فهرست مطالب

دانش پیشگیری و مدیریت بحران - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1402)

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بنت الهدی عسگری، محمدتقی رضوان*، اسماعیل مزروعی نصرآبادی صفحات 278-295
    زمینه و هدف

    بیماری کووید 19 به عنوان چالش برانگیزترین بیماری همه گیر در تاریخ معاصر با تاثیرات همه جانبه بر زندگی بشر، دولت های سراسر جهان را مجبور به اتخاذ استراتژی هایی برای مدیریت و مقابله با پیامدهای ناشی از خود کرد. تجربیات این همه گیری می تواند کشورها را در راستای برنامه ریزی هوشمندانه برای آینده کمک کند. با توجه به تحقیقات گسترده در این زمینه، لزوم انجام یک مرور نظام مند برای شناسایی استراتژی های مدیریت و مقابله با کووید 19 و همچنین زیرساخت های لازم جهت اجرا و پیاده سازی آن ها وجود دارد و این پژوهش به منظور دستیابی به این موارد انجام شده است.

    روش

    این پژوهش با استفاده از رویکرد مرور نظام مند به مطالعه منابع و مراجع و انتخاب منابع مرتبط پرداخته و درنهایت با استفاده از نرم افزار مکس کیودا، یافته های مطالعات برای شناسایی کلیه استراتژی ها و اقدامات مقابله با این بیماری و کنترل آن را به صورت کیفی تحلیل می کند.

    یافته ها

    یافته ها نشان دهنده 3 دسته اصلی استراتژی ها، شامل استراتژی های حذف، استراتژی های سرکوب و استراتژی های کاهش برای مدیریت بحران کووید 19 هستند. 29 زیرمجموعه شامل قرنطینه کلی، بستن مرزها، حمایت اقتصادی از مشاغل، اطلاع رسانی صحیح و به موقع، تحقیق و توسعه در زمینه واکسن و واکسیناسیون و غیره هستند. اقتصاد قوی، فرهنگ و ساختار سازمانی درست، زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری و مدیریت مالی منعطف به عنوان زیرساخت هایی برای پیاده سازی و اجرا شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    برای اتخاذ استراتژی های مقابله ای در شرایط بحرانی همچون همه گیری کووید 19 توسط دولت ها، می توان راهکارهایی را دنبال کرد که برخی از آن ها باید قبل از بروز شرایط بحرانی اتخاذ و پیاده سازی شوند تا در صورت مواجهه با پاندمی، بهترین عملکرد حاصل شود. به طوری که جامعه آسیب کمتری ببیند.

    کلیدواژگان: کووید 19، استراتژی های مقابله، زیرساخت ها، مرور نظام مند
  • نیلوفر محمدی*، زهرا حجازی زاده صفحات 296-317
    زمینه و هدف

    امروزه ایران به دلیل ویژگی های جغرافیایی و اقلیمی، یکی از آسیب پذیرترین کشورها در برابر تغییرات اقلیمی است. یکی از مهم ترین تاثیرات منفی تغییر اقلیم افزایش دما بوده که می تواند از این پس موجب افزایش خطر آتش سوزی جنگلی شود. پدیده آتش سوزی جنگلی به عنوان یک چالش زیست محیطی و یکی از مخاطراتی است که بخش وسیعی از جنگل های جهان را تهدید می کند و ایران از این قاعده مستثنا نبوده است. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی اثر گرمایش جهانی بر افزایش ریسک آتش سوزی جنگل های ایران با بهره گیری از فناوری سنجش از دور و تحلیل فضایی بوده است.

