فهرست مطالب

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 12 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین شکوهی، داود نظریان* صفحات 7-30
    با ژرف نگری به ماهیت عملیات روانی و گسترش ارتباطات، عملیات روانی به عنوان یکی از ابزارهای موثر پیروزی یا شکست در جنگ، به تدریج نقش خود را در میان نیروهای مسلح و سیاست های دفاعی و نظامی کشورها گسترش داده است. آمریکا در سال های اخیر تبلیغات گسترده ای را با استفاده از رسانه های عمومی و ابزارهای پیشرفته همچون اینترنت و ماهواره در قالب تهاجم فرهنگی، راهبرد مهار دوگانه، اجرای قوانین تحریمی و اقدامات خرابکارانه در ابعاد مختلف آغاز و بخش قابل توجهی از عملیات روانی خود را متوجه نیروهای مسلح و آجا نموده است؛ بنابر آنچه گفته شد در صورت نبود بنیه های روحی و روانی قوی با الهام از تعالیم و فرهنگ غنی اسلامی در میان کارکنان و خانواده های آنان مشکلات انحرافی شدیدی دامن گیر جامعه آجا می شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش اقدامات اداره عملیات روانی آجا در مقابله با عملیات روانی آمریکاست. جامعه آماری تحقیق از فرماندهان، خبرگان و صاحب نظران نیروهای مسلح است که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شده و جامعه خبرگی نیز به صورت تمام شمار انتخاب شده است. نوع تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و روش آن توصیفی است. پس از انجام مطالعه‎های کتابخانه ای، از پرسشنامه و در ادامه از روش های آمار توصیفی و استنباطی و نیز چندین جلسه خبرگی استفاده شده است. در نتیجه اقدامات آجا در دو حوزه سخت افزاری و نرم افزاری و ابعاد و اقدامات مختلف شناسایی و وضعیت تاثیرگذاری اقدامات برای خنثی سازی ابعاد مختلف عملیات روانی آمریکا بررسی شده است.
    کلیدواژگان: عملیات روانی، اقدامات اداره عملیات روانی آجا، ابعاد عملیات روانی آمریکا
  • مصطفی ساوه‎درودی، ابراهیم خلیلی، عباس عبدلی* صفحات 31-60
    صنعت پالایش نفت یکی از پیچیده ترین صنایع موجود در جهان امروز است که با تصفیه نفت خام، محصول های مهم و پایه مورد نیاز بسیاری از صنایع را تولید می کند. از طرفی یکی از تهدیدهایی که به علت های مختلف ازجمله توجه نکردن به نکات، مقررات و دستورالعمل های ایمنی گریبان گیر صنایع نفت بوده است، خطر خطاهای انسانی است. به همین دلیل این مقاله با هدف شناسایی آسیب پذیری تاسیسات پالایش نفت در برابر خطاهای انسان ساخت مطرح گردید. از آنجائی که این پژوهش بر اساس روش توصیفی است، برای آزمون فرضیه های آسیب پذیری رفتاری ناشی از کاهش سطح فرهنگ سازمانی و ایمنی و آسیب پذیری عملکردی ناشی از کاستی در آموزش و نظارت از شیوه های پرسشنامه، مصاحبه و مطالعه کتابخانه ای استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش از متخصص‎ها و خبرگان شامل مدیرها، کارکنان و کارشناس‎های بخش سلامت و ایمنی محیط (HSE) صنعت نفت با ارتباط کاری با حوزه پالایش و آسیب پذیری های مرتبط انتخاب و با توجه به محدود بودن اعضای جامعه آماری، همه جامعه آماری به صورت تمام شمار به عنوان حجم نمونه بررسی شده است. یافته های تحقیق، نشان می‎دهد که شناسایی آسیب پذیری عملکردی ناشی از کاستی در آموزش و نظارت در یکی از تاسیسات پالایش نفت می تواند تاثیر بسیار زیادی در کاهش آسیب های جانی و خسارت های مالی دارد و می توان با ارائه طرح های مناسب با حوادث انسان ساخت در این تاسیسات و پروژه های جدید مقابله نمود.
