فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1392)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1392)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/04/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید رضاسیدجوادین صفحه 186
  • حمید یعقوبی*، حمیدرضا حسن آبادی، حمید پیروی، حمید پورشریفی، سعید اکبری زردخانه، حسن حمیدپور، ناصر صبحی قراملکی، اصغر هادوی، زهرا کاویان، محمدرضا حشمتی، مرضیه رضوی صفحه 187
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت گرایش به نماز خواندن در بین دانشجویان مونث و مذکر در سطح دانشگاه های کشور انجام شد.
    روش
    روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی از نوع پیمایش بود. شرکت کنندگان 2376 دانشجوی رشته ها و مقاطع مختلف تحصیلی 11 دانشگاه دولتی بودند که به پرسشنامه های ویژگی های جمعیت شناختی و گرایش به نماز پاسخ دادند. با تحلیل عاملی پرسشنامه گرایش به نماز، گویه ها به چهار مولفه شامل گرایش به نماز، آثار نماز، اجتناب از نماز و امام جماعت دسته بندی شدند. تفاوت این چهار مولفه و نمره کل پرسشنامه در متغیرهای جمیعت شناختی رشته تحصیلی، جنسیت، وضعیت تاهل، نوع پذیرش در دانشگاه، سال چندم تحصیلی، مقطع تحصیلی، سهمیه پذیرش و محل سکونت فعلی دانشجویان مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی از معنادار بودن (05/0>p) تفاوتها در میزان گرایش به نماز در بین دخترها و پسرهای دانشجو، بین رشته های مختلف تحصیلی و سایر متغیرهای گروه بندی بود. همچنین یافته ها نشان داد که گروه مجرد نسبت به گروه متاهل در مولفه های توجه به نقش امام جماعت میانگین نمره بالاتری به دست آوردند. پسرهای مجرد نسبت به پسرهای متاهل ادراک مثبت تری به نقش امام جماعت دارند. پسرهای مجرد و متاهل در میزان گرایش به نماز مشابه هستند؛ در حالی که دخترهای متاهل بیش از دخترهای مجرد به طرف نماز گرایش نشان می دهند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد، در مولفه های نقش امام جماعت، گرایش به نماز، تصور مثبت به آثار نماز و نمره کل مقیاس گرایش به نماز، گروه مونث نسبت به گروه مذکر از میانگین نمرات بالاتری برخوردارند؛ در حالی که در مورد مولفه اجتناب از نماز و ادراک خنثی به آثار نماز، وضعیت بر عکس است. این نشان می دهد که دخترها نسبت به پسرها به نماز گرایش بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: دین، نماز، گرایش به نماز خواندن، دانشجویان
  • فاطمه سفیدی*، رویا مافی، فاطمه قدیمی، مریم طاهرپور صفحه 217
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر رعایت حجاب بر عزت نفس در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 1388 بود.
    روش
    روش مورد استفاده در این پژوهش، پیمایشی بوده است که نمونه آماری پژوهش شامل 100 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین؛ 50 نفر با پوشش مناسب و 50 نفر با پوشش نامناسب بودند. این افراد به صورت تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه عزت نفس آیزنک(1976) را تکمیل کردند.
    dافته ها: نتایج پژوهش نشان داد افرادی که از نمرات عزت نفس بالاتری برخوردارند، به حجاب بیشتر اهمیت می دهند. بین عزت نفس و رتبه تولد و رشته تحصیلی، رابطه معنادار یافت شد اما بین مقطع تحصیلی و وضعیت تاهل و ترم تحصیلی دانشجویان و عزت نفس، رابطه معناداری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    رعایت حجاب، زمینه ساز بهداشت روانی بوده، دارا بودن حجاب مناسب، نشان دهنده عزت نفس بالای دانشجویان است. لذا زمینه سازی انجام فعالیتهای فرهنگی می تواند ضمن ایجاد فضای دانشجویی با نشاط و با عزت نفس بالا، محیطی امن و عاری از هر گونه معضلات فرهنگی و اجتماعی از جمله بدحجابی باشد.
