فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال پنجم شماره 16 (تابستان 1395)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال پنجم شماره 16 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم لطیفیان، ملیحه عرشی، فردین علی پور، غلامرضا قائد امینی هارونی صفحات 5-12
    مقدمه
    شناسایی عوامل تاثیرگذار بر طلاق عاطفی با توجه به تبعات بسیار سوء این مشکل اجتماعی، می تواند نقش مهمی را در پیشگیری از وقوع آن بازی کند. به نظر می رسد یکی از دلایل اصلی طلاق عاطفی، پدیده خشونت خانگی علیه زنان باشد. پژوهش حاضر با هدف شناخت رابطه خشونت علیه زنان با طلاق عاطفی در بین زنان متاهل شهر تهران انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات پیمایشی-همبستگی (مقطعی) است که رابطه خشونت خانگی علیه زنان و طلاق عاطفی را مورد مطالعه قرار می دهد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمام زنان متاهل شهر تهران در سال 1395 می باشد. برای انتخاب زنان متاهلی که با همسر خود درحال زندگی هستند از روش نمونه گیری خوشه ای(چندمرحله ای) استفاده شد. حجم نمونه ی برآورد شده 402 نفر می باشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن(2000) و پرسشنامه خشونت خانگی علیه زنان حاج یحیی(2001) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها پس از جمع آوری آن ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 و بهره گیری از آزمون های آماری پیرسون، اسپیرمن وتحلیل رگرسیون لوجستیک انجام گردید.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین خشونت علیه زنان با طلاق عاطفی وجود دارد. و ابعاد خشونت خانگی علیه زنان بین 2/40% تا 7/53% از تغییرات واریانس طلاق عاطفی را پیش بینی می کند. از بین متغیرهای دموگرافیک، پایگاه اقتصادی-اجتماعی با طلاق عاطفی رابطه مثبت و معنادار داشته و بین سن، مدت ازدواج و تعداد فرزندان با طلاق عاطفی ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    خشونت خانگی علیه زنان مشکلات شدیدی به خانواده تحمیل می کند. زنان دچار خشونت خانگی نیازمند توجه بیشتر در جهت کاهش طلاق عاطفی هستند. نتایج این مطالعه به سیاست گذاران و برنامه ریزان کار با خانواده و زنان پیشنهاد می کند که در برنامه ریزی سیاست اجتماعی و مداخلات مرتبط در حوزه سلامت، به نقش خشونت خانگی علیه زنان در طلاق عاطفی توجه نموده و از آن استفاده نمایند. این سیاست گذاری ها و تدوین مداخلات مرتبط می تواند به کاهش آمارهای طلاق رسمی نیز کمک کند.
    کلیدواژگان: طلاق، طلاق عاطفی، خشونت خانگی، زنان
  • علی شیخ الاسلامی، حسین قمری کیوی، نسیم محمدی صفحات 13-19
    مقدمه
    از آنجا که زنان سرپرست خانوار به دلایلی چون طلاق، فوت، اعتیاد و از کارفتادگی همسر، جزء اقشار آسیب پذیر جامعه به شمار می روند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش خود-دلسوزی شناختی بر خودکارآمدی ادراک شده زنان سرپرست خانوار تحت سرپرستی کمیته امداد امام خمینی انجام شده است.
    روش
    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل اجرا شد. جامعه ی آماری این پژوهش تمامی زنان سرپرست خانوار شهر رشت در سال 1394 بود. از میان آنان سی زن سرپرست خانوار با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه (هر گروه پانزده نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش هشت جلسه نود دقیقه ای با روش خود-دلسوزی شناختی آموزش دید اما گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. پرسشنامه خودکارآمدی شرر در مراحل پیش آزمون و پس آزمون از هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با روش تحلیل کوواریانس و به کمک نرم افزار SPSS19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین گروه آموزش و گروه کنترل در خودکارآمدی تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر آموزش خود-دلسوزی شناختی باعث بهبود عملکرد خودکارآمدی در زنان سرپرست خانوار شده است. (01/0>P)
    بحث و نتیجه گیری
    بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش خود-دلسوزی شناختی در افزایش خودکارآمدی زنان سرپرست خانوار اثربخش است.
