فهرست مطالب

پژوهش های فقه و حقوق اسلامی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، بهار 1388)

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/01/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دکترمحمدعیسی تفرشی، عبدالحمید مرتضوی صفحه 11
    دغدغه جبران زیان زیاندیده، حقوقدانان عصر حاضر را به تکاپو انداخت، اصل جبران کامل زیان از اصول ثابت ومسلم مسؤولیت مدنی است اما همین اصل به ظاهر ساده در باطن خود پیچیدگی هایی نیز دارد چه کسی باید متحمل جبران خسارت گردد؟متعهدی که تعهد خود را اجرا نکرده یا آن کس که همانند انسان متعارف رفتار نکرده است و به عبارتی تقصیر کرده است. هریک از فروض طرفدارانی دارد و سال ها فلسفه وضع قواعد حاکم بر جبران خسارت را به خود اختصاص داده اند. درمقابل متون متعارض قانونی دربرخی کشورها، شیوه جدیدی از تقسیم نوع تعهدرا، براساس مفاد تعهد درپی داشت، یعنی تعهد به وسیله وبه نتیجه.در نوع اول متعهد مکلف به احتیاط وتهیه مقدمات است درحالی که در تعهد به نتیجه حصول نتیجه موضوع توافق قرار گرفته است. برای تفکیک آن معیارهایی ارائه شده است وطرح موضوع موافقان و مخالفانی را نیز به دور خود جمع ساخته است. غلبه طرفداران نظریه تفکیک تعهد براساس مفاد آن، این روزها، قابلیت اعمال آن را در تمام انواع تعهدات اعم از قهری و قراردادی فراهم ساخته تاجایی که متون قانونی برخی کشورها ازجمله مصر واسنادهای بین المللی به صراحت این مفاهیم را پذیرفته اند و حتی به برخی شبهه ها نیز پاسخ گفته اند.
    کلیدواژگان: تعهد به وسیله، تعهد به نتیجه، فقه، تمییز، فایده
  • آیت الله سیدعلی حسینی اشکوری صفحه 33
    مبحث «میراث زوجه از اموال غیر منقول» از مباحث مورد توجه فقها در گذشته و حال بوده و نقد و رد این مقوله از اهمیت خاصی برخوردار است.
    فقهای شیعه دارای آراء متفاوتی در این مساله هستند هر چند اکثر آنها به نفی میراث زوجه از اموال غیر منقول متمایل می باشند.
    مقاله حاضر، نقدی است بر مقاله ای که آیت الله هاشمی شاهرودی، رئیس قوه قضائیه، در شماره 49 فصلنامه تخصصی فقه اهل بیت(ع) منتشر نموده است. بدیهی است چاپ این مقاله در مجله حاضر صرفا با هدف تبادل نظر علمی صورت می گیرد و این حق برای نویسنده محترمی که مقاله شان نقد می شود محفوظ است که پاسخ آن را برای انتشار به مجله ارسال نمایند.
    کلیدواژگان: میراث، ماترک، زوجه، اموال غیر منقول، عقار
  • وفا درویش پور صفحه 47
    یکی ازقوانین مهم و اساسی در فقه وحقوق اسلامی، قاعده ی ضمان عاقله است. که بر اساس آن مسؤولیت پرداخت دیه قتل و جرح خطایی و آن چه بمنزله خطاء دانسته شده مثل جنایات کودکان و دیوانه به عهده ی عاقله جانی است نه خود جانی، مقابل آن، اصل حقوقی «شخصی بودن جرایم» است که مستند به ادله عقلی ونقلی می باشد ومعادل«قاعده وزر» در فقه است که مطابق آن«هر انسانی شخصا مسؤول فعل و رفتار حقوقی خوداست و هیچ کس مسؤول تحمل کیفرترتب بر آن نیست».
    چون قاعده ی ضمان عاقله با این اصل مستند در تعارض می باشد لذا همواره مورد بحث و توجه فقهاء و حقوقدانان بوده است.
