فهرست مطالب

اخلاق پزشکی - پیاپی 48 (بهار 1402)

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 48 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/19
  • تعداد عناوین: 15
|
  • آرین پتفت * صفحه 1
    زمینه و هدف

     مدافعان مکتب جبرگرایی با تکیه بر یافته های نوین دانش علوم اعصاب، قایل به وهمی بودن اراده در انسان بوده و معتقدند که همه افراد تحت تدبر و دیکتاتوری مغز خود قرار دارند. آیا ما واقعا اراده آزاد داریم؟ آیا اراده آزاد یک مفهوم انتزاعی توهمی است یا کیفیت حقیقی در انسان می باشد؟ با عنایت به یافته های نوین دانش بشری چه تعریفی از اراده آزاد انسان می توان ارایه داد؟ پاسخ به این سوالات از آن جهت حایز اهمیت است که انکار اراده آزاد به معنای نفی هرگونه مسیولیت کیفری و به طور کلی انکار ضرورت وجودی قواعد حقوق کیفری در نظم هنجاری جامعه می باشد. این تصور می تواند به بی نظمی (آنارشی) تبدیل شود. مقاله حاضر در تلاش است تا با امعان رویکرد میان رشته ای حقوق، اخلاق و علوم اعصاب شناختی پاسخ قانع کننده ای برای رد شبهه واردشده از سوی مکتب جبرگرایی عصب شناختی ارایه داده و اراده آزاد را بازتعریف نماید.

    روش

     پژوهش حاضر از نوع مرور روایتی به روش توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات آن به صورت جستجوی کتب و مقالات دهه اخیر (22-2012 م.) در پایگاه های معتبر Web of Science، Scopus و PubMed است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     اراده آزاد بسته به قرایت فکری و بافتار هر علم، تعاریف مختلفی دارد که البته تا حدود قابل توجهی در ماهیت امر یک مفهوم را افاده می کند: کیفیت نفسانی برای انجام رفتار مبتنی بر غرض و تامل اراده خود از ارکان اختیار (به معنای عام) است و در عبارتی ساده می توان اختیار را قدرت برگزیدن امر مطلوب در میان گزینه های پیش رو نسبت به پدیده های هستی تعریف نمود. برای آنکه مجرمیت به یک فرد منتسب شود منوط بر این است که او افزون بر اراده آزاد در فعل یا ترک فعل مجرمانه، قدرت لازم بر انجام آن نیز داشته باشد. هوشیاری در مرکزیت تعریف اراده آزاد قرار دارد؛ هوشیاری همان خودآگاهی است که آگاهی (به مفهوم خاص) و برانگیختگی لوازم تحقق آن هستند.

    نتیجه گیری

     بررسی های عصب شناختی اختیار انسان از طریق تکنیک EEG نشان می دهد که اراده آزاد طیفی از عناصر ذاتی و ضروری را در یک توالی منسجم و با ارتباط ناگسستنی دربر دارد: انگیزه شامل غرض و تامل (به تعبیر فلاسفه اسلامی تصور، تصدیق و شوق) و عزم شامل پتانسیل آمادگی، آگاهی از قصد و اقدام. با این اوصاف می توان اراده آزاد را این گونه تعریف کرد: کیفیت نفسانی برای انجام رفتار هوشیارانه مبتنی بر غرض و تامل که در طیفی از عناصر از انگیزه تا عمل محقق می گردد.

    کلیدواژگان: عصب حقوق، عصب اخلاق، مسیولیت کیفری، اراده آزاد، جبرگرایی
  • وحید آگاه، آرمینا شفیعی* صفحه 2
    زمینه و هدف

     حق بر سلامت در زمره حق های حایز اهمیت بشری است. این حق اقتضا می کند تا از هر عاملی که سبب شود سلامت آدمی مورد تهدید قرار گیرد اجتناب گردد؛ از جمله مواردی که ممکن است حق بر سلامت را تحت تاثیر قرار دهد، داده هایی است که از طریق تبلیغات به افراد القا می گردد؛ از این رو همواره رویکرد نظام های حقوقی درباره تبلیغات مخل سلامت، انواعی از ممنوعیت یا محدودیت را به همراه داشته است. شرکت های دخانی در ادوار گوناگون با روش های مختلف دخانیات را تبلیغ کرده اند، برخی از این تکنیک ها از باب «حق » و گاه «اخلاقیات»، محل منازعه است. به همین سبب بازشناسی روش های تبلیغی این حوزه حایز اهمیت است.

    روش

     پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نظری است که با روش تحقیق توصیفی تحلیلی و رویکرد نوگرا بدون هرگونه سابقه طرح در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران انجام یافته است. شیوه گرد آوری صورت کتابخانه‏ای اینترنتی و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات حقوقی انجام یافته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     واکاوی روش های شرکت های دخانی نشان از آن دارد که این شرکت ها با هدف سودآوری بیش تر از خلال روش های بیش وکم شناخته شده تبلیغی نظیر بهره گیری از زنان و کودکان، القای حس آزادی، قدرت و استقلال توانستند بخش عظیم تری از سرمایه را انباشت کنند.

    نتیجه گیری

     ممنوعیت و محدودیت تبلیغات دخانیات، مسیله ای حایز اهمیت به منظور حفظ سلامت عمومی است. بدین ترتیب، تولی امر عمومی در حوزه سلامت دلالت بر آن دارد که باید حسب مورد نسبت به محدود یا ممنوع سازی آن اندیشید. از آنجا که حوزه تبلیغات حوزه القا پیام معین به و اقناع مخاطبان برای رسیدن به اهداف مشخص است، باید نسبت به بازشناسی سازکارهای تبلیغی شرکت های بزرگ دخانی اقدام و در گام های آتی از آن این شناخت برای کنش های عمومی بعدی همچون تعیین دقیق ممنوعیت ها یا بازاندیشی در محدودیت های تبلیغات بهره برد.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، تبلیغات سیگار، ممنوعیت ها، محدودیت ها
  • بتول علیزاده تقی آباد، نازیلا جوادی پاشاکی، زهرا طاهری ازبرمی، ملوک پور علیزاده * صفحه 3
    مقدمه

     صلاحیت بالینی پرستاران بعنوان مولفه اساسی مراقبت پرستاری یک بحث بسیار مهم و حیاتی است. موضوع صلاحیت پرستاری همیشه یک مسیله چالش برانگیز بوده است. برای حفظ استانداردهای مراقبتی پرستاری شناخت روش های توسعه و ارتقاء صلاحیت بالینی الزامی است. هدف مطالعه حاضر بررسی و مرور چالشهای و راهکارهای کسب صلاحیت بالینی در ایران میباشد؛ تا از نتایج بدست آمده بتواند مدیران و مدرسان پرستاری را در ارتقاء صلاحیت پرستاری که هدف غایی آن ارایه مراقبت باکیفیت به بیمار است، یاری نماید.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع مروری است. بدین منظور، مقالاتی که در راستای هدف پژوهشی بوده، به زبان فارسی یا انگلیسی نگارش شده وارد مطالعه شدند. مقالات با بهره گیری از پایگاه های فارسی شامل SID و Magiran  و پایگاه های لاتین اعم از ProQuest, Science Direct, Google Scholar, Ovid, PubMed استخراج شدند. جستجو بدون محدودیت زمانی تا مارس سال 2020 و با استفاده از کلید واژه های nursing ,clinical competence, challenges انجام شد. بعد از بررسی و مطالعه دقیق عنوان، خلاصه و متن کامل، تعداد زیادی از مقالات به دلایل زبان مقاله، عنوان و هدف متفاوت، خلاصه و یا محتوای نامناسب مقاله کنار گذاشته شدند. در مرحله بعد71 مقاله (44 به زبان فارسی و 27 مقاله به زبان انگلیسی) مطالعه شد و درنهایت 23 مقاله موردبررسی قرار گرفت.

    نتایج

     چالش و راهکار عوامل مربوط به آموزش و بالین مورد بررسی قرارگرفت. دانشجویان بی انگیزه و صلاحیت پایین پرسنل پرستاری تازه کار از چالش های مطرح شده می باشد. اقداماتی در دو سطح آموزش و  بالین در کم کردن شکاف آموزش و بالین بعنوان راهکارهای موثر جهت ارتقای صلاحیت بالینی کمک کننده است.

    نتیجه گیری

     با شناخت چالشها و راهکارهای مطرح شده در جهت ارتقای صلاحیت بالینی پرستاران اقداماتی موثری هم در آموزش و هم  بالین از جمله گزینش صحیح دانشجوی، پرسنل پرستاری و مربی، استفاده از شیوه های آموزش بالینی نوین و برگزاری دوره های بازآموزی برای اساتید و پرسنل پرستاری انجام گردد تا با ارایه مراقبت با کیفیت گامی مهم در در راستای تقویت نظام سلامت برداشته شود.