    کلیدواژگان: پالایشگاه نفت، خطاهای انسان ساخت، آسیب پذیری و ایمنی
  • محسن مرادیان، حمیدرضا سوری، مصطفی دهقانی* صفحات 61-82
    شبکه ها و تجهیزات ارتباطی از زیرساخت های اصلی سامانه های فرماندهی و واپایش میدان نبرد هستند که همواره به عنوان اهدافی برای اقدامات جنگ الکترونیک دشمن به‎شمار می روند. اقدامات جنگ الکترونیک دشمن علیه سامانه های ارتباطی در دو بخش پشتیبانی الکترونیکی و تهاجم الکترونیکی انجام می شوند. مقاله حاضر باهدف «شناخت و چگونگی محافظت سامانه های ارتباطی در برابر اقدامات پشتیبانی الکترونیکی حریفان با رویکرد پدافند غیرعامل» با متغیر مستقل حفاظت ارتباطات رادیویی و متغیر وابسته اقدامات پشتیبانی الکترونیکی حریفان به روش توصیفی– تحلیلی انجام شده است. این مقاله با این فرضیه که؛ «محافظت ارتباطات رادیویی در برابر اقدامات پشتیبانی الکترونیکی حریفان، با به کارگیری روش های فعال و غیرفعال انجام می شود» به دنبال پاسخ گویی به این سوال اساسی است که «چگونه می توان سامانه های ارتباطی رادیویی را در برابر اقدامات پشتیبانی الکترونیکی حریفان محافظت نمود؟». ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ساخته پژوهشگر و مصاحبه با نخبگان حوزه جنگ الکترونیک و ارتباطات آجا است که اعتبار آن با استفاده از روش دلفی تایید و پایایی آن با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ 83/91 درصد تعیین شده است. تحلیل داده ها با روش توصیفی و استنباطی، آزمون فرضیه با روش t تک نمونه ای و اولویت بندی مولفه ها با ابزار فریدمن انجام شده است. براساس نتایج به دست آمده، اقدامات محافظت الکترونیکی سامانه های ارتباطی به دو روش فعال و غیرفعال انجام می شود که می بایست در مراحل طراحی، تولید و بهره برداری عملیاتی سامانه ها و پس از آن درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: ارتباطات رادیویی، جنگ الکترونیک، پشتیبانی الکترونیکی، پدافند غیرعامل
  • مجید اصغرزاده، مهران ترحمی، رضا جوادی* صفحات 83-102
    استفاده از فناوری های کنترلی نوین ازجمله RFID در زمینه حفاظت از دارایی های مهم و حساس، مستلزم توجه جدی به رفع نقاط آسیب پذیر فیزیکی و غیرفیزیکی (سایبری، مخابراتی و...) مترتب از به کارگیری این گونه فنآوری ها است. هدف از نوشتار حاضر «احصای الزامات به کارگیری این فنآوری در راستای ارتقای سطح امنیت اطلاعات طبقه بندی شده وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح» است. در همین راستا این سوال مطرح شد که «الزامات ارتقای سطح امنیت اطلاعات طبقه بندی شده ودجا با به کارگیری فنآوری RFID با تاکید بر پدافند غیرعامل کدامند؟» و برای پاسخ گویی به آن با این فرض که «الزامات ارتقای سطح امنیت اطلاعات طبقه بندی شده ودجا با استفاده از این فناوری مذکور عبارتند از الزامات امنیت چرخه حیات اطلاعات، الزامات مربوط به نیروی انسانی کاربر فناوری و الزامات امنیت زیرساخت این فنآوری» طرح گردید. بدین منظور ضمن انجام مصاحبه از پرسش نامه محقق ساخته 35 سوالی که در طیف لیکرت طراحی شده بود، استفاده گردید و با بهره گیری از روش توصیفی- پیمایشی، داده های جمع آوری شده از طریق شیوه های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. در پایان پژوهش، با توجه به تایید فرضیه اصلی، پیشنهاد های کاربردی برای ارتقای امنیت این فناوری و اطلاعات مرتبط با آن در قالب الزامات امنیت چرخه حیات اطلاعات، الزامات مربوط به نیروی انسانی کاربر این فناوری و الزامات امنیت زیرساخت ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: فنآوری RFID، پدافند غیرعامل، امنیت اطلاعات، طبقه بندی اطلاعات
