فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال چهلم شماره 2 (پیاپی 81، پاییز و زمستان 1387)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال چهلم شماره 2 (پیاپی 81، پاییز و زمستان 1387)

  • 264 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحه 11
    برهان جهان شناختی یکی از مهم ترین برهان های فلسفی و کلامی در حوزه سنت دینی ادیان مختلف بوده و هست. در سنت فلسفی کلامی مغرب زمین، هم تعبیرهای متفاوتی از این برهان ارائه شده و هم نقدهای بسیاری بر آن وارد گشته است. در این نوشتار هم مهم ترین تعابیر آن ارائه شده و هم نقدهای آن مورد توجه قرار گرفته و در موارد لزوم به اندازه اعتبار نقدها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: جهان شناختی فلسفی، دلیل کافی، علیت، علت اولی، امکان
  • مهدی عظیمی صفحه 37
    ناسازواره [- پارادوکس] معدوم مطلق را از دو نگرگاه می توان بررسید: پژوهشی و آموزشی. از نگرگاه پژوهشی مهم است؛ زیرا گزاره هایی را چون امتناع تناقض، دور، و تسلسل به چالش می کشد که شالوده ی اندیشه و دانش ما را می سازند. از نگرگاه آموزشی نیز اهمیت دارد؛ چراکه در دو کتاب پرکاربرد درسی یعنی بدایه الحکمه و نهایه الحکمه بدان پرداخته شده است، اما بسیار کوتاه و گذرا. همین کوتاهی و اجمال، خطا برانگیز بوده، فلسفه آموزان را با سرگردانی و فلسفه پژوهان را با دشواری روبه رو ساخته است؛ به گونه ای که در تعلیقه علی نهایه الحکمه نویسنده اندیشه مند به مرحوم علامه نسبت پریشان گویی داده است. در این نوشتار، پس از تبارشناسی ناسازواره معدوم مطلق و برشمردن ناسازواره های هم سرشت و هم سرنوشت با آن، دو نکته را آشکار ساخته ام: الف) صدرالمتالهین در نوشته های خود برای فروگشودن این دشواره از دو شیوه یاد کرده است که عبارت های بدایه ناظر به یکی است و عبارت های نهایه ناظر به دیگری. بدین سان، نسبت پریشان گویی از آستان علامه پیراسته می شود. ب) اگرچه ملاصدرا این دو شیوه را نوآوری خود می شمارد، اما این دو از نوآوری های میردامادند که تبار آن ها به دانشمندانی چون ایجی، تفتازانی، و طوسی می رسد.
    کلیدواژگان: ناسازواره (پارادوکس)، معدوم مطلق، حمل اولی ذاتی، حمل شایع صناعی
  • غلامحسین توکلی صفحه 73
    بیشتر متالهان چه مسلمان چه مسیحی درپی یافتن راهی بوده اند که در طی آن فهمی هر چند ناقص از خداوند امکان پذیر باشد. فیلسوفان مسلمان محمولات تشکیکی را مطرح کرده اند و قدیس اکویناس برآن است که صفات به نحو تمثیل به خداوند اسناد داده می شود و این حد میانه ای است بین مشترک لفظی و معنوی. این مقاله با رجوع به منابع مختلف، دیدگاه توماس آکویناس درمورد تمثیل را شرح و سپس با دیدگاه رایج در فلسفه اسلامی مقایسه می کند و در پایان آن را مورد نقد و ارزیابی قرار می دهد. خواهیم دید که اصرار بر اندراج تمثیل ذیل مشترک لفظی مشکل را ناگشوده خواهد گذاشت و فهم صفات باز هم امکان ناپذیر خواهد ماند. اما قبول معنای واحد و اذعان به شدت و ضعف هم فرق چندانی میان تمثیل و حمل تشکیکی رایج در فلسفه اسلامی بر جای نخواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: تمثیل، مشترک لفظی، مشترک معنوی، کلی متواطی، کلی مشکک
