فهرست مطالب

حکمت صدرایی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1395)

نشریه حکمت صدرایی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی افضلی* صفحات 7-17
    در برخی قضایا و در برخی زبان ها (مانند زبان فارسی)، افزون بر موضوع و محمول، واژه ای (مانند «است») وجود دارد که «ربط» یا «رابط» نام دارد. بسیاری از فلاسفه اسلامی، حقیقت «ربط» را مرتبه ای از مراتب «وجود» می دانند و از این رو از آن به «وجود رابط» تعبیر می کنند.
    این نظریه مبتنی بر مبانی و مقدمات خاصی است که مهم ترین آن ها این است که: «رابط» در عالم خارج وجود دارد.در بین فلاسفه اسلامی متفکرانی هستند که برخی از این مبانی و به ویژه وجود خارجی «رابط» را قبول ندارند. روشن است که اگر در این مقدمات و مبانی خللی وارد شود، نظریه «وجود رابط»، یعنی این نظریه که «رابط قضیه» نوعی «وجود» و مرتبه ای از مراتب آن است، با چالشی جدی مواجه می شود. این مقاله به معرفی دیدگاه موافقان و مخالفان این مبانی، و به ویژه نقد و بررسی دلیل اثبات وجود خارجی «رابط قضیه» می پردازد. دلیل مزبور مبتنی بر این است که لازمه صدق قضایای مزبور وجود مصداق خارجی یکایک اجزای قضیه یعنی موضوع، محمول و به ویژه، «رابط» است، اما برخی از محققان در انتقاد از این دلیل گفته اند اثبات وجود «رابط قضیه» در عالم خارج از این طریق نادرست است، زیرا در این استدلال احکام ذهن و عین با هم خلط شده است: از اینکه چیزی حتی در یک قضیه صادقه وجود ذهنی و مفهومی دارد نتیجه نمی شود که در عالم خارج هم وجود دارد.
    کلیدواژگان: وجود رابط، ربط، قضیه، فلسفه اسلامی، وجود
  • جلال پیکانی* صفحات 19-30
    زیگموند فروید رویا را محصول امیال سرکوب شده انسان می داند که تا ضمیر ناخودآگاه پس رانده شده اند، ولی در رویا مجال ظهور پیدا می کنند. در جهان اسلام، فلاسفه اسلامی، از جمله ملاصدرا، نیز کم وبیش به رویا پرداخته و درباره آن بحث کرده اند. هر چند نگاه فروید به رویا با نگاه ملاصدرا تفاوت بسیار دارد، برخی تشابهات میان دیدگاه این دو متفکر قابل ردیابی است. در این مقاله نشان داده شده است که فروید و ملاصدرا از این حیث که معتقدند رویا امری است واجد اهمیت فراوان و معرفت بخش، که با ضعف حواس قوت می گیرد و با درجه عقلانیت شخص نسبت مستقیم دارد، اتفاق نظر دارند، اما در تبیین نسبت میان رویا و مرگ، رویا و روح، رویا و غیب و نهایتا وجود احلام دو نگرش متضاد اتخاذ می کنند.
    کلیدواژگان: رویا، ملاصدرا، فروید، غیب، ناخودآگاه
  • باقر حسین لو *، حامد ناجی صفحات 31-50
    نظریه وحدت وجود عرفا همواره مورد توجه فیلسوفان اسلامی بوده است. در تبیین فلسفی ارائه شده صدرا از نظریه وحدت وجود عرفا هم از وحدت تشکیکی وجود و هم از وحدت شخصی وجود سخن به میان آمده است. طرح نظریه وحدت شخصی وجود در سه حوزه وجودشناسی، معرفت شناسی و الهیاتی مستلزم آثار و لوازمی است که باعث تغییر و دگرگونی در مفاهیم فلسفی می شود. به طوری که با طرح این نظریه، فلسفه ای که از آن با عنوان فلسفه کهن یاد می کنیم دگرگون می شود. در نتیجه، هر چند عبارات و واژگان در نظریه وحدت شخصی وجود و فلسفه کهن مشترک است، اما نمی توان آثار و لوازم این نظریه را در فلسفه کهن به کار برد.بنابراین، اگر به نظریه وحدت شخصی وجود قائل شدیم، آثار و لوازمی را به دنبال دارد که راهی جز پذیرش آن نداریم و پذیرش آثار و لوازم این نظریه مستلزم فلسفه جدیدی است. در این مقاله با مطالعه تطبیقی آثار و لوازم نظریه وحدت شخصی وجود سعی می کنیم نشان دهیم که پذیرش آثار و لوازم این نظریه طراحی فلسفه جدیدی را می طلبد.