    کلیدواژگان: چالش، راهکار، صلاحیت بالینی، پرستاری
  • فاطمه یاسره، برزو امیرپور * صفحه 4
    زمینه و هدف

    به واسطه ماهیت حرفه پرستاری، قرارگرفتن در موقعیت های تعارض برانگیز در بین ارزش ها و مواجه شدن با تنگناهای اخلاقی، اجتناب ناپذیر است. این امر به نوبه خود می تواند در عملکرد شناختی تداخل ایجاد کند. بنابراین هدف از جرای پژوهش حاضر پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش در کاهش دیسترس اخلاقی و افزایش ناآمیختگی شناختی پرستاران بیمارستان امام خمینی شهر ایلام بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه مقایسه بود. نمونه آماری مشتمل بود بر 40 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان امام خمینی شهر ایلام در سال 1401 که به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های دیسترس اخلاقی Corley و همکاران (2001 م.) و پرسشنامه ناآمیختگی شناختی Gillanders (2010 م.) استفاده شد. جلسات آموزشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش در هشت جلسه 90 دقیقه ای و به صورت هفتگی اجرا گردید، در حالی که گروه مقایسه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها از طریق نرم افزار SPSS 27 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی (فراوانی، میانگین درصد، انحراف معیار) و استنباطی (کای دو، تی مستقل، تحلیل کوواریانس) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    ملاحظات اخلاقی: اصول و قواعد اخلاقی در پژوهش عبارت بودند از: تبیین اهداف تحقیق برای شرکت کنندگان در پژوهش، کسب رضایت آگاهانه، حفظ حریم خصوصی، محرمانه بودن داده ها، فراهم کردن امکان، ترک تحقیق در هر مرحله از اجرا.

    یافته ها

    یافته های تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر کاهش دیسترس اخلاقی و افزایش ناآمیختگی شناختی پرستاران گروه مداخله نسبت به گروه مقایسه در مرحله پس آزمون تاثیر معنی داری داشته است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در طی هشت هفته توانست در کاهش دیسترس اخلاقی و تقویت شناختی پرستاران موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، پریشانی اخلاقی، گسلش شناختی، پرستاران
  • فردین شهباززاده، صبا رحمتی کله سرایی *، مهدی اجری خامسلو، محمدحسین حکیمی، مهسا غریبی اصل صفحه 5
    زمینه و هدف

     رعایت اخلاق حرفه ای به عنوان یکی از اساسی ترین مفاهیم اخلاق پزشکی می باشد. بررسی وضعیت به کارگیری اخلاق حرفه ای در بین دانشجویان پرستاری به عنوان کارکنان آینده سیستم های بهداشتی و درمانی دارای اهمیت به سزایی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت به کارگیری اخلاق حرفه ای در بین دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اردبیل می باشد.

    روش

     این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی می باشد. تعداد 210 دانشجو پرستاری ترم سوم تا ترم هشتم دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل، آموزشکده عالی سلامت مشگین شهر و دانشکده پرستاری گرمی در این مطالعه شرکت داشتند. برای دستیابی به میزان وضعیت به کارگیری اخلاق حرفه ای دانشجویان، از پرسشنامه سنجش عملکرد پرستاران به آیین اخلاق پرستاری که توسط اسمعیل پورزنجانی و همکاران طراحی شده است، استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، تی مستقل و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند.
    ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل انجام این پژوهش اصول اخلاقی و اصل محرمانگی رعایت شده و پرسشنامه ها با کسب رضایت آگاهانه و توضیح در مورد اهداف پژوهش به شرکت کنندگان تکمیل شده است.

    یافته ها

     بر اساس نتایج مطالعه، میانگین وضعیت به کارگیری اخلاق حرفه ای در بین نمونه های مورد مطالعه 96/0 ±20/4 بود. میانگین به کارگیری اخلاق حرفه ای در حوزه پرستار و جامعه 1±29/4، در حوزه پرستار و تعهد حرفه ای برابر با 9/0±25/4، در حوزه پرستار و ارایه خدمات بالینی برابر با 94/0± 27/4، در حوزه پرستار و همکاری تیم خدمات درمان برابر با 25/1±885/3 و در حوزه پرستار و آموزش و پژوهش برابر با 06/1±29/4 بود که میانگین در همه حوزه ها خوب به دست آمد. همچنین متغیرهای محل تحصیل، علاقه به رشته پرستاری، وضعیت تحصیل و بخش محل خدمت با به کارگیری اخلاق حرفه ای رابطه معناداری (05/0 P<) دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان دهنده رعایت مطلوب اخلاق حرفه ای در بین دانشجویان پرستاری می باشد. مسیولیت های اخلاقی بر عهده گروهی خاص نمی باشد، بلکه تمام اعضای یک حرفه در این زمینه مسیولیت دارند. با این وجود، توسعه اخلاق پرستاری هنگامی بهتر صورت می گیرد که در آن نهادینه شده باشد، چراکه تصمیم گیری اخلاقی در شرایط واقعی فقط با شناخت مفاهیم اخلاقی و دانستن ارزش ها مقدور می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، دانشجویان پرستاری، شاخص های اخلاقی
  • حسین سوری *، محمدباقر کوپایی، اسمعیل صفری صفحه 6
    زمینه و هدف

     امروزه که محیط های اجتماعی به سرعت در حال تغییر هستند، مهارت های اجتماعی نقش اساسی در فرآیند میانجی گری بین عوامل هوش هیجانی و عملکرد افراد دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای استدلال اخلاقی در رابطه بین هوش هیجانی و رفتار شاهدان قلدری است.

    روش

     این پژوهش همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری است. جامعه مورد نظر دانش آموزان پسر و دختر متوسطه دوم شهرستان خرم آباد در سال تحصیلی 02-1401 بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 310 دانش آموز که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به مقیاس های آزمون تبیین مسایل (Rest و همکاران)، هوش هیجانی (Bar-On) و نقش شرکت کنندگان (Salmivalli و همکاران) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار Smart PLS 3 انجام گرفت.

    ملاحظات اخلاقی: 

    ملاحظات اخلاقی از جمله توضیح هدف پژوهش، محرمانه ماندن هویت پرسش شوندگان، اطمینان از محرمانه بودن پاسخ ها از پژوهش رعایت گردید. شرکت کنندگان در پاسخ دادن به پرسشنامه ها آزاد بودند.

    یافته ها

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد تمامی ضرایب معناداری (t-value) از 96/1 بیشتر بود، مقادیر R2 برای مولفه های درون زای پژوهش در طیف 53/0 تا 93/0 و همچنین نتایج مقادیر Q2 برای تمامی سازه های مدل در طیف 27/0 تا 61/0 قرار دارد که این امر معناداربودن تمامی روابط میان مولفه ها را در سطح اطمینان 95 درصد نشان می دهد. بر اساس نتایج، هوش هیجانی بر رفتار شاهدان قلدری و استدلال اخلاقی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج نشان داد عدد معناداری و ضریب غیر مستقیم به ترتیب برابر با 26/8 و 45/0 به این معنی که استدلال اخلاقی در رابطه بین هوش هیجانی و رفتار شاهدان قلدری نقش واسطه ای دارد (05/0P<).

    نتیجه گیری

     یافته های پژوهش نشان داد که بین هوش هیجانی و رفتار شاهدان قلدری رابطه معناداری وجود دارد. نتایج مدل معادلات نشان داد که استدلال اخلاقی دانش آموزان قادر است در ارتباط بین متغیرهای هوش هیجانی و رفتار شاهدان نقش واسطه ای معناداری ایفا کند و باعث افزایش تاثیرگذاری گردد.

    کلیدواژگان: استدلال اخلاقی، هوش هیجانی، دانش آموز، رفتار شاهدان، قلدری
  • نسیمه ستایش ولی پور، فرناز فرنام، محمود عباسی، مریم دامغانیان * صفحه 7
    زمینه و هدف

     به کاربردن واژگان غیر علمی، مبهم و اشتباه در توصیف چرخه باروری زنان در فرهنگ ایرانی امری رایج است. هدف مطالعه معرفی واژه ای است که از لحاظ آوایی، ساختاری و مفهومی شایسته توصیف با کرامت این بخش طبیعی از زندگی زنان، همراه با انگ زدایی می باشد که جزء حقوق باروری آنان محسوب می شود.

