فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 38 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/24
  • تعداد عناوین: 24
|
  • عباس علیزاده شوشتری، سید محمد شبیری، محمدصادق جمشیدی راد، ناصر محمدی صفحه 1
    زمینه و هدف

    گسترش اخلاق، منش و ادب محیط زیستی در جوامع انسانی، لازمه ارتقا و اصلاح رفتار انسان با محیط زیست است. آموزش محیط زیست در انواع رسمی و غیر رسمی، نقش مهمی در حفاظت از آن دارد. برای آنکه آموزش موثر و مطابق با فلسفه و مبانی و فرهنگ بومی جامعه حاصل شود، استفاده از الگوهای متناسب، ضرورت دارد. هدف از این پژوهش، شناسایی مولفه های الگوی اموزش ادب محیط زیستی از دیدگاه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است.

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی و به روش تحلیل کیفی و شناسایی شبکه مضامین مربوط به موضوع پژوهش در متون مختلف مرتبط، انجام شد. با بررسی و مطالعه عمیق 43 منبع، جملات هم دسته شناسایی و تعداد 1057 کد استخراج گردید. سپس کدهای هم دسته، بر اساس ارتباط موضوعی و مفهومی، دسته بندی گردید و به منظور اطمینان از مقبولیت و عینیت داده ها، مورد بازنگری چندین باره قرار گرفت. از این طریق، مقولات سازمان دهنده شناسایی و با بررسی مکرر مقوله ها با رویکرد استقرایی، مولفه های الگو نتیجه گیری شدند. در نهایت، 1057 کد در قالب 49 مقوله و 8 مولفه سازماندهی گردید.

    ملاحظات اخلاقی: 

    صداقت و امانتداری در گزارش و ارجاع به متون رعایت شده است.

    یافته ها

    مولفه های تشکیل دهنده الگوی آموزش ادب محیط زیستی از دیدگاه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، عبارتند از: مبانی، اصول، پیام الگو، اهداف، مولفه های یاددهی و یادگیری، نقش یادگیرنده، نقش یاددهنده، محیط و بافت یادگیری و ارزشیابی. همچنین شاخص هایی نظیر «توجه به مفهوم هدایت»، «مدیریت زیرساخت های تکوینی تربیت و یادگیری»، «توجه به سه ساحتی بودن محیط زیست»، «ادب در برابر محیط زیست»، «نگاه اسلامی به مادربودن محیط زیست برای انسان ها»، «توجه به ظرفیت عقلی مخاطب در ارتباط و آموزش» و «سنجش و ارزشیابی بدون ملاک نمره» از متغیرهای بسیار مهم از دیدگاه اسلامی در آموزش ادب محیط زیستی بودند.

    نتیجه گیری

    ضرورت دارد مبانی، اصول، الگوها، اهداف و روش های آموزش ادب محیط زیستی، متناسب با زیست بوم و ویژگی های انسان ایرانی، از آموزه های اسلام استخراج و طراحی گردند. معلم در آموزش ادب محیط زیستی، از مرجعیت برخوردار است. سنجش آغازین برای تشخیص ظرفیت عقلی یادگیرنده و شخصی سازی برنامه و آموزش ادب محیط زیستی، برای هر یک از مخاطبان ضروری است. ملاک سنجش نهایی در آموزش ادب محیط زیستی، تلاش و مسیولیت پذیری یادگیرنده، صرف نظر از ملاک نمره است.

    کلیدواژگان: محیط زیست، اخلاق، منش، ادب، الگوی آموزشی
  • عباس اصغری شربیانی، اکبر عطادخت، نادر حاجلو، نیلوفر میکاییلی صفحه 2
    زمینه و هدف

    اختلال بی نظمی خلقی اخلالگر یک تشخیص نسبتا جدید است که برای اولین بار در DSM-5 معرفی شد. بارزترین ویژگی این اختلال شامل اختلالات رفتاری و خلقی است. پژوهش های کمی در مورد اختلال بی نظمی خلق اخلالگر صورت گرفته است. هدف از پژوهش حاضر همه گیرشناسی اختلال بی نظمی خلق اخلالگر در نوجوانان و مقایسه قضاوت اخلاقی افراد مبتلا و غیر مبتلا می باشد.

    روش

    روش تحقیق، توصیفی و از نوع پیمایشی و پس رویدادی بود. جامعه آماری مشتمل بر 165 هزار و 555 دانش آموز بود که بر اساس فرمول مورگان 384 دانش آموز با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای جهت بررسی همه گیرشناسی اختلال بی نظمی خلق اخلالگر به عنوان نمونه انتخاب شد. همچنین برای بررسی تفاوت قضاوت اخلاقی در دانش آموزان دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر و عادی، 45 دانش آموز با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. برای گردآوری اطلاعات از شاخص واکنش پذیری عاطفی Stringaris و همکاران (2012 م.)، پرسشنامه قضاوت اخلاقی Rest و همکاران (1973 م.) و مصاحبه تشخیصی بر اساس DSM-5 استفاده شد. برای تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون تی مستقل با استفاده از نرم افزار SPSS 18 بهره گرفته شد.

    ملاحظات اخلاقی:

     در نگارش این مقاله جنبه های اخلاقی شامل حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری و رضایت و اطلاع رسانی رعایت شده است.

    یافته ها

    نتایج توصیفی پژوهش نشان داد شیوع نشانگان اختلال بی نظمی خلق اخلالگر 3/1 درصد بود. قضاوت اخلاقی دانش آموزان دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر نسبت به کودکان فاقد اختلال به طور معناداری متفاوت بود (05/0P<، 06/2-T=).

    نتیجه گیری

    میزان شیوع اختلال بی نظمی خلق اخلالگر در استان آذربایجان شرقی در مقایسه با سایر پژوهشهای انجام گرفته در خارج از کشور در دامنه متوسط قرار دارد. با این وجود، لزوم سیاستگذاری های سلامت روان در مقطع نوجوانی برای کاهش بار آسیب در آینده و ارایه راهکارهای برون رفت از این مساله به قوت خود باقی است.

    کلیدواژگان: بی نظمی خلق اخلالگر، قضاوت اخلاقی، نوجوانان
  • سید علیرضا قاسمی، مینو میری* صفحه 3
    زمینه و هدف

     بررسی عوامل موثر در موفقیت تحصیلی همواره یکی از دغدغه های پژوهشگران نظام آموزشی و آموزش عالی بوده است، بنابراین مطالعه حاضر باهدف بررسی نقش تاب آوری تحصیلی و اخلاق تحصیلی در پیش بینی موفقیت تحصیلی دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود و جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که بر اساس جدول جسی و مورگان تعداد 330 نفر به روش نمونه در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پژوهش شامل پرسش نامه های تاب آوری تحصیلی سامویلز (2004)، اخلاق تحصیلی گل پرور (1389) و موفقیت تحصیلی ولز (2010) بودند. جهت تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پس از کسب اجازه از دانشگاه و بیان اهداف برای شرکت کنندگان، رضایت از آن ها کسب و درباره محرمانگی اطلاعات به آن ها اطمینان خاطر داده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد بین تاب آوری تحصیلی (676/0=r) و اخلاق تحصیلی (501/0=r) با موفقیت تحصیلی ارتباط مستقیم و معنی داری وجود داشت (01/0>P)؛ و مولفه های تاب آوری تحصیلی و اخلاق تحصیلی، 1/50 درصد از موفقیت تحصیلی دانشجویان را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

     یافته های پژوهش زمینه را برای پژوهش های آموزشی بیشتر و عمیق تر در حوزه برنامه ریزی آموزشی اخلاقی و منش تاب آورانه فراهم می کند.

    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، اخلاق تحصیلی، موفقیت تحصیلی، دانشجویان
  • سودابه ابراهیمی، عادل زاهد بابلان، مهدی معینی کیا، حسین تقوی صفحه 4
    زمینه و هدف

    مساله استرس اختلال پس از سانحه (PTSD) در جو آموزشی امروزه موضوعی برجسته و فراگیر است که ریشه در چندین منبع دارد. پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبارسنجی مدیریت ترومای سازمانی (MTO) در نومعلمان با رویکرد کیفی و کمی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش بر حسب هدف، موردی بود؛ در ابتدا داده های کیفی گردآوری و سپس با توجه به یافته ها داده های کمی استخراج و تحلیل شد. جامعه آماری، نومعلمان استان گیلان، البرز و تهران با جمعیت 15000 نفر بود. در این بخش از نمونه گیری از طریق نمونه گیری خوشه ای 375 نفر انتخاب شدند. در بخش کیفی نیز با استفاده از نمونه گیری هدفمند تعداد 25 نفر انتخاب شد. گردآوری داده ها در بخش کیفی با استفاده از روش داده بنیاد و از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شد و در بخش کمی از طریق پرسشنامه محقق ساخته بود که ضریب آلفای آن 91/0 محاسبه گردید. به منظور تحلیل بخش کمی نیز از شبکه عصبی مصنوعی با استفاده از نرم افزار SPSS 25 استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی:

     ضمن آگاهی دادن به مشارکت کنندگان از فرایند پژوهش، رضایت کامل جهت اجرای تحقیق حاصل گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش در بخش کیفی در قالب الگویی شامل شرایط علی (3 مقوله)، مقوله هسته ای (مدیرت ترومای سازمانی)، راهبرد (6 مقوله)، زمینه ای (3 مقوله)، شرایط مداخله گر (3 مقوله) و پیامدها (6 مقوله) بود. یافته های بخش کمی نیز نشان داد که توانمندسازی روان شناختی بیشترین تاثیر و ایمن سازی روانی کمترین ضریب اهمیت را در برآورد مدیریت ترومای سازمانی دربر می گیرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی های صورت گرفته بسیاری از نومعلمان با چالش های قابل توجه و منحصر به فردی در محیط کار رو به رو می شوند که آن ها را در معرض خطر استرس، فرسودگی شغلی و فرسایش قرار می هد، زیرا از طریق آموزش یا پشتیبانی تحت حمایت و درمان قرار نمی گیرند. بنابراین در خصوص نومعلمان که به عنوان نیروی حایز اهمیت در راستای نیل به اهداف سیستم آموزشی شناخته می شوند، لازم است بازنگری ساختاری و ایجاد بستری برای بیان نقطه نظرات آنان در زمینه های مختلف در سازمان فراهم و حمایت گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت، ترومای سازمانی، نومعلمان، داده بنیاد، شبکه عصبی مصنوعی
  • سارا رمضانی سولگانی، رضا جوهری فرد، ساسان باوی صفحه 5
    زمینه و هدف

     هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوی ساختاری خودشیفتگی بزرگ منشانه و خودشیفتگی آسیب پذیر بر اساس آگاهی از تن شی انگاری و سرمایه های روان شناختی با میانجیگری عزت نفس در زنان و مردان بود.