    کلیدواژگان: وحدت، وجود، وحدت شخصی وجود، ملاصدرا، آثار و لوازم
  • اعلی تورانی*، زهرا خطیبی صفحات 51-64
    علم امام (ع) بارزترین صفتی است که از دیرباز در امام شناسی مورد توجه عالمان و متفکران اسلامی بوده است. اندیشمندان شیعی این ویژگی را از شروط بنیادین امامت دانسته و در رویارویی با دیگر گروه های اسلامی بر آن تاکید کرده اند. مطالعه درباره این موضوع همواره با نگرش ها و رویکردهای فکری مختلفی مواجه بوده و بروز اختلافاتی را در مقدار و چگونگی علم امام (ع) موجب شده است. این تحقیق، با رویکردی تطبیقی و با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی، دیدگاه حکمت متعالیه را در این باره بررسی می کند. بر اساس نتایج این پژوهش، حکمت متعالیه بر تقید علم امام (ع) به ذاتی نبودن و افاضه از جانب خداوند متعال و نیز بر عدم احاطه علم ایشان نسبت به کنه ذات و صفات ذاتی خداوند متعال اذعان دارد. همچنین، هر آنچه حکمت متعالیه درباره علم گسترده امام به همه موضوعات و حقایق بیان می دارد، به قوس نزولی و وجود نوری امام (ع) برگشت می کند نه به وجود عنصری و قوس صعودی ایشان.
    کلیدواژگان: علم امام (ع)، حکمت متعالیه، علم غیب، ملاصدرا
  • محمد صادق زاهدی، محمد جواد شمس، علی صداقت* صفحات 65-86
    نظریه نجات صدرالدین شیرازی را می توان بدیلی در کنار نظریات سه گانه نجات، یعنی انحصارگرایی، شمول گرایی و کثرت گرایی به شمار آورد. ملاصدرا به نجات همه افراد بشر حتی کسانی که به تعبیر قرآن در دوزخ جاودانه خواهند بود معتقد است. او این نظریه را با تکیه بر اصول حکمت متعالیه، مانند اصالت وجود و تشکیک آن و مساوقت وجود و خیر، ارائه کرده است. این نظریه با شباهت زیاد در آثار ابن عربی مشاهده می شود و خود ملاصدرا نیز در موارد متعدد دیدگاه خود را در این زمینه برگرفته از اندیشه های وی می داند. با مراجعه به آثار ابن عربی نیز می توان شباهت دیدگاه او و ملاصدرا را دریافت؛ هر چند گاهی اختلافاتی میان این دو اندیشمند مشاهده می شود. در این مقاله، پس از تبیین دیدگاه ملاصدرا درباره نجات اخروی که شمول گرایی فراگیر نامیده شده، با مراجعه به آثار ملاصدرا و ابن عربی، نحوه تاثیرپذیری ملاصدرا از ابن عربی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، ابن عربی، نجات، شمول گرایی فراگیر، فناناپذیری، کثرت گرایی
  • مجید احسن*، مسعود صادقی، عسکری سلیمانی امیری صفحات 87-100
    فرگه با تشبیه گزاره های وجودی به گزاره های عددی به این نتیجه می رسد که وجود محمولی درجه دوم و صرفا قابل حمل بر مفاهیم است، نه اشیاء. استدلال وی، با ابتنای بر ثبوت شیء لشیء بودن گزاره های وجودی، این است که اگر وجود بر اشخاص به منزله یک محمول و ویژگی درجه اول حمل شود، گزاره های وجودی موجبه، همان گو و سالبه آن ها خودشکن خواهد شد. بر این اساس، وی گزاره هایی همچون «سقراط وجود دارد» را درست ساخت نمی داند و در تلاش برای ارائه شکل صحیح آن، به صورت نمادین، وجود را به جایگاه سور منتقل می کند. با معیار قرار دادن دیدگاه ملاصدرا روشن می شود که برخلاف گمان فرگه، اولا اصل در گزاره های وجودی، شخصیه بودن است و ثانیا مفاد گزاره های وجودی، ثبوت الشیء است نه ثبوت شیء لشیء و ثالثا، اینکه از پیش فرض های قول به این همان بودن این گزاره ها اصالت وجود است که فرگه منکر آن است.