    روش

     در این پژوهش تحلیلی به بررسی واژگانی که در ادبیات روزمره، پژوهشی و پزشکی برای چرخه های خونریزی زنان استفاده می شود و تاثیر این واژگان بر شکل گیری باورهای غلط در این زمینه پرداخته می شود. همچنین، مطالعه فلسفه جایگزینی واژه قاعدگی یا پریود با ماهینگی که برگرفته از ارتباط آن با ماه است، تبیین می شود.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     واژگانی که برای توصیف ماهینگی در فرهنگ و زبان فارسی از آن استفاده می شود عمدتا به معنای تکرار و تاکید بر قاعده یا رسم بودن دارد که بر عکس تاکیدی برای نیازهای سلامت باروری زنان در این دوران نیست. بعضی واژگان نیز یادآور ممنوعیت های فرهنگی یا اجتماعی و یا حتی معنای لغوی آن بارمنفی دارد. واژه «ماهینگی» موجب یکسان سازی توصیف چرخه زیستی زندگی زنان در ادبیات پژوهشی، پزشکی و اجتماعی شده، از لحاظ آوایی و ساختاری مناسب فرهنگ معاصر، از لحاظ معنای لغوی هنجارساز و کرامت محور برای حقوق سلامت باروری زنان می باشد.

    نتیجه گیری

     به کارگیری واژه ماهینگی با استعاره ای از ماه به عنوان یک جرم آسمانی که تشابهات ساختاری متعددی در چرخه تکامل آن با تکامل تخمک وجود دارد و همچنین استفاده از ماه به عنوان نمادی از باروری می تواند توصیفی با کرامت از ماهینگی زنان باشد. علاوه بر این موارد، استفاده از این نمادسازی زیبا و باشکوه می تواند تسهیل گر شروع تعامل خانواده ها با فرزندانشان در این زمینه و آماده سازی آنان برای ازدواج و فرزندآوری باشد.

    کلیدواژگان: ماهینگی، قاعدگی، انگ، هنجارسازی، واژه گزینی، پریود، سلامت باروری
  • مژگان تایبی، اعظم میرزایی مقصود *، حکیم سحاقی، زینب میرزایی مقصود صفحه 8
    زمینه و هدف

     همدلی ترکیبی از مراقبت های عاطفی و شناختی است که برای اثبات پایداری و پیامدهای سلامتی بیماران بیشترین تاثیر مثبت را نشان می دهد. مطالعه حاضر با هدف تاثیر آموزش همدلی بر انگیزش شغلی، حساسیت اخلاقی و ناگویی خلقی در پرستاران بیمارستان باهنر کرمان انجام شده است.

    روش

     این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که نمونه های مورد مطالعه 80 نفر پرستار شاغل در بیمارستان شهید باهنر کرمان در سال 1399، به روش سرشماری وارد مطالعه شدند، سپس به روش تصادفی ساده به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. برنامه آموزش همدلی طی هشت جلسه و با تاکید بر بنیان های درمانی 4 عاملی وزیری و همکاران (1390 ش.) در جلسات 90 دقیقه ای برای گروه آزمون اجرا شد؛ گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد، سپس برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه انگیزش شغلی، پرسشنامه حساسیت اخلاقی و پرسشنامه ناگویی خلقی استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 23 انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که آموزش همدلی بر انگیزش شغلی، حساسیت اخلاقی و ناگویی خلقی(001/0>P) پرستاران موثر است.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل از پژوهش مشخص کرد، آموزش همدلی بر انگیزش شغلی، حساسیت اخلاقی و ناگویی خلقی پرستاران موثر است؛ از این رو می توان از آموزش همدلی برای توانمندسازی پرستاران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: همدلی، انگیزش شغلی، حساسیت اخلاقی، ناگویی خلقی، پرستاران
  • ندا علی محمدی، الهه طابی قانع، مهران سلمان غابشی، مریم گروسیان* صفحه 9
    زمینه و هدف

     حساسیت اخلاقی پرستاران را قادر می سازد تا نیازهای مددجویانشان را تفسیر کرده و مطابق اصول اخلاقی به آن پاسخ دهند. پریشانی اخلاقی، پدیده شناخته شده ای در حرفه پرستاری است که می تواند استرس جسمی روانی زیادی بر پرستاران وارد کند و باعث عدم رضایت آنان، کاهش کارایی و کیفیت مراقبت شود، لذا هر چقدر پرستاران حساسیت اخلاقی بالاتری داشته باشند، می تواند نقش مهمی در پیشگیری از شرایط ایجادکننده پریشانی اخلاقی داشته باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین حساسیت اخلاقی و پریشانی اخلاقی در پرستاران مراقب بیماران مبتلا به Covid-19 در مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد.

    روش

     پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است که بر روی 113 پرستار دانشگاه علوم پزشکی همدان در بازه زمانی فروردین تا تیرماه سال 1400 با روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه بندی انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه سه قسمتی اطلاعات دموگرافیک، حساسیت اخلاقی MMSQ و پریشانی اخلاقی کورلی جمع آوری گردید. داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پژوهشگر پس از اخذ رضایت آگاهانه از مشارکت کنندگان به آنان اطمینان داد که تمامی اطلاعاتشان محرمانه باقی خواهد ماند.

    یافته ها

     در بررسی ارتباط بین حساسیت و تکرار پریشانی اخلاقی بین حساسیت اخلاقی (246/0, r=009/0p=)، (032/0, r=202/0p=)، زیرگروه های تجربه مشکلات (287/0, r=002/0p=)، نحوه ارتباطات بین فردی (024/0, r=202/0p=)، بهبود استقلال مددجو (246/0, r=009/0p=) با تکرار پریشانی اخلاقی ارتباط معنی داری دیده شد. با افزایش این زیرگروه ها تکرار پریشانی شغلی نیز طور معنی داری افزایش می یابد. میانگین نمره حساسیت اخلاقی پرستاران 53/13±78/57 در حد متوسط گزارش شد. میانگین تکرار پریشانی اخلاقی 99/17 ± 01/37 و شدت پریشانی اخلاقی 51/23±83/52 بوده است. تکرار پریشانی اخلاقی در محدوده متوسط و شدت پریشانی اخلاقی در محدوده زیاد است.

    نتیجه گیری

     با توجه به سطح حساسیت اخلاقی متوسط پرستاران، باید برای بهبود و ارتقای مسایل اخلاقی در پرستاری تلاش کرد. عوامل مختلفی در میزان حساسیت اخلاقی و پریشانی اخلاقی پرستاران در مراقبت از بیماران دخیل است. در این پژوهش در شرایطی بوده است که پرستاران با اوج پاندمی کووید-19 مواجه بوده اند و تحت فشارهای سازمانی و روانی بالایی قرار داشته اند.

    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، پریشانی اخلاقی، کووید-19، پرستار
  • زهرا طالبی، اکرم صناگو، لیلا لیلا مهستی جویباری * صفحه 10

