فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کوروش استوار سنگری صفحه 1
    واژه دولت از مفاهیم چند وجهی در علم حقوق است که ازجمله مفاهیم آن، دولت به عنوان مجموعه حاکمیت سیاسی، یا به عنوان قوه مجریه است. درنظام قضایی ایران دیوان عدالت اداری مرجعی است که به شکایات واعتراضات مردم نسبت به مامورین و واحدهای دولتی رسیدگی می کند. بنابراین چون دعاوی علیه دولت در این دیوان مطرح می شود تبیین مفهوم دولت در آراء وحدت رویه دیوان عدالت در صلاحیت آن و وضعیت حقوقی دولت و سایر اشخاص موثر است. در این مقاله این موضوع به بحث گذاشته می شود که آیا دولت در آراء وحدت رویه دیوان عدالت اداری به مفهوم کل حاکمیت است یا به مفهوم قوه مجریه. از سوی دیگر منظور از دولت در این آراء چیست. آیا هر سازمان و یا واحد و یا شرکت به صرف اینکه عنوان دولتی داشته باشد و یا اینکه نهاد و سرمایه آن متعلق به دولت باشد به منزله دولت است. دیوان عدالت اداری بر اساس تفسیر خود از مفهوم دولت رسیدگی به شکایات علیه چه دستگاه هایی را در صلاحیت خود می داند؟ و در مقابل رسیدگی دعاوی چه دستگاه هایی را با این استدلال که چون آنها دولت هستند در صلاحیت خود ندانسته است و این تفاسیر چه تاثیری در صلاحیت دیوان عدالت اداری و محاکم عمومی و حقوق مردم و دستگاه های دولتی دارد. در این مقاله آراء دیوان عدالت اداری را به دو دسته آراء مبتنی بر یک وجهی بودن دولت و آراء مبتنی بر دو وجهی بودن دولت تقسیم و مورد نقد و ارزیابی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: دولت، شرکت های دولتی، شخصیت حقوقی دولت، رای وحدت رویه دیوان عدالت اداری، یک وجهی بودن دولت، دو وجهی بودن دولت
  • منصور امینی، همایون مافی، حسین اعظمی چهاربرج صفحه 35
    گسترش روابط بین کشورها باعث افزایش معاملات بین المللی شده و از آنجایی که انجام معامله و به طور کلی فعالیت اقتصادی نیاز به قواعد حقوقی ویژه دارد، طبیعتا قواعد موجود از حیث کمی و محتوایی دست خوش دگرگونی هایی شده اند و در برخی موارد بنا به اقتضای معاملات بین المللی قواعد موجود در نظام های حقوقی بزرگ جهان عینا وارد عرصه بین المللی شده و گاهی نیز قواعد مزبور برای تطبیق با نیاز های تجارت بین الملل با اعمال تغییراتی در اسناد مربوطه مورد توافق کشورها قرار گرفته است. از جمله این قواعد، قاعده «وجود خیار فسخ به دلیل پیش بینی نقض قرارداد» است که در ماده 72 کنوانسیون بیع بین المللی کالا مورد اشاره قرار گرفته است. هدف این مقاله بررسی رابطه این قاعده با قواعد حاکم بر نظام حقوقی ایران است. بدین منظور ضمن بررسی قواعد حاکم بر نظام حقوقی ایران در صدد تبیین این موضوع هستیم که؛ هر چند قاعده «جعل خیار فسخ به دلیل پیش بینی نقض قرارداد» در حقوق ایران و منابع فقهی سابقه تقنینی و تشریعی ندارد ولی در عین حال پذیرش آن با هیچ یک از قواعد حاکم بر نظام حقوقی ایران مغایر نبوده و می تواند در کنار سایر قواعد بکار رود.