    روش

    داده های پارامتر دمای ایستگاه های سینوپتیک (مهرآباد، یزد، بم، شیراز، اصفهان و بوشهر) طی دوره مشترک 1988 تا 2020 در بازه زمانی 32 ساله، از سازمان هواشناسی دریافت شد. سپس برای بررسی روند دما از ماکرو اکسل و افزونه XLSTAT بهره گرفته شد. به منظور شناسایی پوشش گیاهی از شاخص پوشش گیاهی (NDVI) و از داده های ماهواره لندست 8 استفاده شد و نقشه پوشش گیاهی از تصاویر ماهواره ای Land Cover 10m 2017 در محیط ارث انجین استخراج شد. سپس برای محاسبه توپوگرافی از معیارهای ارتفاع، شیب، جهت شیب و پهنه سطوح تابش خورشیدی بهره گرفته شد. جهت شناسایی پراکندگی و تهیه نقشه تراکم کرنل مناطق آتش سوزی جنگلی، براساس طبقه بندی مناطق کم خطر و پرخطر، از داده های سنجنده MODIS C6 ناسا طی سال های 2020 تا 2023 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بررسی روند دما در کلیه ایستگاه ها طی دوره 32 ساله، روندی افزایشی و معنی دار در سطح 95 و 99 درصد بود. این می تواند ناشی از افزایش گازهای گلخانه ای در مراکز شهری باشد که قابل توجیه است. نتایج بررسی شاخص پوشش گیاهی مناطق دارای تراکم پوشش گیاهی را مستعد خطر آتش سوزی نشان داد. بررسی پهنه سطوح تابشی در مناطق ارتفاعات شمالی تهران، در نواحی کناره های خزری و پهنه های شمالی ایران، شمال غرب ایران (اردبیل و تبریز)، نواحی مرکزی (کرمان، اصفهان، یزد و شیراز) از ارزش پیکسلی بالایی برخوردار بودند. یعنی میزان پهنه دریافتی تابشی خورشیدی در این مناطق نسبت به سایر مناطق ایران بیشتر بوده است. در نهایت نقشه پراکندگی نقاط و شدت تراکم کرنل نشان داد استان های کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان مستعد ریسک بالاتری از آتش سوزی جنگلی هستند.

    نتیجه گیری

    ایران با تغییر اقلیم ناشی از گرمایش جهانی مواجه شده است. اقلیم جدید ایران هوای گرم تر و خشک تری را سپری خواهد کرد و بیشتر مستعد آتش سوزی جنگلی خواهد بود. بنابراین طرح برنامه ای جامع برای کاهش اثر تغییر اقلیم و آینده نگری های اقلیمی از حیطه مدیریت بحران در ایران باید مورد توجه قرار گیرد که این امر موجب کاهش آسیب پذیری و افزایش تاب آ وری خواهد بود.

    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگلی، تغییر اقلیم، تحلیل فضایی، مدیریت بحران، مخاطرات طبیعی
  • غلامحسین عبدالله زاده*، محمد شریف شریف زاده صفحات 318-335
    زمینه و هدف

    لازمه مدیریت خطر سیل، جلب مشارکت جوامع محلی در اجرای اقدامات تعدیل خطر سیل است. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر مشارکت در اقدامات تعدیل خطرات سیل در نواحی روستایی سیل خیز استان گلستان انجام شد. 

    روش

    راهبرد پژوهش حاضر کمی است و با بهره گیری از روش پیمایش پرسش نامه ای اجرا شده است. جامعه آماری، شامل کلیه سرپرستان خانوارهای ساکن در روستاهای سیل زده (سیل اواخر اسفند 1397 تا اوایل فروردین 1398) استان گلستان است. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه از نمونه ای شامل 395 سرپرست خانوار گردآوری شد که به صورت تصادفی در 22 روستا انتخاب شدند. روایی پرسش نامه با استفاده از نظر 3 نفر متخصص مرتبط با موضوع تحقیق و پایایی متغیر وابسته از طریق محاسبه آلفای کرونباخ (0/79) تایید شد. داده های گردآوری شده با تکنیک تحلیل رگرسیون چندمتغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    برخی اقدامات مانند کنترل ایمنی شبکه های انرژی، جمع آوری اطلاعات هواشناسی و حفاظت از اشیای باارزش منزل مسکونی بیشتر مورد توجه قرار گرفته بود. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان دادند متغیرهای سطح سواد، درآمد سالیانه، فاصله منزل مسکونی تا نزدیک ترین رودخانه، ادراک از صحیح و قال اعتماد بودن هشدارهای وقوع سیل، آشنایی با اصول و روش های مقابله با سیل، اعتقاد به امکان پذیری کنترل و مدیریت سیل و دریافت هشدار در خصوص جاری شدن سیل به ترتیب نقش بیشتری در پیش گویی متغیر وابسته میزان استفاده از اقدامات تعدیل خطر سیل دارند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه اهمیت برخورداری از سواد و آگاهی در خصوص مدیریت سیل برجسته شد. بنابراین تمرکز بر افزایش دانش و آگاهی در خصوص آمادگی مواجهه با سیل، ظرفیت سازی اجتماعی جهت به اشتراک گذاری دانش بین مردم محلی و افزایش آگاهی در خصوص نحوه دستیابی و بهره برداری از اطلاعات هواشناسی باید در برنامه های ترویجی و آموزشی که توسط سازمان های منطقه ای و محلی اجرا می شود مورد تاکید قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت سیل، پیشگیری سیل، مقابله با سیل، مشارکت محلی
  • معصومه آیشم*، اصغر مولائی، محیا حسنی صفحات 336-355
    زمینه و هدف

