فهرست مطالب

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 26 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید کاظم سیدباقری*، مهدی حسنی باقری صفحات 7-26
    هدف پژوهش حاضر واکاوی دیدگاه قرآن کریم پیرامون حق انتخاب در آزادی سیاسی بود. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که قرآن کریم آزادی سیاسی و حق انتخاب را برای همه شهروندان با هدف رشد و انتخاب برتر به رسمیت شناخته و با به کارگیری آموزه هایی چون مشورت، امر به معروف و نهی از منکر، نقد و نصیحت، اجرایی می شود، ابعاد آن را می توان در مواردی چون «حق انتخاب گری»، «حق انتخاب شدن» و «حق تعیین سرنوشت»، رصد کرد، تا مردم با انتخاب خود، از موانع بیرونی سیاسی اجتماعی و تحمیل ظالمانه قدرت حاکم، رهایی یابند. این آزادی در عرصه تکوینی است و انسان البته به عنوان خلیفه خدا باید در چارچوب دستورها و احکام الهی عمل کند و به لحاظ تشریعی راه راست و مسیر الهی را برگزیند.
    کلیدواژگان: آزادی سیاسی، حق انتخاب، قرآن کریم، تعیین سرنوشت
  • یوسف خان محمدی* صفحات 27-50

    هدف پژوهش حاضر واکاوی چگونگی تضمین آزادی سیاسی و حقوقی افراد، از منظر قرآن بود. یافته های این پژوهش که با رویکرد روش شناسی تفسیر سیاسی قرآن انجام شد، حاکی از آن است که  براساس تامل در قرآن و بامولفه های زیر می توان آزادی در جامعه را از منظر قرآن تضمین کرد: گسترش و ترویج  علم و آگاهی در بین مردم، عقل گرایی، تفکر و تدبر، نقد و انتقاد آگاهانه، هجرت مسئولانه، گفت وگوی پایدار در بین مردم و دولت با ملت. مولفه های  پنج گانه فوق، منظومه ای را شکل می دهد که با الهام از قرآن و نیازهای امروزین جامعه و تجربه های کسب شده بشری می توان نظریه تضمین آزادی را ارائه کرد.

    کلیدواژگان: تضمین آزادی، تفسیر سیاسی قرآن، آزادی سیاسی، آزادی حقوقی، آزادی در جامعه
  • عبدالله بیننده، علی علی حسینی*، حسین هرسیج صفحات 51-70

    هدف پژوهش حاضر فهم اندیشه سیاسی امام خمینی در چارچوبی معرفت شناختی بود. یافته های پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد، نشان داد که میان اندیشه سیاسی امام خمینی و مبنای معرفتی ایشان، نسبت ابتنایی(مطابقت) وجود داشته و این ابتناء به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم برقرار بوده است. دو ابزار عقل و وحی، بیشترین تاثیر را بر اندیشه سیاسی امام خمینی داشته اند. اندیشه سیاسی امام خمینی، علی رغم همه تاکید بر اهمیت علوم حصولی، در دامن علم حضوری و بالاخص دو دانش فقه و کلام تکوین یافته است. ممکن دانسن کسب معرفت نیز مفروض بسیاری از آراء سیاسی امام خمینی بوده و از نظر ایشان عبودیت، غایت معرفت است.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی، علم حصولی، علم حضوری، اندیشه سیاسی، امام خمینی
  • علی فتحی* صفحات 71-90

    هدف پژوهش حاضر این است که با روش «تحلیل گفتمان» و با استفاده از فضای حاکم بر نظام فلسفی صدرا، تقریر و تفسیر همدلانه ای از اندیشه سیاسی او ارائه دهد. در این راستا، خاستگاه تاریخی، مبادی و اصول کلی نظریه تحلیل گفتمان مورد مطالعه قرار گرفته و چگونگی کاربرد آن در نظام فلسفی صدرا بررسی شده است. نتایج این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی انجام شد، نشان داد که اگر نظام حکمی صدرا را به عنوان یک هویت گفتمانی تعریف کنیم، در این صورت، از نظام حکمی مشاء و اشراق هم می توان به عنوان گفتمان های حکمی بدیل، سخن گفت. هویت هر گفتمانی را از طریق مفصل بندی و دال مرکزی و دال های شناور می توان مورد بازاندیشی قرار داد و نسبت میان گفتمان های فکری مختلف و متنوعی را که در طول تاریخ فلسفه اسلامی ظهور کرده اند، از نو تفسیر کرد. بدون التزام به مبانی معرفت شناختی و نسبی انگاری موجود در تحلیل گفتمان می توان از این نظریه در تحلیل هر پدیده، فرهنگ، فلسفه و اندیشه ای سود جست، لکن نباید خرده گفتمان ها و خرده روش ها را تبدیل به بت واره هایی سازیم که از دام در هم تنیده آنها راه گریزی پیدا نکنیم.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، فلسفه سیاسی، حکمت متعالیه، ملاصدرا، فوکو، زبان شناسی
  • زاهد غفاری هشجین*، محمدعلی صدر شیرازی صفحات 91-114