    کلیدواژگان: نقض قابل پیش بینی، ماده 72 کنوانسیون بیع بین المللی کالا، نقض احتمالی، نقض اساسی، نقض قرارداد
  • علیرضا باریکلو صفحه 53
    در حقوق ایران، مسلما، امین نسبت به تلف یا نقصان مال موضوع قرارداد، تا زمانی که مرتکب تقصیر نشده، مسئولیتی نخواهد داشت. ولی اگر مرتکب تقصیر شود، تقصیر اوموجب انحلال عقد نمی شود. همچنین، مسئولیت امین مقصر نسبت به عین مال موضوع عقد، ضمان مطلق نامحدود و یا ضمان مطلق محدود نیست، بلکه مبتنی بر مسئولیت قراردادی بر مبنای اصول و قواعد حقوقی خواهد بود. علاوه بر این، اگر در نحوه استفاده از منافع مال مرتکب تقصیر شود، مسئولیت او بر مبنای قاعده استیفاء مبتنی است و تقصیر او اثری بر تعهدات قراردادی مالک و حقوق امین نخواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: مسئولیت، منافع، حقوق، تعهدات، تقصیر
  • علی اصغر حاتمی، هاجر اصمی اصطهباناتی صفحه 77
    یکی از رویکردهای مجلس قانونگذاری بعد از انقلاب اسلامی ایران، اصلاح موادی از قانون مدنی به جهت تعمیم و گسترش حمایت های قانونی از زنان بوده است. ماده 1110 ق.م به همراه مواد1107 و 1133 ق.م تحت عنوان «قانون اصلاح موادی از قانون مدنی» در نهم آبان 81 اصلاح گردید. ماده 1110 سابق تصریح نموده بود: «زن در عده وفات نفقه ندارد». در اصلاح اخیر، ماده به این صورت تغییر یافت: «در ایام عده وفات، مخارج زندگی زوجه عندالمطالبه از اموال اقاربی که پرداخت نفقه به عهده آنان است (در صورت عدم پرداخت) تامین می گردد.» این مقاله ضمن اینکه نفقه عده وفات را در فقه مورد پژوهش قرارداده، به ذکر شرح مفسران در خصوص آیه 240 سوره بقره که موضوع آن وصیت به انفاق در زمان عده وفات می باشد، پرداخته است. در نهایت نیز با تکیه بر مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان درصدد تبین و تفسیر این ماده، بدوا ایرادات وارد بر آن را بیان و سپس متنی را به عنوان ماده ای بجانشینی ماده 1110 فعلی که عاری از ایرادات متعدد وارد بر متن فعلی است، ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: نفقه زوجه، عده وفات، اقارب، آیه متاع، وصیت به نفقه
  • محمد روشن، حسن محمدی رمقانی صفحه 103
    هبه به معنای اعم عبارت است ازاینکه شخصی چیزی از مال خود را به صورت مجانی و بدون عوض به غیر تملیک کند و به معنای اخص قید هایی دارد که شامل هر بخششی نمی شود. قانونگذار مواد 795 تا 807 قانون مدنی را به عقد هبه اختصاص داده است. هبه از عقود معین و دارای شرایط خاص انعقاد است. در آیه 4 سوره نساء از مهریه زن به نحله تعبیر شده است؛ در بند ب تبصره 6 ماده واحده طلاق، حق جدیدی به عنوان نحله (بخشش) برای زوجه مطلقه پیش بینی شده که تا تصویب این قانون، در ایران سابقه تقنین نداشته است ونحله نیز در اصطلاح به معنای هبه وهدیه از روی طیب نفس می باشد. با توجه به ماهیت هبه، آیا ماهیت مهریه و نحله با هبه یکسان است؟ ماهیت مهریه در فقه و حقوق اختلافی است و از 5 دیدگاه مختلف، یکی از آنها مستندا به آیه 4 سوره نساء مهریه را هدیه دانسته است، به نظر می رسد در صورت پذیرش این نظریه، مهریه و یا حداقل مهرالمسمی شرایط و ویژگی های هبه را داشته باشد، اما در رابطه با نحله (بخشش) که در ماده واحده مربوط به طلاق ذکر شده است، با توجه به این که خطاب قانونگذار به دادگاه می باشد و در این بند از رضایت زوج به عنوان مهم ترین ویژگی هبه که ارادی بودن آن است ذکری نشده است، نمی توان آنرا هبه به معنای اخص قانونی دانست، ولی با توجه به اینکه قانونگذار صراحتا این حقوق مالی زوجه مطلقه را نحله (بخشش) نامیده است به ناچار باید آن را به عنوان یک هبه (بخشش) اجباری پذیرفت.
