فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال پانزدهم شماره 59 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/05
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نادر رضائیان، محمدرضا رضوی *، افسانه زمانی مقدم، جلیل حیدری دهویی صفحات 1-22

    این مطالعه با هدف شناسایی و اولویت بندی ابعاد و مولفه های چهارچوب حمایت شرکت ملی گاز ایران از ارتقای توانمندی تولیدکنندگان داخلی انجام شد. نسخه اولیه ابعاد و مولفه ها، از مرور ادبیات سیاست صنعتی و تجربیات حمایت از ساخت داخل در کشورهای نفت خیز استخراج شد. به روش میدانی و با مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان صنعت گاز، ابعاد و مولفه های استخراج شده با ماموریت و حوزه اختیار آن شرکت سازگار شد و با تشکیل پانل خبرگی از خبرگان صنعت گاز و دانشگاه ، به روش دلفی فازی، ابعاد و مولفه های حمایتی در 7 بعد و 35 مولفه نهایی شد. برای اولویت بندی مولفه ها از ماتریس اهمیت عملکرد استفاده شد. محاسبه اهمیت مولفه ها با ابزار پرسش نامه و از طریق مقایسه زوجی بهترین بدترین صورت گرفت. کمی سازی عملکرد مولفه ها با پرسش نامه و تحلیل آماری انجام شد. در نهایت، 11 مولفه در ناحیه تمرکز و 8 مولفه در ناحیه تداوم شناسایی شد.

    کلیدواژگان: حمایت از ساخت داخل، روش بهترین بدترین، تجزیه و تحلیل اهمیت عملکرد، سیاست صنعتی، صنعت گاز ایران
  • مهدی صحاف زاده، ناصر باقری مقدم *، علی یوسفی صفحات 23-40

    هدف این مقاله تحلیل وضعیت کنونی نظام نوآوری فناورانه صنعت نفت در ایران و شناسایی نقاط ضعف و مسایل آن است . برای این منظور از رویکرد ساختاری کارکردی در ارزیابی نظام های نوآوری استفاده شده است . پیکره بندی ساختاری نظام با مطالعه اسناد و بهره گیری از نظر 19 نفر از خبرگان صنعت نفت، شناسایی و بررسی شد. بازیگران ساختار نظام نوآوری صنعت نفت ایران در قالب پنج دسته اصلی شناسایی و میزان تعاملات میان آنها بر اساس نظرات خبرگان عمدتا ضعیف یا بسیار ضعیف تشخیص داده شد. برای ارزیابی وضعیت کارکردهای نظام از ابزار پیمایش بهره گرفته شد و مشخص شد که وضعیت کلی کارکردها در شرایط رو به ضعف قرار دارد و البته کارکرد «شکل دهی بازار» ضعیف ترین کارکرد این نظام است. ضعف این کارکرد ناشی از مولفه هایی چون کیفیت ضعیف و کمیت پایین اجرای سیاست ها و محرک های توسعه بازار فناوری در صنعت نفت است .

    کلیدواژگان: صنعت نفت، نظام نوآوری فناورانه، تحلیل ساختاری، تحلیل کارکردی
  • علیرضا بارزی، فواد مکوندی * صفحات 41-62

    این مطالعه به بررسی تجربه زیستی کارکنان پروژه های نفتی جنوب کشور از نظر موانع آوای سازمانی و با روش کیفی و از نوع پدیدارشناسی تفسیری ون منن می پردازد. مصاحبه های عمیق و بدون ساختار از 12 نفر از کارکنان پروژه های نفتی فعال در جنوب کشور صورت گرفت. نتایج نشان داد تجربه زیستی کارکنان از موانع آوای سازمانی از 4 درون مایه اصلی و 16درون مایه فرعی تشکیل شده است: تجربه زیسته کارکنان از آوای سازمانی (بی تفاوتی کارکنان و رفتار خودمحافظتی)، موانع مرتبط با سازمان (نبود جو سازنده سازمانی، نبود استقلال شغلی، حقوق و مزایای ناکافی و  عدم بالندگی سازمانی)، موانع مرتبط با مدیران (سوء مدیریت در سازمان، نبود حمایت مدیریتی، نگرش مدیریت ارشد، ویژگی های شخصی مدیران و رفتار خودمحافظتی مدیران) و موانع مرتبط با پروژه (الزامات پروژه، مسایل مالی پروژه، تهدیدهای خارجی پروژه، تضاد ایده ها با اهداف کلان پروژه و نبود فرصت های ارتقا و پیشرفت در پروژه).

