کارکرد عنصر موسیقی و جایگاه رامش گران در شاهنامه فردوسی

چکیده:
موسیقی، ابزار پیشرفت زبان وآزادی اندیشه است. ارج نهادن و حرمت گذاردن به آن، حرمت به زبان فارسی است؛ لذا نگرش بزرگان ادب پارسی، به این مهم، ارزشمند و شایسته ی بررسی می باشد.
اشارات صریح فردوسی به آلات موسیقی، حاکی از میزان دانش وی از این علم است. شاهنامه منبع عظیم حکمت و هنر، برای شناسایی تاریخچه ی موسیقی ایرانی اهمیت بسزایی دارد؛ این اثر ضمن معرفی سازهای موسیقی و کاربرد آن ها؛ مبین عادت ها و سنت های گذشتگان، در زمینه ی سازهایی است که در مناسبت ها و اوقات گوناگون، نظیر مراسم استقبال از شاهان و پهلوانان، مجالس بزم و سوگ، شروع کار و بازی، آغاز و میانه ی کارزار، نواخته می شده است. هرچند هر مناسبتی، ابزار و آلات ویژه ی خود را داشته، اما ابزار و آلات مشترکی هم وجود داشته. موسیقی رزمی در ابتدای حرکت سپاهیان به سمت دشمن، کاربرد داشته است؛ اما در میانه ی کارزار نیز برای تقویت روحیه ی ستیزه جویی و خشم جنگ جویان، آهنگی می نواختند. موسیقی در دوره های اساطیری، پهلوانی و تاریخی شاهنامه، نمود بارزی دارد، اما اعتبار سندیت شاهنامه در شناساندن موسیقی دوره ی ساسانی به ویژه دوران خسرو پرویز انکارناپذیر است. اهمیت و جایگاه اجتماعی خنیاگران دوره ی ساسانی از اشارات بسیار فردوسی به رامش گران آشکار می گردد.
زبان:
فارسی
صفحات:
161 تا 182
لینک کوتاه:
magiran.com/p1198782 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!