    کلیدواژگان: هبه، مهریه، نحله، بخشش اجباری
  • مهدی شهابی صفحه 123
    قانون مدنی به عنوان قانون مادر، از اهمیت زیادی در نظام های حقوقی رومی ژرمنی و به ویژه نظام های حقوقی ایران و فرانسه برخوردار است. شناخت مبانی نظری این قانون بی تردید در فهم محتوای قانون مدنی و تفسیر قواعد حقوقی آن و چگونگی تحولات آن تاثیر گذار بوده و جایگاه آن را در نظام حقوقی روشن تر می کند. قانون مدنی در نظام حقوقی فرانسه مظهر عقلانیت مدرن تلقی می شود؛ عقلانیتی که محتوای خود را از عقل فطری گرفته و از ابزار قانون (کد) نیز برای تضمین این محتوا استفاده می کند. بدین ترتیب، عقلانیت قانون مدنی جنبه ی ماهوی و شکلی می یابد. البته این نظریه در حقوق فرانسه امر مسلمی انگاشته نشده و مخالفانی دارد؛ به ویژه آنکه نقش سنت عرفی و سنت مسیحی، هر چند سنت مسیحی بر خلاف فقه شیعی، وحیانی نبوده و ساخته ی کلیسا باشد، در شکل گیری محتوای بسیاری از قواعد آن قابل انکار نیست. در حقوق ایران نیز برخی، مبانی نظری قانون مدنی ایران را به قانون مدنی فرانسه برگردانده و با تاکید بر جنبه ی عقلانیت شکلی قانون مدنی، آنرا سرآغاز مدرنیته حقوقی می دانند. با این حال، با توجه به مبنای قواعد حقوقی در نظام حقوقی دینی یعنی اراده ی الهی و نقش سنت وحیانی در شکل گیری قواعد حقوق مدنی، پذیرش این نظر دشوار می نماید.
    کلیدواژگان: قانون مدنی، طبیعت اشیاء، عقلانیت شکلی، عقلانیت ماهوی
  • عباس قاسمی حامد، حبیب طالب احمدی صفحه 157
    نظام های حقوقی در مورد وظیفه اطلا ع رسانی پیش قراردادی یکسان نمی اندیشند. در نظام حقوق نوشته، هر طرف باید اطلاعات در اختیارش را که در تصمیم دیگری موثر است بازگو کند، ولی در نظام حقوق عرفی، تکلیف اطلاع رسانی پیش قراردادی جز در موارد استثنایی پذیرفته نشده است. مطابق با دیدگاه این نظام، هر طرف حتی اگر بداند که چنین اطلاعاتی در تصمیم دیگری برای ورود به قرارداد مهم است، می تواند آن را برای خود نگاه دارد. اطلاع رسانی پیش قراردادی در حقوق اسلام پسندیده شمرده می شود و در حقوق ایران، جز در موارد منصوص، چنین التزامی به عنوان قاعده عمومی شناخته شده نیست.
    کلیدواژگان: تعهد به ارائه اطلاعات، گفتگوهای پیش قراردادی، عدم توازن اطلاعاتی، دوره پیش قراردادی
|
  • Page 1
    Concept of State is one of the multi-dimensional concepts of the Science of Law. One of its dimensions is to consider a State as a manifestation of sovereign political body or as the executive power. In the Iranian judicial system, the Court of Administrative Justice (CAJ) is the judicial body which deals with complaints lodged by the people against governmental officers and units. Since claims are made against the State, it is necessary to define the concept of State from the viewpoint of the CAJ. This definition has impact on the determination of the State’s jurisdiction and its legal status and even on individuals lodging complaints against the State. This paper basically examines the following question: Is “State” in the CAJ’s judicial precedent considered as the whole sovereign body or as the executive power? In addition, this paper investigates what is the meaning of the State in such precedent. It also responds to the following questions: Does any organization, unit or company which can be described as governmental can be considered as part of the State or should such bodies or their capitals belong to the State to be considered as governmental? How does the CAJ deal with complaints in accordance with its definition of the concept of State? How does the CAJ refrain from dealing with some claims by certain bodies, on the ground that it considers them as governmental? How does such interpretation affect the jurisdiction of the CAJ and general courts and the rights of people and governmental organizations and units? In this paper, the CAJ’s judgments are divided into two categories, depending on unidimensional and dual dimensional concepts of State, and then these judgments are analysed.