    روش

     پژوهش حاضر به روش توصیفی همبستگی از نوع معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل همه زنان و مردان بالای 18 سال شهر اهواز بود و به روش نمونه گیری در دسترس از طریق شبکه های اجتماعی 309 تن از آنان انتخاب شدند و مورد آزمون قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه جمعیت شناختی، سیاهه خودشیفتگی مرضی (PNI)، مقیاس آگاهی از تن شی انگاری (OBC)، مقیاس سرمایه های روان شناختی لوتانز (LPCS) و مقیاس عزت نفس روزنبرگ (RSES) بود. تحلیل داده ها با استفاده از SPSS 24 و AMOS 24 صورت گرفت.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در پژوهش حاضر اصول اخلاقی، از جمله رازداری و محرمانه ماندن اطلاعات، رعایت شده و هیچ گونه آسیب احتمالی برای آزمودنی ها نداشته است.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد آگاهی از تن شی انگاری با خودشیفتگی بزرگ منشانه و خودشیفتگی آسیب پذیر در زنان معنادار، اما در مردان معنادار نشد و آگاهی از تن شی انگاری و سرمایه های روان شناختی با عزت نفس در زنان و مردان معنادار شد. سرمایه های روان شناختی با خودشیفتگی بزرگ منشانه و خودشیفتگی آسیب پذیر در مردان معنادار، اما در زنان تنها مسیر سرمایه های روان شناختی با خودشیفتگی آسیب پذیر معنادار شد (P<0/01). در بین مسیرهای غیر مستقیم عزت نفس به طور معنا داری می تواند همبستگی آگاهی از تن شی انگاری و سرمایه های روان شناختی با خودشیفتگی بزرگ منشانه و خودشیفتگی آسیب پذیر در مردان را میانجی کند، اما در زنان تنها مسیر غیر مستقیم عزت نفس به خودشیفتگی آسیب پذیر معنادار شد.

    نتیجه گیری

     جنسیت اثر علی عزت نفس بر خودشیفتگی آسیب پذیر را به طور معنی داری تعدیل کرد، بدین صورت که عزت نفس در مردان اثر علی نیرومندتری بر خودشیفتگی آسیب پذیر دارد. این نتایج می تواند برای متخصصان بالینی و روان پزشکان در درمان اختلال شخصیت خودشیفته و اختلالات مرتبط به تصویر بدن تلویحات کاربردی داشته باشد. با امعان نظر به اینکه تن شی انگاری می تواند منجر به خودشیفتگی و کاهش عزت نفس در افراد شود لذا پیشنهاد می شود که روان شناسان و متخصصان در حوزه سلامت به نقش و روابط موجود بین این متغیرها توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی، تن، سرمایه های روان شناختی، عزت نفس، جنسیت
  • احسان آقامحمدآقایی، محمود عباسی، حسین خالق پرست، کیوان صداقتی صفحه 6
    زمینه و هدف

    از دیرباز جوامع با آسیب هایی چون بیماری، فقر و مرگ مواجه بوده اند. از این رو قرن هاست که بسیاری از دولت ها کوشیده اند برای کاهش آسیب های یادشده، سیاستگذاری هایی را در جهت تحقق حق های رفاهی شهروندان پایه ریزی کنند. پیامدهای اجتماعی این تدابیر، در ارتقای سطح کیفی زندگی و معیشت شهروندی نمایان شده است. با وصف این، در دوران مدرن، سیاستگذاری های اجتماعی دولت ها با رویکرد هایی متفاوت از گذشته دنبال شده و از شرایط محیطی جوامع تاثیر پذیرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر، بر پایه تحلیل علی و معلولی داده ها تنظیم شده و روش گردآوری اطلاعات تحقیق، به شیوه اسنادی و کتابخانه ای در راستای پاسخ دهی به فرضیه مطروحه در مقاله است.

    ملاحظات اخلاقی:

     درتمامی مراحل تحقیق و نگارش مقاله، صداقت و امانتداری رعایت گردیده است.

    یافته ها

    بنا بر یافته های پژوهش حاضر، دولت های امروزین، با رویکردی نوین به حق های رفاهی شهروندان نگریسته و در این مسیر کوشیده اند با بهره گیری از خرد جمعی و به کارگیری تدابیر و سیاستگذاری های اجتماعی در سطح کلان، آسیب های ناشی از ناتوانی افراد، نظیر بیکاری، از کارافتادگی و کهولت سن را پوشش دهند، چراکه این آسیب ها، کاهش میزان درآمد و متعاقبا افول سطح بهزیستی و رفاه و نهایتا از دست رفتن کرامت انسانی را در پی دارد.

    نتیجه گیری

    نقطه عطف تلاش ها را می توان در نظریه های منتج به ایجاد دولت های رفاهی مشاهده کرد که از طریق سیاست های حمایتی و توسعه شاخص های امنیت انسانی در تامین غذا، خدمات بهداشتی درمانی، آموزش، به ارتقای سطح رفاه و کیفیت زندگی شهروندان نایل آمده اند و موجبات بالارفتن امید به زندگی با رویکرد توسعه انسانی را فراهم آورده اند. با وجود این، دولت ها، متاثر از جهانی سازی، رویکردی پسارفاهی در سیاستگذاری های اجتماعی خود پیش گرفته اند که مبتنی بر دیدگاهی حداقلی نسبت به حمایت از حق های رفاهی شهروندان است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری اجتماعی، دولت پسارفاهی، دولت رفاه، رفاه، تعهد دولت، حقوق رفاهی شهروندان
  • شبنم رضایی عباسی، احمدرضا خزایی، علیرضا محمدبیکی صفحه 7
    زمینه و هدف

     قضاوت از مهم ترین امور جامعه است تا جایی که امر مزبور را یک منصب الهی نامیده اند. هدف از پژوهش حاضر بررسی آداب و اخلاق قضاوت در پرتو آیات و روایات تشیع می باشد.

    روش

     این تحقیق از نوع نظری است. روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و ضمن مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که آداب و اخلاق قضاوت به نحوی در مبنای امر قضاوت طراحی شده اند که کارکرد اصلی آن ها جلوگیری از فساد قاضی و انحراف از مسیر عدالت است.

    نتیجه گیری

     در تفسیر قوانین و مقررات و به طور خاص قانون نظارت بر رفتار قضات، می توان به آموزه های اخلاقی در چارچوب آیات و روایات تشیع مراجعه نمود. آموزه های مزبور فضای مناسبی را برای رفع خلاهای موجود ایجاد می کنند. در واقع وجود صفاتی که شرع مقدس در قاضی لازم دانسته، زمینه هر نوع فسادی را در امر قضاوت و اجرای عدالت از بین می برد.

    کلیدواژگان: آداب، اخلاق، قضاوت، قرآن کریم، روایات تشیع
  • مرضیه محصص، علی بلوردی صفحه 8
    زمینه و هدف

     جایگاه اخلاق در تکوین و تقویت هویت انسانی، بحثی ریشه دار و گسترده است. با عنایت به اینکه فضیلت های اخلاقی، یکی از ابزارهای بنیادین هویت ساز به شمار می آید، بدون تردید بازاندیشی در فضیلت های اخلاقی همچون خیرخواهی در آموزه های قرآنی و منابع متقدم اخلاقی، آثار مهمی همچون احساس مسیولیت در قبال مسایل اجتماعی، ایفای بهینه نقش های محول در ساختارهای اجتماعی و تلاش برای بهبود روابط با اعضای جامعه را در پی خواهد داشت.

    روش

     پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای اصیل همچون سیاست ارسطو، اخلاق نیکوماخوس، رساله وصایای ارسطو به شیماس (رساله تفاحه)، رساله النفس ارسطو و نیز منابع گران سنگ تفسیری قرآن، سعی در تبیین روشن و رسایی از دیدگاه اخلاقی و قرآنی درباره مفهوم و مصادیق خیرخواهی نموده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     یافته ها بر این امر دلالت دارد که خیرخواهی از منظر اخلاق ارسطویی در قالب دعوت به گونه هایی از خیرخواهی های فردی و اجتماعی تجلی یافته و این فضیلت در آموزه های قرآنی از یکسو همراه با روایت هایی از سرگذشت های جوامع عصر پیامبران الهی نسبت به مردم آن زمانه ظهور پیدا کرده و از سوی دیگر توصیه های موکدی نیز درباره ضرورت خیرخواهی نسبت به خویشتن در قالب بازگشت از بدکرداری و همچنین توجه به مصلحت های جمعی بیان شده است.

    نتیجه گیری

     معنای خیرخواهی در اخلاق ارسطویی، در گونه هایی از خیرخواهی های فردی و اجتماعی ظهور پیدا کرده است؛ دعوت روح به شناخت نفس در جهت خیرخواهی و نیز ضرورت خیرخواهی در رویه های مختلف فردی، شاخصه مهم نگاه ارسطویی به مصادیق خیرخواهی محسوب می شود. مصادیق خیرخواهی در آموزه های قرآنی دارای یک نوع جامعیت است که سعی دارد خیر و منفعت های اجتماعی را بر مصلحت های شخصی مقدم دارد و این نگاه جامع، زمینه ساز تاثیرات شگرفی در ارتقای روابط اجتماعی می شود. این نوع خیرخواهی در آموزه های پیامبران به مردم در قرآن کریم ظهور پیدا کرده است.

  • فاطمه السادات قریشی محمدی صفحه 9
    زمینه و هدف

     اخلاق زیستی از عناوین نوظهور چند دهه اخیر در عرصه فناروری زیستی است که دیدگاه ها و بحث های متعددی در خصوص آن مطرح شده است. ارتباط حقوق کیفری و اخلاق زیستی، اما چندان مورد توجه قرار نگرفته است. در این مقاله تلاش شده به بررسی ضرورت مداخله کیفری در اخلاق زیستی و تدوین ضمانت اجرای کیفری برای رعایت عناصر اخلاق زیستی و راهکارها در این خصوص پرداخته شود.

    روش

     مطالعه حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از روش کتابخانه ای به انجام رسیده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     یافته ها بر این امر دلالت دارد که تبعات احتمالی فناوری های زیستی در حوزه هایی مانند شبیه سازی انسان و سوءاستفاده هایی که ممکن است از طریق همین فناوری زیستی، حیات و ماهیت نوع بشر را تهدید کند، مداخله کیفری در اخلاق زیستی را به یک ضرورت مبدل ساخته است. به عبارتی، رعایت کرامت انسانی، اصل رضایت آگاهانه، اصل عدم نابودی و رعایت رویکرد درمان محور به عنوان اصول مهم اخلاق زیستی، مستلزم مداخله کیفری و تدوین ضمانت کیفری است. حقوق کیفری اخلاق زیستی چون برخاسته از حکومت حداقلی است، واجد وصف حداقلی مداخله است، چراکه در غیر این صورت، بر بنیاد اندیشه انسان محور، مشروعیت خویش را از دست داده و حمایت عمومی اش را از دست خواهد داد.

