فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی منابع آب
پیاپی 19 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین رشیدی مهرآبادی*، بهرام ثقفیان، محمد صادق صادقیان صفحات 1-16
    به دلیل کمبود منابع آب قابل شرب و آلودگی های زیست محیطی آبهای زیرزمینی، و همچنین افزایش میزان تقاضا از منابع آب به دلیل رشد جمعیت، بسیاری از شهرهای ایران، بویژه شهرهای ساحلی، در تامین آب با دشواری هایی روبرو می باشند. جمع آوری آب باران از سطح پشت بام ساختمان های مسکونی در شهرها و روستاها برای مصارف شرب و غیر شرب راه حلی عملی در کاهش بحران فزاینده تامین آب برای شهروندان است. از آن جایی که سطح وسیعی از مساحت غیر قابل نفوذ شهرها را پشت بام ساختمان های مسکونی تشکیل می دهد، حجم آب باران استحصالی از سطح پشت بام قابل توجه بوده و می تواند به عنوان یک جایگزین ارزشمند، یا یک منبع آب کمکی، باشد. در این تحقیق با شبیه سازی سطوح آبگیر پشت بام ساختمان های مسکونی در برنامه ی Matlab برای سطح پشت بامهای 100، 200 و 300 مترمربعی در شهرهای ساحلی رشت، گرگان، بوشهر و بندرعباس، و بر اساس آمار بارندگی روزانه به مدت 50 سال برای هر چهار شهر، به تحلیل تامین نیاز آبی روزانه ی ساکنین از طریق جمع آوری آب باران در مخازن پرداخته شد. با توجه به نتایج این تحقیق می توان بیان داشت که اگر حجم مخازن و نیاز غیر شرب روزانه ساکنین بر اساس وضعیت فیزیکی ساختمان و شرایط آبشناسی محاسبه شوند، ذخیره سازی آب باران در مخازن به حداکثر رسیده و تعداد روزهای بیشتری برای تامین نیاز غیر شرب ساکنین از طریق جمع آوری آب باران فراهم می شود. در رشت، برای حجم مخازن بزرگ و کوچک به ترتیب در 70% و 50% کل روزهای سال، حداقل 75% نیازهای غیر شرب روزانه ساکنین تعیین شده قابل تامین است. همچنین برای شهر گرگان به همان ترتیب 39% و 32%، و برای بوشهر 15% و 11%، و برای بندرعباس 10% و 7% کل روزهای سال قابل تامین است.
    کلیدواژگان: سطوح آبگیر، شرایط آبشناسی، مخازن ذخیره ساز آب باران، نیاز غیر شرب روزانه
  • هما رزمخواه، علی محمد آخوندعلی، بهرام ثقفیان، فریدون رادمنش صفحات 17-36
    با توجه به تاثیر بارز روش تلفات نفوذ در عملکرد شبیه بارش-رواناب به منظور کاهش خطا و واریانس ویژگی های سیلاب، و در پیامد آن، افزایش دقت و کارایی طراحی های مبتنی بر خصوصیات استخراجی سیلاب حاصل از شبیه بارش-رواناب، نظیر حجم رواناب، بده ی اوج و زمان رسیدن به آن، عملکرد شبیه های نفوذ سازمان حفاظت خاک آمریکا، گرین و امپت، تلفات اولیه ی-مقدار ثابت، نسبت ثابت، نمایی و شبیه دربردارنده ی شرایط رطوبتی خاک در شبیه سازی بارش–رواناب حوضه ی آبخیز کارون 3 با کاربرد نرم افزار HEC-HMS مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج روش دربردارنده ی شرایط رطوبتی خاک را با بیش ترین میانگین ضریب ناش- ساتکلیف 0.81 در واسنجی و 0.69 در ارزیابی، برتر از سایرین نشان داد. این شبیه از کمترین مجموع مربعات خطای وزنی 148 و 143 در واسنجی و ارزیابی برخوردار بود. شبیه های سازمان حفاظت خاک آمریکا و نسبت ثابت در رده های بعدی قرار گرفتند. مقایسه ی متغیرهای کلیدی شبیه سازی شده با مقادیر مشاهداتی نشان داد که روش دربردارنده ی شرایط رطوبتی خاک از کمترین درصد خطای شبیه سازی حجم، بده ی اوج در واسنجی، و ارزیابی برخوردار است. مدل سازمان حفاظت خاک آمریکا در شبیه سازی بده ی اوج در ارزیابی با دربردارنده ی شرایط رطوبتی خاک برابری کرد، اما تلفات اولیه ی-مقدار ثابت، و گرین و امپت در زمان رسیدن به بده ی اوج برتر بودند.
