فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ایرانشناسی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد افشین وفایی* صفحات 1-13
    از احوال خیام اطلاع زیادی در دست نیست. گویا مجموعه اشعار مدونی نداشته و اگر هم داشته به دست ما نرسیده است. قدیم ترین مجموعه های رباعیات منسوب بدو که در دست است در نیمه دوم سده نهم هجری قمری گرد آورده شده و مشحون است از رباعیاتی که قطعا و یقینا از خیام نیست. ناچار باید اشعار اصیل او را به مرور ایام در لابه لای متون کهن یافت و این البته کاری است که پژوهشگران تا حد ممکن انجام داده اند. اما همچنان ممکن است اشعار یا اطلاعات تازه ای از خیام در کتب قدیم دستیاب شود. موضوع این یادداشت از جمله همین آگاهی های تازه و موثق است که هم ارزش تاریخی دارد و هم شعری. از آنجا که مطلب اصلی این جستار دو رباعی از خیام در رثای غزالی است، بعد از بحثی درباره روابط و سابقه آشنایی آن دو، در پایان بخش کوتاهی به پیشینه مرثیه سرایی در قالب رباعی اختصاص داده شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ ادبیات فارسی، رباعیات خیام، مکاتیب غزالی، خیام، محمد غزالی
  • معصومه هادی، محمدرضا زاده صفری، جهانبخش ثواقب* صفحات 15-32
    گسترش ورود اروپاییان به ایران در قرن 19میلادی/13 هجری، اگرچه موجبات افزایش اطلاعات آنان در عرصه های مختلف از طبیعت و جامعه ایران را فراهم ساخت، اما به دلیل ادراک حسی یا سطحی از فرهنگ، ادیان و مذاهب ایرانی، به ویژه مذاهب قومی، محلی و رازآلود، دریافت های آنان با اما و اگرهای فراوانی همراه است. این امر در گزارش سیاحان غربی دوره قاجاریه از مذاهب صفحات غرب ایران به وضوح قابل مشاهده است. هدف این پژوهش بررسی انتقادی این موضوع بر پایه روش تطبیقی است. بخش فراوانی از آنچه سفرنامه نویسان خارجی در سفرنامه های خود تحت عناوین اهل حق، نصیری، چراغ خاموش، چراغ پف، داوودی و به ویژه فرقه علی اللهی به عقاید و آداب و رسوم جاری در میان کردان با مرکزیت شهر کرند غرب منسوب داشته اند، بیشتر به یکی از آیین های رایج در منطقه به نام «یاری» تعلق دارد و در نتیجه تصویر آنان از فرقه علی اللهی تصویری مخدوش و غیر قابل اعتماد است.
    کلیدواژگان: مذاهب ایرانی، فرقه های باطنی، اهل حق، آیین یاری، سفرنامه های اروپایی
  • داریوش رحمانیان، افسانه روشن* صفحات 33-48
    انحطاط و راه برون رفت ایران و اسلام از آن یکی از موضوعات مهم مطرح شده در مطبوعات دوران قاجار، از جمله روزنامه اختر، است. پرسش این مقاله این است که شیوه های گفتمانی که نویسندگان اختر در دو سال نخست انتشار برای بازنمایی ایدئولوژی فکریشان درباره علل عقب ماندگی ایران و راه های برون رفت از آن به کار می بردند، چگونه بوده است؟ بر اساس یافته های این تحقیق، گفتمان اختر بر حول محور انسان و بازتعریف الهیات اسلامی از مفهوم انسانیت و رسالت آن در آفرینش می گردیده است. انسان بازنمایی شده در اختر مکلف است با آگاهی از این هدف والای آفرینش و زندگی به عنوان یک مسئولیت تاریخی، نوع خود را از انحطاط نجات دهد. انسان در گفتمان اختر در دوگانه واقعی و وحشی هویت بخشی و بازشناسی می شود. علی رغم تبارسازی الهیاتی برای این تعریف از انسان در اختر، ویژگی هایی برشمرده برای انسان واقعی همان ویژگی های انسان غربی است. اختر برای برون رفت انسان شرقی از انحطاط، انسان اشرف مخلوقات را برای پاسداشت شانش به کنشگری فردی و اجتماعی به منظور دستیابی به ترقی و پیشرفت دعوت می کند که این نیز الگویی غربی است. در این گفتمان اختر بعد تازه ای به عبودیت انسانی می دهد و آن شکرگزاری انسان واقعی در بعد عملی، یعنی تلاش در جهت برون رفت از انحطاط و عقب ماندگی با الگوپذیری از انسان غربی، است.
