فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال چهل و یکم شماره 1 (پیاپی 82، بهار و تابستان 1388)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال چهل و یکم شماره 1 (پیاپی 82، بهار و تابستان 1388)

  • 236 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 9
    ظاهرگرایی و عقل گرایی به عنوان دو جریان تاثیرگذار در آرا و افکار فرهنگی و اجتماعی در تاریخ تفکر اسلامی مطرح است. تعلیم و تربیت نیز به عنوان یکی از مقولات فرهنگی از این جریان های فکری متاثراست. سؤالی که مطرح است این است که آیا جریان ظاهرگرای اسلامی توانایی ارائه یک نظریه تربیتی تمام عیار را برای تربیت دینی دارا است. برای پاسخ دادن به این سؤال، در این مقاله به بررسی تاثیرجریان ظاهرگرای اسلامی در عرصه تعلیم و تربیت در زمینه اهداف، اصول، محتوا و روش های تربیت پرداخته شده و سپس به نقد این جریان تربیتی از دیدگاه عقلگرای اسلامی اقدام گردیده است.
    کلیدواژگان: ظاهرگرایی، عقلگرایی، تربیت دینی، تربیت اسلامی، نقد
  • صفحه 47
    برهان حدوث یکی از دیرینه ترین براهین وجود خدا است که تقریرهای کلامی و فلسفی متعدد دارد. آنچه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته صورت متعارف آن در مغرب زمین است که به حدوث زمانی جهان پرداخته و از این طریق وجود خدا را اثبات کرده است. تقریرهای دیگر آن مانند حدوث ذاتی و نیز حدوث جوهری که در فلسفه اسلامی مورد توجه ویژه قرار دارد، در مغرب زمین یا اصلا مطرح نگردیده و یا بدان تصریح نشده است. نویسنده در این مقاله بر آن است تا با تکیه بر منابع قدیم و جدید علمی و کلامی مغرب زمین، به بازخوانی و نقد و بررسی آن بپردازد. در این نوشتار، دو برهان عقلی و دو دلیل علمی بر مهم ترین مقدمه آن ارائه شده است. دو دلیل عقلی آن بر امتناع وجود نامتناهی بالفعل و امتناع افزایش بر نامتناهی بالقوه و تبدیل آن به نامتناهی بالفعل تاکید دارد و دو دلیل علمی آن از مدل های مربوط به آفرینش و اص.ل ترمودینامیک اخذ شده است. ضمن طرح نظریه های متعدد فیلسوفان و متکلمان موافق و مخالف، به نقد و بررسی آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: خلق از عدم، نامتناهی بالفعل، مدل مه بانگ، مدل نوسانی، مدل
  • صفحه 81
    مک اینتایر معتقد است که تاریخ فرهنگ و تفکر غرب، در دو راستای متفاوت قابل تحلیل است، به گونه ای که عقل مدرن، عقل رها و آزاد و در نتیجه سرگردان و راه نایافته به تفکری مستحکم و متین است و عقل پیش از دوره مدرن، عقل غایت مند، درآمیخته به فضیلت و در قید و بند سنت بوده است. تفکر و سنت عقلانی پیش از مدرن، در طی یک دیالکتیک تاریخی همواره راه پیشرفت را طی کرده و هر سنتی با شناخت نواقص و محدودیت های سنن قبل از خود، درصدد تکمیل و تصحیح آن ها برآمده است.
    ادعای اصلی مک اینتایر آن است که راه برون رفت از معضلات انسان مدرن، بازگشت مجدد او به سنت و اجرای پژوهش های عقلانی جانبدارانه است؛ زیرا، انسان مجزا شده از سنت، تاریخ و بدون فضایل اخلاقی نمی تواند عاقل باشد، همان طور که فرد بدون جامعه و عقل، هرگز نمی تواند از فضایل اخلاقی بهره ای برده باشد.