    کلیدواژگان: موانع آوای سازمانی، تجربه زیستی کارکنان، پدیدارشناسی
  • محسن غفاریان حسین زاده، ناصر میرسپاسی *، محمدرضا دارایی صفحات 63-82

    هدف پژوهش حاضر طراحی و تبیین مدل مدیریت تعارضات بین نسلی در محیط کار در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تهران است. روش تحقیق این پژوهش به صورت کیفی، از طریق مصاحبه با 31 نفر از خبرگان و صاحب نظران، شامل مدیران ارشد و عالی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تهران، که تجربه مدیریتی در بخش های سازمان مطبوع خود را داشته اند، از طریق گلوله برفی تا مرحله اشباح نظری بوده است. بر اساس یافته های پژوهش و تحلیل های انجام شده، مطابق با تحلیل مقوله ها، 90 مقوله پایه، 19مقوله سازمان یافته و 3 پیامد ارایه شد. در بررسی نتایج پیامدهای هم زیستی فرهنگی، کاهش تقابل کارکنان و سلامت روانی سازمان، به عنوان پیامدهای اصلی و مهار تعارضات منفی در سازمان، به عنوان پدیده محوری معرفی و عوامل تکنولوژیکی و فنی، تعهد به کار، انعطاف‏پذیری و تیم‏های کاری، به‏عنوان شرایط علی تعیین شده ‏اند.

    کلیدواژگان: تعارضات بین نسلی، تعارض، شکاف نسلی، هم زیستی فرهنگی
  • داریوش علی مرادی، رضا واعظی *، مقصود امیری صفحات 83-100

    سازمان های دولتی در محیط های بی ثبات امروزی به منظور دستیابی به تعادل مجبورند خود را با چالش ها و تغییرات بیرونی وفق دهند و ارکان، فرایندها و چه بسا ساختار خود را با بهبود مواجه کنند. لذا، این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد بهبود سازمانی در شرکت ملی نفت ایران انجام شده است. تحقیق حاضر با جهت گیری بنیادی و فلسفه ساخت گرایی و همچنین، به روش کیفی و با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون و با نمونه گیری هدفمند قضاوتی و سپس گلوله برفی و مصاحبه های نیمه ساختاریافته از 15 نفر از خبرگان صنعت نفت صورت گرفته است. تحلیل داده ها نیز پس از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در قالب 96 کد باز، 24 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی طبقه بندی و نشان داده شده است. مقوله های اصلی در بهبود سازمانی شرکت ملی نفت شامل ساختار سازمانی، فضای کسب وکار، فرهنگ سازمانی، مسیولیت پذیری اجتماعی، توسعه منابع انسانی و سلامت سازمانی مورد شناسایی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: بهبود سازمانی، تحلیل مضمون، شرکت ملی نفت، سازمان های دولتی، روش کیفی
  • زهرا عبدی نژادی، مریم مجیدی *، زین العابدین امینی، احسان ساده صفحات 101-118

    هدف این پژوهش تبیین پیامدهای اخلاق حرفه ای درصنعت نفت و ارایه مدل مفهومی است. اخلاق حرفه ای درصدد ارایه شیوه ها و دستورالعمل هایی است که تکالیف را برای افراد و گروه های حرفه ای مشخص کند تا نوعی تعهد اخلاقی و وجدان کاری را نسبت به هر وظیفه و مسیولیت ایجاد کنند. روش استفاده به صورت ترکیبی است (کیفی و کمی) و برای استخراج عوامل از دو روش گراندد تیوری و روش آماری استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق وزارت نفت و ستاد پالایش و پخش و چهار شرکت تابعه بود. ابزار اصلی پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته با افراد آگاه و متخصص بوده است. پس از مصاحبه با 16 نفر از خبرگان آگاه به موضوع، مقوله ها و مفاهیم استخراج شد. نمونه گیری نیز به روش تکنیک گلوله برفی و روایی پرسش نامه، به دو روش (محتوایی و سازه) و پایایی ضریب آلفای کرونباخ نیز تایید شد. تحلیل داده ها به شیوه شناسه گذاری باز محوری انتخابی انجام و صحت مدل طراحی شده بررسی شد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، صنعت نفت، رویکرد داده بنیاد
  • حکیمه ایمانی، محمدرضا باقرزاده *، مجتبی طبری، اسدالله مهرآرا صفحات 119-132

