فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی منابع آب
پیاپی 59 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی شفیعی*، سعیده اکبرپور، فاطمه سلطانی صفحات 1-10
    مقدمه

    کاهش شدید بارندگی ها، شرایط خشکسالی را در استان فارس به اوج خود رسانده است به گونه ای که دبی تمام رودخانه‎های استان فارس بین 70 تا 100 درصد کاهش یافته است و با توجه به محدودیت منابع آب تجدیدپذیر، لزوم بهره برداری بهینه و پایدار از منابع آب موجود از جمله مخازن سدهای استان فارس ضروری است.

    روش

    هدف اصلی و متدولوژی این تحقیق طراحی یک مدل برنامه ریزی ریاضی برای تخصیص بهینه منابع آب سدهای منتخب در استان فارس، به منظور مزیت خالص سیستم در افق برنامه ریزی می باشد که مسایلی نظیر دوره زمانی، سطح قابلیت اطمینان، جریانات موجود دوره، تعداد سدها و همچنین برخی سناریوها را لحاظ کند. بر این اساس تابع هدف مدل به دنبال حداکثر مزیت حاصل برای سدها براساس پارامترهای تعیین شده با سه اندیس سناریو، سد و دوره زمانی می باشد.

    یافته ها

    ابتدا این مدل را برای 5 کاربر (سد) با 4 سناریو مختلف در 10 دوره زمانی ماهانه در نظر گرفته شد که در این حالت مقدار تابع هدف به 39863110 رسید. سپس به منظور تحلیل حساسیت نتایج و نشان دادن تغییر جواب بهینه بسته به ابعاد مسیله،  به اجرای مدل برای 10کاربر (سد) با 8 سناریو مختلف در 20 دوره زمانی ماهانه  پرداخته شد که در این حالت مقدار تابع هدف به 82944240 رسید. بنابراین با افزایش ابعاد مسیله، افزایش چشمگیری در مقدار تابع هدف و تخصیص بهینه منابع آب سده های منتخب در استان فارس رخ می دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به کمبود آب و خشکسالی های اخیر استان فارس، توجه به توسعه پایدار و عادلانه در برنامه ریزی تخصیص منابع آب و لحاظ کردن شاخص های گوناگونی در کنار هم و به صورت همزمان ضروری است.

    کلیدواژگان: تخصیص بهینه منابع آبی، بهره وری، توسعه پایدار، برنامه‎ریزی ریاضی، سد، استان فارس
  • مهدی مومنی رق آبادی، احمد روانبخش*، امیر رباطی صفحات 12-24
    مقدمه

    بهینه سازی برنامه های اصلاح، بازسازی و نوسازی شبکه های آب شهری به منظور استفاده صحیح از منابع محدود آب امری ضروری است. هدف از تحقیق حاضر پیاده سازی و مقایسه دو روش هوش مصنوعی به منظور پیش بینی نرخ شکست لوله های آب می باشد.

    روش

    در این مقاله، اطلاعات اتفاقات شبکه آب شهر جوپار از سال 1391 تا 1398 جمع آوری شده است. پارامترهای بررسی شده در شکست لوله ها شامل جنس، سن، قطر، فشار آب و عمق نصب بوده که ضریب همبستگی این پارامترها با نرخ شکست بررسی گردیده است. به منظور پیش بینی نرخ شکست، از روش های شبکه عصبی کانولوشن با ماشین بردار پشتیبان (RCNN-SVR)  و رگرسیون فازی براساس خوشه بندی میانگین c (FCMR) استفاده شده است. جهت مقایسه عملکرد دو روش نیز از معیارهای میانگین مربعات خطا، درصد خطای میانگین مطلق، شاخص تطابق و ضریب تعیین بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    با توجه به ارزیابی صورت گرفته، روش RCNN-SVR نسبت به روش FCMR نتایج بسیار مناسبی را نشان می دهد. همچنین همبستگی بین سن و نرخ شکست در لوله های آزبست بالا بوده و در لوله های پلی اتیلن این مقدار مثبت ولی کم می باشد. ضریب همبستگی بین فشار و نرخ شکست نیز برای هر دو جنس لوله مثبت است.

