فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناسی معاصر - سال هفتم شماره 13 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه پژوهش های جامعه شناسی معاصر
سال هفتم شماره 13 (پاییز و زمستان 1397)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهیلا کردعلی وند، محمد مبارکی* صفحات 1-36
    این مقاله به بررسی رابطه احساس محرومیت نسبی و بزهکاری در بین دانش آموزان مقطع متوسطه شهرهای خرم آباد و یزد می پردازد و درصدد بررسی مکانیسم های تاثیرگذار احساس محرومیت نسبی بر بزهکاری نوجوانان است. چارچوب مفهومی این تحقیق شامل دیدگاه ساختارگرایی اجتماعی، دیدگاه فرآیندهای اجتماعی و دیدگاه تضاد است. برای این منظور با استفاده از روش پیمایش 402 نفر از دانش آموزان سال اول و سوم دبیرستان های (دوره متوسطه دوم) شهرهای خرم آباد و یزد در سال تحصیلی 96-1395 به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای مورد ارزیابی قرار گرفته اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به دست آمده و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده است. میزان پایایی پرسش ها با ضریب آلفای کرونباخ تعیین شده است و اعتبار تحقیق از نوع اعتبار محتوایی است. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزارهایSpss  و Amos مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. نتایج آزمون همبستگی نشان می دهد که متغیرهای احساس محرومیت نسبی و بزهکاری بین پاسخگویان شهر یزد رابطه معناداری داشته است. درصورتی که این رابطه در بین پاسخگویان شهر خرم آباد غیر معنادار بوده است. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون نشان داده است متغیرهای غضب اخلاقی و آنومی بیشترین تاثیر را در تبیین متغیر بزهکاری در میان پاسخگویان شهر خرم آباد و یزد داشته اند. به طوری که به ترتیب 7/33 درصد و 9/42 درصد از تغییرات متغیر میزان بزهکاری را به تفکیک هر شهر مورد تبیین قرار داده اند.
    کلیدواژگان: احساس محرومیت نسبی، بزهکاری، غضب اخلاقی، تعهد هنجاری، احساس آنومی، نارضایتی، کنترل اجتماعی غیررسمی
  • محمدرضا حسینی*، منوچهر علی نژاد، محمد پیری نژاد صفحات 37-59
    مصرف پدیده ای جدید نیست اما تنها در عصر حاضر در مقیاس وسیعی ظاهر و به امری فراتر از رفع نیاز تبدیل شده است. دراین بین، جوانان به دلیل روحیات منحصربه فرد و تنوع طلب، کارگزاران عمده و مصرف کنندگان فعال جامعه محسوب می شوند. از آنجایی که مصرف گرایی می تواند پیامدهای منفی گسترده ای در پی داشته باشد، با هدف فهم و تبیین این پدیده، پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل جامعه شناختی موثر بر مصرف گرایی انجام شد. روش تحقیق، پیمایش و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. جامعه آماری جوانان 15 تا 35 ساله شهر تهران و روش نمونه گیری نیز ترکیبی از خوشه ایچندمرحله ای و تصادفی ساده است. چارچوب نظری، تلفیقی از آراء زیمل، وبلن، کمپل، بودریار، گیدنز و مارکوزه درجهت تبیین مسئله پژوهش انتخاب شد. یافته ها نشان داد متغیرهای مدگرایی (58/0)، خود اظهاری و بیان خود (58/0)، ارزش های لذت جویانه (37/0)، مدیریت بدن (34/0) و تبلیغات رسانه ای (26/0) رابطه مثبت و معناداری با مصرف گرایی دارند. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان می دهد متغیرهای مذکور 49 درصد از واریانس مصرف گرایی را تبیین می کنند. مدگرایی با ضریب بتای 32/0 و بیان خود با 27/0 بیشترین سهم را در تبیین واریانس متغیر مصرف گرایی دارند.
