فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 44 (زمستان 1395)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 44 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اقبالی، میرهاشم میرمحمدی، سعیده پاکدل بناب صفحات 1-19
    هدف مطالعه حاضر بررسی نقش ویژگی های شخصیت و طرحواره های هیجانی در اضطراب امتحان دانش آموزان پسر دوره اول مقطع متوسطه بود. بدین منظور، 260 دانش آموز پسر با روش تصادفی خوشه ایچندمرحله انتخاب شده و پرسشنامه ها در اختیار آنها قرار گرفت که 234 نفر به صورت کامل پرسشنامه ها رو تکمیل کرده بودند. ابزارهای پژوهش شامل نسخه فارسی مقیاس طرحواره های هیجانی لیه ی (LESS)، پرسشنامه شخصیت پنج عاملی نئو (NEO-FFI) و سیاهه اضطراب امتحان (TAI) بودند. داده ها با روش تحلیل رگرسیون تحلیل شدند. نتایج نشان داد اضطراب امتحان با ویژگی شخصیتی روان رنجورخویی، برونگرایی، خوشایندی و باوجدان بودن رابطه معنادار دارد و نتایج رگرسیون نشان داد که روانرنجورخویی پیشبین اضطراب امتحان است. همچنین اضطراب امتحان با طرحواره قابل کنترل بودن، آگاهی از هیجانها، قابل درک بودن هیجان، نشخوار، پذیرش، سادهاندیشی، ابراز هیجان و نهایتا طرحواره شرم همبستگی معناداری دارد بیشترین همبستگی مربوط به طرحواره قابل کنترل بودن، خودآگاهی، نشخوار و سادهاندیشی درباره هیجان ها بود. تحلیل رگرسیون طرحواره های هیجانی نیز نشان داد طرحواره های هیجانی قابل کنترلبودن، خودآگاهی، نشخوار، ساده اندیشی و ابراز به صورت معناداری اضطراب امتحان را پیش بینی میکنند. یافته های حاضر حاکی از این هستند که روان رنجورخویی نقش مهمی در اضطراب امتحان دارند؛ علاوه بر این طرحواره های هیجانی نیز نقش مهمی در پیش بینی اضطراب امتحان دانش آموزان دارند.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، شخصیت، طرحواره های هیجانی
  • محمدعلی بشارت، فهیمه تولاییان، محمد مهدی اسدی ساغندی صفحات 21-47
    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش واسطه ای استحکام من در رابطه بین سبک های دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا با هوش هیجانی بود. پانصد و یازده دانشجو (269 دختر، 242 پسر) به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان در پژوهش خواسته شد مقیاس دلبستگی بزرگسال (AAI)، مقیاس هوش هیجانی (EIS) و مقیاس استحکام من (ESS) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن و هوش هیجانی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. بین سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا با هوش هیجانی رابطه منفی معنادار به دست آمد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که استحکام من در رابطه بین سبک های دلبستگی و هوش هیجانی نقش واسطه ای دارد. سبک های دلبستگی ایمن و ناایمن از طریق استحکام من در دو جهت متضاد تغییرات مربوط به هوش هیجانی را پیش بینی میکنند. بر اساس یافته های این پژوهش، میتوان نتیجه گرفت که تاثیر واسطه ای استحکام من در رابطه بین سبک های دلبستگی و هوش هیجانی جزیی است.