    کلیدواژگان: خود-دلسوزی شناختی، خودکارآمدی، زنان سرپرست خانوار
  • سیدمسعود دهقان منشادی، سیمین غلامرضایی، فیروزه غضنفری صفحات 20-27
    مقدمه
    بسیاری از والدین، شناخت کافی از خودکارآمدی والدگری ندارند و از مهارت کافی برای مدیریت صحیح مشکلات رفتاری کودکان برخوردار نیستند. در صورت آموزش صحیح مهارت فرزندپروری مثبت به والدین می توان چنین مشکلاتی را کاهش داد. به همین منظور، هدف پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش مهارت های فرزند پروری مثبت بر خودکارآمدی والدگری و مشکلات رفتاری کودکان زنان سرپرست خانوار شهر یزد بود.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی (پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه ی آماری شامل کلیه زنان سرپرست خانوار شهر یزد در سال 1394 بود که از بین آن ها سی نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (پانزده نفر برای هر گروه) قرار گرفتند. مداخله آموزشی بر اساس بسته آموزشی مهارت فرزند پروری مثبت ساندرز به مدت هشت جلسه برای گروه آزمایش (هر جلسه 45 دقیقه به مدت دو ماه) اعمال شد. از پرسشنامه های خودکارآمدی والدگری دومکا و همکاران (1996) و پرسشنامه مشکلات رفتاری راتر (1975) به عنوان پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره در نرم افزار SPSS نسخه 19 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    براساس یافته ها، مهارت های فرزند پروری مثبت بر خودکارآمدی والدگری تاثیر دارد، اما بر مشکلات رفتاری کودکان تاثیری ندارد. (05/0>P)
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد که می توان آموزش فرزند پروری مثبت را به عنوان روش انتخابی افزایش خودکارآمدی والدگری زنان به کار برد، اما از این روش در کاهش مشکلات رفتاری کودکان به تنهایی نمی توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فرزند پروری، خودکارآمدی والدگری، مشکلات رفتاری، سرپرست خانوار
  • محمدرضا زربخش بحری، کوروش حجت شمامی صفحات 28-36
    مقدمه
    هویت یابی نوجوان رویدادی خودکار و ارادی نیست اما می تواند از عوامل مختلف درون فردی، بین فردی و اجتماعی بسیاری از جمله جو خانواده و روابط پویای آن و مفهوم خودمتمایزسازی تاثیر پذیرد. پژوهش حاضر با هدف تبیین فرایند خودمتمایزسازی نوجوانان توسط انسجام و انعطاف پذیری در خانواده انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش از روش همبستگی استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر سال نهم تا دوازدهم مقطع متوسطه دبیرستان های شهر تهران در سال تحصیلی 95-94 تشکیل داده اند. که از میان آن ها 231 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند، در این پژوهش از مقیاس های انسجام و انعطاف پذیری خانواده سامانی و خودمتمایزسازی شاکری استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده با استفاده ازآمار توصیفی و استنباطی (رگرسیون) و نرم افزار SPSS16 انجام گردید.
    نتایج
    یافته ها نشان داد، بین انسجام و انعطاف پذیری خانواده وخودمتمایزسازی و رابطه معنی دار وجود دارد. به طوریکه افزایش انسجام و انعطاف پذیری منجر به افزایش خودمتمایزسازی می شود. بنابراین انسجام و انعطاف پذیری می توانند خودمتمایزسازی را در نوجوانان تبیین و پیش بینی کنند.
    بحث و نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهند، چنانچه والدین انسجام و انعطاف پذیری را به عنوان ابعاد رابطه خانوادگی خود رعایت کنند قادر خواهند بود فرزندانشان را به سطحی از خودمتمایزسازی مناسب برسانند تا آنان قادر گردند مشکلاتی راکه با آن مواجه می شوند کنترل وکاهش دهند.
