فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 54 (تابستان 1399)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 54 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • آمنه هاشمی*، سیامک پناهی صفحات 9-30

    بینامتنیت رویکردی ادبی است که به منتقدان این امکان را می دهد تا به شیوه ای علمی و نظام مند پیوندهای موجود در میان آثار ادبی را بررسی کنند. ژرار ژنت یکی از مهم ترین نظریه پردازان این رویکرد است که در کاربردی کردن آن نقش اساسی دارد. این مقاله با هدف برقراری ارتباط میان نظریه ترامتنیت ژنت و رمان «استانبول، خاطرات و شهر» اثر اورحان پاموک شکل گرفته است و تلاش گردیده بر اساس تقسیم بندی های ترامتنیت ژنت فضای شهری و معماری استانبول در رمان مورد نظر تجزیه و تحلیل گردد. پژوهش انجام گرفته بر مبنای روش پژوهش قیاسی، به استناد داده های گردآوری شده توسط بررسی های اسنادی و تحلیل داده ها بر اساس تطبیق و مقایسه صورت گرفته است. در رمان مذکور اورحان پاموک توانسته است ریشه هایی از آثار هنری و متون ما قبل خود از قبیل متون ادبی و نثر و شعر و نقاشی را به طرق مختلف در متن خود جای داده و ارتباط و مناسبات تنگاتنگی را با نظریه ترامتنیت ژنت، علی الخصوص در حوزه بینامتنیت و بیش متنیت برقرار سازد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، استعاره، بیش متنیت، بینامتنیت، تراگونگی
  • رضا زرین کمر *، محمد مهدی سیار صفحات 31-50

    شاعرانی که درباره جنگ تحمیلی سروده اند؛ به دو دسته تقسیم می شوند؛ دسته اول شاعران برآمده و متاثر از جریان انقلاب اسلامی هستند که حیات ادبی و هنری آن ها در دوران انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی شکل گرفته و یا برجسته شده است. دسته دوم را شاعرانی تشکیل می دهند که پیش از انقلاب اسلامی شهرت و نام قابل توجهی داشتند و به ضرورت و احساس وظیفه درباره جنگ تحمیلی سروده اند. مهدی اخوان ثالث از دسته دوم است. او پیش از انقلاب اسلامی، شاعری صاحب سبک و برجسته بود و با آغاز جنگ، زبان حماسی و هنری شاعری خود را برای نجات کشور از تجاوز بیگانه به کار گرفت. این پژوهش به بررسی اشعار اخوان ثالث درباره جنگ تحمیلی می پردازد و از منظر سبک شناسی- با تکیه بر سطح فکری- آن ها را تحلیل می کند. دستاورد پژوهش ناظر بر آن است که اخوان، به عنوان شاعری ایران دوست و پیش کسوت، به رغم اختلاف نظرهایی که از نظر آیینی و سیاسی با گفتمان مسلط و شاعران جریان انقلاب اسلامی داشت، در اشعار جنگی خود تا حد قابل ملاحظه ای به الگوی هویتی مطلوب حاکمیت نزدیک می شود.

    کلیدواژگان: اخوان ثالث، سبک شناسی، شعر جنگ تحمیلی، هویت ایرانی- اسلامی
  • سهیلا دیزگلی*، شهناز علی پوری مرالو صفحات 51-75

    هدف از تحقیق کنونی مطالعه طبقه بندی مخاطب در بستر زمان در هنر معاصر ایران می باشد. یکی از چالش هایی که در هنر امروز جامعه ایرانی مشهود است جایگاه متزلزل مخاطب است. جایگاهی که خود باید تعیین کننده باشد اما عوامل دیگری که خارج از حوزه هنر و هنرمند است، همچون نگاه سیاست و قدرت و اقتصاد به این مقوله، تاثیرگذارتر است. به نظر می رسد شناخت مخاطب منوط به نگاه نخبه های جامعه به اقسام گوناگون مخاطب بوده است، اما تا چه حد این دسته بندی مخاطب که در نهایت به عدم وجود مخاطب انجامیده است بر اساس شناخت صحیح افراد برتر جامعه بود یا بر اساس نگرش برتر به خود نخبه های جامعه بوده است. می توان گفت عوامل مختلفی در طبقه بندی مخاطب هنر تاثیرگذار هستند. با توجه به مطالعه حاضر می توان گفت مخاطبان هنر در بستر زمان بر اساس عوامل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و... متفاوت بوده اند. همچنین برای تقسیم بندی مخاطبان باید عوامل موثر و کلیدی در هر زمان را در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: طبقه بندی، مخاطب، هنر معاصر، ادبیات تطبیقی
  • حجت گودرزی*، سعید اسدی صفحات 77-95

    هنری جیمز، رمان نویس نامی آمریکایی- انگلیسی، در آثارش از زن به مثابه انسان می نویسد و به او نگاه جنسیتی ندارد. حال در این مقال، هنری همانند نقاشی و یا به عبارت گویاتر پرتره نگاری است که تلاش دارد زن را ترسیم و روایت کند. زن نه به عنوان زن بلکه به عنوان تقلید یا بازنموده ای از یک زن یا زنان پیشین نگارده می شود. این بن- مایه، تعبیر دلوز- گاتاری از غریبه- سازی را تا اندازه ای متبادر می کند. این دو متاثر از جریان فکری پساساختارگرایی و ضد روشنگری مدعی شکل خاصی از نوشتار ادبی هستند که در مقابل هرگونه تفسیر کدگذاری مقاومت کرده و از هرگونه ساختار قابل پیش بینی و مبتنی بر سوژه- محوری گریزان است. در این پژوهش که به روش تحلیلی- توصیفی به نگارش درآمده بر آن هستیم که تحلیل نماییم بر پایه نظریه منطق احساس و ادبیات اقلیتی دلوز، زنان در داستان های هنری جیمز و خصوصا در داستان «مدونای آینده» دارای قالب و چهارچوب از پیش تعیین شده نیستند. آن ها رو به آینده دارند و بازنمایی گذشتگان نیستند؛ پس او به دنبال بازنمایی بودن نیست و می خواهد «صیرورت» یعنی شدن را به تصویر بکشد.