    امروزه به دلیل رشد روزافزون جمعیت و توسعه شهرنشینی، سکونت و کار در بافت های مرکزی شهرها به شدت افزایش یافته است. با افزایش تراکمات شهری در بافت مرکزی شهرها، سوانحی چون زلزله، آتش سوزی و غیره چالش های بیشتری را برای ساکنان ایجاد خواهد کرد که خروج و تخلیه اضطراری ایمن یکی از آن هاست. این در حالی است که ارایه راهکارهای بدیع و بهینه برای حفظ جان انسان ها بسیار ضروری است. از این روی در مقاله حاضر با توجه به بحران های احتمالی پیش رو و ضرورت آمادگی مردم و شهر و مدیران، به شناسایی متغیرهای تاثیر گذار بر مدیریت بحران بافت های شهری خاصه تخلیه اضطراری پرداخته شده و در این میان این متغیرها در نمونه موردی (محلات منطقه هشت کلان شهر تبریز) بررسی شده تا فضاها و ابنیه ایمن شناسایی شوند. 

    روش

    در این پژوهش هدف شناسایی و بررسی فضاها و بناهای ایمن در تخلیه اضطراری در محلات منطقه 8 کلان شهر تبریز است. در این مسیر با به کارگیری راهبرد قیاسی با روش کمی، از شیوه پیمایشی میدانی با ابزار سیستم اطلاعات جغرافیایی و تکنیک هم پوشانی شاخص دار استفاده شده است. در این پژوهش پرسش نامه ای نیز تدوین شد و در بین متخصصان شهرسازی (حوزه نظریه و حوزه اجرایی) به تعداد 35 عدد، در جهت تدقیق مدل و امتیاز هر متغیر توزیع شد. در ابتدا با بررسی مفاهیم بحران، لزوم مدیریت بحران و تخلیه اضطراری به شناسایی ابعاد موضوع پرداخته شد و نهایتا مدل مفهومی پژوهش بر پایه متغیرهای تاثیرگذار بر این موضوع ارایه شد تا در نمونه موردی آزمایش شود.

    یافته ها

    براساس مطالعات انجام گرفته و مدل مفهومی تحقیق 2 رکن اصلی در موضوع تخلیه اضطراری تحت عنوان فضای ایمن و بنای ایمن قابل تصور است. موضوع فضای ایمن خود به 2 بخش تفکیک می شود: محوریت فضا و محوریت ویژگی های بستر. درمجموع می توان گفت 11 متغیر برای شناسایی فضاها و ابنیه ایمن در تخلیه اضطراری وجود دارد: فاصله از کاربری هایی نظیر کاربری مذهبی، آموزشی، ورزشی، پایانه ها، پارکینگ ها، فضاهای سبز، فضاهای باز، تاسیسات خطرساز، ایستگاه های آتش نشانی، فاصله از مسیل ها و گسل ها. 

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی های صورت گرفته می توان گفت منطقه 8 کلان شهر تبریز آسیب پذیری بالایی دارد و ویژگی های زمینه ای بافت کهن نظیر فشردگی و غیره بر میزان این آسیب پذیری افزوده اند. از سویی دیگر وجود فضاها و ابنیه هایی نظیر مجموعه ارگ علیشاه و مصلای تبریز، پارک و فضاهای سبز موجود، فضاهای باز و عمومی نظیر میدان کهن (میدان محققی)، ایستگاه های آتش نشانی و مراکز آموزشی و مذهبی نقش کلیدی در تخلیه اضطراری دارند و تجهیز این فضاها به امکانات اولیه در جهت حضور مردم بسیار مهم و نیازمند توجه برنامه ریزان و مدیران شهری است.

