فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 36، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید ابهری*، ساناز رحیمی صفحه 11
    ماده 265 قانون مدنی مقررداشته است: «هر کس مالی به دیگری می دهد ظاهرا در عدم تبرع است؛ بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون اینکه مدیون آن چیز باشد می تواند استرداد کند». در تفسیر این ماده بین حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد. برخی این ماده را ظاهر در مدیونیت دهنده مال می دانند و بعضی دیگر معتقد به عدم مدیونیت دهنده مال بوده و اثبات استحقاق دریافت را بعهده گیرنده مال می دانند. در فقه امامیه نیز در صورت اختلاف بین دهنده مال و گیرنده آن، در مورد تقدم قول دهنده یا گیرنده، بحث و اختلاف وجود دارد. در این تحقیق تلاش می شود تا با ذکر نظرات مختلف حقوقی و فقهی و نقد و بررسی آنها، نظری که بیشتر با نظام حقوقی ایران منطبق است انتخاب شود. خواهیم دید که تحویل مال به دیگری اماره مدیونیت است در حالی که در کلام فقها، در صورت بروز اختلاف بین دهنده مال و گیرنده آن، قول دهنده مال مقدم است.
    کلیدواژگان: دین، مدیون، حقوقی، فقهی، تبرع
  • علی اکبر ایزدی فرد*، احمدرضا حسنجانی، حسین کاویار صفحه 33
    یکی از مباحثی که در باب شهادت مورد تضارب آرای علمای حقوق و فقه قرار گرفته، بحث شهادت زنان است به گونه ای که نزد مشهور فقی هان در حق الله (به جز بحث زنا)، اصولا شهادت زن، به تنهایی، اعتبار شرعی ندارد و مثبتحد نمی باشد. همینطور حق الناس غیرمالی، با شهادت زنان (اعم از انفرادی و انضمامی) قابل اثبات نیست، اما در حق الناس مالی، شهادت دو زن به انضمام یک مرد می تواند موجب اثبات دعوی شود. در برخی موارد که در منظر و مرئی مردان نمی گنجد، موضوع فقط با شهادت زنان ثابت می شود. برخی موارد نیز اختلافی است من جمله شهادت زنان در قتل عمد. در این پژوهش برآنیم تا وضعیت شهادت زن در قتل عمد را مورد تحلیل و کنکاش فقهی قرار دهیم. مستند اصلی فقی هان در این مقوله، روایات است که به دلیل گوناگونی در متن روایات، برداشت های متفاوتی ابراز شده است. در مجموع، هفت دیدگاه از علمای متقدم و متاخر فقه بیان شده است که از بین دیدگاه های مطروح، دیدگاهی که تفصیل بین قتل عمد و خطایی را مورد نظر قرار داده است و روایات مثبته را بر قتل خطایی و روایات نافیه را بر قتل عمد حمل نموده است، رای برگزیده می باشد.