    هدف پژوهش حاضر واکاوی جایگاه مفهوم تبری در گفتمان  جریان ملی و جریان اسلامی بود. در این راستا،  منظومه فکری و رفتاری امام خمینی و مهندس مهدی بازرگان در تعامل یا تقابل با «استکبار» و براساس روش «تحلیل گفتمان» لاکلا و موفه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین مفهوم تبری نیز به مثابه یکی از ریشه های اصلی گسست میان جریان ملی گرایی و اندیشه های حاکم بر نهضت اسلامی بررسی شد. یافته ها نشان داد که شکاف های عمیق فکری و رفتاری میان دو گفتمان مورد بررسی در مصادیق متعدد، برخاسته از اختلاف در دال مرکزی و در مراتب بعد، دال های شناور در دو گفتمان است. اختلاف ماهیت و چگونگی نگرش آنها به لایه های مختلف معرفتی و رفتاری در قبال عناصر بنیادین فرهنگ سیاسی شیعه و به ویژه تبری، برآمده از جایگاه بنیادین و «غیریت ساز» این مفهوم در گفتمان امام خمینی می باشد. از سوی دیگر، وجود گرایش به مبادی و مظاهر غرب در یکی از اضلاع دال مرکزی گفتمان بازرگان به روشنی آشکار است.

    کلیدواژگان: امام خمینی، مهدی بازرگان، تبری، غیریت سازی، جریان ملی گرایی
  • سید مهدی قریشی، جعفر اصغرزاده بناب*، سید مهدی صالحی صفحات 115-134
    هدف پژوهش حاضر تبیین رهیافت نظام  سیاسی- حقوقی اسلام در رفع تعارض قوانین بود. در این راستا و با روش توصیفی-تحلیلی، قدرت سیاسی در ایدئولوژی‏های حکومت، پیشینه‏ی قدرت سیاسی و نسبت آن با مبانی حقوقی، اهمیت بحث تعارض قوانین در پایداری قدرت نرم، تعارض قوانین و نسبت سنجی گزاره ها، روش فطری اصول فقه در رفع تعارض، استدلال بر رفع تعارض قوانین، تطبیق روش فطری اصول فقه و استنتاج نظام رفع تعارض قوانین مورد بحث قرار گرفته اند. یافته ها نشان داد، شالوده ‎ی رژیم رفع تعارض قوانین با روش اصول فقه چه بر منطق دینی و چه از دیدگاه امانیستی به جهت تکیه بر فطریات بشری در فهم کلام و متن، مولفه‎ای بارز از قدرت نرم نظام سیاسی حقوقی اسلام و پاسخگوی خلاء نظام حکیمانه، مدون و مقبول رفع تعارض قوانین در حیطه ی داخلی و بین الملل است.
    کلیدواژگان: نظام سیاسی حقوقی، تعارض قوانین، اصول فقه، قدرت نرم، نظام حقوقی اسلام
  • محمدرضا عبدالله نسب، علی شیرخانی*، مقصود رنجبر صفحات 135-152

    هدف پژوهش حاضر تبیین اصول و مبانی سیاسی «مکتب جبل عامل» بوده و بر این فرض استوار است که امامت و ولایت، پارادیم حاکم بر این مکتب فقهی هستند و جبل عامل با اتخاذ رویکرد روش اصول فقه، در دانش فقه ویژگی هایی چون نگرش ایجابی به سیاست، توجه به اختیارات سیاسی فقیه و حل معضلات مستحدثه شیعیان را، دارا می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش و چارچوب نظری زمینه گرای «اسکینر»، بسترهای تاریخی پیدایش جبل عامل، تصرفات متعدد  در الگوهای مرسوم زمانه و بالتبع اصول سیاسی آن مورد تحقیق قرار گرفته است. همچنین اصول سیاسی مکتب جبل عامل شامل اختیارات فقیه، رهیافت سیاسی به دولت صفویه و راهبرد وحدت مذاهب و همزیستی ادیان و نیز رویکرد اصولی بر فقه از دیگر مباحث مورد بحث در این پژوهش بوده است.

