فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی نفت ایران
سال یکم شماره 1 (پیاپی 101، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نغمه مرتاضیان*، محمدرضا کمالی صفحه 1
    بررسی پتانسیل هیدرو کربن زایی سازند گدوان به عنوان سنگ منشاء احتمالی در میادین نفتی مارون، گچساران وبینک با استفاده از دستگاه پیرولیز راک-اول نشان می دهد که، این سازند در میادین مارون وگچساران دارای پتانسیل تولید هیدرو کربنی است. در حالی که سازند مذکور در میدان نفتی بینک از پتانسیل تولید بسیار پائین برخوردار است. مواد الی موجود در سازند گدوان در میادین نفتی مارون وگچساران دلالت بر کروزن نوع IIو III (مخلوط) ومیدان نفتی بینک از کروژن نوع III دارد. نمو نه های سازند گدوان در میادین نفتی مارون وگچساران با توجه به مقادیر Tmax دارای بلوغ حرارتی لازم برای تولید نفت است وتمامی نمونه ها بالغ بوده وبه مرحله پنجره نفتی رسیده اند. در مقایسه نمونه های مورد مطالعه در میدان نفتی بینک به علت نا بالغ بودن، هنوز وارد پنجره نفت زائی نشده که این موضوع با توجه به نتایج حاصل از نرم افزار PBM تائید می شود. منحنی تعیین رخساره آلی سازند گدوان به ترتیب برای میادین نفتی مارون، گچساران وبینک رخساره های آلی BC،BCوCD می باشد که نشانگر محیط دریایی نسبتا احیاء تا اکسیدان می باشد.
    کلیدواژگان: سنگ منشاء، سازند گدوان، کروژن، بلوغ، میدان نفتی مارون، گچساران
  • الهام عزیز آبادی فراهانی*، عزت الله کاظم زاده، مجتبی رجبی صفحه 15
    تخمین تراوائی که یکی از مهم ترین پارامتر های پترو فیزیکی مخازن نفت وگاز می باشد، همواره یکی از چالش های پیش رو ی محققین صنعت نفت بوده است. دقیقی ترین روش برای بدست آوردن این پارامتر، آنالیز مغزه می باشد اما، مشکلات تهیه مغزه از یک سو وصرف زمان وهزینه بالا از سوی دیگر، محققان را بر ان داشته است که، تراوایی را از روش های غیر مستقیم بدست اورند. از جمله روش هایی که از دیر باز برای محاسبه این پارامتر مورد استفاده قرار گرفته، روابط تجربی می باشد. اگر چه این روابط در بعضی موارد پاسخ قابل قبولی می دهد، ولی موارد بسیار زیادی وجود دارد که پاسخ روابط تجربی چندان جالب نیست. از طرفی در سال های اخیر سیستم های هوشمند به عنوان یک روش جدید در پیش بینی وتخمین پارامتر های پترو فیزیکی مورد استفاده قرار گر فته است.در این مطالعه سعی بر این است که توانایی این دو روش (روابط تجربی وسیستم های هوشمند)در یکی از مخازن کربناته، با استفاده از داده های مربوط به 4 چاه (3 چاه مدل و1 چاه آزمون)مورد بررسی قرار گیرد. برای نیل به این هدف در ابتدا تراوائی با استفاده از روابط تجربی (نظیر رابطه تیمور،تیکسر و...) محاسبه شده، سپس با استفاده از سیستم های فازی وعصبی-فازی، مدل تخمین تراوایی در مخزن مورد نظر ساخته می شو ودر بین روش های استفاده شده، نتایج بدست آمده در مورد سیستم فازی (با ضریب همبستگی برابر با 88/0) قابل قبول تر می باشد. هم چنین در بین روابط تجربی رابطه وایلی-رز بالاترین ضریب همبستگی وکمترین میزان میانگین مربعات خطا را نسبت به بقیه روابط تجربی دارد. با مقایسه نتایج بدست امده، مدل فازی ساخته شده برای تخمین تراوایی در مخزن مورد بررسی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: روابط تجربی، مخازن کربناته، منطق فازی، سیستم عصبی، فازی، تراوایی
  • ابوالحسن آهنکار*، علیرضا بشری، بیژن بیرانوند، علی اصغر عنایتی صفحه 29