    کلیدواژگان: تخلیه اضطراری، مدیریت بحران، فضای ایمن، بنای ایمن، منطقه 8 تبریز
  • فائزه کمالی چیرانی، مهدی همایونفر* صفحات 356-373
    زمینه و هدف

    پاندمی کووید 19 تاثیر قابل توجهی بر حیات کسب وکارهای در حال رشد، به ویژه استارتاپ ها داشته است. با توجه به اهمیت این دسته از کسب و کارها و نقش قابل ملاحظه آن ها در کشورهای در حال توسعه، پژوهش حاضر قصد دارد تا با به کارگیری رویکرد تحلیل مضمون، مدلی برای افزایش تاب آوری استارتاپ ها در دوران پاندمی کووید 19 ارایه دهد. 

    روش

    این پژوهش، یک پیمایش توصیفی است که با استفاده از روش های کیفی و کمی صورت گرفته است. در مرحله اول پژوهش، با استفاده از مطالعه مبانی نظری، عوامل شکل دهنده تابآوری شناسایی شدند. سپس با انجام مصاحبه های غیرساختاریافته با خبرگان حوزه استارتاپ ها و اساتید دانشگاهی، عوامل نهایی موثر بر تاب آوری جمع بندی شدند و مدل اولیه پژوهش با روش تحلیل مضمون طراحی شد. در مرحله بعد، پرسش نامه محقق ساخته تاب آوری سازمانی طراحی شد و به روش در دسترس، بین کارکنان استارتاپ های استان گیلان توزیع شد. پس از جمع آوری پرسش نامه ها، داده های 238 پرسش نامه کامل با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار SmartPLS3 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهند با توجه به شدت ضرایب مدل پژوهش، ویژگی های سازمان (0/526)، ویژگی های رهبر (0/433)، ویژگی های تیم (0/298) و ویژگی های کارکنان (0/244)، به ترتیب مهم ترین عوامل اثرگذار بر تاب آوری استارتاپ ها هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج به ذی نفعان و محققان کمک می کند تا به درک مناسب تری از تاب آوری استارتاپ ها دست یابند.

    کلیدواژگان: استارتاپ، تاب آوری، کووید 19، تحلیل مضمون
  • ناصر انجرانی، وحید بیگدلی راد*، شادی پاکزاد صفحات 374-391
    زمینه و هدف

    بحث تاب آوری شهری امروزه مهم ترین بحث در ساماندهی شهرها محسوب می شود. شهر تاب آور، شهری است که برای آماده شدن و پاسخ گویی به همه گونه مخاطرات طبیعی و انسانی، ناگهانی و کند، مورد انتظار و غیرمنتظره ارزیابی، برنامه ریزی و اقدام می کند. حال این موضوع با وجود تنوع بافتی در یک شهر اهمیت بیشتری می یابد، زیرا باید با توجه به ویژگی های هر بافت تمهیدات خاصی ازنظر تاب آوری مدنظر قرار گیرد. همچنین توجه به نظر ساکنین که اصلی ترین مالکین شهرها هستند باید در تاب آور کردن شهرها مدنظر قرار گیرد.حال مهم ترین هدف تحقیق حاضر این است که تفاوت های موجود در بافت جدید، میانی و قدیم در شهر قزوین بررسی کند و وجود ارتباط معناداری بین واقعیات (شاخص های عینی) وتصورات (شاخص های ذهنی) در زمینه تاب آوری شهری در شهر قزوین را تعیین کند.

    روش

    نمونه موردی موردمطالعه در این تحقیق شهر قزوین است. این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی تحلیلی است و به منظور بررسی تفاوت میان بافت جدید، میانی و قدیم از آزمون کروسکال والیس استفاده شده و به منظور سنجش ارتباط بین واقعیات و تصورات از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق بیانگر آن است که در ابعاد نهادی، کالبدی، اجتماعی و اقتصادی جز در برخی از شاخص ها بافت جدید وضعیت به مراتب بهتری نسبت به سایر بافت ها دارد و سایر بافت ها نیازمند رسیدگی در زمینه تاب آوری شهری هستند. همچنین مشخص شد در شهر قزوین ارتباط معناداری بین نظر مردم و عینیات در زمینه تاب آوری وجود دارد. 