    هدف از این پژوهش اولویت بندی عوامل مدل ممیزی مدیریت منابع انسانی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادی است و به شیوه پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل خبرگان حوزه مدیریت منابع انسانی است که به شیوه نمونه گیری گلوله برفی 12 نفر انتخاب شدند. با استفاده از طرح های اکتشافی و نرم افزار تحلیل آماری EQS، بعد از ترسیم مدل نهایی، برای اولویت بندی هریک از شاخص ها و مولفه های مدل از تحلیل چندمعیاره SAW استفاده شد. نتایج نشان داد عوامل مدل ممیزی مدیریت منابع انسانی دارای 3 بعد (سیاست، فرایند و عملکرد)، 9 مولفه و 108 شاخص است. مطابق با نتایج اولویت بندی مولفه های مدل ممیزی مشاهده می شود که اوزان به دست آمده برای مولفه ها در هریک از ابعاد مدل، منعکس کننده اولویت های یکسان برای مولفه های «ساختار، سیستم های توسعه دهنده و توازن کارکنان» هستند. نهایتا، لزوم توجه به این مقولات می تواند سطح ممیزی مدیریت منابع انسانی را در حد قابل قبولی بالا ببرد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، ممیزی، اولویت بندی، تحلیل چند معیاره SAW
  • دیانا گندم فشان، حمیدرضا وزیری گهر* صفحات 133-152

    مطالعه حاضر به دنبال تدوین الگویی جهت مدیریت منابع انسانی دانش محور ‏در صنعت نفت صورت پذیرفته است؛ چراکه الگوهای سنتی توان مدیریت موثر کارکنان دانشی را نداشته اند و صنعت نفت هم از این مسیله مستثنی نیست. به لحاظ هدف، پژوهش حاضر کاربردی است، که با رویکردی ترکیبی (اکتشافی) به شناخت مولفه ها و فعالیت های متمایزکننده الگو می پردازد. فرایند پژوهش در مرحله کیفی با شناسایی 68 منبع معتبر برای شناخت متغیرها و ایجاد الگوی طبقه بندی شروع شد و سپس، در مرحله کمی، داده های کیفی مورد اعتبارسنجی قرار گرفت. طبق مطالعه انجام شده، 5 مولفه زیربنایی، مشتمل بر 15 فعالیت متمایزکننده در الگوی پیشنهادی ارایه شده اند، که عبارت اند از: توانمندی دانشی، حمایت دانشی، استعدادگزینی دانشی، سنجش دانشی و همیاری دانشی. الگوی تدوینی در مقایسه با سایر الگوها دربرگیرنده مولفه جدید همیاری دانشی است که با توجه به ماهیت وظایف کارکنان دانشی صنعت نفت، می تواند در ارتقای عملکرد شرکت های نفتی نقش موثری ایفاء کند

    کلیدواژگان: الگوی مدیریت منابع انسانی دانش محور، کارکنان دانشی، صنعت نفت
  • علیرضا سویدی، محمد محمدی، حمید رضایی فر*، مهدی محمودزاده صفحات 153-172