    سازند های ایلام وسروک از سازند های مخزنی گروه بنگستان در حوضه زاگرس می باشند، که دومین سنگ مخزن بعد از سازند آسماری به شمار می روند. مطالعه خواص مخزنی، بررسی پارامتر های پترو فیزیکی را در بر می گیرد ودر این میان چگونگی تغییرات لیتو لوزی نسبت به عمق، تاثیرات مهمی بر پارامتر های پترو فیزیکی خواهد داشت. در مطالعه حاضر 250 مقطع نازک، برای مطالعه رخساره های سازند سروک مورد بررسی قرار گرفته است، که در نهایت تعداد هشت میکرو فاسیس برای سازند سروک در سه گروه محیطی لاگون (L3،L2،L1)،سد حاشیه ای (B2،B1)ودر یای باز (O3،O2،O1)شناسایی ونام گذاری گردید. نتایج این مطالعه نشان می دهد سازند سروک، حاصل رسوب گذاری بر روی یک پلاتفرم کربناته از نوع شلف های کربناته حاشیه دار است که در طی تاریخچه رسوب گذاری خود در سه محیط دیاژنز دریایی، متئوریک ودفنی تحت تاثیر فرایند های دیاژنزی قرار گرفته است. سازند سروک در این مطالعه، پس از تفسیر وارزیابی پترو فیزیکی با استفاده از نرم افزار IP، به 3 زون (6،5،4) تقسیم می گردد. بر اساس مطالعات وارزیابی بعمل امده، زون 4 با مقدار ستون مفید هیدرو کربن 17متر، نسبت Net/Gross 14/0 وتخلخل بیش از 8 در صد وهم چنین با متوسط اشباع آب کم 14 در صد، نسبت به زون های دیگر از کیفیت مخزنی بهتری برخوردار است. بطور کلی میزان اشباع آب در زون 4 نسبت به دو زون دیگر کاهش یافته وتفاوت چندانی مابین تغییرات اشباع آب در زون های 5 و6 این چاه وجود ندارد. روند افزایش حجم شیل در زون های 5و6 بیش از 25%بوده وبر عکس زون 4 می باشند. بر اساس کراس پلات K-Th و K-Pe کلریت مونتموریلونیت از مهمترین کانی های رسی موجود در این مخزن می باشد.
    کلیدواژگان: سازند سروک، فرایند های دیاژنزی، شلف کربناته حاشیه دار، پارامتر های پترو فیزیکی، نرم افزار IP
  • محمود معماریانی، علیرضا بین اسد صفحه 45
    میادین مسجد سلیمان، هفتکل، پر سیاه ونفت سفید، از میادین تولیدی هستند که در حاشیه جبهه کوهستانی شمال شرقی فرو افتادگی دزفول قرار دارند. در این کار تحقیقیاتی به منظور تطابق ژئو شیمیائی وتعیین سیستم های نفتی مخزن آسماری میادین مذکور، نمونه های نفتی از این میادین بوسیله تکنیک های کروماتو گرافی گازی وکرو ماتو گرافی گازی –طیف سنجی جرمی مورد مطالعات بیو مارکری قرار گرفته است. بررسی نتایج نشان بدست آمده از مطالعات بیو مارکری نمونه های نفتی نشان دهنده وجود دو سیستم نفتی احتمالی در این منطقه می باشد، یک سیستم نفتی اصلی که تولید، مهاجرت وانباشت هیدرو کربن در هر چهار میدان را تحت کنترل داشته است ویک سیستم نفتی فرعی که اختلاط نفت در میادین پرسیاه ومسجد سلیمان را با منشاء دیگر باعث شده است. پارامتر های مختلف بیو مارکری های هوپانی، استرانی،مقادیر پریستان به فیتان وهمچنین آلکان های نرمال بیانگر تولید این نفت ها از سنگ منشاء دریائی کربناته وکربناته کلاستیک در یک محیط احیائی می باشند، نوع کروژن تولید کننده نفت از نوع II با مشارکت اندکی از نوع کروژن III بوده ونفت ها دارای بلوغی در حد اوایل پنجره نفت زائی وعدم تحمل پدیده دگر سائی شدید می باشند. توزیع ایزو توپ 13C وحضور بیو مارکراولینان در نفت مخزن آسماری میادین پرسیاه ومسجدسلیمان واندک تفاوت ها عمدتا در لیتو لوژی ومیزان بلوغ –احتمالا ناشی از اختلاط نفت ها از دو سنگ منشاء می باشد. سازند پابده (ائوسن-الیگوسن)با درجه اهمیت بسیار کمتر از سازند کژدمی (آلبین)که تغذیه کننده اصلی می باشد.
