فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نقد ادبی و سبک شناسی
پیاپی 14 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مختار ابراهیمی * صفحات 11-32
    مقاله ای که در پی می آید بخشی از پژوهش همه جانبه ای است که در شناخت عناصر سبکی (صور خیال، زبان، موسیقی، عناصر اجتماعی و بیانی) شعر سده دوازدهم و سیزدهم به انجام رسیده است. شعر دوره ای که به دوره بازگشت ادبی مشهور گشته، بیش ترین ظهور خود را در غزل نشان داده است. غزل این دوره بهتر از دیگر قالب های شعری از محیط اقلیمی و فرهنگی سده های دوازدهم و سیزدهم تاثیر پذیرفته و از اصالت بیش تری برخوردار است، از این جهت که شعر این دوره پرورده انجمن های ادبی بوده است بهتر آن است که شعر این دوره به نام «شعر انجمن» خوانده شود. شعر انجمن هم چون دیگر دوره های شعر فارسی از صور خیال به نحو شایسته ای بهره مند شده است. تشبیه و استعاره و کنایه و مجاز در شعر انجمن در راستای سبک ساده و روان شاعران به صراحت نشان دهنده روح مشتاق و عاشق شاعران این دوره است، روحی که گرد عشق می گردد و به تجلیات گونه گون آن دل بسته است. واقع گرایی شاعران سبب صمیمیت کلام و تصویر شاعرانه و مجذوب کردن مخاطب شده است به گونه ای که می توان گفت در راستای جریان وقوع گویی شاعران پیش از سبک هندی، شعر دوره اول بازگشت ادبی (دوره افشار و زند) در تمام زمینه های شعری از جمله تصویرپردازی و فضاسازی، از یک نوع طبیعت گرایی ساده به دور از هر گونه تصنعی حکایت می کند.
    کلیدواژگان: بازگشت ادبی، سبک، تصویر، تشبیه، استعاره، کنایه، مجاز
  • سعید بزرگ بیگدلی*، سارا حسینی صفحات 33-59
    در نقد ادبی به جنبه های مختلف متن از جمله ابعاد تاریخی، اجتماعی، زیبایی شناسی و نیز اندیشه های نهفته در لایه های زیرین متن پرداخته می شود. نقد زن محور (فمینیستی) نیز یکی از شاخه های نقد ادبی است که به بررسی رابطه متن ادبی با اندیشه ها و دیدگاه های فمینیستی می پردازد و نشان می دهد که تصویر ارائه شده از زنان تا چه حد به تصویر واقعی آنان نزدیک است. مرزبان نامه یکی از ارزش مندترین آثار ادبی فارسی است که در برخی از داستان هایش شخصیت زنانی ترسیم شده که تحلیل موقعیت آن ها در داستان، بیانگر تفکر حاکم بر اندیشه های اجتماعی دوره تاریخی خلق این اثر است. داستان های زن محور مرزبان نامه را می توان به دو دسته زن ستیز و زن ستا تقسیم نمود. داستان های دسته دوم از آن رو که صفات نیک زنان را می ستایند و غالبا تصویری کنش مند و پویا از او ارائه می دهند، از دیدگاه نقد فمینیستی داستان های ارزش مندی به شمار می آیند. در این مقاله کوشش شده است با بررسی و تحلیل این دو نوع داستان، موقعیت زنان را تا حد امکان در دوره خلق اثر، تبیین نمود.