    نتیجه گیری

     موازین حقوق بشری مهم ترین موازینی است که می تواند مبنای تدوین ضمانت کیفری و مداخله کیفری در اخلاق زیستی قرار گیرد؛ زیرا حقوق بشر درصدد رعایت حقوق همه افراد انسانی است و در عین حال اخلاق زیستی نیز به دنبال رعایت کرامت انسانی و حل معضلات زیستی بشر در چارچوب فناوری زیستی با توسل به رضایت آگاهانه و اصل عدم نابودی است. در واقع، بین حقوق بشر و اخلاق زیستی ارتباط معنایی تنگاتنگی وجود دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، ضمانت اجرای کیفری، مداخله کیفری، حقوق بشر
  • شهرام رهنما، مهرداد امیری، پری کرمی مقدم صفحه 10
    زمینه و هدف

     کنکاش در حوزه معنای زندگی، امروزه به عنوان یکی از مسایل مشترک حوزه روان شناسی و فلسفه مورد اقبال قرار گرفته است. در تحلیل های روان شناختی، معنا در زندگی یک کیفیت روان شناختی مثبت و مطلوب قلمداد شده و در ارتباط با محرک، ارتباط و فهم شخص مورد ارزیابی قرار می گیرد، هرچند در نهایت نگاه فردمحورانه به معناداری زندگی هیچ گونه پاسخ جامعی برای پرسش از چیستی معنای زندگی ارایه نمی دهد. فلسفه نیز با رویکرد یافتن پاسخ های کلی و همه گیر تلاش دارد با قراردادن بنیادهای متافیزیکی، اصولی بنیادین را برای معنای زندگی تعریف کند. از همین روی تلاش داشته با نظریه های طبیعت گرایانه و فراطبیعت گرایانه پاسخی جامع به معنای زندگی ارایه دهد، هرچند در این مسیر انتقاداتی اساسی به آن وارد شده است.

    روش

     در این مطالعه تطبیقی با بهره گیری از روش توصیفی -تحلیلی به بررسی نقاط اشتراک و افتراق نگاه دو حوزه روانشناسی و فلسفه در عرصه معنای زندگی پرداخته شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    اصول اخلاقی مطالعه نظری و کتابخانه ای شامل صداقت و امانتداری در ارجاع به منابع در این تحقیق لحاظ شده است.

    یافته ها

     بر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت: اولا معنا اساسا چیزی ماتقدم است، بنابراین در تحلیل معنای زندگی می بایست به سرچشمه زندگی توجه داشت؛ ثانیا نگاه روان شناسانه به معنای زندگی به نوعی فروکاست معنا از امری عام به امری شخصی سازی شده است؛ ثالثا بازگشت به نگاه فلسفی برای معنای زندگی می تواند زمینه ساز جلوگیری از پوچ گرایی عام در زندگی شود.

    نتیجه گیری

     تحلیل و تفسیر پرسش چیستی معنای زندگی از روزنه نگاه روان شناسانه و فلسفی و ایجاد تقابلی ساختاری و تاریخی میان این دو حوزه معرفتی راه را برای یافتن پاسخ هایی نوین در این مساله هموار می نماید.

    کلیدواژگان: معنا، زندگی، روان شناسی، فلسفه
  • حکیمه فرنام، محمدعلی مهدوی ثابت، محمد آشوری، علی صفاری صفحه 11
    زمینه و هدف

     اصل منع محاکمه و مجازات مجدد یکی از اصول دادرسی عادلانه در رسیدگی های کیفری است که با توجه به حقوق کیفری مدرن و پیدایش مفهوم «قلمرو کیفری» در رویه دیوان اروپایی حقوق بشر، قابل تسری به تخلفات اداری و انتظامی نیز هست. پزشکان، دندان پزشکان، داروسازان، پرستاران، ماماها و سایر حرفه های مرتبط با پزشکی به مناسبت حرفه و نیز سمت خود ممکن است مرتکب تخلفات انتظامی، تعزیری، بیمه ای، اداری و کیفری شوند که هر یک قوانین خاص خود را دارد، به گونه ای که ممکن است یک پزشک به واسطه عمل واحد، مشمول عناوین مختلف مذکور قرار گیرد و مجازات ها و تنبیهات متعددی را تحمل نماید. هدف این پژوهش بررسی راهکارهای برون رفت از این رویکرد غیر منصفانه و حتی غیر اخلاقی با توسل به راهکارهای حقوقی بشردوستانه و منصفانه موجود، به ویژه اصل منع محاکمه و مجازات مجدد است.

    روش

     روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه ای است و مطالب به روش توصیفی، تحلیل شده اند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در مقاله حاضر، اصول اخلاقی نگارش شامل امانتداری، صداقت و اصالت متن رعایت گردیده است.

    یافته ها

     بررسی قوانین و آیین نامه های مرتبط با حرفه پزشکی، مبین این است که نه تنها اصل منع محاکمه و مجازات مجدد در مورد تخلفات انتظامی کادر درمان رعایت نشده است، بلکه به لحاظ تنوع و تعدد تخلفات احصاشده در مقررات این حرفه، شاغلین این حرفه، مورد بی مهری و عدم رعایت انصاف قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری

     رعایت اصول و قواعد دادرسی حقوقی بشردوستانه و عادلانه به ویژه اصل منع محاکمه و مجازات مجدد، با اعمال راهکارهای پیشنهادی در این تحقیق، می تواند این نقیصه را به خوبی جبران نماید.

    کلیدواژگان: اصل منع محاکمه و مجازات مجدد، تخلفات انتظامی، پزشک، اخلاق
  • پویا حکیمی، علیرضا آرش پور، لیلا رئیسی صفحه 12
    زمینه و هدف

     حمایت از محیط زیست به موجب حقوق صلح، مبتنی بر اعمال بالقوه هنجارهای حمایتی از محیط زیست در زمان صلح و تسری آن هنجارها به زمان وقوع مخاصمات مسلحانه بین المللی می باشد. از این رو مقاله پیش رو، درصدد است تا نقش حقوق صلح در حمایت از محیط زیست و به کارگیری آن در مخاصمات مسلحانه بین المللی را مورد ارزیابی و کنکاش قرار دهد.

    روش

     این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     علیرغم اینکه اصل عدم توسل به زور و تحریم جنگ به عنوان قاعده آمره، مورد تاکید منشور ملل متحد و دیگر اسناد بین المللی است، مع الوصف همچنان در شکل مجاز آن مانند دفاع مشروع، انسان ها و محیط زیست از تبعات جنگ، مصون نمانده اند. این مسایل، نگرانی جامعه بین المللی را به دنبال داشته، به گونه ای که بحث حمایت از محیط زیست در مخاصمات مسلحانه در دستور کار کمیسیون حقوق بین الملل قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

     از میان معاهداتی که به وضوح قابلیت اعمال در طول مخاصمه مسلحانه بین المللی را دارند دو دسته از معاهدات شامل معاهدات حاوی قواعد آمره و معاهدات حمایت کننده از حقوق بنیادین و اساسی بشر، تا حدی شامل حقوق و الزامات ماهوی زیست محیطی می باشند، چراکه حق برخورداری از محیط زیست سالم، یک حق بشری است و همچنین ممنوعیت ایجاد آلودگی های شدید در محیط زیست باعث ایجاد قواعد آمره شده است.

    کلیدواژگان: حقوق صلح، حقوق بشر دوستانه، مخاصمات مسلحانه بین المللی، محیط زیست
  • مسعود حسنی القار، محمدمهدی نجفی لاهیجانی، حمزه خیامی آبیز صفحه 13
    زمینه و هدف

    امنیت روان شناختی، از جمله ابعاد مهمی است که در کنار کسب علم باید به آن توجه ویژه شود؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش هوش اخلاقی و تاب آوری در پیش بینی امنیت روان شناختی دانشجویان رشته حسابداری انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر دوره کارشناسی رشته حسابداری دانشگاه بزرگمهر قاینات در سال تحصیلی 02-1401 بودند که از جامعه آماری 225 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های هوش اخلاقی لنیک و کیل (2007 م.)، تاب آوری کونور و دیویدسون (2003 م.) و فرم کوتاه امنیت روانی مازلو (1952 م.) پاسخ دادند. در تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و روش تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS 25 استفاده شد. ملاحظات اخلاقی: این پژوهش با رعایت اصول اخلاقی هلسینگی و رضایت آگاهانه افراد انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رابطه بین هوش اخلاقی و تاب آوری با امنیت روانی مثبت و معنی دار بود (01/0>p). همچنین هوش اخلاقی و تاب آوری در مجموع توانایی پیش بینی 1/45 درصد از تغییرات امنیت روانی را داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، می‏توان گفت که هوش اخلاقی و تاب آوری از متغیرهای مرتبط با افزایش میزان امنیت روان شناختی دانشجویان هستند. 

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، تاب آوری، امنیت روان شناختی، دانشجویان
  • مسلم قبادیان، مرتضی مرادی دولیسکانی، محجوبه الهی باغان صفحه 14
    زمینه و هدف

    تربیت اخلاقی یکی از مهم ترین مسایل آموزشی و تربیتی است. دستیابی به این هدف بزرگ در نهادهای مختلف آموزشی، نیازمند نقشه ای است که در ادبیات علوم تربیتی، به آن برنامه درسی می گویند. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی وضعیت تربیت اخلاقی در پژوهش های رشته مطالعات برنامه درسی به شیوه ای مروری بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع فراتحلیل کیفی (توصیفی) و جامعه آماری شامل کلیه مقاله های چاپ شده در طی سال های 1401-1385 در پایگاه های اطلاعات نشریات علمی ایران (SID، Magiran و Noormags) بود. نمونه گیری پس از طی فرآیند شناسایی غربالگری صورت گرفت و تعداد 37 مقاله به عنوان نمونه انتخاب شد و بر اساس ملاک های انتخاب شده (ابعاد اهداف، سوالات و نتایج) مورد ارزیابی قرار گرفتند. ملاحظات اخلاقی: در تدوین مقاله جوانب اخلاقی شامل حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    92 درصد از مقالات به صورت علمی پژوهشی و 8 درصد به صورت علمی ترویجی، بازه زمانی انتشار مقالات پراکندگی نامنظمی داشته و بیشترین تعداد مقالات در بین سال های 1389 تا 1392 (با فراوانی 22) بوده است؛ 37 درصد پژوهش ها توسط مردان، 13 درصد توسط زنان و 54 درصد آن ها به صورت مشترک بین زنان و مردان انجام شده است. مجلات دانشگاه های غیر پزشکی با 68/75 درصد سهم بیشتری در چاپ مقالات داشته اند، در حالی که 32/24 درصد مقالات در مجلات علوم پزشکی چاپ شده اند. پژوهش ها با هدف جایگاه اخلاق در عناصر مختلف برنامه درسی مانند تدریس، محتوا و ارزشیابی انجام شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به بروز مسایل جدید اخلاقی در قلمرو آموزش عصر معاصر، بایسته است مطالعات علمی عمیق تر در زمینه تربیت اخلاقی در برنامه درسی نظام های آموزشی کشور، با مشارکت پژوهشگران زن و مرد، بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند، اخلاق، برنامه درسی، نظام های آموزشی
  • مینا جعفری، مظاهر خواجوند* صفحه 15
    زمینه و هدف

     مساله دستکاری ژنتیکی، هرچند چشم‏انداز نوینی را فراراه علم پزشکی قرار می‏دهد، اما چالش هایی در عرصه های مختلف، از جمله اخلاق زیستی به وجود می آورد که بحث برانگیز است. هدف مقاله حاضر بررسی فناوری زیستی در حوزه انسانی از منظر اخلاق زیستی است.