    کلیدواژگان: فرو افتادگی دزفول، آسماری، میادین حاشیه شرقی، کروماتو گرافی گازی، کروماتو گرافی گازی، طیف سنجی جرمی، سیستم های نفت
  • ناصر اخلاقی*، ریاض خراط، صدیقه مهدوی صفحه 59
    یکی از کاربردهای عمده روش های محاسبات نرم افزاری، پیشگوئی نتایج فرایند های مختلف در صنایع نفت بوده است، که اندازه گیری آنها با روش های متداول بدلیل غیر خطی بودن دارای جواب واحدی نبوده ویا اینکه یافتن جواب آنها بسیار وقت گیر وهزینه بر می باشد. بدلیل وجود عدم قطعیت در برخی از اطلاعات استفاده شده در شبیه سازی ها،پیشگوئی های این مدل ها با خطای بسیاری همراه است. در این راستا از اطلاعاتی نظیر فشار، دبی وسایر اطلاعات تولید در طول عمر مخزن جهت تطبیق تاریخچه ومنطبق کردن نتایج شبیه سازی با واقعیت استفاده می گردد. در این مطالعه از شبکه عصبی (ANN)برای ساخت مدل پیش گویی کننده فشار ته چاهی یکی از مخازن نفتی شکافدار، با تاریخچه تولید 7 ساله استفاده شده است. تخلخل شکاف، تراوائی شکاف در جهت های افقی وعمودی، ارتفاع بلوک، تخلخل دو گانه ماتریکس -شکاف بعنوان پارامتر هایی که روی آنها عدم قطعیت وجود دارد بعنوان ورودی شبکه وفشار بعنوان خروجی برای ساخت شبکه بکار رفته اند. نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که، با استفاده از 50بار اجرای سناریو های مختلف، مدل تخمین گر با خطای کمتر از 4%ضمن کاهش زمان فرایند، قابلیت مناسبی جهت تطبیق فشار ته چاهی را دارد.
    کلیدواژگان: تطبیق تاریخچه، شبکه عصبی مصنوعی، شبیه سازی، عدم قطعیت، Feed Forward
  • محمود معماریانی*، رویا خضرلو، هادی کرمانشاهی صفحه 71
    در این مطالعه به منظور تعیین ویژگی های ژئوشیمیائی میعانات گازی میدان پارس جنوبی وپی بردن به منشاء آنها تعداد 4 نمونه میعانات گازی از افق های مخزنی کنگان (تریاس)ودالان (پرمین)جهت انجام آنالیزهای ژئوشیمیائی ویزه مخزنی انتخاب گردید. تغلیظ نمونه ها طی سه مرحله پی درپی وبا استفاده ازتکنیک های حرارت ملایم، بکارگیری روش حرارت کنترل شده (Oil Topping) وبه دام انداختن ترکیبات ناخواسته در کریستال های اوره، انجام گرفت. شناسایی بیو مارکر ها واثر انگشت انها در هر نمونه با استفاده از کروماتو گرافی گازی-طیف سنجی جرمی صورت گرفت. بر اساس پارامتر های بدست آمده از اثر انگشت بیو مار کر های مختلف، این میعانات گازی از سنگ منشای با لیتو لوژی کربناته –کلاستیک وحاوی کروژن نوع II با ورود اندکی مواد آلی قاره ای (کروژن نوع III)،د رمحیطی دریائی تولید شده اند. میزان بلوغ میعانات گازی نشان داد که سنگ منشاء مولد این هیدرو کربن ها در حد اواخر پنجره نفت زائی واوایل پنجره گاز زائی می باشد. بررسی های تفضیلی نشان داد، که تولید هیدرو کربن های تجمع یافته در مخازن پارس جنوبی از شیلهای غنی از مواد آلی سیلورین (سازند سر چاهان)که عمدتا در ایالت فارس وفرا ساحل فارس در خلیج فارس راسب شده اند، صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: میعانات گازی، خالص سازی، بیو مارکرها، پارس جنوبی، خلیج فارس