    کلیدواژگان: مصرف گرایی، بیان خود، مدیریت بدن، مدگرایی، ارزش های لذت جویانه
  • مونا لقمان، زهرا سادات سعیده زرابادی*، مصطفی بهزادفر صفحات 61-89
    اجتماع محلی، مناسب ترین بستر برای دستیابی به غنای اجتماعی است، به گونه ای که ارزش بافت های محلات شهری با الگوهای اجتماعی قابل سنجش است. در جریان گذر از مفهوم سنتی برنامه ریزی شهری، مفاهیم جدیدی شکل گرفته که ماهیتا از تبار علومی چون جامعه شناسی نشایت گرفته و تبیین مشکلات مربوط به نقصان هویت و دلبستگی به محلات از سیر پالایش مفاهیمی چون سرمایه اجتماعی می گذرد. هدف پژوهش جاری، بررسی میزان و مقایسه ابعاد سرمایه اجتماعی در محلات، بخصوص در گونه های متفاوت نظیر دو محله سلطان میر احمد و فین کاشان است که بعد از نتیجه گیری بتوان به عنوان چارچوب سیاست گذاری برای توسعه شهری مورد استفاده قلمداد کرد. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر چندمرحله ای و ابزار گردآوری اطلاعات، به صورت پرسشنامه بوده که اعتبار آن با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ مورد آزمون قرار گرفت. فرضیات به روش آزمون تفاوت میانگین دو نمونه مستقل (آزمون t) و آزمون کا اسکوئر (chi-square) مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که تفاوت معنی داری در اندازه شبکه روابط اجتماعی در دو گونه محله وجود داشته که روابط گروهی بیشترین نقش را داشته و میزان اعتماد اجتماعی با توجه به ناهمگونی جمعیتی در گونه محله قدیمی در سطح پایین تری قرار داشته است. در چارچوب سیاست گذاری می توان از سازوکار کیفی روابط، اعتماد، مشارکت و انسجام اجتماعی در محلات، با تاکید بر روابط و اعتماد اجتماعی بهره جست.
    کلیدواژگان: محلات شهری، سرمایه اجتماعی، روابط اجتماعی، اعتماد اجتماعی، توسعه یافتگی
  • مجید فولادیان*، سید ضیاء هاشمی، محمود تیموری صفحات 91-122
    مطابق نظریات حوزه همسرگزینی و نتایج تحقیقات متعدد گروه های مختلف اجتماعی در جامعه معاصر ایران، در حال تجربه تغییرات سریع ارزش های همسرگزینی از سنتی به مدرن‏ و از روش‏های ساده و بسیط به شیوه های پیچیده و متنوع همسرگزینی هستند. لذا شناخت معیارهای جدید همسرگزینی و مقایسه آن ها با معیارهای قبل حائز اهمیت فراوان است. بدین منظور، پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی معیارهای همسرگزینی در میان گروه های مختلف اجتماعی در جامعه معاصر ایران نگاشته شده است. روش تحقیق حاضر، پیمایش و جامعه آماری آن شامل افراد 15 تا 65 ساله خانوارهای شهری و روستایی ساکن در کل کشور است، حجم نمونه آماری شامل پنج هزار نفر است که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج توصیفی پژوهش نشان می دهد که از بین معیارهای همسرگزینی، به ترتیب ویژگی های شخصیتی (29/84 درصد)، ویژگی های عاطفی - روانی (82/80 درصد) و ویژگی های مذهبی (81/77 درصد) دارای بیشترین میزان اهمیت در ایران هستند. نتایج آزمون فرضیات تحقیق نشان می دهد که متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل، تحصیلات، پایگاه اقتصادی - اجتماعی، قومیت، شیوه همسرگزینی و تقید مذهبی با معیارهای همسرگزینی رابطه معنادار دارد، هرچند شدت و ضعف این روابط در میان زنان و مردان متفاوت است. لذا این نتایج بیانگر تفاوت در معیارهای همسرگزینی در میان گروه های مختلف اجتماعی در جامعه معاصر ایران است.
