فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 17 (زمستان 1389)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 17 (زمستان 1389)

  • 156 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجید معارف صفحه 1
  • مقالات
  • مجید معارف، حسین سهرابی صفحه 3

    بصیرت در حقیقت، حاصل بررسی موشکافانه همه ابعاد دور و نزدیک مسئله ای و به دست آوردن یک معرفتی ویژه نسبت به آن برای ارزیابی واقعی و ژرف آن مسئله است، به طوری که هیچ گونه تردید و تزلزل در آن راه نیابد. بصیرت با این مفهوم عمیق، در دیدگاه امیر المومنین (ع) جایگاهی رفیع دارد. از نظر حضرت ، ارزش انسان، وابسته به معرفت و بصیرت اوست و ایمان آن گاه برای مومن سودمند است که همراه نور بصیرت باشد.
    با توجه به این جایگاه بلند بصیرت، این مقاله با واکاوی سخنان حضرت به دنبال مبانی و عوامل ایجاد آن است ؛ زیرا کسب این ویژگی که در سرنوشت انسان نقشی حتمی دارد، قطعا مستلزم حصول ملکاتی است که در لایه های عمیق وجود انسان نفوذ کرده باشد. نتیجه این جستجو ، پژوهشگر را به مبانی مختلف رهنمون می کند که مهمترین آنها عبارت اند از تقوا، زهد، تفکر و عبرت، تقوا رابطه ای مستقیم با کسب فهم عمیق دارد. پیمودن صراط مستقیم به دلیل خطرها و پرتگاه های بسیاری که در مسیر آن قرار دارد، جز با عنایت و هدایت الهی ممکن نیست و تقوا، این چراغ هدایت را درقلب انسان پرهیزگار فروزان می کند. زهد عامل دیگر رسیدن به بصیرت است . دلبستگی به دنیا و حب آن ، چشم و گوش دل آدمی را نسبت به حقایق آن کور و کر می کند و پرده غفلت را بر عیوب دنیا می افکند. تفکر، زمینه ساز بصیرت است و راهگشای هدایت انسان. اگر بصیرت به معنای رسیدن انسان به درجه ای از درک و فهم تلقی شود که بتواند از ظواهر امور بگذرد و به باطن آن بنگرد، بی تردید « عبرت» یکی از راه هایی است که می تواند انسان رابه این مقصد برساند.

    کلیدواژگان: بصیرت، تقوا، زهد، تفکر، عبرت
  • میرعظیم قوام صفحه 17

    انسان در طبیعت خویش جنبه‌های مثبت و منفی دارد. ولی هرگز اسیر و محکوم غرایز یا عوامل محیطی و ارثی نیست، بلکه دارای اراده‌ای آزاد و موجودی تربیت پذیر است . تربیت و پرورش انسان یکی از عمده ترین و اصلی ترین اهداف مکتب اسلام است که در سرتاسر آیات قرآن کریم به چشم می خورد.
    دراین مکتب متربی با میل و اختیار خود از رهنمودهای مربی خویش که مبتنی بر آموزه های اسلامی است، تبعیت می کند و مسیری را می پیماید که مورد رضای الهی باشد. رسیدن به مقام عبودیت و بندگی، تقوای الهی، ایمان و عمل صالح و پرهیز از دنیا طلبی، از جمله اهداف تربیت اسلامی است .
    موفقیت در امر تربیت اسلامی مستلزم رعایت اصول و ویژگی هایی از سوی مربیان، مبلغان و والدین است. از منظر قرآن کریم، برخی از این اصول و ویژگی ها عبارت اند از: به کار گیری توام بشارت وانذاز، ذکر خوبی ها در کنار انتقادها؛ معرفی جایگزین برای نهی ها؛ پذیرش متربی با وجود برخی لغزش ها، پرهیز از سرزنش متربی در نزد دیگران؛ باز گذاشتن راه بازگشت برای متربی، مقدم دانستن تغییر بینش بر تغییر منش؛ مهلت دادن به متربی برای اصلاح؛ ارجح شمردن رحمت و مهربانی بر هشدار و تهدید؛ بیان حکمت و آثار دستورهای دینی؛ موعظه کردن با مهربانی و صمیمیت ؛مخالفت با کار بد متربی نه خود متربی؛ تدریجی عمل کردن و پرهیز از زور و اجبار.
    رعایت این اصول از سوی روحانیون سازمان عقیدتی سیاسی ناجا، مبلغان مذهبی و حتی فرماندهان ناجا، موجب موفقیت هرچه بیشتر در تربیت دینی کارکنان ناجا شده و وجود پلیسی مکتبی، متعهد و خدمتگزار را برای مردم تضمین می کند.