    کلیدواژگان: شخصیت پردازی، نقد زن محور (فمینیستی)، مرزبان نامه
  • عناصر شعری در آثار مصطفی رحماندوست / مطالعه موردی؛ بررسی مجموعه های «چشمه نور» و «صد دانه یاقوت»
    سعید حسام پور، مهسا مومن نسب صفحات 61-94
    مصطفی رحماندوست از سال 1351 تا کنون، سرودن را برای کودکان و نوجوانان آغاز کرده است و به طور جدی در این حوزه فعالیت می کند. کمیت آثار انتشار یافته و فعالیت های فرهنگی او در پیوند با کودک و نوجوان وی را به یکی از مطرح ترین و جدی ترین شاعران این حوزه تبدیل کرده است. با توجه به تاثیر و جایگاهی که مصطفی رحماندوست در شعر کودک دارد، ضروری است به گونه ای علمی و دقیق عناصر شعر این شاعر بررسی و واکاوی شود تا از این طریق به شناخت و فهم بهتر و دقیق تر آثار وی کمک شود و زمینه برای رشد همه جانبه تر شعر کودک فراهم آید. در این جستار با بررسی چگونگی کاربرد عناصر شعری در دو مجموعه رحماندوست؛ «صد دانه یاقوت» و «چشمه نور»، که اولی در گروه سنی «الف و ب» و دومی در گروه سنی «ج و د» سروده شده است، برجستگی های شاعرانگی وی در گروه های سنی متفاوت ارزیابی شده و تفاوت ها و شباهت هایی در چگونگی کاربرد عناصری مانند موسیقی (بیرونی، کناری، درونی، معنوی)، تصویر، زبان و عاطفه در سروده های این دو مجموعه یافته شده است و به طور کلی قدرت و مهارت شاعر در شعرهای هریک از این گروه های سنی نمایان شده است.
    کلیدواژگان: مصطفی رحماندوست، عناصر شعری، قالب، موسیقی شعر، تصویر، زبان، عاطفه
  • فاطمه حیدری*، فرناز وفایی دیزجی صفحات 95-127
    عنصر شخصیت در روایت داستان، مهم ترین عامل طرح داستان است. داستان به وقایع مربوط به زندگی مردم می پردازد، بنابراین رمان نویس بسته به نوع رمانی که می نویسد شخصیت های داستانی خود را خلق می کند. محمود دولت آبادی از بزرگ ترین نویسندگان رئالیست ایران در رمان ده جلدی خود «کلیدر» به آفرینش بیش از صد و بیست شخصیت زن و مرد و کودک می پردازد. تعدد شخصیت ها در این رمان، آن را به بهترین منبع برای بررسی انواع شخصیت های داستانی تبدیل کرده است. این مقاله بر آن است تا شیوه ها و شگردهای شخصیت پردازی و انواع شخصیت را در رمان «کلیدر» بررسی نماید.
    کلیدواژگان: شخصیت اصلی، شخصیت فرعی، سیاهی لشکر، شخصیت صحنه
  • محبوبه خراسانی* صفحات 129-156
    در میان انواع شعر امروز فارسی، غزل پست مدرن جدیدترین دستاورد از این نوع به شمار می آید. این شیوه به دلیل ویژگی های خاصی هم چون ساختارشکنی های برآمده از رویکرد پساساختگرایی، چندصدایی بودن، بازی های زبانی و تمایزگرایی، به همراه نگاه متفاوت و کشف دنیایی جدید، در میان دیگر گرایش های شعر روزگار ما بارز و برجسته شده است. نکته این جاست که در باب غزل پست مدرن چندان بحث و تحقیقی صورت نگرفته است و در میان اظهارنظرکنندگانی که گاه به افراط می گرایند و صرفا به تحسین آن می پردازند و گروهی دیگر که آن را یکسره رد و انکار می کنند، جای نگاهی آکادمیک و به دور از پیش داوری ها و ارزش داوری ها که بتواند مسائل سبکی آن را تبیین کند، خالی است و همین امر مساله عمده پژوهش حاضر و انگیزه انجام آن است.