    کلیدواژگان: خودمتمایزسازی، انسجام خانواده، انعطاف پذیری خانواده
  • اسماعیل صدری دمیرچی، سارا اسدی شیشه گران، فریبا اسماعیلی قاضی ولویی صفحات 37-46
    مقدمه
    هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر تنظیم شناختی هیجان، احساس تنهایی و صمیمیت اجتماعی زنان دارای همسر معتاد بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه زنان دارای همسر معتاد تحت پوشش سازمان بهزیستی شهر اردبیل در نیمه اول سال 1395 تشکیل داده اند که از میان آن ها، سی نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (پانزده) و گروه کنترل (پانزده) به صورت تصادفی جایگزین شدند. به گروه آزمایش، هشت جلسه مهارت های تنظیم هیجان آموزش داده شد و گروه کنترل که در لیست انتظار قرار داشت هیچ آموزشی دریافت نکرد. در این پژوهش از مقیاس های تنظیم شناختی هیجان، احساس تنهایی و صمیمیت اجتماعی استفاده شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری تحلیل کواریانس چندمتغیری (مانکوا) موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بعد از کنترل اثرات پیش آزمون، تفاوت معناداری بین میانگین پس آزمون دو گروه در تنظیم شناختی هیجان (000/0>P، 63/81=F)، احساس تنهایی (001/0>P، 38/161=F) و صمیمیت اجتماعی (001/0>P، 25/32=F) وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش تنظیم هیجان بر تنظیم شناختی هیجان، احساس تنهایی و صمیمیت اجتماعی زنان دارای همسر معتاد موثر بوده است. بنابراین با توجه به یافته های پژوهش، می توان از آموزش تنظیم شناختی هیجان در کاهش مشکلات زنان و دیگر اعضای خانواده دارای افراد معتاد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، تنظیم شناختی هیجان، احساس تنهایی، صمیمیت اجتماعی، زنان دارای همسر معتاد
  • نعیما محمدی صفحات 47-55
    مقدمه
    گروهی از مددجویان در مقایسه با دیگران، مشکلات بین فردی بیشتری در محیط زندان از خود بروز می دهند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سازه ی ناگویی خلقی بر روی مشکلات بین فردی در مددجویان انجام شده است.
    روش
    در پژوهش حاضر با استفاده از روش پیمایش 384 مددجوی زندان مرکزی شهر کرمان مورد بررسی قرار گرفتند. مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، این افراد حداقل یک بار سابقه ی درگیری با سایر مددجویان (در داخل و یا خارج از بند) و یا مددکاران اجتماعی را داشتند. ابزار مورد بررسی در این تحقیق پرسشنامه ی استاندارد تورنتو و مشکلات بین فردی است. این ابزار احتمال پیش بینی مشکلات بین فردی توسط مبتلایان به اختلال ناگویی خلقی را در زندان فراهم می کند.
    نتایج
    بر اساس یافته های حاصل از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام، مشخص شد رابطه ی معناداری میان مشکلات ناشی از ناگویی خلقی و مشکلات بین فردی در این گروه از مددجویان وجود دارد. در واقع، مشکل ناگویی خلقی در هر سه مولفه شامل (دشواری در بیان احساسات، دشواری در توصیف احساسات و تفکر معطوف به بیرون) قادر به پیش بینی مشکلات بین فردی در مددجویانی است که مرتکب رفتارهای ناهنجار علیه سایر مددجویان یا مددکاران در زندان می شوند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده مشکلات بین فردی مددجویان تابعی از مشکل ناگویی خلقی است و برای کاهش آن دوره های آموزش روان درمانگری بین فردی برای مددکاران زندان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مددکار اجتماعی، ناهنجاری های رفتاری، ناگویی خلقی، مشکلات بین فردی، مددجویان
|
  • Maryam Latifian, Maliheh Arshi, Fardin Alipour, Gholamreza Ghaedamini Harouni Pages 5-12
    Introduction
    Emotional divorce has very bad persistent effects on victims, therefore recognizing of risk factors is very important. Domestic violence against women plays an important role in the occurrence of emotional divorce. It seems that one of the main reasons for emotional divorce is domestic violence against women. This study is aimed to investigate the relationship between violence against women with emotional divorce among married women in Tehran.
