فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1395)

مجله مطالعات باستان شناسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید احمدی علیایی*، محمد اعظم زاده صفحات 1-19
    این مقاله به گونه شناسی تطبیقی نقش مایه «خدای ایستاده بر حیوان» در هنرهای باستانی بین النهرین و آسیای صغیر می پردازد و توجه ویژه خود را به تمدن هیتی از آسیای صغیر و تمدن های سومر، بابل و آشور از بین النهرین معطوف کرده است. تحلیلیافته ها نشان می دهد که وجوه اشتراک صورت بندی این نقش در تمدن های مذکور عبارت اند از: 1- والامقام بودن خدایانی که این گونه تصویر شده اند؛ 2- استفاده از این نقش برای تسری دادن اعتبار خدایان به همسر و فرزندان؛ 3- نشان دادن ارتباط نمادین بین خدا و حیوانی که روی آن ایستاده است. وجوه افتراق نیز شامل این موارد می شود: 1- تکامل این نقش در آناتولی تحت تاثیر تمدن های همسایه بود، اما در نقوش بین النهرین تا حدود بسیار زیادی متکی بر دستاوردهای فرهنگی هنری آن منطقه بوده است؛ 2- با اینکه در هر دو تمدن خدایان طوفان، خورشید و ایزدبانوها این گونه تصویر شده اند، در بین النهرین خدای کتابت و در تمدن هیتی خدای محافظ به صورت ایستاده روی حیوان مجسم شده اند؛ 3- تنوع بیشتری از حیوانات انتخاب شده برای این نقش در بین النهرین وجود دارد؛ 4- در آسیای صغیر از حیوانات به صورت واقع گرایانه و در بین النهرین از حیوانات ترکیبی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: خدای ایستاده بر حیوان، بین النهرین، آسیای صغیر، هیتی
  • بهروز افخمی، نعمت حریری، سمانه فرخی عیسوند صفحات 21-36
    انسان، اساسا موجودی اخلاقی است که در فرآیند زمان، جنبه های اخلاقی آن نمود پیدا کرده است. امروزه با جمع گرایی و فعالیت های جمعی، خواست فطری آدمی به شکل دیگری در امور و فعالیت های شغلی و حرفه ای جلوه گر شده است که تحت عنوان «اخلاق حرفه ای» از آن نام برده می شود؛ اخلاق حرفه ای در تمامی دانش ها، ضرورتی انکارناپذیر است که اصول مدون آن برای هر رشته دانشگاهی تدوین شده است؛ به طوری که فقدان آن در هر رشته ای، به آن آسیب می زند. در مجامع باستان شناسی جهان، نزدیک به سه دهه است که پژوهشگران حوزه باستان شناسی کارهای خود را مبتنی بر اخلاق حاکم در این حرفه پیش می برند. با وجود این، دانش باستان شناسی ایران که عمری هفتادساله دارد، اخلاق حرفه ای را در آموزش و عمل تجربه نکرده است! هدف این مقاله، علاوه بر تبیین جایگاه اخلاق در باستان شناسی جهان، نشان دادن فقدان جایگاه اخلاق حرفه ای در آموزش و عمل باستان شناسی ایران است. این پژوهش با رویکردی انتقادی، موضوعاتی همچون اهمیت اخلاق، پیشینه و چارچوب اخلاق در باستان شناسی، اخلاق در تئوری و عمل باستان شناسی ایران را نقد و بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: اخلاق باستان شناسی، تئوری و عمل، رویکرد انتقادی، باستان شناسی ایران
  • محسن دانا *، علیرضا نصرآبادی، هادی شریفان صفحات 37-56
    شرق ایران در این مقاله بین دو منطقه شمال شرق (تقریبا معادل با استان خراسان رضوی) و جنوب شرق (تقریبا برابر با استان های سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان) تعریف می شود که تقریبا با استان خراسان جنوبی هم خوانی دارد. با وجود آنکه دو سنگ نگاره دارای کتیبه پهلوی در لاخ مزار و کال جنگال در این منطقه قراردارد که اهمیت این منطقه را در دوران تاریخی اشکانی و ساسانی نشان می دهد، منابع تاریخی آن دوران، داده چندانی از این منطقه پیش روی نمی گذارد. بررسی های باستان شناسی در منطقه نشان می دهد که فراوانی تعداد محوطه های دوران اشکانی از دوره های دیگر چشمگیرتر است. با وجود این، هیچ محوطه ای از این دوره در منطقه کاوش و اطلاعات آن منتشر نشده است تا بتوان براساس آن، ویژگی های مادی این دوره را در شرق ایران برشمرد. در این مقاله قلعه نهبندان در حاشیه شهر نهبندان که تا سده های پیش نیز مسکونی بوده است، باتوجه به داده های کشف شده از آن، به عنوان یکی از مهم ترین محوطه های دوره اشکانی در شرق ایران معرفی می شود. از این منطقه به صورت «نه» در متن های دوران تاریخی نام برده شده است. هرچند پیش از این، دیگران درباره اهمیت شهر باستانی نهبندان سخن گفته اند، ولی محوطه باستانی دیگری را درمنطقه نه باستانیمی دانند.اینمقالهباتکیهبرکاوش هایباستان شناختی و فعالیت های مرمتی انجام شده که به شناسایی مواد فرهنگی گوناگونی منجر شده است، بر این باور است که قلعه نهبندان را باید به عنوان نه باستانی درنظرگرفت. براساس پژوهش پیش روی، نه در دوره اشکانی پایه گذاری شده است.