    کلیدواژگان: نهاد خانواده، ازدواج، معیارهای همسرگزینی، گروه های اجتماعی، جامعه معاصر ایران
  • کمال کوهی*، رضوان محمدی مطهری صفحات 123-149
    هدف کلی این تحقیق، بررسی تاثیر عزت نفس و مهارت های اجتماعی بر اضطراب اجتماعی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه است. در همین راستا، تحقیق حاضر با روش کمی مبتنی بر تکنیک تحقیق پیمایشی (همبستگی) انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه ناحیه 2 شهر تبریز تشکیل می دهند که تعداد آن ها برابر 2397 نفر است. حجم نمونه به وسیله فرمول کوکران با درجه دقت 5 درصد و سطح اطمینان 95 درصد برابر 338 نفر محاسبه شده است. روش نمونه گیری طبقه ای متناسب توام با تصادفی ساده بود. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اضطراب اجتماعی واتسون و فرند (28 گویه ای)، پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ (10 گویه ای) و پرسشنامه مهارت های اجتماعی ایندربیتزن و فوستر (39 گویه ای) استفاده شد.     یافته های تحقیق نشان داد به ازای هر 100 نفر تقریبا 3/20 نفرشان دچار اختلال اضطراب اجتماعی هستند. همچنین میزان عزت نفس دانش آموزان دختر در سطح پایین و مهارت های اجتماعی آن ها نیز در سطح متوسط به بالاتر ارزیابی شده است. نتایج بررسی فرضیه ها نیز نشان داد که میزان عزت نفس (000/0sig= با 47/0-r=) و مهارت های اجتماعی (000/0sig= با 21/0-r=) دانش آموزان دختر بر میزان اضطراب اجتماعی آن ها تاثیر منفی و کاهشی دارد. طبق نتایج مدل ساختاری می توان گفت که تاثیر عزت نفس در کاهش اضطراب اجتماعی به مراتب بیشتر از مهارت های اجتماعی بوده و این دو متغیر توانسته اند 26 درصد از تغییرات اضطراب اجتماعی را مورد تبیین قرار دهند. همچنین، نتایج حاکی از آن است که میزان اضطراب اجتماعی برحسب متغیرهای سن، رشته تحصیلی و تحصیلات پدر و مادر یکسان بوده و تفاوت مشاهده شده معنی دار تلقی نمی شود.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، مهارت های اجتماعی، عزت نفس، دانش آموزان دختر
  • محمد پورسینا*، کیانوش زهراکار، علیرضا کیامنش، فرشاد محسن زاده صفحات 151-181
    هدف از پژوهش حاضر، ارائه مدل مفهومی عوامل روانی- اجتماعی زمینه ساز ارتکاب جرم بود. این پژوهش، با استفاده از طرح کیفی و با استفاده از روش سیستماتیک نظریه داده بنیاد (رویکرد اشتراوس و کوربین) انجام شد. میدان یا جامعه ی مورد مطالعه ی پژوهش حاضر، عبارت بود از زندانیان مرد زندان مرکزی همدان که از معیارهای ورود به پژوهش برخوردار بودند؛ با استفاده از نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری، مصاحبه های به عمل آمده با 30 نفر زندانی مرد، مورد تحلیل قرار گرفت. بر مبنای نتایج، مدل مفهومی عوامل زمینه ساز ارتکاب جرم به دست آمد. نتایج نشان داد شرایط علی ارتکاب جرم عبارتند از: اعتیاد فرد؛ مراوده با دوستان مجرم؛ معتاد یا مجرم بودن والدین، برادران، دایی یا عمو. عوامل مداخله گر در ارتکاب جرم شامل عوامل روانی مانند تکانشگری، هیجان خواهی و عزت نفس پایین؛ عوامل خانوادگی مانند دلبستگی پایین به خانواده، نظارت ضعیف والدین، غفلت و تنبیه، تعارض والدین؛ و عوامل اجتماعی مانند وضعیت اقتصادی ضعیف، تحصیلات پایین والدین، ترک تحصیل و اوقات فراغت نامطلوب. شرایط زمینه ای جرم شامل زندگی در محله جرم خیز و محیط زندان است. پاسخ یا راهبرد مجرمین در برخورد با این شرایط شامل اتخاذ سبک زندگی مجرمانه و دلبستگی به دوستان مجرم است؛ و نهایتا پیامدهای جرم عبارتند از طردشدن از سوی خانواده و جامعه، مجازات هایی مانند زندان، تحقیر شدن والدین و ناامنی جامعه.