    کلیدواژگان: سازمان حفاظت خاک آمریکا، گرین و امپت، تلفات اولیه، مقدار ثابت، نمایی، دربردارنده ی شرایط رطوبتی خاک
  • محمد جواد نصراصفهانی*، محمود شفاعی بجستان، سیدمحمود کاشفی پور، منوچهر فتحی مقدم صفحات 37-50
    حوضچه ی های آرامش از نوع پرش آبی با افتادگی کف ناگهانی به منظور کاهش طول پرش و اطمینان از وقوع پرش در ابتدای حوضچه ی در پایین دست دریچه ها کاربرد دارند. ممکن است در این نوع حوضچه ی چهارنوع پرش تشکیل شود که مهمترین آن نوع Bمی باشد.از طرفی، ثابت شده است که زبری بستر نیز می تواند به کاهش بیشتر طول پرش و عمق پایاب کمک کند. از این رو، در تحقیق حاضر پرش نوع Bبر روی بستر زبر با افتادگی ناگهانی با کاربرد شبیه سه بعدی FLOW-3D شبیه سازی و با داده های حاصل از شبیه آزمایشگاهی مقایسه شد. خصوصیات پرش، از جمله عمق مزدوج، توزیع سرعت، و تنش برشی بستر از دو شبیه عددی و فیزیکی استخراج و مقایسه شدند. برای شبیه سازی عددی پرش نوع B از روش حجم سیال در تحلیل جریان آزاد و شبیه RNG k-ε استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان دادند که شبیه آشفتگی RNG k-ε در مقایسه با شبیه k-ε در شبیه سازی پرش آبی با افتادگی ناگهانی با بستر زبر نسبت به سایر شبیه های آشفتگی از دقت بیشتری برخوردار است. در مقایسه با پرش کلاسیک و بستر صاف، نتایج نشان دادند که در پرش با افتادگی ناگهانی و بستر زبر عمق مزدوج کاهش می یابد، که می تواند ناشی از افزایش تنش برشی به دلیل وجود زبری و افتادگی ناگهانی باشد.
    کلیدواژگان: جهش آبی، پله معکوس، بستر زبر، شبیه عددی
  • پریسا سادات آشفته*، امید بزرگ حداد صفحات 51-66
    در این تحقیق، به منظور تحلیل آثار منفی پدیده ی تغییر اقلیم، با ارائه ی رویکرد جدید احتمالاتی به ارزیابی اثرات بر جریان رود پرداخته شده است. برای تولید نمایشنامه ی اقلیمی در دوره های آتی، شبیه HadCM3 تحت نمایشنامه ی انتشار A2 به کار گرفته می شود. با معرفی گروه های زمانی متغیرهای اقلیمی در دوره های آتی به شبیه آبشناسی IHACRES، نمایشنامه ی شبیه سازی جریان بلندمدت تولید می شود. با برازش توزیع های مختلف آماری بر روانابهای تولیدی، و با استفاده از آزمونهای نکویی برازش، مناسبترین توزیع آماری در هر ماه انتخاب، و فراسنج های آماری مربوطه استخراج و با فراسنج های آماری رواناب حوضه در دوره ی پایه مقایسه می شوند. نتایج نشان می دهند که متوسط رواناب سالانه بلندمدت در سه دوره ی آتی نسبت به دوره ی پایه، کاهش می یابد. به رغم کاهش حجم کل رواناب در دوره های آتی نسبت به دوره ی پایه، این کاهش به جریان های متوسط و زیاد مرتبط می شود، و در جریانهای کم، حجم کل رواناب سه دوره ی آتی نسبت به دوره ی پایه، به ترتیب به میزان 47، 41 و 14 درصد افزایش می یابد. برای بررسی بیشتر ارزیابی اثرات ضروری است همبستگی گروه زمانی با استفاده از احتمال انتقال جریان نیز مورد بررسی قرار گیرد. پس از گسسته سازی جریان رود، به منظور مقایسه ی احتمال انتقال جریان در هر یک از دوره های آتی با جریان دوره ی پایه در هر ماه، از معیارهای عملکرد استفاده می شود. این رویکرد در رود آید و غموش، آذربایجان شرقی به کار گرفته شد. نتایج حاصله نشان از پایین بودن ضریب همبستگی و بالا بودن شاخص های خطا دارد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، رویکرد احتمالاتی، معیارهای عملکرد
