فهرست مطالب

زبان و ادبیات فارسی - سال نوزدهم شماره 3 (پاییز 1402)

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال نوزدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول افضلی *، مهیار علوی مقدم، محمود فیروزی مقدم صفحات 1-10

    مطالعه پیوند علم حقوق به عنوان دانشی که ازروابط حقوقی(تکالیف و حقوق) اشخاص بحث می کند و مفاهیم و گزاره های حقوقی درمتن های ادبی، نمونه بارزی از مطالعات میان رشته ای است. ادبیات داستانی معاصرفارسی، گاه بیانگرآموزه های حقوقی و نوعی نگاه آسیب شناختی به پدیده های اجتماعی است که آموزش خوانش صحیح و برداشت درست از این گزاره ها و مفاهیم حقوقی، زمینه را برای زندگی بهتر و سالم تر فراهم می کند. داستان «پینه دوز شیرازی» در کتاب قصه های کوتاه برای بچه های ریش دار اثر محمدعلی جمال زاده با پرداختن به یک معضل اجتماعی و حقوقی، بر ذهن و روان خواننده تاثیرشگرفی می گذارد،استفاده از عناصر داستانی و توصیف جزییات و صحنه ها، ضمن بیان مفاهیم و گزاره های حقوقی، نشانگر قابلیت های این داستان در بیان معضلات حقوقی است. دستاورد این مقاله که براساس روش کتابخانه ای و روش کیفی انجام شده، آن است که آثار داستانی فارسی دارای آموزه های حقوقی و رهیافت های آسیب شناختی در زمینه پدیده های اجتماعی می باشد که تبیین صحیح آن ها وخوانش درست این گزاره ها و مفاهیم حقوقی، جامعه سالم تری پدیدمی آورد.

    کلیدواژگان: مفاهیم حقوقی، مطالعات میان رشته ای، داستان «پینه دوز شیرازی»
  • مریم افرافر*، محمد فولادی صفحات 11-20

    این مقاله به بررسی محدودیت هایی پرداخته که بیهقی در نگارش تاریخ خود با آن مواجه بوده است و با یافتن شواهدی از کتاب، بر آن است که نشان دهد آیا بیهقی برای آزادی و اختیار انسان اعتباری قایل است و یا اینکه همه چیز را جبر محض می داند؟ ظواهر امر تاریخ بیهقی حکایت از جبرگرایی بیهقی دارد اما دقیق تر که می شویم قراینی ما را به سمت جبرنمایی و امر بین الامرین سوق می دهد. گرچه در مواردی بیهقی به عنوان مسلمان و موحد آنجا که از قضا و قدر می گوید باور قلبی اوست اما در بسیاری موارد شرایط او را وادار کرده که چنین بنویسد و همه امور را به قضا نسبت دهد. از این رو در پی تبیین زمینه های اجتماعی، سیاسی و دینی این مسیله برآمده ایم. به نظر می رسد بیهقی برای خرد، اراده و اختیار آدمی ارزش قایل است و اگر بسیاری از حوادث و خطاکاری های حکومت را به قضا و قدر نسبت می دهد، در بسیاری موارد به دلیل محدودیت هایی است که شرایط برایش ایجاد کرده و او برای اینکه در معرض اتهامات قرار نگیرد جبرا به جبر گویی روی آورده است. فرض ما بر این است که بیهقی به عنوان مسلمانی موحد به قضا و قدر باور دارد و همین توحید او باعث شده برای اختیار آدمی نیز اعتبار قایل باشد و از این روست که دربار و درباریان و شاه را به سبب خطاهایشان می نکوهد.

    کلیدواژگان: بیهقی، تاریخ بیهقی، جبرگرایی، جبرنمایی
  • علی فرهادی، غلامرضا جعفری نیا*، فاطمه کرم پور صفحات 21-33

    شاهنامه فردوسی آینه روشن و تمام نمایی از اصول، آداب، اندیشه ها و تفکرات و جامع جمیع خصایص مدنی و اخلاقی و فرهنگی ایران باستان است. این اثر بی نظیر با پرداختن منطقی به داستان ها و حکایات، به شخصیت ها و بازیگران آن روح تازه ای می بخشد. در اثنای توصیف صحنه های نبرد، نمودهای اجتماعی را نیز مد نظر قرار داده است. هدف از این پژوهش بررسی و تبیین مولفه های اجتماعی در لابه لای اشعار نغز این شاعر بزرگ می باشد. این پژوهش بخش ابیات بخش پهلوانی  را شامل می باشد. شاهنامه مورد استناد در این نوشتار، نسخه ای از شاهنامه است که توسط جلال خالقی مطلق (از سال 1366 تا 1386) در هشت دفتر گردآوری شده است. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر آن است میزان حضور مولفه های اجتماعی، 1200 بار است که در این میان، بیشترین فراوانی مروبوط به مولفه ی اشاره به شاهان گذشته با 86 بار تکراربوده است و کمترین فراوانی مربوط به مولفه زبان با 7 بار تکرار بوده است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، اجتماعی، پهلوانی
  • حسین اسماعیل لو*، عبدالله طلوعی آذر صفحات 34-50