    این مطالعه با هدف طراحی مدل توسعه منابع انسانی در شرکت ملی حفاری ایران انجام شده است. در این تحقیق از رویکرد کیفی اکتشافی استفاده شده است. جامعه آماری شامل مقالات مرتبط از سال 2000 تا 2020 در پایگاه های معتبری داخلی و بین المللی بود. بر اساس بررسی اولیه 22180 مقاله یافت شد که با حذف مقالات تکراری در مراحل متوالی غربالگری، نمونه نهایی شامل 77 مقاله انتخاب شد. برای تحلیل مقالات، از رویکرد فراترکیب و روش هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو (2007) استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده در فراترکیب شش دسته از عوامل، شامل سیستم مدیریت عملکرد منابع انسانی، تدوین و توسعه شایستگی ها، مسیولیت پذیری اجتماعی، توسعه معطوف به «خود»، توسعه معطوف به «سازمان» و توسعه معطوف به «جامعه»، به عنوان مولفه های موثر بر توسعه منابع انسانی در شرکت ملی حفاری شناسایی شد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مسیولیت پذیری اجتماعی، شایستگی، توسعه کارکنان
  • زکیه بیکی دمنه، سید محسن علامه، اکبر اعتباریان *، سعید شریفی صفحات 173-192

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی پیشایندها و پسایندهای رهبری شورانگیز در پالایشگاه های نفت دانش بنیان با استفاده از رویکرد دلفی فازی بوده است. روش این پژوهش آمیخته (کمی و کیفی) در پارادایم استقرایی است که از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش را 16 نفر از خبرگان پالایشگاه های نفت تشکیل می دهد که بر اساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در بخش کیفی برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد که روایی و پایایی آن با استفاده از ضریب CVR و آزمون کاپای کوهن تایید شد و داده های به دست آمده از مصاحبه با استفاده از نرم افزار Atlas ti8 کدگذاری و تحلیل شد. در نتیجه، پیشایندها و پسایندهای سبک رهبری شورانگیز شناسایی شدند. در بخش کمی برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه مقایسه زوجی استفاده شد که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و آزمون مجدد تایید شد.

    کلیدواژگان: پیشایند، پسایند، رهبری، رهبری شورانگیز، شرکت های دانش بنیان
  • علی یاوری، حسین قره بیگلو *، یعقوب علوی متین، ناصر فقهی فرهمند صفحات 191-216

    هدف این پژوهش ارایه مدل هوش هیجانی سبز مدیران صنعت نفت ایران است. پژوهش حاضر بر اساس هدف یک پژوهش اکتشافی، بر اساس روش جمع آوری داده ها یک پژوهش پیمایشی مقطعی است و بر اساس دو رویکرد کیفی/کمی (آمیخته)، با استفاده از روش گراندد تیوری انجام شد. در بخش کیفی از طریق نمونه گیری نظری 18 نفر از اساتید بازاریابی دانشگاه ها و مدیران شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت، به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته و تحلیل آنها با کمک نرم افزار MaxQDA انجام و الگوی پارادایمی پژوهش ارایه شد. در بخش کمی 384 نفر از مدیران و کارکنان صنعت نفت ایران از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. از طریق روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS، الگوی حاصله اعتبارسنجی شد. نتایج پژوهش حاکی از تاثیر مثبت و معنا داری هوش هیجانی سبز مدیران بر ارتقای طراحی، تولید و توزیع محصولات سبز، بهره وری و سودآوری شرکت، جلب رضایت مشتریان و ذی نفعان است.  

    کلیدواژگان: هوش هیجانی سبز، صنعت نفت ایران، محیط زیست
  • سید اصغر کیوان حسینی، صادق جوکار، حامد خوشگفتار لامع * صفحات 217-244