    وی به منظور اثبات این دعاوی به ذکر شواهد تاریخی با تحلیل های فلسفی خاص خود می پردازد که به شرح آن ها پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: سنت، تاریخ، جامعه، عقلانیت، فضیلت
  • صفحه 115
    دین اسلام بر توحید حق تعالی تاکید می کند و از آن جا که متفکران مسلمان غالبا انسان را خلیفه خدا می دانند که مجلای صفات الهی و دارای صورت الهی است و از طرفی حقیقت انسان را «نفس ناطقه» می دانند، بنابر این نفس انسانی –گرچه قوای متعدد دارد- همانند حق تعالی دارای وحدت است. البته از این توحید نفس تفاسیرمتعددی که مبتنی بر مبنای فکری خاص هر متفکری است ارائه شده است. ابن عربی معتقد است چنان که حق تعالی واحدی است که در کثرات تجلی یافته است و کثرت ها نمایشگر وحدت اویند،نفس انسانی نیز واحدی است که در قوای مختلف که بمنزله اسباب و آلات او هستند تجلی کرده است. ملاصدرا رابطه نفس با قوا و افعالش را مانند مساله توحید افعالی می داند. از نظر وی نفس انسانی، تمام قوای حسی، وهمی، خیالی و عقلی است و هر که عارف به حقیقت وجود و اطوار آن باشد، این مطلب دقیق را خواهد فهمید.
    کلیدواژگان: نفس، قوای نفس، افعال نفس، توحید، خلیفه الهی
  • صفحه 147
    عزیزالدین محمدنسفی را به جرات می توان از بزرگ ترین حکمای الهی ایران در قرن هفتم دانست که متاسفانه چندان شناخته شده نیست. ویژگی مهم این عارف- فیلسوف مکتب کبراویه تعادل فکری وی در زمانه ای (سخت ترین دوران هجوم مغولان) بود که خشونت و افراط از مشخصات بارز آن بود. نسفی مفاهیم فلسفی بسیاری را در کتب خود تشریح کرده است که یکی از مهم ترین آن ها مفهوم سیر استکمالی انسان و اساسا حرکت جوهری است که بعدها توسط صدرالدین شیرازی دنبال شد. به نظر می رسد فهم فلسفه اسلامی زمانی ممکن است که بتوان حلقه های مفقوده این زنجیر را بازیافت. نسفی را می توان یکی از آن حلقه ها دانست که پیوند دهنده عرفان به فلسفه بود و بعد ها بر مکتب اصفهان بسیار تاثیر گذارد. این مقاله به بررسی وجوه تاثیرپذیری صدرالدین شیرازی از عزیز نسفی در مفاهیم حرکت جوهری و سیر استکمالی این اندیشه می پردازیم.
    کلیدواژگان: کمال، انسان کامل، معرفت، هستی، اسفار، سلوک، حرکت جوهری
  • صفحه 177
    آیا هیوم واقعا تجربه گرایی شکاک بود؟ تصویر رایجی که تا چندی پیش از هیوم وجود داشت، او را تجربه گرایی ترسیم می کرد که بر خلاف تجربه گرایان پیش از خود توانست شکاکیت را، که نتیجه منطقی تجربه گرایی است، از آن استنتاج کند. طبق این تفسیر، کل پروژه هیوم نفی و رد معرفت متافیزیکی و نیز علمی براساس اصول تجربه گرایی است. اما در نیمه اول قرن بیستم، دیوید کمپ اسمیث تفسیر ایجابی تر جدیدی از هیوم ارائه داد. طبق تفسیر او کل هدف هیوم نفی و رد نیست، بلکه هدف اصلی او آن است که نشان دهد باورهای بنیادین انسان، که طبق اصول تجربه گرایی از تجربه و یا عقل غیر قابل کسب هستند، از طبیعت انسان ناشی می شوند، و به دیگر سخن، طبیعت آن ها را به ما تحمیل می کند. این تحلیل اسمیث، هیوم را از تجربه گرایی شکاک به فیلسوفی طبیعت گرا تبدیل می کند. این نوشتار در صدد انجام مقایسه ای اجمالی بین این دو تفسیر از هیوم است.