    کلیدواژگان: استحکام من، دلبستگی، هوش هیجانی
  • موسی پیری، لیلا شاهدوستی، شهرام واحدی صفحات 49-74
    این پژوهش با هدف تدوین مدلی برای تبیین و پیش بینی پیشرفت ریاضی بر اساس متغیرهای محیط خانه، جو مدرسه، پیشینه دانش آموز و فرایند تدریس انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. از جامعه دانشآموزان پایه سوم، دوره راهنمایی سال تحصیلی 87-1386 که در مطالعه تیمز 2007 شرکت کرده بودند و تعداد 3950 دانش آموز انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه دانش آموز جهت اندازه گیری متغیرهای محیط خانه، پیشینه دانش آموز، جو مدرسه و فرایند تدریس و آزمون پیشرفت ریاضی مطالعه تیمز (2007) بود. داده های پژوهش حاضر با استفاده از نرم افزار SPSS16 و LISREL8/5 و به شیوه مدلیابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته های به دست آمده نشان داد که متغیر محیط خانه بر پیشینه دانش آموز اثر معنی دار ندارد اما بر عملکرد دانش آموزان در ریاضی تاثیر مثبت و معنی دار دارد. در حالی که جو مدرسه بر فرایند تدریس درس ریاضی، پیشینه دانش آموزو عملکرد دانش آموزان در درس ریاضی تاثیر مثبت و معنیدار دارد. در بین متغیرهای پژوهش، متغیر محیط خانه بیشترین تاثیر را بر پیشرفت ریاضی دانش آموزان دارد که نشان دهنده اهمیت ساختار اجتماعی تحصیلی محیط خانه دانش آموزان در پیشرفت ریاضی میباشد. همچنین فرایند تدریس درس ریاضی بیشترین اثر مستقیم را بر پیشینه دانش آموز دارد.
    کلیدواژگان: پیشرفت ریاضی، تیمز 2007، محیط خانه، پیشینه دانش آموز، جو مدرسه، فرایند تدریس
  • سجاد تاجور رستمی، فاطمه رحیمی خوراسگانی، ملیحه سادات کاظمی صفحات 75-88
    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی و بهزیستی معنوی دختران نابینای شهر شهرکرد بود. روش تحقیق از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه آماری، کلیه دختران نابینا شهرکرد که برای نمونه 30 نفر از دختران به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش گمارده شدند. روش نمونه گیری در دسترس بوده است. پیشآزمون بر روی آزمودنی ها اجرا گردید و بعد از اتمام جلسات آموزشی، پسآزمون مجدد از دو گروه گرفته شد. ابزار پژوهش پرسشنامه افسردگی بک و بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس، تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد به کاهش افسردگی و افزایش بهزیستی معنوی دختران نابینا منجر میگردد. از این پژوهش میتوان استنباط کرد که آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد، روش مناسبی برای کاهش افسردگی و افزایش بهزیستی معنوی دختران نابینا میباشد.
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، افسردگی، بهزیستی معنوی
  • اکبر رضایی صفحات 89-114
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین باورهای انگیزشی و هوشی، تصورات از یادگیری و ویژگی های شخصیتی با هیجان های مثبت و منفی تحصیلی دانشجویان بود. بدین منظور 300 نفر از دانشجویان گروه های علوم انسانی دانشگاه پیام نور مرکز تبریز (206 زن و 94 مرد) با روش نمونه گیری چندمرحله ای به طور تصادفی انتخاب شدند و مقیاس تصورات از یادگیری (COLI)، پرسشنامه پنج عامل اصلی شخصیت (BFI)، مقیاس نظریه ضمنی هوشی (ITIS)، مقیاس انگیزش تحصیلی هارتر و پرسشنامه هیجان های تحصیلی (AEQ) بر آن ها اجرا شد و داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه استاندارد یا هم زمان تحلیل شدند. نتایج نشان دادند که تصور از یادگیری تغییر شخصی، ویژگی شخصیتی وظیفه شناسی، برونگرایی، باورهای هوشی افزایشی و انگیزش درونی پیش بین های معنی دار هیجان های مثبت تحصیلی بودند. در مدل پیش بینی هیجان های منفی تحصیلی، باورهای هوشی ذاتی، باورهای انگیزشی بیرونی و روان رنجورخویی (با ارزش بتای مثبت)، و باورهای انگیزشی درونی، ویژگی های شخصیتی وظیفه شناسی و برون گرایی (با ارزش بتای منفی) از نظر آماری متغیر های پیش بین معنی دار بودند. نتایج حاکی از آن است که مولفه های تصورات از یادگیری، ویژگی های شخصیتی، باورهای هوشی و انگیزشی بخش قابل توجهی از هیجان های مثبت و منفی تحصیلی دانشجویان را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: تصورات از یادگیری، ویژگی های شخصیتی، باورهای هوشی، باورهای انگیزشی، هیجان های تحصیلی
