فهرست مطالب

متن شناسی ادب فارسی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1395)

مجله متن شناسی ادب فارسی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا نصیری شیراز *، نصر الله امامی، مجید دادفر صفحات 1-22
    تصحیح میراث مکتوب در ادبیات کهن ضرورتی است که باید بر اساس روش شناسی علمی، شناخت معیارهای تصحیح و نگاه انتقادی به متن صورت گیرد؛ تنها از این راه است که می توان به تصحیح متن پرداخت یا آسیب های موجود در تصحیح متنی را بازشناخت و به تصحیح مجدد آن اقدام کرد. در این نوشتار تلاش بر آن است با بررسی انتقادی دیوان عمادی شهریاری علاوه بر بیان اجمالی کاستی های این تصحیح، به آسیب هایی اشاره شود که مصحح را در قرائت و ضبط ابیات دچار لغزش کرده است. معرفی و تقسیم بندی این آسیب ها می تواند مصححان نوکار را از خطاهای احتمالی مصون دارد و راه را بر لغزش های مشابه ببندد. این آسیب ها در پانزده عنوان کلی تقسیم بندی شده است و برای هر کدام شواهدی از دیوان عمادی شهریاری به تصحیح ذبیح الله حبیبی نژاد ذکر شده است.
    کلیدواژگان: تصحیح انتقادی، آسیب شناسی تصحیح، عمادی شهریاری
  • زینب عرب نژاد*، اسحاق طغیانی صفحات 23-38
    بخش مهمی از ادب کلاسیک فارسی را داستان هایی تشکیل می دهند که به سبب موضوع عاشقانه آن ها داستان های غنایی خوانده می شوند. اگرچه این نوع ادبی با نوع ادبی حماسه کاملا متفاوت است اما در مهم ترین متن حماسی فارسی یعنی شاهنامه فردوسی نیز می توان داستان هایی یافت که موضوع آن ها عاشقانه است و در حیطه داستان های غنایی طرح می شود. در این مقاله به بررسی ساختارها و به عبارتی، ریخت شناسی داستان های غنایی شاهنامه پرداخته می شود. هدف این بررسی تنها نشان دادن یکسان بودن یا نبودن شکل این داستان ها با استفاده از روش پراپ نیست بلکه بررسی تاثیر ژانر حماسه بر این نوع داستان ها و نیز مقایسه اجمالی آن ها با داستان های صرفا غنایی است. در این مقاله کوشش شده است اهمیت ژانر ادبی، از طریق بررسی میزان اثرگذاری انواع ادبی بر عناصر داستانی و روایت داستان های عاشقانه شاهنامه نشان داده شود. داستان های انتخاب شده عبارتند از زال و رودابه، سیاوش و سودابه، رستم و تهمینه و بیژن و منیژه. در این داستان ها عناصر داستانی مطرح در ریخت شناسی پراپ چون صحنه های آغازین، انگیزه ها، موانع و شخصیت ها بررسی می شود؛ هدف بررسی این عناصر، مشخص شدن ریخت شناسی این داستان هاست تا از این طریق بتوان به تاثیر ژانر حماسه بر عناصر داستانی به کار رفته پی برد.
    کلیدواژگان: داستان های عاشقانه، شاهنامه، ریخت شناسی، حماسه
  • مراد اسماعیلی* صفحات 39-52
    قابو س نامه از قدیمی ترین و مهم ترین آثار نثر فارسی پیش از حمله مغول است که به همراه شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی، بسیاری از عناصر و مولفه های فرهنگی و سنت های ایرانی را به صورتی گسترده و عمیق در خود منعکس کرده است. این مقاله سعی دارد با بهره گیری از روش تحلیل محتوا، هفت مولفه پربسامد هویت فرهنگی به کار رفته در این اثر را بررسی کند و با متون اوستایی و پهلوی که حاوی مولفه های هویت فرهنگ ایرانی است بسنجد؛ حاصل بررسی آن شد که قابوس نامه ضمن تاثیرپذیری و جذب مولفه های فرهنگی دین مبین اسلام، تاثیرات فراوانی نیز از فرهنگ ایران پیش از اسلام گرفته، بسیاری از مولفه های فرهنگی آن را حفظ و ضبط کرده است.