    Methods
    This study is an analytical-correlation study that studies the relationship between domestic violence against women and emotional divorce. The study population consisted of all married women in Tehran in 2016. Cluster sampling (multi-stage) was used for choosing married women who are living with their husbands. The estimated sample involves 402 persons. To collect data, Guttmann emotional divorce questionnaire (2000) and HAJ YAHYA domestic violence against women questionnaire (1988) were used. Data analysis was done after collecting them by SPSS software version 22 and the use of Pearson, Spearman and logistic regression analysis statistical tests.
    Results
    Results showed that there is a significant positive relationship between violence against women and emotional divorce; and dimensions of domestic violence against women predict between 40.2 to 53.7 percent of variance changes of emotional divorce. Among the demographic variables, economic and social status had a significant positive correlation with emotional divorce; and there was no significant relationship between age, duration of marriage and number of children with emotional divorce.
    Conclusions
    Domestic violence against women imposes severe problems to the family. In order to reduce emotional divorce and formal divorce; more attention are needed by women experiencing domestic violence. The results of this study suggest to policy makers and planners who working with families and women to pay attention to the role of domestic violence against women and focus on emotional divorce and use it in their social policy planning and related interventions in the health sector. The formulation of policies and related interventions can also help to reduce the official divorce statistics.
    Keywords: Divorce, Emotional Divorce, Domestic Violence, Females
  • Ali Sheykholeslami, Hossein Ghamari Kivi, Nasim Mohammadi Pages 13-19
    Introduction
    Because female-headed households due to divorce, death, addiction and downtime wife, are considered among the vulnerable population This research aimed to investigate the effect of cognitive self-compassion training on self-efficacy in women headed house -holds.
    Methods
    This research was a queasy-experimental with a pre-test and post-test design with an experimental and control groups. The statistical population included all women headed households of Rasht city in 2015. Thirty women were selected by available sampling method and randomly assigned to two groups (each group contain 15 person). The experimental group received 8 sessions of 90 minutes educated by cognitive self-compassion training and control group didn’t receive any training. The groups completed the questionnaire of self-efficacy as a pre-test and post-test. The data were analyzed by analysis of covariance method with using of SPSS19 software.
    Results
    The results showed there was significant difference between Cognitive Self-Compassion training group and control group on variables of self-efficacy. On the other hand cognitive self-compassion training led to significant increase self-efficacy of women headed house -holds. (P
    Conclusions
    Regarded to results of this research suggest that counselors, therapists and clinical psychologist can use cognitive self-compassion training method for improving self-efficacy of women headed households.
    Keywords: Cognitive Self-Compassion, Perceived Self-Efficacy, Women Headed Households
  • Seyed Masoud Dehghan Manshadi, Simin Gholamrezay, Firouzeh Ghaznanfari Pages 20-27
    Introduction
    Many parents do not have sufficient knowledge of self parenting and children's behavioral problems do not have the skills to manage properly; If the correct teaching positive parenting skills to parents such problems can be reduced; therefore,The aim of this study was to determine the effectiveness of positive parenting skills training on parenting and behavioral problems in children of women heads of household efficacy city of Yazd.
    Methody: This quasi-experimental study (pretest-posttest control group). The study population consisted of all female-headed households was the city of Yazd in 2015, among which 30 persons were selected using purposive sampling and randomly assigned to two experimental and control groups (n=15 per group) were replaced. Educational intervention based on positive parenting skills training package Sanders for eight sessions for groups (45 minutes per session for two months) was applied. Parental self-efficacy questionnaire (1996) and Rutter behavioral problems questionnaire (1975) was used as pre-test and post-test. Using multivariate analysis of covariance data were analyzed in SPSS version 19.