    کلیدواژگان: حجاب، عزت نفس، دانشجویان
  • محمد تابان، بهزاد جوانمرد*، اسفندیار محمدی، سیدمهدی ویسه صفحه 229
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین رهبری معنوی و انگیزش شغلی کارکنان دانشگاه ایلام انجام شده است.
    روش
    روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان دانشگاه ایلام به تعداد 420 تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه مورد نظر 200 نفر در نظر گرفته شد. برای انتخاب نمونه های مورد نظر از روش تصادفی ساده استفاده شد. جهت سنجش رهبری معنوی، از پرسشنامه رهبری معنوی فرای و همکاران(2005) و برای سنجش انگیزش شغلی، از پرسشنامه انگیزش شغلی نئو و باچبر(1997) استفاده شد. در تعیین روایی و پایایی نیز پرسشنامه طراحی شده در اختیار چند نفر از اساتید دانشگاه ایلام قرار گرفت و پس از اصلاحات لازم و تغییر برخی سوالات، روایی پرسشنامه مورد تایید واقع شد. برای تعیین پایایی، تعداد 30 پرسشنامه توسط کارکنان دانشگاه ایلام تکمیل و ضریب کرونباخ آلفا محاسبه شد(83/0 =). به منظور تجزیه و تحلیل داده های از نرم افزار آماری اس.پی.اس.اس- 16 و به طور خاص از آزمونهای ضرایب همبستگی و رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین چشم انداز سازمانی، عشق به نوعدوستی، ایمان به کار، معناداری در کار و ایمان دینی، با انگیزش کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که رهبری معنوی، عاملی مهم در ایجاد و افزایش انگیزش شغلی کارکنان محسوب می شود.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، رهبری، رهبری معنوی، دانشگاه ایلام
  • نقش دین در جهت دهی به مصرف موسیقی / مطالعه موردی: دانشجویان دانشگاه مازندران
    مهرداد کاظمیان، قربانعلی ابراهیمی، زهرا همتی* صفحه 249
    هدف
    پژوهش حاضر در پی بررسی اکتشافی نقش دین و دینداری دانشجویان در مصرف انواع مسئولیت پذیری گونه های موسیقایی بود.
    روش
    پژوهش حاضر با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است و داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده اند. حجم نمونه آماری از طریق فرمول کوکران، 373 نفر برآورد شد که به منظور افزایش دقت، به 400 نفر افزایش یافت. در این پژوهش از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای استفاده شده است.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد دین می تواند افراد را از مصرف گونه های غربی مانند تکنو، رپ و هوی متال بازدارد و مصرف گونه هایی به ظاهر ایرانی که رنگ و بوی غربی دارد را محدود کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت موجود، به نظر می رسد ارزشها، نمادها و انتقادهای دینی از ایدئولوژی مصرف گرایی بی حد و حصر و تجمل گرایانه می تواند چاره ساز باشد. پژوهش حاضر نشان داد که دینداری می تواند در جهت دهی و بازدارندگی از مصرف بعضی از گونه های موسیقی، تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: مصرف فرهنگی، دینداری، مصرف موسیقی، گونه موسیقایی
  • محمد امینی*، حمید رحیمی، معصومه صالحی، سمیه موسوی صفحه 271
    هدف
    هدف این مقاله، بررسی مسئولیت پذیری دانشجویان دانشگاه کاشان بوده است.
    روش
    روش مورد استفاده در این تحقیق، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه کاشان بود که از میان آنها 149 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. در تحقیق حاضر از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شده است. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته مسئولیت پذیری در قالب 42 گویه بسته پاسخ با طیف پنج درجه ای لیکرت بود. روایی محتوایی و سازه پرسشنامه توسط افراد متخصص مورد تایید قرار گرفت و ضریب پایایی آن، با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 86/0 برآورد شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح استنباطی (آزمون t تک نمونه ای، آزمون t مستقل، تحلیل واریانس) با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد: میانگین هر یک از مولفه های مسئولیت پذیری بالاتر از حد متوسط است. بین میزان مسئولیت پذیری دانشجویان بر حسب جنسیت، تفاوت معنادار وجود ندارد؛ اما این تفاوت بر حسب رشته تحصیلی و مقطع تحصیلی معنادار است.