  • عباس جوارشکیان صفحه 101
    به رغم آن که در فلسفه کلاسیک اسلامی، تا کنون بحث از اصالت و اعتباریت وجود و ماهیت با بحث معرفت شناسی دو بحث جدا و دور از یکدیگر انگاشته شده اند، در این مقاله سعی شده است با تبیین ربط بنیادی و وثیق این دو عرصه به نقش کاملا تعیین کننده دیدگاه معرفت شناختی در اتخاذ هر یک از دو منظر اصالت وجود یا ماهیت تاکید شود. در بخش نخست مقاله پس از آشکار شدن تلازم انگاره اصالت ماهوی با تلقی متعارف از علم یعنی باور به این همانی ماهوی و بیان ناسازگاری انگاره اصالت وجودی با چنین تلقی و باوری و به ویژه تبیین عقیم بودن راه حل های ارائه شده در حل شبهات وجود ذهنی، ضرورت اتخاذ تلقی جدید و الگوی تازه ای در معرفت به اثبات می رسد. سپس در بخش بعدی با تامل در معنای ماهیت و ماهیت معنا، حقیقت دو جنبه ای و ربطی و ظهوری علم مورد تبیین و تحلیل عقلی قرار گرفته است. بر مبنای این نگرش جدید از حقیقت علم که تحت عنوان نظریه اصالت پدیداری معنا از آن یاد شده است تباین مفروض میان اصالت ماهیت و اصالت وجود انکار شده و اذغان به اصالت هر دو مورد پذیرش قرار گرفته است. در بخش پایانی مقاله به معضل دیرین وحدت وکثرت پرداخته شده و بر پایه نظریه اصالت پدیداری معنا تلاش شده است سر ناگشوده کثرت عرضی و تغایرات معنایی گشوده گردد و به مشکلات وجود ذهنی نیز پاسخی شایسته داده شود
    کلیدواژگان: اصالت وجود، اصالت ماهیت، وجود ذهنی، ربط عین و ذهن، پدیدارشناسی معنا
  • زهرا رسولی، محمدکاظم علمی صفحه 129
    این نوشتار به بررسی اراده الهی از دیدگاه دو فیلسوف بزرگ، استاد مطهری و باروخ اسپینوزا می پردازد و هدف آن روشن کردن شباهت ها و تفاوت های موجود در دیدگاه های آن دو درباره این پرسش است که آیا خداوند دارای اراده است یا نه، و در صورت داشتن اراده آیا اراده او مطلق و آزاد است. جستار حاضر در این راستا به مقایسه نظریات این دو فیلسوف در مسائل زیر می پردازد: عقل الهی، اراده الهی، نسبت عقل و اراده به خداوند، قدرت خداوند، نسبت اختیار به خداوند یا قضا و قدر الهی، موجب یا واجب بالغیر، اراده آزاد خداوند و فعلی بودن علم خداوند.
    کلیدواژگان: اراده الهی، علم الهی، قضا و قدر، قدرت خداوند، جبر و اختیار
  • علیرضا روحی میرآبادی صفحه 169
    در نیمه دوم قرن دوم هجری فرقه اسماعیلیه که به امامت اسماعیل پسر امام جعفرصادق(ع) معتقد بودند، شکل گرفت. اسماعیلیان دیدگاه های ویژه ای را درباره امامت مطرح کردند. از دیدگاه آنان هستی یک لحظه بدون وجود امام نمی تواند باقی بماند وانسان همواره به معلم و مقتدا و رهبری معصوم نیاز دارد. اسماعیلیان تلاش های بسیاری کردند تا سابقه امامت را به سرآغاز خلقت برسانند. برای این منظور نظریه ها و تفسیرهای خاصی از تاریخ و نبوت ارائه داشتند.
    بر اساس این نظریه تاریخ مقدس بشری از هفت دور تشکیل شده است و در طی این هفت دور انسان به تکامل می رسد. هر دور با ظهور یک پیامبر که به آن ناطق نیز می گویند و وصی او که به آن صامت یا اساس نیز گفته می شد، همراه است و پس از آن ها هفت امام می آیند که هر یک پس از دیگری به امامت می رسند. بدون شک، در شکل گیری این عقیده اندیشه های نو افلاطونی تاثیر داشته است.