    مقاله حاضر نیز پژوهشی است در این راستا که در آن تلاش گردیده تا ضمن تبیین معنای عاقله و توسعه در مصادیق آن نسبت به تعاریف متعارف، به طرح و تبیین فلسفه تشریع و شرایط ضمان عاقله پرداخته و به این نتیجه رسیده که حکم ضمان برای عاقله، حکومتی بوده که به دلیل شرایط خاص اجتماعی و به فلسفه حمایت از ارکان ترکیبی جامعه از طرف رسول خدا(ص) تشریع گردیده است و بقاء آن درطول زمان تابع همان شرایط و فلسفه است.
    کلیدواژگان: ضمان، مسؤولیت، دیه، جنایت، خطایی، عاقله
  • دکترمسعود راعی، دکترنادعلی عاشوری، فاطمه مالکی فروشانی صفحه 75
    یکی از مباحث مهم، در حوزه مسائل فقهی و حقوقی، در زمینه کودک است. سن مسؤولیت کیفری،بحث مهمی است که در این زمینه وجود دارد. بسیاری از کودکانی که به سن تکلیف عبادی(بلوغ)می رسند، از رشدفکری و عقلی لازم در مسائل کیفری برخوردار نیستند. حال این سؤال به وجود می آید، آیا سنی که در شرع برای تکلیف عبادی کودک، تعیین شده می تواند همان سن مسؤولیت کیفری باشد، یا18 سالگی، چنان که، در اسناد بین المللی از جمله کنوانسیون حقوق کودک مطرح شده است باید معیار قرار گیرد و درهرحال این سؤال وجود دارد که کدام سن، با عدالت حقوقی و به ویژه عدالت کیفری هم خوانی دارد؟ در حقوق جزا اصول مهمی وجود دارد که می توان آن ها را سازنده نظام عدالت کیفری دانست باید گفت اعمال و اجرای این اصول زمینه تحقق عدالت حقوقی و به ویژه عدالت کیفری را محقق خواهد کرد ازجمله اصولی که درنظام عدالت کیفری مطرح است اصل مسؤولیت اخلاقی است، براساس آن فرد در صورتی مسؤولیت خواهد داشت که بالغ، عاقل و مختار باشد. بنابراین در مسؤولیت کیفری علاوه بر بلوغ، رشد فکری و روانی یعنی رشدی که بتواند مسؤولیت کیفری را درک کند، نیز باید در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: کودک، بلوغ، رشد، سن مسؤولیت کیفری، عدالت حقوقی
  • محمود صوفی آبادی صفحه 113
    عدالت یکی از شرایط لازم برای احراز منصب مهم قضاوت از دیدگاه اسلام است و به تبع آن قانونگذار ایران نیز شرط عدالت قاضی را مورد تاکید قرار داده است در اصل 163 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است که صفات و شرایط قاضی طبق موازین فقهی بوسیله قانون عادی معین می شود. قوانین متعددی در این رابطه به تصویب رسید. و در نظام قضایی کشورمان مورد عمل قرار گرفته اند که همه آنها عدالت را به عنوان یکی از شرایط تصدی امر قضا تعیین کرده اند. از آنجا که تعیین شرط عدالت در قاضی برگرفته از فقه امامیه بوده و درنتیجه مفهوم عدالت همانی است که در فقه مورد نظر می باشد و با عنایت به این که منصب قضاوت از حساس ترین مناصب اجتماعی است و نقش دادرس وعدالت وی در تحقق دادرسی عادلانه و عدالت قظائی اساسی و غیر قابل انکار است. از این رو این نوشتار تحقیقی بر آن است تا مفهوم فقهی عدالت و ادله اشتراط عدالت در قاضی را مورد بررسی قرار داده تا ضرورت شرط عدالت در قاضی در نظام قضایی فعلی ایران به روشنی تبیین گردد.
    کلیدواژگان: عدالت، قضاء، مروت، گناهان کبیره و صغیره
  • دکترجمیله کدیور صفحه 135
    در این مقاله نویسنده با عنایت به قرآن و احادیث به عنوان دو منبع اصلی فقه و شریعت اسلامی به بررسی سنگسار در اسلام پرداخته، با توجه به واکنش های شدید حقوق بشری در قبال اجرای این حکم (و احکام مشابه) در ایران، در صدد پاسخگویی به این پرسش آمده که آیا می توان در شرایط فعلی به گونه ای عمل کرد که ضمن حفظ موازین شرعی، با اجرای احکام جایگزین یا عدم اجرای این احکام، مانع وهن اسلام و مسلمانان شد؟
    به این منظور، ضمن بررسی ریشه های قرآنی و روایی بحث سنگسار، با نگاهی به زمینه های تاریخی- دینی آن، با استفتا از مراجع عظام و بررسی نظرات صاحب نظران، به طیف متنوعی ازنقطه نظرات ارزشمند در این رابطه، از عدم اجازه سنگسار و عدم اجرای حکم در عصرغیبت تا عدم امکان توقف اجرای حکم به عنوان حکم الهی دست یافته است.