    کلیدواژگان: شرق ایران، دوره اشکانی، قلعه نهبندان، معماری اشکانی، شهرسازی اشکانی
  • محمد ابراهیم زارعی*، حمید عامریان، احمد نیک گفتار صفحات 57-76
    شهر باستانی اسفراین که در منابع نوشتاری به شهر «بلقیس» موسوم است، از شهرهای مهم و باشکوه ایران دوران اسلامی در ناحیه فرهنگی شمال شرقی ایران است که آثار قرون اولیه اسلامی در آن جای دارد. این مقاله با معرفی یکی از مهم ترین شاخصه های مواد فرهنگی در باستان شناسی، یعنی سفال با تکیه بر نقش، پس از تبیین و طبقه بندی سفال های این محوطه فرهنگی و مقایسه آن با سایر سفال های کشف شده در فاصله زمانی قرن دوم تا چهارم هجری، وجود کوره سفال پزی، سه پایه های سفالی و توپی های کوره را دال بر مرکزیت شهر بلقیس در میان صدها رشته آبادی منطبق بر متون کهن می داند که مجموعه این دلایل، وارداتی نبودن سفال ها را در هر یک از این مناطق ثابت می کند. نتیجه مهم دیگری که از وحدت مشهود در نقوش سفالینه های محوطه های مذکور استنباط می شود، باور هنرمندان و اعتقاد خالقان هنر به تفکرات یکتاپرستی است، لذا این وحدت عمل در حقیقت تبیین گر وحدت فکر و باور توحید است که از دل و جان هنرمندان برمی آید و در نقوش تجلی می یابد.
    کلیدواژگان: سفالینه های دوره اسلامی، شهر بلقیس، اسفراین کهن، نقوش انتزاعی
  • فهیمه شیخ شعاعی*، کمال الدین نیکنامی صفحات 77-89
    امروزه آنالیزهای ایزوتوپی، راه گشای بسیاری از مسائل مهم باستان شناسی و انسان شناسی است؛ ازجمله بازسازی رژیم های غذایی گذشته، ترسیم ردپای مهاجرت های باستانی، بررسی و شناسایی تغییرات آب و هوایی مناطق باستانی و... . مبحث مهم بررسی و بازسازی رژیم ها و عادات غذایی اقوام گذشته جنبه های گوناگونی دارد؛ برای مثال، تعیین تغییرات در رژیم غذایی که نقش مهمی در تحول زیستی بشر ایفا می کند یا آگاهی از نوع رژیم غذایی که اطلاعات بسیار مفیدی درباره سازوکارهای بقاء، سازمان های اجتماعی و اقتصادی و وضعیت سلامتی گروه های انسانی ای که در گذشته زندگی می کردند، فراهم می کند. تعیین تفاوت های موجود در منابع غذایی مورد استفاده مردان و زنان مدفون در محوطه های باستانی نیز، یکی از جنبه های گوناگونی است که این دسته از آنالیزها، سعی بر روشن سازی آن داشته اند تا با بررسی آن، به مسائل جزئی تری از مناسبات اجتماعی بین مردان و زنان باستان و روابط خانوادگی آنها راه یابند. هدف از این مقاله، بررسی چرایی و چگونگی تعیین تفاوت های جنسیتی در رژیم های غذایی با استفاده از آنالیزهای ایزوتوپی است. در همین زمینه، پژوهش حاضر به طور خاص نتایج ایزوتوپ پایدار نیتروژن 15 (N15δ) نمونه های دندانی اشخاص مدفون در یک قبرستان عصر آهن را تجزیه و تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: آنالیزهای ایزوتوپی، ایزوتوپ پایدار نیتروژن 15 (N15δ)، تفاوت های جنسیتی، رژیم های غذایی، محوطه های باستانی