    نتیجه گیری
    دانشجویان تمایل دارند هر کاری را به بهترین نحو انجام دهند و به موقع تمام کنند؛ به قوانین دانشگاه پایبند و متعهدند؛ خود را در حفظ اموال عمومی دانشگاه مسئول می دانند. همچنین دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به عنوان مهم ترین و اساسی ترین اشکال سرمایه گذاری در نیروی انسانی، باید برای آموزش و تقویت مهارتها و قابلیتهای اجتماعی و از جمله مسئولیت پذیری در عرصه های فردی و اجتماعی تلاش کنند.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، خودمدیریتی، نظم پذیری، سازمان یافتگی، پیشرفت گرایی
  • علی فرهادی، یزدان موحدی*، معصومه موحدی صفحه 297
    هدف
    عملکرد تحصیلی دانشجویان و عوامل تاثیرگذار بر آن، همواره مورد توجه دانشگاه ها و موسسات آموزشی بوده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط شادی، سلامت عمومی و افقهای زمانی با عملکرد تحصیلی بوده است.
    روش
    در این مطالعه همبستگی، 317 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان به روش سرشماری به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه شادی آکسفورد، پرسشنامه افقهای زمانی و پرسشنامه سلامت عمومی بود. برای اندازه گیری عملکرد تحصیلی دانشجویان، از معدل نیمسال آنان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شادی، افقهای زمانی (به ویژه زیرمقیاس طرح ریزی برای آینده) و سلامت عمومی، سهم معناداری در پیش بینی عملکرد تحصیلی دانشجویان داشتند. همچنین بین عملکرد تحصیلی، سلامت عمومی (سلامت عمومی کلی و زیرمقیاس اختلال عملکرد اجتماعی) و افقهای زمانی دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری به دست آمد. اما بین میزان شادی در دو جنس، تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط شادی، سلامت عمومی و افقهای زمانی با عملکرد تحصیلی، لازم است برنامه هایی در جهت بالا بردن سطح سلامت روانی دانشجویان و فراهم آوردن محیطی شاد در فضای دانشگاه اجرا شود.
    کلیدواژگان: شادی، افقهای زمانی، سلامت عمومی، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • ناهید دهقان عفیفی، فرزانه چاوش باشی* صفحه 315
    یکی از مسائل مورد توجه متولیان و مدیران فرهنگی جوامع، بحث دین و دینداری در جامعه است.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی الگوهای دینداری در میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه بوده است.
    روش
    جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی فیروزکوه در سال تحصیلی 91-90 بود که نمونه ای به حجم 370 نفر به روش طبقه ای و تصادفی انتخاب شدند. با کمک گرفتن از برخی نظریه های حوزه جامعه شناسی دین و با استفاده از الگوی گلاک و استارک، در شش بعد اعتقادی، مناسک دینی، تجربه دینی، محرمات دینی، پیامدی و دانش دینی، الگوهای دینداری بررسی شده و سپس با نگاهی به علم مدیریت و به خصوص مدیریت فرهنگی، ضمن ارائه تصویری از وضعیت موجود دینداری، راهکارهای مدیریتی مناسب جهت ارتقای آن تبیین شده است.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان می دهد که وضعیت دینداری در بعد اعتقادی و مناسک دینی در سطح مورد قبول، در بعد تجربه دینی در سطح متوسط به بالا، در بعد محرمات دینی در سطح متوسط و در بعد پیامدی دینی و دانش دینی در سطح مورد قبول است.
    نتیجه گیری
    وضعیت دینداری در بین دانشجویان فیروزکوه در حد مطلوبی است.
