بررسی شاخصه های اقتصاد سالم و آرمانی در سیره علوی با تاکید بر نامه پنجاه و سوم نهج البلاغه

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف
اقتصاد از مهم ترین مسائل مورد توجه پیشوایان و اندیشمندان دینی بدوه است که شاخصه های آن در سیره امام علی(ع) تبیین شده است. آن حضرت در مدت کوتاه حکومت خود، شاخصه های اقتصاد سالم و آرمانی را در بعد نظری و عملی اجرا نمود و توجه به امور اقتصادی را به استانداران خود، تاکید کرده است که موارد آن به کرات در نهج البلاغه یافت می شود. این امر نشان می دهد که امام تا چه اندازه به موضوع سلامت اقتصاد و مناسبات اقتصادی حساسیت داشت و آموزش می داد که بدون اقتصاد سالم نمی توان به عدالت اجتماعی دست یافت و جامعه ای که عدالت در آن وجود نداشته باشد، نمی تواند راه سعادت را بپیماید. ازاین رو این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که: شاخصه های اقتصاد سالم و اقتصاد آرمانی در سیره گفتاری و عملی امام علی(ع) با توجه به نامه امام به مالک اشتر کدام اند؟
روش تحقیق
 این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته است. بدین منظور ابتدا شاخصه های اقتصاد سالم و موانع برقراری آن در نامه 53 نهج البلاغه، استخراج و سپس در نگاهی کلان تر ویژگی های اقتصاد آرمانی از منظر امام علی(ع) تبیین و تحلیل شده است.
یافته ها و نتیجه گیری
از رهگذر بررسی گزاره های این نامه امام علی(ع) به مالک اشتر، مشخص گردید که اقتصاد سالم و آرمانی در سیره علوی، اقتصادی است که معیارهایی همچون: خوداتکایی و وابسته نبودن به غیر، پرهیز از اسراف کاری، مبارزه بنیادی با احتکار و اختلاس، پی ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه بر طبق ضوابط اسلامی و مبارزه با رانت خواری را داشته باشد و این اقتصاد همان اصول و مبانی شاخص های اقتصادی در آرمان شهر اسلامی است که اگر توسط والیان و مقامات حکومتی به خوبی اجرا شوند، جامعه به سوی سعادت و کمال گام برمی دارد.
زبان:
فارسی
صفحات:
151 تا 175
لینک کوتاه:
magiran.com/p2016218 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!