    کلیدواژگان: عوامل زمینه ساز ارتکاب جرم، عوامل روانی- اجتماعی، نظریه داده بنیاد، مدل مفهومی، رویکرد اشتراوس و کوربین
  • احمد کاروان، علی مرادی* صفحات 183-208
    یکی از مسائل مورد مطالعه اندیشمندان علوم اجتماعی، مطالعه اخلاق کاری در سازمان ها است. هدف پژوهش حاضر، شناخت رابطه درک عدالت سازمانی و اخلاق کاری کارکنان سیمان ایلام است. جامعه آماری کارکنان کارخانه سیمان ایلام در سال 1396 با تعداد 710 نفر است. تعداد 249 نفر براساس فرمول نمونه گیری کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای گزینش شدند. این مطالعه به روش پیمایشی انجام گرفت و جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (1993) و اخلاق کاری پتی گرگوری (1992) بهره گرفته شده است. در تجزیه تحلیل داده ها برای بررسی رابطه ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و ضریب کاپا برای پیش بینی از ضریب رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان می دهد که بین درک عدالت سازمانی و اخلاق کاری در حالت کلی رابطه معنی داری است. در میان ابعاد عدالت سازمانی، شاخص عدالت توزیعی با دلبستگی به کار (24/0)، عدالت توزیعی با روابط سالم در کار (16/0)، عدالت تعاملی با دلبستگی به کار (21/0)، عدالت تعاملی با روح جمعی و مشارکت در کار (134/0)، عدالت تعاملی و روابط سالم در کار رابطه دارد (16/0). همچنین سنوات خدمت، وضعیت استخدامی و تحصیلات در تبیین و پیش بینی شاخص های اخلاق کاری موثر می باشند. براساس نتایج حاصل می توان استنباط کرد که وجود عدالت سازمانی و رعایت آن در سطح سازمان، منجر به تقویت مواردی همچون علاقه و وابستگی به کار، پشتکار و جدیت در کار، تقویت روحیه جمعی و مشارکتی در کار و در نهایت افزایش روابط سالم و انسانی در محیط کار و سازمان می شود و این وضعیت کارائی و بهره وری سازمانی را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، اخلاق کاری، عدالت، وجدان
|
  • Sohella Kordalivand, Mohammad Mobaraki * Pages 1-36
    This article examines the relationship between the feeling of relative deprivation and delinquency among high school students in Khorramabad and Yazd. It seeks to examine the mechanisms that affect the relative deprivation of juvenile delinquency.The conceptual framework of this research includes the perspective of social structuralism, the perspective of social processes and the perspective of conflict. For this purpose, 402 high school students from Khorramabad and Yazd were surveyed in a multi-stage cluster sampling method during the academic year of 2016-2017. The sample size was obtained using the Cochran formula and the data collection tool was a researcher made questionnaire. The reliability of the questions is determined by the Cronbach's alpha coefficient and the validity of the research is of content validity type. The data were analyzed using Spss and Amos software.The results of correlation test showed that there was a significant relationship between the feelings of relative deprivation and delinquency among respondents in Yazd. This relationship was not meaningful among respondents in Khorramabad city. Also, the results of regression showed that the variables of moral outrage and anomy had the most effect in explaining the variance of delinquency among respondents in Khorramabad and Yazd. So that, Respectively, 33.7% and 42.9% of the variation in the amount of delinquency in each city.