  • عطیه مظاهری طرئی*، حسین معماریان، بهزاد تخم چی، بهزاد مشیری صفحه 89
    تخلخل یکی از سه متغیر مهم در ارزیابی ویژگی های یک میدان نفتی است. بطور معمول از نمودار های چاه نگاری به منظور تخمین تخلخل استفاده می شود تخلخلی که از این نگار ها به دست می اید، تحت تاثیر عواملی همچون دما،فشار، نوع سیال، میزان هیدرو کربور وشیل موجود در سازند قرار می گیرد ودر نتیجه با میزان واقعی تخلخل کمی متفاوت است. بنابر این تخمین های توام با خطا وعدم قطعیت هستند. شاید بهترین ودر عین حال عملی ترین روش جهت کاهش عدم قطعیت تخمین ها، استفاده از منابع مختلف داده جهت تخمین ودر واقع استفاده از تکنیک های ترکیب اطلاعات باشد. کار کرد اصلی این تکنیک ها، افزایش اطمینان وکاهش ریسک در تصمیم گیر ی ها است. در این تحقیق با استفاده از تکنیک های ترکیب اطلاعات (تئوری بیزین)مقادیر تخلخل در 4 چاه از میدان نفتی آزادگان تخمین زده شده است. برای بررسی قابلیت تعمیم این روش، تخلخل در یک چاه دیگر میدان نیز تخمین زده شده است. از حداکثر هفت متغیر ورودی برای تخمین تخلخل در چاه مورد مطالعه استفاده شده است. نتایج نشان داد که تکنیک ترکیب اطلاعات (تئوری بیزین)نسبت به روش های متداول (رگرسیون چند متغیره وشبکه عصبی)که همبستگی نتایج با یافته های مغزه در این روش ها حدود 7/0تا 8/0 می باشد.،تخلخل را به مراتب، بهتر تخمین زده است. به نحوی که همبستگی نتایج با نتایج مغزه حفاری بیش از 9/0بدست امده است.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت، تفکیک، نوفه، ترکیب اطلاعات، تئوری بیزین، تخمین، میدان آزادگان
|
  • Naghmeh Mortazian*, Mohammad Reza Kamali Page 1
    Investigation on hydrocarbon source rock potentiality of Gadvan Formation in Marun, Gachsaran and Binak oil fields using Rock-eval pyrolysis shows that Gadvan Formation in Marun and Gachsaran oil fields is an effective source rock and is capable of generating hydrocarbon (oil and gas), whereas the same formation in the Binak oil field has no hydrocarbon generation potential. The presence of organic matter in Gadvan Formation from Marun and Gachsaran oil fields suggests a mixture of kerogen type II/III and in Binak oil field kergen type III is dominant. Based on Tmax values derived from Rock-Eval pyrolysis, Gadvan Formation in Marun and Gachsaran oil fields is thermally mature and entered oil window stage but in Binak oil field this formation is immature and has not entered oil window yet. The results obtained from pyrolysis and virtinite reflectance measurements are in good agreement with thermal history modeling using PBM software program. Organic facies curve plotted for the Gadvan Formation indicates organic facies BC for Marun and Gachsaran oil fields and organic facies CD for Binak oil field suggesting marine persistent anoxic to oxidizing conditions prevailed during early deposition.