    کلیدواژگان: سبک شناسی لایه ای، آشنایی زدایی، غزل فارسی، پسامدرنیسم
  • بهرام خشنودی چروده*، میثم ربانی خانقاه صفحات 157-180
    پژوهش حاضر، حکایت های مرزبان نامه را با توجه به عنصر شخصیت پردازی در متون روایی، مطابق آراء روایت شناسان بررسی می کند. هدف این پژوهش آن است تا نشان دهد در شخصیت پردازی متون روایی از چه عناصر و ابزارهایی استفاده می شود؟ آیا می توان شیوه های شخصیت پردازی وراوینی را با آراء روایت شناسان معاصر مطابقت داد؟ در پیکره اصلی مقاله، به چیستی شخصیت و شخصیت پردازی، اهمیت آن در متون داستانی اشاره می شود. در ادامه، شیوه های مختلف شخصیت پردازی با تکیه بر حکایت های مرزبان نامه مورد بررسی قرار می گیرد. نویسندگان پس از بررسی شیوه ها و عناصر شخصیت پردازی در حکایت های مرزبان نامه، به این نتیجه می رسند که وراوینی از هر دو شیوه توصیف مستقیم و غیرمستقیم در شخصیت پردازی بهره برده است. اما، بسامد توصیف مستقیم بیشتر است. در توصیف غیرمستقیم به «کردار و گفتار» شخصیت ها، «محیط» و «ویژگی ظاهری» آن ها توجه دارد و در توصیف مستقیم به «نام گذاری اشخاص» خصوصا ویژگی های معنایی آن ها، «عنوان داستان ها» و عنصر «مقایسه» امعان نظر دارد و از این طریق شخصیت های حکایت هایش را معرفی می کند.
    کلیدواژگان: روایت شناسی، حکایت های مرزبان نامه، شخصیت، شخصیت پردازی، توصیف، مستقیم، غیرمستقیم
  • سمیه رشیدی*، الناز معتمدی صفحات 181-208
    نشانه شناسی از مباحث قابل تامل در عرصه نقد ادبی است. منتقد ادبی، نشانه را در متن، به مثابه عنصری معنی دار در نظر می گیرد که بر مبنای نظام های نشانه شناختی فرهنگی قابل تاویل است. به طور کلی هدف غایی نشانه شناسی کشف همین تاویل های متن است. در این رویکرد که می توان متن را به عنوان نظامی از نشانه ها دید که بازشناسی آن ها به خصوص در عرصه داستان مدرن، به شناسایی بهتر روایت می انجامد. از پرکاربردترین انواع نشانه های داستان، نماد است. هدف از این مقاله بررسی موجز انواع نمادهای موجود در داستان و هم چنین نقد عملی روایت داستان «لکه ها» از مجموعه طعم گس خرمالو اثر «زویا پیرزاد» با تکیه بر نمادهای آن است. توجه به این نکته نیز ضروری است که هدف، ارائه الگویی واحد برای همه داستان ها نیست؛ چه هر داستانی با توجه به چگونگی در هم بافته شدن نشانه های آن الگویی منحصر به خود دارد. این مقاله به روش کتابخانه ای به این نتیجه مهم دست یافت که نویسنده با استفاده آگاهانه از نمادها و نشانه ها در داستان خود می تواند نوآوری های قابل توجهی در روایت داستان ایجاد کند.
    کلیدواژگان: نشانه، نماد، روایت، نقد ادبی، داستان مدرن، زویا پیرزاد، داستان لکه ها
  • مرضیه هرمزدی*، ابراهیم رنجبر صفحات 209-236
    در این نوشته قصد داریم کارکرد، انواع و جایگاه گفت وگو را در رمان آواز کشتگان بررسی کنیم. این رمان رئالیستی در ترسیم اوضاع سیاسی- اجتماعی عصر خود و مخلد کردن مشقت های مبارزات سیاسی یک نسل اهمیت خاصی دارد. در این رمان، گفت وگو هم به عنوان یکی از مهم ترین عناصر داستان و هم به عنوان یکی از سازه های ساختار رمان و هم به عنوان یکی از راه های خلق و معرفی شخصیت ها نقش و کارکرد خاصی دارد. براهنی از انواع گفت وگوها و هم چنین از انواع کارکردهای هر یک از انواع گفت وگوها فایده هنرمندانه گرفته و برای پیش برد حوادث رمان و جلب توجه خواننده، آن را به کار گرفته است. گفت وگوها در اکثر موارد با خصایص، منش و سرشت شخصیت ها متناسب و هماهنگ است و مخاطب از زبان شخصیت، به ذهن او پی می برد. کارکرد گفت وگو در این رمان می تواند الگویی برای کارهای دیگر باشد.