    کلیدواژگان: تاریخ ایران، دوره قاجار، روزنامه اختر، انسان گرایی اسلامی، تحلیل گفتمان
  • اسماعیل چنگیزی، محمدحسن رازنهان، حبیب شرفی صفا* صفحات 49-66
    درگزین از جمله مناطقی است که در گذشته به سبب قرار گرفتن بر سر راه های ارتباطی از اهمیت سیاسی و فرهنگی برخوردار بوده و امروزه نیز وجود بناهای تاریخی و تپه های باستانی به جا مانده از آن ایام نشان از اهمیت آن در گذشته دارد. حال با توجه به اهمیت و جایگاه این ناحیه، این سوال مطرح است که چرا درگزین در قرون بعد از اسلام تاریخ ایران اهمیت داشته و نقش و جایگاه مسیرهای ارتباطی در شکل گیری سکونتگاه‎ ها و پیشرفت فرهنگی آن به چه صورتی بوده است؟ مقاله حاضر برای پاسخ گفتن به این پرسش، در صدد شناخت پیشینه تاریخی و تکوین خطوط ارتباطی و نقش آن در تکامل سکونتگاه ها و وضع فرهنگی ناحیه درگزین در قرون بعد از اسلام است. بررسی منابع تاریخی و جغرافیایی و مسیرهای ارتباطی کنونی این ناحیه نشان می دهد که موقع جغرافیایی درگزین بر سر راه های مواصلاتی، برخورداری از زمین های حاصلخیز و هموار و قرار گرفتن در دامنه کوه های خرقان، که برای آن یک امتیاز ژئوپولیتیکی به شمار می رود، این ناحیه را از گذشته تاکنون به محل تردد کاروان های تجاری و محل سکونت اقوام و گروه های مختلف تبدیل کرده است. امروزه نیز، با نگاهی به خطوط مواصلاتی این ناحیه و قرار گرفتن آن بر سر راه سه استان زنجان و مرکزی و قزوین، مشخص می شود که همچون گذشته دو شاخه مهم جاده ابریشم آن را از شرق و غرب احاطه کرده و عمده سکونت گاه‎های این ناحیه نیز در امتداد همین مسیرها قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تاریخ ایران، باستانشناسی ایران، جغرافیای تاریخی، راه های مواصلاتی، همدان، درگزین
  • روزبه زرین کوب، کلثوم غضنفری، احسان محمدی* صفحات 67-82
    منظومه های حماسی فارسی غالبا روایات مربوط به ایران باستان را نقل می کنند. با توجه به اینکه ممکن است پیشینه برخی از این روایات حماسی خارج از شاهنامه نیز به دوران ساسانی برسد، می توان انتظار داشت که مفاهیم و باورهای زرتشتی هم در این منظومه ها بی تاثیر نباشند. یکی از مهم ترین این مفاهیم خرد است. این نوشته به بررسی استمرار مفهوم خرد مذکور در متون زردشتی در این منظومه های حماسی می پردازد. بررسی موردی و مقایسه متون زرتشتی و منظومه های مورد نظر درباره مفهوم خرد نشان می دهد که این منظومه ها نه تنها در مورد اهمیت مفهوم خرد، که حتی در توصیف ویژگی ها و تشبی هاتی که در مورد این مفهوم به کار می برند، پیرو ادبیات زرتشتی، به ویژه ادبیات پهلوی، هستند. هرچند تاثیرپذیری منظومه های مورد بررسی در مورد مفهوم خرد و اهمیت و نقش آن از متون زرتشتی به اندازه شاهنامه فردوسی نیست، ولی باز هم رد پای متون زرتشتی را می توان در آن ها دنبال کرد، به ویژه در گرشاسب نامه که بیت های بیشتری را به خرد اختصاص می دهد و تشبی هات نزدیکتری به متون پهلوی را نقل می کند.