    Keywords: Feeling of Relative Deprivation, Delinquency, Moral Outrage, Normative Commitment, Anomie, Discontent, Informal Social Control
  • Mohammad Reza Hosseini *, Manuochehr Alinejad, Mohammad Pirinejhad Pages 37-59
    Consume is not a new phenomenon, but it has only appeared on a large scale in the present and has become more than just a need. In the meantime, young people are considered to be the main brokers and active consumers of the community because of their unique and diverse spirits. Since consumerism can have widespread negative consequences, with the aim of understanding and explaining this phenomenon, the present study was conducted to identify sociological factors affecting consumerism. Research method, survey and data gathering tool were a researcher-made questionnaire. The statistical population of the 15-35 year olds in Tehran and the sampling method is a combination of simple multi-stage cluster and simple random sampling. The theoretical framework, a combination of the opinions of Simmel, Veblen, Campbell, Baudrillard, Giddens and Marcuse, was chosen to explain the research issue. The results showed that moderate variables (0.58), self-expression and self expression (0.58), pleasurable values (0.37), body management (0/34) and media advertising (0.26) had a positive and significant relationship with Consumerism. Multivariate regression analysis shows that these variables account for 49% of the variance of consumerism. Modesty with a beta coefficient of 0.32 and self expression with 0.27 have the largest share in explaining the variance of consumerism variables.
    Keywords: consumerism, self expression, body management, moderation, delightful values
  • Mona Loghman, Zahra Sadat Saeede Zarabdi *, Mostafa Behzadfar Pages 61-89
    Local community is the most suitable context for achieving social richness, so that the value of the fabrics of urban neighborhoods can be measured by social patterns. In the course of passing the traditional concept of urban planning, new concepts have emerged that originate from the origins of sciences such as sociology, and the explanation of the problems associated with the lack of identity and attachment to neighborhoods has gone through the refinement of concepts such as social capital. The purpose of current research is to study the extent and comparison of social capital dimensions in urban neighborhoods, especially in different types such as the two neighborhoods of Sultan Mir Ahmad and Fin Kashan. The method of sampling in this research is multi stage and the information gathering tool was a questionnaire and its validity was calculated using confirmatory factor analysis and its reliability was calculated using Cronbach's alpha test. Ultimately, the hypotheses were analyzed by the test methods for surveying the difference between the two independent samples and chi-square test. The findings of the research show that there is a significant difference in the size of the social networks in the two types of neighborhoods, which have a more significant role in group relationships and the level of social trust has been lower in terms of demographic heterogeneity in the old neighborhood. Within the framework of policy-making, we can use the qualitative mechanism of relationships, trust, participation and social cohesion in neighborhoods, with emphasis on social relations and trust.
    Keywords: Urban neighborhoods, social capital, social relations, social trust, development
  • Majid Fouladiyan *, Seyyed Zia Hashemi, Mahmod Teimouri Pages 91-122
    Different social groups in the contemporary Iranian society are experiencing rapid transformation of values from traditional to modern, and from simple ways to complex and diverse ways when it comes to choosing a spouse. Therefore, from the point of view of sociologists, recognition of the new criteria and their comparison with the previous ones is of great importance. To this end, the present study was conducted to compare the criteria for finding a lifelong partner among different social groups in contemporary Iranian society. The method of this study is to conduct surveys, and its subjects consist of 15-65 year old urban and rural resident in the entirety of the country. The sample size is five thousand people selected by multistage cluster sampling. The descriptive results of the research show that among the criteria for marriage, personality traits (84.29%), emotional-psychological characteristics (80.22%) and religious beliefs (77.81%) are considered as the most important criteria in Iran. The results obtained by testing the research hypotheses show that age, sex, marital status, education, socioeconomic status, ethnicity, method of approach, and religious attachment have significant relationship with criteria for choosing a partner, although the severity and weakness of these relationships are different among men and women. Therefore, these results indicate differences in the criteria for choosing a lifelong partner among different social groups in contemporary Iranian society.
