فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ایرانشناسی
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هاشم کاظمی، مصطفی ده پهلوان* صفحات 1-22

    شروع سلطنت اشکانیان و هویت ارشک اول به عنوان سرسلسله این حکومت یکی از بخش‏های رازآلود تاریخ اشکانی است. متاسفانه هیچ یک از تاریخ‏های متعددی که در دوران باستان درخصوص اشکانی‏ها نگاشته شده ‏اند باقی نمانده و در دوره ‏های متعدد از بین رفته‏ اند. در نتیجه فقدان منابع موثق، برداشت‏ های مدرن از دولت و حکومت اشکانی‏ها با واقعیت‏های سیاسی و فرهنگی آن زمان سازگار نیست. بر اساس تحلیل منابع مکتوب در خصوص هویت ارشک، آن‏ها را می‏توان به دو سنت تاریخ‏نگاری تقسیم کرد: یکی متعلق به آپولودوروس و دنبال‏کنندگان او، یوستین و استرابو، و دیگری به‏ وسیله آریان و دنبال‏کنندگان او (فوتیوس، زوسیموس، سینکلوس، دیو). در این میان، یک روایت در میان پژوهشگران تاریخ و باستان‏شناسی اشکانی مورد استقبال بیشتری قرار گرفته است. بر اساس این روایت، ارشک یک سکایی بود که ریاست قبیله پارنی از اتحادیه داهه را بر عهده داشت. سپس، باتوجه به این نسخه از منشا اشکانی‏ها، در اواسط قرن سم پ.م. ارشک از آشفتگی حکومت سلوکی در غرب استفاده می‏کند و به همراه پارنی‏ها ایالت پارت سلوکی را به تصرف خود در می‏آورند و زمینه شکل‏ گیری شاهنشاهی اشکانی را فراهم می‏کنند. مرجع اصلی و موثرترین اشاعه دهنده مفهوم اشکانیان کوچ‏رو و سکایی استرابواست. وی در شناخت ریشه اشکانی‏ها از مورخان قدیم‏تر هلنیستی الهام گرفته، با این حال هیچ یک از آن‏ها قبل از قرن دوم پیش از میلاد زندگی نکرده‏ اند. در این تحقیق، نگارندگان با تکیه بر شواهد باستان‏شناختی و تحلیل منابع مکتوب سنت تاریخ‏نگاری آریان و دنبال‏ کنندگان وی مبتنی بر بومی و پارتی بودن ارشک را به واقعیت‏های سیاسی و اجتماعی زمان ‏اشکانی ‏نزدیک‏تر می‏دانند. همچنین استدلال خواهد شد که ارشک اول هرگز نتوانسته حکومتی هماورد با امپراتوری سلوکی را تاسیس کند، بلکه وی تحت سلطه سلوکی‏ها یک حکومت خراج گذار را اداره می‏کرد. تاسیس شاهنشاهی اشکانی با تکیه بر عناصر بومی و پارتی می‏تواند فقط پس از سلطنت آنتیوخوس سوم (223/ 2187) صورت گرفته باشد. در حقیقت، هیچ شاهدی، مستقیم و غیرمستقیم، برای شاهنشاهی اشکانی در ایران در قرن سوم وجود ندارد. اگر حکومت اولیه اشکانیان اساسا دارای یک بنیاد سرزمینی بود، نمی توانست چیزی فراتر از یک قدرت منطقه‏ای بوده باشد.

    کلیدواژگان: اشکانیان، پارتیان، ‏سکایی‏ها، ارشک، ‏منابع مکتوب، ‏پارت
  • روح الله هادی، محمدسرور مولایی، صدیق الله کلکانی* صفحات 23-50