    دیوان پروین اعتصامی، از نظر اشتمال درون مایه ها و موضوعات متنوع، یکی از بی نظیرترین دیوان های شعر سنتی دوره بعد از مشروطه است که به لحاظ ویژگی های ذکر شده، تا به حال از ابعاد گوناگون مورد واکاوی قرار گرفته است و بیشتر، بعد  اجتماعی و مناظرات او را در نظر داشته اند که همین عامل، شعر پروین را به عنوان شعری انتقادی-مناظره ای، معرفی کرده است. یکی از مهم ترین درون مایه های شعری او که تا حدودی مغفول مانده است، طرح مباحث زاهدانه و دنیاگریزانه است. هرچند پروین شاعری عارف مسلک و زاهدمآب نیست اما با توجه به شخصیت درون گرایانه او، از پرداختن به مباحثی چون پرورش باطن و تقویت کمالات معنوی غافل نبوده است. مبارزه با هواهای نفسانی، کناره گرفتن از جهان، دامها و مکرهای روزگار، اسارت تن، جاه طلبی، عمر ناپایدار و...؛ از عمده ترین نمودهای این بخش از تفکرات و اندرزهای پروین هستند. در این تحقیق، تلاش شده است تا به روش توصیفی- تحلیلی، جنبه های متنوع این قسم از اندیشه ها و باورهای پروین مورد بررسی قرارگرفته و هم خوانی و هم سویی اندیشه های زهدمدارنه او با نوع رفتارهای افراد جامعه نیز مشخص گردد. یافته های تخقیق، بیان گر آن است که در اشعار پروین، دنیا و مظاهر فریبنده آن در قالب اندرزها و انذارهایی چون: دام جهان، فریب جهان، ناپایداری جهان و بی مهری جهان؛ بیشترین بسامد کاربردی را دارند.

    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، زهد، دنیا دوستی، دنیاگریزی، کمال گرایی
  • عفت جامه شورانی*، رقیه سهرابی صفحات 51-61

    بحث و بررسی در باب نقش هنر در غلبه بر ناکامی های زندگی انسان مدرن بدون شناخت آسیب های بنیادین و کوشش برای پیوند فلسفه بازندگی روزمره غیرممکن است لذا مستلزم بررسی طراحی و معماری است که به روح و روانمان مستولی شده است و چرایی شکست های مکررمان هست.ازاین رو در این پژوهش تلاش بر آن است که پاسخی برای نیازهای درونی مان بیابیم و البته در حوزه پاسخگویی بهروش هایی اشاره می کنیم که به این نیازها رسیدگی می کند و برآیند آن درمان روان انسان مدرن در حالت ایدیال آن می تواند باشد.                                                                                                       
     پژوهش حاضر و به طورکلی و عام از نوع پژوهش های فلسفیبارویکرد تحلیلی مفهومی قلمداد می شود. هدف این نوع پژوهش های فلسفی تحلیلی، فهم و شناخت و اصلاح مجموعه هایی از مفاهیم یا ساختارهای مفهومی است که برحسب آن تجربه ای را تفسیر می کنیم، مقاصدی را بیان می داریم، مسایلی را تدوین و تنظیم می کنیم. در این پژوهش که به روش و روش بنیادی است، تلاش کرده ایم با استفاده از آثار فیلسوف معاصرآلن دوباتن نقش هنر به زبان ساده برای طراحی یک زندگی آگاهانه را به بحث بکشانیم، جنبه های درونی زندگی روزمره را برای رسیدن به دریافت درستی از خویشتن خویش ارزیابی کنیم و از طریق این شناخت به استدلال هایی متقاعدکننده برسیم تا بتوانیم در برابر هراس و اضطراب ها از خود محافظت کنیم.