    توجه به فضایل اخلاقی در حرفه مندان سلامت از منظر قرآن کریم است، چنانکه پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «من برای تکمیل فضایل اخلاقی مبعوث شده ام.» تعریف فضیلت محوری حرفه های پزشکی، مبتنی بر این نکته است که اشخاص با تدوام در فضایل و دوری از رذایل به درجه ای از خودسازی برسند که هر رفتاری از ایشان سر بزند، چون از نهادی فضیلت مند است، رفتاری اخلاقی باشد. در رفتار ارایه دهندگان مراقبت سلامت (حرفه مندان سلامت) با بیماران، فضایل اخلاقی کلیدی مانند علم دوزی و بصیرت، خوش خلقی در مراقبت، صداقت و اخلاص، خیرخواهی، تواضع، وفای به عهد و نجابت (1)، اگر با معذرت خواهی همراه شود، احتمال شکایت ناشی از خطای پزشکی/ پرستاری را کاهش می دهد.
    معذرت خواهی نیروی شفابخش همگانی برای حل تعارضات بین فردی یا گروهی است که در آن یک طرف مسیولیت تخلف و یا خطا را می پذیرد. کاربرد معذرت خواهی تنها به خطای پزشکی ختم نمی شود، بلکه در هنگام ایجاد استرس، تنش و تعدی اهمیت پیدا می کند (2). بررسی پدیده معذرت خواهی از منظر فنومنولوژی و زبان شناسی راه حلی برای فردی است که مسیولیت بروز وضعیت نامطلوب را بر عهده دارد (3). معذرت خواهی از بیمار می تواند قسمت سخت مراقبت باشد. با وجود این، عذرخواهی صمیمانه و سریع با استفاده از زبان و لحن مناسب، به طرفین درگیر در کنار آمدن با مشکل کمک می کند. پرستاران/ پزشکان ممکن است، نگران این باشند که با عذرخواهی احتمال دادخواهی بیماران علیه آن ها بیشتر شود، اما شواهد حاکی نشان می دهد اگر بیماران احساس کنند به آن ها گوش داده می شود و از آن ها عذرخواهی «درست» که بیانگر پشیمانی است، صورت می گیرد، کمتر به دادگاه متوسل می شوند و از قصور یا نقص کادر درمانی مراقبتی چشم پوشی می کنند (2). بررسی نگرش بیماران و پزشکان نسبت به افشای خطاهای پزشکی نیز موید این مطلب است (4). این روش (عذرخواهی) پس از یک خطای پزشکی و با ایجاد رابطه ای با درجاتی کمتر از سلسله مراتب بالا به پایین (پزشک بیمار) و حفظ رابطه بین آن ها عمل می کند (3). بنابراین معذرت خواهی صرف نظر از اینکه خطا رخ داده باشد یا خیر، در کمک به رفع دلخوری و شکایات بیماران موثر است.
    روش های مناسب عذرخواهی می تواند تضمین کننده انتظارات و تعهدات حرفه ای هم باشد. فرایند عذرخواهی شامل سه مرحله است: 1 پشیمانی: عذرخواهی و قبول مسیولیت2 دلیل: ارایه دلیل برای اشتباه؛ 3 رفع: تلاش برای رفع اشتباه تا آنجا که ممکن است (2). عذرخواهی می تواند کامل یا جزیی باشد، عذرخواهی کامل نشان دهنده قبول مسیولیت و تقصیر است و عذرخواهی جزیی، بیانگر پشیمانی و همدلی بدون قبول خطا است، کسانی که عذرخواهی کامل دریافت می کنند، خشم کمتری ابراز می کنند (5). دریافت یک معذرت خواهی غیر صادقانه و تصنعی تلخ است، در مقابل یک معذرت خواهی واقعی، با پرداختن به اثرات روانی خطا، اساس قوی برای حل اختلاف ایجاد کرده، خشم را خنثی می کند، درک بیمار را بهبود می بخشد، بخشش را ترویج و رفتار تلافی جویانه را کاهش می دهد (4). تجربه عذرخواهی در ذیل بیانگر کارامدی این تکنیک در تعامل پرستار با بیمار و خانواده او است: «در اقدام برقراری راه وریدی از کودک دو و نیم ساله در بخش اورژانس، کودک در آغوش پدرش آرام می گرفت، ناگزیر بعد از انجام توضیحات لازم به پدر و مادر و اخذ رضایت، در دومین تلاش جاگذاری کاتتر راه وریدی، در ورید صافن بزرگ در مچ پای کودک تعبیه شد، پدر و مادر از اینکه اولین اقدام پروسیجر برقراری راه وریدی با شکست مواجه شد، عصبانی بودند، در ابتدا به صحبت های والدین گوش دادم که بفهمم چرا ناراحت هستند. به علایم غیر کلامی احساسات و عواطف آن ها توجه کردم و برای راحتی آن ها کمک کردم کودک روی تخت قرار گیرد و صندلی را به طرف مادر بردم و اشاره کردم بنشیند. سپس گفتم: «متاسفم که دو بار اقدام برقراری راه وریدی را برای کودک شما انجام شد.» در ادامه توضیحی از آن اتفاق دادم و به منظور اقداماتی که به ماندگاری راه وریدی کمک کند، به والدین آموزش دادم و توضیح دادم که چگونه با راه وریدی، کودک می تواند کمک بیشتری دریافت کند و در ادامه نحوه درخواست کمک از پرستار و اهمیت آن را توضیح دادم و آن ها آرام شدند، گویی عذرخواهی و توضیحات تمام چیزی بود که آن ها می خواستند.»

    کلیدواژگان: معذرت خواهی ارائه دهندگان سلامت بیماران
  • فریده بحرینی، رقیه اسماعیلی * صفحه 11
    زمینه و هدف

     اخلاق، هسته اصلی فعالیت های مراقبتی است. در سال های اخیر اخلاق فضیلت گرا یکی از رویکردهای مورد توجه حرفه پرستاری است. هدف از این مقاله تبیین مفهوم فضیلت در حرفه پرستاری و نقش فضایل اخلاقی در حیطه های مختلف پرستاری است.

    روش

     این مطالعه به روش مروری انجام شد. واژگان کلیدی اخلاق مراقبت، نظریه های اخلاقی، پرستاری و اخلاق فضیلت گرا، بدون محدودیت زمانی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر فارسی و انگلیسی شاملSID، IranMedex، Google Books، PubMed، Google Scholar و Proqest مورد جستجو قرار گرفت. مقالات مرتبط انتخاب شده و بر اساس اهداف مطالعه، مرور و تحلیل انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل مطالعه ملاحظات اخلاقی، از جمله امانتداری در نقل قول اسناد و عدم سوگیری رعایت شده است.

    یافته ها

     نتایج در بخش های تصویری کلی از فضیلت، اخلاق فضیلت گرا، فضیلت و مراقبت، انتقال فضیلت از اخلاق به عمل، نقش فضیلت های اخلاقی در حرفه پرستاری، راهبردهای نظریه اخلاقی فضیلت گرایی در آموزش، نقش فضیلت در نظریه های پرستاری و چالش های نظریه فضیلت گرا دسته بندی شد. فضیلت، پیش نیاز مراقبت اخلاقی است. در مفهوم بالینی، اخلاق مراقبتی با یک مدل نظری از فضیلت غنی می شود. رویکرد اخلاقی فضیلت گرا در آموزش پرستاری، یادگیرنده محور بوده و بخشی ضروری در برنامه های آموزش اخلاق پرستاری محسوب می گردد. گنجاندن یک گفتمان در مورد فضایل در نظریه پرستاری، می تواند بر شایستگی اخلاقی تمرکز کرده و در عین حال، دانش ویژه رشته و مهارت های فنی را برآورده کند. برای رفع چالش های رویکرد فضیلت گرا، می توان از نظریه های اخلاقی مانند نظریه نتیجه گرا، در کنار این نظریه استفاده نمود.

    نتیجه گیری

     فضایل اخلاقی راهنمای عملیاتی قابل قبول برای عملکرد مراقبت بالینی در پرستاری است. استفاده از نظریه فضیلت گرا به دلیل ارتباط بیشتر پرستاران با بیماران، کاربرد فراوانی داشته و حرفه پرستاری می تواند از این نظریه بیشترین بهره را ببرد.

    کلیدواژگان: اخلاق مراقبت، نظریه های اخلاقی، پرستاری، اخلاق فضیلت گرا
  • علی رضا جعفریان، اعظم علوی * صفحه 12
    زمینه و هدف

     اثربخشی سازمانی وابسته به متغیرهایی مانند بالندگی و عدالت سازمانی است. از طرفی توجه به مفهوم وجدان کاری در سازمان های بهداشتی همچون سایر سازمان ها در حقیقت نگاهی اخلاقی و انسانی به مقوله کار است که خود تحت تاثیر عوامل مختلف قرار دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بالندگی سازمانی و عدالت سازمانی با وجدان کاری کارکنان مراکز بهداشتی انجام گرفت.

    روش

     این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی می باشد. 197 نفر از کارکنان شبکه بهداشت شهرکرد به روش در دسترس در سال 1398 انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد بالندگی سازمانی، عدالت سازمانی و وجدان کاری جمع آوری گردید. آمار توصیفی و تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون) و نرم افزار SPSS 16 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این مطالعه توسط کمیته اخلاق تایید شده است. ملاحظات اخلاقی نظیر تکمیل فرم رضایت آگاهانه کتبی، مشارکت داوطلبانه، توضیح اهداف تحقیق و اطمینان در مورد محرمانه بودن اطلاعات رعایت گردید.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد بین میانگین نمره بالندگی سازمانی و عدالت سازمانی با وجدان کاری کارکنان بهداشت ارتباط معنی دار وجود دارد (P<0.001). ارتباط بین میانگین نمره بالندگی سازمانی با وجدان کاری (r=0.711, p>0.001) و میانگین نمره عدالت سازمانی با وجدان کاری کارکنان همبستگی مثبت معنی داری وجود دارد (r=0.701, p>0.001).

    نتیجه گیری

     تقویت عدالت سازمانی با به کارگیری قوانین و دستورالعمل هایی موجب افزایش عدالت و رعایت انصاف در بین همکاران می گردد. علاوه بر این پرورش بالندگی سازمانی کارکنان بهداشتی، پایه و اساس محکم تری برای بروز وجدان کاری کارکنان خود به وجود آورند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، بالندگی سازمانی، وجدان کاری
  • مجتبی مهربان، محمدتقی آشوبی، لیلا میربد، کورش دل پسند * صفحه 13
    زمینه و هدف

     در صورت عدم اخذ رضایت آگاهانه در اعمال جراحی کودکان، اصول چهارگانه اخلاق پزشکی رعایت نشده لحاظ می گردد. با عدم رعایت این اصول حقوق بیمار نقض شده و مسیولیت پزشک هم از نظر اخلاق پزشکی و هم حقوقی محقق می شود، زیرا در صورتی که رضایت فرد یا ولی او اخذ نگردد، جرم اتفاق افتاده و در صورت وجود اذن و تلف یا نقص عضو و عدم اثبات عدم تقصیر تنها مسیولیت مدنی محقق می شود، لذا با توجه به اهمیت مساله دریافت اذن و رضایت آگاهانه، در این مقاله وضعیت اخذ رضایت در اعمال جراحی کودکان با در نظرگرفتن نسبت فرد رضایت دهنده با سن بیمار، جنسیت بیمار و نوع عمل از نظر اورژانسی یا غیر اورژانسی بودن مورد سنجش قرار گرفت.