  • عباسعلی مقدم نژاد، عبدالرضا باقری، احمد پودینه صفحات 103-124
    این مقاله در پی پاسخ به این سوال است که توسعه انسانی چه تاثیری بر مدیریت بحران قومی در استان سیستان و بلوچستان دارد؟ این گونه فرض شد که توسعه انسانی با افزایش امید به زندگی، افزایش نرخ سواد و افزایش تولید ناخالص داخلی سرانه موجب آسان شدن مدیریت بحران قومی در استان می شود. در این مقاله توصیفی- تحلیلی، جامعه آماری را همه کارشناسان و مدیران استانداری، فرمانداری ها و استادان دانشگاه سیستان و بلوچستان که آشنا به مباحث توسعه انسانی و مسائل قومی هستند به تعداد هشتاد نفر که همه ی آن ها به عنوان حجم نمونه درنظر گرفته شده اند تشکیل می دهد. گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای، میدانی و ابزار گردآوری پرسشنامه است. روایی پرسشنامه با تایید گروه خبرگی و اعتبار آن به وسیله آلفای کرونباخ 88 درصد به دست آمده است. تجزیه وتحلیل داده ها به شیوه کمی و کیفی با بهره گیری از آزمون خی دو و فریدمن انجام شده است. نتایج نشان می دهد توسعه انسانی می تواند علاوه بر جلوگیری از بسیج سیاسی علیه دولت مرکزی و بروز بحران، زمینه مناسب برای حمایت هر چه بیشتر قوم ‎ها از مدیریت سیاسی کشور را در میان آن ها تقویت نماید. برای بررسی اقدامات صورت گرفته در راستای جلوگیری از بروز بحران های قومی می توان از توسعه انسانی که بر کیفیت زندگی مردم یک منطقه جغرافیایی اثرگذار است استفاده نمود. بر این اساس شاخص های حاکمیت آرامش روانی، سهولت دسترسی و افزایش امکانات آموزشی و ایجاد توازن مثبت در توزیع درآمدهای استان نسبت به سایر استان های کشور، بیشترین تاثیر را در مدیریت بحران قومی استان دارد.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، بحران های قومی، امید به زندگی، نرخ سواد، تولید ناخالص داخلی سرانه
  • ناصر مدیری، حمیدرضا حدادی نیاسر* صفحات 125-148
    این مقاله در سازمان تامین اجتماعی باهدف شناخت و بررسی ملاحظات پدافند غیرعامل در برابر آسیب های فناوری اطلاعات سازمان تامین اجتماعی با متغیر مستقل ملاحظات پدافند غیرعامل و متغیر وابسته آسیب های فناوری اطلاعات و به روش توصیفی– تحلیلی انجام شده است. پژوهش با این فرضیه که؛ «اقدامات و ملاحظات فناوری و مدیریتی پدافند غیرعامل در حوزه فناوری اطلاعات موجب کاهش آسیب های ناشی از به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان تامین اجتماعی می گردد» به دنبال پاسخ گویی به این سوال اساسی است که «اقدامات و ملاحظات پدافند غیرعامل در برابر آسیب های فناوری اطلاعات سازمان تامین اجتماعی کدامند؟» ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه پژوهشگر و مصاحبه با نخبگان حوزه پدافند غیرعامل و سازمان تامین اجتماعی است. اعتبار آن نیز با استفاده از روش دلفی تایید و پایایی آن با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ 0/9406 تعیین شده است. تحلیل داده ها با روش توصیفی و استنباطی و اولویت بندی مولفه ها با آزمون فریدمن انجام شده است. براساس نتایج پژوهش، ملاحظات پدافند غیرعامل در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان تامین اجتماعی شامل دو دسته ملاحظات فناورانه و مدیریتی است که پژوهشگر بر اساس نتایج پژوهش، پیشنهاد های کاربردی و اجرایی خود را ارائه داده است.