  • علی اصغر میرزایی، سیدعلی اشرف صدرالدینی* صفحات 67-74
    امروزه شبیه های شبیه سازی مناسبی برای آبیاری بارانی به وجود آمده و ابزار مفیدی را برای پیش بینی فراسنج های عملیاتی، نظیر ضریب یکنواختی برای هر ترکیب فشار کارکرد و شرایط مختلف اقلیمی در اختیار می گذارند. بالستیک رایجترین انگاره ای است که در شبیه ها یی استفاده می شود. در این مقاله اصول بالستیک و مراحل آزمایشی و محاسباتی را که برای واسنجی و تایید شبیه با لستیک برای تعیین یکنواختی پخش آبپاش ها در سامانه ی آبیاری بارانی دورانی (CU) مورد نیازند ارائه می گردند. سپس با آزمایش های کاربرد آب و تعیین ضرایب یکنواختی برای سرعت های مختلف باد در منطقه، و دو فشارکارکرد برای دو نوع آبپاش، بالاترین ضرایب یکنواختی تحت شرایط متفاوت کاربردی شبیه سازی می شوند. آزمایش ها در مزرعه ای در نزدیکی روستای یانیق استان آذربایجان شرقی انجام شدند. نتیجه کاربردی این تحقیق نشان داد که در مرحله طراحی سامانه ی آبیاری، با داشتن سرعت باد، نتایج شبیه سازی برای تعیین شبیه آبپاش مناسب، با قطر پاشنده، فشار کارکرد و فواصل آبپاش در یک موقعیت خاص که دارای بیشترین ضریب یکنواختی است می توان به کار گرفت.
    کلیدواژگان: آبیاری بارانی، شبیه های شبیه ساز، شبیه بالستیک، ضریب یکنواختی
  • فرناز نهرین*، محمد تقی ستاری، فرزین سلماسی صفحات 75-86
    سازه های توری سنگی کاربردهای زیادی در طرحهای آبی، بخصوص انواع سرریزها، دارند. اتلاف کارمایه جریان از روی این سازه ها زیاد بوده، و لذا هزینه های ساختن حوضچه ی آرامش کاهش می یابد. از نقطه نظر کیفیت آب و تاثیر بر محیط زیست، سرریزهای توری سنگی نفوذپذیر تاثیر منفی کمتری نسبت به سرریزهای صلب نفوذناپذیر دارند. در این تحقیق، توانایی شبیه درختی M5 جهت برآورد اتلاف کارمایه از روی سرریزهای توری سنگی پله ای بررسی شده است. شبیه درختی M5 دارای دو گزینه ی M5P و M5Rule می باشد، که تفاوت آنها در نوع خروجی شبیه است. برای این منظور، از داده های اندازه گیری شده بر روی 8 نمونه ی فیزیکی در خصوص استهلاک کارمایه بر روی سرریز های توری سنگی پله ای استفاده شده است. نتایج نشان میدهند که شبیه M5Rule به عنوان یکی از روش های داده کاوی در پیش بینی اتلاف کارمایه از روی سرریز توری سنگی عملکرد خوبی داشته (946/0)، و بده و ارتفاع سرریز جزء مهمترین فراسنجهای دخیل در محاسبه ی اتلاف کارمایه می باشند. مقایسه ی نتایج به دست آمده از روش M5 با وایازی خطی لجستیک، نشان از قدرت پیش بینی بالای این روش داشت.