    کلیدواژگان: گزاره های وجودی، وجود محمولی، ثبوت الشیء، ثبوت شیء لشیء، فرگه، ملاصدرا
  • عبدالله صلواتی* صفحات 101-114
    طرح سیستمی ایده نامتناهی در تفکر فلسفی یونان به چشم نمی خورد. در جهان اسلام نیز تا پیش از شیخ اشراق، نامتناهی عدی و مدی در دو قلمرو کم (به نحو بالذات) و قوا (به نحو بالعرض) جریان داشتند؛ ابوالبرکات بغدادی و پس از او سهروردی نامتناهی را بر صفات خدا اطلاق و یگانگی ای میان کمال خدا و نامتناهی برقرار کردند. پرسش های پایه نگارنده در این جستار عبارت اند از: ملاصدرا چه تبیین فلسفی ای از نامتناهی عرضه کرد؟ و محصول پذیرش خصیصه نامتناهی در فلسفه اش چیست؟ برونداد این پژوهش نیز به این قرار است: در تفکر فلسفی ملاصدرا، نامتناهی به لحاظ معناشناختی، مشتمل بر معانی ای همانند نامتناهی صفتی، نامتناهی وجودی و فوق نامتناهی وجودی است و نامتناهی به لحاظ وجودشناختی به وجود خدا موجود است. همچنین، اثبات وحدت شخصی وجود، تبیین فلسفی مالکیت خدا بر قلب ها و تصرف در آن ها و الهیات ایجابی سلبی برخی از کارکردهای نامتناهی در سه حوزه مابعدالطبیعه، الهیات و انسان شناسی در فلسفه صدرایی است.
