فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 69 (پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 69 (پاییز 1394)

  • 264 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کرم حبیب پور کتابی صفحه 7
    مقاله ی پیش رو، بر اساس رویکرد سیری ناپذیری کاتز-گرو و سالیوان و با روش پیمایشی، ضمن موشکافی ساختار ذائقه ی زنان استان قم، رابطه ی عوامل مرتبط با انگاره های مصرف فرهنگی در بین 532 نفر از آنها را بررسی می کند. نتایج نشان داد که از نظر مولفه های انگاره ی مصرف (یعنی تنوع و فراوانی)، زنان استان قم را می توان در دو سنخ جای داد؛ از نظر تنوع فعالیت فرهنگی، زنان این استان کم مصرف اند و در فرهنگ سطح پائین یعنی در 1 تا 3 فعالیت فرهنگی شرکت دارند. از نظر فراوانی فعالیت فرهنگی، زنان استان قم هیچ مصرف فرهنگی ندارند و فراوانی فعالیت فرهنگی آنها در حد صفر است. همچنین، مهم ترین تعیین کننده های هم تنوع و هم فراوانی مصرف فرهنگی زنان در این استان، سرمایه ی اقتصادی، سرمایه ی انسانی، سن، وضع تاهل و وضعیت اشتغال بودند. نتایج دلالت بر آن دارد که بیشتر زنان استان قم هنوز به درجه ی مصرف کننده ی فرهنگ سطح متوسط (مرد مپسند) و در مرحله ی بالاتر، مصرف کننده ی سیری ناپذیر نرسیده و انگاره ی مصرف فرهنگی آنها محدود به هیچ مصرفی و تک مصرفی و به عبارتی فرهنگ سطح پائین است.
    کلیدواژگان: هیچ مصرفی، کم مصرفی، میانه مصرفی، پرمصرفی، سیری ناپذیری فرهنگی
  • امیر ملکی، علی ربیعی، عالیه شکربیگی، قادر بالاخانی صفحه 41
    فردی شدن به این معناست که افراد در جریان افول نهادهای اجتماعی، جهان زندگی خود را بازتولید کنند. تحقیق حاضر با تمرکز بر نهاد خانواده، تغییرات جمعیت شناختی در ایران را بررسی می کند، تغییراتی نظیر افزایش آمار طلاق و کاهش شدید نرخ باروری که نشان می دهد خانواده ی ایرانی دستخوش دگرگونی شده است. در تحقیق حاضر، این دگرگونی با استفاده از شاخص های فردی شدن خانواده مفهوم سازی و بررسی شده است. با توجه به اهمیت و جایگاه خانواده در ایران، هدف، یافتن پاسخ این سوال است که آیا می توان از فردی شدن خانواده در ایران سخن گفت یا خیر؟ به همین منظور روند تغییرات جمعیت شناختی خانواده با تاکید بر شاخص های طلاق، باروری و ازدواج در فاصله ی سالهای 1335 تا 1393 به شیوه ی روند پژوهی بررسی شده است؛ این بررسی بر اساس داده های مرکز آمار ایران و مجموعه ای از گزارش های معتبر ملی در دو سطح کشوری و استانی انجام شده و در جریان آن رابطه ی بین شاخص های جمعیت شناختی فردی شدن خانواده با مجموعه ای از شاخص های توسعه ی اجتماعی نیز به لحاظ آماری مقایسه شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که تغییرات جمعیت شناختی خانواده ی ایرانی در راستای فردی شدن هر چه بیشتر عرصه ی خانواده، روند مشخصی دارد؛ این تغییرات در تمامی 31 استان کشور مشاهده شده، اما شدت و اندازه ی تغییرات در استان ها بیش از آنکه به تفاوت های فرهنگی و جغرافیایی مربوط شود، تابع سطح توسعه ی اجتماعی و اقتصادی است.