  • اکبر عابدی* صفحات 91-111
    محوطه کول تپه با ارتفاع 967 متر از سطح دریا تپه ای است به وسعت تقریبی 6 هکتار و به ارتفاع 19 متر از سطح زمین های اطراف که در میان باغ ها و مزارع کشاورزی هادیشهر واقع شده است. دومین فصل کاوش در این محوطه نیز در راستای اهداف فصل نخست و به منظور روشن ساختن ابهامات جدول گاهنگاری شمال غرب ایران، مشخص ساختن نحوه سکونت در بخش های مختلف محوطه و البته پاسخ به برخی از پرسش های اساسی؛ ازجمله فرآیند گذار از دوره مس و سنگ جدید به مفرغ قدیم و چگونگی شکل گیری مراحل اولیه و بسط و توسعه فرهنگ کورا ارس در بخش های شمالی حوضه دریاچه ارومیه صورت گرفت. در این نوشتار، عمدتا سعی بر این است تا با ارائه یک لایه نگاری دقیق از معماری و مواد فرهنگی به دست آمده از دوره های مختلف و انطباق آنها با داده های تاریخ گذاری مطلق بتوان به برخی از پرسش های اساسی این حوزه فرهنگی پاسخ گفت. بر مبنای نتایج به دست آمده از فصل های اول و دوم کاوش کول تپه، مشخص شد که این محوطه دارای آثار فرهنگی از دوره های مس و سنگ قدیم (فرهنگ دالما)، مس و سنگ میانی و جدید 1– 3، مراحل شکل گیری و کورا ارس I، مفرغ میانی و جدید، عصر آهن III، اورارتویی و هخامنشی است.
    کلیدواژگان: کول تپه هادیشهر، فرهنگ کورا، ارس، فرهنگ دوره آهن و برنز، سفال های کاه رو، مس، سنگی متاخر
  • جواد علایی مقدم *، سید رسول موسوی حاجی، رضا مهرآفرین صفحات 113-132
    براساس متون تاریخی، در دوران هخامنشی در سیستان که آن زمان «درنگیانا» یا «زرنکه» نامیده می شد، اقوامی توانمند و ثروتمند می زیستند که در زمان لشکرکشی کوروش هخامنشی به شرق، با فرستادن مقدار زیادی آذوقه، به وی یاری رساندند و از آن پس به قوم «اورگانا» (اورگت) به معنی نیکوکار و یاری رسان شهرت یافتند. با شروع مطالعات باستان شناسی در سیستان و کشف چند محل هخامنشی (دهانه غلامان و سرخ داغ)، یکی از مهم ترین پرسش های باستان شناسی مطرح در منطقه، محل زندگی قوم اورگت بود؛ به طوری که هر یک از پژوهشگران، دهانه غلامان و یا سرخ داغ نادعلی را به عنوان مامن آنها معرفی کردند، البته در حد نظریه و فاقد ادله کافی. با بررسی باستان شناختی سیستان و شناسایی محوطه های جدید هخامنشی زوایای تازه ای درباره باستان شناسی و تاریخ منطقه گشوده شد و امکان پژوهش علمی تر در زمینه مکان های تاریخی همانند محل استقرار اورگت ها فراهم آمد. در این پژوهش که بر مطالعات میدانی باستان شناسی و همچنین رهیافت تاریخی استوار است، با تکیه بر ویژگی های سرزمین اورگت ها در متون تاریخی و مقایسه و تطبیق آن با شواهد باستانی محوطه های سیستان، تلاش شده تا از یک سو محل واقعی استقرار اورگت ها مشخص و از سوی دیگر هویت واقعی مکان های باستانی مربوط به دوران هخامنشی سیستان آشکار شود.