    کلیدواژگان: نامتناهی، فوق نامتناهی، بسیط الحقیقه، خدا، ملاصدرا
  • مرتضی عرفانی* صفحات 115-127
    اصالت وجود صدرایی دو معنی دارد که هر دو قابل انتساب به صدراست. در معنای اول ماهیت برخلاف وجود در خارج هیچ تحققی ندارد و فقط اعتبار ذهن است، اما در معنای دوم به تبع وجود در خارج تحقق دارد. اصالت وجود به معنای اول را به هیچ وجه نمی توان به ابن سینا نسبت داد، زیرا وی معتقد به تحقق ماهیت است و آن را امری صرفا ذهنی نمی داند. اصالت وجود به معنای دوم اگرچه رابطه نزدیک تری با حکمت سینوی دارد، اما آن را هم با تمام مبانی و نتایجش نمی توان به شیخ الرئیس نسبت داد، زیرا وی به جای اعتقاد به وحدت وجود، معتقد به کثرت و تباین وجودهاست و به جای قول به اتحاد وجود و ماهیت در خارج، قائل به عروض وجود است و در مورد نتایج و ثمرات بحث هم او به جای تاکید بر اینکه واجب تعالی حقیقت وجود است و این حقیقت واحد است، بر این باور اصرار می ورزد که وجودها حقایق متکثری اند و واجب تعالی وجود بسیط و متباین با ممکنات است که نه همراه با ماهیت است و نه می توان او را همچون ممکنات با جنس و فصل تعریف کرد.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، اصالت ماهیت، وحدت وجود، حکمت سینوی، ملاصدرا، تشکیک وجود
  • بهزاد محمدی* صفحات 129-143
    یکی از مهم ترین موضوعات و مسائل فلسفی چگونگی ارتباط موجودات حادث عالم طبیعت با خداوند متعال است که هیچ گونه حدوثی در ذات او راه نداشته و قدیم است. نظریه حرکت جوهری ملاصدرا یکی از ابتکارات بزرگ در حکمت متعالیه بر اساس اصالت وجود است که توانسته پاسخ گوی این مسئله باشد. از آن جا که بازخوانی آرای فلاسفه پس از ملاصدرا و نقادی آن اندیشه ها ضرورت دارد، در این مقاله اشکالات میرزا ابوالحسن جلوه (م 1314 ق) را در مسئله ربط حادث به قدیم نقد و بررسی می کنیم. حکیم جلوه در رساله «فی بیان ربط الحادث بالقدیم»، با بیان عدم امکان صدور متجدد از ثابت، در جهت حل معضل ربط حادث به قدیم، حرکت وضعی دوری فلک را واسطه بین حادث و قدیم قرار داده و با راه حل صدرالمتالهین مخالفت داشته است. آرای این حکیم متاله بحث و بررسی شد و یافته ها نشان داد که ایشان با نگاه مشائی و غفلت از اصول اساسی فلسفه صدرا، این انتقادات را مطرح کرده است و از سویی مثل شیخ الرئیس در راه حل خویش بر مسئله ربط حادث به قدیم، بین احکام وجود و احکام ماهیت خلط کرده است.
    کلیدواژگان: حادث، قدیم، اصالت وجود، حرکت جوهری، حرکت وضعی فلک
  • روح الله نادعلی*، ناصر محمدی، محمدحسین مهدوی نژاد، علیرضا پارسا صفحات 145-154
    تقریرهای مختلفی که تاکنون از نظریه اصالت وجود ملاصدرا ارائه شده است عموما به خاستگاه و فرآیند تاریخی شکل گیری این دیدگاه به شکل مسئله محور نظر نداشته است. این نوشتار تبیین کننده این است که سرآغاز شکل گیری مبنای اصالت وجود چه نقطه ای از تاریخ فلسفه اسلامی بوده و ملاصدرا برای رساندن آن به پختگی چه گام هایی را پیموده است. بازتقریر تاریخی این نظریه نشان می دهد که آنچه امروزه به عنوان کلیدی ترین مبنای وجودشناختی صدرالمتالهین مطرح است، در ابتدا تنها مسائلی بوده است که ابن سینا، شیخ اشراق و میرداماد، هر یک به نوعی با آن مواجه بوده اند. اما مواجهه مسئله محور ملاصدرا با این مباحث، که با پیمودن شش گام به پختگی رسیده، دیدگاه او را از جایگاه پاسخ هایی ساده به چند پرسش، به یک مبنای کلیدی در نظام فکری اش مبدل ساخته است. مبنایی که زیربنای بسیاری از نوآوری های فلسفی او به شمار می رود. این پژوهش با هدف نشان دادن تصویر دقیق تری از دیدگاه اصالت وجود و با روش توصیفی تحلیلی انجام پذیرفته است. نوآوری این نوشتار در بهره گیری از رویکردی متفاوت در واکاوی و ارائه نظریه اصالت وجود است.