    کلیدواژگان: خرد، منظومه های حماسی فارسی، متون زرتشتی، بهمن نامه، گرشاسب نامه، کوش نامه
  • محمدباقر وثوقی، عبدالرضا کلمرزی* صفحات 83-101
    مقدسی در احسن التقاسیم فی معرفه الاقالیم تعاریف جدیدی از «مصر» ، «قصبه» «مدینه» و «قریه» آورده و با توجه به نقش و کارکرد آن ها در قبال یکدیگر، حیات هر واحد را در پیوند با واحد دیگر دانسته است. وی برای تشریح پیوند آن ها به یکدیگر از رابطه موجود بین شاهان، حاجبان، ا سواران و پیاده نظام ها کمک گرفته است و در قالب این تشبیه، رابطه ای معنادار و منطقی از یک سو بین واحدهای مختلف جغرافیایی با یکدیگر و از سوی دیگر بین فراز و فرود این واحدها با قدرت سیاسی برقرار کرده است. در این مقاله ابتدا دیدگاه مقدسی درباره واحدهای «مصر» ، «قصبه» ، «مدینه» و «قریه» توضیح داده شده و آنگاه سعی شده توسعه و تحول دارالملک بردسیر (شهر کرمانی فعلی) در دوره قراختائیان و نقشی که ارکان قدرت سیاسی در این توسعه و تحول ایفا کرده اند تشریح شود. این بررسی نشان می دهد توسعه بردسیر در دوره قراختائیان از یک الگوی معنادار پیروی می کرده است. شناخت این الگوی بومی می تواند محققان را در تحلیل دیگر شهرهای مرکزی ایران یا سرزمین های اسلامی یاری نماید.
    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، جغرافیای شهری، تاریخ ایران، تاریخ کرمان، بردسیر، قراختائیان کرمان، مقدسی (ابوعبدالله)
  • صمد سامانیان، عادله محتشم* صفحات 103-121
    آیین ها از مهم ترین کنش ها و ارجمندترین میراث های انسانی برجامانده و جاری در جوامع هستند. نخل گردانی، آیین کهن ایرانی که با ورود اسلام به ایران در ادامه حیات خویش، رنگ و بوی شیعی به خود گرفته، آیینی همچنان زنده و پویا و گنجینه ای غنی برای شناخت بخشی از فرهنگ ایرانیان است. اشیاء از ملزومات و اجزاء اساسی برگزاری بعضی از این آیین ها هستند. نخل ها، اشیاء محوری در برگزاری آیین نخل گردانی، به عنوان آثار فرهنگی و تاریخی و بخشی از میراث ملموس و منقول، اشیائی ارجمند و شایسته حفاظت و احترامند. پیش درآمد این حفاظت، شناخت ویژگی ها، ارزش ها و کارکردهای این آثار است. هدف از این پژوهش شناخت کارکردهای نخل به عنوان یک شیء آیینی در آیین نخل گردانی است. مواد پژوهش با استناد به منابع مکتوب، مشاهدات میدانی و مصاحبه فراهم شده است و یافته های پژوهش نشان می دهد که نخل در جایگاه یک شیء آیینی و به عنوان یک اثر فرهنگی، دارای کارکردهای اعتقادی، نمادین و یادمانی بوده و انتقال دهنده دانش بومی و حامل سنت ها و آداب سنتی است.