    کلیدواژگان: شهادت، شهادت زنان، قتل عمد
  • علیرضا پوراسماعیلی*، علیرضا صادقی صفحه 51
    شایستگی زنان برای قضاوت از جمله موضوعاتی است که مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته و صاحب نظران حوزه های فقه، حقوق، علوم قرآنی و حدیث و... تلاش کرده اند تا شایستگی زنان را برای تصدی منصب قضاوت مدلل و مستند ساخته، ادله دیدگاه مقابل را نقد کنند. این نوشتار با توجه به پژوهش های انجام شده، تلاش دارد تا از منظر دیگری به موضوع بنگرد و در این راستا، موضوع را از زاویه فلسفه فقه می نگرد و تلاش می کند تا اهمیت کاوش های عقلی را در فقه نشان داده و خلاء تمسک به احکام عقلی را در فقه و به ویژه بحث حاضر نمایان سازد و به عنوان نتیجه، صدور چنین فتاوایی را در گستره فقه ناشی از ناکارآمدی اجتهاد عقل ستیز می داند که در نتیجه وجهه شرع را نیز مخدوش خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: قضاوت زن، اجماع، نقصان عقل، اجتهاد
  • محمدرضا محمدزاده رهنی*، شکوفه ستایش مهر صفحه 73
    یکی از قواعد مسلم فقه اسلام قاعده سلطنت است که بیان کننده سلطنت و تسلط مالک نسبت به اموالش است. لیکن در مواردی مالک، بخاطر یاس و ناامیدی از رسیدن به مالش، یا بدون این عامل از آن اعراض می کند و شخص دیگری را نیز مالک قرار نمی دهد. در آن صورت این سوال مطرح می-شود که آیا با اعراض، مال از مالکیت مالک خارج می شود یا خیر؟ و آیا فرد دیگری می تواند آن را تملک کند؟ صرف اعراض از مال موجب خروج آن مال از مالکیت مالک نمی شود، لیکن اگر در معرض تلف قرار گیرد و شخصی غیر از مالک آن را تملک و از تلف آن جلوگیری نماید؛ مالک خواهد شد؛ در واقع در این حالت، اعراض کننده، مالکیتش را از دست داده، آن مال را به منزله اموال مباح قرار داده، امکان تملک را برای دیگران آزاد گذاشته است و افراد دیگر می توانند با حیازت آن مال را تملک کنند.
    کلیدواژگان: مالکیت، اعراض از ملک، قاعده اعراض، حیازت مباحات
  • سید محمد موسی مطلبی*، حسن جمشیدی صفحه 85
    با توجه به اهمیت دلیل عقل در استنباط احکام شرعی به ویژه در مسائل نو، بررسی آثار فقها در استفاده از دلیل عقل به استفاده بهتر از دلیل عقل کمک می کند. بررسی سیره فقهی محقق حلی به عنوان فقیهی موثر در تکامل فقه در اثبات این مساله شایسته است. بدین منظور بررسی متون فقهی استدلالی و اصولی وی مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه تحقیق نشان می دهد وی در استفاده از دلیل عقل نخست بر لزوم اتباع از کتاب و سنت پرداخته است. او دلیل عقل را به عنوان تشریع کننده مستقل وجوب و حرمت پذیرفته که در مواردی به یاری دلیل شرع این وظیفه را انجام می دهد و دلیل عقل را درک کننده حکم خطابی شارع دانسته، از آن به عنوان مخصص عمومات شرعی نیز بهره برده است. محقق حلی به دلیل عقل نقش اثبات کننده حجیت سایر ادله چون خبر واحد را نیز داده است. همچنین اصل عملی استصحاب در نظر او یک دلیل عقلی شمرده شده است.
    کلیدواژگان: دلیل عقل، عقل، محقق حلی، منابع استنباط، اصول عملیه
  • محمدهادی مهدوی* صفحه 95
    مساله مهمی در مباحث فقهی و حقوقی تحت این عنوان مطرح است که آیا تصرف در مال دیگری با اذن مالک آن بدون تعدی و تفریط نیز ضمان آور و موجب مسوولیت مدنی می گردد یا این که اذن مالک مانع از تحقق ضمان می باشد؟ از ظاهر عبارات برخی از فقی هان به طور ضمنی استنباط می-شود که تصرف در مال دیگری با اذن مالک ضمان آور نیست(بجنوردی، 1419، 2، 13). عده ای دیگر بر امانی بودن تصرف ماذون نیز تصریح نموده اند(محقق اردبیلی 1408، 8، 192). از سوی دیگر از عبارات برخی از فقی هان ضمانی بودن تصرف ماذون در برخی از موارد استفاده می شود. در ماخوذ بالسوم با این که گیرنده مال آن را با اذن مالک گرفته است ضامن است(میرزای قمی، 1413، 2، 154). بنابراین عبارات فقی هان در خصوص این که آیا اذن مالک رافع ضمان و مسوولیت مدنی می باشد یا نه خیلی واضح و گویا نیست و در مواضع و مصادیق مختلف متفاوت می باشد. در این تحقیق به بررسی انواع اذن (اذن مطلق، اذن امانی و اذن ضمانی) پرداخته شده و به این نتیجه نائل آمده که صرف اذن موجب رفع ضمانت نیست. بنابراین گفته کسانی که صرف اذن را موجب امانی شدن ید و یا رفع ضمانت متصرف می دانند صحیح نیست. ازسوی دیگر این حالت امانی بودن اذن نیز مورد بررسی قرار گرفته است و سرانجام پذیرفته شده که چنین اذنی موجب رفع ضمان از متصرف و امانی شدن ید او خواهد گردید خواه این اذن در چارچوب عقود معین باشد یا در قراردادهای نامعین.