    روش

     در این مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی، اطلاعات رضایت نامه در اعمال جراحی کودکان بیمارستان 17 شهریور رشت از فروردین 1398 الی شهریور 1399، شامل سن بیمار، جنسیت بیمار، نوع عمل جراحی و نسبت فرد رضایت دهنده با بیمار چک لیست از پیش تهیه شده ای مبتنی بر رضایت اگاهانه موجود جمع آوری شده است. جهت تحلیل داده های پژوهش، برای متغیرهای کمی از آزمون آنالیز واریانس (ANOVA)، برای متغیرهای کیفی از آزمون دقیق فیشر (Fisher's exact test) استفاده گردید.  داده های جمع آوری شده وارد نرم افزار SPSS 21 شده است و سطح معناداری p<0.05 در نظر گرفته شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این مطالعه توسط کمیته اخلاق تایید شده است. ملاحظات اخلاقی نظیر تکمیل فرم رضایت آگاهانه کتبی، مشارکت داوطلبانه، توضیح اهداف تحقیق و اطمینان در مورد محرمانه بودن اطلاعات رعایت گردید.

    یافته ها

     بر اساس نتایج به دست آمده از 187 مورد، جراحی اورژانسی (3/61 درصد) و مابقی جراحی غیر اورژانسی داشتند که از افراد اعلام کننده رضایت 202 نفر ولی قانونی (2/66 درصد) و مابقی به ترتیب: فرد فاقد سمت قانونی مادر (8/31 درصد)، قیم با نامه (7/0 درصد) و فرد فاقد سمت قانونی (غیر از مادر) (3/1 درصد) بوده اند. بر اساس نتایج مطالعه حاضر در خصوص ولی قانونی 199 نفر (5/98 درصد) فرد رضایت دهنده پدر و 3 نفر (5/1 درصد) پدر و مادر هر دو بودند. در مورد فرد فاقد سمت قانونی هم 97 نفر (96 درصد) فرد رضایت دهنده مادر و 2 نفر (2 درصد) پرستار و 1 نفر (1 درصد) مادر خوانده و 1 نفر (1 درصد) مادربزرگ بوده اند. قیم با نامه 1 نفر (50 درصد) و 1 نفر (50 درصد) مادربزرگ بوده اند. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که جنسیت (p=0/894) و سن (p=0/336) با گروه رضایت دهنده ارتباط معناداری ندارد، اما نوع جراحی با گروه رضایت دهنده ارتباط معناداری داشت (p<0/001)، به طوری که بیشتر افراد رضایت دهنده در عمل جراحی اورژانسی ولی قانونی بیمار بودند.

    نتیجه گیری

     در بسیاری از موارد بررسی شده موازین اخلاقی و حقوقی در اخذ رضایت آگاهانه از ولی و سرپرست قانونی کودکان رعایت شده بود، ولی در هیچ کدام از این فرایندها در خصوص اخذ موافقت از کودک مدرکی ثبت نشده بود که این امر نیاز به توجه در نظام سلامت دارد.

    کلیدواژگان: رضایت آگاهانه، جراحی، کودکان، ولی قانونی، سن، جنسیت، حقوق موضوعه
  • سالار صادقی * صفحه 14
    زمینه و هدف

     یکی از پیامدهای مهم همه گیری بیماری کووید-19، انگ اجتماعی بر افراد بوده است. با شروع همه گیری بیماری کووید-19، جرم و بزه کاری ناشی از انگ و نفرت در سرتاسر جهان افزایش یافت که هویت و شخصیت افراد مبتلا و همچنین جوامع آسیای شرقی را مورد هدف قرار داد و ناامنی را در جوامع تشدید نمود. مقاله حاضر به تبیین عوامل و تحلیل روند تاثیر همه گیری کووید-19 بر افزایش جرایم ناشی از نفرت با رویکردی جرم شناختی می پردازد.

    روش

     پژوهش حاضر از توع مروری و روایتی به روش توصیفی تحلیلی است که با بهره گیری از منابع و مقالات معتبر مرتبط با موضوع و برخی نظریات جرم شناسی در راستای تحلیل مساله انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این تحقیق جنبه های اخلاقی مطالعه شامل اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     جرایم ناشی از نفرت جرایمی اند که با انگیزه نفرت از ویژگی های هویتی قربانی، از جمله قومیت، نژاد، ملیت، مذهب و جنسیت ارتکاب می یابند و خشونت آمیزبودن، ارتکاب در اماکن عمومی و آسیب گسترده بر قربانیان، از جمله ویژگی های این جرایم است. در افزایش جرایم ناشی از نفرت در زمان همه گیری کووید-19 در سراسر دنیا عواملی چون برچسب زنی، هراس اخلاقی، پیش داوری و نگرش های نفرت آمیز نقش مهمی ایفا نموده و فرایند انگ زنی اجتماعی بر مبتلایان به کرونا و برخی مردم آسیایی هم ریشه در همین پیش داوری ها داشته که نهایتا منجر به جرایم ناشی از نفرت گردید.

    نتیجه گیری

     در کنار تشدید مجازات چنین جرایمی در صورت لزوم، نفرت زدایی از طریق تقویت انسجام گروه ها و جوامع مختلف، آگاهی بخشی و اصلاح گفتمان های غالب با کمک رسانه ها و فضای مجای می تواند در کاهش جرایم ناشی از نفرت ناشی از همه گیری کووید-19 موثر باشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، جرم نفرت، انگ، قربانی، پیشگیری
  • مرضیه معراجی، مریم علیدادی، ملیحه آزادی، فاطمه عامری *، مهناز الفتی صفحه 15
    زمینه و هدف

     در سال های اخیر در زمینه پیوند اعضا پیشرفت های شگرفی حاصل گردیده است و به تبع آن مسایل حقوقی و قانونی پیرامون آن نیز خود را نمایان تر ساخته است، در این بین بیماران تحت پیوند به دلیل شرایط خاص خود نیاز به آگاهی دقیق تر و نیز رعایت حقوق بیشتری دارند. از این رو پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان رعایت منشور حقوق بیمار از دیدگاه بیماران تحت پیوند در بیمارستان منتصریه مشهد در سال 1397 صورت گرفت.

    روش

     پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی مقطعی است که بر روی 99 بیمار پیوند کبد و کلیه طی 3 ماه اول سال 1397 در بیمارستان منتصریه شهر مشهد انجام گردید. جهت سنجش میزان رعایت منشور حقوق بیماران تحت پیوند پرسشنامه ای محقق ساخته که دارای 28 سوال بر اساس 5 محور منشور حقوق بیمار در ایران است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی در نرم افزار SPSS 16 بررسی گردیدند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    توضیحات کافی در خصوص اهداف پژوهش به افراد مورد مطالعه داده شد و به آن ها اطمینان داده شد کلیه اطلاعات گردآوری شده در این پژوهش محرمانه می باشد.

    یافته ها

     میانگین رعایت منشور حقوق بیماران تحت پیوند 24/20± 05/100 به دست آمد. از دیدگاه بیماران محور دوم (حق دریافت اطلاعات به نحو مطلوب و کافی) با میانگین 88/7±53/36 و محور پنجم (حق دسترسی به نظام کارآمد رسیدگی به شکایات) با میانگین 70/3±5 به ترتیب بیشترین و کمترین میزان رعایت را داشته اند.

    نتیجه گیری

     با توجه به نظرسنجی صورت گرفته از بیماران مشخص گردید که محور «حق انتخاب و تصمیم گیری آزادانه بیمار در دریافت خدمات سلامت» و «حق دسترسی به نظام کارآمد رسیدگی به شکایات» نسبت به سایر محورها کمتر رعایت شده است، لذا پیشنهاد می گردد تا در مراکز مراقبت بهداشتی توضیحات کافی از طرح درمانی به بیماران ارایه گردد تا بیماران نیز در انتخاب روش درمانی مشارکت داشته باشند و در راستای دسترسی به نظام کارآمد رسیدگی به شکایات نیز دستورالعمل های لازم تدوین گردد.