    نتیجه گیری

    RCNN-SVR  مدل پیش بینی دقیق تری را نسبت به FCMR ارایه داده و خطای کمتری دارد. لذا این روش می تواند به طور موثر نرخ شکست لوله ها را پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: شبکه توزیع آب، شکست لوله، هوش مصنوعی، فازی، نرخ شکست
  • حمزه سعیدیان* صفحات 25-40
    مقدمه

    خاک فاکتوری مهم و موثر در پیدایش و شکل گیری هر اکوسیستم طبیعی است و خواص فیزیکی خاک در تعیین خصوصیات و کاربرد آن، دارای اهمیت قابل ملاحظه ای است. خصوصیات فیزیکی خاک دارای اثرات قابل توجهی در تولید رواناب حوزه های آبخیز با شرایط مختلف می باشند.

    روش

    در این تحقیق به منظور تعیین نوع ارتباط بین تولید رواناب و خصوصیات فیزیکی خاک در کاربری ه ای مختلف نهشته های سازند گچساران، بخشی از حوزه آبخیز کوه گچ شهرستان ایذه با مساحت 1202 هکتار انتخاب گردید. سپس نمونه برداری تولید رواناب در 6 نقطه و با 3 تکرار و در شدت های مختلف بارش 45، 60 و 75 میلی متر در ساعت در سه کاربری مرتع، منطقه مسکونی و اراضی کشاورزی به کمک دستگاه شبیه ساز باران انجام شد و به همین تعداد نمونه برداری رواناب، نمونه برداری از خصوصیات فیزیکی خاک مانند رس، سیلت، شن، ماسه خیلی ریز و درصد رطوبت انجام گرفت. در این تحقیق تعیین رابطه بین رواناب تولیدی و خصوصیات فیزیکی خاک در کاربری های مختلف سازند گچساران به کمک رگرسیون تک متغیره انجام گرفت.

    یافته ها

    خصوصیات فیزیکی خاک در شدت های مختلف بارش نقش فوق العاده پیچیده ای را در تولید رواناب دارد که لازم است که بیشتر مورد توجه محققان مختلف قرار گیرند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که در مجموع در سازند گچساران و در هر سه کاربری مرتع، کشاورزی و مسکونی و در هر سه شدت 45، 60 و 75 میلی متر در ساعت، ماسه خیلی ریز و رطوبت بیشترین رابطه منفی را با تولید رواناب از خود نشان دادند و سیلت نیز بیشترین رابطه مثبت را با تولید رواناب از خود نشان داد.

    کلیدواژگان: تولید رواناب، کوه گچ، رس، رطوبت
  • محمدهادی اکبرزاده، مسعود خداپناه*، منصور زراء نژاد صفحات 41-60
    مقدمه

    هر چند همه صاحب نظران اجماع کامل دارند که ورشکستگی آبی تبدیل به اساسی ترین چالش پیش روی توسعه در ایران طی دهه های آینده خواهد شد؛ هنوز یک سیستم یک پارچه آب - اقتصاد - محیط زیست برای تخصیص پایدار منابع آب و سیاست گذاری منطقه ای برای حل مشکلات آبی در کشور وجود ندارد. هدف این پژوهش بررسی اثر تخصیص منطقه ای منابع آب در شاخص یک پارچه آب - اقتصاد - محیط زیست بر رشد اقتصادی منطقه ای در استان های ایران بوده است.

    روش

    پس از تعیین شاخص یک پارچه آب مجازی بر اساس آخرین ادبیات نظری و تجربی، شاخص یک پارچه آب- اقتصاد-محیط زیست برای سیاست گذاری منطقه ای آب در 31 استان کشور با استفاده از روش ارزیابی جامع فازی و رویکرد آنتروپی برآورد شده است. در حدود 55 عنوان داده برای برآورد شاخص یک پارچه آب منطقه ای استفاده شده است که این داده ها از سالنامه های آماری ملی و استانی، مرکز آمار ایران، وزارت صنعت، معدن و تجارت، آمارنامه بخش کشاورزی و موسسه تحقیقات فنی کشاورزی جمع آوری شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در نهایت، اثر تخصیص منطقه ای منابع آب در شاخص یک پارچه آب- اقتصاد- محیط زیست بر رشد اقتصادی استان های کشور با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) طی دوره زمانی 1397-1391 برآورد شده است.