    «ناطق» جایگاه تنزیل احکام از سوی خداوند به مردم و «اساس» جایگاه تاویل احکام را دارا است و امام هم ظاهر و باطن شریعت را بیان می کند.
    در شش دور نخست آدم(ع)، نوح(ع)، ابراهیم(ع)، موسی(ع)، عیسی(ع) و محمد(ص) صاحب شریعت هستند و با آمدن هر ناطق جدید شریعت قبلی نسخ می شود. البته در منابع کهن اسماعیلی اختلاف نظرهایی در این خصوص دیده می شود.
    اسماعیلیان برای تبیین بهتر این موضوع به تفسیرهای باطنی خاصی از موضوع امامت و اشتهار عدد هفت و جایگاه ناطق دست زده اند. این مقطع زمانی که برای هر ناطق درنظر گرفته شده ممکن است دور کشف یا دور ستر و نیز ممکن است دور کبیر یا دور صغیر باشد که هر کدام در اصل مقاله به طور مشروح توضیح داده شده است.
    در این مقاله سعی شده است با استفاده از منابع کهن کلامی و تاریخی اسماعیلیان به بررسی این عقیده پرداخته شود.
    کلیدواژگان: اسماعیلیان، هفت دور، ناطق، امام، دور کشف، دور ستر، دور کبیر، دور صغیر
  • حسینعلی آقاباباییان صفحه 213
    وصول و درک حقیقت جز با طی طریقت میسر نمی شود و این مهم تنها با تخلق به شریعت و فهم اسرار آن ممکن می گردد و حالات و مقامات سالک ظهور این واقعیت است. در سیر تالیفات بزرگان علم و اندیشه، آثار به جا مانده در سیر و سلوک نظری و عملی همچون خورشیدی فروزان فراروی تشنگان اندیشه های پاک و طالبان وصول به سرچشمه حقیقت می درخشد. حکما و عالمان ربانی هر یک به بیان گوشه ای از این اسرار پرداخته وکوشیده اند پرتوهایی از انوار الهی را که بر قلوب آن ها تابیده در اختیار مشتاقان قرار دهند. بر این اساس، کتب زیادی از آن بزرگواران در موضوعات اسرار شریعت، اخلاقیات و عرفان نظری و عملی به یادگار مانده است.
    در میان این بزرگان می توان از نور الدین محمد کاشانی، معروف به نورالدین اخباری از خاندان عارف پرور فیض کاشانی و از شاگردان ملامحسن فیض کاشانی و علامه مجلسی، نام برد. لذا با توجه به اهمیت و ضرورت شناخت این بزرگواران و تصحیح کتب خطی و ارائه آن به جامعه فرهنگی در این مقاله به شرح حال مختصر ایشان و معرفی و تحلیل محتوایی نسخه خطی ارزشمند و کم نظیر کتاب مصفاه الاشباح و مجلاه الارواح موسوم به کتاب تفکر از آثار این عالم ربانی و عارف والامقام که نگارنده آن را تصحیح کرده است، پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: نورالدین اخباری، تفکر، مصفاه الاشباح و مجلاه الارواح
|
  • Sayyid MurtaḌā ḤusaynĪ ShāhrŪdĪ Page 11
    Cosmological argument has been one of the most significant philosophical and theological arguments in religious traditions of different religions. In the western Theo-philosophical tradition, there have been both different interpretations and numerous criticisms presented about this argument. In this article, the most important of those arguments and their criticisms are both taken into consideration, and where necessary, the degree of validity of the criticisms has been pointed out, as well.