    کلیدواژگان: فلسفه هیوم، تجربه گرایی، شکاکیت، طبیعت گرایی، باورهای بنیادین
  • صفحه 203
    یهودیان صهیونیست در راستای اهمیت بخشیدن به هولوکاست در کشورهای جهان تلاش گسترده ای را آغاز کرده و تبلیغات گسترده ای به راه انداخته اند. آنان معتقدند کشتار یهودیان و شکل گیری هولوکاست توسط آلمان نازی با از بین بردن یهودیان در اتاق های گاز و سپس سوزاندن آنان انجام شده است. همچنین، در جهت حرمت بخشیدن به هولوکاست و وضع مجازات های قانونی بر ضد کسانی که آن را واقعی نمی دانند و پرسش-هایی را مطرح می کنند، فعالیتهای وسیعی از سوی یهودیان انجام گرفته است.
    بررسی نوشته ها و اظهارنظرهای مفسران یهودی نسبت به کشتار یهودیان در جنگ جهانی دوم، تناقضی آشکار را میان حرمت بخشیدن به هولوکاست و کشته شدگان یهود و گناهکار دانستن آنان توسط یهودیان آشکار می سازد. مفسران یهودی عمدتا معتقدند کشته شدگان جنگ جهانی دوم به دلیل نافرمانی خداوند و نقض قوانین الهی مستوجب عذاب الهی شدند. علاوه بر این، برخی شواهد نشان می دهد یهودیانی که ادعا می شود در زندان آلمان ها به سر برده و در انتظار مرگ و اتاق های گاز بودند، چنانچه می خواستند از اسارت آن ها رها شوند، یهودیانی که داعیه احترام به آن یهودیان و تضمین های قانونی برای حفظ حرمت آن ها را پیش می کشند، نه تنها کمکی به آزادی آنان نمی کردند، بلکه ممکن بود از آن ممانعت به عمل آورند. بررسی تعارض میان حرمت بخشی به کشته شدگان یهود از یک طرف و معصیت کار دانستن و همچنین کمک نکردن به رهایی آن ها در طی جنگ جهانی دوم از سوی دیگر، موضوع بحث در مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: یهودیان صهیونیست، هولوکاست، مجازات الهی، حامیان دولت یهود، مهاجرت یهودیان
|
  • Kāmrān JabbārĪ, Sayyid MahdĪ SajjādĪ Page 9
    Formalism and rationalism as two impressive trends in the cultural and social views and thoughts are much discussed in the history of Islamic thought; education is also one of such cultural categories which are influenced by these intellectual trends. The question that is set forth here is whether the Islamic formalist trend has the ability to present a thorough educational theory for religious education. To answer this question, the present article examines the impact of Islamic formalist trend in educational arena in such fields as the goals, principles, concepts, and methods of education, and then proceeds to criticize this educational trend from the viewpoint of Islamic rationalism.
  • Sayyid MurtaḌā ḤusaynĪ ShāhrŪdĪ Page 47
    Contingency Proof is one of the oldest proofs of the existence of God, which enjoys numerous theological and philosophical expositions. What is examined in this article is the conventional form of this proof in the West, which has addressed the temporal contingency of universe and thereby demonstrated the existence of God. Its other expositions like essential contingency as well as substantial contingency, which are of special interest to Islamic philosophy, have either received no attention at all or not clearly stated. In this article, relying on the old and new scientific and theological sources of the West, the writer intends to reappraise and review this issue. Hereby, two rational proofs and two scientific arguments on its most significant premise have been presented. Its two rational proofs stress on the impossibility of actual infinite existence and the impossibility of addition to potential infinite and its transformation into actual infinite; and its two scientific arguments are adopted from the patterns of creation and thermodynamic principles. Bringing up various theories of the pros and cons among the philosophers and theologians, the article proceeds to present a critical review of the above issue.
  • NafĪsa SāṬi Page 81
    Mac Intyre believes that the history of the western culture and thought is analyzable in two different lines, so that the modern intellect is a free and liberated and thus wandering intellect that has not found its way to a strengthened and dignified thinking, and the pre-modern intellect is a theological one intertwined with excellence and committed to tradition. The pre-modern rational thought and tradition have constantly developed within a historical dialectic; and each tradition, recognizing the defects and restrictions of its prior traditions, has sought to correct and complete them.Mac Intyre's main claim is that the way for the modern man to disengage from complicated problems lies in his returning to traditions and performing rationally oriented research, since the man who is separated from tradition and history and lacking moral excellences can not be wise, just as an individual can not enjoy moral excellences without society and intellect. In order to prove these claims, he goes on to mention historical evidences in his own philosophical analysis, which is dealt with in this article.