    کلیدواژگان: الگوهای دینداری، اعتقادات، مناسک، پیامدهای دینی و محرمات دینی، تجربه و دانش دینی
  • سیده زهرا میرباقری*، مرضیه ابراهیمی صفحه 339
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی هنجارشکنی ازدواج و علل آن بوده است. چارچوب نظری پژوهش، برگرفته از نظریه چلبی است.
    روش
    روش مورد استفاده در این پژوهش، روش کمی با فن پرسشنامه و حضور 117 نفر از افراد 18 تا 35 ساله شهر تهران از هر دو جنس بوده است. برای تحلیل داده های تحقیق از آزمونهای مختلف آماری و تحلیل مسیر استفاده شده است.
    یافته ها
    متغیرهای فرصت(فرصت رابطه ای)، انتظار(سازگاری درونی، اخلاق عملی، اخلاق نظری، کنترل) و معنا (نگاه به ازدواج)، با هنجارشکنی ازدواج، ارتباط معنادار دارند و این ارتباط به گونه ای ست که با افزایش این متغیرها، هنجارشکنی ازدواج کاهش می یابد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که میانگین هنجارشکنی مردان بیشتر از زنان است و متغیرهای مستقل محرومیت نسبی، فرصت مادی، فرصت رابطه ای، فرصت فرهنگی، کنترل، اخلاق عملی، سازگاری درونی، سازگاری بیرونی و نگاه به ازدواج، در احتمال هنجارشکنی ازدواج جوانان تاثیرگذارند. از دیدگاه پاسخ دهندگان، خانواده بیشترین تاثیرات را بر جوانان دارد. همچنین جامعه باید راهکاری برای ارضای نیاز جنسی جوانان در شرایط کنونی، با توجه به عدم سهولت ازدواج آنان بیابد؛ فراهم کردن فرصتهای شغلی و فرهنگی بیشتر در سطح جامعه و تقلیل شرایط محرک غریزه جنسی در جامعه برای جوانان، به خصوص در زمانی که امکان تحقق ازدواج برای آنها مهیا نیست و فراهم کردن تفریحات سالم برای آنها در زمانهای اوقات فراغت می تواند از اولویتهای مهم باشد.
    کلیدواژگان: فرصت، نیاز، انتظار، معنا، عزت نفس، هنجار، هنجارشکنی، ازدواج
|
  • Yaghoobih.*, Hasan Abadi, H.R., Peyrovih., Poor Sharifih., Akbari Zard Khanehs., Hamid Pourh., Sobhi Ghara Malekin., Hadavia., Kavyanz., Heshmati, M.R., Razavi, M. Page 187
    Objectives
    The present research aims to analyze the tendency of university students toward performing prayers.
    Method
    The method used in this research is descriptive survey and statistical community of the survey included 2376 of students in different courses and grades of education in 11 governmental universities who have replied to questionnaire on population variables and performing prayers. The questionnaire included features like attitude toward performing prayers, advantages of performing prayers, avoiding prayer performance and mass prayer leader [Imam-E-Jamaat]. The differences of above mentioned 4 features and total number on questionnaire are studied in following population variables: course of study, gender, marriage state, acceptance state in university, academic year, educational level and grade, acceptance state in university and place of accommodation.
    Results
    The results of the research indicate a significant difference (P<0/05) between girls and boys in their tendency toward prayers and different courses of study and other variables. The results also show that single group gained better average grade in their care and attention to mass prayer leader in comparison with married group. Single men had more positive attitude towards mass prayer leader in comparison with married ones. Married and single men are the same in attitude toward performing prayers while married women have more tendencies toward prayers in comparison with single girls.
    Conclusion
    The author of the present survey concludes women group in comparison with men are more positive in attitude toward features such as the role of prayer mass leader, tendency toward prayers and positive approach to prayers effects. On the other hand in features such as neglecting prayers and being indifferent to the effects of prayers performance it is vice versa and girls are more interested in prayers performance in comparison with boys.