    جایگاه سنایی در تاریخ شعر فارسی دری و تغییرهایی که او از لحاظ محتوا به ویژه عرفان، حکمت و پند و اندرز وارد کرد، ویژه است و به باور سنایی شناسان شعر فارسی در قصیده و غزل تا امروز وامدار سنایی است. به دلایل گوناگون، که از مهم ترین آن ها باید به محدویت چاپ و نبود روش های تحقیق اشاره کرد، تا سده چهاردهم به حکیم سنایی در ایران و افغانستان توجهی که شایسته جایگاه او بوده نشده است و میراث ادبی اش تنها آثار اوست که به شکل نسخه های خطی باقی مانده یا اطلاعاتی است که در آثار تاریخی و ادبی نقل شده است. تحقیقات جدی و جدید درباره سنایی بازمی گردد به دهه های اخیر که به ویژه در ایران با تالیفات و پژوهش های مستقل و پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری، جلوه و رونق بی سابقه ای یافته است. پژوهش های سنایی شناسی در افغانستان، که پاره ای از آن ها با آنچه در ایران انجام شده مشترک است، عرصه های ذیل را دربر می گیرد:الف) مقاله های کلی یا موضوعی درباره سنایی و آثارشب) تصحیح و چاپ آثار سناییج) شرح مثنوی های سنایی مانند سیرالعباد و حدیقه الحقیقهد) نقد پژوهش های انجام شده در افغانستان و سرزمین های دیگراوج سنایی شناسی در افغانستان برگزاری همایش نهصدمین سالروز سنایی است که در سال 1356 ش برگزار شده و در آن تحقیقات ارزشمندی مانند شرح سیرالعباد، تصحیح حدیقه و نوشتن مقاله های پژوهشی درباره سنایی و آثارش انجام شده است. از درخشان ترین این پژوهش ها مقدمه استاد مجروح است که در مقدمه سیرالعباد آمده است. کار ارزشمند دیگر شرح حدود هزار بیت از حدیقه الحقیقه است که به دست استاد عبدالاحد عشرتی صورت پذیرفته است. آگاهی از پژوهش های انجام شده در افغانستان می تواند افق بازتری در پیش چشم پژوهشگرانی بگشاید که پس از این به مطالعه سنایی و آثار او می پردازند. با توجه به اهمیت موضوع در این مقاله، که برخاسته از رساله دکتری است، کوشیده ایم با روش مطالعات کتابخانه ای، سنایی پژوهی در افغانستان را بکاویم و نکات تازه درباره سنایی، یافته های پژوهشگران و مسایل و موضوعات مطرح در مقالات و آثار آنان را شناسایی، نقد و تحلیل کنیم.

    کلیدواژگان: سنایی، سنایی پژوهی، آثار سنایی، زندگی سنایی، افغانستان.‏
  • محمدعلی پرغو، جواد علیپور سیلاب* صفحات 51-67