    کلیدواژگان: سازمان تامین اجتماعی، پدافند غیرعامل، فناوری اطلاعات و ارتباطات، آسیب ها و تهدیدات
  • جمشید شریفیان*، سید محمدرضا مصطفوی، محمد جواد برزگر منشادی صفحات 149-175
    آب سرچشمه زندگی و مهم ترین نیاز انسان به آب در درجه اول آب آشامیدنی و سپس استفاده از آن در مصارف دیگر است. آب آشامیدنی در بسیاری از مناطق دنیا به کالایی کمیاب تبدیل شده است؛ بنابراین با توجه به شرایط فعلی و آمار و رقم های موجود می توان گفت ایران در سال 1410جزء کشورهای کم آب قرار خواهد گرفت. با توجه به کم آبی قابل توجه کشور و به ویژه استان یزد و حساسیت و اهمیت پروژه انتقال آب از سرشاخه های کوهرنگ به استان و لزوم حفظ پایداری و امنیت آن از لحاظ کارکردی و ساختاری، آسیب های امنیتی این خط انتقال بررسی شده است. سوال اصلی پژوهش عبارت است از: «آسیب های امنیتی خط انتقال آب کوهرنگ به استان یزد چیست؟» و فرضیه اصلی این است که «آسیب ها و تهدیدهای امنیتی خط انتقال آب کوهرنگ به استان یزد شامل آسیب ها و تهدیدهای انسانی، فنی و طبیعی است». در تحقیق پیش رو مبانی نظری امنیت که مبتنی بر امنیت کارکردی است مورد توجه قرار گرفته و روش پژوهش استفاده شده، توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. برای گردآوری اطلاعات میدانی ابتدا پرسشنامه بین مسئولان و کارشناسان فنی مرتبط با موضوع و مدیران ارشد امنیتی استان توزیع و تحلیل آماری توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است که نتیجه آن اثبات فرضیه اصلی مبنی بر روبرو بودن خط انتقال با آسیب های انسانی، فنی و طبیعی است.
    کلیدواژگان: آسیب ‎های امنیتی، استان یزد، خط انتقال لوله آب کوهرنگ، تهدیدات انسانی، فنی و طبیعی
|
  • Davood Nazarian, Hossein Shokoohi * Pages 7-30
    With a deep look at the nature of psychological operation and communication development, you find that one of the most effective tools in victory or defeat in war has gradually developed its role in the armed forces and defense and military policies of countries. In this context, the United States, in recent years, has started extensive propaganda using mass media, advanced tools such as the Internet and satellite in the form of cultural assault, the strategy of dual containment, imposing sanctions and sabotage acts in different aspects. The US has focused a substantial portion of its psychological operation against the armed forces and the Iranian Army; therefore, in the absence of strong mental and spiritual capabilities inspired by the teachings and rich Islamic culture among employees and their families there will be severe problems and deviation in the army community. Hence, the aim of this study was to investigate the role of the office of the Army psychological operation against the US psychological operation. The population of the study includes commanders, experts and scholars in the armed forces using stratified sampling method of selection of the experts as whole. The study was practical at aim and descriptive in method. After library studies, a questionnaire, a descriptive and inferential statistical method as well as several meeting with experts were used to identify the army actions in two fields of hardware and software aspects and examine the influence or lack of influence of actions in order to neutralize various aspects of the US psychological operation.