    کلیدواژگان: سنگسار، اجرای حکم، توقف اجرای حکم، موازین شرعی
  • محمدرضا محمدزاده رهنی صفحه 161
    در این پژوهش به بررسی دو مطلب پرداخته شده است: اول: بررسی فقهی امور حسبی و تفاوت آن با امور قضایی.امور حسبی اموری هستند که با انگیزه معنوی و با هدف گسترش نیکی در جامعه انجام می شوند و امر به معروف و نهی از منکر از این امورند و تفاوت آن با امور قضایی در این است که رسیدگی به امور قضایی در حیطه اختیارات دادگاه ها و محاکم قضایی است و این امور تقوم به بینه و یمین دارند و درصورت وقوع مخاصمه مطرح می شوند، اما رسیدگی به امور حسبی در حیطه اختیارات محتسب (قوه مجریه) یا نمایندگان اوست و تقوم به بینه و یمین و ایجاد مخاصمه ندارند. دوم: بررسی این نکته که آیا اجرای حدود و تعزیرات جزو امور حسبی هستند یا امور قضایی در پاسخ می توان گفت: اجرای حدود و تعزیرات جزو امور حسبی اند نه امور قضایی؛ زیرا تقوم به بینه و یمین و ایجاد مخاصمه ندارند، بنابراین اجرای آنها در حیطه اختیارات قوه مجریه است و نماینده این قوه در دستگاه قضاء یعنی مدعی العموم آنها را اجرا می کند.
    کلیدواژگان: قوه مجریه، قضائیه، مقننه، حسبه، امورحسبی، امور قضایی، حدود، تعزیرات، محتسب
  • صفحه 189
|
  • Dr, Muhammad Issa Tafreshi, Abdolhamid Mortazavi Page 11
    To resolve the conflict of some articles of civil code in Iran (227 and 226) and France (1137 and 1147) must distinct two types of obligation. Duty to achieve a specific result and duty of best efforts. In obligation of the best effort, promisor has to endeavor in the performance of an activity. He is bound to make such efforts as would be made by a reasonable person of the same kind in the same circumstances. But to the extent that an obligation of a party involves a duty to achieve a specific result, he has to achieve that result.To determining the kind of obligation must be regarded same factor: the issue of contract, the terms of contract, the degree of risk in achieving the result and influence of the other party to performance of the obligation.We can see the extent of notice of Islamic jurisprudence, law of France and Iran to this words and the distinction is effective on behavior of promisor.
  • Ayatollah Seyyed Ali Husseini Eshkavari Page 33
    In this article, the author considers spouse heritage from irreplaceable properties. Shiite jurists have different viewpoints about mentioned issue. And most of them deny it.In this article it is criticized Ayatollah Hashemi Shahroudi ’s viewpoint, the headquarter of judicature, who published his article in Ahl Bayt Quarterly (No. 49).It is obvious that the author writes this article to transfer information and Ayatollah Shahroudi can reply this article.
  • Dr, Vafa Darvishpour Page 47
    One of the fundamental and indisputable laws in the Islamic jurisprudence and law is the doctrine of Aqeleh guarantee (paternal relatives of a murderer) which according to that the liability of blood money of mistaken homicide and wound, and whatever is supposed as mistake crimes, like children or mad crimes, is on charge of the Aqeleh of criminal, not the doer himself. In contrast to that is the legal doctrine of "being crimes in person", which is based on rational and narrative proofs, and is equivalent "Vezr" (burden), in jurisprudence, which according to that "everyone is responsible for his(or her) legal act or behavior, and, nobody else is responsible for penalty which based on that act or behavior. As, Aqeleh guarantee is in contrast to this reasoned out doctrine, so, it was, continuously, in attention of jurists. This article, while endeavored to explain the meaning of Aqeleh, and developed its inclusions in compare to its ordinary definitions, has defined the divine law philosophy and conditions of the Aqeleh guarantee. The research concluded that Aqeleh is a governmental judgment which in an especial social condition and in the aim of support synthetic basis of the society was legitimized or divined law by the holy prophet(s),and its survival, during all the times, is depended on those philosophy and conditions.