    یکی از موضوعات جالب و مغفول در مطالعات تاریخ اجتماعی ایران، نحوه مقابله با چالش های طبیعی و اقلیمی از جمله بادهای گرم یا سرد است. نمونه مهم بادهای گرم با عنوان باد سموم در منابع مختلف اشاره شده مورخان، جغرافی دانان و طبیبان بوده است؛ ازین رو پژوهش حاضر در صدد پاسخگویی به این پرسش است که «باد سموم» چه ویژگی هایی دارد و در نظام طب ایرانی به چه نحوی با آن مقابله می شد؟ مقاله حاضر در گام اول به بررسی پراکنش جغرافیایی و تاریخچه و در گام دوم به تبیین رویکرد شناختی و رفتاری طبیبان در مقابله با باد سموم و عوارض حاصل از آن پرداخته است. یافته های پژوهش حاضر بر اساس رویکرد توصیفی تحلیلی بیانگر آن است که باد سموم، به منزله یک چالش اقلیمی، در دوره های مختلف تاریخی و در مناطق مختلف جغرافیایی مورد توجه بود. منطقه جغرافیایی وزش این باد در ایران بیشتر شامل مناطق جنوبی (شرقی غربی) و دوره زمانی وزش آن از اواخر بهار تا اواخر تابستان بوده است. به لحاظ کیفی، شاخصه اصلی باد سموم گرمی و خشکی بود. وزش این باد حیات انسان، زیست گیاهی و جانوری منطقه را با مشکلاتی روبه رو می کرد. مواجهه با باد سموم موجب بروز عوارض بدنی مهلکی در بدن فرد می شد که طبیبان با عنوان «سموم زدگی» از آن یاد کرده اند. تدابیر پیشگیرانه جهت مقابله با گرما و باد سموم و انواع روش های درمانی برای رفع عوارض حاصل از رویارویی با این باد، توسط طبیبان در چارچوب طب اخلاطی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: باد سموم (سام)، ‏نظام طب، ‏پیشگیری، درمان، ‏عوارض
  • الهام ترکاشوند، علی محمدی* صفحات 69-88
    تاریخ رشیدی، به دوره تیموری تعلق دارد و به قلم میرزاحیدر دوغلات نوشته شده و موضوع آن تبیین حادثه ها و کشمکش هایی است که برای برخی از نوادگان چنگیزخان و میرزایان دوغلات رخ داده و از قلم تاریخ نویسان افتاده است. میدان این کشمکش ها، بخش هایی از چین امروزی، ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان، افغانستان و تاجیکستان است. اهمیت این کتاب در این است که حدود پنج قرن پیش، در کشمیر و بیرون از حوزه جغرافیایی کشور ایران، به دست یک مغول سواد آموخته، در مکتب هرات، نوشته شده است. جدای از تاریخ، این کتاب گران سنگ را می توان از دیدگاه زبان، ادبیات و بلاغت نیز بررسی کرد. دستاوردهای این پژوهش نشان می دهد که نویسنده، با بهره مندی از صنعت های لفظی و معنوی و استفاده از شیوه خاص زبان روایی، نبوغ خود را در زمینه ادبیات شکوفا کرده  است. او، به عنوان یک نویسنده کلاسیک، سعی کرده اثرش را، هم از حیث محتوا و هم از جهت فرم ادبی، خردمندانه و مورد پسند علما و ادبا بنویسد. از ین رو، تاریخ رشیدی، حاوی چاشنی های ادبی و بلاغی است که در احساسات و عواطف مخاطبان تاثیر شایسته می گذارد. در این پژوهش، که به شیوه کتابخانه ای و تبیین و تحلیل محتوا انجام گرفته، نخست به شناسایی و استخراج بخش هایی از متن می پردازیم که از نظر زبانی و ادبی برجستگی های ویژه ای داشته  است. سپس فراز و فرود بخش های دیگر را، از نظر زبان و بلاغت، به شیوه آماری نشان خواهیم داد تا در نهایت، با رسم نمودار، جلوه های متفاوت زبان روایی و بلاغت را در این کتاب نشان داده باشیم.
    کلیدواژگان: تاریخ رشیدی، زبان ‏ادبی، زبان تاریخی، ‏زبان علمی، بلاغت.‏
  • مهدی اسدی*، فاطمه کاظمی زاده صفحات 89-110

    با تشدید اندیشه ناسیونالیسم پس از جنگ جهانی اول و افزایش سفر و تبادلات فرهنگی، احساسات مشترک میان پارسیان هند و حامیان ناسیونالیسم باستان‏گرا در ایران شدت یافت. پارسیان هند در نتیجه رشد ناسیونالیسم و توجه به مسیله سرزمین و ملیت، به ‏خصوص پس از آغاز جنگ‏های داخلی در هندوستان و تهدید امنیت مالی و جانی خود، به سرزمین اجدادی و امکان بازگشت به آن، بیش از پیش علاقه‏ مند شدند. برای روشنفکران و ناسیونالیست‏های باستان‏گرا‏ی ایرانی، که به دنبال راهبردهای اصلاح اقتصاد و فرهنگ ایران به منظور غلبه بر آنچه آن ها به منزله یک دوره طولانی انحطاط فرهنگی، فقر اقتصادی و ضعف سیاسی تصور می‏کردند، رابطه بیشتر با پارسیان هند و کسب حمایت‏های همه جانبه از سوی آن ها می‏توانست نقش مهمی در غلبه بر این انحطاط ایفا کند. دولت پهلوی اول نیز، متاثر از رویکرد ناسیونالیسم باستان گرا و سیاست اقتصادی خود، به مهاجرت پارسیان هند به ایران علاقه مند گردید. پژوهش حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسش اصلی است: رویکرد دولت پهلوی اول و پارسیان هند به مسیله مهاجرت به ایران چه بود؟ یافته‏ های پژوهش، که با تکیه بر منابع دست اول و براساس روش‏های تاریخی صورت گرفته، نشان می دهد به رغم تمایلات نخستین برخی از رهبران پارسیان هند و علاقه رضا شاه و تلاش‏های همه جانبه دولت‏مردان دوره پهلوی اول، موضوع مهاجرت پارسان هند به ایران به دلیل تضاد با سیاست‏‏های بریتانیا در هندوستان، عدم تحقق عدالت اجتماعی مد نظر پارسیان هند در ایران و ساختار دولت مطلقه پهلوی و دوگانگی در میان پارسیان هند، به شکست انجامید.