  • تقی زوار، ابوالفضل قاسم زاده، منصور رادمنش، شلر پارسا، جعفر مهدی زاده صفحات 115-135
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ویژگی شخصیتی روان رنجورخویی بر استرس و رضایت شغلی با توجه به اثرات میانجی خودکارآمدی شغلی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه های پیام نور استان آذربایجانغربی بود. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای128 نفر در نظر گرفته شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدلیابی معالات ساختاری میباشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پنج عاملی شخصیت نئو، پرسشنامه استرس شغلی رضایت شغلی خودکارآمدی استفاده شد. نتایج نشان داد که هر گونه افزایش در نمرات ویژگی شخصیتی روان رنجورخویی همراه با افزایش در نمرات استرس شغلی و کاهش نمرات در خودکارآمدی و رضایت شغلی در بین کارمندان نمونه مورد پژوهش میباشد. همچنین، نقش میانجی خودکارآمدی در رابطه بین ویژگی شخصیتی روانرنجورخویی و استرس و رضایت شغلی تائید شد. یعنی در افراد با ویژگی شخصیتی روان رنجورخویی، افزایش احساس خودکارآمدی بالا به افزایش نسبی رضایت شغلی و کاهش استرس شغلی از طرف آنان منجر خواهد شد. این نتایج بر ضرورت بازشناسی نقش میانجی خودکارآمدی در بررسی رابطه روان رنجورخویی با استرس و رضایت شغلی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی شخصیتی روانرنجورخویی، استرس شغلی، رضایت شغلی، خودکارآمدی شغلی
  • کبری کریم پور، کیومرث نجفی، طیبه یگانه، جعفر حسنی صفحات 137-158
    در سال های اخیر فیسبوک به سرعت به معروفترین ابزار برقراری ارتباط اجتماعی تبدیل شده و پژوهشهای زیادی نشان دادهاند که استفاده افراطی و به ویژه اعتیاد به آن میتواند اثرات مخربی بر زندگی اجتماعی و حرفه ای افراد به همراه داشته باشد. با توجه به خلا پژوهشی موجود جهت شناسایی و معرفی عوامل روانشناختی پیش بینی کننده اعتیاد به فیسبوک، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش احساس تنهایی ادراک شده و اضطراب اجتماعی در اعتیاد به فیسبوک انجام شد. در قالب یک طرح همبستگی، با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس از میان کاربران فیسبوک در نیمه دوم سال 1393، تعداد 351 نفر (216 نفر زن و 135 مرد) انتخاب شدند و توسط فرم کوتاه مقیاس احساس تنهایی اجتماعی عاطفی بزرگسالان (دی توماسو، برانن و بست، 2004)، اضطراب اجتماعی (کانور و همکاران، 2000) و اعتیاد به فیسبوک برگن (آندرسون و همکاران، 2012) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گامبهگام تحلیل شد. نتایج نشان داد بین احساس تنهایی ادراک شده با اعتیاد به فیسبوک و اضطراب اجتماعی با اعتیاد به فیسبوک رابطه معناداری وجود دارد. در مجموع نشانه های فیزیولوژیکی، احساس تنهایی اجتماعی، اجتناب و اضطراب اجتماعی به عنوان بهترین پیشبین اعتیاد به فیسبوک شناسایی شدند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر میتوان بیان نمود که احساس تنهایی ادراک شده و اضطراب اجتماعی قادر به پیش بینی اعتیاد به فیس بوک هستند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، شبکه های اجتماعی، فیسبوک، احساس تنهایی ادراکشده، اضطراب اجتماعی
  • بهنام محمدی، کیومرث بشلیده صفحات 159-179
    فشار برای نوآوری، مدل های کارراهه نیازمند خودفرمانی طولانی، و رشد ساختارهای سازمانی نامتمرکز، همگی نیاز کارکنان را به استفاده از ابتکار و خودآغازگری افزایش می دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش شخصیت پویا و وظیفه شناسی بر جستجوی بازخورد با میانجی گری حمایت انجام شده است. جامعه این پژوهش کارکنان رسمی و قراردادی پالایشگاه گاز بید بلند بوده است که بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای تعداد 260 نفر به عنوان نمونه پژوهش حاضر انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این تحقیق مقیاس شخصیت پویای بتمن و کرنت، زیر بعد وظیفه شناسی پرسشنامه شخصیتی نئو، مقیاس حمایت سرپرست ادراک شده کاتکه و شارافینسکی، زیر بعد جستجوی بازخورد پرسشنامه رفتارهای پویای اشفورد و بلک بودند. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام شد. نتایج از برازندگی الگو با داده ها حمایت کردند. یافته ها نشان داد که حمایت سرپرست رابطه بین شخصیت پویا با جستجوی بازخورد را میانجی گری می کند.
