فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1395)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نسرین منگلی، روح الله رضایی*، لیلا صفا صفحات 1-16
    در محیط کسب و کار پویای امروزی، کسب و کارها برای ماندن در صحنه رقابت و برای حفظ مزیت رقابتی خود در بین رقباء باید درک عمیقی بر روی عملکرد خود داشته باشند. نتایج بررسی ها حاکی از آن است که عوامل زیادی بر روی بهبود و تقویت عملکرد کسب و کارهای کوچک و متوسط تاثیرگذار هستند که در این میان، بسیاری از محققان و صاحبنظران تاکید ویژه ای بر روی قابلیت های بازاریابی داشته و آن را یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده بقاء کسب و کارها در نظر می گیرند. با توجه به اهمیت موضوع، هدف اصلی این مقاله که مبتنی بر مرور وسیع ادبیات نظری و تجربی مرتبط و منابع کتابخانه ای می باشد، بررسی مفهوم و ابعاد قابلیت های بازاریابی و تاثیر آن بر عملکرد کسب و کارهای کوچک و متوسط بود. بر اساس نتایج تحقیق مشخص شد که قابلیت های بازاریابی به منزله یک مکانیسم کلیدی در کسب و کارها به شمار می رود که با شناسایی منابع محسوس و نامحسوس، تشخیص و بهره برداری از فرصت های جدید در بازار و گردآوری اطلاعات و نیازهای مرتبط با مشتریان و در نتیجه برقراری ارتباط موثرتر با آنان، نقش مهمی را در افزایش سطح عملکرد کسب و کارهای کوچک و متوسط ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: قابلیت های بازاریابی، کسب و کارهای کوچک و متوسط، عملکرد
  • رضا موحدی، مرجان سپه پناه* صفحات 17-37
    امروزه توسعه و رشد اقتصادی دانش و اطلاعات مهم ترین عامل است و آینده اجتماعات مدرن با اقتصاد پویا درگرو افزایش میزان رقابت، توجه به خلاقیت و نوآوری است. در این شرایط دانشگاه به عنوان اثرگذارترین نهاد در جامعه شناخته می شود. به همین علت دانشگاه به منظور هماهنگی با توسعه اقتصادی می بایست از نقش سنتی خود خارج شود و برای خلق ایده و تولید دانش جدید تلاش کند و درنهایت بتواند آن ها را به عمل تبدیل نماید. لذا دانشگاه هایی می توانند از نقش سنتی خود خارج شوند که پویا و کارآفرین باشند و بتوانند ارزش های مدیریتی و تخصصی را تلفیق و پرورش دهند. دانشگاه کارآفرین می بایست به ایجاد توازن بین تحقیق، آموزش و دسترسی به منابع متنوع بپردازند. لذا برای ایجاد یک دانشگاه کارآفرین در بخش کشاورزی لازم است تا یک دیدگاه سیستمی، جامع، کلی گرا به وجود آید و شاخص های اصلی در دانشگاه کارآفرین مدنظر قرار داده شود. در این مطالعه مشخص شد که مهم ترین شاخص های دانشگاه کارآفرین شامل تعامل مستمر با صنعت، نشست های تخصصی با صاحبان صنایع، ایجاد مراکز پارک علم و فناوری در دانشگاه ها و ایجاد فرصت های مطالعاتی در حوزه های مختلف کارآفرینی است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، دانشگاه کارآفرین، آموزش کارآفرینی، دانشگاه نوآور
  • صبا اجاقی *، بیژن رضایی، نادر نادری، حبیب جتعفری صفحات 39-54
    امروزه آموزش کارآفرینی به یکی از مهم ترین و گسترده ترین فعالیت های دانشگاه ها تبدیل شده است. به دلیل این رسالت مهم، کیفیت خدمات در آموزش عالی در طی دو دهه ی اخیر توجه فزاینده ای را به خود جلب نموده است و به یک هدف مهم تبدیل شده است. در این پژوهش، با استفاده از روش کتابخانه ای و توصیفی، عوامل و مولفه های اثرگذار بر آموزش کارآفرینی در سطح خرد و کلان مشخص گردید و سپس الگوی مفهومی مولفه های اثر گذار بر نظام آموزش کارآفرینی ترسیم گردید. در این مدل، دانشجویان به عنوان ورودی های یک سیستم آموزشی، وارد محیط آموزشی شده و تحت تاثیر فرآیند آموزش قرار می گیرند و در نهایت خروجی نظام آموزشی، نیروهای متخصص، کارآفرین و مورد نیاز بازار کار خواهند بود. آموزش های کارآفرینی در سطح کلان، متاثر از محیط سیاسی، محیط اقتصادی، محیط فرهنگی و در سطح خرد متاثر از اهداف آموزش کارآفرینی، محتوای دروس کارآفرینی، برنامه ها و سیاست های دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، مهارت های مدرسان و مرببان کارآفرینی و روش تدریس می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، محیط کلان، محیط خرد، مدل مفهومی
  • سعید کریمی* صفحات 55-69