    کلیدواژگان: تربیت اسلامی، اصول تربیتی، ویژگی های تربیت، تربیت پذیری، تربیت قرآنی، متربی، مربی
  • محمدرضا حسنی صفحه 35

    این مقاله در جستجوی آن است که با بررسی و کاوش در آثار سعدی ، و با تاکید بر دو اثرگلستان و بوستان، نکته ها، دقایق ، اصول ، و روش‌های مهم تربیتی را استخراج کند. سعدی از جمله ستارگان پر فروغ کهکشان شعر و ادب فارسی است که روح و نگاه و اندیشه اش عمیقا با جهان بینی اسلامی ممزوج بوده است؛ لذا اغلب نکات و ظرایف تربیتی در آثار او، نشیت گرفته از سنت اصیل اسلامی به خصوص قرآن و احادیث و روایات پیامبر (ص) بوده است که به شهد عبارت برآمیخته و با هنرمندی ویژه ای به توصیف در آمده است. این نکته، اهمیت و ضرورت توجه به آثار و اندیشه های او را در امور پرورشی و تربیت دینی باز می نماید. نتایج حاصل از تحقیق حاضر، نشان می دهد که سعدی با الهام از آیات قرآنی و احادیث و روایات توانسته است عناصر و مولفه های مهم اخلاقی و تربیتی را استخراج کند و بیان آنها به شیوه ای جذاب و هنرمندانه و بهره گیری از تصویر سازی های ناب و کم نظیر، آثاری زیبا و ماندگار از خود برجای گذارد.

    کلیدواژگان: تربیت، اخلاق، اصول تربیتی، سعدی، گلستان، بوستان
  • اسدالله پازکیان، محمد قیصری، مهدی محمدطاهری صفحه 59

    اگر بصیرت را دنایی و بینایی بدانیم،؛ در آن صورت بصیرت دینی ، دانایی همراه با باور و ایمان قلبی است که این امر موجب هدایت و حرکت انسان در مسیر درست و صراط مستقیم می شود. در آموزه های دینی و قرآنی خداوند بارها برموضوع بصیرت تاکید کرده و همواره رهنمون مسلمانان به بصیرت و دانایی بوده است.
    استادمطهری، شهید راه بصیرت، از جمله کسانی است که همواره برموضوع بصیرت دینی تاکید کرده است و آن را لازمه شکوفایی و رسیدن به کمال آدمی می داند. شهید مطهری ضمن تاکید بر راه های کسب بصیرت، آسیب ها و موانع آن، کارکردهای بصیرت دینی رادر چند محور بررسی می کند و وجهه همت خود را بر آن قرار می دهد تا مسلمانان را برای دستیابی به چنین امری هدایت کند. ایشان بصیرت دینی را در مواردی چون امر به معروف و نهی از منکر، دفع فتنه ها و رفع غبارآلودگی، تمایز بین حق و باطل و درست و نادرست، جنگ های ایدیولوژیک و برپایی انقلاب ها، رسیدن به کمال و شکوفایی و بروز استعدادها و... می داند و همواره تاکید می کند که روح آدمی با بصیرت دینی قابلیت رسیدن به کمال مطلوب را دارد. در این نوشته تلاش می شود ضمن واکاوی مفاهیم بصیرت و معرفت شناسی دینی به بصیرت دینی از نگاه استاد مطهری پرداخته شود.