    روش

     مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به انجام رسیده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     در فرآیند فناوری زیستی در حوزه انسانی، اصول مهم اخلاق زیستی می بایست مد نظر قرار گیرد. رعایت کرامت انسانی، اصل رضایت آزادانه و آگاهانه، دسترسی به منابع ژنتیکی و به اشتراک گذاری منصفانه مزایای ناشی از آن و رعایت اصل احتیاط و مداخله برای اهداف‏ پیشگیرانه، تشخیصی یا درمانی از مهم ترین اصول اخلاق زیستی است که در فرآیندهای ناشی از دستکاری ژنتیکی باید رعایت شود. موضوع دستکاری ژنتیکی و آثار آن بر اخلاق زیستی و حقوق بشر در برخی اسناد بین المللی مورد توجه قرار گرفته است، اما بحث ضمانت اجرا در این اسناد یا به صورت مبهم مطرح شده و یا آنکه هیچ اشاره ای به آن نشده است.

    نتیجه گیری

     علم ژنتیک به عنوان دانشی که موجب تغییر و خلق پدیده های جانوری و انسانی می شود و دارای آثار مهمی در ادامه حیات بشر است، بایستی به گونه ای که هم دربرگیرنده دغدغه های اخلاقی و دینی باشد و هم موجبات حفاظت از موازین حقوق بشری را فراهم آورد، مورد توجه و ارزیابی قرار گیرد تا سبب پیشرفت جنبه های مثبت این دانش و بهبود زندگی بشر شود.

    کلیدواژگان: فناوری زیستی، حوزه انسانی، اخلاق زیستی، اصل رضایت آزادانه و آگاهانه
  • ابوذر سالاری فر *، علی علیزاده آرند، احمد رمضانی صفحه 16
    زمینه و هدف

     یکی از مهم ترین مسایل مرتبط با امنیت و سلامت شهروندان در جوامع مختلف، کاهش جرایم رانندگی است. قوانین بیمه نقش مهمی در اتخاذ راهبردهای پیشگیرانه در این زمینه دارند. این مقاله سعی دارد تا رویکرد قانون بیمه شخص ثالث در راستای پیشگیری از جرایم رانندگی را از حیث میزان توجه به شخصیت راننده، مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.

    روش

     تحقیق حاضر از حیث روش، توصیفی تحلیلی است و از حیث شیوه گردآوری داده ها، به صورت کتابخانه ای انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمامی مراحل این تحقیق از مطالعه اسناد تا تحلیل علمی سعی شده است تا اصول اخلاق در پژوهش رعایت شود و در تحلیل و نتیجه گیری نیز بر اساس اصل بی طرفی ارزشی و کنارگذاشتن ترجیحات شخصی عمل شود.

    یافته ها

     قانون بیمه شخص ثالث رویکردهای پیشگیرانه را با تبعیت از اصول اخلاقی منع زیان رسانی و عدالت، از طریق ابزارهای مختلف، شامل توجه به ویژگی های راننده در صدور بیمه نامه، استقرار مسیولیت نهایی برای مقصر حادثه، تخفیف حق بیمه، آموزش و فرهنگ سازی، مطمح نظر قرار داده است، لیکن به واسطه عواملی چون تاکید بر صدور بیمه شخص ثالث بر مبنای ویژگی های خودرو و جبران محوربودن بیمه در مقایسه با پیشگیری محور بودن آن، عدم توجه کافی به فرهنگ سازی در راستای پیشگیری، ترجیح مسیولیت شرکت بیمه در پرونده های قضایی و تداوم نسبی اثر پوشش بیمه ای در افزایش حوادث رانندگی، کماکان دچار کاستی هایی در حوزه پیشگیری است.

    نتیجه گیری

     با تاکید بر شخصی سازی مسیولیت و محوریت فرد و ویژگی های او در محاسبات بیمه در کنار تدابیر پیشگیرانه کیفری و غیر کیفری مشتمل بر ایجاد پرونده شخصیت، فرهنگ سازی و آموزش مستمر و اجرای صحیح و قاطع قوانین، اثر پیشگیرانه قانون بیمه شخص ثالث محقق خواهد گردید. 

    کلیدواژگان: بیمه شخص ثالث، حوادث رانندگی، پیشگیری محور، شخصی سازی مسیولیت
  • محمدباقر علیزاده *، مریم کلهرنیا گل کار، محسن کلهرنیا گلکار صفحه 17
    زمینه و هدف

     یک جامعه زمانی از پویایی و نشاط برخوردار خواهد بود که شهروندانش دارای سلامت اجتماعی مطلوب باشند. بنا بر اهمیت و تاثیرگذاری این نوع سلامت در بین افراد جامعه، در این پژوهش به تبیین سلامت اجتماعی از طریق احساس برابری ادراک شده و نقش واسطه ای بی اعتمادی در بین شهروندان تهران در سال 1401 پرداخته شده است.

    روش

     مطالعه حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها ماهیتی همبستگی پیمایشی دارد. داده ها توسط پرسشنامه های استاندارد و محقق ساخته در بین 384 نفر از شهروندان مناطق 2، 10 و 16 تهران با تلفیق چهار نوع روش نمونه گیری، یعنی روش نمونه گیری تصادفی ساده (با محوریت روش قرعه کشی)، خوشه ای، چندمرحله ای و طبقه ای متناسب با حجم نمونه جمع آوری شدند. لازم به ذکر است که روایی پرسشنامه ها به کمک اساتید راهنما و مشاور مورد بررسی قرار گرفت و پایایی پرسشنامه ها با آزمون آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت که ضرایب به دست آمده (بالای 7/0) حاکی از پایایی ابزارها بوده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پاسخگویانی که در این تحقیق مشارکت داشتند، با آگاهی از انجام تحقیق و اهداف آن به پرسشنامه ها پاسخ دادند.

    یافته ها

     با توجه به ضرایب بتا در آزمون رگرسیون تک متغیره مشخص شد تغییری به اندازه یک انحراف معیار در احساس برابری ادراک شده موجب 554/0 انحراف معیار در نمره سلامت اجتماعی و 231/0- انحراف معیار در نمره بی اعتمادی و در نهایت تغییری به اندازه یک انحراف معیار در بی اعتمادی موجب 405/0- انحراف معیار در نمره سلامت اجتماعی می گردد. همچنین در تحلیل مسیر مشخص گردید که تاثیرکل (تاثیر مستقیم و غیر مستقیم) متغیر احساس برابری ادراک شده بر سلامت اجتماعی، 647/0 می باشد.

    نتیجه گیری

     از آنجا که سلامت اجتماعی تاثیرات گسترده ای در جامعه دارد و عدم وجود آن باعث بروز مشکلات و چالش های عظیم می شود، بنابراین پیاده سازی احساس برابری ادراک شده و از سوی دیگر برگرداندن اعتماد در بین افراد جامعه باید در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، احساس برابری ادراک شده، بی اعتمادی، شهروندان تهرانی
  • عظیم امیدوار، عادل زاهد بابلان *، مهدی معینی کیا، علی خالق خواه صفحه 18
    زمینه و هدف

     با افزایش میزان رفتارهای غیر اخلاقی در محیط های کاری، پرداختن به اخلاق کار اسلامی می تواند نقش مهمی در مدیریت اثربخش سازمان ها و کاهش فساد اداری ایفا نماید. بنابراین هدف از انجام این پژوهش تبیین پیامدهای اخلاق اسلامی کار در سازمان های دولتی می باشد.

    روش

     این مطالعه با رویکرد کیفی و با استفاده از روش فراترکیب هفت مرحله ای سندلوسکی و باروس (2007) انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه تحقیقات و مطالعات فارسی و انگلیسی چاپ شده در حوزه پیامدهای اخلاق اسلامی کار در بین سال های 1380 تا 1400 می باشد. در این راستا، واژگان کلیدی مرتبط با هدف پژوهش مورد جستجو قرار گرفت و مقالات و اسناد به دست آمده با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به معیارهای پذیرش مورد بررسی قرار گرفتند که در نهایت 36 مقاله که از معیارهای ورود به مطالعه برخوردار بودند، با استفاده از روش کد گذاری سه مرحله ای (باز، محوری، انتخابی) از طریق نرم افزار Maxqda 20 2020 تجزیه و تحلیل شدند. پایایی کدگذاری ها با استفاده از ضریب توافق کاپا در نرم افزار SPSS 24 و با مقدار 83/0 تایید شد و برای بررسی روایی پژوهش، یافته ها در اختیار 4 نفر از خبرگان تحقیق کیفی قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصول متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     بر اساس نتایج تحلیل داده ها 145 کد باز شناسایی شد که در 45 زیرمقوله و 4 مقوله اصلی دسته بندی شدند که عبارتند از: 1 پیامد فردی؛ 2 پیامد سازمانی؛ 3 پیامد اجتماعی؛ 4 پیامد شغلی.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که وجود اخلاق اسلامی کار در سازمان می تواند منجر به افزایش رشد اخلاقی کارکنان و مدیران و اثربخشی سازمانی شود و پیامدهای درونی و بیرونی چشم گیری برای سازمان داشته باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، سازمان، پیامد، اخلاق اسلامی کار، فراترکیب
  • آناهیتا سفیدگران، محمد الهی *، فایزه یاراحمدی، مریم عیسی زاده صفحه 19
    زمینه و هدف

     شناسایی عوامل موثر در بهزیستی روان شناختی و ارتقای آن یکی از اولویت های آشکار در سیستم های مراقبت های بهداشتی محسوب می شود. هدف مطالعه حاضر بررسی نقش آشفتگی اخلاقی و طرحواره های ناسازگار اولیه در پیش بینی بهزیستی روان شناختی پرستاران بود.