    کلیدواژگان: مکتب جبل عامل، روش زمینه گرای اسکینر، اندیشه های سیاسی، عالمان جبل عامل، مکاتب فقهی، فقه سیاسی شیعه
  • فرهاد وفائی فرد*، رضا خراسانی صفحات 153-172
    هدف پژوهش حاضر نسبت سنجی ایده ی «حکمرانی خوب» با ظرفیت های نهفته ی اندیشه ی سیاسی سیدمحمد حسینی بهشتی و نیز امکان سنجی طرح ایده ی حکمرانی در آراء و نظرات ایشان بود. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و با تکیه بر نظریه ی «امت و امامت» از یک سو و بررسی مولفه های آزادی، عدالت، نگرش تشکیلاتی و برخی دیدگاه های اقتصادی در اندیشه ی سیاسی بهشتی از سوی دیگر تلاش شد تا مقدمات نظری و مفهومی طرح «ایده ی حکمرانی» به عنوان رویکردی کارآمد، روزآمد و متناسب با بافتار و ساختار جامعه ی ایران ارائه شود. این پژوهش بر این فرض استوار بود که در اندیشه ی سیاسی بهشتی مولفه های نظریه ی حکمرانی خوب بر پایه ی اصل امت و امامت به گونه ای مطرح شده است که امکانات و ظرفیت های نظری و مفهومی مناسبی برای طرح ایده ی حکمرانی فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: نظریه ی حکمرانی خوب، اندیشه ی سیاسی، نظریه ی امت و امامت، ایده ی حکمرانی، سید محمدحسینی بهشتی
  • سیدجواد حسینی خواه* صفحات 173-192

    هدف پژوهش حاضر واکاوی ابعاد سیاسی امنیت انسانی از دیدگاه فقه امامیه و نظام بینالملل حقوق بشر بود. روش تحقیق استنباطی استنتاجی بوده و در این راستا، پس از تبیین اجمالی محل بحث در مطالعات امنیتی، سه هنجار و مولفه اساسی به عنوان ابعاد اصلی امنیت سیاسی با عناوین »حق انتخاب شدن«، »آزادی رای« و »حق بر مشارکت فعال سیاسی« در دو دیدگاه فقه امامیه و نظام بین الملل حقوق بشر مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج نشان داد هر دو دیدگاه در اصل پذیرش »حق به کارگیری و ابراز عقیده سیاسی، حق انتخاب کردن و حق انتخاب شدن« به عنوان مهمترین گزاره ها در امنیت سیاسی افراد و جامع دیگر حقوق و آزادی های سیاسی اشتراک و در محدودیت های وارد بر این حق اختالف دارند.

    کلیدواژگان: امنیت انسانی، امنیت سیاسی، حقوق بشر، مشارکت سیاسی، حق انتخاب، آزادی عقیده، فقه امامیه
  • بهرام اخوان کاظمی* صفحات 193-226

    هدف پژوهش حاضر واکاوی امنیت اقتصادی و سازوکارهای تامین آن برمبنای منابع و آموزه های قرآنی و روایی و با روش توصیفی-تحلیلی بود. در این راستا، تعامل امنیت بااستغنای مادی و اقتصادی، عوامل ایجاد و تقویت امنیت اقتصادی و نیز عوامل مخل امنیت اقتصادی در آیات و روایات مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن است که- بسیار پیش از این- در منابع قرآنی و روایی، مفهوم متطور و پیچیده امنیت اقتصادی و سازوکارهای تامین آن، به گونه ای بسیار دقیق و ملموس، مورد تبیین و تصریح قرار گرفته است و با اتکا به این رهنمودهای متقن و عملی می توان ضمن تمهید و تامین امنیت اقتصادی، جامعه اسلامی و بشری را در مرزهای ایمان و نظام توحیدی، به توسعه عدالت محور و پیشرفت و تعالی مادی و معنوی رهنمون ساخت.