    یافته ها

    در هر یک از استان های کشور بسته به وضعیت قوت و ضعف آن استان در هر یک از ابعاد منابع آب، تکنولوژی و حمل و نقل، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در شاخص آب- اقتصاد- محیط زیست، نیازمند اتخاذ رویکرد و سیاست گذاری متناسب با شرایط خاص آن استان وجود دارد. افزون بر این، در نظر گرفتن سیستم های یک پارچه برای تخصیص منابع آب و به کارگیری آن در قالب شاخص یک پارچه آب- اقتصاد- محیط زیست می تواند اثری مثبت و معنادار بر رشد اقتصادی استان های کشور داشته باشد. همچنین اثر مثبت و معنادار سرمایه انسانی، تشکیل سرمایه و امید به زندگی در رشد اقتصادی استان های کشور تایید شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که سیاست گذاری در زمینه تخصیص منابع آب در ایران با هدف دستیابی به رشد اقتصادی باید به صورت منطقه ای و بر اساس یک شاخص یک پارچه آبی- اقتصادی- زیست محیطی صورت گیرد تا بتوان بر اساس ظرفیت هایی آبی در هر استان سیاست گذاری های آبی متناسب با وضعیت همان استان را انجام داد. افزون بر این، استان های ضعیف در شاخص یک پارچه منطقه ای باید طی دوره بلندمدت فعالیت های تولیدی بخش های کشاورزی و صنایع دسته اول و دسته دوم از نظر آب بری را تا حد امکان کاهش داده و کالاهای تولیدی آب بر را از استان های با وضعیت قوی از نظر شاخص یک پارچه آبی- اقتصادی- زیست محیطی منطقه ای وارد کنند تا بتوانند فرآیند رشد اقتصادی خود را با وضعیت آبی- اقتصادی- اجتماعی و زیست محیطی خود به شکلی پایدار سازگار کنند.

    کلیدواژگان: شاخص یک پارچه، رشد اقتصادی، آنتروپی فازی، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، استان های ایران
  • سید علی کاظمی نژادفرد، اکرم الملوک لاهیجانیان*، محمدرضا نیکو، امیرحسام حسنی صفحات 61-78
    مقدمه

    کشور ایران از جمله کشورهای خشک و کم آب جهان محسوب می شود که تامین آب شرب در بسیاری از شهرهای آن، یکی از معضلات اصلی مدیریت منابع آب شهری می باشد. در این راستا، یکی از مناسب ترین روش ها برای مبارزه با کم آبی، کاهش و محدودسازی استفاده از آب های با کیفیت بالا در آبیاری فضای سبز می باشد. لذا نیاز به مدیریت موثر در برنامه ریزی های کلان شهری در بخش مدیریت منابع آب فضای سبز شهری، به ویژه در فصل های گرم سال بیش از پیش احساس می شود. هدف از پژوهش حاضر، بهینه سازی چندهدفه و مدیریت تخصیص پساب تصفیه شده با استفاده از مدل های پویایی سیستم (سیستم داینامیک) به منظور آبیاری فضای سبز شهری در کلان شهر شیراز می باشد.

    روش

    بدین منظور، عوامل موثر بر تامین منابع آب و آبیاری فضای سبز شهر شیراز، شبیه سازی شده و با توجه به آن، پیش بینی مصارف و میزان منابع در دسترس و بهینه سازی تخصیص، ارایه شده است. هم چنین، در پژوهش حاضر، عوامل موثر در شرایط فعلی و آینده که می تواند بر مدل پیشنهادی تاثیرگذار باشد، مورد توجه قرار گرفته و دو سناریو افزایش بازده آبیاری فضای سبز و استفاده از پساب تصفیه شده اعمال گردیده است.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که افزایش بازده آبیاری از طریق مدیریت انتقال، ذخیره و توزیع آب و هم چنین آبیاری در ساعات مناسب، تاثیر به مراتب بیش تری در مقایسه با استفاده از پساب تصفیه شده به منظور کاهش برداشت از منابع محدود کنونی خواهد داشت؛ به گونه ای که با افزایش راندمان آبیاری به میزان 40 و 50 درصد به ترتیب مقدار 14 و 39 درصد از کمبودهای آبی برطرف می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج شبیه سازی نشان داد که به منظور رسیدن به پایداری سامانه باید ترکیبی از انواع سناریوهای کاهش سرانه مصرف آب فضای سبز، افزایش بازده آبیاری، استفاده از پساب تصفیه شده و فضاهای خشک منظر در توسعه فضاهای شهری مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، مدیریت منابع آب، پساب تصفیه شده، بهینه سازی چندهدفه، پویایی سیستم
  • سید اشکان سید ابراهیمی، ابوذر نکوئی، محمودرضا ملایی نیا* صفحات 79-96
    مقدمه