    کلیدواژگان: منطق احساس، ادبیات اقلیتی(خرد)، دلوز، گاتاری، غریبه سازی
  • بهی حدائق*، مبینا اکبرزاده صفحات 97-118

    این مقاله به بررسی تطبیقی مفهوم "آلوده" در شعر «تولدی دیگر» فروغ فرخزاد با تفکر "طرد" در «قدرت های وحشت» جولیا کریستیوا می پردازد. این مقاله در پی آن است که تصاویر "آلوده" را بر اساس خوانشی تطبیقی با «قدرت های وحشت» کریستوا در «تولدی دیگر» فروغ مورد مطالعه قرار دهد. دلیل انتخاب فروغ فرخزاد این است که نظریه کریستیوا بسیار قابلیت پیاده سازی روی اشعار وی را دارد. این نظریه البته گستره وسیع تری از اشعار فرخزاد را در بر می گیرد که از حوصله این مقاله خارج است. از سوی دیگر اشعار او به عنوان پایه ای مرکزی برای روشنگری نظریه کریستیوا در باب پدیده آلوده انگاری نیز بسیار گویا است. آلوده انگاری یکی از اساسی ترین جریان های سوژه در فرآیند است: یعنی حالتی از طرد و واپس زنی آنچه که برای خود، دیگری محسوب می شود و خود به این وسیله مرزهایی برای یک من همواره ناپایدار ایجاد می کند. آلوده چیزی است که شخص آن را طرد می کند، پس می زند و تقریبا به شدت از خود بیرون می راند.

    کلیدواژگان: تهذیب، غیر، زنانگی، هنجار اجتماعی، نقد جامعه شناختی
  • لیلا قلی پوری، آرش مشفقی*، ناصر علیزاده صفحات 119-148

    در هر دورانی، بزرگان و روشنفکران زمان در صدد یافتن راه حلی تازه برای مسایل و پیچیدگی های دنیای خود بوده اند تا از تنگناهای موجود زمان رهایی یابند و شعر یکی از ابزارهای مهم در خدمت این اندیشه است. واقع گرایی و حقیقت نمایی دو عنصر مهم شعر شاعران دوران معاصر می باشد و مستندسازی به شکل عام، ضبط، تفسیر و روایت تجارب شخصی فرد و تبدیل و ارجاع آن به جنبه های مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی بر بستری از زبان می باشد که سرشار از ابتکار و تجربه بوده است. ریالیسم مکتبی ادبی است که در فاصله سال های 1880-1850 در اروپا و آمریکا رواج یافت. مهم ترین ویژگی آثار ریالیستی آن است که انسان را به عنوان موجودی اجتماعی مطرح می کند و ریشه همه رفتارهای نیک و بد او را در اجتماع جست وجو می کند. مکتب ریالیسم از جمله مکتب هایی است که مانند آینه مشکلات فرد و جامعه را به تصویر می کشد و نویسنده نظرات شخصی خود را در آن دخیل نمی کند. اغلب شاعران معاصر هم به عنوان نویسنده ریالیسم به خوبی توانسته اند فقر و مشکلات مردم و مبارزه آنان را برای ادامه زندگی در شعر بیان کنند و به تصویر بکشد.

    کلیدواژگان: رئالیسم اجتماعی، مشکلات اجتماعی، وطن، آزادی، فقر
  • حمیده مظهری آزاد، مریم شایگان * صفحات 149-172

    در دوره قاجار به دلیل کمبود وسایل ارتباط جمعی از یک سو و گسترش سطح عمومی سواد از سوی دیگر باعث شد تا احوالات افرادی از طبقات مختلف (شاهان و شاهزادگان، طلاب و روحانیون، تحصیلکرده های روشنفکر، شاعران و نویسندگان و حتی مردم عامی) مطرح، بلکه بسیاری از مسایل روز در نامه‏ها بیان ‏گردد که در مکاتبات رسمی و اداری به دلیل‏ مسایل امنیتی و سری، کم‏تر به آن پرداخته می‏شده است. این دوره در حالی که از منظر تاریخی، نثر فارسی در حال گذار از نثر مصنوع به نثر فنی بوده؛ از منظر فرهنگی، اجتماعی نیز نامه نگاری از انحصار شاهان، وزرا، ادیبان و اهل فضل خارج شده و عامه مردم نیز به نامه نگاری روی آوردند. این پژوهش در تلاش است تا با شناسایی نوع  نگارش، اصطلاحات و تعابیر ادبی به‏ کار رفته و اندیشه و مضامین انواع نامه های بر جای مانده از عهد قاجار، نقش و جایگاه نامه و نامه نگاری را در نثر فارسی مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: نامه نگاری، قاجار، قائم مقام فراهانی، امیرکبیر
  • مژگان ابراهیمی، ایرج مهرکی * صفحات 173-195

    پهلوانان اساطیری انسان واره هایی هستند که با ماجراهای خویش و شیوه زیستن خود، از هنجارهای مرسوم در جامعه فراتر می روند و به تجلی گاه ارزش های آن جامعه تبدیل می شوند. یکی از موضوعات برجسته و متفاوت در اشعار کهن، اسطوره است که در شعر معاصر فارسی به نحو دیگری نمود پیدا کرده است. این تحقیق با روش توصیفی، تحلیل شواهد درون متنی و روش کتابخانه ای به بررسی تطبیقی اساطیر پهلوانی، در اشعار نیما یوشیج و احمد شاملو می پردازد. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که اسطوره های پهلوانی در اشعار شاملو پررنگ تر از نیما جلوه کرده و شاملو در شیوه کاربرد اسطوره های پهلوانی، به مفهوم انسان گرایی نظر داشته است. اسطوره های پهلوانی در اشعار آن ها نه تنها به قدرت شاعران کهن نیست، بلکه از نظر سبک و روش اسطوره پردازی نیز متفاوت می باشد؛ این تفاوت ها نیز ناشی از سبک خاص شاعری در دوره معاصر می باشد که اسطوره های پهلوانی و نحوه کاربرد آنان را تحت تاثیر خود قرار داده است. نقطه اشتراک اشعار آن ها کاربرد اسطوره های یونانی است.

