مدل بلوغ فرایند مدیریت قرارداد در شرکت سپانیر و با استفاده از تحلیل انواع مدلهای بلوغ، پیشنهاداتی نیز برای بهبود و توسعه این مدل در آینده ارائه گردید.
    کلیدواژگان: فرایند مدیریت قرارداد، مدل بلوغ مدیریت قرارداد، پیمانکار EPC، برونسپاری، صنعت نفت ایران
|
  • Mohammad Reza Hamidizadeh, Mohammad Reza Kheyrkhah Askarabad, Sajad Nasr Dehziri Page 9
    This study aims to investigate the effect of marketing knowledge management (MKM) on organizational performance in Iranian Petrochemical Industry. The 42 items questionnaire was designed for measuring the variables of the research model and was distributed among 50 External & Internal Business and Marketing departments of Petrochemical Commercial Company (in proportion to the number of the members of the units). The Chronbach,s Alpha Coefficient was acceptable for all variables. Multiple Regression Method and SPSS software (version 15) were used to analyze the collected data. The findings indicated that there is a significant and positive relationship between marketing knowledge management assets and whole organizational performance (market performance, customer performance, financial performance). Also, the result stated that built-in marketing assets have the strongest effect on whole organizational performance, market performance, customer performance, and financial performance.
    Keywords: Marketing Knowledge Management, Mmarketing Assets, Resource, based View, Organizational Performance
  • Seyed Reza Seyed Javadin – Jabar Babashahi – Mohsen Ebrahimi Page 25
    By accepting the key role of human resources in creating competitive advantages and necessity of planning for managing of these assets, this research is aimed to present an operational model of human resources strategy based on model offered by Bamberger and Meshoullam (2000) through its implementation in Research Institute of Petroleum Industry (RIPI). At first, by considering the two dimensions of the model “quality of organizational control” and “quality of acquisition and maintenance of human resources”, we have made effort to determine the strategic goals of human resources. Then, tools of human resources in three sub-systems of human resources (supply, reward & performance evaluation, and staff relationships) have been studied from viewpoint of operational indicators. Upon clarifying the status of each of jobs in the matrix and analysis of results of each matrix dimension, strategies of human resources (paternalistic, contractual, commitment, and secondary) in different fields for each job have been drawn up.
    Keywords: Human Resource Strategy, Strategic Human Resource Management, Strategic Reference Point's Theory
  • Kamran Feizi – Alireza Daneshvaran Page 55
    This study investigates fitness of a perceived gap model of existing status-ideal status for communications between masters and contractors in downstream mega projects in oil industry. This model explains the relationship between effective factors on communications via measuring the respondents` perceptions from the gap between existing status and ideal situations. The effective factors have been extracted from literature review and Delphi method. These effects were measured by simple surveying. The results were analyzed by the Exploratory and Conformatory Factor Analyses and Structural Equations Modeling. Based on factor loads and loading style of components, five latent factors were extracted and named. This model explains relationship between effective factors in communications between master and contractor in the current situation, the current gap, and the desirable situation in oil industy. The results of this study can affect the views of managers and staff of master and contractor departments to recognize and mange the effective factors on their communications.
    Keywords: Success Factors Model, Communications, Master, Contractor, Perceived Gap Analysis
  • Soleyman Iranzadeh – Sadegh Babayi Heravi – Davood Nowruzi Page 87

    Today, because of encountering with demands, organizations need to learn in working environment with higher speed, lower costs and high efficiency. A learning organization has less hierarchal authority, equal reward against equal performance, common culture, and a flexible and compatible structure to use opportunities and remove crises. A learning organization is a modified pattern for organizations and a new way for thinking about organization in the knowledge era. The attribute that distinguishes learning organizations from traditional ones is recognition of defined principles. So, five principles by P.M Senge (system thinking, personal capability, mental models, common wishes, and team learning) have been proposed for showing an image from a learning organization. In this research, the concept of a learning organization was shown in Tabriz Oil Refinery Company. The method of this research was descriptive-surveying, and its tool was questionnaires that were distributed between managers and experts of Tabriz Oil Refinery Company as the sample. Data was analyzed by inferential and descriptive statistical techniques. The findings showed that Tabriz Oil Refinery Company is far from an efficient learning organization. The components of a learning organization in Tabriz Oil Refinery Company are: personal capabilities, common wishes, mental models, system thinking, and team learning.