  • Page 35
    Increasing Relations between countries cause to Increasing international trade between them. Since the transaction of business generally require special legal rules, naturally, as some of the existing rules and the substantive changes that are good and in some cases, according to nature of transactions, the rules in the major legal systems Entering into international legal system and sometimes aforementioned rules to accommodate the needs of trade changes applying relevant documents have been agreed countries. Including the rules, base "option because there anticipated breach of contract" in Article 72 that the International Convention on selling the goods has been mentioned. This article aim is to predict the relationship of this rule with the rules governing the legal system in Iran and also asked whether there could be an obstacle Article 72 Convention for the accession of Iran to be. Purpose of the rules governing the legal system in Iran are trying to explain this, although the rule " option because there anticipated breach of contract” in Iran and resource rights jurisprudence and legislation has no legislative experience? But at the same time accepting its None of the rules governing the legal regime of Iran, but can be used alongside the other rules.
  • Page 53
    In the Iranian law, certainly, the trustee has not any responsibility in respect of any defect and depreciation which supervenes on the property which is the subject of the contract. However, if he committes a fault, it is not effective on the validityof the contract. So too, his responsibility in regard to the property is not absolute strict or limited strict, but it is based on the conditions and rules of contractual responsibility. In addition, If he committes Fault through taking benefit of the property, his responsibility is based on the principles of taking advantage and not the principles of the usurpation and his fault has no effect on the contractual obligations of the owner nor the rights of trustee.
  • Page 77
    One of the approaches of legislative Assembly after Islamic revolution is modification of some articles of Civil Code for developing of legal protection of women's rights. Article 1110 of Civil Code with article 1107 &1133 of Civil Code in 9th of Aban 1381 was modified as "The Law of Modifications of some Articles of Civil Code". Former article 1110 had said that "wife in death prescribed period hasnt alimony ". In last modification, the article says that "in death prescribed period, wife's living expenses supplies on demand by relative properties who should pay alimony ". this essay investigates alimony in death prescribed period in jurisprudence and explains commentators interpretation about verse 240 Baqara which advises to pay alimony in death's prescribed period and finally, according to proceeding negotiations of parliament and Guardian council, suggests a substitution text for article 1110.
  • Page 103
    Considering that the holy Quran in verse 4 Sura Nisa, dower is defined as Nehle. In the other hand, in section B clause 6 single article of divorce, a new right called Nehle was provided for divorced women before which there is no record in the Law and fiqh. Nehle means Donation and gift with full consent. Now due to Donation merit and characteristics, the question is whether dower and nehle could be Considered the same as Donation. There some differences in merit of dower between Islamic Law and Jurisprudence and between five different views, just one view says that dower is the gift from husband and its main document is verse 4 sura Nisa. In accordance with this view it seems that the dower or at least certain kind of dower could contain conditions and characteristics of donation but in regard to Nehle provided in the single article, considering that the Law-maker addressed the court, and the most important donation characteristic that is the assent of the husband, was not mentioned, then It seems that it is not the clear example for donation. But since the legislator named this financial rights of woman as nehle it must be accepted that there is a kind of forced Donation in the Iranian law.
  • Page 123
    The civil code as the major law has much importance in the Romano-Germanic legal systems including the Iranian and French legal systems. Understanding theorical foundations of this code is, no doubt, effective in clarification of the contents and the manner of interpretation of its legal rules and its evolutions and thus clarifies its place in the legal system. The rationality is well inspired by the reason in the contents and benefits from the code to protect the contents. Therefore, the rationality of the civil code takes two dimentions of substantive and procedural aspects. However, this theory is not indisputable and has adversaries in French legal system; especially due to the role of the catholic tradition and the public custom in the development of the contents of most of its rules, though, the catholic tradition unlike the Shiite fiqh, is not divine based and it is built by the Church. In the Iranian Law, certain authors base the theorical foundations of the Iranian civil code on the French civil code putting emphasis on formal rationality of the civil code regarding it as the beginning of legal modernity in Iran. However,considering the religious basis of the Iranian legal system and the role of the divine tradition in the development of the legal rules, it would not be easy to accept this theory.
  • Page 157
    The legal systems are not the same as regard to the duty of pre-contractual disclosure. The general principle in civil law is that the negotiating party must proffer the information in his possession which is material as to the other party’s decision. But in common law does not accept any general duty to disclosure in pre-contractual negotiations. According to this system, during negotiations a party may play his cards close to his chest and hold back information even if he is aware that knowledge of the facts would deter the other side from entering into the contract. The pre-contractual duty to disclosure is favorable in Islamic law but not generally known as a duty In Iranian legal system except in some particular cases.