    کلیدواژگان: ازدواج، باروری، توسعه ی اجتماعی، فردگرایی، طلاق، ارضای میل جنسی، مراقبت از سالمندان
  • علی گلی، بهنام قاسم زاده، عاطفه فتح بقالی، یاسمن رمضان مقدم واجاری صفحه 97
    امروزه، امنیت یکی از نیازهای اساسی اجتماعات انسانی بوده و در برنامه ریزی شهری به مقوله ی امنیت زنان در فضاهای شهری توجه ویژه ای می شود. این تحقیق با هدف بررسی احساس امنیت زنان و عوامل اجتماعی و کالبدی مرتبط با آن در پارک ائل گلی تبریز انجام شده و در آن نمونه ی 277 نفری از زنان بالای 15 سال مصاحبه شدند. یافته های تحقیق نشان داد که بین عوامل فرم فضا، اطلاعات محیطی گمراه کننده، نور، آلودگی محیطی، میزان دسترسی به خدمات حمل و نقل عمومی، کیفیت فعالیت ها و کاربری زمین پیرامون پارک و عوامل اجتماعی استفاده کنندگان از قبیل سن، شغل، تحصیلات با میزان احساس امنیت زنان رابطه وجود دارد. همچنین عامل نور بیشترین تاثیر و عامل فعالیت ها و کاربری زمین کمترین تاثیر را در احساس امنیت زنان دارد. دیگر اینکه بین فرم فضا، وجود اطلاعات محیطی گمراه کننده، نور، آلودگی محیطی، میزان دسترسی به خدمات حمل و نقل عمومی و کیفیت فعالیت ها و کاربری زمین و احساس امنیت زنان همبستگی معنی داری در سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد. تغییر در طرح فضاهای مسکونی و تجاری و فضاهای عمومی و ایجاد محیط های قابل پیشگیری از جرم، نیازمند مدیریت، طراحی یا دست کاری محیط برای ایجاد یک سیستم روشمند است. این امر مستلزم آن است که برنامه ریزان و طراحان شهری در خلق فضاهای مناسب، که امکان بروز و حضور همه ی گروه ها و ایجاد شهر سالم را به وجود می آورد، بکوشند.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، فضای شهری، فضای عمومی، مشارکت شهروندی
  • محمدتقی کرمی، سحر جمالی صفحه 137
    تغییرات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی مختلفی که در جهان رخ داده است مانند تغییرات جمعیت شناختی، جنبش های فمنیستی، رشد مصرف گرایی و حرکت به سمت مدرنیته، بدن را به یک موضوع مهم در مطالعات اجتماعی تبدیل کرده است این پژوهش به دنبال دستیابی به انگیزه ها و تجربه های دختران، قبل و بعد از مبادرت به مدیریت بدنشان است. مراد از مدیریت بدن در این پژوهش جراحی های زیبایی (بینی)، رژیم های لاغری و آرایش های غیرمتعارف است. در این پژوهش نظریات مبادله، نظریه ی گیدنز، نظریات فمینیستی و نظریه ی وبلن در ایده سازی و حساسیت نظری به محقق کمک کرده اند. یافته های این تحقیق که به روش کیفی (مردم نگاری) و با تکنیک مصاحبه ی 18 ساله ی شهرستان رضوانشهر انجام شده است، حاکی - عمیق با 21 نفر از دختران 29 است که در شرایطی کنونی جامعه و با توجه به اینکه زیبایی به یکی از اصلی ترین معیارها و ملاک های قضاوت در مورد دختران چه در عرصه های اجتماعی و چه در فرصت های ازدواج بدل شده است و دختران تحقق بسیاری از خواسته های خود را تنها در گرو زیباتر شدن و نزدیک شدن به الگوهای تبلیغ شده در رسانه ها و کسب اعتماد به نفس می دانند، آنها اتخاذ چنین تصمیمی از سوی خود را آگاهانه ترین و مناسب ترین انتخاب می دانند. آنان قبل از اقدام به مدیریت بدن از خود ناراضی بوده و با طرد از سوی گروه های مختلف مواجه می شده اند. دختران بیان کرده اند که بعد از مدیریت بدنشان اعتماد به نفسشان به دلیل زیبایی که کسب کرده اند افزایش یافته و در زمینه های اجتماعی موفق تر بوده اند و به همین خاطر احساس رضایت و آرامش می کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت بدن، دختران، زیبایی، جامعه، دغدغه های ازدواج، الگوهای زیبایی
  • محمد اکبری بورنگ، زینب قوامی راد صفحه 175
    هدف این پژوهش، پیش بینی اعتماد بین فردی دانش آموزان دختر متوسطه ی شهرستان بیرجند بر اساس جو عاطفی خانواده و جهت گیری مذهبی آنها در سال تحصیلی 94-93 است. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه ی آماری - تحصیلی آن شامل کلیه ی دانش آموزان دختر متوسطه ی نظری شهرستان بیرجند به تعداد 4654 نفر است که با توجه به حجم جامعه و بر مبنای استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 355 نفر با آلفای 0/05 برآورد شد. نمونه مورد بررسی به شیوه ی خوشه ایانتخاب و مطالعه شد. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد جو عاطفی خانواده قادر به پیش بینی اعتماد بین فردی دانش آموزان (P<0/05) و جو عاطفی پدر قادر به پیش بینی اعتماد بین فردی، قابلیت اعتماد و وفاداری از خرده مقیاس های اعتماد بین فردی است (P<0/01). همچنین بین جهت گیری مذهبی بیرونی با پیش بینی پذیری از خرده مقیاس های اعتماد بین فردی رابطه ی معناداری وجود دارد (P<0/05). با توجه به نتایج پژوهش و رابطه ی جو عاطفی خانواده و جو عاطفی پدر با اعتماد بین فردی و خرده مقیاس های آن و همچنین رابطه ی جهت گیری مذهبی بیرونی با پیش بینی پذیری، انجام کارگاه ها و دوره های آموزشی به وسیله ی مسئولان و مشاوران مدارس برای خانواده ها به منظور بهبود اعتماد بین فردی دانش آموزان دختر ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، جهت گیری مذهبی، اعتماد بین فردی، خانواده، دختران