    Keywords: Source rock, Gadvan Formation, kerogen, maturation
  • Elham Azizabadi Farahan*, Ezatallah Kazemzadeh, Mojtaba Rajabi Page 15
    Prediction of permeability that is one of the most important parameters in oil and gas reservoirs is probably the most challenging issue geologists، petrophysicists، and reservoir engineers have to deal with. This parameter control fluid flow in production stage. The most reliable data of permeability are taken from laboratory analysis of cores. Since coring is a costly and time consuming operation، researchers have tried to predict this parameter from other methods. Empirical equation is one of these methods، but results of these equations are not satisfied for all lithology and reservoirs. So far، several studies have been carried out for the estimation of reservoir parameters using intelligent systems. These studies indicate the successful role of these methods such as fuzzy logic، neuro-fuzzy and genetic algorithms for reservoir characterization. In this study، we try to compare results of these two methods (empirical equations and intelligent systems) for permeability prediction in a carbonate reservoir. For this purpose، petrophysical and core data of four well in a carbonate reservoir in the Southern Iran were used. At first، using empirical equations permeability was calculated for the test well; then using data of three wells، intelligent models were constructed. A forth well (test well) from the field was used to evaluate the models. The results show that fuzzy logic result (with R2= 0. 88) is the best method for prediction of permeability in the studied reservoir. Also between empirical equations، result of Wyllie-Rose equation is better than others. Finally we offer the constructed fuzzy model (as a best predictor) for permeability prediction in the studied reservoir.
    Keywords: Carbonate reservoirs, Empirical equations, Fuzzy logic, Neuro, Fuzzy, Permeability
  • Abolhasan Ahankar*, Alireza Bashari, Bijan Beiranvand, Ali Asghar Enayati Page 29
    The Ilam and Sarvak Formations of Bangestan Grouop are the second important potential reservoirs after Asmari formation in the zagros basin. Integration of petrographical factors and Petrophysical parameters resulted in better understanding of reservoir qualities of these formations. In this study، 250 thin sections were collected and subjected to microfacies and petrography studies. As a result eight microfacies from three sedimentary environments were identified: Lagoonal (L، L، L3)، Barrier (B1، B2) and Open marine (O1، O2، O3) and in three different of digenetic environments such as marine، meteoric and burial. This Study shows Sarvak Formation is being formed on Carbonate Rimmed shelf platform. Petrophysical interpretations by using of IP software shows Sarvak reservoir is divided into 3 zones (4، 5، 6). This study reveals that zone 4 contains the best reservoir quality in compare with the others by having (17m) oil column. porosity (more than 8%) and water saturation less than (14%) in this field. There is also decreasing of water saturation in Pay zone 4، but no significant changes has been observed through out zones 5&6. In zone 4، shale volume increases in zones 5&6 (Vsh more than 25%). Crossplot K-Th and K-Pe reveals that Chlorite_Montmorilonite are the dominant clay minerals in this reservoir.
    Keywords: Sarvak reservoir, Diagenetic Processes, Carbonate Rimmed shelf, petrography Petrophysics, Dalpari Field
  • M. Memariani, A. Baniasad Page 45
    Masjid-e-Solyman، Haft kel، Par-e-Siah and Naft Safid are productive oil fields which are located in mountain front of NE Dezful Embayment. In this research، in order to Geochemical correlation and Petroleum Systems determination of Asmari oils، a few oil samples were subjected to biomarker studies by GC and GC-MS techniques. Review of biomarkers fingerprints indicate two petroleum systems probably are active in studied oilfields. A major petroleum system that has controlled the hydrocarbon generation، migration and accumulation in all studied oilfields and a younger petroleum system، which has caused mixture of oils with another source in Masjed-Soleyman and Par-e-Siah oilfields، Biomarkers fingerprints، Steranes، Hopanes in addition to the main petroleum system. parameters، Pristane to Phytane ratios and also n- alkane''s distributions among the studied oils، indicate that the Asamri oils were produced mainly from a marine and marine carbonate source rock (s)، which has been deposited in an anoxic conditions، with kerogen mainly of Type II with little contribution of terrestrial Kerogen (Type III) and oil samples has a maturity about early oil window without any severe biodegradation. 13C isotope values distribution، presence of Oleannane biomarker and slightly differences - mainly from lithological aspects and maturation levels of oils - of Masjid-Soleyman and Par-e-Siah Oils، reveal that، the mixed oils in these two reservoirs have been probably produced from two source rocks، a younger source rock namely Pabdeh Formation (Middle Eocene and Early Oligocene) with less importance of Kazhdumi Formation (Albian) which is the main source rock.