    کلیدواژگان: منشور حقوق بیمار، پیوند، پیوند کلیه، پیوند کبد
|
  • Arian Petoft * Page 1
    Background and Aim

    Proponents of the school of neurodeterminism, based on new findings from neuroscience, believe in the illusion of free will in man and claim that all individuals are under the control and dictatorship of their brains. Do we really have free will? Is free will an illusory abstract concept or a real quality in man? What is the definition of human free will in light of the new findings of human knowledge? The answer to these questions is important because the denial of free will means the denial of any criminal responsibility and in general the denial of the existence of the rules of criminal law in the normative order of society. This perception can turn into anarchy. The present article seeks to provide a convincing answer to the rejection of the skepticism introduced by the school of neurodeterminism and to redefine free will by examining the interdisciplinary approach of law, ethics and cognitive neuroscience.

    Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    Consciousness is central to the definition of free will; Consciousness is self-awareness, which awareness (in the narrow sense) and arousal are the necessary means for its realization.

    Conclusion

    Free will includes a range of substantive and necessary elements in a coherent and inextricably linked sequence: motivation includes intention and delibration (in the words of Islamic philosophers, imagination, acknowledgment and enthusiasm) and determination includes the potential for preparation, awareness of intention and action. With these words, free will can be defined as follows: An intrinsic ability to perform conscious behavior based on purpose and reflection, which is realized in a range of elements from motivation to action.

    Keywords: Neurolaw, Neuroethics, Criminal Responsibility, Free-Will, Determinism
  • Vahid Agah, Armina Shafiee * Page 2
    Background and Aim

    The right to health is among the most important human rights. This right can be influenced by certain factors such as the data induced through advertising. Therefore, legal systems have always taken approaches towards prohibiting or restricting the advertisements that endanger health. Throughout history, tobacco companies have advertised tobacco using various strategies, some of which have been subject to debate in terms of "rights" and at times, "ethics". Therefore, recognizing the advertising strategies in this field is of great importance. The purpose of conducting this research is to investigate whether some methods of tobacco advertising, in different eras, have resulted in "the violation of rights", or tobacco advertising is only an ethical issue.

    Methods

    The present research is a narrative review. The data has been collected through library and internet sources, besides referring to legal documents, books and articles. Ethical Considerations: Throughout all the stages of writing this research, authenticity, honesty and integrity have been observed.

    Results

    The analysis of tobacco companies' advertising strategies indicates that, with the aim of making more profit, these companies have managed to accumulate a significant portion of capital through quite known advertising strategies: targeting women and children; inducing the sense of freedom, power and independence and some other misleading methods.

    Conclusion

    Prohibiting and restricting tobacco advertising is a crucial issue in protecting public health. Therefore, managing public affairs in the domain of health implies considering restrictions or prohibitions where necessary. Since advertising is a means of conveying specific messages and persuading the audience to achieve certain goals, it is essential to recognize the advertising mechanisms used by major tobacco companies. This knowledge can be used in future public actions such as determining precise prohibitions or reconsidering advertising restrictions.

    Keywords: Public Health, Tobacco Advertising, Online Advertising, Tobacco, Offline Advertising
  • Batoul Alizadeh Taghiabad, _ Nazila Javadi Pashaki, Zahra Taheri Ezbarami, Molouk Pouralizadeh * Page 3
    Background and Aim

    Nurses’ clinical competence, as the basic component of nursing care, is a very important and vital issue. Nursing competence has always been a challenging issue. In order to maintain the standards of nursing care, it is necessary to know the methods of developing and promoting clinical competence. The present study aims to examine and review the challenges and the approaches to obtaining clinical competence in Iran, so that the obtained results can help nursing managers and lecturers with promoting nursing competence, whose ultimate goal is to provide quality care to the patient.

    Methods

    The present research is a review study. The articles written in Farsi or English were included in the study. They were extracted using Farsi databases including SID and Magiran and Latin databases including ProQuest, Science Direct, Google Scholar, Ovid, PubMed. The search was conducted with no time limit until March 2020 and using the keywords nursing competence, nursing clinical competence and competence. After the careful examination of the title, the abstract and the full text of each article, a large number of articles were excluded due to the languages in which they had been written, different titles and purposes and inappropriate abstracts or contents. In the next step, 71 articles (44 Farsi and 27 English) were studied and, finally, 23 articles were included in the study.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    The educational and clinical challenges were investigated, along with the relevant approaches. Unmotivated students and inexperienced nurses’ low level of competence are among the mentioned challenges. Taking both educational and clinical measures, as an effective approach to improving clinical competence, will help reduce the gap between education and clinical practice.

    Conclusion

    Through recognizing the aforementioned challenges and approaches to improving clinical competence in nurses, it will be possible to ensure quality care provision, which is an important step in developing the health system. The recommended approaches include modifying the curriculum, increasing critical thinking skills in students and professors, increasing professors’ clinical and communicational skills, professors’ using different teaching methods and holding workshops and in-service training courses for nursing personnel and instructors.

    Keywords: Challenge, Approach, Clinical Competence, Nursing
  • Fatemeh Basereh, Borzoo Amirpour * Page 4
    Background and Aim

    Due to the nature of the nursing profession, confronting conflicting situations regarding values and facing moral dilemmas is inevitable. It can, in turn, interfere with cognitive function. Therefore, the current research was conducted with the purpose of determining the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) in reducing moral distress and enhancing cognitive fusion in the nurses working at Imam Khomeini Hospital, Ilam.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental research with a pre-test and post-test design and a comparison group. The statistical sample consisted of 40 nurses working at Imam Khomeini Hospital, Ilam in 2022, who were randomly assigned into intervention and comparison groups. Data collection was performed using the Moral Distress Scale Corley & et al (2001) and the Cognitive Fusion Questionnaire Gillanders & et al (2010). Eight 90-minute acceptance and commitment therapy training sessions were held weekly; however, the comparison group did not receive any intervention. The data were analyzed by SPSS 27 software using descriptive (frequency, percentage mean, standard deviation) and inferential (Chisquare, Independent T-test, Analysis of covariance) statistical tests. Ethical Considerations: The principles of research ethics were observed: explaining the research objectives to the participants, obtaining informed consent, maintaining privacy, data confidentiality, and providing the participants with the right to withdraw from the study at any stage of implementation.

    Results

    The findings of MANCOVA indicated that Acceptance and Commitment Treatment has a significant effect on reducing moral distress and enhancing cognitive fusion in the nurses belonging to the intervention group compared to the comparison group in the post-test phase. (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of the present research, eight weeks’ acceptance and commitment group therapy turned out to be effective in reducing moral distress and enhancing cognitive fusion in nurses.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Moral Distress, Cognitive Fusion, Nurses
  • Fardin Shahbazzadeh, Saba Rahmati Kelahsaraei *, Mehdi Ajri Khameslou, Mohammad Hosein Hakimi, Mahsa Gharibi Asl Page 5
    Background and Aim

    Observing professional ethics is one of the most basic concepts of medical ethics. Investigating the status of observing professional ethics among nursing students, as the future staff of healthcare systems, is of great importance. The purpose of this study is to investigate the observance of professional ethics among the nursing students at Ardabil University of Medical Sciences in the Iranian academic year, i.e. from September 2019 to August 2020.

    Methods

    The present research is a descriptive cross-sectional study. The study population consisted of 210 nursing students, from the third to the eighth semester, of Ardabil School of Nursing and Midwifery, the Health Educational Institution of Meshginshahr and Germi Nursing School. To obtain the level of observing professional ethics among the students, the questionnaire of evaluating nurses' observance of nursing professional ethics, designed by Esmail Pourzanjani et al, was used. The data were analyzed using SPSS 20 software and statistical tests such as one-way analysis of variance, independent t and linear regression. Ethical Considerations: In all the stages of this study, ethical principles and data confidentiality were observed and the questionnaires were completed after obtaining informed consents and explaining the research objectives to the participants.

    Results

    The results of the study indicate that the mean score of observing professional ethics among the samples was 4.20±0.96. The mean score of observing professional ethics was 4.29±1 in the domain of nursing and community, 4.25±0.9 in the domain of nursing and professional commitment, 4.27±0.94 in the domain of nursing and providing clinical services, 3.885±1.25 in the domain of nursing and the cooperation of the medical services team and 4.29±1.06 in the domain of nursing, education and research. In general, the mean score of observing professional ethics was satisfactory in all domains. In addition, the variables of the place of study, interest in nursing discipline, educational status and service department have significant relationships with the observance of professional ethics (P<0.05).

    Conclusion

    The results indicate the observance of professional ethics in the study population. Ethical responsibilities do not belong to a specific group, but to all the members of a profession. However, the development of nursing ethics will be more achievable when it is institutionalized, as ethical decision-making in real situations will only be possible through having the knowledge of ethical concepts and values.