    کلیدواژگان: پارسیان هند، پهلوی اول، ‏ مهاجرت، ‏ناسیونالیسم باستان گرا، ایران.‏
  • عباس میرزایی*، علی بلوردی صفحات 111-126
    عزاداری و مراسم مرتبط با محرم در دوره قاجار، جایگاه خاصی داشته است، به گونه ای که طبقات مختلف جامعه آن را برگزار می کرده اند. از سوی دیگر، دوره قاجار، دوره گذار از سنت به مدرنیته در تاریخ معاصر ایران به شمار می آید. این دگرگونی در ساحت های گوناگونی آشکار است. مراسم محرم نیز از این تغییرات دور نمانده، به گونه ای که نمی توان نوع نگاه طبقه اشراف و اعیان قاجار را با مردم عادی و توده در این مراسم یکسان برشمرد. این دو طبقه، رفتارهای متفاوتی در برگزاری عزاداری ها داشتند. مکان ها و سبک های عزاداری در کنار ورود تجملات به این مراسم از بخش هایی است که می توان تفاوت میان این دو طبقه را در آن مشاهده کرد. منابع سفرنامه نویسی، یکی از شاخص ترین دسته منابعی است که این تفاوت را به خوبی روایت کرده است. مقاله پیش رو براساس گزارش های سفرنامه نویسان خارجی دوره قاجار، این موضوع را بررسیده و تلاش کرده به این پرسش پاسخ دهد که بر پایه این سفرنامه ها چه تفاوت هایی میان سنت های عزاداری اشراف و اعیان قاجار از یک سو و مردم عادی از سوی دیگر وجود دارد. فرضیه نویسندگان این بوده که طبقه اشراف و اعیان، احتمالا به سبب دسترسی بیشتر به منابع ثروت، سنت های عزاداری را از نظر تشریفات و تجملات و هزینه ها در سطح متفاوت تری از مردم عادی برگزار می کرده اند، به گونه ای که گویا دو نوع عزاداری در جامعه قاجاری برپا می شده است. با بررسی 22 سفرنامه، که براساس مشاهدات عینی سفرنامه نویسان تنظیم شده، این نتیجه به دست آمد که طبقه اشراف و اعیان از نظر مکان و شکل عزاداری و هزینه های جاری مراسم، آدام و رسوم متفاوتی با مردم عادی داشته اند.
    کلیدواژگان: قاجار، سفرنامه نویسان، عزاداری، طبقه اشراف، مردم عادی، محرم.‏
|
  • Hashem Kazemi, Mostafa Dehpahlavan * Pages 1-22

    The beginning of the Parthian dynasty and the identity of Arsaces I as the head of this dynasty is one of the most mysterious parts of Parthian history. Based on the analysis of the written sources regarding the identity of Arsaces, these sources can be divided into two different historiographical traditions: one by Apollodorus and his followers Justin and Strabo, and the other by Arrian and his followers (Photius, Zosimus, Syncellus, Dio). Meanwhile, a narrative has been more welcomed among Parthian history and archeology researchers. According to this narrative, Arsaces was a Scythian who was the head of the Aparni tribe of the Dahae union. Then, based on this version of the origin of the Parthians, in the middle of the 3rd century BC, Arsaces took advantage of the confusion of the Seleucid empire in the west and together with the Aparni, captured the Seleucid state of Parthia and and provided the foundation for the formation of the Parthian Empire. The main reference and the most effective spreader of the concept of nomadic and Scythian Parthians is Strabo. He was inspired by the older Hellenistic historians in understanding the origin of the Parthians, however, none of them lived before the second century BC. In this research, the researchers based on archaeological evidence and analysis of written sources, say that the Arrian historiography tradition and his followers based on the fact that Arsaces was a native Parthian are closer to the political and social realities of the Parthian period, and we argue that Arsaces I was never able to create a kingdom comparable to the Seleucid Empire, he just managed a tributary state under the rule of the Seleucids. The establishment of the Parthian kingdom based on local and Parthian elements could have taken place only after the reign of Antiochus III (223/2-187b.c). In fact, there is no direct or indirect evidence for the Parthian Empire in Iran in the 3rd century b.c. If the early Parthian kingdom had essentially a territorial foundation, it could not have been anything more than a regional power.