  • محمد جواد محمودی، مهدی احراری، علی نیکونسبتی صفحه 213
    در این مقاله تلاش می شود، با بررسی نظریه های مهم اقتصادی در موضوع باروری از زمان آدام اسمیت تا دوران معاصر، تقسیم بندی مناسبی از این نظریه ها ارائه شود. بر اساس یافته های این پژوهش، تقسیم بندی این نظریه ها به خرد و کلان بهترین تقسیم بندی برای این موضوع است و نظریه های خرد استحکام نظری بیشتری دارند. با این حال، نظریه های خرد نیز کلیت یکپارچه ای نیستند و تفاوت های فراوانی بین آنها وجود دارد. از سوی دیگر، عموما به نظریه های اقتصادی و از جمله نظریه های اقتصادی در موضوع باروری انتقادی مهم مبنی بر نادیده گرفتن نقش نهادها وارد است. در واقع، مطالعات گوناگون نهادگرایان و اندیشمندان علوم شناختی نشان می دهد که فرض عقلانیت کامل که سنگ بنای رویکرد اقتصادی است، فرض درستی نیست؛ لذا در تحلیل رفتار افراد باید به عواملی مانند فرهنگ، ایدئولوژی، عرف و غیره که نهادگرایان آنها را ذیل عنوان نهاد تعریف می کنند، توجه کرد. امری که در تحلیل باروری نیز باید به آن توجه شود. بررسی های گوناگونی نشان داده اند که نهادها نقش مهمی بر باروری دارند و این در حالی است که در تحلیل های اقتصادی از این مسئله غفلت می شود.
    کلیدواژگان: کاهش باروری، اقتصاد، انتخاب عقلایی، رویکرد فرهنگی، نهادگرایان
|
  • Karam Habibpour Gatabi Page 7
    This paper review the factors related to patterns of cultural consumption among 532 Women while consideration of structure of women’ taste in Qom province, by Katz-Gerro & Sullivan’ voraciousness approach. Results showed that in terms of components of consumption pattern (in that, diversity and frequency), women in Qom province can be categorized in two group. In terms of diversity of cultural activity, women of this province are univorous and participate in low-brow culture in that in 1 to 3 cultural activities. In terms of diversity of cultural frequency, women of this province are ostravorous and frequency of their cultural activity is zero. In addition, the most important determinants of both diversity and frequency of women’ cultural activity in this province were economic capital, human capital, age, marital situation and employment situation. Results implied that most women in Qom province didn’t arrived to degree of middle-brow consumer (popular) and higher stage, voracious consumer, and pattern of their cultural consumption is limited to ostravorous and univorous, in that low-brow culture.
    Keywords: Cultural ostravorous, Univorous, Omnivorous, Voracious
  • Maleki Amir, Rabiei Ali, Shekarbeygi Alie, Balakhani Qader Page 41
    Individualization means that in the course of social institution's decline, people reproduce their life-world. The current research with emphasis on the family, studies the demographic changes in Iran. The changes such as rising of divorce rate and rapid decline of fertility rate show that Iranian families have been changed. In this research, the changes have been conceptualized and investigated by using the family individualization indicators. Paying attention to the importance and place of family in Iran the purpose of the study is, answering to this question , is it possible to speak about the individualization of family in Iran or not? For this purpose, family demographic changes trend was studied with emphasis on divorce, marriage and fertility indicators from 1957 to 2014 based on the trend analysis; the current study was conducted based on the data and information from Iran National Statistical Centre and also based on a set of valid national reports both in national and provincial levels where the relationship between the demographic indicators of family individualization with a set of social development indicators were statistically compared. The research findings show that demographic changes of families in Iran have a clear trend in the course of individualization; these changes were observed in all the 31 provinces of country, but the size and intensity of changes were due to the social and economic developments level rather than the cultural and geographical differences.