    کلیدواژگان: آیین های ایرانی، نمادپردازی شیء آیینی، نخل، نخل گردانی
|
  • mohammad afshinvafaie* Pages 1-13
    There is not much accurate information about Khayyam. It genuinely seems that either his poetry had not been systematically collected, or if it were, no copy has survived. The oldest collection of Rubaiyat (quatrains) attributed to Khayyam, was compiled in the second half of the 9th century AH, and many of the quatrains that are preserved in it definitely do not belong to Khayyam. We must therefore, look to other sources to find his original verse. Although researchers have done much to discover his remaining quatrains, individual verses by and information about him remain scattered in various manuscripts. This paper presents newly discovered and reliable historical information about Khayyam. The focus of the present study are two quatrains of Khayyam that elegize the great theologian, al-Ghazzali. In addition to discussing Khayyam and Ghazzali’s relationship, the history of elegies that are in quatrain form are also discussed.
    Keywords: the history of Persian literature, Rubaiyat (quatrains) of Khayyam, Makatib of Ghazzali, Khayyam, Mohammad Ghazzali
  • Masoomeh Hadi, Mohammadreza Zadehsafari , Jahanbakhsh Savagheb* Pages 15-32
    The considerable increase of the Europeans’ travels to Iran in the 19th/13th AH centuries expanded their information about various aspects of Iran's nature and society. But due to their sensory or superficial perception of the Persian culture, religions, and sects, particularly ethnic, local, and mystic sects, their percepts are not that much accurate. This fact is evident in the Western travelers' reports of the religions of Western Iran in the Qajar period. The present paper is a critical study on the basis of the comparative approach. Foreign travel writers mentioned current beliefs and customs of the Kurds, whose central settlement was the city of Kerend-e Gharb. What they recorded in their travelogues -entitled Ahl-e Haq, Nosairi, Cheragh khamush, Cheragh pof, Davudi and, in particular, the Ali-Allahi sect- is actually about Yari, one of the common sects of the area. Therefore, their image of the Ali-Allahi sect is distorted and unreliable.
    Keywords: Iranian religions, bateni sects, Ahl-e haq, Yari sect, European travelogues
  • Daryush Rahmanian , Afsaneh Rowshan* Pages 33-48
    One of the fundamental issues raised in the Qajar periodicals, including Akhtar newspaper, is the problem of the decline in Iran and the Muslim world and its solution. The question of this article is: what were the discourse methods used by the writers of Akhtar to represent their ideologies about the causes of Iran's backwardness and the ways of escaping from it, specifically in the first two years of its publication? According to the findings of this research, the basic discourse of Akhtar is about the human, the Islamic theology’s redefinition of the concept of humanity, and man’s mission in creation. The man represented in the Akhtar discourse is obligated to prevent human beings from decline by understanding the supreme cause of creation and life as a historical responsibility. Human beings are identified and recognized in a dichotomy between the real and the wild. Despite the theological genealogy for this definition of human in Akhter, the characteristics of the genuine man are the same features of the Western man. Akhtar invites human, as the superior to all the creatures, to defend his dignity through individual and social activism, and achieve progress, which is also a Western pattern. In this discourse, Akhtar introduces a new dimension to servitude, which is the gratitude of the genuine man in the practical dimension. This can be considered as an attempt to escape decline and backwardness with the pattern of the Western human.