    کلیدواژگان: شخصیت پویا، وظیفه شناسی، جستجوی بازخورد، حمایت سرپرست
  • شهروز نعمتی صفحات 181-197
    پژوهش حاضر، اثربخشی برنامه بخشایشگری در ارتقای امیدواری مادران دارای کودکان اختلال رشدی و هوشی را مورد بررسی قرار داده است. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود که 15 نفر از مادران دارای کودکان اختلال رشدی و هوشی در گروه آزمایش و 15 نفر از آنها در گروه کنترل قرار داده شدند. از هر گروه 3 نفر از آزمودنی ها افت داشتند. برنامه آموزش بخشایش گری در 11 جلسه 1 ساعته برای گروه آزمایش به اجرا درآمد. تحلیل داده ها از طریق کوواریانس تک متغیره نشان داد که برنامه آموزش بخشایشگری امیدواری را در مادران این گروه از کودکان ارتقا میدهد. با توجه به اثربخش بودن برنامه آموزشی بخشایش گری، ارایه مداخله های آموزشی، برای این گروه و دیگر گروه های نارسایی های عصبی - تحولی می تواند موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: برنامه بخشایشگری، امیدواری، مادران کودکان دارای نارسایی های رشدی و هوشی
  • مرسده نوروزی، فرزانه میکائیلی منیع، علی عیسی زادگان صفحات 199-232
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و درمان ذهن آگاهی و پذیرش بر کاهش نشانگان اضطراب اجتماعی انجام شد. روش پژوهش، روش آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. از جامعه آماری دانشجویان دانشگاه ارومیه، 59 دانشجو با استفاده از پرسشنامه های اضطراب تعامل اجتماعی، ترس از ارزیابی منفی، مصاحبه ساختاریافته و معاینه وضعیت روانی تشخیص اضطراب اجتماعی را دریافت کردند. شرکتکنندگان با بهره گیری از گمارش تصادفی در 3 گروه کنترل (20 نفر)، گروه درمان شناختی-رفتاری (20 نفر) و درمان ذهن آگاهی و پذیرش (19 نفر) گمارده شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های پژوهش را قبل از اجرای درمان و بعد از اجرای درمان تکمیل کردند. درمان ها شامل 12 جلسه 90 دقیقه ای بود. بعد از اتمام درمان، شرکت کنندگان گروه های آزمایشی به پرسشنامه رضایت چندبعدی مراجع نیز پاسخ دادند. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که هر دو درمان در کاهش نشانگان اضطراب اجتماعی اثر معناداری داشته اند. نتایج آزمون های تعقیبی حاکی از این بود که هر دو درمان درکاهش اضطراب اجتماعی به یک میزان تاثیر داشتند. در نتیجه، میتوان گفت که درمان شناختی-رفتاری و درمان ذهن آگاهی و پذیرش بر کاهش مولفه های اضطراب اجتماعی به یک میزان تاثیرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، درمان شناختی، رفتاری، درمان ذهن آگاهی و پذیرش، نشانه های شناختی، نشانه های رفتاری، نشانه های جسمانی
  • علی یعقوبی، عبدالله معتمدی، فرامرز سهرابی صفحات 233-249
    هدف پژوهش حاضر تعیین کردن نقش واسطه ای خوش بینی در رابطه بین الگوهای شخصیتی، باورهای مذهبی، علاقه اجتماعی و سلامت روان بود. جامعه آماری شامل تمامی کارمندان دانشگاه علامه طباطبایی بود. از طریق نمونه گیری خوشه ایتصادفی 157 آزمودنی انتخاب شدند. تمامی این کارکنان به مقیاس علاقه اجتماعی کراندال، پرسشنامه سلامت روانی (GHQ-28)، مقیاس الگوهای رفتاری (تیپA)، پرسشنامه تجدیدنظر شده جهت گیری زندگی (LOT-R) و عمل به باورهای دینی (معبد) پاسخ دادند. الگوی معادلات ساختاری جهت ارزیابی اثرات واسطه ای خوش بینی در رابطه بین الگوهای شخصیت، عقاید مذهبی، علاقه اجتماعی و سلامت روان مورد استفاده قرار گرفت و داده ها با نرم افزار AMOS تحلیل شد. رویه مرفته یافته های پژوهش برازنده بودن مدل را نمایان میسازند. در مدل کلی نتایج همچنین نشان میدهد که رابطه بین الگوهای شخصیتی، عقاید مذهبی، علاقه اجتماعی و سلامت روان توسط خوش بینی میانجی شده بود.