    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، الگوی اسلامی و ایرانی پیشرفت، عدالت اقتصادی، معیشت، توسعه عدالت محور
  • عیسی مولوی وردنجانی*، داود فیض افرا صفحات 227-250
    هدف پژوهش حاضر تبیین اندیشه سکولاریستی نهضت آزادی در مواجهه با گفتمان انقلاب اسلامی با تاکید بر اندیشه مهندس مهدی بازرگان بود. در این راستا، مولفه های سکولاریسم در اندیشه بازرگان شامل ملی گرایی، مخالفت با اصل ولایت فقیه، تفسیر دین براساس لیبرالیسم، مخالفت با تشکیل حکومت دینی، مخالفت با اجرای احکام دینی بررسی شد. همچنین اسلام ناب محمدی و مواجهه اندیشه نهضت آزادی با گفتمان انقلاب اسلامی از دیگر مباحث مورد بحث در این پژوهش بوده اند. یافته های تحقیق حاکی از آن است کهبر اساس روش تحلیل گفتمان، «ملی گرایی با نگرش حداقلی به دین» دال مرکزی نهضت آزادی و اساس مفصل بندی سایر مفاهیم این اندیشه محسوب شده و این نگرش حداقلی، در حیطه سیاست منجر به سکولاریسم می شود. ماهیت نگرش نهضت آزادی با گفتمان انقلاب اسلامی در تضاد قرار دارد؛ چرا که در گفتمان انقلاب اسلامی، اسلام ناب با نگرش حداکثری به دین، دال مرکزی گفتمان انقلاب اسلامی را تشکیل می دهد و سایر دال ها توسط این نگرش مفصل بندی می شود. بنابراین نوع مواجهه این دو اندیشه کاملا در تضاد یکدیگر ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: سکولاریسم، نهضت آزادی، انقلاب اسلامی ایران، مهدی بازرگان، ولایت فقیه، ملی گرایی
  • احسان آذرکمند* صفحات 251-270

    هدف پژوهش حاضر تبیین تاثیرات سیاسی اندیشه‏های ضد تقریبی علمای شیعه با علمای اهل سنت بر جامعه ایران دوره صفوی بوده و با روش توصیفی تحلیلی و با محور قرار دادن «روش بحران اسپرینگنز» انجام شد. یافته ها نشان داد، مدل تعارضات ذیل سه محور واگرایی شدید (جنگ و لشکرکشی میدانی)، واگرایی متوسط (جنگ سرد و صدور فتوای تکفیر)، واگرایی خفیف (سب و لعن و ناسزا) نشان داد که در دوره صفویه بیشتر رفتارها برگرفته از واگرایی متوسط (جنگ سرد) یا همان صدور فتوای تکفیر بوده که این مسئله به ویژه در بخش نامه نگاری علمای شیعه و سنی نمایان است. تاثیرات سیاسی چنین اندیشه ‏هایی با رویکرد ضد‏تقریبی، مضرات بسیار و تبعات منفی فراوانی برای جامعه ایران عصر صفوی، برجای داشت. ستیز صفوی- عثمانی، خیزش سنیان علیه صفویان، ستیز ازبک و صفوی، همبستگی میان ازبکان و عثمانی برای مقابله با شیعه، برخوردهای نظامی و قتل عام ها، دستگیری و کشتار علمای شیعی، مصون نگه داشته شدن اروپای مسیحی، تصرف پایتخت صفویه، گسترش سب و لعن، از جمله آنها بود.

    کلیدواژگان: روش بحران اسپرینگنز، مدل تعارضات، دوره صفویه، علمای شیعه، علمای سنی، اندیشه تقریب
  • علی اکبر ذاکری* صفحات 271-290