    در میان شاخص های اصلی «نظم نوظهور جهانی انرژی» و نیز در چارچوب نقش رویدادهای احتمالی، سیاست های اقتصادی آمریکا و پیامدهای آن برای مدیریت انرژی جهانی، از اهمیت انکارناپذیری برخوردار است. در این ارتباط، به قدرت رسیدن روسای جمهور ترامپ و بایدن در این کشور، جلوه های گوناگونی از دیپلماسی انرژی، به ویژه از ابعاد راهبردی و تجویزی آشکار کرد که مورد تاکید این مقاله است. پرسش اصلی مقاله: وجوه تفاوت و تشابه دیپلماسی انرژی آمریکا در بازه زمانی 2016 تا 2023 کدام اند؟ در پاسخ: این دو دولت در رهیافت، جهت گیری ها و رویکردها نسبت به نظام بین المللی، اصول سیاست خارجی، رویکرد به سیستم جهانی انرژی، ابزارهای تحقق سیاست انرژی، نوع سرمایه گذاری ها، شاخص محیط زیست، امنیت انرژی و پاسخ به اختلالات بازار با هم تفاوت داشتند و در مولفه های ایجاد نظم نوین انرژی، قاعده سازی، تسلط و ایفای نقش رهبری در سیستم جهانی انرژی، نفوذ و تاثیرگذاری بر سازمان های بین المللی انرژی، نحوه سرمایه گذاری ها، قیمت گذاری با هدف کنترل بهای انرژی در بازار و تامین امنیت انرژی با اتکاء به تکنولوژی های نوین اشتراک و تشابه دارند. این مقاله با استفاده از روش مقایسه ای دیپلماسی انرژی، دولت های مذکور را مورد بررسی قرار می دهد. در این راستا ابتدا دیپلماسی انرژی در قالب شاخص های: روابط بین المللی، سیاست انرژی، تجارت انرژی، امنیت انرژی و محیط‏ زیست مطرح می شود. همچنین، برای هریک از شاخص ها معرف هایی، به عنوان مولفه آن شاخص، در نظر گرفته شد تا مقایسه ای هدفمند انجام گیرد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی انرژی، سیستم جهانی انرژی، امنیت انرژی، نظم نوین جهانی انرژی، تجارت انرژی، محیط زیست
  • سید محمد جوادی *، محمدعلی هاتفی، پیمان ناصری صفحات 245-264

    این مطالعه با هدف شناسایی و رتبه بندی ریسک ها، به همراه ارایه استراتژی های کنترلی مناسب مدیریت پیمان در پروژه های موسسه مطالعات بین المللی انرژی انجام  می شود. با بررسی پیشینه تحقیق و استفاده از روش دلفی و پرس وجو از کارشناسان، ریسک ها شناسایی  می شوند. جهت تصحیح، تکمیل و تایید سیاهه ریسک ها، مراحل مختلف روش دلفی به کار گرفته خواهد شد. به منظور رتبه بندی ریسک ها، ابتدا میزان احتمال وقوع و انواع اثرات هزینه ای، زمانی، کیفیتی و محدوده ای هر ریسک با استفاده از نظر خبرگان تعیین  می شود. برای داشتن مقدار اثر واحد برای هر ریسک، از تلفیق اثرات استفاده  می شود. در نهایت، عدد ریسک برای ریسک ها محاسبه می شود و ملاک رتبه بندی قرار  می گیرد. پس از رتبه بندی، استراتژی های کنترلی در رابطه با ریسک های اولویت دار تبیین  می شود. پس از اجرای فرایند فوق الذکر، ابتدا تعداد 68 ریسک در مراحل مختلف چرخه عمر پروژه های موسسه مطالعات بین المللی انرژی شناسایی شد که پس از غربالگری، 48 ریسک وارد محاسبات ارزیابی و اولویت بندی شدند. نتایج نشان داد که از نظر کارشناسان، ریسک های مرتبط با مراحل قرارداد و اجرای پروژه ها، بیشترین تعداد و پراهمیت ترین ریسک ها هستند. بنابراین، با مدیریت صحیح آنها و اجرای استراتژی های ارایه شده می توان تا حد زیادی موفقیت پروژه های مورد بحث را تضمین کرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، پروژه های مطالعاتی در صنعت نفت، مدیریت ریسک، مدیریت پروژه
|
  • Nader Rezaeian, Mohamad Reza Razavi *, Afsaneh Zamani Moqadam, Jalil Heidary Dahooie Pages 1-22

    The purpose of this study is to identify and prioritize the dimensions and factors of the National Iranian Gas Company support framework to strengthen the capability of domestic suppliers. The initial version of the dimensions and factors was extracted from the literature review of industrial policy and experiences of supporting domestic manufacturing in oil-rich countries. By field method and with semi-structured interviews with gas industry experts, the extracted dimensions and factors were adapted to the mission and jurisdiction of that company. By forming an expert panel of gas industry and university experts, and using the fuzzy Delphi method, the support framework was finalized in 7 dimensions and 35 factors. The importance-performance matrix was used to prioritize the factors. The importance of the factors was calculated with the questionnaire tool and by employing the Best-Worst multi-criteria decision-making method. The performance of the factors was quantified with a questionnaire and statistical analysis. Finally, 11 factors were identified in the concentrate quadrant and 8 factors in the “keep up the good work” quadrant.