    کلیدواژگان: آواز کشتگان، براهنی، رمان، عناصر داستان، عنصر گفت وگو
|
  • Dr. Mokhtar Ebrahimi* Pages 11-32
    This essay is a section of a comprehensive study which discusses stylistic elements of twelfth and thirteenth century poetry such as imagery, language, rhythm, and social and rhetorical elements. The poetry of this period, which is known as Literary " Bazgasht period, was generally represented in lyric. The lyric of this period, more than other poetic forms, was impressed by the cultural and regional atmosphere of the twelfth and thirteenth century and is more genuine. It is better to call this poetry "Anjoman" poetry. The Anjoman poetry exploited imagery deservedly like other poetry of Persian poetry. Simile, metaphor, trope, and irony in Anjoman poetry depict the eager and fond spirit of these period poets in the direction of the simple and fluent style. The spirit that seeks love and is very interested in its manifestations. The quality of being realistic provides sincerity of word and poetical images and reader's fascination, that is to say, in the direction of "voghue gooee" movement of the poetry before "Hindi style", "the first poetry of Literary" Bazgasht poetry (Afshar and zand period was full of simplicity and devoid of any artificiality in all poetical fields such as imagism and atmosphere.
    Keywords: Literary restoration, style, imagery, simile, metaphor, irony synecdoche
  • Dr. Saeid Bozorg Bigdeli*, Sara Hosseini Pages 33-59
    In literary criticism, different aspects of the script, such as historical, social and aesthetics, besides hidden ideas in the base and latent layer of script is evaluated. The feminine criticism is also one of the literary criticism branches in which the relations between literary script and feministic ideas, thoughts and views is studied, and it shows how the demonstrated image of women is close to the real image of them. Marzban-Nameh is one of the most precious literary works of this country that in some of its stories, the personality of those specific women are described by analyzing their role and position and explains the dominant thought over social thinking in that historic period when this precious work is created. The feministic stories of Marzban-Nameh can be divided into two groups of misogyny and phylogeny. The second group stories are valuable ones as the feministic criticism point of view, since it is mentioning the good attitudes of esteemed women and mostly is demonstrated by dynamic and active images of this group of women. In this paper, by investigating and analyzing on these two type of stories, it is attempted to explain the women situations in the period of creating of the work as possible as it could be.
    Keywords: personifying, feminine critic (feministic), Marzban, nameh
  • Dr. Saeid Hesaampoor, Mahsa Mo Mennasab Pages 61-94
    Mustafa Rahmandoust has started composing poems for children since 1351 and is actively working in this field. Because of the quantity of his published materials and cultural activities related to children and young people he is known as one of the most discussed and most significant poets in this area. Due to the impact and place of Mustafa Rahmandoust's poems on children's poetry, it is essential to study and examine the elements of his poems scientifically in order to understand his poems more precisely, and to assist and provide a context for development of more comprehensive children's poetry. This paper examines the use of poetic elements in two collections of Rahmandoust's poems (100 Ruby Beads) and (Light Source) in which the first one is written in age group (A and B) and the second in age group (C and D). His poetic skills in different age groups have been assessed and the differences and similarities in how the use of elements such as music (outer, side, inner, spiritual), image, language and emotion have been found inthese two collections, and generally the strength and skill of the poet in each of these age group's poems has been detected.