    Keywords: Dezful Embayment, Asmari, eastern margin oilfields, GC, GC, MS, petroleum systems
  • Naser Akhlaghi*, Riyaz Kharrat, Sedigheh Mahdavi Page 59
    Nowadays different methods of soft computing to reduce time and calculation content are widely used in oil and gas industry. One of the main applications of these methods is prediction of the results of different processes in oil industry which their estimation with usual methods is too difficult and has either no single response or their response finding need more time and cost due to their nonlinear of the related problems. Because of much uncertainty on information which used in simulators، the results of these simulation models may have lot errors so production data (Pressure، Production Rate، Water Oil Ratio (WOR)، Gas Oil Ratio (GOR) and etc.) during reservoir life is used to historical accommodation between simulator results and actual data. The main purpose of this study is investigation and feasibility study of a usual method of artificial intelligence in oil industry، which is based on the soft computing. In this study، Artificial Neural Network (ANN) is used to make a predicting model for bottom hole pressure and for one of the fractured oil reservoirs with the seven years history of production. Some unconditional parameters such as fracture porosity، horizontal and vertical fracture permeability، height of matrix and matrix-fracture dual porosity were applied as input data of the networks، and pressure was applied as an output in network making. Applied data in network making is achieved from the 50 runs with simulator. The conclusion of this study showed that predicting model of ANN with error less than 4% and reduces the time of process، has a good ability to history matching.
    Keywords: History Matching, Artificial Neural Network (ANN), Simulation, Feed Forward
  • M. Memariani*, R. Khezrloo, H. Kermanshahi Page 71
    In this study، in order to determine the geochemical properties of condensates from South Pars Field، 4 samples from Kangan (Early Triassic) and Dalan (Middle- Late Permian) reservoir were subjected to geochemical analyses. Concentration and Identification of biomarkers and their fingerprint were achieved by successive treatments of condensate samples. These analyses were; i) Mild evaporation of light hydrocarbons، ii) Mild oil topping of samples and iii) Urea adduction. Based on different biomarkers fingerprints، the accumulated condensates were generated from a carbonate-clastic source rock containing organic matters with mainly kerogen type II and little terrestrial inputs، with marine origin، which has been deposited in anoxic conditions. Maturity of condensate indicates، hydrocarbon generation from a source rock with late oil window and early gas generation stage. Further investigations revealed that، gas and condensates were originated from highly reach organic matter، Silurian shales (Sarchahan Formation) deposited in the Fars and offshore of Persian Gulf region.
    Keywords: Condensate, Oil topping, Urea adduction, South Pars
  • A. Mazaheri Torie*, H. Memarian, B. Thokhmchi, B. Moshiri Page 89
    Porosity is one of the main variables in evaluating the characteristics of an oil field. Petrophysical data are normally used to determine these variables. Measurements obtained from well logs، containes some errors and uncertainty. This porosity is influenced by different factors، such as temperature، pressure، fluid type، clay content and the and amount of hydrocarbons. One of the best، and yet most practical ways to reduce the amount of uncertainty in porosity measurement is using various sources of data and data fusion techniques. Data fusion increase certainty and confidence and reduce risk and error in decision making. In this research، the porosity is estimated in 4 wells of Azadegan oil field، with data fusion method (Bayesian theory). To check the ability of generalization of the method، the porosity was also estimated in one other well of this field. A maximum of 7 input variables were used to estimate porosity in this new approach. The results showed that data fusion technique is more powerfull than traditional tecniques for porosity estimation. According to the results، this method has higher credibility than traditional techniques that show 0. 7 to 0. 8 regressions with log data but data fusion technique showed solidarity over 0. 9 with log data.
    Keywords: uncertainty, resolution, noise, data fusion, Bayesian theory, estimation, Azadegan oil field, Sarvak formation, Iran