  • MurtaḌā ShajārĪ Page 115
    Islam stresses on the unity of God, and as Muslim thinkers mostly view the human being as God's vicegerent who is an object of manifestation for Divine Attributes and who enjoys Divine Image, and in one respect, regard man as a rational soul, therefore human soul (nafs) – although having various faculties – like Almighty God, enjoys unity. Of course, numerous interpretations of this unity of soul have been presented based on particular intellectual foundations of each thinker. Ibn ‘Arabī believes that as the Almighty God is a One that has manifested in multitudes and the multitudes represent His Oneness, human soul is also a one that is manifested in different faculties that represent his means and tools. Mullā Ṣadrā views the relation between soul and faculties and its acts as similar to Unity of Divine Acts. To his opinion, human soul is all sensual, hallucinatory, imaginative, and rational faculties; and that, every one who is cognizant of the reality of being and its modes will grasp this intricate issue.
  • MahdĪ Fadā'Ī MihrbānĪ Page 147
    We daresay that ‘Azīz al-Dīn Muḥammad Nasafī can be regarded as one of the greatest metaphysicians of Iran in the 7th/14th century, who is unfortunately not much known. The main feature of this mystic-philosopher of Kubraviyya school of thought is his intellectual equilibrium in a time (the most severe era of Mongol invasion) that is distinctly characterized by violence and extremism. Nasafī has expounded many philosophical concepts in his books, one of the most significant of which is the notion of human ontogenesis and basically the substantial motion, which was later on pursued by Ṣadr al-Dīn Shīrāzī. Understanding Islamic philosophy seems to be feasible when the missing links of this chain can be restored. Nasafī can be regarded as one of those links that bound mysticism to philosophy and later on had a great impact on Isfahan school of thought. This article addresses aspects of Ṣadr al-Dīn Shīrāzī's impressionability from ‘Azīz al-Dīn Nasafī in concepts of substantial motion and the development courses of this thought.
  • Hāshim MurvārĪd, AlĪ ḤaqqĪ Page 177
    Was Hume really a skeptic empiricist? The common picture that existed about Hume sometime ago outlined him as an empiricist who, contrary to his preceding empiricists, could deduce skepticism which was a corollary of empiricism from it. According to this interpretation, Hume's entire project is negation and rejection of metaphysical knowledge as well as a science based on principles of empiricism. However, in the first half of twentieth century, David Camp Smith presented a more positive interpretation of Hume. According to his interpretation, Hume's objective is not entirely negating and rejecting; rather, his prime purpose is to indicate that man's fundamental beliefs, which according to the principles of empiricism are not adoptable from experience or intellect, are originated from human nature, and, somehow, the nature imposes them on us. This analysis by Smith transforms Hume from a skeptic empiricist into a naturalist philosopher. The present paper seeks to make a brief comparison between these two interpretations on Hume.
  • GhulāmriḌā KhwājĪ Page 203
    The Zionist Jews have started widespread attempts and set up extensive propagations in countries over the world in order to attach importance to the Holocaust. They believe that the massacre of the Jews and the occurrence of the Holocaust have been carried out by Nazi Germany through killing the Jews in gas chambers and then incinerating them. Furthermore, the Jews have taken numerous measures in terms of sanctification of the Holocaust and codification of legal penalties against those who refuse to accept it as real and raise questions about it.An examination of the writings and comments of the Jewish commentators concerning the massacre of the Jews in the Second World War reveals a distinct contradiction between sanctification of the Holocaust, the massacred Jews, and their being regarded as sinful by the Jews. The Jewish commentators mainly believe that those massacred in the Second World War deserved Divine punishment for their disobedience to God and violation of Divine Law. In addition to this, some evidences indicate that if the Jews who are purported to have been imprisoned by the Germans waiting for death in gas chambers wanted to be released from their captivity, the Jews who claimed respect for those Jews and brought up legal guarantees for preserving their sanctity, not only did nothing to release them, but they may have impeded it as well. Examining the contradiction between sanctification of the massacred Jews on the one hand and regarding them as sinful and not helping their release during the Second World War on the other, is the issue addressed in this article.