    کلیدواژگان: اسطوره، اساطیر پهلوانی، نیما یوشیج، احمد شاملو
  • ندا نجفی*، منوچهر اکبری صفحات 197-210

    گریماس (1917م) بر این عقیده است که در هر داستان شش موقعیت شامل فرستنده، گیرنده، فاعل، شیء ارزشی، نیروی بازدارنده و نیروی یاری دهنده و پنج وضعیت شامل وضعیت ابتدایی، نیروی تخریبگر، وضعیت میانی، نیروی سامان دهنده و وضعیت انتهایی وجود دارد. در منظومه «خسرونامه»، منسوب به عطار، که منظومه ای غنایی و عاشقانه است، علاوه بر وجود موقعیت ها و وضعیت های گفته شده، با توجه به نقش شیء ارزشی (گلرخ)، که وقایع اصلی داستان به واسطه حضور او به وجود می آید، به جز روایت اصلی، خرده روایت هایی با پیرنگی جدا از پیرنگ اصلی شکل گرفته است ؛ به طوری که تعدد شخصیت ها باعث ایجاد اپیزودهای متعدد در داستان گردیده است و همین امر است که بر جذابیت این اثر می افزاید. بر همین اساس در این پژوهش بر آن ایم تا با تکیه بر الگوی کنشگران گریماس به تحلیل ساختار پیرنگ و جایگاه شیء ارزشی در داستان «خسرو نامه» بپردازیم. نتایج پژوهش حاضرکه به شیوه توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای فراهم آمده است، نشان می دهد که وجود خرده روایت ها و پیرنگ های نهفته در دل کلان روایت «خسرو نامه» علاوه بر ایجاد الگوهای سازه ای متعدد پیرنگ، باعث ایجاد تعلیق و اپیزود های متنوع گردیده است.

    کلیدواژگان: خرده روایت، کنشگر، گریماس، خسرونامه، عطار
  • محمداکبر سپاهی * صفحات 211-230

    ضرب المثل ها، آیینه و نمود های مهمی از جوامع بشری هستند که اجتماع انسانی و فرهنگ و ادب، علایق و سلایق و نگرش های آن ها را به خوبی نمایندگی می کنند. زبان، ادبیات و فرهنگ بلوچی از سویی همیشه در تعامل مستقیمی با زبان و ادبیات فارسی بوده است و از سویی دیگر، بلوچی و دیگر زبان ها، گویش ها و خرده فرهنگ های ایرانی چه به صورت مستقیم، به سبب جایگاه دین اسلام در این سرزمین و چه به صورت غیر مستقیم، به واسطه فارسی که با عربی در تعاملی تنگاتنگ تر بوده است از ضرب المثل ها و سخنان حکیمانه و احادیث و روایاتی که جنبه مثلی پیدا کرده اند، تاثیر گرفته اند. در این نوشتار، سعی کرده ایم نمونه های برجسته و قابل توجهی از این نوع مثل ها و سخنان را که صورت مثل سایر یافته اند، مورد بررسی قرار دهیم. یکی از مهم ترین نتایجی در میانه این تحقیق، ظاهر می شود، نقش زبان و ادبیات فارسی است که در مورد اشتراکات ضرب المثلی بلوچی و عربی، اغلب نمونه های قابل تطبیق این دو زبان، اشتراک نمونه مثالی آن ها را در فارسی نیز می توان یافت.

    کلیدواژگان: مثل، بلوچی، عربی، مقایسه تطبیقی، فارسی
  • الخاص ویسی*، ثریا سبهانی صفحات 231-255

    هنجارافزایی و هنجارگریزی دو بخش عمده از برجسته سازی ادبی به شمار می آیند که بهره گیری از آن ها می تواند نقطه عطفی در زبان شعر یک شاعر محسوب گردد. در این راستا، بر آن ایم تا در پژوهشی توصیفی- تحلیلی به بررسی ابزارهای شعرآفرینی، بالاخص از نوع هنجارگریزی آن در یکی از اشعار شاعر برجسته ایرانی، ملک الشعرای بهار، بپردازیم. برای این منظور، پس از گریزی کوتاه به الگوی هنجارگریزی زبانی که از سوی زبان شناسان صورت گرا، به ویژه جفری لیچ مطرح شد، شعر «دماوندیه» از نقطه نظر این الگو تحلیل گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بهار در سروده خود از تمامی گونه های هنجارگریزی، کم و بیش بهره برده است که در این میان، به ترتیب بسامد وقوع هنجارگریزی معنایی و زمانی از سایر انواع آن بیش تر می باشد و این امر می تواند از یک سو، ناشی از جو سیاسی حاکم در دوره حیات این شاعر و خاموشی و بی تفاوتی مردم نسبت به سرنوشت خویش و از سوی دیگر، مطالعه عمیق و توجه این شاعر به آثار شعرای پیشین و پای بندی به سنت های گذشه باشد.

    کلیدواژگان: جفری لیچ، هنجارافزایی، هنجارگریزی، برجسته سازی ادبی، دماوندیه
  • مریم کفش دوززرین * صفحات 257-268

    نهضت ترجمه شاهکارهای ادبیات فارسی که با ترجمه «گلستان» سعدی در سال 1644 آغاز شده بود توجه کانون های ادبی نقد و نقادی فرانسه را برانگیخت و آنان را وادار به پژوهش در منابع تاریخی ایران نمود. در این میان شاعران و نویسندگان بزرگی چون ویکتور هوگو، مارسیلین بردوالمر، هانری دوموسه، لافونتن و... از جمله شاعران و نویسندگان رمانتیک فرانسه اند که تحت تاثیر آرای مشرقیان از پیشگامان ادبیات در این زمینه به شمار می روند. در این مقاله تاثیرگذاری سعدی بر ویکتور هوگو و نمودها و جلوه های آن بررسی و نقد شده است. در ضمن آن نشان داده شده است که ادبیات ایران ویکتور هوگو را چنان تحت تاثیر قرار داده که وی تعداد قابل توجهی از آثار خود را با الهام از ادبیات فارسی و به خصوص آثار سعدی نگاشته است. مقاله با پرداختن به مفاهیم و موضوعات مشترک در آثار سعدی و ویکتور هوگو در صدد نشان دادن ابعاد مختلف تاثیرپذیری هوگو از سعدی برآمده است.