    Keywords: Arsacid, ‎Parthian, ‎Scythian, ‎Arsaces, Written ‎Surces, Parthia.‎
  • Rouhollah Hadi, Mohammad Sarwar Mawlaie, Siddiqullah Kalakani * Pages 23-50

     Sanai's has a special place in both Dari/Persian poetry history and the changes he made in terms of content, especially erfan, wisdom and advice, and according to Sanai scholars, Persian poetry in ghazel and qasida owe it to Sanai to this day. Unfortunately, Hakim Sanai did not receive the attention he deserved in Iran and Afghanistan until the fourteenth century for several reasons, except for the publication of Divan, Masnawi, and Sanai's biography. Some new and serious research on Sanai is conducted in recent decades through independent writings and research and master's and doctoral dissertations, especially in Iran. 
Sanai-ology research in Afghanistan is similar in some respects to what has been done in Iran. Ranging from writing general, thematic, and specific articles to editing and publishing his works, to explaining some of Hakim Ghaznawi’s Masnavi such as Sairul-Ebaad to Hadiqah and writing independent books about his life; works, thoughts, circumstances and answering controversial questions among scholars and critics of the works in Iran and the use of research and studies by Iranian scholars; knowledge on these and the findings of Sanai scholars in Afghanistan can provide a broader horizon for Sanai scholars. The culmination of Sanai studies in Afghanistan is the holding of a conference on the 900th anniversary of Sanai, in which valuable research such as the description of Sir al-'Ebbad, the correction of Hadiqah, and the writing of research articles on Sanai and his works have been conducted. In the last two decades, the description of about a thousand verses of Hadiqatul haqiqa done by professor Ab. Ahad ashrati is, among other things, a better example that will follow In this article, an attempt has been made to review and critic the research findings of the scho.

    Keywords: Sanai, ‎ Sanai Research, ‎Sanai's books, ‎ Sanai Life, ‎ Afghanistan.‎
  • Mohammadali Parghoo, Javad Alipoor Silab * Pages 51-67

    One of the interesting and neglected topics in the social history studies of Iran is how to deal with natural and climatic challenges, including hot or cold winds. An important example of these winds has been referred to by historians, geographers, and physicians in various sources as the " Samum wind", Therefore , the current research aims to answer the question, what were the characteristics of " Samum wind" and how to deal with it in the Iranian medicine system? In the first step, this article examines the geographical distribution and history, and in the second step, it explains the cognitive and behavioral approach of physicians in dealing with Samum wind and its complications. The findings of the present research based on the analytical descriptive approach indicate that: Samum wind was considered a climatic challenge in different historical periods and different geographical regions. The geographical area where this wind blows in Iran primarily includes the southern regions (east-west) and the period of its blowing is from late spring to late summer. In terms of quality, the main characteristics of the Samum wind were: heat and dryness. The blowing of this wind caused problems for the region's human, plant, and animal life. confrontation to Samum wind caused fatal physical effects on the person's body, which physicians called " Samum zadegi". Preventive measures to deal with the heat and Samum wind and a variety of treatment methods to eliminate the side effects of facing this wind have been presented by physicians in the framework of Akhlati medicine: ((four temperaments). The current research is an interdisciplinary study with a historical approach. The necessary information has been collected by the library method from historical, geographical, and medical sources that are mostly ignored in historical research. The method of presenting the content is descriptive-analytical.

