فهرست مطالب

زمین شناسی نفت ایران - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1401)

نشریه زمین شناسی نفت ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد پورصالحی، علی بهرامی *، حامد عامری، گوستاو گابریل ولدمان صفحات 1-18

    توالی های رسوبی دریایی اردویسین ایران در بلوک های ساختاری متفاوتی در امتداد حاشیه شمالی گندوانا قرار دارند. در شمال حوضه کرمان، توالی های رسوبی اردویسین به نام سازند کتکویه معرفی گردیده اند که مشتمل بر70 تا 300 متر از سنگ های سیلیسی آواری، یک یا دو افق نازک کربناته در بخش بالایی و نهشته های آذرآواری می باشند. به طور سنتی مرز کامبرین-اردویسین در حوضه کرمان بین عضو دولومیت هتکن از سازند کوهبنان (فورونگین پسین) و عضو شیل پایینی سازند کتکویه تعیین شده است. با این وجود، تعیین جایگاه مرز ترمادوسین پیشین به دلیل اینکه هیچ فسیل شاخصی به طور مستند از این فاصله ی زمانی گزارش نگردیده نامشخص می باشد. به منظور زیست چینه نگاری سازند کتکویه در حوضه کرمان، برش گزوییه با ضخامت تقریبی حدود170 متر انتخاب گردید. سازند کتکویه در این برش بر روی عضو دولومیت هتکن و در زیر ماسه سنگ های سازند شبجره به سن سیلورین قرارگرفته است. در برش گزوییه به دلیل عملکرد دایک های بازالتی و تکتونیک شدید منطقه، لایه های سنگ آهک حاوی فسیل به شدت آلتره شده اند که طی سه مرحله برداشت نمونه، در نهایت 320 کنودونت از افق کربناته بخش بالایی این سازند بازیابی شد و 3 جنس و 7 گونه شناسایی گردید و بر این اساس سه گستره کنودونتی ثبت شد: 1) Icriodella superba Range Zone(کاتین - ؟ هیرنانتین ؛ اردویسین پسین)، 2) Amorphognathus ordovicicus Range Zone (کاتین – اردویسین پسین)، 3) Amorphognathus superbus Range Zone (کاتین - ؟ هیرنانتین؛ اردویسین پسین). سن اردویسین پسین در سازند کتکویه در برش گزوییه حداقل با سه گونه از جنس کنودونت Icriodella (I. superba ، I. deflecta، (I. cf. discrete و دوگونه از جنس A. superbus) Amorphognathus،A. ordovicicus) مشخص و منجر به شناسایی آشکوب های Katian-?Hirnantian گردید.

    کلیدواژگان: اردویسین، سازند کتکویه، حوضه ی شمال غرب کرمان، برش گزوییه، کنودونت
  • پیمان رضایی *، سیده اکرم جویباری، عبدالله نجفی صفحات 19-36

    سازند آسماری(روپلین-بوردیگالین) یکی از شناخته ترین سازندهای ایران است. به منظور بررسی سنگ چینه نگاری و محیط رسوبی برشی از این سازند در کوه نمکی خمیر و اقع در فروافتادگی بندرلنگه انتخاب گردید. در این تعداد 70 مقطع نازک میکروسکوپی آهکی و 3 نمونه مارنی (XRF) برای شناخت ریزرخساره ها شرایط ته نشینی مورد ارزیابی قرار گرفت. سازند آسماری در این برش 225 متر ستبرا و شامل رخساره آهکی و مارنی است. مطالعه پتروگرافی منجر به شناسایی 10 ریزرخساره متعلق به کمربندهای رخساره ای پهنه جزرومدی، لاگون، پشته کربناته و دریای باز گردید که در محیط رمپ کربناته تک شیب نهشته شده اند. ترکیب اکسیدهای رخساره مارنی نیزحاکی از وجود کانی های کربناتی، کوارتز و کانی های رسی می باشد که همراه با مشاهدات صحرایی و تناوب رخساره های آهکی نشانگر ته نشست این رخساره در در یک محیطی از نوع دریای باز می باشد. در نهایت به نظر می رسد تنوع رخساره ای و فسیلی سازند آسماری در برش مذکور به گونه ای که در زمان اکیتانین این سازند در فاصله نزدیک تری به خط ساحل و در زمان روپلین و شاتین-بوردیگالین در فاصله دورتری نسبت به خط ساحل قرار داشته است.

