تدوین ساختار بهره گیری از بخش تعاون با مقایسه توانمندی های این بخش و نیازهای شرایط بحران

چکیده:
زمینه و هدف
وضعیت جغرافیایی، شرایط زیست محیطی و پراکندگی های جمعیتی، تنوع و فراوانی رخداد های طبیعی، آسیب پذیری ها و پیامدهای آن را در کشورمان افزایش داده است و موجبات بروز بحران ها را فراهم می آورد. این بحران ها می توانند تا آنجا پیش روند که فرآیند توسعه را با تاخیر روبرو سازند. این در حالی است که امروزه در جهان، تعاونی ها به عنوان نهاد مردمی که غالبا تحت حمایت و دسته بندی دولت ها، سازماندهی می شوند، یکی از ابزارهای توسعه و افزایش رفاه اجتماعی محسوب می شوند. تجارب ایران و جهان در استفاده از این تعاونی ها در شرایط اضطراری پس از سوانح، نشان گر ظرفیت های این نهادهای مردمی در زمینه های متعدد ساماندهی شرایط بحرانی است. این ظرفیت ها قبل از وقوع سوانح، باعث کاهش آسیب پذیری جوامع در برابر سوانح احتمالی می گردد و پس از وقوع سوانح، با ساماندهی پیامدهای ایجاد شده و رسیدگی به وضعیت آسیب دیدگان و ورود در مراحل مقابله با بحران و بازتوانی، وضعیت جامعه ی سانحه دیده را بهبود بخشیده و مانع از کند شدن روند توسعه می شود.
روش
در این مقاله منابع مرتبط به پیامدها و نیازهای جوامع پس از سوانح در ادبیات مدیریت بحران و اسناد حاوی تجارب ایران و جهان از به کارگیری بخش تعاون در شرایط بحرانی مرور می شود. به این ترتیب و با تکیه بر روش آنالیز محتوا و مرور موارد تکرار شده در ایجاد ارتباط میان نیازهای پس از سانحه و خدمات تعاونی های مختلف، از تناظر میان خدمات ارائه شده توسط بخش تعاون در ایران و جهان و نیازهای پیش بینی شده در زمان های مختلف پس از وقوع سانحه، تعاونی هایی موثر در ساماندهی شرایط معرفی می شوند.
یافته ها
این مطالعه ساختاری را برای چگونگی استفاده از قابلیت های تعاونی ها در رفع نیازهای جامعه ی مواجه شده با سانحه فراهم می آورد.
نتیجه گیری
مقاله ی حاضر درصدد است با بررسی پیامدها و نیازهای جوامع پس از سوانح از یک سو و از سوی دیگر با مرور اسناد حاوی تجارب ایران و جهان و شناخت بخش تعاون در ایران، به منظور تقلیل بار وظایف و مسئولیت های دولت در دوران بحران، به تدوین ساختاری برای بهره گیری از قابلیت های بخش تعاون کشور در شرایط بحران بپردازد. به این ترتیب در انتها تعاونی های مفید معرفی و مدت زمان لازم در رفع هر کدام از نیازهای زمان بحران نیز بیان می شوند.
زبان:
فارسی
صفحات:
160 تا 174
لینک کوتاه:
magiran.com/p1595819 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!