    هدف پژوهش حاضر بررسی تشکیلات نیروهای نظامی و انتظامی در حکومت امیرالمومنین (ع) بوده و فرضیه ابتکاری بودن «شرطه الخمیس» را با روش توصیفی- تحلیلی به اثبات رساند. در این راستا،سازمان نیروی نظامی در کوفه، پیشینه نیروی انتظامی در اسلام، ایجاد سازمان هاینظامیجدید توسط امیرالمومنین (ع)، شرطه و نیروی انتظامی در حکومت علوی، «شرطهالخمیس» به عنوان مهم ترین تشکیلات انتظامیحکومت علوی، ابتکارامام علی (ع) در تشکیل «شرطه الخمیس»،زمان، مکان و اعضای تشکیل «شرطه الخمیس»،فعالیت های انتظامی اعضای «شرطه الخمیس»ونیروی انتظامی و شهربان در حکومت علوی مورد بررسی قرار گرفته اند.یافته ها نشان داد، سه گروه و جمعیت در زمان امام علی (ع) بودند. گروه نظامی که براساس تشکیلات قبایل بود و دو گروه انتظامی. یکی «شرطه الخمیس» که حضرت ایجاد کرد و سابقه نداشت و گروه انتظامی دیگری که امنیت شهر را به عهده داشته و در عملیات مختلف شرکت داشتند. از عنوان «شرطه الخمیس» قبل و بعد از امام علی (ع) در منابع تاریخی یاد نشده است. طبری و محققان اهل سنت ایشان را مبدع «شرطه الخمیس» و ایجاد کننده تشکیلات منسجم شرطه در اسلام دانسته اند. اعضای «شرطه الخمیس» به امنیت شهرها و مبارزه با شورشیان، مفسدان و متجاوزان می پرداختند و در هنگام جنگ هم فعال و به کمک نیروهای پیشگام نظامی، می رفتند. در هنگام جنگ جمل و صفین نیز حاضر بودند.

    کلیدواژگان: امنیت، شرطه الخمیس، حکومت امیرالمومنین، نیروی نظامی، نیروی انتظامی
  • عظیم الله نبی لو* صفحات 291-308

    هدف پژوهش حاضر تبیین و تطبیق مفهوم «قدرت هوشمند متعالی» در آموزه های علوی با تمرکز بر نهج البلاغه بود. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و بعد از تبیین مولفه های قدرت هوشمند در چهار عنوان رهبری، قدرت سخت، قدرت نرم و توانایی تلفیق، به شواهد تحقق آن در حکومت علوی در عناوینی چون کاریزمایی، ترقی جویی، هوش احساسی، هوش محیطی، هوش اجتماعی، هوش سیاسی پرداخته شده است. همچنین چرایی متعالی بودن «قدرت هوشمند علوی» بر اساس چهار اصل توجه به قدرت برتر، امانت بودن قدرت، نگاه رحمانی به شهروندان، نفی اباحه گری در قدرت مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: قدرت هوشمند، حکومت علوی، نهج البلاغه، الگوهای حکمرانی، رهبری کاریزماتیک
  • عبدالرحمن افشاری، مجید توسلی رکن آبادی*، سعید شریفی صفحات 309-331
    پژوهش حاضر با هدف بازشناسی موانع سیاسی تحقق اهداف سیاست گذاری فرهنگی در ایران انجام گرفت. روش تحقیق آمیخته اکتشافی متوالی بود. جامعه پژوهش در دو سطح نخبگان و کارشناسان سیاست فرهنگی و به تعداد 396 نفر بوده و ابزار گردآوری اطلاعات در سطح اول مصاحبه نیمه ساختاریافته و در سطح دوم پرسشنامه در 7 بعد و 40 گویه براساس داده های استخراج شده از طریق کدگذاری باز و محوری در بخش اول بود. نتایج نشان داد اگرچه از بین موانع شناسایی شده فقدان مدیریت یکپارچه دارای میانگین و میانگین رتبه ای بالاتری نسبت به سایر موانع است، درحالی که سهم تاثیر و اهمیت آن در مدل هم خطی پائین ترین میزان است. همچنین عامل حمایت سیاسی نقش تعیین کننده تری به عنوان یک مانع برای تحقق اهداف سیاست گذاری فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مدل پیش بینی کننده ایفا می کند. فقدان نظریه فرهنگی مشخص در سیاست گذاری فرهنگی از دیدگاه متخصصان مانع مهمی در تحقق اهداف سیاست گذاری فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است، درحالی که میزان تمایل به مقاومت از طریق مناسک در بین اعضای جامعه می تواند پیش بینی کننده تحقق اهداف سیاست گذاری فرهنگی جمهوری اسلامی ایران باشد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری فرهنگی، سیاست فرهنگی، نظریه فرهنگی، مهندسی فرهنگی، مدیریت فرهنگی
|
  • Seyed Kazem Seyed Bagheri *, Mehdi Hasani Bagheri Pages 7-26
    This project was aimed at analyzing Quran viewpoint towards the right of choose in the political freedom. Results indicated that Quran has recognized the right of choose for every individuals aiming at growth and superior selection. Besides, this is said that, this will happen through the practice of consulting, enjoining what is right and forbidding what is wrong, and criticism. This can be observed in the right of choosing, right of being chosen, and right of determining owns destiny. So that, individuals would be able to get free from socio-political barriers and imposed cruel power on their own. However human being has to follow divine orders.
    Keywords: Political Freedom, right of choose, Quran, Determine Destiny
  • Joseph Khanmohammadi Pages 27-50

