بررسی جایگاه خیرخواهی در اخلاق ارسطویی و آموزه های قرآنی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

 جایگاه اخلاق در تکوین و تقویت هویت انسانی، بحثی ریشه دار و گسترده است. با عنایت به اینکه فضیلت های اخلاقی، یکی از ابزارهای بنیادین هویت ساز به شمار می آید، بدون تردید بازاندیشی در فضیلت های اخلاقی همچون خیرخواهی در آموزه های قرآنی و منابع متقدم اخلاقی، آثار مهمی همچون احساس مسیولیت در قبال مسایل اجتماعی، ایفای بهینه نقش های محول در ساختارهای اجتماعی و تلاش برای بهبود روابط با اعضای جامعه را در پی خواهد داشت.

روش

 پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای اصیل همچون سیاست ارسطو، اخلاق نیکوماخوس، رساله وصایای ارسطو به شیماس (رساله تفاحه)، رساله النفس ارسطو و نیز منابع گران سنگ تفسیری قرآن، سعی در تبیین روشن و رسایی از دیدگاه اخلاقی و قرآنی درباره مفهوم و مصادیق خیرخواهی نموده است.

ملاحظات اخلاقی:

 در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

یافته ها

 یافته ها بر این امر دلالت دارد که خیرخواهی از منظر اخلاق ارسطویی در قالب دعوت به گونه هایی از خیرخواهی های فردی و اجتماعی تجلی یافته و این فضیلت در آموزه های قرآنی از یکسو همراه با روایت هایی از سرگذشت های جوامع عصر پیامبران الهی نسبت به مردم آن زمانه ظهور پیدا کرده و از سوی دیگر توصیه های موکدی نیز درباره ضرورت خیرخواهی نسبت به خویشتن در قالب بازگشت از بدکرداری و همچنین توجه به مصلحت های جمعی بیان شده است.

نتیجه گیری

 معنای خیرخواهی در اخلاق ارسطویی، در گونه هایی از خیرخواهی های فردی و اجتماعی ظهور پیدا کرده است؛ دعوت روح به شناخت نفس در جهت خیرخواهی و نیز ضرورت خیرخواهی در رویه های مختلف فردی، شاخصه مهم نگاه ارسطویی به مصادیق خیرخواهی محسوب می شود. مصادیق خیرخواهی در آموزه های قرآنی دارای یک نوع جامعیت است که سعی دارد خیر و منفعت های اجتماعی را بر مصلحت های شخصی مقدم دارد و این نگاه جامع، زمینه ساز تاثیرات شگرفی در ارتقای روابط اجتماعی می شود. این نوع خیرخواهی در آموزه های پیامبران به مردم در قرآن کریم ظهور پیدا کرده است.

زبان:
فارسی
در صفحه:
8
لینک کوتاه:
magiran.com/p2649700 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!