    Keywords: Best-Worst Method (BWM), Importance-performance matrix analysis (IPMA), Local content policies, Multi-criteria decision-making, Industrial policy, Iranian gas industry
  • Mahdi Sahafzadeh, Naser Bagheri Moghadam *, Ali Yusefi Pages 23-40

    In this descriptive qualitative research with case study research strategy, the Iranian oil industry innovation system in the form of adopting a structural and functional approach (systemic approach) in depth and in its natural context from the perspective of the participants studied. Based on theoretical framework that includes five systemic components of innovation system, actors and relationships between them have been identified. In order to ensure validity of the structure, multiple information sources (interviews, observations and document analysis) is used. Also to achieve external validity, previous theories have been used as the initial theoretical framework of the research. The absorption and development of strategic knowledge and technologies of the oil industry was introduced as the main function of the system and three sub-functions identified for it. Identifying 29 existing structural and functional challenges from the perspective of experts has complemented the understanding of this system. Finally, policy proposals are presented

    Keywords: Innovation System, Systematic Approach, Technology, Innovation Development, Oil Industry
  • Alireza Barezi, Foad Makvandi * Pages 41-62

    The purpose of this study is to investigate the biological experience organizational voice behavior barriers and conducted with Van Manen interpretive phenomenology.
    Data collection was done according to the entry criteria with in-depth and unstructured interviews from 12 employees of oil and gas projects in the south of Iran. Results showed that employees' biological experience regarding organizational voice barriers consists of 4 main themes and 16 sub-themes: employees' life experience of organizational voice (employee indifference and self-protective behavior), related to the organization (lack of constructive organizational atmosphere, lack of job independence, insufficient rights and benefits and lack of organizational growth), related to managers (mismanagement in the organization, lack of managerial support, senior management’s attitude, managers‘ personal characteristics and self-protective behavior) and related to the project (project’s requirements, financial issues,, external threats, conflict of ideas with the project's overall goals and lack of opportunities for promotion and progress in project).

    Keywords: Organizational voice behavior barriers, employees' biological experience, phenomenology
  • Mohsen Ghafarian Hosseinzadeh, Naser Mirsepasi *, Mohammad Reza Daraei Pages 63-82

    The purpose of this research is to design and explain the model of managing intergenerational conflicts in the work environment in the health and treatment organization of the Tehran oil industry. The research method of this research is qualitative, through interviews with 31 experts and experts, including senior and senior managers of Tehran Oil Industry Health and Treatment Organization, who have had management experience in the departments of their respective organizations through the snowball stage. Ghosts have been theoretical. Based on the findings of the research and analysis, according to the categories analysis, 90 basic categories, 19 organized categories and 3 consequences were presented. In examining the results of the consequences of cultural coexistence, the reduction of employee conflict and the mental health of the organization as the main consequences and the containment of negative conflicts in the organization as the central phenomenon, and technological and technical factors, commitment to work, flexibility and work teams as the causal conditions. have been determined.

    Keywords: Intergenerational conflicts, conflict, generation gap, cultural coexistence
  • Dariush AliMoradi, Reza Vaezi *, Maghsoud Amiri Pages 83-100

    In today's unstable environment, government organizations have to adapt themselves to external challenges and changes and improve their structures, processes, and perhaps their structure in order to achieve balance. This research was conducted with the aim of identifying the dimensions of organizational improvement in the National Iranian Oil Company. The current research has been conducted with fundamental orientation and constructivist philosophy, as well as qualitative method, using thematic analysis technique, with judgmental purposeful sampling, followed by snowball and semi-structured interviews with 15 oil industry experts. Data analysis has been classified and shown in the form of 96 open codes, 24 sub-categories and 6 main categories after three stages of open, central and selective coding. The main categories in the organizational improvement of National Oil Company including organizational structure, business environment, organizational culture, social responsibility, human resource development, organizational health was identified.