    نتیجه گیری

    نتایج مربع کای در آزمون کروسکال والیس نمایشگر آن بود که تفاوت معناداری در زمینه تاب آوری شهری در بافت جدید، میانی و قدیمی شهر قزوین وجود دارد. همچنین ضرایب مثبت و معنادار ضریب اسپیرمن نشانگر آن بود که ارتباط معناداری بین شاخص های عینی و ذهنی تاب آوری شهری وجود دارد. نتایج این تحقیق می تواند در شهرداری قزوین و سایر نهادهای مرتبط با مدیریت بحران استفاده شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، واقعیات، تصورات، مخاطرات، شهر قزوین
  • پانته آ ارجمندی*، سید اویس ترابی، رسول واثقی صفحات 392-407
    زمینه و هدف

    شهری شدن و گسترش محدوده شهرها، منجر شد تا زیرساخت های انرژی (در این بررسی مقصود سامانه انتقال برق فشار قوی است) در مجاورت مناطق مسکونی قرارگیرند. بسته به شدت میدان های الکترومغناطیسی ناشی از سامانه برق فشار قوی و بنابر مدت زمان پرتوگیری و فاصله انسان از این منابع انرژی، میزان خطر برای سلامتی انسان متغیر است. هرچه ولتاژ خطوط فشار قوی بالاتر باشد قطعا می تواند میدان های مغناطیسی قوی تری را ایجاد کند که پیامد منفی آن بر انسان ثابت شده است و این میدان های مغناطیسی می توانند بر محیط زیست هم تاثیر داشته باشند. بنابراین بررسی ابعاد بزرگی آسیب و پیامدهای منفی میدان مغناطیسی بر سلامت در مناطق مسکونی لازم است؛ به نحوی که بتوان به ترسیم سیاست ها و برنامه های لازم برای حرکت به سمت کاهش آسیب های محتمل کمک کرد.

    روش

    این مطالعه از نوع پژوهشی و کاربردی بوده است که بنا بر ضرورت پژوهش، شامل مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه با گروداران موضوع، آزمایش و دریافت داده و نیز بازدید های میدانی به منظور مشاهده و بازرسی موضوع بوده است. روش به کار رفته در مصاحبه با گروداران موضوع، روش شناختی بوده و نه اکتشافی. به عبارت دیگر، مصاحبه با گروداران مبنای نتیجه گیری نبوده است. بنابراین در در کنار تحلیل موضوع (بر اساس مطالعات کتابخانه ای تخصصی) از مصاحبه با گروداران موضوع برای شناخت نگرش و سطح آگاهی آن ها از موضوع استفاده شده است. برای تحلیل و نتیجه گیری از نتایج آزمایشگاهی میدان های الکترومغناطیسی استفاده شده است.

    یافته ها

    طبق یافته های حاصل از مصاحبه با شهروندان، عدم تولید محتوای تخصصی توسط متولیان بهداشت و سلامت کشور و عدم تدوین معیار و شاخص برای پیامدهای احتمالی مظاهر مدرنیته (در این مقاله خطوط برق فشار قوی) و در نتیجه عدم امکان ارزیابی ریسک ناشی از آن در برابر سایر تهدیدها، باعث بی توجهی و ناآگاهی جامعه و همچنین غفلت حکمران نسبت به تولی گری موضوع شده است. مطابق سنجش های انجام گرفته، مقادیر میدان در فضاهای بسته به دلیل وجود دیوارها و ساختمان که همچون عایق عمل می کنند کمتر و در فضاهای باز بیشتر از استانداردهای اعلام شده بین المللی است. از همین روی مدیریت آسیب های ناشی از سامانه انتقال برق فشار قوی نیازمند اتخاذ رویکردها و رویه های گوناگون است که شامل سیاست گذاری، ظرفیت سازی اجتماعی و راهکارهای فنی است. 