    کلیدواژگان: علاقه اجتماعی، سلامت روان، الگوهای شخصیت، خوش بینی، باورهای مذهبی
  • افسانه علیزاده اصلی، علیرضا کیامنش، حسن احدی صفحات 251-269
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه پرخاشگری و سازگاری تحصیلی در انواع سبک های دلبستگی (ایمن، اجتنابی و دوسوگرا اضطرابی) بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان کارشناسی ارشد واحد کرج بودند که در سال 95-94 تحصیل کردند. برای این منظور نمونه ای به حجم 211 نفر به روش نمونه گیری تصادفی-خوشه ایانتخاب شدند. سپس پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان (AAI)، پرخاشگری باس و پری و سازگاری تحصیلی بیکر وسیریاک توسط دانشجویان تکمیل گردید. داده ها با استفاده از t مستقل و تحلیل واریانس یک راهه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که میزان پرخاشگری کل و نیز زیرمقیاس های پرخاشگری فیزیکی، خصومت و خشم در دانشجویان ایمن به طور معناداری کمتر از دانشجویان ناایمن است (p<0/001، t=3/06). اما در زیرمقیاس کلامی بین دانشجویان ایمن و ناایمن تفاوتی وجود ندارد (p>0/001، t=0/72). همچنین میزان سازگاری تحصیلی نیز در این دانشجویان به طور معناداری بیشتر از دانشجویان ناایمن میباشد (p<0/001، t=3/14). از نتایج دیگر پژوهش حاضر این بود که بین پرخاشگری در گروه دلبسته دوسوگرا/ اضطرابی و گروه ایمن و اجتنابی به طور معناداری تفاوت وجود دارد به طوری که میزان پرخاشگری در دانشجویان با دلبستگی دوسوگرا نسبت به دانشجویان با دلبستگی ایمن و اجتنابی بیشتر است (p<0/001، t=5/708). بر اساس ای پژوهش حاضر میتوان نتیجه گرفت برای نیل به سازگاری تحصیلی و کاهش پرخاشگری در دانشجویان عوامل مداخله گر نظیر دلبستگی باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، سازگاری تحصیلی، دلبستگی
|
  • Ali Eghbali, Mirhashem Mirmohammadi, Saideh Pakdel Bonab Pages 1-19
    This study aimed to investigate the relationship between personality characteristics, emotional schemas and test anxiety in first grade high school male students. Therefore, using random cluster method, 260 students were selected of which 234 subjects completed the questionnaires. Data were collected through Persian version of Leahy Emotional Schema Scale (LESS), NEO Five-Factor Personality Inventory (NEO-FFI) and Test Anxiety Inventory (TAI). Data were analyzed by regression method. Results showed significant correlation between test anxiety and personality traits neuroticism, extraversion, agreeableness, conscientiousness. Furthermore, findings demonstrated that neuroticism significantly predicted test anxiety. Besides, there were significant relationships between control schema, emotional self-awareness, emotion comprehensibility, rumination, acceptance simplistic view of emotions, expression, blame schemas and test anxiety. Results reveled that control schema had the highest correlation and self-awareness, ruminations and simplistic view of emotions, were the next variables, respectively. Results of regression method showed that emotional schemas such as control, self-awareness, rumination, simplistic view of emotion, and expression could significantly predict test anxiety. Hence, findings of the present study suggest that personality traits such as neuroticism play an important role in test anxiety. In addition, emotional schemas have a crucial role in the prediction of students’ text anxiety.