    Keywords: Organizational development, theme analytic, national oil company, public organization
  • Zahra Abdinegadi, Maryam Majidi *, Zein-Al-Abedin Amini, Ehsan Sadeh Pages 101-118

    The purpose of this research explaining the consequences of professional ethics in oil industry and presenting a conceptual model. professional ethics, and optimal function of organizations today and tomorrow dissemination itaims to provide methods and guidelines that specify assignments for individuals and professional groups to create a kind of moral commitment and work conscience towards all kinds of duties and officals. Method of use in combined Qualitative and quantitayive) and two methods of grounded theory and statistical method have been used to extract the factors. The research population statistical consists ministry of petroleum and the headquarters of the refinery and distribution company and four subsidiary companies. The main research instrument of this pure, descriptive-exploratory study was semi-strucred interviews with the informed and expert individuals who were active in the intended domain of the study categories were extracted with 16 experts who are familiar with subjest. Sampling was method snowball and the validity of the questionnaire was examined and confirmed by two methods of content and reliability has been determined by cronbachs alpha. Data was analyzed using three stages of open, axial and selective coding–used in grounded theory approach, upon completing the three stage of Delphi analysis Final decision and complted and finalized. data fits was carried out using amos 24 and, the general research model was confirmed. Findings led to the identification of the consequences of the professional ethics of oil industry If this industry relies on the effective results obtained in the paradigm model to strengthen professional ethics, it will achieve positive results.

    Keywords: profssienal ethics, grounded theory, oil industry
  • Hakime Imani, Mohammadreza Bagherzadeh *, Mojtabi Tabari, Asadolah Meharara Pages 119-132

    The purpose of this research was to prioritize the factors of human resource management audit model. The purpose of the basic research was carried out in a survey way. The statistical population are experts in the field of human resources management, 12 people were selected by snowball sampling. With exploratory plans and EQS statistical analysis software, SAW multi-criteria analysis was used to prioritize each model's indicators and components. The results showed that the factors of human resource management audit model were determined in 3 dimensions, 9 components and 108 indicators. According to the results of prioritizing the components of the audit model, it can be seen that the weights obtained for the components in each of the dimensions of the model reflect the same priorities. Finally, the need to pay attention to these categories can raise the audit level of human resources management to an acceptable level.

    Keywords: Human Resource Management, Audit, Prioritization, SAW Multi-Criteria Analysis
  • Diana Gandomfeshan, Hamidreza Vazirigohar * Pages 133-152

    The study has been carried out following the development of a model for knowledge-based HRM in the oil industry, because traditional models have not been able to effectively manage knowledge workers. The research is applied research, which deals with identifying the components and activities of the model with a (exploratory) mixed approach. The research process in the qualitative phase begins with the identification of 68 valid sources to determine the variables and create a classification model, and then in the quantitative phase, the qualitative data are validated. According to finding, five basic components consisting of 15 differentiating activities have been presented in the proposed model, which are: knowledge-based ability, knowledge-based support, knowledge-based talent selection, knowledge-based assessment and knowledge-based cooperation. Compared to others, a new component of knowledge-based cooperation can play an effective role in improving the performance of oil companies, because of the nature of the duties of knowledge workers.

    Keywords: Knowledge-base human resources management model, Knowledge workers, Oil industry
  • Alireza Soveidi, Mohammad Mohammadi, Hamid Rezaiefar *, Mehdi Mahmoodzadeh Pages 153-172

    This study was carried out with the aim of designing a human resource development model in National Iranian Drilling Company. In this research, an exploratory qualitative approach has been used. The statistical community included related articles from 2000 to 2020 in reliable domestic and international databases. Based on the initial review, 22180 articles were found, and by removing duplicate articles in the successive stages of screening, the final sample included 77 articles. To analyze the articles, the meta-synthesis approach and the seven-step method of Sandelowski and Barroso (2007) were used. Based on the results obtained in the meta-combination of six categories of factors including the human resources performance management system, development and development of competencies, social responsibility, development directed at "self", development directed at "organization" and development directed at "society" as effective components. It was identified on the development of human resources in National Drilling Company.