    Keywords: backwardness, Iran in Qajar period, Akhtar newspaper, decadence, Islamic humanism, critical discourse analysi
  • esmail Ganghis Ardahi, Mohammad Hassan Raznahan , habib sharafi safa* Pages 49-66
    Dargazin was one of the politically and culturally significant regions of Iran in the past, and its historical monuments and mounds shows the importance of this area. Why was Dargazin important in the post-Islamic era and what was the role of the routes in the formation of settlements and the cultural development of this region? To answer these questions, the present article looks for the historical background of the routes, and its role in the expansion of the settlements, and the cultural growth of Dargazin in the post-Islamic era. The geographic location of Dargazin (being on the side of the main roads), having fertile and flat lands, and being at the skirts of the Kharaqan mountains (which is a geopolitical advantage), developed this area, as a transit point for commercial caravans and the residence of several groups of people. At the present time, Dargazin locates on the side of the roads to Zanjan, Markazi, and Qazvin provinces, and in the past, the two main branches of the Silk Road surrounded it from east and west. The study shows that most of the habitats of this area have been located along these routes.
    Keywords: History of Iran, Archaeology of Iran, Historical geography, roads, Hamedan, Dargazin
  • Rozbeh Zarrinkoub, Kolthom Ghazanfari, ehsan mohammadi* Pages 67-82
    Persian epic poems often recite the narratives related to ancient Iran. Besides Shahname, other epic poems may root back in the Sassanid era, therefore, one can expect that the Zoroastrian concepts and beliefs affected these poems. One of the most essential concepts in Zoroastrian texts is wisdom, and the present paper examines the continuity of this concept in epic poems. The case study and comparison of the concept of wisdom in the Zoroastrian texts and the epic poems show that the poems follow the Zoroastrian, especially the Pahlavi literature. This continuity is not only in the significance of the concept of wisdom but also in the description of its features and the similes related to it. Although the concept of wisdom in these poems is not as bold as its influence in Shahname of Ferdowsi, it can still be traced; especially in Garshasb-name, in which many couplets are devoted to the concept of wisdom and the similes are closer to the ones in Pahlavi texts.
    Keywords: Wisdom, Persian epic poems, Zoroastrian texts, Bahman-name, Garshasb-name, Kush-name
  • Mohammad Baqr Voosoughi Voosoughi , Abdoreza Kalmorzi* Pages 83-101
    Maqdisi in Ahsan al-Taqasim fi Maʻrefat Al-Aqalim offers new definitions for Mesr, Qasabe, Madine, and Qarye, and relates the life of each unit to the others, regarding their roles and functions. Illustrating their connection with each other, he resembles these geographical units to the kings, the hajeban (orderlies), the aswaran (heavy cavalry) and the infantrymen. By properly using these similes, he tries to picture the logical connection between these various units and the level of their relationship with the central political power. In this article, first, Maqdisi’s view on the units of Mesr, Qasabe, Madine, and Qarye is explained, then, the development and transformation of Dar al-Molk-e Bardsir (current Kerman city) during the Qara khitai era and the role of the political power in this development are described. This study shows that Bardsir's development in the Qara khitai era followed a meaningful pattern. Understanding this indigenous pattern can aid the researchers to analyze other central cities of Iran or the Islamic world.
    Keywords: Historical geography, urban geography, History of Iran, history of Kerman, Bardsir, Qara Khitais of Kerman, Maqdisi
  • Samad Samanian, Adele Mohtasham* Pages 103-121
    Rituals are among the most significant human legacies in societies. Nakhl-gardani is an ancient Iranian ritual, which affected by Shiʻi culture after the arrival of Islam to Iran. Objects are the essential components of the rituals, and Nakhl, the pivotal object of Nakhl-gardani, should be properly protected and respected as a cultural and historical heritage. The prelude of this protection is to recognize the features, values, and functions of the Nakhls, therefore, the purpose of this study is to recognize the Nakhl functions as a ritual object. The research materials include written sources, field observations, and interviews. The findings of the research show that Nakhl, as a ritual and cultural object, carries out functions related to belief, as well as symbolic and memorial functions. It transmits indigenous knowledge and conveys Iranian traditions and customs as well.
    Keywords: Iranian rituals, ritual object symbolism, Nakhl, Nakhl-gardani