    Keywords: psychological operation, the office of the army psychological operation, various aspects of the US psychological operation
  • Mostafa Save doroodi, Ebrahim Khalili, Abbas Abdoli* Pages 31-60
    Today, oil refining industry is one of the most complex industries in the world. By refining crude oil major and basic products can be produced which is required by many industries. Obviously managing such a huge industry needs to professional and experienced manpower. On the other hand, one of the threats to oil industry caused by various reasons including lack of attention to the safety rules, regulations and instructions is the risk of human error. Therefore, this study aimed to identify the vulnerabilities of oil refining facilities against manmade errors. Since the study is based on descriptive method, to test the hypotheses of behavioral vulnerability (due to low organizational culture and safety) and functional vulnerability (due to lack of training and supervision) the methods of questionnaires, interviews and library study were used. Statistical population of the study were chosen among experts and professionals including managers, personnel and HSE (Health, Safety, Environment) experts in oil industry associated with the refining field and its vulnerabilities (a total of 67 people). Due to the limited number of the population, this number was taken as sample population. The findings indicate that identifying the functional vulnerability (due to the weakness of training and supervision) in one of the oil refining facilities can have a huge effect on reducing physical and financial losses. Hence, it is possible to deal with manmade accidents in these facilities and new projects by offering appropriate plans.
    Keywords: oil refinery, manmade errors, vulnerability
  • Hamid Reza Soori, Mohsen Moradian, Motafa Dehghani* Pages 61-82
    Networks and communication equipment are among the main infrastructures of command and control systems of the battlefield, which are always considered as targets for enemy electronic warfare measures. Enemy electronic warfare measures against electronic warfare communication systems are performed in two parts; electronic support and electronic attack. This paper aims to "identifying protecting communication systems against opponents' electronic support measures with the approach of passive defense, the independent variable of "protection of radio communications and the dependent variable "opponents' electronic support measures" The research was performed by descriptive – analytic method. The article with the assumption of "protecting radio communications, against opponents' electronic support measures done by the use of active and passive methods" tries to answer this fundamental question that "how the radio communication systems against opponents' electronic support measures can be protected". The data collection tool was a questionnaire made by researchers and interviews were set with the army experts in the field of electronic warfare and communication. The validity of the research was confirmed by using the Delphi method, and its reliability was set through Cronbach's Alpha coefficient of 91.83%. The data analysis was done by descriptive and inferential method, the hypotheses was tested by T-tack sample and prioritizing the components was performed by Friedman tool. According to the results, the protection of electronic communication systems is done in two ways; active and passive, which must be considered in operational designing, producing and utilizing of communication systems and even after that.
    Keywords: radio communications, electronic warfare, electronic support, passive defense
  • Majid Asghar Zade, Mehran Tarahomi, Reza Javadi* Pages 83-102
    The use of modern control technologies such as RFID in the field of protection of critical and important assets requires serious attention to physical and non-physical vulnerabilities (Cyber, communication, etc.) associated with the use of such technologies. The purpose of this paper is to reckon the requirements for using such a technology in improving the security of classified information in Ministry of Defense. In this regard, this question was raised "what the requirements for using RFID technology in improving the security of MoD classified information with an emphasis on passive defense are." To answer the research hypotheses (the requirements of enhancing the security of classified information in MoD with the use of this technology) it was cleared that they are the requirements of information cycle security, the requirements of the technology user staff and the requirements of the technology infrastructure security. In order to achieve the objectives of the research while we performed some interviews we also used a 35-item questionnaire designed in Likert spectrum and by using a descriptive analysis method the collected data was analyzed through descriptive and inferential statistic methods. At the end of the study, regarding the confirm of the original hypothesis, some practical proposals for improving information technology security relevant to the requirements of information cycle security, the requirements of the technology user staff and the requirements of the technology infrastructure security were offered.