    Keywords: Professional Ethics, Nursing Students, Ethical Considerations
  • Hossein Souri *, Mohammad Bagher Koopaii, Esmail Safari Page 6
    Background and Aim

    In today’s world, where social environments are changing exponentially, social skills play an essential role in the mediating process between emotional intelligence factors and individuals’ performance. The present study aims to investigate the mediating role of moral reasoning in the relationship between emotional intelligence and behavior in bystanders to bullying.

    Methods

    This correlational research is of structural equation model type. The target population consisted of male and female secondary school students in Khorram Abad, Lorestan in the academic year of 2022-23. The study population consisted of 310 students, who were selected through cluster sampling. Data collection tools included the Defining Issues Test (The DIT, Rest et al.), Bar-On Emotional Quotient Inventory (EQ-i) and the Participant Role Questionnaire (PRS, Salmivalli et al.). Data analysis was done using structural equation model and Smart PLS 3.

    Ethical Considerations: 

    Ethical standards were observed, including explaining the purpose of the research, anonymity, data confidentiality, voluntary participation and obtaining informed consents from the participants.

    Results

    The results of the current research indicated that all significance coefficients (t-value) were greater than 1.96, R2 values for the endogenous components of the research belonged to the range of 0.53 to 0.93 and the results of Q2 values for all model structures belonged to the range of 27. 0 to 0.61, which shows the significance of all the relationships between components at the confidence level of 95%. Based on the results, emotional intelligence has a positive and significant effect on moral reasoning and behavior in bystanders to bullying. Furthermore, the results indicated that the significance number and the indirect coefficient are equal to 8.26 and 0.45, respectively, which means that moral reasoning plays a mediating role in the relationship between emotional intelligence and behavior in bystanders to bullying (P<0.05).

    Conclusion

    The research findings showed that there is a significant relationship between emotional intelligence and behavior in bystanders to bullying. The results of the equation model indicated that students' moral reasoning can play a significant mediating role in the relationship between emotional intelligence variables and behavior in bystanders and lead to an increase in the level of effectiveness.

    Keywords: Moral Reasoning, Emotional Intelligence, Student, Bystander Behavior, Bullying
  • Nassimeh Setayesh Valipour, Farnaz Farnam, Mahmoud Abbasi, Maryam Damghanian * Page 7
    Background and Aim

    Using non-scientific, vague and wrong words to describe the reproductive cycle of women is a common thing in Iranian culture and this can lead to negative taboos, followed by an adverse effect on the quality of life and health of half of the population. Using a word that is phonetically, structurally and conceptually worthy of describing this natural part of women's life with dignity is considered one of their rights.

    Methods

    This research is descriptive-analytical (theoretical analysis) in which the words used in research, medical and daily literature for women's bleeding cycles and the effect of these words on the formation of taboos or false beliefs in this field.

    Ethical Considerations: 

    Throughout all the stages of writing this research, authenticity, honesty and integrity have been observed.

    Results

    The words that are used to describe "mahingi" in Persian culture and language mainly mean repetition and emphasis on being a rule or custom, which on the contrary does not emphasize the reproductive health needs of women in this era. Some words are reminiscent of cultural or social prohibitions or even have a negative literal meaning. The word "mahinegi" has unified the description of the life cycle of women in research, medical and social literature. In terms of phonetics and structure, it is suitable for contemporary culture, in terms of lexical meaning; it is normative and dignity-oriented for women's reproductive health rights.

    Conclusion

    In this article, the philosophy of replacing the word "mahinegi", which is derived from its connection with the moon, is discussed. Using the word "mahinegi" with a metaphor of the moon as a celestial body that has many structural similarities in its evolution cycle with egg development and also using the moon as a symbol of reproductive can be a dignified description of women's Menstruation. In addition to these cases, the use of this beautiful and magnificent symbolization can facilitate the start of families' conversations with their children in this field.

    Keywords: Mahinegi, Menstruation, Normalization, Word Choice, Period, Reproductive Health
  • Mojgan Taeby, Azam Mirzaei Maghsoud*, Hakim Sahaghi, Zeinab Mirzaei Maghsoud Page 8
    Background and Aim

    Empathy is a combination of emotional and cognitive care which has the most positive effect on health outcomes and consistency in patients. This study aims to investigate the effect of empathy training on employee motivation, moral sensitivity and alexithymia in the nurses working at Bahonar hospital, Kerman.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 80 nurses working at Shahid Bahonar Hospital, Kerman in 2020, who were selected through census method. They were then divided into the two groups of intervention and control. The empathy training program was held through eight 90- minute sessions for the intervention group, focusing on four-factor psychotherapy, developed by Vaziri & et al (2011). The control group received no training. Data collection was done using 3 tools, including Employee Motivation Survey, the Moral Sensitivity Questionnaire (MSQ) and the Toronto Alexithymia Scale (TAS). The data was then analyzed with SPSS 23.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    The results showed that empathy training has impacts on employee motivation, moral sensitivity and alexithymia (P<0.001) in the nurses working at Shahid Bahonar Hospital, Kerman.

    Conclusion

    The obtained results showed that empathy training has impacts on employee motivation, moral sensitivity and alexithymia in nurses; therefore, it can be used to empower nurses.

    Keywords: Empathy, Employee Motivation, Moral Sensitivity, Alexithymia, Nurses
  • Neda Alimohammadi, Elaheh Talebi-Ghane, Mehran Salmani-Ghabeshi, Maryam Garousian * Page 9
    Background and Aim

    Moral sensitivity enables nurses to interpret their care recipients’ needs and respond to them according to ethical principles. Moral distress is a known phenomenon in the nursing profession, which can cause a lot of physical and mental stress for nurses, leading to their dissatisfaction, as well as reductions in their efficiency and the quality of care. Therefore, nurses’ having high moral sensitivity can play an important role in preventing the situations which cause moral distress. Thus, the present study was conducted with the aim of determining moral sensitivity and moral distress in the nurses caring for the patients with Covid-19 in the training medical centers affiliated to Hamedan University of Medical Sciences.

    Methods

    The current research is a descriptive-cross-sectional study, which was conducted on 113 nurses of Hamadan University of Medical Sciences from March to June 2021 using stratified random sampling method. The data collection tools included a three-part demographic information questionnaire, Moral Sensitivity Questionnaire (MMSQ) and Corelli's moral distress questionnaire. The data were analyzed using SPSS 22 statistical software, independent t-test, Mann-Whitney, ANOVA, Spearman's correlation coefficient and Chi-squared test.

    Ethical Considerations: 

    After obtaining informed consents from the participants, the researcher also ensured data confidentiality.

    Results

    Investigating the relationship between moral sensitivity and the frequency of moral distress, a significant relationship was found between moral distress frequency and moral sensitivity (r=0.202, p=0.032) and the subgroups of experiencing problems (r=0.287, p=0.002), interpersonal communication (r=0.213, p=0.024) and promoting the care recipient’s level of independence (r=0.246, p=0.009). With the increase in these subgroups, the frequency of job distress increases significantly, too. The mean score of the nurses’ moral sensitivity was reported to be at the medium level, 57.78±13.53. The mean frequency of moral distress was 17.99±37.01 and the intensity of moral distress was 52.83±23.51. The frequency of moral distress was at the medium level and the intensity of moral distress was high.

    Conclusion

    Considering the nurses’ medium level of ethical sensitivity, efforts should be made to promote ethical issues in nursing. Various factors affect nurses’ levels of moral sensitivity and moral distress while caring for patients. This research was done in a situation when nurses were confronting the peak of the Covid-19 pandemic, under high organizational and mental pressures.

    Keywords: Moral Sensitivity, Moral Distress, Covid-19, Nurse
  • Zahra Talebi, Akram Sanagoo, Leila Jouybari * Page 10

    This paper explores the significance of moral virtues in the conduct of healthcare providers towards patients. The key moral virtues of the medical professions if accompanied by apologetics, healthcare professionals can mitigate the likelihood of patient complaints resulting from medical or nursing errors. The concept of apology, comprising three steps - regret, cause and remedy - serves as a means to foster improved relations between healthcare providers and patients. In situations where mistakes occur, offering an apology is deemed the most appropriate course of action.

    Keywords: Virtue, Apology, Interaction, Healthcare Provider
  • Farideh Bahreini, Roghayeh Esmaieli * Page 11
    Background and Aim

    Ethics is the core of care activities. In recent years, virtue ethics has been one of captivating approaches in the nursing profession .This article aims to explain the concept of virtue in the nursing profession and the role of ethical virtues in various nursing domains.

    Methods

    This research is a review study. The keywords care ethics, ethical theories and nursing and virtue ethics were searched without time limit in reliable Farsi and English databases including SID, Iran Medex, Google books, PubMed, Google Scholar and ProQuest. The relevant articles were selected, reviewed and analyzed based on the objectives of the study.

    Ethical Considerations: 

    In all the stages of the present study, ethical considerations including trustworthiness in citing documents and non-bias have been observed.