    کلیدواژگان: فرانسه، ویکتور هوگو، سعدی، بینوایان، ادبیات تطبیقی
  • یحیی معروف*، فرشته جمشیدی صفحات 269-291

    بررسی تطبیقی اجتماع و بازتاب آن بر اندیشه سیاسی سعدی یوسف و ابوالقاسم لاهوتی از منظر سیاسی و اجتماعی مستلزم شناخت شرایط خاص جامعه ای است که این دو شاعر در آن زندگی کرده اند. از آنجا که در دوره مشروطه مفهوم آزادی، رنگ سیاسی به خود گرفته است، این مفهوم در شعر لاهوتی به صورت شورش علیه ظلم و حمایت از قشر کارگر و رنجبران، و در شعر سعدی یوسف به صورت مبارزه علیه وعده های پوچ و دروغین جلوه می کند. سعدی یوسف و ابوالقاسم لاهوتی برای بیان اوضاع اجتماعی تاثیرگذار در شعر خود از فنون ادبی گوناگونی چون نماد، طنز و تناقض، اقتباس و تضمین استفاده کرده اند، به عنوان مثال برای اشاره به وجود دشمنان و استعمارگران از نمادهایی چون سیاهی، رنگ سرخ، شهر و روستا، نخل و رود و... بهره گرفته اند با این تفاوت که در شعر لاهوتی بکارگیری نماد ملموس تر است. این دو شاعر همچنین با استفاده از دیگر فنون مذکور توانسته اند به خوبی بر اوضاع سیاسی و اجتماعی مردم سرزمین خود تاثیرگذار باشند و به مبارزه علیه ظلم، استثمار، امپریالیسم، غربزدگی و هجوم فرهنگ بیگانه غربی بپردازند.

    کلیدواژگان: سیاست، اجتماع، فنون ادبی، لاهوتی، سعدی یوسف
  • فاطمه قدمی نجارکلایی * صفحات 293-312

    مرگ به عنوان یکی از بزرگ ترین معماهای حیات بشری در طول تاریخ همواره مورد توجه متفکران و اندیشمندان بوده است. ابوالعلاء معری شاعر، اندیشمند و متفکر عرب و خیام نیشابوری شاعر، فیلسوف و دانشمند ایرانی از جمله شخصیت هایی بوده اند که در باب مرگ تاملات بسیاری داشته اند. از نظر آن ها برداشت های مختلفی از مرگ وجود دارد. برداشت های مثبت و منفی که ریشه در فلسفه آفرینش و معنای زندگی دارد و بدون دستیابی به فلسفه حیات نمی توان برداشت درستی از مرگ داشت. در نتیجه میان معنای زندگی و مرگ رابطه عمیقی برقرار است. ما به یاری خداوند قصد داریم در این مقاله ضمن ارایه شرح حالی از زندگی دو شاعر به بررسی و تحلیل افکار و عقاید و وجوه تشابه و تباین بین آنان بپردازیم و دیدگاه این دو تن را نسبت به مقوله فناپذیری و مرگ مورد نقد و بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: ادبیات، زندگی، مرگ، فلسفه، بدبینی
  • کتایون فلاحی*، مسعود باوان پوری، سهیلا کاظم علیلو صفحات 313-333

    سمیح القاسم و حسین اسرافیلی از شاعران برجسته مقاومت فلسطین و ایران هستند که در اشعار مقاومت خود دارای مضامین مشترکی می باشند؛ هر دو در مورد وطن خود اشعار زیادی سروده و از اسطوره و نماد و رمز در اشعار مقاومت خود استفاده کرده اند. اسرافیلی و القاسم از اسطوره عنقاء در اشعار خود بهره برده و هر دو خود را متعهد و ملزم دانسته اند که وظیفه خویش را در زمینه مقاومت به نحو احسن ادا کنند. نویسندگان جستار حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی، اشعار مقاومت دو شاعر را با هم مقایسه کرده و وجوه اشتراک این دو شاعر را بررسی کرده اند. دو شاعر سنگ را نماد مقاومت فلسطین می دانند و هر دو از این نماد در اشعار خود بهره برده اند. شعر مقاومت دو شاعر، دعوت کننده به صلابت و استقامت، انسجام و فشردگی صفوف و بسیج نیروهای ملی و جهان علیه دشمن پلید و اعلام جنایت او می باشد؛ ادبایی که با پایداری در برابر توطیه دشمن پلید و عدم پذیرش شکست، تا آخرین رمق مبارزه علیه ظلم و فساد را پیشه خویش نمودند.

    کلیدواژگان: شعر مقاومت، رمز، اسطوره، فلسطین، شهادت
  • فاروق نعمتی * صفحات 335-355

    دعوت به وحدت و انسجام ملی، از درونمایه های اصلی در ادب پایداری است. از همین رو، یکی از گفتمان های مورد توجه در میان شاعران بیداری اسلامی در شعر معاصر فارسی و عربی، موضوع اتحاد و دعوت همگانی به همبستگی و تشکیل صف واحد در برابر دشمنان است. این مقوله مهم سیاسی- اجتماعی که سرچشمه های اصلی آن، رهنمودهای قرآن کریم و احادیث نبوی (ص) است، در دوره معاصر و در سروده های شاعران دو زبان، بازتاب گسترده ای دارد؛ به نحوی که این شاعران، عامل اتحاد در زمینه های دینی و نیز ملی را یکی از اصلی ترین عوامل پیروزی و موفقیت مسلمانان در صحنه های سیاسی و اجتماعی خود می دانند. در این جستار با گذری بر اشعار مهم ترین سرایندگان معاصر فارسی و عربی در عرصه ادب پایداری، به بررسی و تحلیل دیدگاه آنان درباره مساله وحدت خواهیم پرداخت. رهیافت این پژوهش گویای آن است که این شاعران، ضمن برشمردن خطرات تفرقه و دودستگی، اتحاد را در دو حوزه اسلامی و ملی آن، اساس رسیدن به اهداف و شکست توطیه ها و نقشه های دشمن می دانند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، وحدت، شعر معاصر، ادبیات پایداری، ادبیات تطبیقی
  • نادر کریمیان سردشتی * صفحات 357-374