    با توجه به رشد جمعیت و نیاز روز افزون به مواد غذایی و همچنین محدویت ها و مشکلات زیست محیطی، کمبود آب و زمین زراعی، کشاورزی باید در آینده بیش از پیش مولد و بهره ور باشد و در این شرایط کارآفرینی راهی به سوی امنیت غذایی آینده می باشد. محققان اعتقاد دارند که کارآفرینی برای آموزش کشاورزی و آینده صنعت کشاورزی بسیار شایان اهمیت می باشد. علی رغم توجه روز افزون به برنامه های آموزش کارآفرینی در آموزش عالی کشاورزی، هنوز در مورد محتوای این برنامه ها و نحوی آموزش آنها اتفاق نظر وجود ندارد و در بسیاری از برنامه ها بر شایستگی های عمومی کسب و کار بیشتر از شایستگی های ویژه کارآفرینی تاکید می شد. فرایند کارآفرینی متشکل از سه مرحله یعنی شناسایی یا خلق، ارزیابی و بهره برداری از فرصت های کسب و کار می باشد. موریس و همکاران مجموعه ای از سیزده شایستگی کارآفرینانه ارایه داده اند که همه ی آنها به نحوی به فرصت مرتبط می باشند و هر سه مرحله فرایند کارآفرینی را پوشش می دهند. صاحبنطران بر این باور هستند که می توان این مجموعه شایستگی ها را در آموزش کارآفرینی کشاورزی ادغام نمود. این شایستگی ها به تدوین برنامه های آموزش کارآفرینی کشاورزی و روش های آموزشی اثربخش کمک می کنند و با تاکید بر آنها می توان شایستگی های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی را ارتقا داد. مقاله حاضر با استفاده از مطالعه کتابخانه ای، به بررسی مفهوم و اهمیت آموزش کارآفرینی در کشاورزی می پردازد، شایستگی کارآفرینی را توضیح می دهد و در نهایت بر اساس مطالعه موریس و همکاران، به تشریح شایستگی های کارآفرینانه در آموزش کارآفرینی کشاورزی می پردازد و پیشنهادهایی در این زمینه ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، کشاورزی، شایستگی کارآفرینانه
  • مسعود رضایی* صفحات 71-87
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر هوش هیجانی بر قصد کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دانشگاه اراک بود. جامعه ی آماری تحقیق 500 نفر دانشجوی کارشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه اراک در سال تحصیلی 95-1394بودند که با توجه به جدول بارتلت و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 107 نفر انتخاب شدند. از پرسشنامه ی گلمن برای اندازه گیری هوش هیجانی و پرسشنامه های وبر و لینان و چن برای سنجش قصد کارآفرینانه استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه با نظر متخصصان و صاحب نظران و پایایی آن با محاسبه آلفای ترتیبی (82/0 و 83/0) تایید شد. نتایج تحقیق نشان داد قصد کارآفرینانه نیمی از دانشجویان در حد ضعیف و هوش هیجانی اکثر آنان متوسط به بالا بود. یافته های تحلیل همبستگی نشان داد بین مولفه های مهارت های اجتماعی، همدلی، مدیریت هیجانات، خودانگیزشی و خودآگاهی با قصد کارآفرینانه دانشجویان در سطح یک درصد رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد دو متغیر مهارت های اجتماعی و درآمد 34 درصد از واریانس قصد کارآفرینانه دانشجویان را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، قصد، کارآفرینی، کشاورزی، دانشگاه اراک
  • احسان خسروی، سعید غلامرضایی*، مهدی رحیمیان، مرتضی اکبری صفحات 89-101
    یکی از بخش‏ های مهم اقتصاد کشور که در قانون اساسی نیز بر آن تاکید شده ، بخش تعاون است. تعاونی ها نوعی موسسه خود گردان هستند که از اتحاد داوطلبانه افراد جهت دستیابی به اهداف و خواست های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از طریق ایجاد کسب و کارهای با مالکیت مشترک و مدیریت دمکراتیک، تشکیل شده اند. متاسفانه این نهاد اقتصادی– اجتماعی نتوانسته است در کشور رشد و توسعه یابد. یکی از این دلایل، عدم توجه به نهادینه شدن پدیده کارآفرینی سازمانی است. وجود این مهم، مسبب پایداری، ماندگاری و پویایی این نوع کسب و کارها خواهد شد. مطالعه مروری حاضر با هدف تبیین کارآفرینی سازمانی و واکاوی عوامل موثر بر آن با تاکید بر زیربخش شرکت های تعاونی ها انجام گرفته است. با بررسی و تحلیل مطالب این مقاله مروری می توان عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی سازمانی را در 8 دسته جای داد که شامل عوامل مالی- اقتصادی، زیرساختی، مدیریتی، اجتماعی، ارتباطی- اطلاعاتی، آموزشی، قانونی و فرهنگ سازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه ی کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، تعاونی ها
  • محمدرضا محبوبی* صفحات 103-117
    این تحقیق با هدف شناسایی عوامل بازدارنده توسعه کسب و کارهای پرورش قارچ خوراکی در استان گلستان انجام شد. تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق صاحبان 120 واحد تولید قارچ خوراکی در سطح مناطق روستایی استان گلستان بودند که به شیوه تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب 100 نفر از آنها انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که برای تعیین روایی آن از نظرات متخصصان ترویج و پرورش قارچ استفاده شد. برای بدست آوردن پایایی ابزار تحقیق،30 پرسشنامه در خارج از منطقه جغرافیایی تحقیق تکمیل شد و در نتیجه مقدار ضریب آلفای کرونباخ 90/0 بدست آمد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام شد. نتایج حاصل نشان داد عدم آشنایی با روش ها و فنون تبلیغاتی مناسب، کمبود نقدینگی و نداشتن سرمایه کافی، عدم وجود واحد و تشکیلات خاص حامی تولیدکنندگان، قیمت بالای تعرفه های سوخت، آب، برق و گاز، عدم وجود خدمات مشاوره ای فنی و مهندسی و رقابت ناسالم در بین تولیدکنندگان مهم ترین موانع تولید قارچ در مناطق روستایی استان بوده است. توجه به آموزش های فنی پرورش قارچ خوراکی در کنار آموزش مهارت های کارآفرینانه مدیریتی به تولیدکنندگان از جمله پیشنهادهای این مطالعه بوده است.