    Keywords: Organizational Learning, Knowledge Organization, Organizational Learning Evaluation, Organizational Empowerment, Learning Organization
  • Alireza Naderi Khorshidi – Hadi Faghih Aliabadi Page 113
    This research uses library method and qualitative-survey interviews with experts and questionnaires to evaluate the stability of the development in Pars Special Economy Energy Zone. The findings show that development, as an ability to use regional and national assets, should be aimed toward a managerial organization, namely software, hardware, human resources skills, technology, and higher management, to decrease startup time of phases as a strategic advantage, and to prevent unequal overdraft of the regional competitor.
    Keywords: Stable Development, Managerial Organization, Software, Hardware, Technology, Core Processes, Empowerment
  • Mohammad Taghi Amini – Mohammad Reza Bashiri Page 131
    Isfahan Technical & Specalty Support Center, as one of the three great training centers of National Iranian Oil Company, along its mission has been trying to offer the best educational services by organizational tangible and intangible assets. Strategy formulation for this center was started by the organization mission statement, then Internal Factor Evaluation Matrix and External Factor Evaluation Matrix were formed in the starting step by recognition of internal and environmental strengths and weaknesses, threats, and opportunities. It was found that the organizational weaknesses were more than its strengths. On the other hand, there are many opportunities than threats outside of organization. In the comparison step, suitable strategies were formulated in order to encounter future opportunities, threats, weaknesses, and strengths in future by SWOT matrix. On the other hand, business situation was determined by formation of Internal-External Matrix. Finally, in the decision-making step, three of the previous strategies were evaluated by Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM), and the strategy of “concentrating on available possibilities and penetrating market by establishing a marketing department” was indicated as the best option to achieve competetive advantages in Isfahan Technical and Specialty Support Center.
    Keywords: SWOT Matrix, Internal Factor Evaluation Matrix, External Factor Evaluation Matrix, Quantitative Strategic Planning Matrix, Comprehensive Framework for Strategy Formulation, Strategic Planning, Isfahan Technical, Specialty Suppot Center
  • Khodayar Abili – Mahdi Sobhaninejad – Mahdi Amiri Page 151
    In this study, views of headquarter staff participated in in-service courses of “Principles of Entrepreneurship” and “Entrepreneurial Organization Training” about the impact of the courses on four skills of riskability, development motivation (success), problem solving and decision-making, and initiativeness and innovation in five main questions were examined. The research method was descriptive-surveying. The statistical society was 57 of participated headquarter staff and 57 unparticipated headquarter staff in two above mentioned courses according to sex and business field variables in 2009. Systematic random sampling method, using Cochrane formula was done including 50 participants and 50 unparticipants. The research tool was a questionnaire to measure entrepreneurial skills, which its validity was examined by Internal Consistency Method, and its reliability by Cronbach's Alpha Coefficient was 0.976.
    Keywords: In, service Education, Entrepreneurship, Entrepreneurial Performance, Principles of Entrepreneurship, Entrepreneurial Organization Trainin, National Iranian Gas Company (NIGC)
  • Hamid Reza Arizi Samani – Seyed Meysam Dibaji – Meysam Sadeghi Page 173

    The aim of this research was to study the relationship of psychological dimensions of organization with organizational commitment, organizational citizenship behavior, and job stress among staff of second district of gas transition station with 613 people as statistical society. 150 persons were selected randomly via stratified sampling method. Finally, 124 questionnaires were gathered (return rate: 83%). Participants replied the questionnaires of psychological dimensions of organization (Sami Adel, 2005),¬ organizational¬ commitment (Balfour & Wechsler, 1996), job stress (Eliot, 1994), and organizational citizenship behavior (Podsakoff et al, 1990). Data was analyzed by Pearson Correlation Method and step-by-step regression. The results showed that there was a significant relationship between psychological dimensions of organization with organizational commitment, organizational citizenship behavior, job stress, their sub-scales, and job stress. The regression analysis showed that psychological dimensions of organization can be important indicators to establish and sustain organizational commitment, organizational citizenship behavior, and job stress. The previous studies show importance of these variables for organization and personnel. Thus, improvement of psychological dimensions of organization can be an effective tool to improve attitudes and behaviors to achieve organizational goals.

    Keywords: Psychological Dimensions of Organization, Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behavior, Job stress
  • Mojtaba Azizi, Seyed Nasrollah Ebrahimi, Mohammad Hossein Sobhiyeh Page 201
    Because of the everyday growth of out-sourcing in project management, contract management process has gained considerable importance. This is very important especially in the large oil project that most part of activities is done as out-sourcing. Weak management of out-sourcing process conclude problems such as long negotiation periods, unsuitable contract approval process, low clearity, limited control, and inability of suppliers to warrant contract conditions.Since maturity models are suitable tools to measure and improve key processes in an organization, in this research, contract management maturity of SOGC was measured by a recently developed contranct management maturity models (CMMM) in order to recognize and evaluate strengths and weaknesses of contract management process in EPC contractors. The results showed that contract management process in SOGC stands in the third level, namely structured level, among the five levels of maturity. The recognition of strengths and weaknesses of this company in each step of contract management process helped it acheiving a thorough understanding of contract management process and follow a plan to remove its weaknesses in contract management process. At the end, some suggestions for the improvement and development of this model in future were offered considering the experiences gained by application of CMMM in Sepanir Company.
    Keywords: Contract Management Process, Contract Management Maturity Model (CMMM), EPC Contractor, Out, sourcing, Iran Petrolum Industry