    Keywords: Human Resource Management, Social Responsibility, Competence, Employee Development
  • Zakieh Beiki Demneh, Seyed Mohsen Allameh, Akbar Faradiyan *, Saeed Sharifi Pages 173-192

    The purpose of the current research is to identify and prioritize the antecedents and consequences of Engaging Leadership in knowledge-based oil refineries using the fuzzy Delphi approach. The method of this research is mixed (quantitative and qualitative) in the inductive paradigm, which is exploratory in terms of purpose, application and nature. The statistical population of the research consists of 16 experts of oil refineries, who were selected based on the principle of theoretical adequacy and using the purposeful sampling method. In the qualitative part, a semi-structured interview was used to collect information, the validity and reliability of which was confirmed using the CVR coefficient and Cohen's kappa test, and the data obtained from the interview were coded and analyzed using the Atlas ti8 software. As a result, the antecedents and consequences of passionate leadership style were identified. In the quantitative section, a pairwise comparison questionnaire was used to collect information, and its validity and reliability were confirmed using content validity and retesting.

    Keywords: background, leadership, Engaging Leadership, knowledge-based companies
  • Ali Yavari, Hossein QareBeiglo *, Yaqub AlaviMatin, Naser FeqhiFarahmand Pages 191-216

    The purpose of this research is to present the model of green emotional intelligence of Iran's oil industry managers. This research is based on the purpose of an exploratory research and based on the method of data collection, survey-cross-sectional. It was done based on qualitative/ quantitative approaches (combination) using the grounded theory method. In the qualitative section, 18 university marketing professors and oil Ministry managers were selected as samples using the theoretical sampling method. Data collection was done using semi-structured interviews and their analysis was done with the MaxQDA software, then paradigm model of the research was presented. In the quantitative section, 384 managers/employees of Iran's oil industry were selected through random sampling. Then resulting model was validated through partial least squares method and Smart PLS software. The results show the positive/significant effect of managers' green EI on improving the design, production/distribution of green products, company productivity and profitability, satisfying customers/stakeholders.

    Keywords: Green Emotional Intelligence, Iran's Oil industry, Environment
  • Asghar keivan hossini, Mohammad Sadiq Jokar, Hamed Khoshgoftar Lame * Pages 217-244

    Among the main indicators of the "New Global Energy Order", the US economic policies and its consequences for global energy management are of undeniable importance. Trump’s and Biden’s governments revealed various manifestations of energy diplomacy, especially in strategic and prescriptive aspects. The main question of this paper is: What are the differences and similarities between America’s two governments in the period from 2016 to 2023 in terms of energy diplomacy? The paper shows that these two governments differ in their view of the international system, principles of foreign policy, approach to the global energy system, means of realizing energy policy, type of investments, environment, energy security and response to market disturbances. The similarities are in the components of creating a new energy order, rule-making, and playing the leadership role in the global energy system, influencing international energy organizations, types of investments, pricing and providing energy security with reliance on new technologies. Using the comparative method, this article examines the energy diplomacy of the mentioned governments.

    Keywords: energy diplomacy, global energy system, energy security, the new global energy order, energy trade, environment
  • Seyed Mohammad Javadi *, Mohammad Ali Hatefi, Peyman Naseri Pages 245-264

    The aim of this study is to identify and prioritize risks and to provide appropriate control strategies for management contract of projects of the IIES. By examining the research background, Delphi method and questioning from experts were identified the risk and in order to correct, complete and confirm them, they entered different Delphi method, then the probability of occurrence and effect of each risk was determined by using the opinion of experts. After combining the cost, time, quality and range effects of each risk and multiplying the overall effect by the probability value of that risk number was obtained and control strategies in relation to high risks were presented. A total of 68 risks were identified at different stages of the project life cycle, of which 48 risks were included in the evaluation and prioritization calculations. The risks of the contract and the implementation stage were the most important risks.

    Keywords: Risk assessment, Research projects in oil industry, Risk management, Project management