    کلیدواژگان: خاستگاه اصالت وجود، مسئله اصالت وجود، فرآیند تاریخی اصالت وجود، مبنای اصالت وجود
  • احمد نصیری محلاتی*، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 155-168
    در اندیشه های عرفانی مفهوم انسان کامل و کیمیا ارتباطی تنگاتنگ و همیشگی دارند. هرچند رسیدن به انسان کامل یکی از اهداف عرفان است، اما کیمیا در اغلب دیدگاه های عرفانی به مثابه مسیری برای دستیابی به رمز و راز خلقت تعریف می شود که بدون آگاهی از این حقایق حصول انسان کامل میسر نیست. پس کیمیا و کیمیاگر، همچون عارف، هدفی جز تکوین انسان کامل ندارد. البته به رغم این ارتباط تنگاتنگ، در مکاتب مختلف عرفانی، شباهت ها و تفاوت هایی میان، مفاهیم، جایگاه، نحوه ارتباط و طریق وصول به کیمیا و انسان کامل مشهود است. بررسی این باورها و توجه به شباهت ها و تفاوت هایشان ضمن آنکه می تواند روشنگر مفاهیم پیچیده و عمیق انسان کامل و کیمیا باشد خود وسیله ای برای بررسی چگونگی پیدایش آن هاست. در این نوشتار با بررسی اجمالی و تطبیقی دیدگاه های عرفانی مختلف در خصوص انسان کامل و کیمیا، به ویژه با تکیه بر دیدگاه های عرفانی حکمت متعالیه و جابر بن حیان سعی، در آشکارسازی برخی شباهت ها و تفاوت های موجود در این باورها می کوشیم. البته در بررسی عرفان صدرایی، به آرای ابن عربی (به منزله منبع تفکرات عرفانی در حکمت متعالیه) توجه ویژه شده است.
    کلیدواژگان: انسان کامل، کیمیا، حکمت متعالیه، ابن عربی، جابر بن حیان، عرفان
  • نرگس نظرنژاد*، زهرا ایزی صفحات 169-185
    این مقاله با محوریت موضوع موانع معرفت حقیقی از دیدگاه فیلسوف مسلمان علامه طباطبایی(ره) تدوین شده است و به بررسی و تبیین نظر ایشان درباره معرفت حقیقی و عوامل بازدارنده آن می پردازد. در نظر علامه، معرفت نسبت به اسماء و صفات الهی، معرفت حقیقی، و مایه سعادت و کمال آدمی است. در نظام معرفت شناختی علامه، حقیقت علم، امری وجودی است که از عالم بالا بر قلب (نفس) انسان افاضه شده است و انسان به میزان استعداد و آمادگی اش می تواند با عقل فعال متحد گردد و صورت های عقلی را از آن کسب کند. جستجو در آثار علامه نشان می دهد موانعی چون انحراف از حکم عقل، طبیعت گرایی صرف، عقل گرایی صرف، جهل به سیر انفسی، عدم اعتدال قوای نفسانی، تصرفات شیطان از جمله موانع شناختی و غیرشناختی معرفت است که باعث عدم دریافت قابلیت لازم جهت کسب معرفت حقیقی می شود.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، معرفت شناسی، موانع شناختی معرفت حقیقی، موانع غیرشناختی معرفت حقیقی، سعادت
|
  • Ali Afzali * Pages 7-17
    In some propositions and in some languages (such as Persian), beside to subject and predict, there is a word known as copula. Many Muslim philosophers have regarded copula as a level of the levels of the existence and therefore as a mode of existence. This theory depends on some grounds, which one of the most important of them is that copula has a real existence. But those grounds have been challenged by some philosophers. In this paper, we explore the view of the defenders and criticizers of those grounds, especially the proof for establishing the real existence of copula. That proof based on the view that the truth of those propositions requires the external existence of every components of the proposition, i.e. subject, predict, and especially copula. But certain philosophers objected that this way of establishing the real existence of copula is incorrect, because of confusing the rules of the subject (or internal world) and object (or external world). If something has mental existence, it is not permissible to conclude its external existence.