    This project is aimed at analyzing the mechanism of legal and political freedom guarantee for individuals from Quran's perspective. The findings of this study, which were carried out using the methodological approach of political interpretation of the Qur'an, suggest that based on reflection on the Qur'an and the following elements, freedom in society can be guaranteed from the Qur'an's perspective: Promoting science and awareness among the people, rationalism, thoughtfulness, conscious criticism, responsible emigration, sustainable dialogue between the people and the state with people. The above five components form a system that is inspired by the Qur'an and the needs of today's society and human experience gained through the theory of guaranteeing freedom.

    Keywords: Guaranteeing freedom, Political Interpretation of the Quran, Political Freedom, legal freedom, Freedom in society
  • Abdollah Binandeh, Ali Alihosseini *, Hossein Harsij Pages 51-70

    This project was aimed at giving a new understanding of Imam Khomeini's political thoughts through an epistemological framework. The research method was descriptive-analytical. Results indicated that the political thoughts of Imam Khomeini confirmed his epistemological approach whether directly or indirectly. The two tools of reason and revelation have had the greatest impact on Imam Khomeini's political thought. His political thoughts, despite the significance of acquired knowledge, have been developed under the dominance of presential knowledge and more specifically through jurisprudence and theology. It is also said that many of his political approach could be consequence of epistemological assumption. Moreover, devoution is the highest level of knowledge to him.

    Keywords: Epistemology, acquired knowledge, Presential knowledge, Political Thoughts, Imam Khomeini
  • Ali Fathi* Pages 71-90

    This project is aimed at delivering a new interpretation of political thoughts of Sadra via discourse analysis and according to dominant atmosphere of his philosophical approach. With this regard the historical origin, basis and principle approaches of the discourse analysis and its application to Sadra philosophical approach have been studied. The research method was descriptive analytical. The results indicated that if philosophical approach of Sadra assumed to be discourse, so that Mosha' and Eshragh approaches can also be considered as Badil philosophical discourse. The identity of each discourse could be revised through articulation, central slab, and floating slab. In this way the relationship among different discourses throughout the history can be reinterpreted. Without adhering to the epistemological and relativistic foundations of discourse analysis, this theory can be useful in analyzing any phenomenon, culture, philosophy, or thought, but we should not turn subtexts and subtypes into idols that we cannot escape from their trap.

    Keywords: Discourse Analysis, Political Philosophy, Sadra, Foucault, Linguistics, Sadra philosophical Approach
  • Zahed Ghaffari Hashjin *, Mohammad Ali Sadr Shirazi Pages 91-114

    This project was aimed at analyzing the concept of Tabarri in the national movement and Islamic movement discourses. With this regard the interaction or opposition of Imam Khomeini and Mehdi Bazargan's approach toward arrogance through a discourse analysis method by lakla and Mophe have been discussed. Moreover, the concept of Tabarri as a major cause of divergence between the national movement and dominant thoughts of the Islamic movement was argued. Research demonstrated that the intellectual and behavioral gap which existed between two discourse subjects was rooted in discord of the central slab and floating slab of the discourses. The disagreement of the nature of their view towards different epistemic and behavioral aspects, with respect to political foundations of Shia and particularly Tabarri, rooted in the fundamental position of this concept in Khomeini's discourse. On the other side, Bazargan's discourse demonstrates a tendency towards west which could be seen in one side of central slab clearly.