    کلیدواژگان: سیستان، اورگت ها، استقرارهای هخامنشی، دهانه غلامان، سرخ داغ نادعلی
  • امید عودباشی*، عطا حسن پور صفحات 133-149
    استفاده از برنز در تولید اشیاء در عصر آهن، در نواحی مختلف ایران معمول بوده و طی کاوش ها مجموعه های بزرگی از اشیاء برنزی متعلق به این دوره به دست آمده است. بسیاری از این اشیاء در ناحیه لرستان به عنوان اشیاء آیینی از گورهای محوطه های عصر آهن به دست آمده اند. در این مقاله تعدادی از اشیاء به دست آمده از گورستان عصر آهن باباجیلان پیشکوه لرستان مورد مطالعات آزمایشگاهی قرارگرفته اند. به این منظور، روش های متالوگرافی و آنالیز عنصری با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی مجهز به آنالیز اسپکتروسکوپی پراش انرژی پرتو ایکس (SEM-EDS) به کارگرفته شدند. نتایج مطالعات نشان داد که اشیاء مورد مطالعه از برنز قلعی با میزان قلع متنوع ساخته شده اند. این پدیده در برنزهای عصر آهن، موضوعی معمول بوده و نشان دهنده عدم کنترل میزان قلع در فرآیند تولید برنز است. آنالیز ریزساختار نمونه ها بیانگر وجود آخال های سولفیدی و گویچه های سربی پراکنده است. مطالعات متالوگرافی نشان داد که به منظور شکل دهی و ساخت، از چرخه متناوب کار سرد و تابکاری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: عصر آهن، باباجیلان، برنز، آخال های سولفیدی، تابکاری
  • شراره فرخ نیا * صفحات 151-170
    در این پژوهش موقعیت محوطه های شناسایی شده در دشت بسطام با توجه به عوامل محیطی و چشم انداز طبیعی آنها بررسی شد. به منظور تجزیه و تحلیل فضایی، اطلاعات به دست آمده از متغیرهای محیطی و عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری محوطه ها مطالعه شدند و در نهایت مدل پیشنهادی پیش بینی استقرارهای باستانی در قسمت هایی که بررسی باستان شناختی نشده بودند ارائه گردید. براساس نتایج به دست آمده، 70درصد از محوطه های شناسایی شده در محدوده ای قرارگرفته اند که این محدوده با ضریب احتمال خیلی زیاد مستعد داشتن مکان های باستانی است. 20 درصد از این محوطه ها در محدوده ای با ضریب احتمال زیاد و 10درصد در محدوده ای با ضریب احتمال متوسط قرارگرفته اند. نتایج حاصل از این مدل پیش بینی، تاییدی بر میزان تاثیر متغیرهای محیطی بر شکل گیری استقرارهای باستانی است.
    کلیدواژگان: مدل پیش بینی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، چشم انداز، بسطام
  • ابراهیم قزلباش، محمد جواد جعفری *، نوروز رجبی، کورش محمدخانی صفحات 171-190
    گورستان تاج امیر بر دامنه جنوبی رشته کوه دنا و در شرق یاسوج در استان کهگیلویه و بویراحمد جای دارد. این گورستان به دنبال پی ریزی ساختمان کتابخانه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در 1388 شناسایی شد. ساخت و سازهای گسترده دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در دهه 80 خورشیدی سبب تخریب بخش هایی از این گورستان شد. پراکندگی گورهای تخریب شده در گستره ای بیش از هفت هکتار است و آنچه امروزه از گورستان باقی مانده کمتر از سه هکتار است. کاوش و مستندنگاری شانزده گور در بخش شمالی گورستان و بررسی ژئوفیزیک به وسعت دو هکتار از نتایج فصل نخست بود. پوشش قلوه سنگی و خرپشته ای فضای چاله تدفین، دیواره سنگ چین چاله تدفین، ورودی چاله تدفین، تاج یا نشانه گور و فضای جلوی ورودی چاله تدفین، واحدهای ساختاری گوناگون هر گور بودند که در روند گزارش آنها به صورت جداگانه توصیف و مستندنگاری شدند. هدایای تدفینی در بردارنده ظروف سفالی، فلزی و سنگی، ابزارهای سنگی، زیورآلات و جنگ افزارهای مفرغی و سنگی بودند. به نظر می رسد بر اساس شواهد باستان شناختی می توان گورستان تاج امیر را یکی از گورستان های اقوام یا گروه های کوچ رو عیلامی نیمه نخست هزاره دوم پ.م دانست.