    Keywords: marriage, fertility, social development, individualization, divorce, sexual desire satisfaction, elderly cares
  • Ali Goli, Behnam Ghasemzadeh, Atefeh Fat He Baghaei, Yasaman Ramazanmoqadam Page 97
    Nowadays, security has been among the basic needs of human gatherings and in urban planning the issue of women's security in urban places is considerably taken into consideration. The present study aimed at investigating women's security feeling and its related factors at Elgoli Park by interviewing 277 women older than 15 years old. The results revealed that the factors of atmosphere form, misleading environmental information, lighting, environmental pollution, access degree to public transportation services, quality of activities, use of the land around the park, and social factors of users such as age, occupation, and education are correlated with the security feeling of the women. Furthermore, the factor of lighting had the highest impact and the factors of activities and use of land had the lowest impact on the women's security feeling. Additionally, there was a significant relationship with 99 percent confidence correlation between the security feeling of women and factors of atmosphere form, misleading environmental information, lighting, environmental pollution, access to public transportation services, quality of activities, and the use of land around the park. Changing the plan of residential, commercial, and public places and creating environments to prevent crimes require management, planning, and manipulating the environment to reach a smart system. This, in turn, requires urban managers and planners to try to create suitable places that make it possible for all social groups to attend and consequently to create a safe city.
    Keywords: Social security, urban place, Public place, Citizen Contribution
  • Mohammad Taghi Karami, Sahar Jamali Page 137
    Social,cultural and political changes occured in the world like population changes,femenism movements,consumption growth and moving to modernity has made body as an important topic in social studies.This study wants to unfold the girl experiences and simulus,before and after the action of body management.The intent of body management in this study is beauty surgery,slimming and uncommon toilets.In this study the researcher has used exchange theory,Giddens theories and Veblen theory in theoric sensitivity.The outcomes of this study that achieved by qualititive method and deep interview with 21girls between the ages of 18_29 in Rezvanshahr, shows that today because of the importence of beauty as a major factor for the judgement of girl in social domains and marriage chances,and girls know beauty for achieving their wishes and self-confidence,so this decision for them is the most suitable and conscious.Before body management they were unsatisfied and rejected by others.Girls stressed that after body management increased their self-confidence and they were more successful in social afairs because of their beauty.
    Keywords: body management, girls, beauty, society, marriage disturbance, beauty patterns
  • Mohammad Akbariborang, Zeinab Ghavamirad Page 175
    The purpose of this research was studying the relationship between family emotional environment and religious orientation with interpersonal trust in female students of Birjand city in academic year of 2014-2015. The research was descriptive correlation one. statistical population included all high school students of Birjand city in academic year of 2014-2015, which based on Morgan Table and random cluster method, 355 samples were chosen and studied. Data were analyzed by Pearson Correlation Coefficient and step by step Regression. The results showed that family’s emotional environment can predict the students’ interpersonal trust (p
    Keywords: family emotional environment, religious orientation, interpersonal trust, family, girls
  • Mohammad Javad Mahmoudi, Mehdi Ahrari, Ali Nikoo Nesbati Page 213
    This paper attempts, to examine the key economic theories on the subject of fertility since Adam Smith until modern times, and also tries to present a proper division of the theories. Based on the findings of this study, classification the theories into micro and macro is the best classification, although, micro theories have more theoretical strength. However, micro theories are not totality of integrated and there are vast differences between them. On the other hand, there are commonly important criticism to the economic theory including economic theories of fertility, ignoring role of institutions. Actually, various studies of the institutionalists and cognitive scientists, show that assuming perfect rationality, that is the cornerstone of the economic approach, is not true; therefore, in analyzing the behavior of people, factors such as culture, ideology, common, etc. that institutionalists bring them under the institution definition, should be noted. It should also be considered in the analysis of fertility. Various studies have shown that institutions have important role in fertility, while that in economic analyzes this issue is neglected.
    Keywords: fertility decline, cultural approach, institutionalists, economy, rational choice