  • MahdĪ AẒĪmĪ Page 37
    The misconception (shubha) of absolute nonexistent – which we have named as paradox – is not an amusing brainteaser; rather, it is one the significant epistemological issues. Its importance can be looked upon from two different viewpoints: research and educational. It is significant from the research viewpoint because it challenges propositions which constitute the foundation of our thinking and knowledge, propositions such as impossibility of contradiction, vicious circle, and endless chain. It is also significant from the educational viewpoint, since it has been dealt with in the two widely used texts Bidāya and Niḥāya, albeit very briefly. This very brevity and succinctness has been misleading so as it has put the philosophy students into difficulty and confusion and prompted some of the eminent contemporary philosophy researchers to accuse the author of these books as having uttered ramblings. For many years this issue has confounded the minds of many of the intellectuals and challenged them to try to find a solution for it. Ṣadr al-Muti’allihīn Shīrāzī (Mullā Ṣadrā) – the greatest intellectual of all ages and the unrivalled genius – has dealt with this paradox and the similar propositions in his unique treasure, Asfār, and proposed some solutions which can be traced back to the writings of others, as well. In this article, I first made a study of the background of the paradox of absolute nonexistent and delved into the paradoxes parallel to it in nature and destiny, and then clarified Mullā Ṣadrā's responses by exploring his words and indicated that he has given two responses in solving this paradox. Next, in light of these responses, I proceeded to reappraise ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī (ra)'s words in order to reveal that, although succinct and ambiguous, his words are far from being labeled as rambling. Finally, after giving a report and assessment of post-Mullā Ṣadrā researches, I picked out one of his two responses, as well as a solution by one of the intellectuals preceding him, which with certain rephrasing and restructuring, I regarded as qualified.
  • Ghulām Ḥusayn TawakkulĪ Page 73
    Most theologians, either Muslim or Christian, have sought to find a way in which an undersanding, however incomplete, of God would be possible. The Muslim philosophers have brought up gradational predicates and Saint Thomas Aquinas maintains that attributes are analogically attributed to God which is a borderline between the homonym and the univocal. With reference to various sources, the present article explicates the viewpoint of Aquinas in respect to analogy, then compares it with the current viewpoint of the Islamic philosophy, and finally critically reviews and evaluates it. It will further be noticed that the insistence on the subsumption of the analogy under homonym will leave the problem unresolved and understanding the attributes will still remain impossible; however, acceptance of a single meaning and admitting to its firmness and infirmity will not leave much of a difference between the analogy and equivocal predication common in Islamic philosophy.
  • Abbās Jawārishkiyān Page 101
    Despite the fact that in classical Islamic philosophy, the discussions concerning the principality and mentally-positedness of existence and essence and epistemology have so far been regarded as two divergent and separate discourses, it is tried in this paper to stress the quite pivotal role of the epistemological viewpoint in adopting any of the two perspectives of the principality of existence or principality of essence through elucidating the fundamental and authentic relatedness of these two areas. In the first part of the paper, after unveiling the correlation between the supposition of essentialism and the conventional inference from science – i.e., belief in essential tautology – and statement of the incompatibility of the supposition of principality of essence with such inference and belief, especially the explication of the futility of the presented solutions in solving the doubts (shubhas) of mental existence, it is proven that adopting a new inference and pattern in knowledge (ma‘rifa) is necessary. In the next part, then, with a deliberation on the meaning of essence (māhiyya) and the essence of meaning, the dual, relational, and apparent reality of science is rationally explicated and analyzed. According to this new approach to the reality of science, which is rubricated as the theory of phenomenology of meaning, the divergence supposed to exist between principality of essence and principality of existence is refuted and admission to the principality of both is accepted. In the final part of the paper, the age-old problem of unity and multiplicity is dealt with and it is attempted, based on the theory of phenomenology of meaning, to uncover the hidden mystery of the horizontal multiplicity and semantic contradictions and to give befitting answers to the problems of mental existence.