    کلیدواژگان: گورستان تاج امیر، باستان شناسی عیلام، گورهای سنگی، کاوش نجات بخشی، بررسی ژئوفیزیک
  • عاطفه یداللهی هفشجانی *، حمیدرضا بخشنده فرد، فرشید ایروانی قدیم صفحات 191-204
    کورگان ها از شیوه های تدفین اقوام مهاجر اوراسیا هستند که اخیرا در ایران مورد حفاری باستان شناسی قرارگرفته اند. کورگان های جعفرآباد در 1389 مورد کاوش های باستان شناسی قرارگرفت. براساس فصل اول این کاوش ها، از حفاری های کورگان های جعفرآباد 54 شیء مفرغی به دست آمده است که بخش اعظم آنها را زیورآلات تشکیل می دهد. بیشتر زیورآلات مفرغی این فصل، از کورگان شماره هشت این محوطه به دست آمده که در میان آنها دو النگو شناساییشدهاست.در این پژوهش با استفاده از روش های میکروسکوپ الکترونی روبشی مجهز به دستگاه آنالیز عنصری، طیف سنجی جذب اتمی، رادیوگرافی پرتو ایکس و متالوگرافی؛ نوع آلیاژ، ترکیب شیمیایی و تکنیک ساخت این دو النگو مطالعه شد. آلیاژ به کاررفته در ساخت این آثار مفرغ بود. ریزساختار این النگوها بیانگر فرآیندی پیوسته از چکش کاری و تاب کاری است که برای ساخت آنها طی شده است. تصاویر رادیوگرافی نیز چکش کاری این آثار را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: اشیاء مفرغی، کورگان های جعفرآباد، قبایل اوراسیا، متالورژی اشیاء باستانی، میکروسکوپ الکترونی
  • افشین یزدانی*، بهمن فیروزمندی شیره جین صفحات 205-223
    بازخوانی گل نوشته های باروی تخت جمشید در زمان داریوش بزرگ، بایگانی های هم زمان با کوروش بزرگ در سرزمین میان رودان به همراه گزارش های تاریخی زمان اسکندر، هریک با نام هایی نزدیک به هم، به وجود موقعیت و مکان جغرافیایی مهم از دوران هخامنشی با ساختمان های شاهی و اهمیت سیاسی، اداری و بازرگانی در کرانه شمالی خلیج فارس شهادت می دهند. بر این اساس، مقاله حاضر با هدف بازشناسی موقعیت و جایگاه محل مورد نظر در مرحله نخست، ضمن بررسی منابع و اسناد نوشتاری مورد اشاره، به این نتیجه می رسد که منظور تمامی آنها جایی در محدوده مثلث برازجان، بوشهر و گناوه امروزی و بر کرانه خلیج فارس بوده است. در ادامه و با توجه به داده های حاصل از بررسی ها و کاوش های باستان شناختی، جلگه برازجان تا خط کرانه، بهعنوان بهترین گزینه برای مکان یابی محوطه هخامنشی مورد بحث که از آن با نام هایی چون تموکن، تخمکه و تئوکه نام برده شده، پیشنهاد و معرفی شده است. به عقب بردن پیشینه فعالیت های ساختمانی از داریوش به کوروش بزرگ با تلاش برای گاهنگاری دقیق تر کاخ های کشف شده، ادعای بندرگاه بودن تموکن در پاره ای از اسناد نوشتاری و تضاد این مهم با جایگاهی که در نهایت برای شهر تموکن براساس یافته های باستان شناختی پیشنهاد شده است، به همراه انتساب تمامی کاخ های کشف شده به کوروش بزرگ، درحالی که گل نوشته ها به فعالیت های ساختمانی داریوش بزرگ در تموکن اشاره دارند، از مهم ترین مسائل پیش روی پژوهشگر در مطابقت و همخوانی اسناد نوشتاری با یافته های باستان شناختی به شمارمی رود.