    کلیدواژگان: داده کاوی، شبیه درختی M5، افت کارمایه، سرریز توری سنگی پله ای
  • حمید عبدل آبادی*، امین سارنگ، سیاوش بصام صفحات 87-100
    چرخه ی مواد سازوکاری را به وجود می آورد که از طریق آن مواد مغذی، و سایر اجزاء سازنده ی حیات، در دسترس موجودات زنده قرار می گیرند. عدم کارکرد صحیح این چرخه می تواند موجب بروز اختلال در چرخه ی حیات موجودات زنده گردد. در این مقاله، جریان پویای فسفر، که ماده ای ضروری برای رشد گیاهان است، در سه حالت فسفر موجودات سازنده (آلی)، فسفر موجودات مرده (آلی) و فسفر غیر آلی، بررسی گردید. با توجه به اثرات بازخوردی میان این سه متغیر حالت، نخست مدل شبیه سازی فسفر و فیتوپلانکتون با رویکرد پویایی سامانه ها، و با لحاظ معادلات حاکم، بازخوردها و جریانهای ورودی و خروجی توسعه یافت. سپس، رفتار هر یک از متغیرهای حالت، در دریاچه اونتاریو و با مقیاس زمانی یک ساله، بررسی و تحلیل شد. نتایج نشان دادند که مدل دارای کارایی مطلوبی در شبیه سازی و تخمین غلظت فراسنج ها است. هم چنین، تاثیر شرایط لایه بندی و اختلاط کامل دریاچه بر غلظت متغیرها بسیار زیاد بوده، و آنها را در دو دوره ی زمانی(روز 100 تا 158 و روز 315 تا 335)، تحت تاثیر خود قرار می دهند.
    کلیدواژگان: چرخه ی فسفر، پویایی سامانه ها، فیتوپلانکتون، دریاچه ی اونتاریو
  • حمیدرضا دهقان منشادی، محمدحسین نیک سخن*، مجتبی اردستانی صفحات 101-114

    طرحهای انتقال آب علاوه بر هزینه های گزاف، همواره پیامدهای زیست محیطی زیانباری را بر اقلیم حوضه های مبدا، مقصد، و بعضا در طول مسیر انتقال، گذاشته اند. از طرفی، بحث مدیریت منابع آب در طرحهای انتقال آب، رویکرد سنتی خود را از دست داده و امروزه توجه مدیران به مسائلی مانند آب مجازی به منظور در نظر گرفتن کل توان آبی بیش از پیش معطوف گردیده است. در این مقاله ساختاری به منظور بررسی و تاثیر توانایی استفاده از آب مجازی حوضه ی مقصد در طرحهای انتقال آب پیشنهاد گردیده است. همچنین، سود حاصل از مدیریت آب با درنظرگرفتن توانایی استفاده از آب مجازی حوضه ی مقصد، و افزایش سهم آب بران حوضه ی مبدإ در سامانه های انتقال آب برآورد شده است. کارایی ساختار پیشنهادی در طرح انتقال آب از سولگان به رفسنجان ارزیابی شده است. نتایج حاکی از آنند که هرچند حوضه ی مقصد تبخیر- تعرق بالایی داشته، و توان آب مجازی حوضه پایین می باشد، لکن علاوه بر کاهش هزینه های انتقال و پیامدهای مضر انتقال آب برای منطقه، کشت و صنعت خوزستان و کشاورزی خوزستان توانستند به ترتیب 18.9 و 7.25 میلیارد ریال سود به دست آورند.

    کلیدواژگان: انتقال آب بین حوضه ای، شبیه SWAT، آب مجازی، آب سبز، آب آبی، مدیریت منابع آب
|
  • M.H. R* , M.S. S Pages 1-16
    Due to potable water shortage، groundwater pollution and an increase in water demand as a result of population growth، many Iranian communities، especially the coastal cities، are facing water crisis. Rainwater collection from the rooftops of residential buildings in towns and villages for non-potable water and greenery irrigation demand would be a practical solution to reduce the growing crisis of water supply for citizens. As the wide examples of ​impervious surfaces of cities are formed by the rooftops، the volume of rainwater harvested from the area is significant، which could be considered as a valuable alternative in water resources management. The rooftop rainwater harvesting system and the water tanks’ performance for storage and enhancement of daily non-potable water demand were analyzed in residential buildings in four coastal cities، namely Rasht، Gorgan، Bushehr and Bandar Abbas. Results of this study showed that if the tanks’ volume and daily non-potable water demand of residents calculated based on the physical and hydrological conditions of buildings، then rainwater storage in them would reach its maximum and the water demand. Large and small tanks could supply satisfied for a longer time. At least 75% of the non-potable water demand in 70 and 50 percent of the year، respectively in the City of Rasht. This will be 39% and 32% for the City of Gorgan، 15% and 11% for the City of Busher، and 10% and 7% for the City of Bandar Abbas.