    شبکه عصبی مصنوعی (ANN) یک ابزار قدرتمند داده محور است که قادراست روابط خطی و غیرخطی حاکم بر سیستم های مختلف را فراگیرد. اما هنوز تعیین الگوریتم دارای بهترین عملکرد ازنظر سرعت و دقت همگرایی برای یک مسیله خاص، چالش مهم پیش روی کاربران شبکه های عصبی مصنوعی است.

    روش

    در این پژوهش، توانایی فرآیندهای پرکاربرد طی چند سال اخیر در بحث شبیه سازی و تخمین پارامترهای غیرخطی کیفیت آب بررسی و اثربخش ترین آن ها تعیین گردید. برای این منظور، 42 مدل از ترکیب توپولوژی شبکه عصبی مصنوعی (تک لایه یا چندلایه)  و فرآیندهای آموزش بررسی گردید. پارامترهای کیفی مشاهده شده در محل 107 چاه  در گستره آبخوان دشت قروه-دهگلان از سال 75 الی 92 جهت آموزش و داده های سال های 93 تا 95 جهت آزمون هر مدل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شبکه های عصبی مصنوعی دارای یک لایه پنهان که از تعداد بهینه نورون بهره می برند، قادرند رفتار آبخوان را با دقت مطلوب و در مدت زمان کمتر شبیه سازی نمایند. همچنین، افزایش تعداد لایه های میانی همگام با افزایش دقت پاسخ، نه تنها تعداد سلول های بهینه شبکه بلکه مدت زمان تحلیل مساله را افزایش می دهد. به هرحال، شبکه های عصبی مصنوعی مبتنی بر روش Broyden-Fletcher-Goldfarb (BFG) از بیشترین کارآیی در شبیه سازی رفتار آبخوان برخوردار است، گرچه کارآیی روش Levenberg Marquart (LM) بسیار نزدیک به آن است. کارآیی بیشتر BFG نسبت به LM می تواند به دلیل برخورداری از میانگین خطا و انحراف معیار کمتر (به ترتیب برابر 46/3 و 09/3) آن باشد.

    نتیجه گیری

    شبکه های عصبی مصنوعی با یک لایه پنهان و تعداد بهینه نورون می توانند رفتار آبخوان را با دقت مطلوبی شبیه سازی کنند و نسبت به شبکه های عصبی مصنوعی متشکل از چندین لایه پنهان کارایی بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم های آموزش شبکه، تخمین پارامترهای کیفی، دشت قروه-دهگلان
|
  • Morteza Shafiee *, Saeedeh Akbarpour, Fatemeh Soltani Pages 1-10
    Introduction

    The sharp decrease in rainfall has reached the peak of drought conditions in Fars province, so that the discharge of all rivers in Fars province has decreased between 70 to 100 percent, and due to the limitation of renewable water resources, there is a need for optimal and sustainable use of existing water resources. All reservoirs of dams in Fars province are necessary.

    Methods

    The main purpose and methodology of this research is to design a mathematical planning model for the optimal allocation of water resources of selected dams in Fars province, in order to net advantage of the system on the planning horizon that issues such as time period, reliability level, course currents, number of dams and consider some scenarios. Accordingly, the objective function of the model seeks the maximum advantage obtained for dams based on the parameters set with three indices of scenario, dam and time period.