    روش

     روش پژوهش توصیفی همبستگی بود. جامعه پژوهش را تمامی پرستاران بیمارستان نیکان شهر تهران که در بهار 1401 در شبکه های اجتماعی عضو بودند، تشکیل می دادند که تعداد 100 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های آشفتگی اخلاقی Hamric & et al (2012 م.)، طرحواره های ناسازگار اولیه Young & Brown (1994 م.) و بهزیستی روان شناختی Ryff (1989 م.) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS 22 استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل مستندسازی و تحلیل اطلاعات، ملاحظات اخلاقی شامل رضایت آگاهانه، حفظ حریم خصوصی، ناشناس بودن پاسخگویان و محرمانه بودن اطلاعات در مورد آزمودنی ها رعایت شده است.

    یافته ها

     نتایج ضرایب همبستگی نشان داد رابطه بین آشفتگی اخلاقی و طرحواره های ناسازگار اولیه با بهزیستی روان شناختی منفی و معنی دار بود (01/0>p). همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد طرحواره های ناسازگار اولیه و آشفتگی اخلاقی 8/66 درصد از واریانس بهزیستی روان شناختی پرستاران را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج پژوهش طرح تدابیری در جهت آموزش پرستاران و ارایه ی راه حل های مطلوب جهت رفع آشفتگی اخلاقی و طرحواره های ناسازگار اولیه در راستای ارتقای بهزیستی روان شناختی پرستاران ضروری به نظر می رسد. 

    کلیدواژگان: آشفتگی اخلاقی، طرحواره های ناسازگار اولیه، بهزیستی روان شناختی، پرستاران
  • ناجی رئوفی مرام، قنبر امیرنژاد، فواد مکوندی، وحید چناری صفحه 20
    زمینه و هدف

    در حالی که بحث در رابطه با مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها به یک موضوع داغ در مجامع دانشگاهی تبدیل شده است؛ آنچه کمتر مورد توجه قرار گرفته است، نقش اخلاق محیط زیستی در شکل گیری مسیولیت پذیری اجتماعی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف نقش اخلاق محیط زیستی در تحقق مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان بنادر انجام می شود.

    روش

    این پژوهش به صورت پیمایشی کمی انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان بخش اداری سازمان بنادر و دریانوردی می باشد که از این میان نمونه ای متشکل از 198 نفر انتخاب شده است. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه و تحلیل داده ها با روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS 2 انجام شده است. ملاحظات اخلاقی: در تمامی مراحل پژوهش، ملاحظات اخلاقی اعم از اصالت متن، اصالت داده ها و رضایت شرکت کنندگان رعایت شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان می دهد که هر دو بعد اخلاق محیط زیستی شامل ارزش ذاتی و ارزش کاربردی محیط زیست تاثیر مثبت و معناداری بر ابعاد سه گانه مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت دارند.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج به دست آمده در این تحقیق حاکی از آن است که اخلاق محیط زیستی یکی از ارکان شکل گیری مسیولیت پذیری اجتماعی است، به طوری که تعهد سازمان ها به اخلاق محیط زیستی، بستر لازم برای مسیولیت پذیری اجتماعی آنان را فراهم می کند. 

    کلیدواژگان: اخلاق، محیط زیستی، محیط زیست، مسیولیت پذیری اجتماعی
  • اصغر ایزدی جیران، محمدباقر علیزاده اقدم، فتانه حاجیلو، بدر شکوهی آشان صفحه 21
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیرات اجتماعی اقدامات توسعه ای دفتر تسهیل گری و توسعه محلی در محله حاشیه نشین ملازینال در کلان شهر تبریز با استفاده از مدل 9 مرحله ای رابل جی بارج انجام یافته است که در نوع خویش به عنوان نخستین تجربه در سطح ملی محسوب می شود. محقق در انجام پژوهش حاضر در پی آن بوده است که مجموعه اقدامات توسعه ای دفتر تسهیل گری و توسعه محلی ملازینال کلان شهر تبریز در فرایند دستیابی به توسعه اجتماعی در محله هدف، چه پیامدهای را به دنبال داشته است؟

    روش

    مکانیسم ارزیابی اثرات اجتماعی در این تحقیق، داده های به دست آمده از اسناد و گزارشات دفتر تسهیل گری، مصاحبه نیمه ساختاریافته فردی و گروهی با 27 نفر از کارشناسان، متخصصان ذی ربط، ساکنان محله و نیز مشاهدات میدانی محقق از پروژه ها و طرح های انجام یافته در بخش های مختلف بوده است. نوع مطالعه به لحاظ هدف، کاربردی توسعه ای و نوع روش، کیفی بوده است. ملاحظات اخلاقی: در پژوهش حاضر تمامی اصول اخلاقی پژوهش اعم از امانتداری، صداقت و اصول نگارش متن کاملا رعایت گردیده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این تحقیق نشان می دهد با وجود نگرش های قومی حاکم بر محیط محله هدف که به عنوان یک عامل بازدارنده عمل می کند، اقدامات دفتر تسهیل گری توانسته است ساکنین محله در اجتماع مورد مطالعه را در تصمیم گیری ها در قالب حلقه ها و نشست های دفتر تسهیل گری به انحای مختلف مشارکت داده که این راهبرد نقش مهمی در پیشبرد پروژه ها داشته است.

    نتیجه گیری

    مجموع اقدامات صورت گرفته در دفاتر تسهیل گری بر توانمندسازی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی ساکنان جوامع محلی موثر بوده است و با ارتقای سرمایه اجتماعی از طریق اعتمادسازی فردی و نهادی، افزایش همبستگی اجتماعی و تسهیل روابط اجتماعی و مشارکت اجتماعی، مسیر تحقق توسعه اجتماعی در آن را هموارتر کرده است. 

    کلیدواژگان: ارزیابی تاثیرات اجتماعی، تسهیل گری اجتماعی، توسعه اجتماعی، محله ملازینال، مشارکت اجتماعی
  • مرتضی جاویدپور، عادل زاهد بابلان، حسین تقوی، مهدی معینی کیا صفحه 22
    زمینه و هدف

    امروزه سازمان ها به خصوص سازمان های آموزشی برای مواجهه با تغییرات محیطی به رهبرانی نیاز دارند که با ارایه راهکارهای بدیع و نوآورانه سازمان را از خطرات و ابهامات محیطی نجات دهد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های رهبری نوآورانه با تاکید بر اخلاق مداری در سازمان های آموزشی با مطالعه فراترکیب انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به روش کیفی فراترکیب انجام شده است. جامعه آماری، کلیه مطالعات انجام شده در بازه زمانی 1380 الی 1400 است. در این راستا 51 پژوهش در زمینه موضوع مورد نظر ارزیابی و در نهایت 26 مقاله به صورت هدفمند انتخاب گردید و با تحلیل محتوا و ترکیب ادبیات مربوط، در مجموع 114 کد و 9 مقوله کلیدی طی فرایند جستجو و ترکیب نظام مند متون شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفت و اعتبار آن از طریق آزمون کاپای کوهن تایید گردید. ملاحظات اخلاقی: در تدوین این مقاله جنبه های اخلاقی شامل حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری و رضایت و اطلاع رسانی رعایت شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل نشان داد که مهم ترین مولفه های رهبری نوآورانه با رویکرد اخلاقی در سازمان های آموزشی از 9 مولفه کلیدی: 1 مدیریت مشارکتی؛ 2 مسیولیت پذیر؛ 3 تسهیلگر و حامی نوآوری؛ 4 ریسک پذیر؛ 5 اخلاق مداری؛ 6 توانمندسازی؛ 7 ویژگی های شخصیتی؛ 8 انتقاد پذیر؛ 9 انسان سازی تشکیل شده است.

    نتیجه گیری

    با عنایت به یافته های پژوهش حاضر بهره گیری از رهبری نوآورانه اخلاقی در سازمان های آموزشی باعث افزایش بهره وری کارکنان و همچنین منجر به شکوفایی استعدادها و خلاقیت ها در سازمان می شود. 

    کلیدواژگان: رهبری نوآورانه، اخلاق مداری، سازمان های آموزشی
  • مظفر غفاری*، لطفعلی خانی، اکبر رضایی، پروانه علیخان بگی صفحه 23
    زمینه و هدف

    در روابط زناشویی خیانت سایبری، مساله ای است که تمامی عملکرد خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تبیین مدل علی خیانت سایبری بر اساس عاملیت اخلاقی و خودکارآمدی هیجانی انجام گرفت.

    روش

    روش مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی بود. از میان مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره پیشگیری از طلاق استان تهران، 264 نفر به روش نمونه گیری هدفمند در سال 1400 انتخاب شدند. در جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه خیانت سایبری Docan-Morgan و Docan (2007 م.)، مقیاس عاملیت اخلاقی Black (2016 م.) و مقیاس خودکارآمدی هیجانی Beverly و همکاران (2008 م.) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، بوت استراپ و سوبل و از طریق برنامه نرم افزار SPSS 24 و Amos 24 مورد تحلیل قرار گرفتند. ملاحظات اخلاقی: در طول اجرای مطالعه تمامی اصول اخلاقی پژوهش نظیر اصالت متون، صداقت، امانتداری و اخذ رضایت آگاهانه رعایت شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از معادلات ساختاری، حاکی از تبیین پذیری 15 درصد از واریانس خیانت سایبری همسران از طریق متغیرهای مدل می باشد که اثر مستقیم مسیولیت پذیری (23/0-)، توجه بیرونی (07/0)، فشار گروهی (11/0) و خودکارآمدی هیجانی (22/0-) در برآورد خیانت سایبری همسران معنی دار بود. اثر غیر مستقیم متغیرهای مسیولیت پذیری (74/2=t-value)، فشار گروهی (6/2=t-value) و توجه بیرونی (99/1=t-value) با نقش واسطه ای خودکارآمدی هیجانی، معنی دار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش متغیرهای خودکارآمدی هیجانی و مسیولیت پذیری در تبیین مدل خیانت سایبری، به نظر می رسد با تقویت خودکارآمدی هیجانی و مسیولیت پذیری می توان خیانت سایبری را کاهش داد. 

    کلیدواژگان: خیانت سایبری، خودکارآمدی، هیجان، عاملیت اخلاقی
  • مرتضی حیدری*، زینب مرتضایی، مجتبی سلم آبادی، حانیه مرتضایی صفحه 24
    زمینه و هدف

    بررسی عوامل موثر در ارتقای تاب آوری یکی از اهداف روان شناسی مثبت است. بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین نقش هوش اخلاقی و تحمل پریشانی در پیش بینی تاب آوری دانشجویان در ایام کرونا بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید باهنر بیرجند در سال تحصیلی 1400-1399 بودند، 260 نفر به روش نمونه گیری در دسترس که داوطلب مشارکت در پژوهش بودند، انتخاب و به صورت اینترنتی به پرسشنامه هوش اخلاقی لنیک و کیل (2007)، تحمل پریشانی سیمون و گاهر (2005 م.) و تاب آوری کونور و دیویدسون (2003 م.) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با نرم افزار SPSS 24 استفاده شد. ملاحظات اخلاقی: این پژوهش با رعایت اصول اخلاقی هلسینگی، رضایت آگاهانه و تاییدیه کد اخلاق انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی مستقیم و معنی داری بین تحمل پریشانی (611/0- =r) و هوش اخلاقی (613/0- =r) با تاب آوری وجود داشت (01/0>P)، همچنین نتایج نشان داد تحمل پریشانی (6/37 درصد) و هوش اخلاقی (1/45 درصد) واریانس تاب آوری را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، با افزایش تحمل پریشانی و ارتقای هوش اخلاقی و ابعاد آن ها، می توان تاب آوری دانشجویان را در دوران کرونا افزایش داد. بنابراین در برنامه های مبتنی بر ارتقای سلامت، توجه بیشتر به تحمل پریشانی، هوش اخلاقی و ارتقای آن در دانشجویان ضروری به نظر می رسد. 

