وضعیت اجتماعی و سیاسی زمان ابن سینا و فعالیت ها و پیام های معنوی وی

چکیده:
مقدمه
در قرن چهارم هجری علما، بزرگان، فلاسفه، فقها، ادبا، شعرا و نویسندگان بسیاری در آسمان علم و ادب و پزشکی و بهداشت ایران باستان و بلکه جهان اسلام، درخشیدند که با تلاش شبانه روزی آنان علوم و ادبیات دنیای اسلام از دستبرد حوادث ایام، محفوظ ماند و موجبات رشد و شکوفایی و نوآوری های علوم اسلامی را فراهم نمود و ابن سینا تنها یکی از آنها و در عین حال گل سرسبد آنان را تشکیل می داد.
انسان والایی که در سایه تلاش، پشتکار، پایداری و شکیبایی و توکل به خداوند، مدارج عالیه کمال را طی کرد و در زمینه تالیف دایره المعارف قانون در طب، علاوه بر گردآوری اندوخته های مکتوب ملل مختلف که بسیاری از این آثار در کتابخانه های کاخ های شاهان، محبوس گردیده بود، تجربیات پزشکی ایران باستان و بویژه دانشمندان دانشگاه جندی شاپور و تجربیات شخصی خود را نیز بر آن افزود و کتاب قانون را با بهره گیری از سبک ادبیات توحیدی و علم برخاسته از ایمان خود به رشته تحریر درآورد.
وی اثری را خلق کرد که به منزله ریشه و اساس طب نوین محسوب می شود و از تکامل آن دیدگاه های زیربنایی بهداشتی و طب رایج، پا به عرصه وجود گذاشته، کتابی که هرچند در سایه پیشرفت های علمی و تولید ابزار پژوهش، بسیاری از مطالب آن با مطالب و شیوه های جدید پزشکی و بهداشت جایگزین شده است ولی همچنان بسیاری از پیام های بهداشت گرایی و پژوهش محوری و خداجویی آن با شادابی و پویایی هرچه تمامتر، بر تارک منابع پزشکی و بهداشت جهان می درخشد.
هدف
آشنایی بیشتر با راه و روش ابن سینا و کشف رمز موفقیت او و اقتباس از شیوه های موثر و مفید وی به منظور کسب موفقیت های آموزشی پژوهشی و استفاده از این رهاوردها به منظور حفظ و ارتقاء سلامتی انسانها می باشد.
نوع مطالعه: این مطالعه از نوع کتابخانه ای است و به منظور ارتقای دقت یافته ها حتی الامکان از ابزار جدید نسخه های الکترونیکی منابع موجود که دارای قابلیت جستجوی سریع و دقیق هستند استفاده گردیده است.
یافته ها
شامل سبک نگارشی ادبیات توحیدی، بهداشت گرایی و پژوهش محوری و احتراز ابن سینا از پوچ گرایی و نسبت دادن بیماری ها به حلول شیاطین و اجنه و امثال آن ها است و علاوه بر آن نکات پویا و حرکت آفرینی در خصوص درمان بعضی از بیماری ها نظیر هاری، جذام، سل و امثال اینها در این اثر نفیس به چشم می خورد که می توان آنها را به عنوان فرضیه های قابل اثبات یا نفی، در نظر گرفت و پس از آزمون های لازم، به عنوان شیوه های پشتیبان و مکمل روش های درمانی رایج و یا حتی به عنوان ره آوردهای نوینی مورد بهره برداری قرار داد.
نتیجه گیری
لازم است نسل دانشجوی فعلی در قالب درس فرهنگ و تمدن اسلام و ایران، با افکار توحیدی و حرکت آفرین دانشمندانی همچون ابن سینا و نقش فرهنگ ایرانی در تکامل فرهنگ و تمدن اسلامی آشنا شوند و در آینده ای نه چندان دور، جای خالی امثال ابن سینا را پر کنند.
زبان:
فارسی
صفحات:
11 تا 38
لینک کوتاه:
magiran.com/p1147292 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!