    Results

    The results were categorized under a general image of virtue, virtue ethics, virtue and care, transferring virtue from ethics to practice, the role of ethical virtues in the nursing profession, the strategies of virtue ethics theory in education, the role of virtue in nursing theories and the challenges of virtue theory. Virtue is a prerequisite for ethical care. In the clinical sense, care ethics is enriched by a theoretical model of virtue. The virtue-oriented ethical approach in nursing education is learner-oriented and is considered as an essential part of nursing ethics education programs. Incorporating a discourse on virtues into the nursing theory may focus on ethical competence while meeting discipline-specific knowledge and technical skills. To solve the challenges of the virtue-based approach, ethical theories such as the consequentialism can be used besides this theory.

    Conclusion

    Ethical virtues are considered as an acceptable operations guide for clinical care practice in nursing. The virtue theory is widely used owing to the closer communication between nurses and patients and the nursing profession can make the most of this theory.

    Keywords: Care Ethics, Ethical Theories, Nursing, Virtue Ethics
  • Ali Reza Jafarian, Azam Alavi * Page 12
    Background and Aim

    Organizational effectiveness depends on variables such as organizational development and justice. Paying attention to the concept of work conscience in health organizations, like other organizations, is in fact an ethical and humane view of the concept of work, which itself is affected by various factors. The present study was conducted with the aim of investigating how organizational development and justice relate to the work conscience of health centers’ staff.

    Methods

    This research is a descriptive correlational study conducted on 197 health network staff members in Shahrekord, were selected and studied through convenience sampling method. Data collection was done using three standard questionnaires: The Organizational maturity (Spiders, 2007), the organizational justice scale (Niehoff and Moorman, 1993) and the work Conscientiousness scale (Costa & McCrae, 1992). Data analysis was done using descriptive and analytical statistics (Pearson Correlation Coefficient and regression testing) and SPSS 16.

    Ethical Considerations: 

    This study has been approved by the Ethics Committee. Ethical considerations such as filling out the informed consent form, voluntary participation, explaining the research objectives and ensuring data confidentiality were observed.

    Results

    The findings indicate that the mean score of organizational development and justice is significantly related to work conscience (P<0.001). There is a significant positive relationship between the mean score of organizational development and the staff’s work conscience (r=0.711, p>0.001). There is also a significant positive relationship between the mean score of organizational justice and the staff’s work conscience (r=0.701, p>0.001).

    Conclusion

    Reinforcing organizational justice, through applying laws and guidelines, leads to the enhancement of justice and the observance of fairness among the staff. Furthermore, improving organizational development will provide a stronger basis for the health staff’s bringing their conscience to work.

    Keywords: Organizational Development, O rganizational Justice, Work Conscience
  • Mojtaba Mehraban, Mohammad Taghi Ashoubi, Leila Mirbod, Kourosh Delpasand * Page 13
    Background and Aim

    In case of failure to obtain informed consents in pediatric surgery, the four principles of medical ethics have not been observed; as a result, patients’ rights will be violated, and the physician will be held responsible both in terms of medical ethics and legally. The reason is that in the absence of the patient or his/her parents informed consents, a crime has been committed. However, if a consent is obtained, in case the patient dies or is maimed and there is no proof of fault, only civil liability will be realized. Therefore, given the importance of obtaining informed consents, this study assessed the status of obtaining informed consents in pediatric surgery through considering the relationship between the individual giving consent and the patient's age, gender, and type of surgery in terms of being emergency or non-emergency.

    Methods

    In this analytical descriptive cross-sectional study, the data regarding consent forms in pediatric surgery at 17 Shahrivar Hospital, Rasht was collected from April 2018 to September 2019, according to a prepared checklist including the patient’s gender and age, the type of operation, and the relationship between the individual giving consent and the patient. To analyze the research data, ANOVA test was used for quantitative variables and Fisher's exact test was used for qualitative variables. The collected data was entered into SPSS version 21 and the significance level of p<0.05 was considered.

    Ethical Considerations: 

    This study has been approved by the Ethics Committee. Ethical considerations such as filling out the informed consent form; voluntary participation, explaining the research objectives and ensuring data confidentiality were observed.

    Results

    Based on the results obtained from 187 cases, 61.3% had emergency surgeries and the rest had non-emergency surgeries. Among the individuals giving consents, 202 were legal custodians (66.2%) and the rest included the mothers without custody of their children (31.8%), the individuals with child custody letters (0.7%) and the individuals without a legal status (other than mothers) (1.3%). According to the results of the present study, among the legal custodians, 199 (98.5%) individuals giving consents were fathers and 3 (1.5%) were both parents. In the case of the individuals without a legal status, 97 (96%) were mothers, 2 (2%) were nurses, 1 (1 percent) was a foster mother and 1 (1 percent) was a grandmother. There was 1 individual with a child custody letter (50%) and 1 grandmother (50%). Based on the obtained results, it was found that gender (p=0.894) and age (p=0.336) had no significant relationship with the individuals giving consents; however, the type of surgery had a significant relationship with the individuals giving consents (p<0.001). Most of the individuals giving consents in emergency surgeries were the patients’ legal custodians.

    Conclusion

    In many investigated cases, ethical and legal standards were observed in obtaining informed consents from the children’s legal custodians. However, in none of these procedures, there was recorded proof of obtaining consents from children, which needs attention in the health system.

    Keywords: Informed Consent, Surgery, Children, Legal Guardian, Age, Gender, Statute Law
  • Salar Sadeghi * Page 14
    Background and Aim

    Social stigmatization is one of the major consequences of the Covid-19 pandemic. With the onset of the Covid-19 pandemic, the crimes caused by stigma and hate increased all over the world, which targeted the identity and the personality of the infected people and East Asian communities and intensified insecurity in societies. This article explains the factors and analyzes the impact of the Covid-19 pandemic on the increase in hate crimes with a criminological approach.

    Methods

    The present study is a review and narrative research with a descriptive-analytical approach, which has been conducted using the relevant authentic resources and articles as well as some criminological theories in order to analyze the issue.

    Ethical Considerations: 

    In this research, ethical study aspects including the authenticity of texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    Hate crimes are the unlawful acts committed with the motive of hating the identity characteristics of the victim, such as ethnicity, race, nationality, religion and gender. Moreover, being violent, being committed in public places and causing extensive damage to victims are among the features of these crimes. Factors such as stigmatization, moral panics, pre-judgment and hateful attitudes played important roles in the increase of hate crimes during the Covid-19 pandemic around the world. Furthermore, the process of social stigmatization of the people infected with coronavirus and some Asians is also rooted in these prejudgments, ultimately leading to hate crimes.

    Conclusion

    Besides intensifying the punishment for such crimes, if necessary; removing hatred through strengthening cohesion among different groups and communities; raising awareness and modifying dominant discourses, with the help of the media and the Internet, can be effective in reducing the hate crimes caused by the Covid-19 pandemic.

    Keywords: Covid-19, Hate Crime, Stigma, Victim
  • Marziyeh Meraji, Maryam Alidadi, Malihe Azadi, Fatemeh Ameri *, Mahnaz Olfati Page 15
    Background and Aim

    In recent years, tremendous progress has been made in organ transplantation; as a result, the legal issues associated with it have become more visible, too. Furthermore, transplant patients need more exact knowledge and observing patient rights is more crucial to them, considering their special condition. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the level of observing Patient Rights Charter in Montaserieh Hospital, Mashhad in 2017 from the perspective of the transplant patients.

    Methods

    The current research is a descriptive cross-sectional study conducted on 99 liver and kidney transplant patients during the first 3 months of 2017 at Montaserieh Hospital, Mashhad. In order to investigate the level of observing Patient Rights Charter from the perspective of transplant patients, the researcher made a questionnaire consisting of 28 questions, based on the 5 dimensions of Patient Rights Charter in Iran. The data was analyzed using descriptive statistics in SPSS software version 16.

    Ethical Considerations: 

    Sufficient explanations regarding the objectives of the research were given to the subjects and data confidentiality was ensured.

    Results

    The mean score of observing Patient Rights Charter was 100.05±20.24. From the perspective of the transplant patients, the second dimension (the right to receive sufficient information in a desirable manner), with the mean of 36.53±7.88 and the fifth dimension (the right to access an efficient complaint-handling system), with the mean of 5±3.70 were, respectively, the rights observed the most and the least.

    Conclusion

    Surveying the patients, it was found that the dimensions of patients’ right to have freedom of choice and making decisions around receiving healthcare services and the right to have access to an effective complaint-handling system have been observed less frequently than others. Therefore, it is recommended that healthcare centers provide patients with sufficient explanations regarding the treatment plan so that they can participate in choosing their treatment methods. In addition, certain guidelines should be developed to ensure access to an efficient complaint-handling system.

    Keywords: Patient Rights, Transplant, Kidney Transplantation, Liver Transplantation