    کلیدواژگان: تموکن، تئوکه، خلیج فارس، برازجان، هخامنشیان
|
  • Saeed Ahmadi Oliaei *, Mohammad Azamzadeh Pages 1-19
    This paper discusses the adaptive typology of the motif “the standing god over the animal” in ancient arts of Mesopotamia and Asia Minor. The focus of attention is on Hittite civilization from Asia Minor and Babylonian, Sumerian, and Assyrian civilizations from Mesopotamia. The analysis of the results indicates that the common conformational characteristic of this motif in the aforementioned civilizations include: 1- the eminence of gods depicted as such. 2- Using this motif to generalize the credibility of gods to the wife and children. 3- Showing the symbolic relationship between the god and the animal standing over it. Furthermore, the dissimilarities of the motif between the civilizations are in this manner: 1) the evolution of this motif was in the Anatolia under the influence of neighboring civilizations, however, in Mesopotamian motifs this evolution was very much dependent on cultural and artistic achievements of that region. 2) While in both civilizations, the sun and storm gods as well as goddesses are depicted as such, the scribal god in Mesopotamia, and protective god in Hittite civilization are depicted as a standing figure over the animal. 3) There are a wide variety of animals selected and existed for this motif in Mesopotamia. 4) In Asia Minor, animals are depicted realistically while in Mesopotamia hybrid animals are used.
    Keywords: god standing on an animal, Mesopotamia, Assyria, the Hittites
  • Behrouz Afkhami *, Nemat Hariri, Samaneh Farokhi Eisvand Pages 21-36
    Human, is basically moral inventory, that it has found its ethical aspects in the process of time. Today, with pluralism and social activities, the natural desire of man to another in matters of employment and professional activity, which is manifested as "professional ethics" is mentioned. Professional ethics in all knowledge is an undeniable necessity that its rules have been developed for each academic knowledge, so the lack of it, is the scientific damage. In Archaeological circles of the world, close to three decades, Archaeological researchers based their works on ethics governing on the profession of Archeology in advance. However, Archaeological knowledge of Iran that it has the seventy years of life, professional ethics and practice in education has not been experienced! The purpose of this article in addition to the determination of the ethics position in the world of Archeology is showing the lack of professional ethics in the teaching and practice in Archaeology of Iran. This research reviewed issues such as the importance of ethics, the history of ethics and morality in Archeology, theory and practice of ethics in Archaeology of Iran and concluded that there is no constructive engagement and mutual cooperation between colleagues Archaeologist, Archaeologists and people.
    Keywords: Ethics of Archaeology, Theory, Practice, Critical approach, Archaeology of Iran
  • Mohsen Dana*, Alireza Nasr Abadi, Hadi Sharifan Pages 37-56
    In this article, the Eastern Iran defines a region where situated between northeastern (equal Khorasan Razavi Province) and southeastern Iran (approximately equal Sistan & Baluchestan, Kerman and Hormozgan Provinces). The eastern Iran coincides with Southern Khorasan province. The archaeological research in Eastern Iran is very poor particularly in prehistory and historical periods. Unfortunately, any historical periods site such as Parthian Dynasty has been excavated and published therefore there are not material properties and characteristics of Parthian period in this region. In this article, Nehbandān castle is introduced as one of the most important evidence of the Parthian period in the Eastern Iran where located suburb of Nehbandān town according to new data. This area is mentioned in history texts as Neh. However others had previously insisted about the importance of the ancient Nehbandān town but they had proposed another ancient archaeological site in the region as ancient Neh. In this paper, based on archaeological excavations and restoration works were carried out which resulted in the recognition of diverse cultural material, Nehbandān castle is suggested as ancient Neh.
    Keywords: Eastern Iran, Parthian Period, Nehbandān Castle
  • Mohammad Ibrahim Zareyi *, Hamid Amerian, Ahmad Nikgoftar Pages 57-76
    The ancient city of Isfarayen, known as “Bolqays” in literatures, is one of the most important and magnificent cities of Iran during the early Islamic ages. It is located in north eastern cultural part of Iran with remnants regarding to early Islamic centuries. This research considers the existence of ceramic filling furnaces, earthen tripods and hub stoves as an evidence of centrality of Bolqays among hundreds of villages in accordance with ancient literatures, following explaining and categorizing potteries in this cultural area and comparing them with other discovered potteries during the second century to forth Hijri century, by introducing one of the most important cultural material indicators in archeology, which according to these evidences describes that potteries are totally depended on figures. Thereby these potteries are not considered as imported materials in these areas. Other important result deducted about potteries available in these regions is the belief of artists and faith of artifice creators in monotheism thoughts, therefore the underlying unity of actions is actually considered as an explanation for unity of thoughts and monotheism faith which is originated from hearts and souls of handicrafts and it is reflected in figures.