    کلیدواژگان: سازند آسماری، محیط رسوبی، سنگ چینه نگاری، کوه نمکی خمیر، فروافتادگی بندر لنگه
  • علیرضا بشری * صفحات 37-52

    سازند سروک در بخش شمالی خلیج فارس، بسبب اینکه عملیات اکتشافی توسط شرکت های گوناگون نفتی خارجی انجام گرفته لذا یک تقسیم-بندی یکپارچه برای بخش های گوناگون سروک اعمال نگردیده و در هر میدان تقسیمات سازند سروک با میادین دیگر متفاوت می باشد. در این مطالعه تلاش به یکسان سازی تقسیم بندی چینه شناسی در این محدوده گردیده است. با استفاده ازلاگ های گامای طبیعی، نوترون و سونیک، چاه های حفاری شده در این سازند و با بهره گیری از مطالعات چینه فسیل و سنگ شناسی، این سازند به سه بخش تقسیم شد که از بالا به پایین عبارتند از: میشریف، احمدی و مدود. نقشه های ساختمانی و هم ضخامت برای همه این بخش ها ترسیم و نقشه سه بعدی هم ضخامت سازند سروک نیز ترسیم گردید. سپس با بهره گیری ازداده های پتروفیزیکی میدان هندیجان و بهرگانسر بدوا به بررسی و مطالعه این دو میدان پرداخته شد که شامل بررسی پتانسیل تولیدی محدوده مخزنی و سپس گسترش آن در ناحیه مورد مطاله با بهره-گیری اطلاعات و داده های موجود پتروفیزیکی اقدام می گردد. در نهایت برای نشان دادن نحوه تغییرات پارامتر مخزنی، نقشه هم تراز تغییرات تخلخل ترسیم و ارایه می گردد. در نتیجه این بررسی مشخص می-گردد که سازند سروک بجز در محدوده میادین هندیجان و بهرگانسر، در سایر نقاط این محدوده، دارای پتانسیل ضعیفی بوده است، که ازعوامل آن میتوان رسی بودن سازند، و دارا نبودن ویژگی های مناسب یک مخزن در سازند سروک این ناحیه و همچنین عدم وجود پوش سنگ مناسب را نام برد.

    کلیدواژگان: سازند سروک، شمال خلیج فارس، پتروگرافی، پتروفیزیک، تخلخل و تراوایی، مدلسازی، میدان هندیجان و بهرگانسر
  • سمیه خرم آبادی، بهمن سلیمانی *، حسین شیخ زاده صفحات 57-80

    مخزن بنگستانی در میدان زیلایی از سازند های ایلام، سورگاه و سروک تشکیل شده و به هشت زون تقسیم گردیده است. اطلاعات ورودی مورد نیاز مدل سه بعدی (ساختمانی و پتروفیزیکی) شامل تفاسیر ژیوفیزیکی، اطلاعات توصیف چاه، و نقشه های دو بعدی از خواص مخزن همراه با کنترل کیفی آنها می باشد. تهیه مدل ساختمانی بر اساس سطوح سر سازند ها و اطلاعات عمق ورود چاه ها به مخزن صورت می گیرد. این داده ها به طور غیر مستقیم و یا بطور مستقیم در نرم افزار موجود با قابلیت گرید بندی بالا جهت ایجاد سطوح استفاده نمود. نقشه همتراز عمقی سر سازند ایلام به عنوان یک سطح تفسیری، رقومی سازی شد و به عنوان نقشه کنتوری پایه به مدل وارد گردید. نقشه های هم تراز عمقی سایر زون های مخزن با استفاده از اعماق ورود چاه به بخش های مختلف مخزن تهیه گردید. در تهیه مدل اختصاصات پتروفیزیکی با تکیه به روش های زمین آماری، ویژگی های مخزنی مورد بررسی قرار گرفت و نقشه های میانگین تخلخل، اشباع آب تهیه شد. با توجه به داده های خروجی زون 3 در مقایسه با سایر زونها دارای پتانسیل هیدروکربوری بهتری می باشد. بر اساس نمودارهای اشباع آب و تخلخل آشکار شد که خصوصیات مخزنی ازجنوب شرق به طرف شمال غرب میدان بهتر می شود.