    نتیجه گیری

    در این مقاله به عنوان راهکار پیشنهادی، سند راهبردی و همچنین پیشنهاد لایحه ای با عنوان «کاهش آسیب های ناشی از میدان های الکتریکی و مغناطیسی»، جهت اعمال در قوانین بالادستی به مجلس شورای اسلامی با توجه به اینکه هیچ قانونی در ارتباط با تشعشعات میدان های الکتریکی و مغناطیسی در حوزه سلامت وجود ندارد آورده شده است.

    کلیدواژگان: برق فشار قوی، میدان الکتریکی، میدان مغناطیسی، سلامت انسان
|
  • Bentolhoda Asgari, Mohammad Taghi Rezvan*, Esmaeil Mazroui Nasrabadi Pages 278-295
    Background and objective

    COVID-19, as the most challenging global concern in recent years, forced countries in the world to adopt strategies to manage and deal with its consequences. The experiences of countries in this field can be used to plan for future pandemics. This study aims to identify strategies for managing and coping with the COVID-19 pandemic and find the necessary facilities for their implementation.

    Method

    This is a systematic review. The data were collected by searching for related studies in Web of Science, Scopus and google scholar and were finally analyzed to identify the strategies and facilities using the MAXQDA software, version 2020.

    Results

    Three main categories of strategies were extracted including elimination strategies, suppression strategies, and mitigation strategies. There were 29 subcategories including complete lockdown, closure of borders, economic support for businesses, providing correct and timely information, research and development of vaccines, and vaccinations. A strong economy, proper organizational culture and structure, software/hardware infrastructure, and financial flexibility were identified as facilities needed for the implementation of strategies. 

    Conclusion

    To cope with critical situations such as the COVID-19 pandemic, governments should adopt and implement proper strategies before the occurrence of a crisis to have the best performance and cause less damage to people.

    Keywords: COVID-19, Coping strategies, Infrastructure, Systematic review
  • Niloofar Mohammadi*, Zahra Hejazizadeh Pages 296-317
    Background and objective

    Today, Iran is one of the most vulnerable countries to climate change due to its geographical and climatic features. One of the most important negative effects of climate change is the increase in temperature, which can increase the risk of wildfires. Wildfires are an environmental challenge and one of the threats to a large part of the forests in the world, including Iran. This study aims to investigate the effect of global warming on the increase in the risk of wildfires in Iran by using remote sensing technology and spatial analysis. 

    Method

    The temperature data of the synoptic stations (Mehrabad, Yazd, Bam, Shiraz, Isfahan and Bushehr) in a 32-year period from 1988 to 2020 were first prepared from the Meteorological Organization. Then, Excel macros and XLSTAT plugin were used to check the temperature trend. To identify the vegetation cover, the Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) was used from the Landsat 8 satellite with a spatial resolution of 27.84 meters, whose source of data was the Google Earth Engine. Then, the parameters of elevation, slope, aspect, and amount of solar radiation were used to calculate the topography. To identify the spatial distribution of fire occurrence, the kernel density estimation (KDN) was used by classification of areas into low-risk and high-risk areas based on NASA’s MODIS C6 satellite images (2000-2023).

    Results

    The results of examining the temperature trend in all stations in the 32-year period showed an increasing and significant trend at 95 and 99% confidence intervals. This could be due the increase of greenhouse gases in urban centers, which is logical. The results of the NDVI showed that areas with high vegetation density were more susceptible to wildfires. Investigation of the solar radiation area showed that the northern highlands of Tehran, the banks of the Caspian Sea and northern areas of Iran, northwestern Iran (Ardebil and Tabriz cities), and central Iran (Kerman, Isfahan, Yazd and Shiraz cities) had a high pixel value, indicating that the amount of solar radiation was higher in these regions than in other regions of Iran. Finally, the spatial distribution map and the KDN showed that the provinces of Kohgiluyeh & Boyer-Ahmad and Khuzestan were more prone to a wildfires.

    Conclusion

    Iran has faced climate change caused by global warming. Considering the new climate of Iran, which will be hotter and dryer, it will be more prone to wildfires. Therefore, comprehensive planning to reduce the effect of climate change is needed in the field of crisis management in Iran, which can help reduce the vulnerability and increase resilience.