    کلیدواژگان: نقش هنر، اضطراب منزلت، رومانتیک، زندگی مدرن، آلن دوباتن
  • وجیهه ترکمانی باراندوزی*، فاطمه بهار، احمد کریمی، کورس کریم پسندی صفحات 62-76

    عشق از مضامین پر تکرار و به عنوان محرک ترین عنصر حیات است که از دیرباز در خلق آثار رمانتیک و غنایی، اندیشه و زبان شاعران را مسحور کشش و لطف خود کرده است. در حوزه روانشناسی نیز نظریه های متعددی برای شناخت بیشتر عشق و تبیین آن ارایه شده است که از با نفوذترین آن نظریه مثلث عشق رابرت استرنبرگ است. او معتقد است، عشق کامل شامل سه مولفه "صمیمیت، شوریدگی و تعهد" می باشد و از فقدان هر مولفه انواع دیگری ازعشق شکل خواهد گرفت که کامل نبوده و نتیجه مطلوبی نخواهد داشت. پژوهش حاضر مطالعه ای نظری است و با مراجعه به منابع کتابخانه ای، به روش توصیفی _تحلیلی انجام شده است و هدف اصلی آن تبیین عشق و انواع آن در اشعار سیمین بهبهانی و عالمتاج (ژاله) قایم مقامی بر مبنای نظریه مثلث عشق استرنبرگ است.
    یافته های پژوهش پیش رو حاکی از این است که سیمین بهبهانی و ژاله قایم مقامی تحت تاثیر عوامل مختلف، چون تجربه شخصی و مسایل اجتماعی عصر، به مضمون عشق و برخی از انواع آن در شعر خود پرداختند و نشان می دهد که طغیان در برابر برخی هنجارها و یا ناهنجاریهای اجتماعی سبب شده که دو شاعر مذکور به مضمون عشق در زنان سوق داده شوند؛ عدم آگاهی از ابعاد عشق کامل و انتخاب ناموثر موجب بروز گونه های عشق می شود که شواهد آن در اشعار ژاله و سیمین قابل مشاهده است و برخی از آنها با معضلات اجتماعی قابل مطابقت است.

    کلیدواژگان: سیمین بهبهانی، ژاله قائم مقامی، نظریه، عشق، استرنبرگ
|
  • Rasoul Afzali *, Mehyar Alavimoghaddam, Mahmoud Firouzimoghaddam Pages 1-10

    Contemporary Persian fiction works as a rich and fruitful treasure, has various capacities and capabilities and this collection can be studied and researched from different perspectives and with different approaches. Numerous topics such as sociology, law and psychology are embedded in fiction. By contemplating about these works from the perspective of jurisprudence, especially criminology as a nascent and multidimensional science, research can be done that combines experiences and methods and simultaneously use the achievements of both Persian language and literature and he brought law and took a big step towards interdisciplinary studies. In the present article, the novel Black Times by Abbas Khalili as one of the first examples of social novels that emerged in response to the requirements of Iranian society in the first Pahlavi period will be examined and analyzed from a criminological point of view. In this work, the author has depicted the horrible situation of Iranian women through a socially critical view and vivid and painful descriptions. The achievement of this article, which has been done analytically-descriptively and based on the library method, indicates that contemporary Persian fiction works have legal teachings and pathological approaches in the field of issues related to criminological knowledge and the causes of crimes. The correct explanation of them and the correct reading of these legal propositions and concepts, bring the interdisciplinary link between literature and law and, consequently, the effective formulation of legal laws and regulations, and will be an effective factor in preventing crimes and reforming the individual.

    Keywords: Interdisciplinary studies, Black Times Novel, Abbas Khalili, Criminology
  • Maryam Afrafer *, Mohammad Fuladi Pages 11-20

    This article examines the limitations that Beyhaqi has faced in writing his history, and by finding evidence from the book, he intends to show whether Beyhaqi believes in human freedom and authority or whether everything is purely algebraic. Does he know? The appearances of the history of Beyhaqi indicate the determinism of Beyhaqi, but the more accurate we become, the more our evidence leads to determinism and the matter between matters. Although in some cases Beyhaqi as a Muslim and a monotheist, where he speaks of Qada and Qadr, is his heart's belief, in many cases the circumstances have forced him to write like this and attribute all matters to Qada. Hence, we have sought to explain the social, political and religious contexts of this issue. Beyhaqi seems to value human wisdom, will and free will, and if he attributes many of the events and mistakes of the government to fate, it is in many cases due to the limitations imposed on him by the circumstances. And he has resorted to coercion in order not to be exposed to accusations.