    کلیدواژگان: اذن، اذن مطلق، اذن امانی، اذن ضمانی، ماذون و مسوولیت مدنی
  • علیرضا یزدانیان* صفحه 111
    طبق اصل نسبی بودن، در تعهدات قراردادی، تعهدات دامنگیر طرفین می شود. در مسوولیت مدنی نیز اصولا قاعده وزر از تسری مسوولیت به غیر، جلوگیری می کند. از طرفی در تعهدات قراردادی حقوقدانان به تبع از حقوق فرانسه معتقدند، تعهدات به قائم مقام منتقل می گردد. همچنین این اندیشه در فرانسه هست که تعهدات ناشی از مسوولیت مدنی نیز قابل تسری به قائم مقام است. در حالی که با مطالعه متون فقهی این تردید مطرح می شود که آیا واقعا تعهدات از ذمه متعهد به ذمه قائم مقام منتقل می گردد و تعهدات ناشی از مسوولیت مدنی نیز می تواند به قائم مقام تسری یابد؟ به نظر می رسد مفهوم تسری تعهدات به قائم مقام در فقه دقیق تر از حقوق مطرح شده است که با مطالعه تطبیقی این مساله مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قائم مقام، شخصی بودن مسوولیت، تعهد، قرارداد
|
  • Hamid Abhari*, Sanaz Rahimi Page 11
    Article 265 of the civil code has been appointed: "whoever gives property to another, the principle is that he is not giving it free. In interpreting this provision, there is a difference of opinions among the lawyers. Some of them believe that this provision represents a credit for donor of the property and others believed in the lack of credit for donor of the property. In this regard, the proof of eligibility to receive is the responsible of the receiver of the property. In Imamiyah jurisprudence, there are some debates between the priority of word of the donor or receiver. In this study, an effort is done to mention the various legal and religious ideas and review them. We shall see that giving the property to another, is an evidence of being in debt.
    Keywords: Debt, Debtor, Legal, Juridical, Honorary
  • Ali Akbar Izadifard*, Ahmad Reza Hassankhani, Hossein Kaviar Page 33
    One discussion that is related to testimony is women' testimony. Based on the viewpoints of the majority of jurists in public rights with the exception of adultery, basically, a woman's testimony alone, not worth causing to prove an offense. But non-financial rights of people would not be proved by the testimony of women, both individually or concretely. In financial rights of people, testimony of two women together can prove the case. Some cases that are not visible by the men, only proved by women's testimony. In some case, jurists have variance including women's testimony in the murder. In this research we intend to analyze and discuss the status of women's testimony in the murder.
    Keywords: Testimony, Women's testimony, Murder
  • Ali Reza Pouresmaeili*, Ali Reza Sadeghi Page 51
    Women as judges has been one of the most challenging subjects in Shiite Jurisprudence (Fiqh), Law, Quranic Sciences, Hadith, and other fields. Some researchers in these fields have studied the women capacity for judgment and have tried to criticize the conventional approach in Shiite Jurisprudence that denies women's capacity to judge. This paper seeks to address the subject from a new perspective, i.e. the philosophy of Fiqh, and highlights the importance of Fiqh philosophy in Shiite jurisprudence, suggesting that this gap is created due to ignoring reasoning in Shiite jurisprudence. Finally, it is concluded that the issuance of such judicial decrees (Fatva) in Shiite Jurisprudence is rooted in the inefficacy of anti-rational Jurisprudence (Ijtihad) which can discredit Sharia as well.