    کلیدواژگان: قارچ خوراکی، کشت گلخانه ای، موانع زیرساختی، کارآفرینی
|
  • N. Mangeli, R. Rezaei, * L. Safa Pages 1-16
    In today's dynamic business environment, businesses must have a deep understanding on their performance for staying in competition and sustaining their competitive advantage. The results of various research indicate that many factors are effective on strengthening of SMEs’ performance, meanwhile, many scholars and experts have a special emphasis on the marketing capabilities and regard it as one of the most important determinants of businesses survival. Given the importance of the issue, the main objective of this article which is based on an extensive review of theoretical and empirical literature and library resources, was to study of the concept and dimensions of marketing capabilities and its effect on SMEs’ performance. The results showed that marketing capabilities as a key mechanism in the business play a considerable role in increasing SMEs’ performance through identifying tangible and intangible resources, diagnosis and exploitation of the new opportunities in the market, collect information related to customers’ needs and consequently communicate more effectively with them.
    Keywords: Marketing capabilities, Small, medium enterprises, Performance
  • R. Movahedi, M. Sepahpanah* Pages 17-37
    Today, growth and development of knowledge and information is the most important factor, so that modern communities with a dynamic economy depend on people's ability to competition, creativity and innovation. In this status, university is a necessity recognized as the most effective institute in the society. In this basis, university needs to release its traditional role in order to be compatible to economic development and struggle to create new idea and knowledge then applies it to actual environments. Therefore, those universities can play this new role that is dynamic and entrepreneur and be able to develop and incorporate managerial values with expertise. An entrepreneurial university should be able to balance between research, education, outreach and the various resources. consequently, a systematic, comprehensive and holistic approach needs to be considered, to create an entrepreneurial university in agriculture sector, and principal components should be identified as well as the environment for entrepreneurship development, structure and function of the university be specifically recognized. In this study, it was found that the most important indicators of the entrepreneurial university include Informal contacts with industry, sabbatical leaves in field of entrepreneurship and Presence of business incubator facilities or science parks.
    Keywords: Entrepreneurship Education, Entrepreneurial University, Innovative University
  • S. Ojaghi *, B. Rezaee, N. Naderi, H. Jafari Pages 39-54
    Today, entrepreneurship education in universities has become one of the most extensive activities. Because of this important mission, service quality in higher education over the past two decades has attracted increasing attention and has become an important goal. In this study, using descriptive library, factors and components affecting entrepreneurship training in micro and macro levels were determined and then a conceptual model components affecting entrepreneurship education system were drawn. In this model, students are entered as inputs in an educational system, to the educational environment and to be under the influence of the education process and Finally the output of the educational system will be professionalism and entrepreneur that required the job market. Training of entrepreneurship in the macro level, affected by the political environment, environment, economic and cultural environment and at the micro level affected by the entrepreneurial education goals, the content of entrepreneurship courses, policy of University and institutions of higher education, skills of entrepreneurship teachers and teaching methods.