    عمار بصری نسطوری یکی از متکلمین برجسته مسیحی در دوره عباسیان و در حدود سال های 800 الی 850 میلادی در بغداد و شهر بصره می زیسته و برای تبلیغ و ترویج مسیحیت نسطوری فعالیت می کرده است. وی دارای دو اثر کلامی مهم است: یکی کتاب «البرهان علی سیاقه التدبیر الالهی» و دیگری کتاب «المسایل والاجوبه». وی در این دو کتاب با تفکر فلسفی و فکر دینی به شرح و بسط اندیشه های مسیحی می پردازد و در اصل دفاعیاتی را برای کلام مسیحیت فراهم آورده و پاسخ انتقادات مخالفان (به ویژه متکلمان اسلامی) را می دهد و در واقع با برهان و دلایل عقلی و نقلی در دفاع از باورها و اعتقادات مسیحیان می کوشد. کتاب «البرهان» در این خصوص به عنوان یکی از کهن ترین کتاب های دفاعیه مسیحیت شناخته شده و از این حیث کم نظیر است. وی در این اثر کلامی به دوازده مبحث اصلی به ویژه موارد انتقادی (همچون تثلیث، تجسد، اتحاد، تحریف کتاب مقدس، به صلیب کشیدن عیسی مسیح و قربانی) به طرح و بررسی و پاسخ شبهات می پردازد.

    کلیدواژگان: عمار بصری، کلام مسیحیت، دفاعیات، البرهان، کلام اسلامی
  • مهری نصیری، حسین خسروی *، اصغر رضاپوریان صفحات 375-400

    شناخت نامه یا تک نگاری (Monographie) پژوهشی است که (معمولا) توسط یک نویسنده و در خصوص موضوعی واحد انجام می شود و نتیجه آن که با شرح و تفصیل و جزییات همراه است، در قالب کتاب، مقاله و یا پایان نامه (رساله) ارایه می گردد. تحقیق به شیوه تک نگاری را نخستین بار فردریک لوپله در قرن نوزده در توصیف زندگی کارگران به کار برده است. او نتایج بررسی های خود را به صورت کتابی زیر عنوان کارگران سال 1855 منتشر کرد. در ایران ابتدا تک نگاری با چاپ کتاب «اورازان» توسط جلال آل احمد آغاز شد، سپس نوشتن تک نگاری ها به شیوه جدیدتری شکل گرفت. موضوع این مقاله نیز اختصاص دارد به شناخت نامه محمدعلی اسلامی ندوشن. در این مقاله اسلامی ندوشن معرفی، آثار او طبقه بندی، سپس مشهورترین آثارش بررسی می گردند.

    کلیدواژگان: شناخت نامه، محمدعلی اسلامی، آثار، تحلیل
  • سعیده نیازی، محمدرضا زمان احمدی*، شاهرخ حکمت صفحات 401-440

    حکمت خسروانی منشوری بی بدیل و میراثی عظیم از آموزه های ایران باستان است که گستره ای فراگیر از حکمت و فلسفه، شعر و ادبیات و حتی عرفان و تصوف را در یک قاب به نمایش می گذارد. این پژوهش بر آن است تا با مقایسه آرای سه اندیشمند بزرگ ایرانی فردوسی حکیم، شیخ اشراق و نجم الدین رازی به این پرسش بنیادین پاسخ دهد که اسطوره های جاودان حکمت خسروانی در اندیشه های شیخ اشراق، «شاهنامه» فردوسی و «مرصاد العباد» نجم الدین رازی چگونه بیان شده است؟ روش انجام تحقیق حاضر مطالعه کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی و تطبیقی است. این مهم میراث هزاران ساله ایرانیان برای نهادینه سازی عشق، نور، نیکی و زیبایی است. از جمله نتایج مهم این پژوهش عبارت اند از اسطوره ها از «شاهنامه» فردوسی تا «حکمه الاشراق» سهروردی همواره حامل پیام و نشانگانی عرفانی و پهلوانی هستند و بسیاری از آن ها برآمده از حکمت دیرپای حکمای فهلوی است. این قهرمانان آرمانی، با پیروزی بر پلیدی ها و سیاهی ها جلوه آشکار تقابل جاویدان خیر و شر هستند.

    کلیدواژگان: حکمت خسروانی، اسطوره، فره ایزدی، سهروردی، سیمرغ
  • مسعود پاکدل، ماندانا علیمی، هدیه خنافره صفحات 441-470

    داستان لیلی و مجنون در اصل، یکی از داستان‌های قدیمی صحرانشینان سرزمین نجد در شبه‌ جزیره عربستان است که مجموعه روایاته آن را ابوالفرج اصفهانی در «الاغانی» با ارایه سند نقل کرده ‌است. مشهورترین داستان منظوم لیلی و مجنون در زبان فارسی سروده نظامی گنجوی است. در این جستار، محیط و تاثیر آن بر دو شاعر، نظامی و قیس ‌بن ‌ملوح، در سرایش منظومه‌شان مورد واکاوی قرار گرفته، شخصیت‌های هر دو داستان با هم تطبیق داده شده و اختلافات و اشتراکات نمایانده شده است. به نظر می‌رسد علی‌رغم اینکه نظامی بسیاری از مضامین موجود در دیوان قیس ‌بن ‌ملوح را به‌ کار برده اما با بهره‌گیری از ذوق و هنر شاعری تصرفاتی بسیار زیبا در داستان نموده است، به‌ گونه‌ای که توفیق یافته مکتبی در عشق بنا نهد که با ذوق خوانندگان بسیار سازگار باشد و لیلی و مجنون او سبب شهرت جهانی این داستان گردد. داستان لیلی و مجنون، فقط داستان عشقی ناکام نیست بلکه تصویر جامعه‌ای بسته و محکوم به سلطه بی‌رحم سنت‌ها و قوانین خشک قبیله است. نظامی در سرتاسر داستان نشان می‌دهد که باید به قانون پروردگار یعنی اخلاق و عفت گردن نهاد و بر خلاف روایت‌های عربی در تصویر چهره داستان به لیلی برتری داده است.