    Keywords: moral, Islamic merit, organizational indifference, ilam university
  • Sefidif.*, Mafir., Gadimif., Taherpour, M Page 217
    Objectives
    This study attempts to determine the effect of Hijab on self- esteem among the students in Qazvin university of medical sciences, in2010. {Hijab is equal to veiling in this survey and is defined as an statutory Islamic dress code of modesty among Muslim women}.
    Method
    Our study population was one hundred girl students in Qazvin University of Medical sciences. 50 persons with Hijab and 50 persons with unsuitable Hijab. They are selected randomly and Eysenck self-esteem questionnaire is used (1976).
    Result
    The results of this study show that people with higher self- esteem scores, respect Hijab more. We found significant relationship between self-esteem, birth rate and course of study (p< 0/05) but we didn’t find significant relationship between section of study, marriage, semester of study and self- esteem(p> 0/05).
    Conclusion
    Since Hijab develops mental health and promotes self-esteem among the students, then we can promote the scientific level and psychological health of students in universities, by paying more attention to Hijab.
    Keywords: hijab, self, esteem, students
  • Tabanm., Javanmardb.*, Mohammadie., Veiseh, M Page 229
    Objectives
    The present research aims at investigating the Relationship between spiritual leadership and job stimulant among ilam university staff.
    Method
    The method of the research is descriptive- correlation study and statistical community includes all ilam university staff= (420).simple random method is used to select the samples. Collecting data is through spiritual leadership questionnaire (2005) and neo job stimulant questionnaire (1997) and its reliability was approved by professors in Ilam University and using the cronbach, s Alpha (a=. /83). To analyze the data 16SPSS statistical software and particularly correlation and regression tests are used.
    Results
    The results of the survey indicate a significant relationship between works, religious faith, humanitarian love (among different aspects of spiritual leadership) and job stimulant.
    Conclusion
    The author of the article concludes organizational perspective, meaningfulness of work, religious faith and humanitarian love increases job stimulant among staff and employees.
    Keywords: job stimulant, leadership, spiritual leadership, ilam university
  • Role of Religion in the Direction of Music Consumption / (Case Study: Students of Mazandaran University) 
    Kazemianm., Ebrahimi, Gh., Hemmati, Z.* Page 249
    Objectives
    This short piece of writing intends to analyze the role of religion in taking a variety of musical genres among students.
    Methods
    The study was conducted using a survey method, and data was collected using a questionnaire technique, Through Cochran formula and sample is estimated 373 people, but to enhance the accuracy, it rose to 400. Also, in this survey, multi-stage cluster sampling method was used.
    Results
    Data analysis revealed that religion can prevent individuals from consumption Western genres like techno, rap and heavy metal, and it can limit consumption of genres that apparently are Persian – but have Western color and flavor.
    Conclusion
    The author of the survey concludes given the current situation, it seems religious values, symbols and criticism can be appropriate solution for the ideology of luxury and innumerable consumption. The present study shows that religion could influence the direction and inhibition of consumption of certain genres.
    Keywords: cultural consumption, religion, music consumption, music genre
  • Aminim.*, Rahimih., Salehim., Mousavi, S Page 271
    Objectives
    The main purpose of this research was the analysis and assessment of student’s responsibility in University of Kashan.
    Method
    Research type was descriptive survey. Statistical population of research included all students and149 of them were selected by random stratified sampling method. To gather data, responsibility questionnaire were used with 42 items on base likert scale. Questionnaire construction and content validity confirmed by specialists and experts. The reliability coefficient of questionnaire was obtained through Cronbach alpha as 0.86. Collected data was analyzed at level of inferential statistics (one sample t-test, independent test-t and variance analyze).
    Results
    Research findings revealed that each of the factors of responsibility is higher than average level. There is no significant difference between students responsibility on based of gender but there is significant difference between student’s responsibility on base field of study and academic degree.
    Conclusion
    university students prefer to perform their tasks on time and as accurate as possible. they have a sense of responsibility about university equipments. the author of the survey concludes universities and supreme education institutes- as the most important centers for human sciences training- have to develop social capabilities and responsibility in both individual and social aspects.