    کلیدواژگان: قابوس نامه، هویت ملی، هویت فرهنگی، اندرزنامه های پهلوی، ایران باستان
  • عظیم جباره ناصرو * صفحات 53-66
    شهریارنامه یکی از منظومه های پهلوانی نسبتا مفصل پس از شاهنامه فردوسی است که آغاز و انجام آن افتاده است. این منظومه تنها منظومه پهلوانی پس از شاهنامه است که به یکباره و بدون هیچ مقدمه ای آغاز می شود و بی فرجام به پایان می رسد و چندان توفیقی در میان عامه مردم نداشته است. به نظر می رسد دشواری ابیات، گسستگی پیوند معنایی میان بخش های مختلف داستان، افتادگی های روایت به ویژه در آغاز و پایان داستان از عوامل موثر در پذیرش نیافتن این منظومه در میان مردم بوده باشد. در منطقه کوهمره سرخی، چهار روایت شفاهی از منظومه های پهلوانی پس از شاهنامه موجود است که از این میان، دو روایت «برزونامه» و «بانوگشسب نامه» در میان برخی از قصه گویان و راویان رواج دارد اما دو روایت «فرامرزنامه» و «شهریارنامه» در ذهن و زبان مردم جایگاهی ندارد. این دو روایت تنها به وسیله مسن ترین و معروف ترین نقال این منطقه- علی حسین عالی نژاد، آخرین بازمانده نقالان و راویان منطقه- روایت می شود. در روایت وی منظومه دارای آغاز و پایانی سنجیده و روشن است و سراینده آن نیز – که بر اساس تحقیقات انجام شده معلوم نیست- مشخص است. در این جستار تلاش شده است با رویکردی تحلیلی به مباحث زیر پرداخته شود: ذکر خلاصه ای از آغاز و انجام داستان در روایت نقالی موجود، بررسی و تحلیل عناصر بومی و اساطیری در روایت نقالی، پاسخ به این پرسش که آیا راویان به نسخه ای کامل از منظومه شهریارنامه دسترسی داشته اند یا خود دست به آفرینش آغاز و انجام منظومه زده اند، اشاره ای به تفاوت ها و شباهت های روایت نقالی و روایت منظوم، ذکر حکایت چگونگی سرایش منظومه و پاسخ به این پرسش که تا چه میزان می توان به درستی این حکایت اعتماد کرد.
    کلیدواژگان: منظومه پهلوانی، روایت شفاهی، روایت منظوم، شهریارنامه، منطقه کوهمره سرخی
  • رحمان ذبیحی* صفحات 67-80
    دیوان انوری - شاعر نامدار سده ششم- از متون ارزشمند تاریخ ادبیات فارسی است که بیش از پنجاه سال پیش، یک بار به همت سعید نفیسی و بار دیگر به کوشش محمدتقی مدرس رضوی تصحیح و منتشر شده است. علی رغم کوشش مصححان و گام های بلندی که در این راه برداشته اند، هنوز کاستی های بسیاری در ضبط اشعار شاعر هست که بیشتر ناشی از نقص در قرائت نسخه های استفاده شده و دسترسی نداشتن به برخی نسخه های کهن است. در این پژوهش دوازده بیت از قصاید و قطعات انوری بر مبنای دوازده نسخه کهن تصحیح شده است که از این تعداد پنج نسخه در اختیار مصححان و دو نسخه در اختیار شارحان بوده است و از پنج نسخه برای نخستین بار در تصحیح اشعار شاعر استفاده شده است. در تصحیح ابیات علاوه بر پشتوانه نسخه ها، دلایل و قراین ضبط درست بیان شده است. نتیجه پژوهش علاوه بر روشن شدن صورت درست ابیاتی از دیوان انوری و بازشناسی برخی از نوادر لغات و ترکیبات و بعضی تعبیرات و تصاویر شعر وی، از یک سو بیانگر نقش بی بدیل نسخه های کهن مغفول در تصحیح دیوان شاعر و از سوی دیگر گویای میزان سهو و کاستی در قرائت نسخه های استفاده شده در تصحیح دیوان است.
    کلیدواژگان: تصحیح متون، دیوان انوری، نسخه های کهن، ضبط درست ابیات
  • اسما حسینی مقدم* صفحات 81-98
    یکی از مهم ترین عناصر روایی در منظومه های داستانی نظامی، شخصیت های قوی و ماندگاری است که سبب مقبولیت این منظومه ها شده اند. در این پژوهش ویژگی های شخصیتی خسرو در منظومه خسرو و شیرین تحلیل می شود. این تحلیل بر پایه نظریه معنامحور صورت گرفته است و نیز تلفیقی از نظریه های بارت، هروشفسکی و مایک بال در آن به کار رفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که خسرو یک شخصیت چند بعدی و دربردارنده صفات متعدد و گاه متناقض است که برجسته ترین صفت روایی او کام جویی است. همچنین این تحقیق اثبات می کند خسرو یک شخصیت پیچیده است و همین نکته عاملی برای تاثیرگذاری و ماندگاری این شخصیت در تاریخ ادبیات است.