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، هوش اخلاقی، تاب آوری، دانشجویان
|
  • Abbas Alizadeh Shooshtari, Seyed Mohammad Shobeiri, MohammadSadegh Jamshidirad, Naser Mohammadi Page 1
    Background and Aim

    The development of Environmental Ethics, Character and Etiquette in human societies is necessary to improve the behavior of humans with the environment. Environmental education in formal and informal forms plays an important role in its protection. In order to effective education to be achieved in accordance with the philosophy, foundations and local culture of the society, it is necessary to use appropriate models. The purpose of this research is to identify the components of the model of Environmental Etiquette Education from the perspective of the Iranian Islamic model of progress.

    Methods

    This research was conducted qualitatively and by the method of theme analysis and identifying the network of themes related to the research subject among various related texts. By in-depth study of 43 sources, related sentences were identified and 1057 codes were extracted. Then, the related codes were categorized based on thematic and conceptual relationship and were revised several times to ensure the acceptability and objectivity of the data. In this way, the organizing categories were identified and by repeatedly examining the categories with an inductive approach, the components of the model were concluded. Finally, 1057 codes were organized in 49 categories and 8 components.

    Ethical Considerations:

    Honesty and trustworthiness have been observed in the report and reference to the texts.

    Results

    The constituent components of the environmental education model from the perspective of the Iranian Islamic model of progress were: basics, principles, message of the model, goals, teaching and learning components, the role of the learner, the role of the instructive, the environment and context of learning and evaluation. Alsoindicators such as "attention to the concept of guidance", "management of genetic infrastructures of education and learning", "attention to three-dimensionality existence of environment", "environmental etiquette", "Islamic view of the motherhood of the environment for humans", "attention to the rational capacity of the audience in communication and education" and "measurement and evaluation without grade criteria" were very important variables from the islamic point of veiw in environmental etiquette education.

    Conclusion

    It is necessary to extract and design the foundations, principles, patterns, objectives and educational methods of educating environmental etiquette, appropriate to the biosphere and the characteristics of Iranian people, through the teachings of Islam. The need to differentiate between the widely used concepts of environmental ethics, environmental behavior and environmental etiquette is emphasized. In the environmental etiquette education, the teacher has a reference role and is not just a facilitator. The initial assessment is necessary for each audience to recognize the rational capacity of the learner, in order to personalize the programs and methods of teaching and environmental etiquette education by the teacher. The final assessment in environmental etiquette education is based on the level of effort and responsibility of the learner and without the grade criterion

    Keywords: Environment, Ethics, Character, Etiquette, Educational Model
  • Abbas Asghari Sharabiani, Akbar Atadokht, Nader Hajloo, NiloofarMikaeili Page 2
    Background and Aim

    Disruptive mood dysregulation disorder (DMDD) is a relatively new diagnosis that was introduced for the first time in DSM-5. The most prominent features of this disorder consist of behavioral as well as mood disruptions. Few researches have been done on disruptive mood disorder. The purpose of the current research is the epidemiology of disruptive mood disorder in adolescents and the comparison of moral judgment of affected and non-afflicted individuals.

    Methods

    The research method was descriptive and it was a survey and post-event type.Statistical population included 165 thousand and 555 students from among whom 384 ones were chosen using cluster random sampling based on Morgan formula to investigate epidemiology of disruptive mood dysregulation disorder. Also, for analyzing moral judgment differencebetween the students with disruptive mood dysregulation disorder and normal students, 45 ones were selected using targeted sampling. For gathering data, emotional reactivity index of Stringaris & et al(2012), moral judgment questionnaire of Rest & et al (1973) and recognition interview based on DSM-5 were used. For analyzing data, descriptive indexes and independent t-test through SPSS 18 software were applied.

    Ethical Considerations:

    In compiling this research, ethical aspects including preserving the originality of the texts, honesty and fidelity and satisfaction and awareness have been respected.

    Results

    Descriptive results of the research showedthat the prevalence of syndrome of disruptive mood dysregulation disorder was 1.3 percent. Moral judgment of the students with disruptive mood dysregulation disorder was significantly different from that of the students with no disorder (P<0.05, T=2.06).

    Conclusion

    The prevalence rate of disruptive mood dysregulation disorderin East Azarbaijan province is inthe middle range compared to other studies conducted abroad. However, attention should be paid to mental health policy-making in adolescents to decrease behavioral problems and prevent future issues.

    Keywords: isruptive Mood Dysregulation, Moral Judgment, Teenagers
  • Seyed Alireza Ghasemi, Minoo Miri Page 3
    Background and Aim

    Investigating the effective factors in academic success has always been one of the concerns of educational and higher education system researchers, so the present study was conducted with the aim of investigating the role of academic resilience and academic ethics in predicting the academic success of students.

    Methods

    The current study was descriptive-correlational and the statistical population included students of Farhangian University of South Khorasan in the academic year of 2021-22. According to Krejcie and Morgan's table, 330 people were selected using available sampling method. The research data collection tools included Samuels' academic resilience questionnaires (2004), Golparvar academic ethics (2010) and Wells' academic success (2010). To analyze the data, Pearson's correlation test and simultaneous regression were used using SPSS 24 software.

    Ethical Considerations: 

    After obtaining permission from the university and explaining the objectives to the participants, their consent was obtained and they were assured about the confidentiality of the information.

    Results

    The results showed that there was a direct and significant relationship between academic resilience (r=0.676) and academic ethics (r=0.501) with academic success (P<0.01) and the components of academic resilience and academic ethics explain 50.1% of students' academic success.

    Conclusion

    The research findings provide the basis for more and deeper educational researches in the field of ethical educational planning and strengthening resilient character.

    Keywords: Academic Resilience, Academic Ethics, Academic Success, Students
  • Sudabeh Ebrahimi, Adel Zahed Babelan, Mehdi MoeiniKia, Hossein Tagavi Page 4
    Background and Aim

    The problem of post-traumatic stress disorder (PTSD) in today's educational environment is a prominent and pervasive issue that has its roots in several sources. The current research was conducted with the aim of designing and validating organizational trauma management (MTO) in new teachers with a qualitative and quantitative approach.

    Methods

    The method of thisresearchwas case study according to the purpose; At first, qualitative data was collected and then according to the findings, quantitative data was extracted and analyzed. The statistical population was new teachers of Gilan, Alborz and Tehran provinces with a population of 15,000 people. In this part of sampling, 375 people were selected through cluster sampling. In the qualitative section, 25 people were selected using targeted sampling. Data collection in the qualitative part was done using the database method and through semi-structured interviews, and in the quantitative part, it was done through a researcher-made questionnaire, the alpha coefficient of which was calculated as 0.91. In order to analyze the quantitative part, artificial neural network was used using SPSS 25 software.

    Ethical Considerations:

    Along with informing the participants about the research process, full satisfaction was obtained for the implementation of the research.

    Results

    The results of the research in the qualitative part in the form of a model was including causal conditions (3 categories), core category (organizational trauma management), strategy (6 categories), background (3 categories), intervention conditions, (3 categories) and consequences (6 categories). The findings of thequantitative part also showed that psychological empowerment has the greatest effect and psychological safety has the least importance coefficient in estimating organizational trauma management.

    Conclusion

    According to the surveys, many new teachers facesignificant and unique challenges in the work environment, which expose them to the risk of stress, burnout and erosion, because they are not treated through education or support. Therefore, for new teachers who are known as an important force in the educational system, it is necessary to provide and support by a structural review and create a platform to express their points of view in different fields in the organization.

    Keywords: Management, Organizational Trauma, New Teachers, Foundation Data, Artificial Neural Network
  • Sara Ramezani Solegani, Reza Johari Fard, Sasan Bavi Page 5
    Background and Aim

    The aim of this study was to present a structural model to explain grandiose narcissism and vulnerable narcissism in men and women based on objectified body consciousness and psychological capitals with mediating role of self-esteem.

    Methods

    The present study was a correctional-discriptive based on a structural equation model. The statistical population of this study included all men and women over 18 years of age in Ahvaz and 309 of them were randomly selected and tested by available sampling method through social networks. Instruments which were used to collect data were demographic questionnaire, Pathological Narcissism Inventory (PNI), Objectified Body Consciousness Scale (OBC), Luthans Psychological Capital Scale (LPCS) and Rosenburg Self-esteem Inventory (RSES). Data analysis was performed using SPSS 24 and Amos 24.

    Ethical Considerations:

    In the present study, ethical principles such as confidentiality of information were observed and there was no possible harm to the subjects.

    Results

    Results revealed that there was a significant relationship between Objectified Body consciousness with Grandiose Narcissism and Volnerable Narcissism in women. The results of these variables in men were not significant. Objectified body consciousness and psychological capitals with self-esteem was significant for both men and women. Furthermore, Psychological capitals with grandiose narcissism and vulnerable narcissism was significant in men; in women, Psychological capitals only were significant with vulnerable narcissism (p<0. 01). Among indirect path, Self-esteem could significantly play a mediating role for Objectified body consciousness and psychologicalcapitals with grandiose narcissism and vulnerable narcissism in men. In women, the only significant indirectpath was between self-esteem with vulnerable narcissism.

    Conclusion

    Gender significantly moderated the causal effect of self-esteem on vulnerable narcissism, so that self-esteem in men has a stronger causal effect on vulnerable narcissism. These results can be used by clinical psychotherapists and psychiatrists in therapy with clients who suffer from narcissist personality disorder and related disorders to body image. As regards self-objectification can be led to narcissism and lower levels of self-esteemin individuals, therefore it is recommended that Psychologists and health experts care more about variables which were mentioned.

    Keywords: Narcissism, Body, Psychological Capitals, Self-Esteem, Gender
  • Ehsan Aghamohammad Aghaee, Mahmoud Abbasi, Hossein Khaleghparast Keyvan Sedaghati Page 6
    Background and Aim

    Since past time, societies have been encountered with such damages as diseases, poverty and death. Hence, it is for centuries that many states have attempted to reduce such damages via policymaking in order to realize citizens’ welfare rights. Social consequences of such initiatives are manifested in promoting citizens’ life quality level. Therefore, in the modern era, the social policies of the governments have been followed with different approaches from the past and have been influenced by the surrounding conditions of the societies.