    Keywords: Imam Khomeini, Mehdi Bazargan, Tabarra, Otherness, Nationalism
  • Seyed Mahdi Goreyshi, Jafar Asgharzadeh Bonab *, Seyed Mahdi Salehi Pages 115-134
    This project was aimed at demonstrating the role of Islamic legal political system approach in eliminating conflicts of laws. With this regard a descriptive- analytical method has been employed to debate a series of contributing factors including political power in government's ideology, origins of political power and its association to legal basis, the significance of conflicts of laws to stability of soft power, laws conflict and the ratio of proposals, the guardianship of the Islamic jurist approach in solving conflict of laws, reasoning behind solving conflict of laws, and adapting jurisprudence approach for solving conflicts. The results indicate that basis of remedies for conflict of laws with respect to guardianship of the Islamic jurist principle either to religion logic, or from humanistic viewpoint equals the major factor. This is because of its reliance on human nature, so that it can compensate the absence of an international or a domestic written acceptable wise solution for the conflict of laws.
    Keywords: Legal-political system, Conflict of Laws, The Guardianship of the Islamic Jurist Principle, soft power, Islamic legal system
  • Mohammadreza Abdolahnasab, Ali Shirkhani *, Maghsoud Ranjbar Pages 135-152

    This project is aimed at demonstrating political principles of Jabal Amel School. Regarding this, it is assumed that Imamate and province are the dominant paradigm of the jurisprudence. Besides, Jabal Amel has the characteristics such as political necessity approach, respecting political powers of the jurist, and solving Shia's problems via adapting jurisprudence principle approach. In this project, historical origins of Jabal Amel, and political principles in association with Skiner contextualist theory were studied. Moreover, the political principles of Jabal Amel including the jurisprudence power, political approach to Safavids and the concept of religions unity were among discussed issues.

    Keywords: Jabal Amel School, Skiner's Contextualist theory, Political Thoughts, Jabal Amel Scholars, Jurisprudence, Shia political jurisprudence
  • Farhad Vafaei Fard *, Reza Khorasani Pages 153-172
    This project was aimed at estimating ratio associated with the theory of “ideal governing" alongside with the hidden capacity of Mohamad Hoseini Beheshti's political thoughts, besides estimating the possibility of “the idea of governing" as a practical approach which is compatible to Iranian community context. In this way, the theory of "nation and Imamate" from one side, and freedom factors, justice, organizational approach, besides some of Beheshti’s political thought were relied on. The main assumption of this research was that in political thoughts of Beheshti, the contributing factors to the theory of "the ideal governing" have an acceptable theoretical capacity to promote the idea of governing.
    Keywords: The theory of Ideal Governing, Political Thoughts, the theory of nations, Imamate, The Idea of Governing, Seyyed Mohamad Hosseini Beheshti
  • S.Javad Hoseini * Pages 173-192

    This project was aimed at analyzing political aspects of human security from Ja'fari jurisprudence versus international human rights. The research method was inferential. With this regard, primarily the issue in the context of security studies was briefly argued. Afterwards, three substantial norms and components including the right of being chosen, freedom of opinion and right of active political participation as the major aspects of the political security have been debated. The results show that both views differ on the principle of acceptance of "the right to exercise and express political opinion, the right to choose and the right to be elected" as the most important propositions in the political security of individuals and other societies of political rights and freedoms.

    Keywords: Human Security, Political Security, human rights, Political Participation, right to choose, Freedom of Opinion, Ja'fari jurisprudence
  • Bahram Kazemi* Pages 193-226

    The major goal of this project was to explain the mechanism of providing economic security according to Quran and narrations. With this regard the associations of security with higher financial status and contributing factors to providing economic security have been argued throughout this research. The results indicate that – long back in the history- the complex concept of economic security and its mechanism was meticulously mentioned throughout the narrations and Quran. According to the research results not only it is possible to provide economic security via adapting such a practical guidance, but also the justice centered development and progression can be promoted around the Islamic human society under the dominance of monotheistic system.

    Keywords: economic security, Iranian Islamic Progression Patterns, Economic Justice, Justice centered Development
  • Isa Molavi Vardanjani *, Dauod Feizafra Pages 227-250
    A study of the secularist thoughts of freedom movements facing with Islamic Revolution's discourse with respect to Bazargan's Perspective In this regard, the components of secularism in Bazargan's thinking, including nationalism, opposition to the principle of Velayat-e Faqih, interpretation of religion based on liberalism, opposition to the establishment of religious government, opposition to the implementation of religious laws were examined. Moreover, facing Islam with thought of freedom movement was among debated issues. Results indicate that according to discourse analysis, nationalisms attached to the minimum role of religion are the basis of central freedom movement and this will lead to the political secularism. The nature of freedom movement is in contrast with Islamic revolution discourse. So that these two point of view would be classified as in total contradiction.
    Keywords: Secularism, Freedom Movement, Islamic Revolution, Mehdi Bazargan, guardianship of the Islamic jurist
  • Ihsan Azarkamand * Pages 251-270