    Keywords: responsibility, self, management, order, taking, organization, progressivism
  • Farhadia., Movahediy.*, Movahedi, M. Page 297
    Objectives
    Academic performance and effective factors, is always considered by universities and educational institutes. This research has studied relation of happiness, time horizon and general health with academic performance among new entrance students of Lorestan University of medical sciences.
    Methods
    In this correlation study 317 students were selected by statistic method. Measurement Instrumentals included: Oxford Happiness Questionnaire (OHQ), Time Horizon Questionnaire (THQ) and General Health Questionnaire (GHQ). For measuring academic performance, academic average of term was used.
    Results
    Results showed that happiness, time horizon (specially, subscale of planning for future) and general health has significant quota in predicting academic performance (p<0/05). Also, significant difference in academic performance, time horizon (subscale of valuation of present) and general health (total general health and subscale of social function disorder) is observed between girls and boys students (p<0/05), but there is no significant difference in Happiness.
    Conclusion
    Considering relationship between happiness, time horizon and general health with academic performance, it’s necessary to accomplish programs for promotion of mental health and developing happy atmospher.
    Keywords: happiness, time horizon, general health, academic performance, students
  • Dehghan Afifin., Chavoshbashi, F.* Page 315
    Objectives
    This article is an analytical discussion which puts forward a viewpoint on Religiosity patterns among students in Islamic Azad University (firouzkooh unit).
    Method
    Statistical community of the present survey included all students in Islamic Azad University (firouzkooh unit-academic year: 1390, 91). 370 persons are selected randomly and stratified using some sociological theories of religion and Glock and Stark model in six dimensions: conviction and beliefs, sacred rites, religious experiences and practice, inviolable things, consequences, religious knowledge.
    Results
    The results of the research are as follow:Religiosity state in conviction aspect is in a desirable level with average of 4.215.Religiosity state in sacred rites is in a desirable level with average of 4.17.Religiosity state in religious experiences and practice aspect is in middle and up level with average of 3.92.Religiosity state in inviolable things is in a middle level with average of 3.46.Religiosity state in religious consequences aspect is in a desired level with average of 4.03.And in religious knowledge is in a desired level with average of 4.2.
    Conclusion
    The author of the article concludes Religiosity state among students in Islamic Azad University (firouzkooh unit) is in a desirable level.
    Keywords: faithfulness patterns, beliefs, holy rites, religious consequences, inviolable things, experience, religious knowledge
  • Mirbagheriz.*, Ebrahimi, M Page 339
    Objectives
    In this research we cast a cursory glance at the roots of Deviation from the norms in marriage and analyzing the effective factors in chelbi theoretical framework.
    Method
    The method of the present survey is quantitative and questionnaire technique distributed among 117 male and females between 18 to 35 years age in Tehran. To analyze the data different statistical tests and route analyses are used.
    Results
    The results of the research indicate a significant relationship between opportunity variables (relational opportunity), expectation (inner consistency, deontology, morality, self-control), spiritual reality (attitude toward marriage) and Deviation from the norms in marriage. an increase in above variables results in deduction of Deviation from the norms in marriage.
    Conclusion
    The author of the present article concludes the average rate of Deviation from the norms in marriage is more frequent among men than women and following independent variables are effective on the probability of Deviation from the norms in marriage: deprivation, life opportunities, and relational opportunity, cultural opportunity, self-control, deontology, internal consistency, external consistency, and attitude toward marriage. The author then refers to family as one of the most efficacious institutes in this subject and utters the necessity of finding solution for satisfying the sexual needs of youth such as developing more cultural and occupation opportunities and decreasing the sexual driving conditions in society particularly when their needs are not easily realized and fulfilled. the author at the end of article suggests healthy entertainments for youth spare time as one of the most important priorities.
    Keywords: opportunity, needs, expectation, spiritual reality, self esteem, norm, deviation from the norms, marriage