    کلیدواژگان: میدان زیلایی، اختصاصات مخزنی، مخزن بنگستان، مدل زمین آمار
  • نواب ورناصری، داود جهانی *، نادر کهنسال قدیم وند، محسن پورکرمانی صفحات 81-103

    در این پژوهش دو برش سطحی از سازند آسماری (بر ش های تاقدیس آسماری و تاقدیس گورپی) و یک برش زیرسطحی (چاه 186 میدان نفتی مسجدسلیمان) از دیدگاه محیط رسوبی و چینه نگاری سکانسی مورد مطالعه قرار گرفته اند. این برش ها در زون ایذه و فروافتادگی دزفول قرار دارند. برش های تاقدیس آسماری و چاه 186 متعلق به آکی تانین تا بوردیگالین و برش تاقدیس گورپی از شاتین تا بوردیگالین رسوبگذاری کرده است. مطالعات پتروگرافی منجر به شناسایی 18 ریزرخساره شده است. این ریزرخساره ها در محیط های جزر و مدی، لاگون، سد و دریای باز یک رمپ کربناته هموکلینال رسوبگذاری کرده اند. تغییرات رخساره ای و محیط رسوبی بیانگر تشکیل پنج سکانس رسوبی رده سوم در برش گورپی و سه سکانس رسوبی رده سوم در برش های آسماری و چاه 186 می باشد. تغییرات جانبی ریزرخساره ها و سکانس های رسوبی نشان می دهد که در منطقه مورد مطالعه، حوضه رسوبی به سمت شمال غرب عمیق تر شده است. تغییرات سطح آب دریا در سازند آسماری در برش های مورد مطالعه تا حدی زیادی متاثر از نوسانات جهانی سطح آب دریا و رویدادهای تکتونیکی الیگومیوسن بوده است.

    کلیدواژگان: سازند آسماری، محیط رسوبی، میدان نفتی مسجد سلیمان، رمپ کربناته، سکانس رسوبی
  • سمیه طاهری زاده، محمد وحیدی نیا *، محمدحسین محمودی قرایی صفحات 104-125

    حوضه رسوبی زاگرس در جنوب و جنوب غربی ایران قرار گرفته و سازند پابده یکی از مهم ترین واحدهای سنوزوییک حوضه رسوبی زاگرس می باشد، بعلاوه سازند پابده به عنوان یکی از سنگ منشاهای حوضه رسوبی زاگرس از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. به منظور مطالعه دقیق سنگ چینه نگاری و زیست چینه نگاری سازند پابده، برش سد ایلام در شمال غرب حوضه رسوبی زاگرس انتخاب و نمونه برداری شده است. تعداد 360 نمونه برداشت شده که تعداد 260 نمونه از روش شست وشو و 100 نمونه مقاطع نازک تهیه شده است. براساس مطالعات انجام شده بر روی این نمونه ها در برش سد ایلام تعداد 25جنس و 105 گونه شناسایی شده است که باتوجه به فسیل های شناسایی شده تعداد 26 بیوزون و 2زیر بیوزون شناسایی شده که سن سازند پابده دانین میانی – آکیتانین پیشین بدست آمده است. نهشته های سازند پابده در برش سد ایلام دارای ضخامت 764متر (شروع پابده تا شروع انیدریت کلهر) می باشد که شامل واحدهای شیل ارغوانی(2 بخش)، سنگ آهک مارنی همراه با سنگ آهک پایینی، سنگ آهک چرتی، سنگ آهک مارنی همراه با سنگ آهک بالایی می باشد. مرز زیرین این سازند با شیل و مارن های سازند گورپی بصورت هم شیب و پیوسته می باشد اما مرز بالایی آن با ژیپس های سازند آسماری به احتمال زیاد همراه با یک ناپیوستگی است.

    کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، سنگ چینه نگاری، سازند پابده، حوضه رسوبی زاگرس، فرامینیفرهای پلانکتون، شیل ارغوانی، برش سد ایلام
|
  • Farzad Poursalehi, Ali Bahrami *, Hamed Ameri, Gustavo Gabriel Voldman Pages 1-18

    The Ordovician marine sedimentary sequences of Iran are located in different structural blocks along the northern margin of Gondwana. In the north of the Kerman Basin, Ordovician sedimentary sequences named Katkoyeh Formation have been introduced, which consist of 70 to 300 meters of siliceous siliceous rocks, one or two thin carbonate horizons in the upper part, and pyroclastic deposits. Traditionally, the Cambrian-Ordovician boundary in the Kerman Basin has been determined between the Hatken Dolomite Member of the Kuhbanan Formation (Late Furongian) and the Lower Shale Member of the Katkuye Formation. However, determining the location of the previous Tremadocine boundary is uncertain because no fossils have been documented from this interval. For the purpose of biostratigraphy of the Katkuye formation in Kerman basin, Gezoye section with an approximate thickness of about 170 meters was selected. In this section, the Katkoyeh Formation is located on the Hatken Dolomite Member and under the Shabjareh Formation sandstones of Silurian age. In the Gezoiye section, due to the action of basalt dikes and intense tectonics in the region, the limestone layers containing fossils have been severely altered, and during three sampling stages, 320 conodonts were recovered from the carbonate horizon of the upper part of this formation, and 3 Genus and 7 species were identified and based on this, three conodont ranges were recorded: 1) Icriodella superba Range Zone (Katian - ? Hirnantian; Late Ordovician), 2) Amorphognathus ordovicicus Range Zone (Katian - Late Ordovician), 3) Amorphognathus superbus Range Zone (Katian - ? Hirnantian; Late Ordovician). Late Ordovician age in the Katkuye formation in the Gezoye section with at least three species of the conodont genus Icriodella (I. superba, I. deflecta, (I. cf. discrete and two species of A. superbus) Amorphognathus, A. ordovicicus) determined and led to the identification of the Katian-?Hirnantian rocks.

    Keywords: Ordovician, Katkoyeh Formation, Northwest Kerman Basin, Gezoiyeh section, conodont
  • Peyman Rezaei *, Seyedeh Akram Jooybari, Abdullah Najafi Pages 19-36

    Asmari Formation (Rupelian-Burdigalian) is one of the most well-known formations in Iran. In order to investigate the stratigraphy and sedimentary environment, a section of this formation was selected in Khamir salt mountain section in Bandarlengeh embayment. In this number, 70 limestone microscopic thin sections and 3 marl samples (XRF) were evaluated to identify the microfacies and the sedimentation conditions.The petrographic study led to the identification of 10 microfacies belonging to the facies belts of tidal, lagoon, carbonate bar, open marine, which were deposited in the homoclinal carbonate ramp environment. The composition of marl facies oxides also indicates the presence of carbonate minerals, quartz and clay minerals, which along with field observations and alternating calcareous facies suggest that this facies was deposited in an open marine environment. Finally, it seems that the facies and fossil diversity of the Asmari Formation in the mentioned section is such that during the Aquitanian stage, this formation was located closer to the coast line and during the Rupelian and Chattian-Burdigalian times, it was located at a further distance from the coast line.

    Keywords: Asmari formation, sedimentary environment, stratigraphy, Khamir salt mountain, Bandarlengeh embayment
  • Alireza Bashari * Pages 37-52

    Sarvak formation is a major oil reservoir in the Persian Gulf. Various nomenclature of the Sarvak formation were applied by different operative oil companies In the northern part of the Persian Gulf. The aim at this study is to harmonize stratigraphical nomenclature in this district , as well as to study the reservoir qualities and to asses hydrocarbon accumulations in this area. By using different petrophysical data and integration with geological factor, resulted in revealing three stratigraphy members ( Mishrif, Ahmadi and Mauddud), as well as reservoir qualities variations , in this district. By applying, available petrophsical data, and integration with geological information, various 3D geological maps, ( porosity, water & oil saturation maps etc…) were made. Preliminary assessment of the reservoir potential of the Bahregansar & Hendijan Fields shows , Sarvak formation in these two fields, have a good reservoir qualities, but other part of this district has poor reservoir qualities. This study shows , having high portions of clay mineral in the Sarvak reservoir along with lack of suitable cap rock and poor reservoir qualities , diminished reservoir potentials in this district.