    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی، جامعه، فرهنگ، ایران، اعراب
  • سعیده میرحق جو لنگرودی *، فاطمه علی نژاد چمازکتی صفحات 471-492

    غاده السمان شاعر سوری عصر معاصر است که زن، عشق، تبعیض و تعصب ستیزی از بن مایه های اصلی اکثر اشعارش می باشد. در جهان او را بیش تر به عنوان نویسنده می شناسند. پروین اعتصامی شاعره ایرانی است که در اشعارش عشق به انسانیت، آزادگی، عدالت اجتماعی، علم، هنر و عشق به قشرهای محروم و رنج دیده جامعه موج می زند. این پژوهش، زندگینامه و اشعار دو بانوی شاعر را مورد بررسی قرار داده و تشابه و اختلاف در مضامین را برمی شمرد و به این نتیجه می رسد که چگونه دو شاعر در دو برهه زمانی نزدیک به هم تا این اندازه می توانند از مشابهت برخوردار باشند و از دریچه احساس و عاطفه این دو زن، جهان و مسایل موجود در آن را بنگرند، و به اندیشه ای نو و بدیع در تطبیق میان ادبیات فارسی و عربی دست یابند.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، تجربه شعری، زن، عشق، وطن
|
  • Ameneh Hashemi, Siamak Panahi Pages 9-30

    Transtextualite is a literary approach that allows critics to investigate the links between literary works in a scientific and systematic way. Gérard Genette is one of the most important theorists of this approach who plays a key role in its application. This article has been formed with the aim of establishing a relationship between the theory of Gérard Genette's Transtextualite and "Istanbul, Memories and City" novel by Orhan Pamuk. And it has been tried to be analyzed based on the divisions of Gérard Genette's Transtextualite of urban space and architecture of Istanbul in the novel. The research is conducted based on deductive research method, based on the data collected by documentary studies and data analysis based on comparison and comparison. In the mentioned novel, Orhan Pamuk has been able to place the roots of previous artistic works of texts such as literary texts, prose, poetry and painting in various ways in his text and establish a close relationship with the theory of Gérard Genette's transtextualite, especially in the field of transtextualiteand hypertexuality.

    Keywords: comparative literature, metaphor, hypertextualite, intertextualite, transtextualite
  • Reza Zarinkamar, Mohammad Mehdi Sayar Pages 31-50

    Poets who wrote about the imposed war are divided in two groups; the first group of poets are influenced by the trend of the Islamic Revolution, whose literary and artistic life was formed or highlighted during the Islamic Revolution and the imposed war. The second group consists of poets who had a significant reputation before the Islamic Revolution and wrote about the necessity and sense of duty about the imposed war. Mehdi Akhavan Sales is from the second group. Before the Islamic Revolution, he was a prominent poet and with the beginning of the war, he used his epic and artistic poetic language to save the country from foreign aggression. This study examines the poems of Akhavan Sales about the imposed war and analyzes them from a stylistic point of view- based on the intellectual level. The result of the research is that Akhavan, as a pro-Iranian and pioneer poet, in spite of his religious and political differences with the dominant discourse and poets of the Islamic Revolution, is remarkably close to the desirable identity model of the governance in his war poems.

    Keywords: Akhavan Sales, stylistics, poetry of the imposed war, Iranian-Islamic identity
  • Soheyla Dizgoli, Shahnaz Ali Poori Meraloo Pages 51-75

    The purpose of the present paper is to study the classification of audience in the context of time in Iranian contemporary art. One of the challenges that are evident in the art of today's Iranian society is the shaky position of the audience. A position that should be decisive, but other factors that are out of the realm of art and the artist such as the view of politics and power and economics to this category are more influential. It seems that knowledge of the audience depended on the view of the elites of society to different types of audiences, but to what extent this classification of the audience, which ultimately led to the absence of the audience, was based on the correct knowledge of the top people in society or based on the top attitude to the elites of society. It can be said that various factors are influential in classifying the audience of art. According to the present study, it can be said that the audience of art in the context of time have been different based on social, economic, political and ... factors. Also, in order to divide the audience, effective and key factors must be considered at any time.

    Keywords: classification, audience, contemporary art, comparative literature
  • Hojat Goodarzi, Saeid Asadi Pages 77-95

    Henry James, a well-known American-British novelist, writes about women as human beings in his works and does not look at her from a gender perspective. Now in this article, art is like a painting or, in other words, a portrait that tries to draw and narrate a woman. Woman is written not as a woman but as an imitation or representation of a woman or prior woman. This theme evokes Deleuze-Guattari's interpretation of alienation to some extent. Both influenced by the poststructuralist and anti-enlightenment intellectual trend are a special form of literal writing that resists against any coding interpretation and avoids any predictable, subject-centered structure. In this research, which has been written based on analytical –descriptive method, author intends to analyze based on Deleuze's theory of logic of emotion and minority literature, women do not have a predetermined framework in James's art stories and especially in "The Future Madonna". They look forward the future and do not represent the past; So he does not seek to represent and wants to portray "Seyrurat" i,e. becoming.

    Keywords: Logic of emotion, minority (micro) literature, Deleuze, Guattari, alienation
  • Bahi Hadaegh, Mobina Akbarzadeh Pages 97-118

    This article compares the concept of "abjection" in Forough Farrokhzad's poem "Another Birth" with the thought of ​​"rejection" in "Powers of Horror" by Julia Kristeva. This article seeks to study "abjection" images based on a comparative reading of "powers of horror" by Kristeva in Forough's "Another Birth." The reason for choosing Forough Farrokhzad is that Kristeva's theory is very capable of being applied to her poems. This theory, of course, covers a wider range of Farrokhzad's poems, which is beyond the scope of this article. On the other hand, her poems as the central basis for the enlightenment of Kristeva's theory on the phenomenon of abjection are also very evident. Abjection is one of the most fundamental currents of the subject in the process: i.e, a state of rejection of what is considered other for self, thereby creating ever-unstable boundaries for self. Abjection is something that a person rejects, throws away, and expels almost completely.