    Keywords: Mustafa Rahmandoust, poetic elements, templates, music, image, language, emotion
  • Fateme Heidari*, Farnaz Vafae Dizaji Pages 95-127
    Element of the plot is the most important character in the narrative. The story focuseson the events of people's lives, Thus, the type of the novelist writes a novel that creates its own fictional Character. Mahmoud Dowlatabadi is the greatest realist writer in Iran; He creates in the novel Klydar more than one hundred and twenty men,women and children Too many characters in this novel has become the best source for the study of fictional Characters. This article is based on methods and techniques of the characterization of various characters in the novel Klydar.
    Keywords: The main characters, minor characters, extra characters, scenes
  • Dr. Mahboobeh Khorasani* Pages 129-156
    Among the various Genres of contemporary Persian poems, postmodern Ghazal is the newest version. This style is distinguished because of some special reasons such as deviation, polyphony, word play (clinch) etc. It is important that we have not done serious research on postmodern poetry. Also there have been extreme comments by commentators regarding different aspects of Ghazal but to date there has been no academic research devoid of prejudices. This is the major objective of this study and the motivation to do it. To understand Postmodern Ghazal language features, one must realize how language norms and aesthetics are explained.
    Keywords: stratified stylistics, de, familiarization, Persian Ghazal (sonnet), Postmodernism
  • Dr. Bahram Khoshnoodi*, Meysam Rabbani Khaneghah Pages 157-180
    The present research studies Marzban Nameh tales considering personification and its role on narrative texts, according to the votes of those who are narrative mastered. The aim of this research is to show that what elements and tools are used in personification of narrative texts. Can we compare personification methods of Varavini to votes of contemporary people who are masters in narrative? In the main body of this research, we tried to explain personification, its importance in fictional texts and the relation between Roland Barthes theory and personification element. Then different methods in personification with a focus on Marzban Nameh tales are studied. After studying the tools and methods of personification in Marzban Nameh tales, the writer concludes that Varavini has benefited two personification; but, frequency of direct description is higher. Direct description considers action and speech of characters, environment and their external properties; and indirect description, "naming people" specially their "semantic features", "title of stories" and "element of comparison" are paid more attention and introduce characters of its anecdotes through it.
    Keywords: Narratology, Marzban Nameh tales, character, personification, description, direct, indirect
  • Elnaz Motamedi, Somayeh Rashidi* Pages 181-208
    Semantics is a very complicated subject in the literary criticism. The literary critic considers the signal as a significant part that should be considered on the basis of semantic and cultural orders. On the whole, the final aim of semantics is discovering these interpretations of the context. The main subject is that we can consider the context as an order of signals that knowing them especially in the modern fiction help to understand the narrative better. One of the most useful kinds of signals is symbol. The aim of this article is to briefly illustrate different kinds of symbols in the fiction and the practical criticism of the fiction lakkeha (Spots) from the category of Tame gase khormalu (the acrid taste of persimmon) the work of Zoya Pirzad with paying more attention on her symbols. It is important to consider that our aim is not to give the same pattern for all of the fictions because each fiction by considering the way of associating its signals has an especial pattern. In conclusion, it was found that the writer can reach a significant innovation in narrative of fiction with conscious use of Semantics & symbols.
    Keywords: Semiology, Symbol, Narrative, Criticism, Modern Fiction, Zoya Pirzad, lakkeha
  • Dr. Ebrahim Ranjbar, Marziye Hormozdi* Pages 209-236
    In this paper, different types of dialogue and their significance were studied in the realistic novel the song of the killed. The novel is significant in the depiction of social political conditions of the era in which it was written and emphasizes the troubles and efforts of a generation of political activities. Dialogue plays a key role as one of the most significant elements of the fiction, an element of structure and a way of creating and introducing the characters in the novel. Baraheni has artistically made use of different types of dialogue and their specific function to reflect the events of the novel and attract the reader's attention. In the majority of cases, dialogues are in harmony with the personality of the characters and the reader reaches the mind of the characters through their words. The function played by dialogue in this novel can be used as a model in latter works.
    Keywords: the song of the killed, Baraheni, novel, element of fiction, Conversation element