    Keywords: Wildfires, Climate change, Spatial analysis, Crisis management, Natural hazards
  • Gholamhossein Abdollahzadeh*, Mohammad Sharif Sharifzadeh Pages 318-335
    Background and objective

    For efficient flood risk management, the participation of local people is needed. The present study aims to identify the factors affecting the participation of people in flood risk management in the flood-prone rural areas of Golestan Province, Iran. 

    Method

    This is a descriptive survey study. The study population includes all heads of households living in villages flooded in 2019 in Golestan Province. Of these, 395 were randomly selected from 22 villages, proportional to the population of each village. A research-made questionnaire was used to collect data, whose validity was confirmed based on the opinions of three experts and had acceptable reliability (Cronbach’s α=0.79). The collected data were analyzed using multivariate regression analysis in SPSS software, version, 26. 

    Results

    Participants had more participation in measures such as safety control of energy networks, collection of weather information, and protection of valuable furniture. The results of the regression analysis showed that the variables of literacy, annual income, distance of the house from the nearest river, perception of the accuracy of flood warnings, familiarity with the principles and methods of dealing with floods, belief in the possibility of flood control and management, and receiving flood warnings had a significant role in predicting the public participation in flood risk management.

    Conclusion

    Knowledge of flood risk management is very important for the participation of local people in flood risk management. Therefore, increasing knowledge and awareness of flood preparedness, sharing knowledge of flood management among local residents, and increasing awareness about how to obtain and use meteorological data should be included in educational courses provided by regional and local organizations.

    Keywords: Flood risk management, Flood prevention, Flood response, Public participation
  • Masoumeh Ayashm*, Asghar Molaei, Mahya Hassani Marand Pages 336-355
    Background and objective

    Nowadays, due to the ever-increasing growth of the population and the development of urbanization, the number of people living and working in the central areas of cities has increased. With this increase, disasters such as earthquakes and wildfires will create more challenges for residents, especially in safe emergency evacuation. At the same time, it is very necessary to provide innovative and optimal solutions to save human lives. Therefore, in this study, considering the future crises and the necessity of preparation of people, cities, and managers, we aim to introduce the factors affecting safe emergency evacuation and to identify safe spaces and buildings for emergency evacuations in Tabriz (District 8), Iran.

    Method

    In this comparative survey study using the geographical information system (GIS) and index-overlay method and a questionnaire, 35 experts in urban planning were selected to verify the model and score of each variable. By examining the concepts of crisis, crisis management, and emergency evacuation, the related factors were identified, and the conceptual framework was presented to be tested in a case study.

    Results

    Based on the study’s conceptual model, there were two main criteria for emergency evacuation: Safe space and safe building. The safe space had two components: Space and characteristics of the site. In total, there were 11 factors for identifying safe spaces and safe buildings for emergency evacuation, including religious buildings, educational buildings, sports buildings, terminals, parking lots, green spaces, open spaces, distance from hazardous facilities, proximity to fire stations, distance from ravines, and distance from faults.

    Conclusion

    District 8 of Tabriz City has a high vulnerability to disasters due to characteristics such as old fabric. The buildings such as the Arch of Alishah and Mosalla Mosque, the existing parks and green spaces, public spaces such as the Kohan Square (Mohagheghi Square), fire stations, and educational and religious centers in Tabriz can be used for emergency evacuation. Equipping these spaces with basic facilities is important and requires the attention of urban planners and managers.

    Keywords: Emergency evacuation, Crisis management, Safe space, Safe building, Tabriz
  • Faezeh Kamali Chirani, Mahdi Homayounfar* Pages 356-373
    Background and objective

    The COVID-19 pandemic had a significant impact on the lives of growing startups. Considering the important role of these businesses in developing countries, the present study aims to provide a model for increasing the resilience of startups in Iran during the COVID-19 pandemic by using the thematic analysis method.

    Method

    This is a descriptive survey study using qualitative and quantitative methods. In the first stage, by studying the literature, the factors shaping organizational resilience were identified. Then, by conducting unstructured interviews with experts in the field of startups and the university professors, the final factors affecting organizational resilience were summarized, and the initial study model was designed using the thematic analysis method. In the next stage, a researcher-made questionnaire of organizational resilience was designed and distributed among the employees of startups in Guilan Province, who were selected using a convenience sampling method. After collecting the questionnaires, the data from 238 complete questionnaires were analyzed using structural equation modeling in SmartPLS3 software. 