    Keywords: Copula as a Mode of Existence_copula_proposition_Islamic philosophy_existence
  • Jalal Peykani * Pages 19-30
    Freud considers dream as the result of suppressed desires which retreat to unconscious.In Islamic world too, philosophers, including Mulla Sadra, said something on this matter. Although, Freud’s conception of dream is very different from Molla- Sadra’s, we can find some similarities between them. In this paper, we showed that Freud and Mulla Sadra agree that dream is very important thing, gives knowledge, depended to senses and its content depends to person’s reason and intellect. But their views concerning the relation between dream and death, the relation between dream and sprit, the relation between dream and the unseen world, and finally, concerning the not meaningful dreams, are contrary.
    Keywords: dream, Mulla Sadra, Freud, unseen world, unconscious
  • Bagar Hossinlo*, Hamed Naji Pages 31-50
    The mystic’s unity of existence doctrine has been always considered by the Islamic philosophers. Mulla Sadra in philosophical explanation of mystical unity of existence has considered both doctrine of analogical unity of existence and personal unity of existence. Designing of personal unity of existence doctrine in three domains of ontology, epistemology and theology has the accessories which change the Philosophical concepts. So that, the designing of this theory transform the philosophy known as ancient philosophy. Thus, although the words and expressions are common in personal unity of existence doctrine and ancient philosophy, but you cannot apply the accessories of personal unity of existence doctrine in ancient philosophy. So, if we accept personal unity of existence doctrine, it will be followed the accessories which we have no choice but to accept it. Accepting accessories of this doctrine entails to a new philosophy. In this paper, through review of the accessories of personal unity of existence doctrine, we show that accepting the accessories of this doctrine is necessary for designing of a new philosophical system.
    Keywords: Unity, existence, personal unity of existence, Mulla Sadra, accessories
  • Ala Torani *, Zahra Khatibi Pages 51-64
    The Knowledge of Imam (AS) is the most obvious quality which has attracted scholars and thinkers in Imamology. Shiite scholars consider it as one of the main conditions of leadership (Imamat) and have emphasized it facing to other Islamic schools. This subject has been conducted through several mental attitudes and approaches, so that it has result in debates concerning the amount and the quality of the Knowledge of the Imam. By comparative approach and by using descriptive – analytical method, this research explores that subject from Transcendent Wisdom point of view. Based on the results obtained in this study, Transcendent Wisdom accepts that the Knowledge of the Imam (AS) is not essential to him and inspired from God, and Imam has no perfect knowledge concerning the essence of God and His qualities. Also, what Transcendent wisdom claims concerning the extension of Imam’s knowledge to all subjects and truths, belongs to downward arc and not to his material existence and upward arc.
    Keywords: the knowledge of Imam, transcendent wisdom, the knowledge of unseen world, Mulla Sadra
  • Mohammad Sadegh Zahedi, Mohammad Javad Shams, Ali Sedaghat* Pages 65-86
    We can consider Sadra’s salvation theory as an alternative to the three other theories on otherworld salvation, i.e. exclusivism, inclusivism and pluralism . Based on the principles of Al-Hikmat Al-Mota''alie ( such as the principality of existence, its analogical gradation and its perfect identity to the Good ), Sadra believes that, in the end, all people will release from torture, even ones who, according to Quran, are the eternal inhabitant of the hell . Although there may be some differences between Sadra and Ibn Arabi on salvation, in many cases, Sadra’s theory is almost similar to what can be find in Inb Arabi’s works; and Sadra himself confirms that . After explaining Sadra’s theory on otherworld salvation, which we called it universal inclusivism, we, by referring to the works of Ibn Arabi and Mulla Sadra, shall clarify how the former has influenced the latter in the subject in hand.