    Keywords: Rainwater harvesting, hydrological conditions, rain water storage tanks, daily non, potable demand
  • H. R._A.M. A _F. R. Pages 17-36
    Different loss models of Soil and Conservation Services (SCS)، Green and Ampt، Initial – Constant، Deficit – Constant، Constant Fraction، Exponential and Soil Moisture Accounting (SMA) methods have been compared using the HEC-HMS event-based rainfall–runoff simulation with respect to the effect of precipitation loss on the runoff generation in the Karoon III basin. The SMA method، with the maximum N. S.، 0. 81 and 0. 69 and the minimum PW RMSE، 148 and 143 in calibration and verification was the best in the stream flow simulation and the SCS and Constant Fraction were better than others in validation، following the SMA. A comparison between the simulated and observed key variables showed that the SMA method with minimum average percent difference of simulated volume، peak flow and hydrograph time of peak occurrence، was the best one in calibration. In verification، the SMA was the best in hydrograph volume simulation، SCS and SMA in the peak flow، and Initial and Constant and Green and Ampt in time of peak occurrence.
    Keywords: Loss model, Soil Moisture Accounting (SMA), HEC, HMS, rainfall, runoff modeling, Karoon III
  • M.J. N*, M. Sh, S.M. K, M. F. Pages 37-50
    Hydraulic jump type stilling basins with abrupt drop are used to reduce the basin length and to ensure the start of jump at the front of basin immediately downstream of gates. In this type of basin، four different types of jumps can develop of which the most occurred type is the B-jump. On the other hand، it has been shown that the bed roughness can reduce both of the jump length and the required tail-water depth too. Therefore، in the present study، the B-jump in a roughened bed of an abrupt drop basin was simulated by the three dimensional numerical model of Flow-3D and the results are compared with experimental data. The characteristics of B-jump in a roughened bed such as sequent depth، flow velocity distribution، and bed shear stress were obtained from both numerical and experimental models and compared. For numerical simulation of the B-jump، the method of control volume in free surface water and the RNG k-ε turbulent model were applied. The results show that the RNG k-ε is a better simulation than the k-ε turbulent model. The results of both numerical and experimental models proved that for the B-jump in a roughened bed stilling basin، the sequent depth reduces، which can be due to roughness and an increase in the bed shear stress، as a result of both the bed and the abrupt drop.
    Keywords: Hydraulic jump, abrupt drop, roughened bed, numerical model
  • P.S. A*, O. B. Pages 51-66
    The climate change (CC) shall certainly affect the water resources. As the presumed negative effects are serious matter of concern to countries experiencing water shortage، these phenomena have to be studied. Therefore، a new probabilistic approach was taken to evaluate the CC impacts on stream flow. To generate climate change scenarios in the foreseeable future and under A2 emission scenarios، the HadCM3 model was employed. By introducing climatic variable time series in future periods to the IHACRES hydrological model، long-term stream flow simulation scenarios were produced. By fitting the statistically different distributions on the runoff produced by using the goodness-to-fit tests، the most appropriate statistical distribution for each month was chosen and relevant statistical parameters were extracted and compared with the statistical parameters of runoff during the base period. Results showed that the long-term average annual runoff during the three future periods will decrease compared with the base period. Despite the reduction in the total runoff volume in the future periods compared with the baseline period، the decrease was concerned with the medium and high flow. The low flow rates، the total volume of runoff for the future periods compared with the baseline period will increase 47، 41، and 14%، respectively. To assess the further impact of annual average runoff on flow rates، it is necessary to examine the correlations of time series using the stream flow transmission probability. To compare the stream flow probability in each of the future periods with base period stream flow in each month، the stream flow was discretized and the performance criteria were used. This approach was used for the Aidoghmoush River، East Azerbaijan. Results show a low coefficient of correlation and high error indicators.