    Keywords: Test anxiety, Personality, Emotional schemas
  • M.A. Besharat, F. Tavalaeyan, M.M. Asadi Saghandi Pages 21-47
    The aim of the present study was to examine the mediating role of ego strength in the relationship between attachment styles of secure, avoidant, ambivalent and emotional intelligence. A total of 511 students (269 female, 242 male) participated in this study voluntarily. All participants were asked to complete Adult Attachment Inventory (AAI), Emotional Intelligence Scale (EIS), and Ego Strength Scale (ESS). Results showed that there was a significant positive relationship between secure attachment style and emotional intelligence. Avoidant and ambivalent attachment styles showed significant negative associations with emotional intelligence. Results of regression method revealed that ego strength mediated the relationship between attachment styles and emotional intelligence. It was shown that secure and insecure attachment styles can predict changes of emotional intelligence through ego strength in opposite directions. Consequently, it can be concluded that mediating role of ego strength on the relationship between attachment styles and emotional intelligence was partial.
    Keywords: Ego strength, Attachment, Emotional intelligence
  • M. Piri, L. Shahdoosti, Sh. Vahedi Pages 49-74
    This study aimed to design a model for defining and predicting the achievement of students in mathematics according to family condition school condition, student’s background and teaching process variables. It was conducted with a descriptive method. The study sample included third grade guidance school students, in 2006-2007 who participated in TIMSS study 2007 (n=3950). The instruments of this study were questionnaire for students which measure the variables of home condition, students background, school condition, teaching process and the mathematic achievement test of TIMSS study (2007). Data were analyzed by SPSS16 and LISREL 8/5 software and with the method of structural equation modeling. Results showed that family condition variable did not have a significant effect on the student’s background but had a positive significant effect on students’ mathematic achievement. School condition had a positive significant effect on teaching process, student’s background and math achievement. Family condition had the most significant effect on math achievement of students, which suggests the importance of social and educational conditions of students’ home environments on their mathematics achievement. Also, teaching process of mathematics had the most direct effect on student’s background.
    Keywords: Mathematics Achievement, Family condition, Student's background, School condition, Teaching process
  • S. Tajvar Rostami, F. Rahimi, M. Kazemi Pages 75-88
    The present study aimed to investigate the effectiveness of acceptance & commitment treatment in depression and spiritual well-being of blind girls in Shahrekord. The study design was semi-experimental method (pre-test and post-test with control group). The study population was all the blind girls of Shahrekord. Using convenience sampling, 30 subjects were selected and were randomly assigned in experimental and control groups. Both pretest and posttest were administered on the study groups. Measurement tools consisted of Compatibility Bell BDI and spiritual well-being. Data were analyzed by analysis of covariance. Results showed that acceptance and commitment treatment led to the reduction of depression and the enhancement of increase spiritual well-being in blind girls. Consequently, Acceptance and Commitment treatment is an appropriate method for the reduction and enhancement of spiritual welling in blind girls.