    Keywords: Family institution, marriage, matrimonial standards, social groups, contemporary Iranian society
  • Kamal Kohi *, Rezvan Mohammadi Motahari Pages 123-149
    The aim of this study was to investigate the influence of self-esteem and social skills on social anxiety among high school girl students. In this regard, this study was conducted using quantitative method based on survey(correlation) research techniques. The statistical population of this study is all high school girl students in two area Tabriz metropolis that the number of 2397 people. the sample size is calculated by the Cochran formula and was estimated at 338 people  with an accuracy of 5% and 95% confidence level. sampling method was used stratified sampling with simple random. the data collected is used for Watson and Friend social anxiety questionnaire (28 item), Rosenberg Self-Esteem Scale (10 item) and inventory social skills of adolescents Ayndrbytzn and Foster (39item).  The results showed for every 100 approximately 20.3 of them are suffering from social anxiety disorder as well as self-esteem of female students is evaluated at a low level  and their social skills evaluated at average to above. the results of study showed that girl students self-esteem (sig= -0/000, r= -0/47) and social skills(sig=0/000 ,r= -0/21) had a negative impact on the level of social anxiety and decrease it. the results of the structural model can be said that the reduced impact of self-esteem on social anxiety has been  more than social skills and these two variables could to explain 26 percent of the changes in their social anxiety. Also, the results showed that the level of social anxiety according to age, course of study and educational level of parents was the same and observed difference not considered significant.
    Keywords: Social Anxiety, Social Skills, Self-Esteem, Girl Students
  • Mohammad Poursina *, Kiyanoosh Zahrakar, Alireza Kiyamanesh, Farshad Mohsenzadeh Pages 151-181
    The aim of the current study was to present the conceptual model of underlying psycho-social factors of crime perpetration. This research conducted via qualitative design using systematic grounded theory method (Strauss' and Corbin's approach). The field or community of the present study included male prisoners in the central prison of Hamadan who met research criteria; using purposeful sampling, interviews with 30 male prisoners were analyzed until achieving theoretical saturation. Then, based on the result, the conceptual model of underlying psycho-social factors of crime perpetration obtained. The results showed that the causal circumstances of crime perpetrating were: addiction of himself, communication with offended friends and having addicted or offended parents, brothers, and uncles; Intervening factors in crime perpetrating include psychological factors such as impulsivity, sensation seeking and low self-esteem; Family factors such as: low attachment to the family poor parental supervision, neglect and punishment, Parental Conflict; And social factors such as: poor economic status, low school attendance, poor education and leisure. The response or strategy of offenders in dealing with these conditions includes adopting criminal life style and attachment to the offending friends; and ultimately, the consequences of the crime are: the rejection of the family and society, punishments such as imprisonment, the humiliation of parents and the insecurity of society.
    Keywords: Underlying psycho-social Factors on Crime Perpetration, psycho- social factors, grounded theory, conceptual model, Strauss', Corbin's
  • Ahmad Karvan, Ali Moradi * Pages 183-208
    One of the issues studied by social scientists is the study of work ethic in organizations. The purpose of this research is to understand the relationship between organizational justice and work ethics of Ilam cement workers. The statistical population of the staff of the Ilam Cement Factory in 2017 is 710 people. A total of 249 people were selected based on the Cochran sampling formula and selected by stratified random sampling. In analyzing the data, Pearson correlation coefficient and Kappa coefficient were used to predict and analyze the multiplicity regression coefficient. The results show that there is a significant relationship between the perception of organizational justice and work ethics in general terms based on nonparametric tests. Among the dimensions of organizational justice, distributive justice index with attachment to work (0.24), distributive justice with healthy relationships in work (0.16), interpersonal justice with attachment to work (0.21), interpersonal justice with collective spirit and Participation in work (0.184), interactive justice and healthy relationships in work (0.16). Among the independent variables, years of service, employment status and education are effective in defining and predicting work ethics indices. Based on the results, it can be concluded that the existence of organizational justice and its observance at the organization level has led to the strengthening of such things as interest and dependence on work, perseverance and seriousness in work, strengthening of collective and participatory spirit in work, and ultimately enhancement of health and human relationships in The work environment is organized and this will bring about the efficiency and organizational efficiency.
    Keywords: organizational justice, work ethic, justice, conscience