    Findings

    At first, this model was considered for 5 users (dams) with 4 different scenarios in 10 monthly time periods, in which case the value of the objective function reached 39863110. Then, in order to analyze the sensitivity of the results and show the change of the optimal answer depending on the dimensions of the problem, the model was implemented for 10 users (dams) with 8 different scenarios in 20 monthly time periods in which the value of the objective function reached 82944240. Therefore, with the increase of the dimensions of the problem, a significant increase in the amount of the objective function and the optimal allocation of water resources of the selected centuries occurs in Fars province. Therefore, due to water shortages and recent droughts in Fars province, it is necessary to pay attention to sustainable and equitable development in planning the allocation of water resources and taking into account various indicators simultaneously.

    Keywords: Optimal allocation of water resources, Productivity, Sustainable Development, Mathematical planning, Dam, Fars province
  • Mehdi Momeni Regh Abadi, Ahmad Ravanbakhsh *, Amir Robati Pages 12-24
    Introduction

    It is essential to optimize repair, reconstruction and rehabilitation programs of urban water distribution networks for the correct use of limited water resources. The aim of the present study is to implement and compare two artificial intelligence methods to predict the burst rate of water pipes.

    Methods

    In this article, dataset of the pipe bursts in Joopar water network from 2012 to 2017 has been collected. The parameters for predicting of pipe failure includes: material, age, diameter, water pressure and installation depth, and the correlation coefficient of these parameters with the failure rate has been investigated. In order to predict the failure rate, convolution neural network with support vector machine (RCNN-SVR) and fuzzy regression based on c mean clustering (FCMR) have been used. To compare the performance of these two methods, the criteria such as Root-Mean Squared Error (RMSE), Index Of Agreement (IOA), Mean Absolute Percentage Error (MAPE), and coefficient of determination (R2) have been used.

    Findings

    According to the evaluations, RCNN-SVR method compared to FCMR method shows excellent results. Also, the correlation between age and failure rate in asbestos pipes is high and in polyethylene pipes this value is positive but low. The correlation coefficient between pressure and failure rate is also positive for both pipe types.

    Keywords: Water distribution network, pipe burst, Artificial Intelligence, Fuzzy, burst rate
  • Hamzeh Saeediyan * Pages 25-40
    Introduction

    Soil is an important and effective factor in the emergence and formation of any natural ecosystem and the physical properties of the soil are of considerable importance in determining the characteristics and use of soil. Soil physical properties as part of soil variables have significant effects on runoff production in different watersheds.

    Methods

    In this study, in order to determine the type of relationship between runoff production and physical properties of soil in different land uses of Gachsaran Formation deposits, a part of Kuhe Gach watershed of the Izeh city with an area of ​​1202 hectares was selected. Then, sampling of runoff production at 6 points with 3 replicates and at different rainfall intensities of 45, 60 and 70 mm/hour in three land uses of the range, residential area and agricultural lands with the help of the rain simulator was done. And the same number of runoff sampling, sampling of physical properties of soil such as clay, silt, sand, very fine sand and moisture content was performed. In this study, the relationship between production runoff and soil physical properties in different uses of Gachsaran Formation was determined using univariate regression. SPSS and EXCEL software were used for statistical analysis. 

    Findings

    The results showed that in total, in Gachsaran Formation and in all three range, agricultural and residential land uses and in all three intensities of 45, 60 and 75 mm/hour, very fine sand and moisture were showed the highest of negative relationship with runoff production and silt was showed the highest of positive relationship with runoff production.

    Keywords: Runoff production, Kuhe Gach, Clay, Moisture
  • MohammadHadi Akbarzadeh, Masoud Khodapanah *, Mansour Zarra-Nezhad Pages 41-60
    Introduction

    Despite the consensus among all experts that water bankruptcy will be the main development challenge in Iran for the coming decades which can threat Iran's regional development and food security; there is still no integrated water-economy-environment index system for allocation of water resources in Iranian provinces. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effects of regional water resource allocation in integrated water-economy- environment index on the economic growth of Iranian provinces.