    Keywords: Climate change, probabilistic approach, performance criteria, Aidoghmoush River, East Azerbaijan
  • A. M., S.A. S* Pages 67-74
    Water must be uniformly distributed over the whole farm field if a uniform growth of irrigated plants is desired. Therefore، achieving acceptable uniformity using a center pivot irrigation system is of utmost importance. This may be achieved by using an appropriate model to fine - tune the system by adjusting pressure، nozzle diameter، lateral spacing، revolution velocity، etc. Currently، suitable simulation models for fine- tuning the sprinkler irrigation are available. These models are useful tools for predicting operation parameters such as uniformity coefficient for various combinations of operation pressure and different meteorological conditions. The ballistic principle is the most common theory used in modeling water distribution uniformity in sprinkler irrigation systems. This principle and the necessary experimental and computational steps taken necessary for calibration and validation of the model for determination of sprinkler irrigation uniformity are presented in this paper. Experimental set-up for the determination of uniformity coefficient (UC) for different wind speeds included two operation pressures and two brands of sprinklers. The experiments were conducted on a farm adjacent to the Yaniq Village in the East province of Azarbayjan. Practical implications of the results indicated that relatively high UC may be achieved by the proper adjustment of pressure، the nozzle diameter and correct spacing of sprinklers.
    Keywords: Center pivot sprinkler irrigation, Ballistic model, uniformity coefficient, Yaniq Village, East Azarbayjan
  • F. N.*, M.T. S, F. S. Pages 75-86
    Gabion structures are commonly used in water- related projects، especially as weirs. The unique structure of these weirs increases the rate of energy dissipation and reduces the construction costs of stilling basins. The permeable gabion weirs might have less negative impacts on the environment than most of the solid weirs. In this paper، the ability of M5 model in estimating energy dissipation over gabion-stepped weirs has been assessed. The M5 model has two options: M5P and M5Rule، although very similar، they differ in the manner of yielding of outputs. To assess the precision of these 2 models، the data collected on energy dissipation over 8 physical models were analyzed. Results showed that the M5Rule model، as a technique of data mining، had a good performance in predicting energy dissipation over gabion-stepped weirs. Moreover، the discharge and the height of the weirs were the most effective parameters in energy dissipation. Comparing the results of M5 model and the logistic linear regression method proved the rigorous power of M5 method in predicting energy dissipation over and through gabion-stepped weirs.
    Keywords: Data mining, M5 model tree, energy dissipation, stepped weir gabion
  • H. A.*, A. S., S. B. Pages 87-100
    Food cycle creates a mechanism through which nutrients and other components of life are available for the living organisms. Improper function of the cycle may lead to disruption in the life cycle of organisms. In this paper، the dynamic flow of phosphorus، which is essential for plant growth، was studied considering three state variables: productive organisms (organic phosphorus)، dead organisms (organic phosphorus) and inorganic phosphorus. According to the three state variable’s feedbacks، phosphorus and phytoplankton simulation model was developed using the system dynamics approach and considering governing equations، feedback loops، and input and output streams. The behavior of each state variable was evaluated during a year for Lake Ontario. The result revealed that the model benefits from the desired performance in simulating and estimating the variable concentrations. It can be clearly seen that stratification and completely mixing of the lake during two periods (day 100 to 158، and day 315 to 335) have paramount impact on the variable concentrations.
    Keywords: Phosphorus cycle, system dynamics, phytoplankton, Lake Ontario
  • H. D., M.H. N, M. A. Pages 101-114

    The importance of inter-basin water transfer project is its ability to balance the non-uniform temporal and spatial distribution of water resources and demands، especially in arid and semi-arid regions. A water transfer project can be executed if many economics and environment criteria are satisfied. In this research، a methodology is proposed for inter-basin water allocation using the virtual water concept. Thus، a model based on the virtual water estimates the benefit of the inter-basin water transfer. SWAT simulation model was applied in order to estimate the virtual water potential of the receiving basin. The water related revenues of the basins that receive transferred water and the initial basins and related virtual water are estimated. The results show efficiency and benefits based on value of water and production. The effectiveness of this methodology is examined by applying it to a large scale case study of inter-basin water transfer from the Solegan to the Rafsanjan Basin in southeastern part of Iran.

    Keywords: Inter, basin water transfer, virtual water, green water, blue water, SWAT