    Keywords: Mulla Sadra, Ibn, e, Arabi, salvation, universal inclusivism, immortality, pluralism
  • Majid Ahsan*, Askari Solymani Amiry Pages 87-100
    By assimilation of existential propositions to numerical propositions, Frege concludes that the existence is a second rate predicate and thus only could be beard on the concepts and not on the objects. His argument which is based on the approval of “object for object” of existential propositions, says that if the existence on subjects could be beard as a predicate and as a first rate qualification, their causative, repeater and obstructive existential propositions would be self-destructive. Based on this logic, he considers propositions like “Socrates exists” as ill-suited and in order to propose its proper explanation, he symbolically moves the existence into a quantifier position. Considering Mulla Sadra’s approach as criterion, it would be clear that unlike Frege’s assumption, firstly, in existential propositions, the principle is the subjectivity and secondly the content of existential propositions reflects the approval of object and not the approval of object for object and thirdly, one of the preconditions of being identical quote of these propositions, is the originality of the existence, of which Frege is a denier.
    Keywords: Existential propositions, Existence predicate, approval of object, approval of object for object, Frege, Mulla Sadra
  • Abdollah Salavati * Pages 101-114
    The idea of an infinite system of philosophical thought could not be found in the ancient Greek philosophy. In the Islamic world, before the Sheikh Ishraq, infinite in number and infinite in time were be considered in the realm of quantity (essentially) and powers (accidentally). Abolbarkat and then Suhrawardi, referred infinite to the attributes of God and identified God’s perfection with the infinite. The basic questions of the author of this research are: What was Mulla Sadra’s philosophical explanation of the infinite? And what is the result of the accepting the infinite characteristic? The outcomes of this research are: in philosophical thought of Mulla Sadra, semantically, Infinite Including meanings such as Infinite in attribute, ontological infinite and metaontological infinite And from ontological point of view, the infinite Due to the existence of God is existent. Also, to establish God’s personal unity, Philosophical explanation of God’s authority to hearts and negative-positive theology are certain functions of Infinite in the three fields of metaphysics, theology and Anthropology in philosophy of Mulla Sadra.
    Keywords: infinite, metainfinite, simple truth, God, Mulla Sadra
  • Morteza Erfani * Pages 115-127
    Principiality of Existence in Transcendent theosophy has two meanings and both are attributed to Mulla Sadra. In the first meaning, essence unlike existence does not exist outside at all and only exist in mind. But in the second meaning essence following becoming, exists out of mind. The Principality of Existence in first meaning is not attributed to Avicenna at all, because he believes in the realization of essence and he doesn’t consider it exclusively mental. The Principality of Existence in second meaning although is in closer relationship with Avicenna philosophy but is not attributed to Avicenna with all its principles and results, because he believes in the plurality of beings and instead of believing in the unity of essence and existence in the external world, he believes that existence is accidental. Also, concerning the results and outcomes of the debate, he claims that beings are multiplied truths and the necessary being is the simple being who has no essence and we can’t define him through genus and difference, instead of claiming that the necessary being is the truth of existence and this truth is unite.
    Keywords: principality of existence, principality of essence, unity of existence, the philosophy of Avicenna, Mulla Sadra, analogical gradation of existence
  • Behzad Mohamadi * Pages 129-143
    One of the most important philosophical issues is how the accidental creature of nature is related to Almighty God who has no accident in his nature and is eternal. The substantial motion theory of Mulla Sadra is one of the important innovations which based on the principality of existence that has been able to be responsive to this issue. Since it is necessary to review the philosophers after Mulla Sadra, in this paper, we review Mirza Abulhassan Jelveh (1314 H) on the relation of the accident to the eternal. Hakim Jelveh in his essay "Fi bayan rabt alhadeth belghadim (An Essay on The Relation of The Accidental to The Eternal )" states the impossibility of the creating a moving creature from the fixed and unmoving creature and tries to solve the problem of the relation of the accident to the eternal with the help of placing Ferris moves as intermediary between the accidental and the eternal and has disagreed with the Sadr-al-Moteallhein’s approach. The ideas of this theological Hakim have been discussed and investigated¸ and the findings showed that his criticism is the result of his peripatetic approach and his neglect from the basic principles of the Sadra’s philosophy. Also, like Avicenna in his answer to the relation of the accident to the eternal, Mirza Abulhassan Jeveh has confused the rules of existence with the rules of nature.