    This project was aimed at identifying the political impacts of "antiapproximate" thoughts of Shia and Sunny scholars about Iranian community in Safavids era. The research method was descriptive_ analytical and based on Spriggens Crisis theory. The conflict model is demonstrated into three different areas including severe divergence (fighting in battle fields), medium divergence (cold war and Takfir Fatwa), and mild divergence (damn). During Safavids era behaviors were mostly associated with medium divergence (cold war). This approach is specifically observed among Shia and Sunny scholars' letters. The conflict between Safavids and Ottomans followed by detrimental consequences for Iranian community at the time. The rise of Sunnis against Safavids, the war between Uzbek and them, coalition of Uzbek and Ottomans against Shia, Armed conflicts and massacre, arresting and murdering Shia scholars, and keeping safe the Christian Europe are among those consequences.

    Keywords: Crisis Theory, conflict theory, Safavids Era, Shia scholars, Sunny Scholars, Thoughts of approximation
  • Ali Akbar Zakeri* Pages 271-290

    The major goal of this project was to study the organization of military service and police forces in Amir Al-Mu'minin's (a.s) government, and to establish innovative nature of Shurtat Al-Khamis forces with a descriptive- analytical method. In this regard, the military organization in Kufa, the military history of Islam, creation of new military organizations by Amir al-Mu'menin (pbuh), the Shariah and the military in the Alawite state, the "Shurtat al-Khamis" as the most important military organization of Alawite government, the initiative by Imam Ali In forming the "Shurtat al-Khamis", time, place and members of the "Shurtat al-Khamis", the military activities of the members of the "Shurtat al-Khamis" and the Alawite government's military and police forces are examined. The results showed that there were three groups and population at the time of Imam Ali. A military group based on tribal organizations and two police groups. One was the "Shurtat al-Khamis" that the Prophet had created and had no record, and the other was a police group involved in various operations for security of the city. The term "Shurtat al-Khamis" is not mentioned in historical resources before and after Imam Ali (pbuh). Tabari and his Sunni scholars have called him the innovator of the "Shurtat al-Khamis" and the creator of a coherent body of police in Islam. Members of the "Shurtat al-Khamis" paid tribute to the security of cities and the fight against insurgents, corruptors, and invaders. During the war of Jamal and Saffin were also present.

    Keywords: Security, Shurtat al-khamis, Amir Al-Momenin government, military, Police
  • Azimollah Nabilu * Pages 291-308

    The main goal of the present study was to demonstrate and adapt the concept of " the divine intelligent power" in Alawites doctrine, with respect to Nahj al-Balagha.
    The research method was descriptive-analytical. Primarily, the concept of intelligent power under four different titles including leadership, hard power, soft power and integration ability has been demonstrated. After that, its realization in Alawites government via charisma, progress, emotional intelligence, environmental intelligence and social and political intelligence was debated.
    Afterwards, the reason behind superiority of "Alawites intelligent power" according to four principles was argued. The principles include the superior power, leading nature of power, gracious viewpoint toward citizens, and denial of conceding in power.

    Keywords: Intelligent Power, Alawites government, Nahj al-Balagha, Government Patterns, Charismatic Leadership
  • Abdul Rahman Afshari, Majid Majid Tavassoli Roknabadi *, Saeed Sharifi Pages 309-331
    This article is aimed at identifying political barriers in the way of cultural policy making in Iran. For this research a mixed successive discovery method is employed. The research community includes 369 cultural policy experts and elites. Besides, semi-systematic interviews as the first phase and 7 dimensional questionnaires based on collected data through open and axial coding method alongside with 40 testimonies as the second phase played the role of data collection tools. Results indicate that while among all recognized barriers the lack of integrated management system scored the both higher average and higher rating average, the impact portion of such obstacle according to the linear model perspective tends to remain the least. Moreover, the political support factor represents a more serious obstacle to achieving cultural policy making in Islamic republic of Iran. Meanwhile, the community tendency to resistance can predict the cultural policy making achievements in Iran.
    Keywords: Cultural Policy Making, Cultural Policy, Cultural Theory, cultural engineering, cultural management