    کلیدواژگان: بصیرت، معرفت شناسی دینی، بصیرت دینی، تقوا، شهید مطهری
  • سیف الله فضل الهی، منصوره ملکی توانا صفحه 81

    از رایج ترین و مهم ترین بازی های عصر حاضر، به ویژه برای کودکان، بازی‌های رایانه‌ای هستند که با جلب توجه و تمرکز، در نظر گرفتن تفاوت های فردی، خلق موقعیت های طبیعی و ایجاد یادگیری مبتنی بر آزمون و خطا، نه تنها زمینه را برای بروز توانمندی ها، خلاقیت ها، افزایش تصورات ذهنی، تجسم فضایی و... فراهم می کنند بلکه موجب سرگرمی عمیق و تخلیه هیجانی آنان از طریق رقابت می شوند. یقینا استفاده نامناسب از این بازی ها عوارض سوء جسمانی ، اخلاقی، روانی و اجتماعی نیز به دنبال دارد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی آثار سوء تربیتی بازی های کامپیوتری بر کودکان از دیدگاه مربیان پرورشی است. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری شامل کل مربیان مدارس راهنمایی آموزش و پرورش ناحیه دو استان قم بود که کل آنان برای نمونه آماری انتخاب شدند. در جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته حاوی تعداد 17 گویه در سطح پنج درجه ای لیکرت و با پایایی 81% استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها، روش آمار توصیفی (میانگین، واریانس و انحراف معیار) و آمار استنباطی در حد کای اسکور(خی دو) و تحلیل واریانس یک راهه برای تصمیم گیری در مورد فرضیه ها به کار برده شد. یافته ها نشان داد همه فرضیه های تحقیق در سطح اطمینان 99% تایید شدند و استفاده نامناسب از بازی های رایانه ای تاثیرات سوء تربیتی در جهات اخلاقی، اجتماعی، روانی و جسمانی دارند. همچنین میزان تاثیرات سوء تربیتی در جهات جسمانی ، روانی، اخلاقی و اجتماعی متفاوت است و میزان تاثیرات سوء جسمانی بیشتر از اجتماعی ، اخلاقی و روانی است .

    کلیدواژگان: آثار سوء تربیتی، بازی های رایانه ای، کودکان، مربیان پرورشی
  • حبیب کارکن صفحه 99

    تقلید از الگوهای صالح، یکی از مهمترین روش های تربیتی پذیرفته و موکد در دین مبین اسلام است . قرآن کریم در این باره رسول اکرم (ص) را « اسوه حسنه»می نامد: « لقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه » (الاحزاب، 21). اهل بیت پیامبر(ص) نیز بهترین الگوهای تربیتی، دانسته شده اند. در این نوشتار سعی بر این است تا برخی جلوه های بارز تربیتی در سیره معصومین (ع) همانند جدال احسن، عدالت، تواضع، مدارا با دشمنان و... تبیین شود. بدیهی است که به کاربستن سیره این بزرگواران در زندگی عملی، موجب صلاح و فلاح جامعه اسلامی ما خواهد شد.

     

    کلیدواژگان: رسول اکرم (ص)، اهل بیت (ع)، سیره اخلاق تربیت
  • فاطمه وجدانی صفحه 123

    دراین پژوهش با استفاده از روایات اهل بیت (ع) ، بیش از 50ویژگی مختلف برای مربی استخراج، و سپس در پنج محور تنظیم و طبقه بندی شده است . یافته های این مطالعه نشان می دهد که مربی گری یک «تخصص» است که مجموعه پیچیده ای از آگاهی ها و مهارت هارا می طلبد. مربی باید حداقل در پنج محور« دانایی و بصیرت،عاملیت ، انگیزه الهی، شخصیت مثبت و تاثیرگذار و به کار بردن اصول و روش های نیکو»توانایی و شایستگی کسب کند وفقدان هریک از این مهارت هامنجر به بی اثر شدن و ابتر ماندن اقدامات و فرایندهای تربیتی می شود.
    تامل در روایات پیامبر اکرم (ص) و ایمه اطهار (ع) و توجه به این همه دقت نظر، ژرف نگری و جامع اندیشی، حقیقتا انسان را به شگفتی وامی دارد و نشان میدهد که گنجینه عظیمی که پشتوانه تفکر شیعی است ،سرشار از نکات تربیتی ارزشمندی است که می تواند به صورت مبانی نظری و دستورالعمل های تربیتی دقیق، نقش موثری در هدایت گری عمل تربیت و حل نابسامانی های عرصه تربیت در عصر کنونی ایفا کند.بنابراین، در این مقاله پیشنهادهایی برای استفاده روحانیون و مربیان عقیدتی سیاسی و فرماندهان و مدیران ناجا مطرح شده است.