    Results

    The findings show that according to the intensity of the coefficients of the research model, the characteristics of the organization (0.526), ​​the characteristics of the leader (0.433), the characteristics of the team (0.298) and the characteristics of the employees (0.244), are the most important Factors affecting the resilience of startups. These results help stakeholders and researchers to gain a more appropriate understanding of the resilience of startups.

    Conclusion

    The results of this study can help stakeholders and researchers in Iran gain a more appropriate understanding of the resilience of startups.

    Keywords: Startup, Resilience, COVID 19, Theme analysis
  • Nasser Anjerani, Vahid Bigdeli Rad*, Shadi Pakzad Pages 374-391
    Background and objective

    Urban resilience is the most important debate in urban development. A resilient city is a city with ability to evaluate, plan and prepare for future natural or human-made disasters. This issue becomes more important when there is a variety of fabrics in a city, because special measures should be taken in terms of resilience according to the characteristics of each fabric. Also, there is a need to consider the opinions of residents in making the cities resilient. The present study aims to examine the differences in urban resilience of new, moderate and old fabrics in Qazvin, Iran and assess the relationship between reality (current situation) and perceptions (residents’ satisfaction) regarding the resilience of Qazvin City in Iran.

    Method

    This is a descriptive-analytical study. To examine the difference in urban resilience of new, moderate and old fabrics, Kruskal-Wallis test was used. To measure the relationship between reality and perceptions, Pearson’s correlation test was used

    Results

    In institutional, spatial, social and economic dimensions, except for some indicators, the new fabric had better conditions than moderate and old fabrics. There was a significant relationship between residents’ perceptions and reality regarding the resilience of Qazvin City.

    Conclusion

    There is a significant difference in resilience of new, moderate and old fabrics of Qazvin City. Also, there is a significant relationship between perceptions and reality regarding the resilience of Qazvin City. The results of this study can be used by the municipality and other institutions in Qazvin related to crisis management.

    Keywords: Urban resilience, Reality, Perceptions, Hazards, Qazvin
  • Pantea Arjmandi*, Seyed Oveis Torabi, Rasool Vaseghi Pages 392-407
    Background and objective

    Urbanization and the expansion of the city limits had led to high voltage power transmission systems being placed in the vicinity of residential areas. Depending on the intensity of the electromagnetic fields caused by these systems and according to the duration of radiation and the distance from these systems, the effect of this exposure on human health varies. A higher voltage can definitely create stronger magnetic fields, which have a negative impact on humans and even the environment. Therefore, it is necessary to investigate the severity of these damages and negative consequences in residential areas where exposure to electromagnetic fields is high so that it can help formulate the necessary policies and plans for the mitigation of damages.

    Method

    In this applied study, the library method, interviews with stakeholders, testing of electromagnetic fields, and field visits were used to collect data. The interviews were used to survey the attitudes and perceptions. Laboratory results of electromagnetic fields were used for analysis and making conclusions.

    Results

    According to the reports, the lack of production of specialized content by the country’s health planners, the lack of development of criteria and indicators for possible consequences of the manifestations of modernity and, as a result, the impossibility of risk assessment against other threats have caused the inattention and negligence of people and rulers in Iran about the risk of exposure to electric and magnetic fields. On the other hand, the results of assessments showed that the electromagnetic field values in urban closed spaces were lower (due to the presence of walls and buildings that act as shields) and in open spaces were higher than the recommendations of international standards (ICNIRP and IEEE). Therefore, the management of damages caused by high-voltage power transmission lines requires the adoption of various approaches and procedures, which include policy-making, social capacity building, and technical solutions.

    Conclusion

    Considering that there is no law related to the negative impact of electromagnetic fields on health in Iran, we recommend a bill entitled “reduction of damages caused by electromagnetic fields” to be submitted to the Islamic Council of Iran and be implemented in the upstream laws.

    Keywords: High voltage transmission, Electric fields, Magnetic fields, Human health