    Keywords: medicine system, ‎Samum wind, ‎prevention, ‎treatment, side ‎effects.‎
  • Elham Torkashvand, Ali Mohammadi * Pages 69-88
    Rashidi's history belongs to Timurid period, was written by Mirza Haidar Doghlat and its subject is to explain events and conflicts that happened to some of descendants of Genghis Khan and Mirzayan Doghlat and were written by historians. The scene of these conflicts is parts of present-day China, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Afghanistan and Tajikistan. This book was written about five centuries ago, in Kashmir and outside the geographical area of   Iran, by a literate Mongol who had learned it in the Herat School. Apart from the historical events of this precious book, which is one of most unique historical books of Timurid period, this book can also be examined from a literary and rhetorical point of view. The results of this research show that the author has flourished his genius in the field of literature by using verbal and spiritual crafts as well as using a special method of narration. As a classical writer, he has tried to write his writings, both in terms of content and in terms of literary form, wisely and favored by scholars and literati. Hence, Rashidi's history, apart from historical propositions, contains literary and rhetorical flavors that have a worthy effect on the feelings and emotions of the audience. In this research, which has been done in a library manner, by giving examples and explaining them, the artificial parts of the text are distinguished from the narrative parts, and the reasons for Mirza Haidar's tendency towards literary industries and techniques are also explained.
    Keywords: Rashidi history, ‎literary ‎language, ‎historical ‎language, ‎scientific ‎language, ‎rhetoric.‎
  • Mahdi Asadi *, Fatemeh Kazemizadeh Pages 89-110

    With the intensification of nationalism after the First World War and the increase of travel and cultural exchanges, the common feelings between the Persians of India and the supporters of archaic nationalism in Iran intensified. As a result of the growth of nationalism and attention to the issue of land and nationality, the Persians of India became more interested in their ancestral land and the possibility of returning to it, especially after the start of the war between Muslims and Hindus and the threat to their financial and life security. For intellectuals and supporters of modernism and archaic nationalists who sought strategies to reform Iran's economy and culture in order to overcome what they perceived as a long period of cultural decline, economic poverty, and political weakness, a greater relationship with the Persians of India and gaining support All-round efforts on their part could play an important role. The first Pahlavi government was also influenced by its nationalistic approach and economic policy, and was interested in the migration of Persians from India to Iran. The current research aims to answer this main question: What was the approach of the first Pahlavi government and the Persians of India to the issue of immigration to Iran? The findings of the research, based on first-hand sources and based on historical methods and on the basis of description and analysis, show that despite the initial inclinations of some Indian Persian leaders and the interest of Reza Shah and the comprehensive efforts of the first Pahlavi men's government This issue failed due to the conflict with the British policies in India, the lack of social justice in the eyes of Indian Parsis and the structure of the absolute Pahlavi government and the ambivalence among the Indian Parsis on this issue. the lack of social justice in the eyes of Indian Parsis and the structure of the absolute Pahlavi government and the ambivalence among the Indian Parsis on this issue.

    Keywords: Persians of ‎India, ‎ first Pahlavi, ‎ migration, ‎archaic ‎nationalism, ‎Iran.‎
  • Abbas Mirzaei *, Ali Balvardi Pages 111-126
    Mourning ceremonies related to Muharram have had a special place in the Qajar period, but the views of the Qajar aristocracy and nobility with ordinary people about these ceremonies cannot be considered the same. These two classes have had different traditions in holding mourning ceremonies. In this article, this issue was studied based on the reports written by the foreign travel writers of the Qajar period and it was tried to answer the question of what differences there have been between the mourning traditions of the Qajar aristocracy and nobility and ordinary people based on these travelogues. This hypothesis was followed that the aristocracy and nobility probably held mourning traditions at a different level from that of ordinary people in terms of rituals, luxuries, and expenses because of having greater access to wealth resources. Hence, by examining 22 travelogues, which were based on the travel writers’ objective observations, it was concluded that the aristocracy and nobility differed from ordinary people in terms of their mourning places and forms, as well as expenses. They followed different rituals and customs when holding these ceremonies.
    Keywords: Qajar, travel ‎writers, ‎mourning, ‎aristocracy, ‎ordinary people.‎