    Methods

    Research methodology in present paper is based on cause-and-effect analysis of data and data collection technique is based on library and documents studying in order to respond raised hypothesis in the paper.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    Present paper findings suggest that today states have looked at human’s welfare rights through a new approach and have attempted to cover damages from people’s incapability such as unemployment, disability and senescence through wisdom of the crowd and utilizing social initiatives and policymaking in macro levels since such damages would yield to reduction in incomes and consequently, mitigation in welfare level and losing human dignity.

    Conclusion

    The focal point of efforts can be seen in theories resulted from establishing welfare state that could improve citizens’ welfare and life qualities through supportive policies and extending human security indicators in food supply, healthcare services and training and have enhanced life expectancy via a human development approach. Despite of this, states impacted by globalization, have pursued a postwelfare approach on social policymaking based on a minimum attitude toward supporting citizens’ welfare rights.

    Keywords: Social Policymaking, Postwelfare State, Welfare State, Welfare, State’s Commitment, Citizens’ Welfare Rights
  • Shabnam Rezaei Abbasi, AhmadReza Khazaei, Alireza Mohammadbeki Page 7
    Background and Aim

    Judging is one of the most important affairs of society, to the extent that it is called a divine office. The purpose of this research is to examine the manners and ethics of judging in the light of verses and Shia traditions.

    Methods

    This research is of theoretical type. Theresearch method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    The findings of the present research show that the manners and ethics of judging are designed in a way based on the matter of judging, and their main function is to prevent corruption of the judge and deviation from the path of justice.

    Conclusion

    In the interpretation of laws and regulations, and specifically the law on the supervision of the behavior of judges, it is possible to refer to the moral teachings in the framework of the verses and Shia traditions. These teachings create a suitable environment for solving the existing gaps.In fact, the presence of the qualities that the Holy Sharia deems necessary in a judge eliminates the basis of any kind of corruption in the matter of judgment and administration of justice.

    Keywords: Manners, Ethics, Judging, The Holy Quran, ShiaTraditions
  • Marzieh Mohases, Ali Belvardi Page 8
    Context and purpose

    The place of ethics in the development and strengthening of human identity is a deep-rooted and widespread debate. Considering that moral virtues are considered as one of the fundamental tools of identity formation, there is no doubt that rethinking moral virtues such as benevolence in Quranic teachings and advanced moral sources, important works such as a sense of responsibility towards social issues, optimal role playing It will lead to changes in social structures and efforts to improve relations with society members.

    Method

    Therefore, the present research is based on a descriptive-analytical method and using original library sources such as Aristotle's Politics, Nicomachus' Ethics, Aristotle's Treatise on Shemas (Tafaheh), Aristotle's Treatise on the Soul, as well as precious sources of Qur'an commentary, Roshan explanation and To provide an explanation from the moral and Quranic point of view about the concept and examples of benevolence.

    Ethical considerations:

     In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.

    Findings

    The findings indicate that benevolence from the point of view of Aristotelian ethics is manifested in the form of calling for individual and social benevolence, and this virtue in Quranic teachings, on the one hand, along with narratives of the stories of the societies of the age of the prophets. Elahi appeared towards the people of that time, and on the other hand, specific recommendations were also expressed about the necessity of benevolence towards oneself in the form of returning from bad deeds.

    Keywords: Benevolence, QuranicTeachings, AristotelianEthics, Social Interests, Individual Interests
  • Fatemeh Sadat Ghoreishi Mohammadi Page 9
    Background and purpose

     Bioethics is one of the emerging topics of the last few decades in the field of biotechnology, which has been discussed in many ways. The relationship between criminal law and bioethics has not been given much attention. In this article, an attempt has been made to investigate the necessity of criminal intervention in bioethics and to develop a guarantee of criminal execution to comply with the elements of bioethics and to discuss the solutions in this regard.

    Cases and methods

     The present paper is descriptive and analytical using  the library method.

    Findings

     The findings indicate that it is necessary to observe human dignity, the principle of informed consent, the principle of non-destruction, and the observance of a treatment-oriented approach as important principles of bioethics, criminal intervention, and the development of criminal guarantees. Bio-ethical criminal law, as it originates from minimal government, is qualified as minimal intervention. Because otherwise, based on human-centered thought, it will lose its legitimacy and public support.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the present study, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been respected.

    Conclusion

     The standards of human rights are the most important standards that can be the basis for the formulation of criminal guarantee and criminal intervention in bioethics. Because human rights seek to respect the rights of all human beings, and at the same time, bioethics seeks to respect human dignity, and to solve human biological dilemmas through the use of biological technology by appealing to informed consent and the principle of non-destruction. There is a close semantic connection between human rights and bioethics.

    Keywords: Biological Ethics, Guarantee of Criminal Enforcement, Criminal Intervention, Human Rights
  • shahram rahnama, Mehrdad Amiri, Pari Karami Moghadam Page 10
    Background and Aim

    Today, exploring the meaning of life is one of the common issues of psychology and philosophy. In psychological analysis, meaning in life is considered a positive and desirable psychological quality, and is evaluated in relation to the stimulus, Communication and understanding of the person. However, in the end, the person-centered view of meaning of life does not provide any comprehensive answer to the question of what the meaning of life is.On the other hand, philosophy, with the approach of finding general and universal answers, tries to define fundamental principles for the meaning of life by laying metaphysical foundations. Therefore, he has tried to provide a comprehensive answer to the meaning of life with naturalistic and supernaturalist theories, although he has been criticized in this way.

    Methods

    In this comparative study, using the descriptive-analytical method, the similarities and differences between the two fields ofpsychology and philosophy in the field of the meaningof life have been investigated.

    Ethical Considerations:

    The ethical principles of theoretical and library study, including honesty and trustworthiness in referring to sources, have been observed in this research.

    Results

    Based on the findings of this research, it can be said: First, Meaning is basically something that precedes us, so in analyzing the meaning of life, we should pay attention to the source of life; Secondly, the psychological view of the meaning of life has somehow degraded the meaning from a general thing to a personalized thing; Thirdly, returning to a philosophical view for the meaning of life can be the basis for preventing general nihilism in life.

    Conclusion

    Analyzing and interpreting the question of what is the meaning of life from a psychological and philosophical point of view and creating a structural and historical contrast between these two fields of knowledge, pavesthe way to find new answers to this problem.

    Keywords: Meaning, Life, Psychology, Philosophy
  • Hakime Farnam, MohammadAli MahdaviSabet, Mohammad Ashouri, Ali Saffari Page 11
  • Pooya Hakimi, AliReza Arashpour, Leila Rais Page 12
    Background and Aim

     Protection of the environment according to the rights of peace is based on the potential application of environmental protection norms in peacetime and the extension of those norms to the time of international armed conflicts. Therefore, the following article seeks to evaluate and explore the role of peace rights in protecting the environment and its use in international armed conflicts.

    Materials and Methods

     This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

     Despite the fact that the principle of not resorting to force and embargoing war as an imperative rule is emphasized by the United Nations Charter and other international documents, However, in its permitted form, such as legitimate defense, humans and the environment are not immune from the consequences of war. These issues have caused the concern of the international community in such a way that the discussion of environmental protection in armed conflicts has been placed on the agenda of the International Law Commission.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

     Among the treaties that are clearly applicable during international armed conflict, two categories of treaties including treaties containing mandatory rules and treaties protecting fundamental human rights, to some extent include substantive environmental rights and requirements because the right to A healthy environment is a human right, and the prohibition of causing massive pollution in the environment has led to the creation of mandatory rules.

    Keywords: Laws of Peace, Humanitarian Law, International Armed Conflicts, Environment
  • Page 13
    Background and Aim

    Paying attention to psychological security is one of the important tasks that should be given special attention in addition to acquiring knowledge, so the present study aims to investigate the role of moral intelligence and resilience in predicting the psychological security of accounting students.

    Materials and Methods

    The present study was descriptive-correlational. The statistical population included all male and female undergraduate students in accounting of Bozormehr Qayinat University in the academic year 2022-2023, and 225 people were selected from the statistical population by available sampling method; And they responded to the moral intelligence questionnaires of Lennick & Kiel (2007), Connor & Davidson resilience (2003) and the short form of Maslow psychological security (1952). In data analysis, Pearson correlation test and multiple regression analysis method were used using SPSS version 25 software. Ethical Considerations: This research was conducted in accordance with the ethical principles of Helsinki and the informed consent of the individuals.

    Results

    The results showed that the relationship between moral intelligence and resilience with psychological security was positive and significant (p<0.01). Also, moral intelligence and resilience in total had the ability to predict 1.45% of psychological security changes.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that moral intelligence and resilience are variables related to increasing the psychological security of students. 

  • Page 14

    The purpose of this research was to investigate the position of ethical propositions in the curriculum studies research.

    Methods

    The research method was qualitative (descriptive); And the statistical population included all articles published in the Iranian Science Publications Database (SID, Magiran, Noormags). The 31 of the articles in between the years 2006-2017 were selected by census method, and were evaluated based on selected criteria (dimensions of goals, questions and outcomes). Ethical Considerations: In compiling this research, ethical aspects including preserving the originality of the texts, honesty and fidelity have been respected

    Results

    The findings showed that 87.5% of the articles were scientific-research and 11.5% of them were scientifically-promotional; period of publication of articles had irregular dispersion, and the highest number of articles was in the years 2010-2013 (with a frequency of 22); 35/48% of the research was done by men, 12.90% by women and 62.51% by men among men and women.

    Conclusion

    the universities of medical sciences had the largest share in the publication of articles with 66.66%. Research aimed at the ethical position in various curriculum elements Such as teaching, content and evaluation.

    Keywords: Meta-analysis, Ethics, Curriculum, Educational Systems
  • Mina Jafari, Mazaher Khajvand * Page 15
    Background and purpose

     Although the issue of genetic manipulation offers a new perspective to medical science, it creates challenges in various fields, including bioethics, which are controversial. The purpose of this article is to investigate biotechnology in the human domain from the point of view of bioethics.

    Materials and methods

     The present paper is descriptive and analytical using library method.

    Findings

     In the process of biotechnology in the human domain, the important principles of bioethics should be considered. Observance of human dignity, the principle of free and informed consent, access to genetic resources and fair sharing of the resulting benefits, and observance of the principle of caution and intervention for preventive, diagnostic or therapeutic purposes are among the most important principles of bioethics that are involved in the processes resulting from hand Genetic work and the discussion of the consent of the research subject before genetic tests have a constructive importance.

    Ethical considerations:

     In present paper, the originality of the texts, honesty, and trustworthiness are observed.