    Methods

    After determining the integrated regional water-economy-environment index based on the recent theoretical and empirical literature, the integrated regional index was estimated for water resource allocations in 31 Iranian provinces using fuzzy comprehensive evaluation method and improved entropy approach. About 55 data titles were collected from various databases including Provincial and National Statistical Yearbooks, Statistical Centre of Iran, Ministry of Industry, Mine and Trade, Agricultural Statistical Yearbook, Agricultural Technical Research Institute. Finally, the effect of regional water resource allocations in water-economy-environment index on economic growth of Iranian provinces was estimated during the period from 2012 to 2018 using Generalized Method of Moments (GMM) approach.

    Findings

    Estimation of the total index with 5 main components revealed that Gilan, Mazandaran, Chaharmahaal & Bakhtiari and Khuzestan provinces can be suggested as the most suitable provinces to implement domestic virtual water strategy. The final results proved that policy making for implementation of virtual water strategy should be conducted regionally and individually based on the status of each province in water-economy-environment components of regional integrated index. Finally, the results of the study indicated that integrated regional water-economy-environment index had a positive and significant effect on economic growth of Iranian provinces.

    Keywords: Integrated index, Economic Growth, entropy, Fuzzy comprehensive evaluation method, generalized method of moments approach, Iranian provinces
  • Seyed Ali Kazeminejad Fard, Akramolmolok Lahijanian *, MohammadReza Nikoo, AmirHesam Hasani Pages 61-78
    Introduction

    Effective management in metropolitan planning of urban green space water resources is very important due to the rapid growth of urbanization and the limitation of water resources. The purpose of this research is multi-objective optimization and management of treated wastewater allocation using dynamic system models for urban green space irrigation in Shiraz metropolis.

    Methods

    The factors affecting the supply of water resources and irrigation of the green spaces of Shiraz city have been simulated and according to that, the consumption forecast and the number of available resources and the allocation optimization have been presented. Also, in the current research, effective factors in the current and future conditions that can affect the proposed model have been taken into consideration, and two scenarios have been applied, including increasing the efficiency of green space irrigation and the use of treated wastewater.

    Results

    The results showed that increasing the efficiency of irrigation through management of transfer, storage and distribution of water and also irrigation at the right times has a much greater effect compared to the use of purified wastewater in order to reduce the extraction of limited resources. In such a way, by increasing the irrigation efficiency by 40% and 50%, respectively, 14% and 39% of water shortages will be solved.

    Conclusion

    The simulation results showed that in order to achieve the stability of the system, a combination of scenarios of reducing per capita water consumption in green spaces, increasing irrigation efficiency, using purified wastewater and dry landscaped spaces should be considered in the development of urban spaces.

    Keywords: Urban green space, Water resource management, treated wastewater, Multi-Objective Optimization, System Dynamics, Shiraz city
  • Seyed Ashkan Seyed Ebrahimi, Abuzar Nekuie, MahmoudReza Mollaeinia * Pages 79-96
    Introduction

    An artificial neural network (ANN) is a powerful data-driven tool capable of learning the linear and nonlinear relationships governing different systems. However, determining the best-performing algorithm in terms of convergence speed and accuracy for a particular problem is still a fundamental challenge for users of artificial neural networks.

    Methods

    We investigated the most effective algorithm among widely used processes to simulate and estimate nonlinear water quality parameters. For this purpose, we constructed 42 models combining artificial neural network topology (single or multilayer) and training processes. The quality parameters’ data acquired at 107 wells throughout the aquifer of Qorveh-Dehgolan plain were used for training (data from 1996 to 2013) and to test (data from 2014 to 2016) each model.

    Findings

    The results showed that artificial neural networks with a hidden layer that benefits from the optimal number of neurons could simulate the aquifer behavior with high accuracy and in less time. Also, increasing the number of hidden layers while increasing the response accuracy increases the number of optimal network neurons and the duration of the problem analysis. Finally, artificial neural networks based on the Broyden-Fletcher-Goldfarb (BFG) method had the highest efficiency in simulating aquifer behavior, although the performance of the Levenberg Marquart (LM) method is very close to BFG. BFG is more efficient than LM due to its lower Mean Square Error and Standard Deviation (3.46 and 3.09, respectively).

    Keywords: Simulation, Artificial neural network, Network Training Algorithms, Qualitative Parameter Estimation, Qorveh-Dehgolan Plain