مقایسه اثر تحریک الکتریکی از راه پوست با ترکیب دارویی پتیدین- پرومتازین بر کاهش درهای زایمانی در مرحله فعال زایمان

چکیده:
زمینه و هدف
برای کنترل درد زایمان از عوامل متعدد استفاده شده است که یکی از انواع موثر آن ها در کارآزمایی های بالینی، ترکیب دارویی پتیدین- پرومتازین می باشد. تحریک الکتریکی از راه پوست (TENS-Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) نیز روشی جدید است که در آن تحریکات الکتریکی خفیفی از راه پوست باعث سرکوب درد از طریق بلوک سیگنال درد قبل از رسیدن به عصب می گردد. این روش در مورد دردهای مزمن مثل درد پایین کمر، دردهای رماتیسمی و در مورد دردهای حاد جراحی و تروما نیز موثر نشان داده است. در این مطالعه این دو روش با یکدیگر مقایسه شده اند. هدف از این مطالعه مقایسه اثر TENS با ترکیب دارویی پتیدین- پرومتازین در کاهش دردهای زایمانی در مرحله فعال زایمان می باشد.
روش بررسی
در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 100 خانم باردار که جهت زایمان به بیمارستان شهید اکبری آبادی تهران مراجعه کرده بودند، به صورت یک در میان تحت درمان ضد درد پتیدین (50 میلی گرم عضلانی) و پرومتازین (25 میلی گرم عضلانی) توام (گروه B) یا TENS (گروه A) قرار گرفتند. سپس، شدت درد در حداکثر انقباضات رحمی از فرد پرسیده می شد. چهارده ساعت پس از انجام زایمان نیز میزان تخفیف درد و میزان رضایت از روش به کار رفته از بیمار پرسیده می شد. شدت درد براساس Visual Analogue Scale (VAS) سنجیده می شد. داده های دموگرافیک نیز در هر مورد ثبت شد. سپس داده ها وارد رایانه شد و با استفاده از نرم افزار SPSS- 15 مورد آنالیز تحلیلی قرار گرفت. داده ها توسط Chi2، regression،t-test. آنالیز شدند. P Value کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته ها
متوسط شدت درد در دیلاتاسیون 3 تا 4 سانتی متر در گروه A 05/1±65/7 و گروه B 14/1±16/8 بود که اختلاف بین دو گروه معنی دار بود (003/0P=). متوسط شدت در دیلاتاسیون 6 تا 7 سانتی متر در گروه A 76/0±55/8 و در گروه B 87/0±38/8 بود و اختلاف بین دو گروه معنی دار نبود (05/0P>). متوسط شدت درد در دیلاتاسیون فول در گروه A 84/0±73/8 و در گروه B 69/0±54/8 بود که این اختلاف نیز معنی دار نبود (05/0P>). متوسط تعداد انقباض در 10 دقیقه در دیلاتاسیون فول در گروه A به طور معنی داری بیشتر از گروه B بود (22/7±18/6 در برابر 66/0±87/3؛ 02/0P=). متوسط زمان زایمان در گروه A، 64/2±49/3 ساعت و در گروه B، 5/1±31/3 ساعت بود که اختلاف بین دو گروه معنی دار نبود (05/0P>).
نتیجه گیری
آنچه از نتایج این مطالعه و مقایسه آن با مطالعات قبلی در این زمینه به دست می آید این است که روش TENS روش بی عارضه، ارزان و مناسب برای کنترل دردهای زایمانی می باشد که البته می توان آن را به صورت درمان مکمل نیز به کار برد تا از تجویز زیاد داروهای ضد درد جلوگیری شود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
87
لینک کوتاه:
magiran.com/p622727 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!