    Conclusion

     Genetic science, as a science that causes the change and creation of animal and human phenomena and has important effects on the continuation of human life, should be in such a way that it includes both moral and religious concerns and causes. It provides the protection of human rights standards, should be considered and evaluated in order to promote the positive aspects of this knowledge and improve human life.

    Keywords: Biotechnology, human domain, bioethics, the principle of free, informed consent
  • Abouzar Salarifar *, ali alizadeh arand, Ahmad Ramezani Page 16
    Background and objective

    One of the most important issues related to the safety and health of citizens in different societies is the reduction of traffic crimes. Insurance laws play an important role in adopting preventive strategies in this field. This article tries to examine and evaluate the approach of the third party insurance law in order to prevent traffic crimes in terms of the amount of attention paid to the driver's personality.

    Materials and methods

    The present research is descriptive-analytical in terms of method, and in terms of data collection, it was done in a library manner.

    Ethical considerations: 

    In all stages of this research, from the study of documents to scientific analysis, it has been tried to observe the principles of ethics in the research, and in the analysis and conclusions, based on the principle of value neutrality and leaving aside personal preferences.

    Findings

    The third party insurance law takes preventive approaches in compliance with the moral principles of harm prevention and justice, through various means, including paying attention to the characteristics of the driver in issuing the insurance policy, establishing the ultimate responsibility for the culprit of the accident, discounting the insurance premium, training and Cultivation is assumed, but due to factors such as emphasis on issuing third-party insurance based on vehicle characteristics and the fact that insurance is compensation-oriented compared to its prevention-oriented nature, insufficient attention is paid to culture-building in the direction of prevention. The preference of the insurance company's responsibility in legal cases and the relative continuity of the effect of insurance coverage in the increase of traffic accidents still have shortcomings in the field of prevention.

    Conclusion

    By emphasizing the personalization of responsibility and the centrality of the individual and his characteristics in insurance calculations, along with criminal and non-criminal preventive measures including the creation of a personal file, continuous education and training, and the correct and decisive implementation of laws, the preventive effect of the Personal Insurance Law The third will be fulfilled

    Keywords: ThirdPartyInsurance, TrafficAccidents, Prevention-Oriented, PersonalizationofLiability
  • Mohammad Bagher Alizadeh *, Maryam Kalhornia Golkar, Mohsen Kalhornia Golkar Page 17
    Background and Aim

    A society will be dynamic and vitality when its citizens have good social health. According to the importance and influence of this type of health among people in the society, in this research, the explanation of social health through the sense of perceived equality and the mediating role of mistrust among the citizens of Tehran in 1401 has been considered.

    Methods

    The present study is applied in terms of purpose and correlational-survey in terms of data collection method. The data collected by standard and researcher-made questionnaires among 384 citizens of the 2nd, 10th and 16th districts of Tehran by combining four types of sampling methods; That is, simple random sampling method (based on the lottery method), cluster, multi-stage and stratified sampling, that data were collected according to the sample size. It should be noted that the validity of the questionnaires was checked by supervisor and advisor and the reliability of the questionnaires was checked with Cronbach's alpha test and the obtained coefficients (above 0.7) indicated the reliability of the tools.

    Ethical Considerations: 

    The respondents who participated in this research answered the questionnaires with the knowledge of conducting of the research and its goals.

    Results

    According to the beta coefficients in the univariate regression test, it was found that a change of one standard deviation in perceived equality caused 0.554 standard deviation in the social health and -0.231 standard deviation in the mistrust and finally a change of one standard deviation in mistrust causes -0.405 standard deviation in the social health score. Also, in the path analysis, it was found that the total effect (direct and indirect effect) of perceived equality variable on social health is 0.647.

    Conclusion

    According to that social health has wide effects in the society and its absence causes huge problems and challenges, therefore, the implementation of perceived equality and on the other hand restoring trust among the people of the society should be prioritized.

    Keywords: Social Health, Sense of Perceived Equality, Mistrust, Citizens of Tehran
  • Azim Omidvar, Adel Zahed Babelan*, Mahdi Moeini Kia, Ali Khalegkhah Page 18
    Background and Aim

    By increasing the rate of unethical behaviors in the workplace, addressing Islamic work ethic can play an important role in effective management of organizations and reducing corruption. Therefore, the purpose of this study is to explain the consequences of Islamic work ethic in reducing corruption in government organizations.

    Methods

    This study was conducted through a qualitative approach using Sandlowski and Barroso’s seven-step meta-synthesis method (2007). The corpus of the study included all Persian and English studies published on consequences of Islamic occupational ethics between 2001 and 2021. In this regard, keywords related to the purpose of the study were searched and the obtained papers and documents were examined using purposive sampling according to the acceptance criteria. Finally, 36 papers meeting the inclusion criteria were analyzed using the three-step coding method (open, axial, selective) by MAXQDA 20 (2020) software. The reliability of coding was calculated using kappa agreement coefficient in SPSS software with a value of 0.83.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    Based on the results of data analysis, 145 open codes were identified for the data which were classified into 45 subcategories and four main categories of: 1- Individual; 2- Organizational; 3- Occupational; 4- Social Consequences.

    Conclusion

    The results revealed that the existence of Islamic occupational ethics in the organization can lead to increased ethical growth of managers and employees and organizational effectiveness and it will have Impressive internal and external consequences for the organization.

    Keywords: Ethics, Organization, Consequence, Islamic Work Ethics, Meta-Synthesis
  • Anahita Sefidgaran, Mohammad Elahi*, Faezeh Yarahmadi, Maryam Esazadeh Page 19
    Background and Aim

    Identifying the effective factors in psychological well-being and promoting it is considered one of the obvious priorities in health care systems, so the purpose of this study was to investigate the role of moral distress and early incompatible schemas in predicting the psychological well-being of nurses.

    Ethical considerations: 

    In all stages of data documentation and analysis, ethical considerations including informed consent, privacy protection, and anonymity of respondents and confidentiality of information about the subjects have been observed.

    Materials and methods

    The research method was descriptive-correlation. The research community consisted of all the nurses of Nikan Hospital in Tehran who were members in social networks in the spring of 2022, and 100 of them were selected through convenience sampling. And they responded to Hamric ​​et al.'s (2012) moral distress questionnaires, Young & Brown (1994) early maladaptive schemas, and Ryff (1989) psychological well-being. To analyze the data, mean, standard deviation, Pearson correlation test and multiple regressions were used simultaneously using SPSS version 22 software.

    Results

    The results showed that the correlation coefficients between moral distress and initial in compatible schemas with psychological well-being were negative and significant (p<0.01). Also early maladaptive schemas explain 65.9% and moral distress 44.2% of the variance of nurses' psychological well-being.

    Conclusion

    Based on the results of the research, it seems necessary to plan measures to train nurses and provide optimal solutions to resolve moral distress and initial incompatible schemas in order to improve the psychological well-being of nurses.

    Keywords: Moral Distress, Early Maladaptive Schemas, Psychological Well-Being, Nurses
  • Page 21

    The purpose of this research is to evaluate the social effects of facilitation offices in the marginal neighborhood of Malazinal in the Metropolis of Tabriz city. To do this, the 9-Step social impact assessment model proposed by Rabel Barge was used which is considered the first experience at the national level. The social impact assessment tool in this research were the data obtained from the documents and reports of the Facilitation Office, semi-structured interviews with experts and specialists as well as residents of the neighborhood, and field observations (including the street opening, construction of flyovers, parks, changing the sewer valves, water network replacement, etc.) and the other projects carried out in different parts of the neighborhood. The overall investigations and findings of this research show that despite the ethnic attitudes dominating the neighborhood as an inhibiting factor, the actions of the Malazinal Facilitation and Local Development Office were able to help the residents of the neighborhood and the studied community to contribute making the decisions in the form of circles and meetings of the local facilitation and development office. It played an important role in the advancement of projects. By increasing the social capital through individual and institutional trust building, increasing social solidarity, and facilitating social relations and social participation with an emphasis on networking, capacity building, education, and informing the people, as well as empowering the residents, the development was paved in this marginal neighborhood. Carrying out the necessary interventions overcome the obstacles preventing the development and empowerment of local communities requires sufficient time and budget, as well as the cooperation and synergy of the whole institutions, organizations, and socially active partners in this field.

  • Page 23
    Background and Aim

    Cyber infidelity in a sexual relationship is the most damaging form that family functioning affects all of them. Also, the present study, that aims to explain the causal model of cyber infidelity based on moral agency and emotional self-efficacy. Materialsand

    Methods

    The present study is a descriptive-correlational study. For this purpose, 264 people involved in online infidelity were purposefully selected from those who read or wanted a divorce referring to divorce prevention counseling centers in Tehran province in the spring and summer of 1400. Data collection tools included the Ducan-Morgan and Dukan (2007) cyber infidelity questionnaire, Black ethical agent scale (2016), and the Beverly et al emotional self-efficacy scale (2008).

    Findings

    According to the results, cyber infidelity was inversely related to emotional responsibility and self-efficacy. In total of 15% of the variance of cyber infidelity of spouses was explained through model variables. Responsibility (0.23), external attention (0.07), group pressure (0.11) and emotional self-efficacy (-0.22) had a direct effect on estimating spousal cyber infidelity. The indirect effects of responsibility (t-value = 2.74), group pressure (t-value = 2.6) and external attention (t-value = 1.99) were also observed by mediating the mediating role of emotional self-efficacy. EthicalConsiderations: This article is the result of a master of psychology dissertation at Payame Noor University.During the research process, the ethical principles in research with human subjects were observed based on the guidelines of the Islamic Republic of Iran/ including obtaining informed consent to participate in the research.

    Conclusion

    Considering the direct and indirect effects of the exogenous and mediating variables on cyber infidelity, it can be concluded that cyber infidelity can be decrease by enhancing responsibility and emotional self-efficacy.

  • Page 24
    Background and Aim

    The study of effective factors in promoting resilience is one of the goals of positive psychology, so the aim of this study was to determine the role of moral intelligence and distress tolerance in predicting resilience of students during coronation.

    Materials and Methods

    The present study was a correlation-analytical study. The statistical population of the study included all male students of Farhangian University of Shahid Bahonar Campus in Birjand in the academic year 2020-2021. The distress of Simon and Gaher (2005) and the resilience of Connor and Davidson (2003) responded. Pearson correlation test and multiple regressions with SPSS software version 24 were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a direct and significant correlation between distress tolerance (r = -0.611) and moral intelligence (r = -0.613) with resilience (P <0.01). Also, the results showed distress tolerance (37.6%) and moral intelligence (45.1%) predict the variance of resilience. Ethical Considerations: This study was conducted in accordance with the ethical principles of Helsingi, informed consent and approval of the code of ethics. Discussion and

    Conclusion

    According to the results of the study, by increasing the tolerance of distress and promoting moral intelligence and their dimensions, students' resilience can be reduced during the corona; Therefore, in programs based on health promotion, it seems necessary to pay more attention to stress tolerance, moral intelligence and its promotion in students.