    کلیدواژگان: تریت، ویژگی های مربی، روایات ائمه اطهار (ع)
  • صفحه 145
|
  • Majid Maaref, Hossein Sohrabi Page 3

    In fact discernment is the result of pinpoint review of all different aspects of an issue and providing a specific discernment about the issue to evaluate it realistically and deeply, so that one would not be doubtful about it. In Imam Ali’s view, discernment with such a deep concept is so elevated. He believes that humankind value highly depends on his discernment. In the meantime, he states that in case faith is accompanied with discernment beam, it can be useful for real believers. With respect to the elevated position of discernment, the present article aims at reaching the principles and factors contributing to establishment of discernment through investigating Imam Ali’s sayings, because acquiring these characteristics which play an important role in human’s destiny is definitely the result of habits penetrated into deep layers of human being’s entity. The result of the research leads the researcher access various fundamentals, of which piety, austerity, reflection and taking lessons are the most important. Piety is in direct relationship with acquiring deep understanding. Unless one sticks to divine guidance, he will not be able to avoid risks and cliffs ahead of him. Therefore, relying on God helps abstinent individuals to benefit from God’s guidance. Austerity is another important factor contributing to discernment. Being fond of the world and being so dependent on it leads one to ignore the reality of the life and disregard all its defects. Thinking paves the road to reach discernment and being guided by God. In case discernment is considered as reaching such a level of understanding to ignore commonplace elements of life but concentrate on it deeply; undoubtedly, taking lessons from our ancestors’ experiences can help us achieve the target.

    Keywords: Discernment, piety, austerity, thinking, taking lessons
  • Mirazim Ghavam Page 17

    Mankind is combination of positive and negative aspects; however, he is not dominated by his instinct or environmental and hereditary factors. In other words, he has free will and is educable. Training and cultivation of mankind is one of the most major and the most important objectives of Islam, and it can be seen all over Quran. Islamic training is some sort of training which is offered to the disciple who follows his mentor’s guidance, which is based on Islamic doctrines while satisfying God. Reaching slavery and bondage, becoming pious, practicing righteous deed and avoiding getting involved in secular affairs are among the objectives of the Islamic training. Reaching success in Islamic training requires following some principles and characteristics by instructors evangelists and parents. Some of these principles and characteristics, from the Holy Quran’s viewpoint are annunciation, remembering good points alongside criticisms, introducing alternatives for forbidden deeds, not boycotting the disciple for some errors, avoiding blaming disciple in presence of others, providing the disciple with the possibility of resuming good deeds, prioritizing change in vision rather than change in habit, giving enough time to disciple to improve, prioritizing mercy, and kindness to warning and threat, stating the philosophy and impact of religious instructions, delivering sincere and kind sermons, opposing the bad deed of disciple instead of disciple himself, inefficiency of compulsion and force, and training being a gradual process. Observing these principles by the clergymen active in Aghidati Siyasi Organization of Police, evangelists and even Police commanders will lead to success in religious training of Police staff and functions as guarantor of the need for existence of Police who is ideologist and committed to providing service to the public.

    Keywords: Islamic training, training principles, training characteristics, educability, Quran based training, disciple, mentor
  • Mohammadreza Hassani Page 35

    The present article seeks to extract some points, principles and some important training approaches through reviewing and investigating Sadi’s writings with concentration on Gulistan and Boustan. Sadi is among the brilliant stars of the Persian poetry and literature, whose esprit, vision and thought is deeply intermingled with Islamic worldview. Therefore, majority of the training related points in his writings are originated from Islamic prime tradition, especially the Holy Quran and the holy prophet’s traditions. Sadi’s writings are full of phrases used so artistically. The point expresses the importance and necessity of paying attention to his writings and thoughts to be used in training affairs and religious training. The results of the research indicate that Sadi has managed to extract some important moral elements and constituents; and express them in an attractive and artistic way. Meanwhile, it is through benefiting from fine and exotic image making that Sadi composed such nice and eternal writings.