    Keywords: refinement, other, femininity, social norm, sociological critique
  • Leila Gholi Pouri, Arash Moshfeghi, Naser Alizadeh Pages 119-148

    In every era, the greats and intellectuals of the time have sought to find a new solution to the problems and complexities of their world in order to get rid of the existing bottlenecks of time, and poetry is one of the important tools in the service of this though. Realism and hyperrealism are two important elements of the poetry of contemporary poets. And documenting in general, recording, interpreting and narrating the personal experiences of the individual and transforming and referring it to various social, political, economic aspects is a context of language that has been full of initiative and experience. Realism is a literary school that became popular in Europe and the United States between 1880 and 1850. The most important feature of realist works is that it presents man as a social being and seeks the root of all his good and bad behaviors in society. The school of realism is one of the schools that depict the problems of the individual and society like a mirror and the author does not include his personal opinions in it. Most contemporary poets, as writers of realism, have been able to express and depict the poverty and problems of the people and their struggle to continue poetry.

    Keywords: social realism, social problems, homeland, freedom, poverty
  • Hamideh Mazhari Azad, Maryam Shayegan Pages 149-172

    In Qajar era, due to the lack of mass media on one hand and the expansion of the general level of literacy on the other hand caused the situation of people from different classes (kings and princes, scholars and clerics, open-minded educated people, poets and writers and even the common people) to be proposed, rather, many of the current issues to be mentioned in the letters, which have been less considered in official and administrative correspondence due to security and secret issues. This period, while from a historical point of view, Persian prose has been transitioning from artificial prose to technical prose; from a cultural and social point of view, correspondence was freed from the monopoly of kings, ministers, writers and people of grace, and the general public also tended to correspondence. This research tries to investigate the role and status of letters and correspondence in Persian prose by identifying the type of writing, terms and literary interpretations used and the ideas and themes of the types of letters left from the Qajar era.

    Keywords: Correspondence, Qajar, Ghaem Magham Farahani, Amirkabir
  • Mojgan Ebrahimi, Iraj Mehraki Pages 173-195

    Mythical heroes are human beings who go beyond the common norms of society and become the manifestation of the values ​​of that society with their adventures and way of life. One of the prominent and different subjects in ancient poetry is myth, which has been manifested in a different way in Persian contemporary poetry. This research compares the heroic myths in the poems of Nima Yoshij and Ahmad Shamloo with descriptive methods, intratextual evidence and library method. The results show that heroic myths are more prominent in Shamloo's poems than Nima and Shamloo has considered the concept of humanism in the way of using heroic myths. Heroic myths in their poems are not only the power of ancient poets, but also differ in the style and method of myth-making; These differences are caused by the special style of poetry in the contemporary period, which has influenced the heroic myths and how they are used. The common point of their poems is the use of Greek myths.

    Keywords: Myth, Heroic Myths, Nima Yoshij, Ahmad Shamloo
  • Neda Najafi, Manouchehr Akbari Pages 197-210

    Grimas (1917) believes that there are six positions, including the sender, the receiver, the actor, the object, the deterrent, and the assisting force, and five positions, including the initial position, the destructive force, the intermediate position, the organizing force, and the final position in each story. In the poem "Khosronameh", attributed to Attar, which is a lyrical and romantic poem, in addition to the said situations and positions, according to the role of a valuable object (Golrokh), which the main events of the story are created by his presence, except the main narrative, sub-narrative is formed with a plot separate from the main plot; As the multiplicity of characters caused numerous episodes in the story, and this is what adds to the appeal of this work. Accordingly, in this study, we intend to analyze the plot structure and the position of a valuable object in the story of "Khosronameh" based on the model of Grimas actors. The results of the present study, which has been provided in a descriptive-analytical manner using library resources, show that the existence of sub-narratives and plots hidden in the heart of the "Khosronameh" narrative, in addition to creating multiple structural patterns of plot caused suspense and various episodes.

    Keywords: Sub-Narrative, Actor, Grimas, Khosronameh, Attar
  • Mohammad Akbar Sepahi Pages 211-230

    Proverbs are important rituals and representations of human societies that represent human society, culture, and literature, their interests, tastes, and attitudes well. Baluchi language, literature and culture has always been in direct interaction with Persian language and literature, and on the other hand, Baluchi and other Iranian languages, dialects and subcultures, either directly, due to the position of Islam in this land or indirectly, due to Persian, which has been in closer interaction with Arabic have been influenced by proverbs and wise sayings and hadiths and narrations that have become proverb. In this article, we have tried to examine the prominent and remarkable examples of this type of proverbs and sayings that have become the form of proverb. One of the most important results in the middle of this research is the role of Persian language and literature. Regarding the commonalities of Baluchi and Arabic proverbs, most of the compatible examples of these two languages, the common example of them can also be found in Persian.

    Keywords: proverb, Baluchi, Arabic, comparative comparison, Persian
  • Al-Khas Veisi, Soraya Sobhani Pages 231-255

    Extra-regularity and deviation are two major parts of literary highlighting; the use of them can be considered a turning point in the language of a poet's poetry. In this regard, in a descriptive-analytical study, we intend to examine the tools of poetry creation, especially its deviation in one of the poems of the prominent Iranian poet, Malek Al-Shoaraye Bahar. For this purpose, after a brief deviation to the pattern of linguistic deviation that was proposed by formalist linguists, especially Jeffrey Leach, the poem "Damavandieh" was analyzed from the point of view of this pattern. The results of this study showed that Bahar in his poem has more or less used all types of deviations, in which the frequency of semantic and temporal deviation is higher than other types, and this can be on the one hand, due to the prevailing political atmosphere during the life of this poet and the silence and indifference of the people towards his destiny and on the other hand, the deep study and attention of this poet to the works of previous poets and adherence to the traditions of the past.