  • Dr, Masoud Raei, Dr, Nad Ali Ashoori, Fatemeh Maleki Page 75
    One of the crucial issues propounded in the field of jurisprudence and law problems concerns children. The age of criminal liability is one of the important issues set forth for discussion. Many of the children reaching the age of religious obligation (puberty) have not reached the required thought and wisdom growth in the field of penal issues. Now, the problem is raised whether the age determined by the Islamic Jurisprudence (Shariah) for the religious obligation can correspond with the same age of criminal liability or it has to be the age of 18 as propounded in international conventions including the Bill of Child Right, and at any case the question is that which age corresponds with legal equity specially the criminal equity. In the penal law, there are important principles which could be considered as constructive of the penal equity. It can be said that executing such principles will realize the legal justice specially the penal equity as the principle of ethical liability based on which, one is liable when being adult, wise and having free agency and being at liberty for his/her actions. Therefore, the child’s criminal liability age is different form his/her religious obligation (puberty) age, and that, in penal liability, in addition to puberty, mental and thought development, i.e. a state of development in which one can fully appreciate penal liability should be considered as well.
  • Mahmoud Sofiabadi Page 113
    Justice is one of the essential conditions for obtaining important status of judgment from the viewpoint of Islam and also Iran legislator has emphasized on jurist justice term. In fundamental law of Islamic Republic of Iran in 163 article of law, it has explained that jurist qualities and terms are determined by general rules or laws according to religious jurisprudence standards. Various laws have been approved in this case and they have utilized these laws in our country judicial disciplines. All of the disciplines have determined the Justice as one of the judgment incumbency conditions. Since determination justice term in jurist has originated from Imam religions jurisprudence and therefore the concept of justice is the same as religions jurisprudence. The judgment status is the most critical social positions. The role of judge and his justice is non-negation and fundamental to confirm right judgment and judicial justice. So, this investigative research is intended to survey the concept of justice religions. Jurisprudence and justice terms reasons in jurist until the necessity of justice term reasons of jurist is explained clearly on Iran present judicial discipline.
  • Dr, Jamileh Kadivar Page 135
    Considering Quran and Hadith as the two main sources of the Islamic jurisprudence and religious law, the author proceeds through stoning to death in Islam in this article. With regard to intense reactions of the human rights against execution of this sentence (and similar sentences), the author intends to answer the question that whether it is possible to prevent Islam and Muslims from being weak through execution or non-execution of substituted judgments in spite of maintenance of religious rules?To this end, in addition to investigation of Quran sources and traditions of stoning to death and referring to its historical-religious backgrounds, various scope of valuable viewpoints have been achieved in this connection using request for opinion of the concerned authorities and review of experts’ opinions from prohibition of stoning and non-execution of stoning sentence during the absence of Imam of our time to impossibility of prohibition of execution of such sentence as the divine ordinance.
  • Muhammad Reza Muhammadzadeh Rahni Page 161
    In this research two subjects have been considered: First; the jurisprudence examination of the Hesbi affairs and their difference with judicial affairs: Hesbi affairs are those which are fulfilled with a spiritual motive and with the aim of development of goodness in society, enjoining that which is good and forbidding that which is abominable are of these affairs, and their difference with judicial affairs is that the investigation of judicial affairs is in the domain of jurisdiction of judicial courts and the existence of these affairs is due to clear proof and oath, and they are mooted in the case of litigation, but the investigation of Hesbi affairs is within jurisdiction of the minister of complaints (Mohtasib) or his deputies and their being is not due to clear proof, oath and establishment of litigation. Second; the examination of this point that if the limits and discretionary corrections are of the Hesbi tasks or of the judicial one?It can be said in response that the limits and discretionary corrections are of Hesbi tacks not the judicial one, because these do not depend on clear proof, oath, and the establishment of litigation, therefore, the execution of them is not in the scope of jurisdiction of the executive, and the agent of this power in judiciary means that the public prosecutor execute them.