    Keywords: RFID technology, passive defense, information security, information classification
  • Abbas Ali Moghadam Nejad, Abdol Reza Bagheri, Ahmad Poodine* Pages 103-124
    This paper seeks to answer the question "what impact human development has on ethnic crisis management in Sistan and Baluchestan Province. It was assumed that human development through increasing life expectancy, literacy rate and rise in GDP per capita would facilitate the ethnic crisis management in the province. In this descriptive-analytic article, the research population consist of 80 governorate experts, managers, governors along with university professors of Sistan and Baluchestan, who were taken into account as the sample population and were familiar with the issues of human development and ethnic problems. Data collection was performed through library and field study by the tool of a suitable questionnaire. The research validity was confirmed by experts and its reliability was obtained through 0/88 Cronbach's Alpha. Data analysis has been done by qualitative and quantitative method using Chi-Square and Friedman test. The results show while human development can prevent political mobilization and creating crises against the central government, it can strengthen the ethnic support from country's political management. To examine measures taken to prevent the ethnic crises, human development can be used to take into account the quality of life of people in a geographic area. In this regard, the government's indicators such as psychological comfort, ease of access and promotion of educational facilities and creating a positive balance in the distribution of income, compared to other provinces, have the greatest influence on the province's ethnic crisis management.
    Keywords: human development, ethnic crises, life expectancy, literacy rate, gross domestic product per capita
  • Naser Modiri, Hamid Reza Hadadi Niasar* Pages 125-148
    To identify and study the passive defense considerations against information technology vulnerabilities in social security organization this study was performed by the independent variable of passive defense and the dependent variable of information technology vulnerabilities through descriptive analysis method. This study with the assumption of "passive defense measures and considerations of technology and management in the field of information technology cause the reduction of the vulnerabilities by the use of information technology in the social security organization" tries to answer this fundamental question "what the passive defense measures and considerations against the IT vulnerabilities of social security organization are". The tool for data collection was a questionnaire made by the researchers and interviews with the experts in the field of passive defense and social security organization. The validity of the research was confirmed by using the Delphi method and the reliability was set through using Cronbach's alpha coefficient of 0.9406. The data analysis was done by using descriptive and inferential method and prioritizing the components was performed by Friedman Test. According to the results, the passive defense considerations of information technology and communication in social security organization include two parts; technological and managerial considerations. Based on the results, the researcher has offered some practical and applied suggestions.
    Keywords: social security organization, passive defense, information, communication technology, vulnerabilities, threats
  • Jamshid Sharifian*, Seyed Mohammad Reza Mostafavi, Mohammad Javad Barzegar Menshadi Pages 149-175
    Water is a source of life. The most important human need primarily is to drinking and then is its use in other applications. Drinking water has become a scarce commodity in many parts of the world; therefore, due to the current situation and the available statistics and digits, Iran will be among the drier countries in 1410. Considering the significant water shortage in our country, especially in Yazd Province and the sensitivity and importance of Water Transmission Project of Koohrang water spas to Yazd and the need to maintain stability and security of the province in terms of function and structure, the security vulnerabilities of the transmission line has been investigated. The main question is "What the security vulnerabilities of Koohrang Water Transmission Project to Yazd are?" In addition, the main hypothesis is that "the major vulnerabilities and security threats to Koohrang Project include human, technical and natural ones." In the present study the theoretical foundations of security based on the security function has been considered through descriptive - analytical research method, and the data was collected through library and field study. To collect the field data, a questionnaire was distributed among the relevant professionals and technical experts and senior security officials of the Province, and the data was analyzed by descriptive statistical analysis, using SPSS software. The results confirmed the original hypothesis that is the transmission line project faces human, technical and natural vulnerabilities.
    Keywords: security vulnerabilities, water transmission line, Koohrang, Yazd