    Keywords: Training, morality, training principles, Sadi, Gulistan, Boustan
  • Asdollah Pazokian, Mohammad Gheisari, Mehdi Mohammad Taheri Page 59

    If one considers discernment as wisdom and awareness, then religious discernment can be referred to as wisdom in accompany with belief and inner faith, which leads mankind to lead a proper life. In religious and Qurani doctrines, the issue of discernment is underscored several times, and Muslims are always instructed to achieve discernment and wisdom. Martyr Motahari, as the one who devoted his life to defending discernment and has always stressed the issue of religious discernment and refers to it as a prerequisite for mankind’s flourish and attainment. While stressing the ways of acquiring discernment, Martyr Motahari reviews the damages and its impediments; afterwards makes efforts to lead and instruct Muslims to reach discernment. In his view, it is quite necessary to use religious discernment in cases like “persuading people to do good things and preventing them from bad things”, settling down disturbances, making distinction between right and wrong, ideological wars and constituting revolutions, reaching attainment and flourish and developing targets. He always stresses that mankind’s esprit can reach attainment through religious discernment. The present piece of writing while trying to investigate the concept of discernment and religious cognition looks at religious discernment from Martyr Motahari’s view.

    Keywords: discernment, religious discernment, religious cognition, piety, Martyr Motahari
  • Seifollah Fazlollahi, Mansourceh Maleki Tavana Page 81

    Computer games are chief among the most popular and the most important games of the current age, especially for children. They not only attract children's attention but also pave the road for entertaining them and helping them discharge their excitement through competition, while taking into consideration individual differences. They also help children create natural situations and go through learning processes based on try and error. Meanwhile, through playing computer games, children can display their capabilities and creativity, in addition they can help children enhance their mental imagination, spatial visitation, etc. undoubtedly, improper use of computer games may lead to some undesirable moral, social and physical effects. Therefore, the present research aims at reviewing the undesirable impact of computer games on children from moral instructor's view. The research is of descriptive-survey type. It includes all the moral instructors of guidance schools in two regions of Qom province's education and training office. A self-made questionnaire comprised of 17 locutions in Lickert five levels with validity of 81% is used for collecting information. Descriptive statistical approach (Mean, variance and criteria deviation) and deductive statistics at K score (х2) used for analyzing the data and one-way variance analysis used for making decision about the hypotheses. The finding indicated that the all the research hypotheses are approved by 99%. They also indicated that improper use of computer games entails some undesirable training related impacts on children namely moral, social and mental impacts, and the level of undesirable physical impacts is much more than its social, moral and mental impacts.

    Keywords: Undesirable training impacts, computer games, children, training instructors
  • Habib Karkon Page 99

    Imitating and following righteous person's life, as one of the most important training methods, is accepted and underscored in Islam. In this regard, the Holy Quran chapter Al-Ahzab, verse 21 refers to the Holy prophet of Islam (PBUH) as "role model of goodness". (There has certainly been for you in the messenger of Allah an excellent role model for anyone). Members of the Holy prophet's family have been always considered as of writing aims at reviewing and explaining some tangible training glitters in the behavior of the Holy Prophet family members such as better disagreement, justice, humbleness, lenience toward enemies, etc. it is obvious that applying the traditions of the prophet family members in practical life will lead to prosperity and felicity.

    Keywords: Holy Prophet(PBUH), Holy Prophet's family members, traditional behavior, morality, training
  • Fatemeh Vojdani Page 123

    The present research has extracted over 50 various characteristics of mentors and has developed and categorized them in five various fields based on traditions quoted from the members of holy the prophet's family. The findings of the study indicate that being a mentor is a specialty, which requires a set of complex information and skills. Mentors should at least acquire wisdom and insight, practice ability, divine motivation, positive and effective personality, and applying good fundamentals and principles; and become competent. It is worth mentioning that lack of any of the above skills lead to neutralization and abortion of the training based measures and processes. Considering the traditions of the holy prophet (PBUH) and the members of his family and paying attention to all these perceptiveness and comprehensiveness really makes everybody surprised. It also indicates that the gigantic treasure which is the backbone of Shiite reflection is saturated with some valuable training points, which can play an effective role in guidance of applying training and solving problems in training arena in the temporary age. Along with this, the present article offers some recommendations to be used by Aghidati Siyasi clergymen and mentors and police commanders and managers, as well.

    Keywords: Training, mentor's characteristics, holy prophet family member's traditions