    Keywords: Judgment, Woman, Shiite Jurisprudence, Ijtihad, reason
  • Mohammad Mohammadzadeh Rahni*, Shokofeh Setayesh Mehr Page 73
    Monarchy is one of the absolute rules of Islamic jurisprudence rules which represent dominion over the property from owner. But in some cases owners to despair of reaching and his assess the rub or because of some other reasons refuse from it and don’t give ownership anyone else. Now this is the question: dose ownership remove from owner by refusing of his ownership and the second question is: can anyone else dominate on it? Ownership can’t be removed just by refusing of owners from ownership. But if it is dispensed and a person other than the owner take it and prevent the wasting of it so he will be owner. In this situation, the owner lost his owner ship. So, the property is placed in a sentence permissible property and others are free to set it to their ownership and everyone who saves it can be the owner.
    Keywords: Ownership, Refusing property, Refusing rule, Permissible possession
  • Seyyed Mohammad Mousa Motalebi*, Hassan Jamshidi Page 85
    Given the importance of the reason of wisdom (Dalile Aghl) in inferring legal rulings, especially in new issue, examining the reason of wisdom would help a better use of the reason of wisdom. Examining the deductive manner of Mohaghegh Helli as an influential jurist in development of jurisprudence is befitting and praiseworthy in proving this issue. For this purpose, his discursive and theological (Usuli) legal texts have been examined on the basis of content analysis method and his legal judgments have been examined one by one. The results of the research indicate that Mohaghegh Helli has used the reason of wisdom for proving the necessity of the book (Quran) and tradition obedience.
    Keywords: Wisdom, Reason of wisdom, Mohaqeq helli, the sources of deductive
  • Mohammad Hadi Mahdavi* Page 95
    There is an important issue in legal and jurisprudence
    Discussions
    Does possession of other's property permitted by the owner, with no voluntary waste, also brings about civil liability? Or does owner's permission remove liability? From the purport of some jurist's statements, it is implied that possession of other's property permitted by the owner does not bring about civil liability. Some other jurists have also stipulated that permitted possession enjoys a fiduciary nature. On the other hand, from the statements of some jurists in some cases, it is inferred that possession of permitted property brings about civil liability. In permitted possession, although the possessor possesses a property with owner's permission, he will be liable for it. Jurist's statements in terms of the fact that whether or not owner's permission negates civil liability is not thus much clear and self-descriptive. They differ in different situations and implications. In this research, types of (absolute, trust, liability) permission were dealt with and this result was obtained that absolute permission does not negate liability. Therefore, those who believe that absolute permission brings about trust possession or removes possessor's civil liability are not right. Yet, if possession is free of charge, with no compensation, the permission will not be liable. On the other hand, is has been reviewed that if permission is granted in trust, this type of permission will cause possessor's removal of civil liability and trust possession, whether this permission is granted in the form of determinate or indeterminate contracts.
    Keywords: Permission, Absolute permission, Trust permission, Liability permission, civil liability
  • Ali Reza Yazdanian* Page 111
    In civil liability, although today is talking about the collective responsibilities, But as a rule, the rule of Vezr (personal responsibility), prevents of exposure the liability to other. According to some jurists, sometimes the obligations arising from the contract will extend to surrogate. Whereas with studying jurisprudential texts, this doubt is posed whether all obligations are transferred the promisor due to the surrogate obligation? And civil liability can also be extended to the surrogate or confined in the realm of rule of Vezr, that through a comparative study, it will be analyzed.
    Keywords: Surrogate, Personal Responsibility, Obligation, Contract