    Keywords: Islamic Age Potteries, Bolqays City, Ancient Isfarayen, Abstract Figures
  • Fahime Sheikhshoaee *, Kamal, Aldin Niknami Pages 77-89
    Nowadays, the isotopic analysis solves many important issues in archeology and anthropology including the reconstruction of past diets, tracing the footsteps of the ancient migrations and recognition of climatic change. Important topics of the past regime and dietary habits of ethnic groups cover many aspects of human life as determination of changes in the dietary systems plays an important role in the mechanisms of survival, social and economic organizations of past societies. Determination of differences in food sources of men and women of past archaeological sites can be used not only for the characterization of the various dietary systems of past humans but to identify the social status of gender as well as underlying family relations. The purpose of this paper is to investigate how isotopic analysis work to determine gender differences in dietary systems. For this through this study we specifically used the results of stable isotope nitrogen (δ15N) analysis of teeth samples recovered from the people buried in an Iranian Iron Age cemetery.
    Keywords: Isotopic analysis, Stable isotope nitrogen (?15N), Gender differences, Ancient dietary systems
  • Akbar Abedi * Pages 91-111
    The site of Kul Tepe is located near the city of Hadishahr, is an ancient multi-period tell about 6ha in extent and rises 19m above the surrounding land. At this site, the second season of archeological excavation primarily aimed to clarifying the chronology, settlement organization, and respond to some of the fundamental questions such as the transition process from Late Chalcolithic to Early Bronze Age, identifying different cultural horizon including Proto-Kura-Araxes and Kura-Araxes I period and also outlining cultural condition of the region during prehistoric and historic periods. The present paper is intended to expose briefly the main stratigraphic, architectural and material data from the site. Based on the results of the first and second season of excavation, it was distinguished that Kul Tepe possessed cultural material from Late Neolithic/Early Chalcolithic (Dalma), Late Chalcolithic (Pisdeli=LC1; LC­ 2 and 3=Chaff-faced Ware), Proto-Kura-Araxes and Kura-Araxes I, Early, Middle, Late Bronze Age, Iron III, Urartian and Achaemenid periods.
    Keywords: Kul Tepe Excavation, Late Chalcolithic, Bronze, Iron Age Culture, Chaff, faced Ware, Kura, Araxes Culture
  • Javad Alaei Moghadam *, Seyyed Rasool Mousavi Haji, Reza Mehrafarin Mehrafarin Pages 113-132
    Based on the historical texts from the Achaemenian Empire, there have been tribes living in Sistan known as Drangiana or Zaranka. According to the texts these tribes assisted Cyrus by sending food and since then they were called Givers (assisters). Archaeological studies in Sistan introduced some places such as (Dahaneh-ye Qolaman (the Slaves’ Valley) and Surkh Dagh) to be as the settlement site of Evergetáe but there have been no reliable evidence for such suggestions. By conducting an archaeological study in Sistan we tried to locate several new Achaemenian areas, by which we explored new data which enable us to identify the actual location of Evergetáes. In this research comparison made on the characteristics of Evergetáes as mentioned in the written sources on one hand and archaeological specifications of the sites across the different parts of Sistan on the other hand we suggest an alternative location for the Achaemenian Evergetáe in the Sistan plain.
    Keywords: Sistan, Everget?e, theAchaemenian Settlements, Dahaneh, ye Qolaman?, SurkhDagh of Naad, i Ali
  • Omid Oudbashi *, Ata Hasanpour Pages 133-149
    Applications of bronze alloy to produce different decorative and ritual objects have been commonplace during the Iranian Iron Age. A large number of bronze objects from the second and first millennia BC are discovered from archaeological excavations. Many of these objects were found from the Iron Age graveyards and sanctuaries of Luristan region. In this paper, some bronze objects discovered from Baba Jilan Iron Age graveyard, Pish-i Kuh of Luristan, are examined by analytical methods. For this purpose, metallography and SEM-EDS methods are employed to identify alloy composition and microstructure of bronze samples. The results showed that all samples are made of variable tin content bronze alloy. The variable tin content is a common event in Iron Age bronze objects and proves that an uncontrolled alloying method has been used to make bronze alloy. Analysis of different fine phases scattered in the microstructure of samples showed that they are sulphidic inclusions as well as lead globules. On the other hand, metallographic observations revealed that cycles of cold working and annealing are used to shaping and manufacturing the objects.