  • Zahrā RasŪlĪ, MuḤammad KāẒim IlmĪ Page 129
    This writing addresses Divine Will from the viewpoints of the two great philosophers, Ustād Muṭahharī and Spinoza. It aims at clarifying the similarities and discrepancies existing in their viewpoints concerning the question whether God has a Will or not; and in case He does, is His Will absolute and free? In this line, the article proceeds to compare the views of the two philosophers on the following issues: Divine Intellect, Divine Will, the relation of intellect and will to God, God's Power, the relation of free will to God or Divine Destiny and Providence, unfree agent (mūjab), necessary through the Other (wājib bi al-ghayr), God's free Will, God's Knowledge as being active.
  • AlĪ RiḌā RŪḤĪ MĪrābādĪ Page 169
    In the second half of the 2nd/8th century, the Ismā‘īlī sect, who believed in the Imamate of Ismā‘īl, the second son of Imam Ja‘far al-Ṣādiq (A.S.), was formed. The Ismā‘īlīs brought up specific views concerning Imamate. From their point of view, the world of being can not survive a moment without the existence of an Imam and that mankind is always in need of a teacher, leader, and infallible Imam. The Ismā‘īlīs made great efforts to trace the existence of Imamate back to the beginning of creation. To this end, they presented special theories and interpretations of history and Prophethood.According to one of these theories human sacred history consists of seven periods during which mankind achieves perfection. Every period is formed by the emergence of a Prophet who is also called Nāṭiq along with his Waṣī (legatee) who is also called Ṣāmit (silent) or Asās (base). After them, seven Imams appear who attain Imamate one after another. Undoubtedly, Neo-Platonism has been influential in the formation of this idea.Nāṭiq is the medium for the revelation of ordinances from God to people; Asās is the authority for interpretation of the ordinances; and Imam expresses the interior and the exterior of sharī‘a (law).In the first six periods, Adam (A.S.), Noah (A.S.), Abraham (A.S.), Moses (A.S.), Jesus (A.S.), and Muḥammad (S.A.W.) were the law giving Prophets and with the coming of every new Nāṭiq the previous sharī‘a would have been abrogated. Of course, the ancient Ismā‘īlī sources were of divergent opinions on this issue.In order to better elucidate this issue, the Ismā‘īlīs have made specific esoteric interpretations of Imamate and the popularity of the number seven. This period of time, which is dedicated to each Nāṭiq, may be a period of manifestation or a period of concealment; moreover, it may be a greater period or a lesser period, each one of which is explained in detail in this article.The present article addresses this issue with the use of the ancient theological and historical sources of Ismā‘īlīs.
  • Ḥusain AlĪ āqābābā'Iyān Page 213
    Attaining and understanding the truth will not be feasible except through mystical wayfaring, which would be possible only through assimilation into sharī‘a (religious law) and comprehension of its mysteries; the spiritual states and discourses of a sālik (mystical wayfarer) is the realization of this notion. In the course of writings by the dignitaries of knowledge and thought, the legacy of works on theoretical and practical wayfaring and spiritual journey are available like a radiating sun to those thirsty for the pure thoughts and those seeking to arrive at the fountainhead of truth. The sages and divinely endowed scholars have each stated a portion of these mysteries and tried to provide the interested seekers with rays of Divine Light which had radiated on their hearts; thus, leaving behind plenty of books on such issues as mysteries of sharī‘a, moralities, and theoretical and practical mysticism.Among these dignitaries, was the prominent mystic, Nūr al-Dīn Muḥammad Kāshānī, renowned as Nūr al-Dīn Akhbārī, belonging to the scholarly and mystic-nourishing household of Fayḍ Kāshānī and one of the disciples of Mullā Muḥsin Fayḍ Kāshānī and ‘Allāma Majlisī, who like other friends of Allah were unknown on earth and well-known in heavens. Thus, given the importance and necessity of knowing these noble figures and editing their manuscript works to be presented to the cultural community which is rated among the genuine intellectual and ideological sources, it is attempted in the present article to give a brief biography of the above-mentioned scholar and an introduction and contextual analysis of the valuable and unsurpassed manuscript, Miṣafāt al-Ashbāḥ wa Mijalāt al-Arwāḥ, known as The Book of Thinking, from among the works of this divinely endowed scholar and prominent mystic, which I have edited myself as well.