    Keywords: Sarvak Formation, the Persian Gulf, Petrography Petrophysics Porosity, 3D Modeling, Hedijan & Bahregansar fields
  • Khoram abadi, Bahman Sileimani *, Hussin Sheikhzadeh Pages 57-80

    The Bangestan reservoir of Zeolaie oil field consists of Ilam, Surgah and Sarvak formations and divided into 8 zones. To construct 3D model (structural and petrophysical) needs to input the software all interpreted geophysical data, graphic well logs, and 2D maps of the reservoir and control their quality. Structural model are provided using the surfaces of top formations and well pick data. These data are input the software directly/indirectly with high potential griding process to make interpreted surfaces. Isochore map of Ilam Formation was digitized as an interpreted surface and input the model as the base contour map. Other isochore maps were plotted using the well picks and entrance depths of the reservoir zones. To provide the petrophysical model reservoir characteristics were evaluated and average porosity, and water saturation % maps provided. These maps revealed that the reservoir characteristics are improved from SE to NW in the oil field.

    Keywords: Zeolaie field, Reservoir characteristics, Bangestan reservoir, Geostatistic model
  • Navab Varnaseri, Davood Jahani *, Nader Kohansal Ghadimvand, Mohsen Pourkermani Pages 81-103

    In this research, the process of lithological changes and diagenetic processes of Asmari formation with Oligo-Miocene age has been investigated. For this purpose, 400 samples were selected and collected from a section of the Masjid Suleiman oil field and the surface section of the Asmari anticline in the Dezful depression and the Gurpi anticline in the Izeh zone. Petrographic studies revealed 18 sedimentary microfacies that were deposited on a ramp-type carbonate platform. Among the significant diagenetic processes in the region are the process of micritization, bioturbation and the influence of burrowing organisms, cementation (types of cement related to marine, meteoric and burial diagenesis environments), dissolution (meteoric and burial dissolution), dolomitization (in different phases), silicification, pyritization, phosphatization, mechanical compaction, chemical compaction, fracture and porosity. Based on the identification of the sequence boundaries and following the facies depth changes, the carbonate sequence of the Asmari formation in the subsurface section and the Asmari anticline section are introduced in the form of 3 sedimentary sequences of the third order shallowing upwards, which are the former Aquitanian, the late Aquitanian and Bordigalin belong. Among the dominant porosities in the Asmari Formation, we can mention the hole, mold and fracture porosities.

    Keywords: Asmari formation, sedimentary environment, Masjid Suleiman oil field, carbonate ramp, sedimentary sequence
  • somaye taherizade, Mohammad Vahidinia *, Mohammadhossein mahmoudi gharaii Pages 104-125

    Zagros Sedimentary basin is located in the south and southwest of Iran and Pabdeh Formation is one of the most important Cenozoic units of Zagros Sedimentary basin. In addition, Pabdeh Formation is of special importance as one of the source rocks of Zagros Sedimentary basin. In order to study the Lithostratigraphic and Biostratigraphic rocks of Pabdeh Formation, the section of Ilam dam in the northwest of Zagros sedimentary basin has been selected and sampled. 360 samples were taken, of which 260 washing samples and 100 thin section samples were prepared. Based on the studies performed on these samples, 25 genera and 105 species have been identified in the Ilam dam section. 26 biozones and 2 sub-biozones have been identified based on the biological zoning of Wade et al., 2011 in the Tethys area. Based on the identified biozones, the age of Pabdeh Formation in the Ilam dam section, Middle Danian-Early Aquitanian has been obtained. The deposits of Pabdeh Formation in the section of Ilam dam have a thickness of 764 m (beginning of Pabdeh to the beginning of Kalhor anhydrite) which includes purple shale units (2 Units), marl limestone with lower limestone, cherti limestone, marl limestone with upper limestone. The lower boundary of Pabdeh Formation in this section is conform and continuous with shales and marls of Gurpi Formation but its upper boundary with the gypsums of the Asmari formation is most likely accompanied by a disconform.

    Keywords: Biostratigraphy, Lithostratigraphy, Pabdeh Formation, Zagros sedimentary basin, Plankton foraminifera, Purple shale, Ilam dam section