    Keywords: Entrepreneurship education, Macro environment, Micro environment, Conceptual model
  • S. Karimi * Pages 55-69
    Dramatic population growth coupled with water and arable land constraints forces agriculture to become more productive in the future and entrepreneurship is one path toward a more food secure future. Scholars believe that entrepreneurship is critical for agricultural education programs and agriculture industry. Despite the increasing attention to entrepreneurship education programs in agricultural higher education, significant variance remains in the content across these programs and how this content is taught, with many programs continuing to emphasize more general business competencies over specific entrepreneurial competencies. The entrepreneurship process is comprised of opportunity creation and recognition, assessment and exploitation. Morris et al. (2013) have developed a comprehensive set of thirteen entrepreneurial competencies that all relate to opportunity in some way. These thirteen entrepreneurial competencies are oriented towards opportunity creation and recognition, assessment and exploitation. Scholars believe that these entrepreneurial competencies can be integrated into agricultural education curricula. These competencies help to define the content of entrepreneurship education programs and develop pedagogical approaches within these programs. This study is a descriptive and library research and its aim is to review the concept and importance of agricultural entrepreneurship education and to describe entrepreneurial competencies. Based on Morris et al.’s study, the paper finally explains entrepreneurial competencies in agricultural entrepreneurship education.
    Keywords: Entrepreneurship education, Agriculture, Entrepreneurial competence, Agricultural college
  • M. Rezaei * Pages 71-87
    The main purpose of this research was to study the effect of emotional intelligence on agricultural student's entrepreneurial intention. The statistical population of the study contained of all B.Sc. students in agriculture faculty of Arak University in 2015-16 academic year (N=500). According to Bartlett et al. (2001) table a sample size of 107 was selected using a random sample method. Data were collected using the standard questionnaire of Goleman (2007) in order to measure of emotional intelligence and Weber (2012) and Linan and Chen (2006) for measuring entrepreneurial intention. Content validity and reliability of the questionnaire were confirmed by a panel of experts and ordinal alpha coefficient (0.82 & 0.83), respectively. The results indicated that the entrepreneurial intention of half of the students was low and their emotional intelligence in most cases was either intermediate or high. The findings of correlation analysis revealed that there was a positive significant relationship between self-awareness, managing emotions, motivating oneself, empathy, social skills and student's entrepreneurial intention. Stepwise regression analysis revealed that 34% of variation in the entrepreneurial intention of students was explained by 2 variables namely: social skills and income.
    Keywords: Agriculture, Emotional intelligence, Entrepreneurship, Intention, University of Arak
  • E. Khosravi, S. Gholamrezai *, M. Rahimian, M. Akbari Pages 89-101
    One of the most important economy sectors which have been emphasized in the constitution is the cooperative sector. Cooperative, in its specific concept means an autonomous association of people united voluntarily to meet their common economic, social, and cultural needs and aspirations through a jointly-owned and democratically-controlled enterprise. Unfortunately, this economic-social institute could not be growth and development in Iran. One of causes of this problem, notinstitutionalization of organizational entrepreneurship. Existence this phenomenon will be stability, durability and the dynamics of this type of business. Goal of this review article is explaining the organizational entrepreneurships in cooperatives and identifying factor affected them. Results show that, effective factors in development of organizational entrepreneurship can be divided in to 8 categories which includes; financial, economical, infrastructure, social, communicative- information, educational, legal, and cultural factors.
    Keywords: Entrepreneurship development, Organizational entrepreneurship, Cooperatives
  • M.R. Mahboobi * Pages 103-117
    Present research was aimed to identify factors inhibiting the development of edible mushroom cultivation enterprises in Golestan province. The methodological approach was a survey type of descriptive study. The statistical population of the study consisted owners of 120 mushroom production units in rural region of Golestan province. Using stratified random method, 100 of them were chosen. Information was gathered through a questionnaire and its face validity was confirmed by experts of agricultural extension and edible mushroom producers. The reliability analysis was conducted with completing 30 questionnaires outside the geographic research region and Cronbach’s alpha coefficient of questionnaire was 0.90. Data were analyzed using SPSS software. The results showed the most important barriers of edible mushroom enterprises in rural regions of Golestan province were lack of familiarity with the appropriate advertising methods and techniques, lack of liquidity and lack of sufficient capital, absence of a specific organization supporting producers, the high price of fuel, water, electricity and gas, lack of technical and engineering consulting services and unhealthy competition among producers. This study has proposed attention to technical training of edible mushroom with managerial entrepreneurship skills for producers.
    Keywords: Greenhouse cultivation, Infrastructure barriers, Entrepreneurship