    Keywords: accident, Eternal, Principality of Existence, Substantial motion, Ferris Moves
  • Roholah Nadali *, Naser Mohammadi, Mohammad Hosein Mahdavi Nejad, Alireza Azhdar Pages 145-154
    Different expositions which have been presented on Mulla Sadra’s “principality of existence” have generally neglected the origin and historical process of development of this view from an issue-based perspective. This article determines the point of emergence of principality of existence in the history of Islamic philosophy, and explains what steps Mulla Sadra passed to enrich it. Historical review of this theory shows that what is discussed as Mulla Sadra’s (also known as Sadr-ol-Moto’allehin) major ontological basis has at first been merely some issues which “Avicenna”, “Shahab Al-Din Suhrawardi” and “Mir Damad” had faced in different ways. But Mulla Sadra’s issue-based attitude toward these discussions, who reached “maturity” by going through six steps, has transformed his view from mere answers to a few questions into a fundamental basis in his philosophical system, a basis which is considered as the foundation of many of his philosophical innovations. The present research aimed at giving a more precise representation of “principality of existence” view and was conducted using descriptive-analytical method. The innovative aspect of this article is to adopt a different approach in exploring and presenting principality of existence.
    Keywords: origin of principality of existence, issue of principality of existence, the historical process of principality of existence, foundation of principality of existence
  • Ahmad Nasiri *, Morteza Hoseiini Pages 155-168
    In mystic thoughts the concepts of Perfect Man and Alchemy have closed relations. Achieving to the perfect man is a major goal in mysticism, but in the most of mystic thoughts, alchemy have been defined as a way towards the secrets of creation, so that perfect man cannot be achieved without deep understanding of such truths. Therefore, the main objective of alchemy and alchemist, similar to Gnostic, is the development of perfect man. However, despite to such a closed relation, there are differences and similarities in concepts, place and type of connection and the way to achieve perfect man between mystic schools. Not only evaluating of these beliefs, considering the similarities and differences, clear the complex concepts of perfect man and alchemy, but also serves as an approach to survey their origins. In this paper, various mystic opinions concerning the perfect man and alchemy are briefly reviewed and compared, especially relied in mystical reflections of transcendent philosophy and jabber-ibn-Hayyan, in order to manifest their similarities and differences. Of course, in explaining the Sadraian mysticism, we considered Ebn-e-Arabi as the source of mystic reflection in transcendent philosophy.
    Keywords: perfect man, alchemy, transcendent philosophy, Ebn, e, Arabi, Jaber ibn Hayyan, mysticism
  • Narges Nazarnejad*, Zahra Izy Pages 169-185
    This article tries to explain the viewpoint of Allama Tabatabai, one of the great Muslim philosophers, concerning true knowledge and its destroyers. Allama believes that knowledge about names and attributes of God is the true knowledge and is the origin of happiness and the perfection of human beings. In the epistemological system of Allama Tabatabai, the reality of science is an existential matter and is a grace from the upper world to a human being's heart (soul). A human being – with his capacity and preparation - can unite with Active Intellect to get forms of it. By looking into Allam's works, one can find that destroyers such as: deviation from the judgment of the intellect, mere naturalism and rationalism, ignorance of inward journey, lack of moderation of soul's faculties, and demon's intervention, are some examples of cognitive and non-cognitive destroyers for knowledge that result in not receiving necessary capabilities for getting true knowledge.
    Keywords: Allama Tabatabai, epistemology, cognitive destroyers for true knowledge, non, cognitive destroyers for true knowledge, happiness