    Results
    According to the results, positive parenting skills and parental influences on self-efficacy, but have no effect on children's behavioral problems. (P
    Conclusions
    It seems that positive parenting can be taught the technique of choice to increase parental self-employed women; But this method can not be used in children with behavior problems alone.
    Keywords: Parenting, Parental Self-Efficacy, Behavioral Problems, Head of Household
  • Dr Mohammadreza Zarbakhsh Bahri, Koroush Hojat Shamami Pages 28-36
    Introduction
    Identification in teens is not an automatic and voluntary events but can be influenced by various intra and inter personal, and social factors such as family atmosphere and its dynamics relations and the concept of self-differentiation. This study was conducted to determine process of self-differentiation in teenagers by the cohesion and flexibility in the family.
    Methods
    This research is a correlational study and population consisted of all ninth to twelfth grades male students in high school in Tehran in 2015-2016 school calendar. Of these samples, 231 participant were selected by multistage cluster sampling, and then they responded to the scales of cohesion and family flexibility and self-differentiation. Data was analysed by descriptive and inferential statistical methods. (regression analysis)
    Results
    According to the findings, higher self-differentiation correlates with higher cohesion and flexibility. So cohesion and flexibility can determine and predict self-differentiation in male teens.
    Conclusions
    These findings show that if parents can regulate cohesion and flexibility as dimensions of their family relationship they can help their children to reach a proper self-differentiation and decrease the risk of problems may they have in their life. Meanwhile because this study is limited to male student in a city, more studies in this field should confirm our results.
    Keywords: Self-Differentiation, Family Cohesion, Family Flexibility
  • Esmaeil Sadri Damirchi, Sara Asadi Shishegaran, Fariba Esmaili Ghazivaloii Pages 37-46
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of emotion regulation training on cognitive emotional regulation, loneliness and social intimacy in women with addicted spouse.
    Methods
    Experimental method, pre-test and post-test with control group was used in current research. Statistical population of this research consist all women with addicted spouse referring to Ardabil welfare organization in second half of 2015. Thirty person were selected by convenience sampling, and randomly assigned in experimental (15 people) and control (15 people) groups. The experiment group was admitted to cognitive emotion regulation in 8 sessions and the control group also was at waiting list and admitted to no intervention. the cognitive emotional regulation scale, loneliness scale and social intimacy scale used for data gathering. The collected data was analyzed by multiple covariance analyze variance (MANCOVA).
    Results
    Results showed that after controlling effects of pretest, there was significant differences between two groups in posttest means of cognitive emotional regulation (F=81/63; P
    Conclusions
    Emotion regulation training on cognitive emotion regulation, loneliness and social intimacy with addicted husband has been effective. Thus, according to the findings, emotion regulation training can be used to reduce the problems of women and other family members of addicts.
    Keywords: Emotion Regulation, Cognitive Emotional Regulation, Loneliness, Social Intimacy, Women With Addicted Spouse
  • Naima Mohamadi Pages 47-55
    Introduction
    Some of prisoners have interpersonal problems more than others. In this study the effect of alexithymia construct on the interpersonal problems will be discussed among the prisoners.
    Methods
    In this study, 384 prisoners in the central prison of Kerman were investigated; who had at least once interpersonal problems against themselves, other prisoners or social workers. They selected according to the purposive sample. All subjects completed the standard questionnaires; including Toronto alexithymia scale and the interpersonal problems. It predicted probability of interpersonal problems by providing people with alexithymia in prison.
    Results
    The results based on the Pearson correlation test show a significant positive correlation between these two variables. Predictor variables include three subscales of alexithymia (difficulty identifying feelings, difficulty describing feelings and externally oriented thinking). Also Criterion variables include total score and factors of interpersonal problems. The results revealed that the facets of alexithymia can predict interpersonal problems among prisoners.
    Conclusions
    Based on the results we proposed the treatment of IPT to the training of IPT to social workers and psychologists on reduction of communicational abnormalities among the prisoners in Kerman.
    Keywords: Social Workers, Interpersonal Problems, Alexithymia, Prisoners