    Keywords: Acceptance, commitment, Depression, Spiritual well-being
  • A. Rezaei Pages 89-114
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between motivational and intelligence beliefs, conceptions of learning, personality characteristics and positive and negative academic emotions in students. Therefore, using random multi-stage method, 300 students of humanities sciences (206 females and 94 males) were selected from Payame Noor University–Tabriz branch. The Conceptions of Learning Inventory (COLI), Big Five Inventory (BFI), Implicit Theories of intelligence Scale (ITIS), Harter Academic Motivation Scale and Achievement Emotions Questionnaire (AEQ) were completed by these students. Data were analyzed by standard or simultaneous Multiple Regression method. Results showed that personal change, conscientiousness, extraversion, incremental beliefs about intelligence and intrinsic motivation were the significant predictors for students’ positive academic emotions. In the prediction model of negative academic emotions, entity beliefs about intelligence, extrinsic motivation and neuroticism (with positive Beta values), and intrinsic motivation, conscientiousness, extraversion (with negative Beta values) were statistically significant predicting factors. Results of this study indicate that component of conceptions of learning, personality characteristics, intelligence and motivational beliefs are accounted for the significant variance of students’ positive and negative academic emotions.
    Keywords: Conceptions of learning, Personality characteristics, Intelligence beliefs, Motivational beliefs, Achievement emotions
  • T. Zavvar, A. Ghasemzadeh, M. Radmanesh, Sh. Parsa, J. Mahdizadeh Pages 115-135
    This study aimed to investigate the role of neuroticism personality traits in stress and job satisfaction regarding the mediating effects of job self-efficacy. The study population included all Payame-nour University employees in west Azerbaijan. Using cluster sampling method, 128 subjects were selected. The study was conducted with a correlative method based on structural equation modeling. Data were collected using NEO-Five Factor questionnaire, stress questionnaire, job satisfaction questionnaire and self-efficacy questionnaire of GSES. Results showed that any increase in neuroticism personality trait scores increases the scores of job stress and decreases self-efficacy and job satisfaction among employees. Moreover, the role of self-efficacy in relationship between neuroticism and job satisfaction was approved. In people with high level of neuroticism, increasing of self-efficacy increases job satisfaction and decreases job stress. The results emphasize on the necessity of recognizing the mediating role of self-efficacy mediator on examining relationship between neuroticism and stress and job satisfaction.
    Keywords: Neuroticism personality trait, Job stress, Job satisfaction, Job self-efficacy
  • K. Karimpour, K. Najafi, T. Yeganeh, J. Hasani Pages 137-158
    In recent years, Facebook has quickly become the most common communication tool. Many studies have shown that excessive use, especially addiction to Facebook can lead to devastating effects on individuals social and professional life.With respect to lack of studies in determination and introducing psychological factors of predicting addiction to Facebook, the present study aimed to examine the role of perceived loneliness and social anxiety in addiction to Facebook. This study was conducted with a correlational method. Using convenience sampling, 351 individuals (216 female and 135 male) were selected among users of Facebook in second part of 2014. They were evaluated by short form of the social and emotional loneliness scale for adults (SELSA-S), social anxiety and Bergen addiction to Facebook. Data were analyzed by Multiple Regression method (stepwise). Results showed that there was a meaningful relationship between perceived loneliness, social anxiety and addiction to Facebook. On the whole, physiological symptoms, social loneliness, avoidance and anxiety are the best predictors of addiction to Facebook. Consequently, it can be concluded that perceived loneliness and social anxiety can predict addiction to Facebook.
    Keywords: Addiction, Social networks, Facebook, Perceived loneliness, Social anxiety
  • B. Mohammadi, K. Beshlideh Pages 159-179
    The necessity to have creativity, career models needing long-term self-management, and decentralized growth of organizational structures can increase the need for applying creative and self-initiated methods. The present study aimed at investigating the role of proactive personality and conscientiousness in feedback seeking mediated by perceived supervisor support. The study population consisted of the official staff and contractual personnel of Bid Boland gas refinery. 260 subjects were selected using the stratified random sampling method. Instruments were Proactive Personality Scale, NEO Personality Inventory (Conscientiousness dimension), Perceived Supervisor Support Scale and Proactive Behavior Questionnaire (Feedback seeking subscale). The assessment of the proposed method was conducted through path analysis. Findings supported the Fitness of the proposed model. Results revealed that perceived supervisor support mediated the effect of proactive personality on Search Feedback seeking.