    کلیدواژگان: نظامی، خسرو و شیرین، شخصیت، نظریه معنامحور
|
  • Zahra Nasiri Shiraz*, Nasrolah Emami, Majid Dadfar Pages 1-22
    Abstract The correction of the documented heritage, is a necessity in research which must be fulfilled, based on a scientific methodology, understanding of the standards of correction and critical view to the text. It is only through this procedure to do the initial correction of a text or recognize the text correction flaws and attempt to proofread and re-correct the text for a second time. In this article, it is attempted to conduct a critical study over"Emadi Shahryari" epistle(Divan)and to express briefly its flaws in five categories, alongside the flaws which has misguided the reviser. The Introduction and categorization of these flaws can lead to preventing them from being repeated and assist the other revisers not to have similar flaws. The authors have categorized the flaws under fifteen general titles, for each evidences have been delivered from "Emadis" Divan refined by "Zabi-al-la Habibi
    Keywords: Critical Correction, Textual Criticism, Emadi Shahryari
  • Zeynab Arabnejad *, Eshagh Toghyani Pages 23-38
    An important part of parsian literature is composed under the name of lyric genre.The subject of lyric gener is generally love or human feeling.we are about to study structure orformology of Shahname s stories on the basis of Prop method to understand are they following same structure or not? and what is the influence of epic genre on lyric themes on composing thos stories. to study the influence of epic on the forms of stories we will investigate the fictional elements. to do that we choose these storie: Zal and Rodabe,Rostam and Tahmine,Bijan and Manije,Sodabe and Siyavash. Key words:lyric stories, Shahname, epic, morfology
    Keywords: lyric stories, Shahname, epic, morfology
  • Morad Esmaeeli * Pages 39-52
    Abstract: Qaboosnameh is one of the oldest and most important pre-Mogul invasion prose work that is rich with Iranian culture and traditions. The Iranian cultural identity is greatly and appropriately reflected in this work. The current paper tries to investigate seven important features of this work of literature. By using text analysis method and also document study approach, the authors of the current research paper did their best to conduct extensive research on pre-Islamic texts hoping to present a clearer picture of the country at the time of invasion and cultural exchange.
    Keywords: Qaboosnameh, national identity, cultural identity, Avesta, Pahlavi texts, Iran Pre, Islam period
  • Azim Jabarnasro* Pages 53-66
    &Scaronahryârnâmeh is one of comparatively voluminous epics composes after the &Scaronâhnâmeh, but its commencement and ending is lost. This is the only heroic epic that begins suddenly with no introduction and also ends abruptly without any conclusion. Amongst the verses composed after the &Scaronâhnâmehhas met little welcome in the public. It seems that the difficulty of verses, meaning detachment, between different segments of the story andnarrative lacuna, especially at the beginning and the end of the story could be one of effective factors of this work’s being abandoned among people. In Kohmarreh-Sorkhi Region there are four oral narratives of heroic verses composed laterthan the &Scaronâhnâmeh among which, Borzūnâmeh and Bânūgo&scaronasbnâmeh are rampant among some storytellersand narrators, but Farâmarznâmeh and &Scaronahryârnâmeh have been abandoned by the public’s mentality. These recent two are narrated only by the oldest storyteller of the region, Alihossein Âlinežâd. In his narration, the verses have meaningful and lucid beginning and ending and the composer of this work is known- although he is unknown according to all studies done. This essays tries to accomplish these three with an analytical approach: 1- to mention a summary of the commencement and the end of the story in the extant storytelling narrative and responding to the question of whether the narrators have had access to a complete version of the work or they have independently created a beginning and an end for it 2- to point out the differences and the resemblances between the storytellers’ narrative and the versified one 3- to mention the story of how the versified work was created and to answer the question of how much one can trust the integrity of this story.
    Keywords: commencement, ending, oral narrative, versified narrative, poet, Šahryârnâmeh
  • Rahman Zabihi * Pages 67-80
    Anvari’s Divan, a sixth century poet, is one of the precious texts in Persian literature. It was edited more than fifty years ago by Saeed Nafisi and then, once again, it was edited and published by Mohammad Taqi Modarres Razavi. Despite the attempts and great strides taken by editors, there are many shortcomings in the recording of the poems, mostly due to a lack of access to old and authentic manuscripts and defects in reading the versions. In this study, 12 verses of old odes and excerpts have been edited based on the twelve old manuscript of which five manuscript were accessed by the editors, two manuscript were accessed by the expositors, and five manuscript have been used edite the selected verses. In correcting the mentioned verses, in addition to the background of manuscripts, the reasons and evidence for precise recording of the verses have been discussed. The results, in addition to clarifying the correct form of selected verses from Anvari’s Divan and recognizing some rare cases of vocabulary and expressions as well as pointing to poet’s some images and interpretations, on the one hand reflects the unique role of the old ignored manuscripts in poem correction, and on the other hand, indicates the mistakes and errors in reading the old manuscripts used by the editors.
    Keywords: editing texts, Anvari's Divan, Divan editions, old manuscripts, precise recordings of verses
  • Asma Hosseini Moghadam* Pages 81-98
    The monumental and eminent characters are the most important narrative elements in Nezami`s narratives-in-verse that have caused acceptability of them and have created tend to imitation and Repeat of them among the many narrators. We are going to analyze Khosrow`s characteristics features in this study. This study is based on the theory of semantic axes and a combination of the theories of Barthes, Hrushovski, Mieke Bal, etc has been applied as well. The results of this paper manifest that Khosrow is a multidimensional character and his attributes include multiple and sometimes conflicting that his most prominent feature is lechery. Also the results of this paper prove that Khosrow is a round and dynamic character and this is a factor for influence and persistence of this character in literature.
    Keywords: Nezami, Khosrow va Shirin, character, the theory of semantic axes