    Keywords: Beyhaqi, History of Beyhaqi, Algebra, Authority
  • Ali Farhadi, Gholamreza Jafarinia *, Fatemeh Karampour Pages 21-33

    Investigation and presentation of social components in Ferdowsi's Shahnameh Ferdowsi's Shahnameh is a clear mirror and a comprehensive view of the principles, manners, ideas and thoughts as well as comprehensive of all the civil, moral and cultural characteristics of ancient Iran. This unique work gives a new spirit to its characters and actors by dealing logically with the stories and anecdotes. While describing the battle scenes, it has also considered the social manifestations. The present study aims to is to investigate and explain the social components in the poems of this great poet. This research includes the verses of the Pahlavani section. The Shahnameh cited in this article is a copy of the Shahnameh compiled by Jalal Khalqi Motlaq (from 1 222 to 2332 ) in eight books. The results show that the presence of social components is 1200 times, among which, the highest frequency is related to the component referring to the past kings with 86 repetitions and the lowest frequency is related to the language component with 7 repetitions.

    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, Social, Pahlavi
  • Hossein esmaeillu *, Abdollah Toloei azar Pages 34-50

    The Parvin Etisami's Divan is one of the most unique divans of traditional poetry in the post-constitutional era, in terms of the content of various themes and topics, which has been analyzed from various dimensions in terms of the mentioned characteristics. Moreover, they have considered his social dimension and debates, which has introduced Parvin's poetry as a critical-debating poem. One of the most important themes of his poetry, which has been neglected to some extent, is the ascetic and mundane themes. Although Parveen is not a mystic poet by profession and an ascetic, but due to his introspective personality, he has not neglected to address issues such as inner cultivation and strengthening of spiritual perfections. Struggle with carnal moods, withdrawing from the world, snares and tricks of the times, captivity of the body, ambition, unstable life, etc.; One of the main manifestations of this section are Parvin's thoughts and instructions. In this research, an attempt has been made to analyze various aspects of Parvin's thoughts and beliefs in a descriptive-analytical way, and to compare and align his ascetic thoughts with the behavior of people in the society. to become clear. The findings of the research show that in Parvin's poems, the world and its deceptive manifestations in the form of warnings and warnings such as: the trap of the world, the deception of the world, the instability of the world and the unkindness of the world; They have the highest applied frequency.

    Keywords: Wisdom, Mysticism, Worldly aversion, Perfectionism
  • Efat jameh shoran *, Ruqieh Sohrabi Pages 51-61

    Discussion and investigation about the role of art in overcoming the failures of modern human life without recognizing the damage.It is impossible to try to connect philosophy with everyday life, so it requires the study of design and architecture is that it has taken over our soul and soul and is the reason for our repeated failures Research is trying to find an answer for our inner needs and of course in the field of responding to the method We mention those that take care of these needs and the result is the treatment of the modern human psyche in the form of ideas. It can be all It is assumed that the 2 conceptual analytical approach of the current research is generally of the type of philosophical research .The goal of this type of analytical philosophical research is to understand and recognize and correct sets of concepts or structures It is a concept according to which we interpret an experience, express goals, formulate issues in this research, we have tried to use the works of the contemporary philosopher Alain Duba tan, the role of art In simple terms, to design a conscious life, discuss the inner aspects of everyday life To get a correct understanding of ourselves, let's evaluate ourselves and through this knowledge to arguments Let's be convincing so that we can fight against fear and. Protect yourself from anxiety.

    Keywords: The role of art, dignity anxiety, romanticism, modern life, Alan DubottenEf Province
  • Fateme bahar, Vajihe Torkamani *, Ahmad karimi, Kuros Karim Pasandi Pages 62-76

    Love is one of the recurring themes and as the most motivating element of life, which has enchanted the thought and language of poets with its charm and grace since long ago in the creation of romantic and lyrical works. In the field of psychology, several theories have been presented to better understand and explain love, the most influential of which is Robert Sternberg's love triangle theory. He believes that perfect love consists of three components: "intimacy, passion and commitment" and from the lack of each component, other types of love will be formed that are not perfect and will not have a favorable result. The current research is a theoretical study and it has been done in a descriptive-analytical way by referring to library sources, and its main purpose is to explain love and its types in the poems of Simin Behbahani and Alamtaj (Jale) Qaim Magi based on Sternberg's love triangle theory. The findings of the present research indicate that Simin Behbahani and Jale Ghaem Maggi, under the influence of various factors, such as personal experience and social issues of the age, addressed the theme of love and some of its types in their poetry, and it shows that rebellion against some norms and or social anomalies have caused the two mentioned poets to be driven to the theme of love in women; Lack of awareness of the dimensions of perfect love and ineffective choice causes the emergence of types of love, the evidence of which can be seen in the poems of Jaleh and Simin, and some of them can be matched with social problems.

    Keywords: Sana'i, social poetry, critical subject, Utopia