    Keywords: Proactive Personality, Conscientiousness, Feedback seeking, Supervisor Support
  • Sh. Nemati Pages 181-197
    The present study aimed to examine the effectiveness of forgiveness training program in improving of hope in mothers of children with intellectual and developmental disabilities. The design was the semi-experimental design (pre-test post-test) with a control group. Experimental group was consisted of 15 participants and was matched with 15 mother in the control group. 3 subjects did not continue the study in each group. Data were analyzed with Analysis of Covariance (ANCOVA). Results showed that forgiveness training program could improve hopeness in mothers of children with intellectual and developmental disabilities. Regarding the effectiveness of forgiveness training program, instructional interventions could be effective in this group as well as the other neurodevelopmental disabilities.
    Keywords: Forgiveness training program, Hope, Mothers of children with intellectual, developmental disabilities
  • M. Norozi, F. Mikaeeli Maniea, A. Issazadegan Pages 199-232
    The present study aimed tocompare the effectiveness of Cognitive Behavioral Group Therapy (CBGT) and Mindfulness and Acceptance-based Group Therapy (MAGT) to reduce the symptoms of social anxiety disorder. The study design was experimental (pretest-posttest) with a control group. The study population was Urmia University students. Using the questionnaires of social interaction anxiety, fear of negative evaluation, structured interview and mental status examination, 59 subjects received the diagnosis of social anxiety. The participants were randomly assigned in 3 groups: control (n=20), group cognitive-behavioral therapy (n=20) and treatment of mindfulness and acceptance (n=19). They completed the questionnaires both in pretest and posttest. Treatment consisted of 12 sessions (each session=90 minutes). After the treatment, the experimental group also responded to multidimensional Client satisfaction survey questionnaire. Results of analysis of covariance showed that both treatments had a significant effect on reducing the symptoms of social anxiety. The results of post hoc tests showed that both treatments had the same impact in reducing social anxiety. It could be concluded that cognitive- behavioral therapy and mindfulness and acceptance treatment have the same efficiency in the reduction of components of social anxiety.
    Keywords: Social anxiety, Cognitive-Behavioral Group therapy, Mindfulness, Acceptance Group Therapy, Cognitive Symptoms, Behavioral Symptoms, Physical Symptom
  • A. Yaghobi, A. Motamedi, F. Sohrabi Pages 233-249
    Aim of this study was to determine the mediating role of optimism in the relationship between personality types, religious beliefs, social interest and mental health. The study population consisted all employees at allameh Tabataba’i University. Through random cluster sampling, 157 subjects were selected. They completed Crandalls social interest scale, General Health Questionnaire (GHQ-28), Behavioral Patterns scale (type A), Life Orientation Questionnaire-Revised (LOT-R) and Completion of religious beliefs (Mabad). Structural equation modeling was used to assess the mediating effects of optimism in the relationship between personality types, religious beliefs, social interest and mental health. Data were analyzed with AMOS. Findings indicated overall model fit. In the whole model, results also indicated that the relationship between personality types, religious beliefs, social interest and mental health was mediated by optimism.
    Keywords: Social interest, Mental health, Personality types, Optimism, Religious beliefs
  • A. Alizadeh Asli, A. Kiamanesh, H. Ahadi Pages 251-269
    The aim of this study was to compare aggression and academic adjustment in a variety of attachment styles (secure, avoidancece, and ambivalent anxiety). The population consisted of Karaj graduate students who studied during the educational year of 2015-2016. For this purpose a sample of 211 people were selected using randomized cluster samplings. Then the Adult Attachment Inventory (AAI), Buss-Perry Aggression, Baker and Siryk’s academic adjustment were completed by students. The data were analyzed using t-test and ANOVA. The results showed that the total aggression and also under scale of physical aggression, hostility and anger in secure students were significantly lower than insecure students. (p0/001, t=0/72) also the educational adjustment in these students were significantly higher than insecure students). (p
    Keywords: Aggression, Academic adjustment, Attachment