    Keywords: Iron Age, Baba Jilan, Bronze, Sulphidic Inclusion, Annealing
  • Sharareh Farokhnia * Pages 151-170
    To obtain the site location modeling and patterning archaeological data to extract settlement pattern, GIS spatial analysis methods have been chosen for the study of Bastam plain. By using the GIS, predicting the suitable location for archaeological sites in the Bastam plain was created. Aggregation of different data through the archaeological survey and integration of environmental data were evaluated by using a predictive weight. The final results of site probability modelling were obtained based on the environmental factors. The simple, visual evaluation of the results indicates that 70% of the archaeological sites felt within the very high probability, 20% in the high probability and 10% in the medium probability zones in the corresponding predictive map. Based on the current field research and previous archaeological projects, it is argued that during the phase of early village including the Neolithic and Chalcolithic periods settlements appeared to have been distributed densely across the area while the Bronze Age sites indicated a sharp decrease in the occupansions resulted in a sparse distributions of settlement areas.
    Keywords: Predition Modelling, GIS, Landscape, Bastam
  • Ebrahim Ghezelbash, Mohammad Javad Jafari *, Nowrooz Rajabi, Korosh Mohammadkhani Pages 171-190
    Taj Amir Cemetery is located in southern side of Dena Mountain and east of Yasouj city in Kohgiluyeh and Boyerahmad Province. The cemetery was discovered in 2009 during the construction of Yasuj medical university. About 7 hectares of cemetery were destroyed and only 3 hectares remained intact. During an excavation project 16 graves were explored in the north of cemetery and geophysical survey to distinguish the extent of graveyards carried out in an about 2 ha. The most important structural features of the graves include, using rabble stone inside the chamber, placing a large stone in the southern parts of the graves as a symbol as well as constructing an entrance to the burial chamber. Pottery, bronze and stone objects were placed near the body might be functioned as burial gifts. According to archaeological evidence it seems probable that Taj Amir Cemetery may be related to the nomadic populations of about 2000 B.C. The present report summarizes the findings during the 1st season of excavation carried out in this cemetery.
    Keywords: Taj Amir Cemetery, Elamite Period, Burial Structure, Rescue Excavation, Geo, Physical Survey
  • Atefeh Yadollahi *, Hamidreza Bakhshandeh Fard, Farshid Iravani Ghadim Pages 191-204
    “Kurgans”, which have recently been explored during an archeological excavation in Iran, contain graves where Eurasian used to bury the corps of their dead people. The Kurgans in Jafarabad (in East Azerbayejan, Iran) were excavated by archeologists in 2011.According to the reports of the first phase of the excavations of Jafarabad, a total of 54 bronze objects were discovered the majority of which were ornamental objects.Most of these objects were explored from Kurgan no. 8 of this archaeological site including two bangles. In this research, SEM-EDS, AAS, X-Ray radiography, and metallography were applied to identify alloying composition and shaping techniques. Results showed that the bangles have been made from tin bronze. Based on microstructure, it can be concluded that an alternating operation has applied for shaping these objects. Radiographic images also confirmed the application of hammering techniques in the production of these objects.
    Keywords: Bronze Objects, Jafarabad Kurgan Bangles, Eurosian Tribes, Ancient Object Metallography, SEM, EDS Experimental Studies
  • Afshin Yazdani *, Bahman Firouzmandi Shireh Jin Pages 205-223
    The Persepolis clay tablets (dating back to Darius the Great) and the Mesopotamian archives from the time of Cyrus the Great as well as the historical reports from the time of Alexander the Great, each mentions a geographical location embracing political, official and trading importance somewhere on the northern coast of Persian gulf. The present paper at the first step aims at representing the most probable geographic situation for locating the mentioned sites by reviewing all existing textual resources. We conclude through this reviw that all actual location of some mentioned sites to a certain extent may be located inside the triangle of Bushehr, Borazjan and Ganaveh districts. Then at the second part by comparing textual sources with archaeological evidence we suggested that the most probable place for the Tamukkan, Tahmakah or Taoke would be located in somewhere in Borazjan plain which has been served as a port in the complex system of marine routes during the Achaemenids connecting the farthest parts of the empire especially the southern side of the Persian Gulf with Makka in the modern Omman.
    Keywords: Tamukkan, Taokah, Persian Gulf, Borazjan, Achaemenids