    Keywords: Jeffrey Leach, extra-regularity, deviation, literary highlighting, Damavandieh
  • Maryam Kafshdooz Zarrin Pages 257-268

    The movement of translating masterpieces of Persian literature, which began with the translation of Saadi's "Golestan" in 1644, attracted the attention of the French literary centers of criticism and forced them to study the historical sources of Iran. Among them, great poets and writers such as Victor Hugo, Marceline Bradwalmer, Henri de Mousse, Lafontaine, etc. are among the French romantic poets and writers who, under the influence of Orientalist views, are among the pioneers of literature in this field. In this article, Saadi's influence on Victor Hugo and its manifestations and effects are examined and criticized. In addition, it has been shown that Iranian literature has influenced Victor Hugo so much that he has written a significant number of his works inspired by Persian literature, especially Saadi's works. The article deals with common concepts and issues in the works of Saadi and Victor Hugo and seeks to show the different dimensions of Hugo's influence from Saadi.

    Keywords: France, Victor Hugo, Saadi, Binavayan, Comparative Literature
  • Yahya Maroof, Fereshteh Jamshidi Pages 269-291

    A comparative study of society and its reflection on the political thought of Saadi Yousef and Abolghasem Lahouti from a political and social perspective requires understanding the specific conditions of the society in which these two poets lived. Since the concept of freedom has taken a political color during the constitutional period, this concept appears in Lahouti's poetry as a revolt against oppression and support for the working class and the suffering, and in Saadi Yusuf's poetry as a struggle against empty and false promises. Saadi Yousef and Abolghasem Lahouti have used various literary techniques such as symbol, humor and contradiction, adaptation and guarantee to express the influential social situation in their poetry, for example, to indicate the existence of enemies and colonizers, symbols such as black, red, city and Villages, palms, rivers, etc. have been used, with the difference that in Lahouti poetry, the use of a symbol is more tangible. These two poets have also been able to use other mentioned techniques to have a good impact on the political and social situation of the people of their land and to fight against oppression, exploitation, imperialism, westernization and the invasion of Western foreign culture.

    Keywords: politics, society, literary techniques, Lahouti, Saadi Yousef
  • Fatemeh Ghadami Najarkalaei Pages 293-312

    Death, as one of the greatest mysteries of human life throughout history, has always been considered by thinkers. Abul Ala Moari, an Arab poet, thinker, and Khayyam Neyshabouri, an Iranian poet, philosopher, and scientist, were among the characters who thought a lot about death. According to them, there are different perceptions of death. Positive and negative perceptions that are rooted in the philosophy of creation and the meaning of life, and without achieving the philosophy of life, it cannot have a correct perception of death. As a result, there is a deep connection between the meaning of life and death. With God's help, in this article, while presenting a biography of the two poets' life, we intend to study and analyze the thoughts, ideas, and aspects of similarities and differences between them, and to examine the views of these two people on the category of mortality and death.

    Keywords: literature, life, death, philosophy, pessimism
  • Katayoun Fallahi, Masoud Bavanpour, Soheila Kazem Alilou Pages 313-333

    Samih Al-Qasim and Hossein Israfili are prominent poets of the Palestinian and Iranian resistance who have common themes in their resistance poems; Both have written many poems about their homeland and have used myths, symbols and codes in their resistance poems. Israfili and Al-Qasim have used the myth of Angha in their poems and both of them have considered themselves obliged to perform their duty in the field of resistance well. Using descriptive-analytical method and using the American school of comparative literature, the authors of the present article have compared the poems of the resistance of the two poets and examined the commonalities between the two poets. The two poets consider the stone to be a symbol of the Palestinian resistance, and both have used this symbol in their poems. The poem of the resistance of the two poets invites to strength and endurance and cohesion of ranks and mobilization of national and world forces against the evil enemy and the declaration of his crime; Writer that by stability against the conspiracy of the evil enemy and non-acceptance of defeat to the last detail considered struggle against oppression and corruption as their task.

    Keywords: Resistance Poetry, Mystery, Myth, Palestine, Martyrdom
  • Farooq Nemati Pages 335-355

    Invitation to national unity and cohesion is one of the main themes in sustainability literature. Therefore, one of the most important discourses among the poets of the Islamic awakening in Persian and Arabic contemporary poetry is the issue of unity and public invitation to solidarity and the formation of a single line against the enemies. This important socio-political category, the main sources of which are the guidelines of Holy Quran and the hadiths of the Prophet (PBUH), is widely reflected in the contemporary period and in the poems of bilingual poets; In a way, these poets consider the factor of unity in religious and national fields as one of the main factors of victory and success of Muslims in their political and social arenas. In this article, we will examine and analyze their views on the issue of unity by passing over the poems of the most important Persian and Arabic contemporary poets in the field of sustainability literature. The approach of this research shows that these poets, while enumerating the dangers of division, consider unity in its two Islamic and national spheres as the basis for achieving goals and defeating the conspiracies and plans of the enemy.

    Keywords: Holy Quran, Unity, Contemporary Poetry, Sustainability Literature, Comparative Literature
  • Nader Karimian Sardashti Pages 357-374

    Ammar Basri Nestori, one of the Christian prominent theologians during the Abbasid period, lived in Baghdad and Basra in 800 to 850 AD and worked to propagate Nestorian Christianity. He has two important theological works: one is the book "Al-Borhan Ala Siyaghat Al-Tadbir Al-Elahi" and the other is the book "Al-Masael Val-Ajuba". In these two books, he describes Christian thought with philosophical thinking and religious thought. In essence, it provides defenses for the word of Christianity and responds to the criticisms of opponents (especially Islamic theologians), and in fact, it tries to defend Christian beliefs with rational and narrative arguments. "Al-Burhan" book is known as one of the oldest Christian defense books in this regard and is unique in this respect. In this theological work, he deals with twelve main topics, especially critical ones (such as the Trinity, the Incarnation, the Unification, the distortion of the Bible, the crucifixion of Jesus Christ, and the sacrifice).

    Keywords: Ammar Basri, Theology of Christianity, Defense, Al-Borhan, Islamic Theology
  • Mehri Nasiri, Hossein Khosravi, Asghar Rezapourian Pages 375-400

    Monographie is a research that is (usually) done by an author on a single topic and the result, which is accompanied by a description and details, is presented in the form of a book, article or dissertation. Monographie research was first used by Frederick Lopele in the nineteenth century to describe workers' lives. He published the results of his research in a book entitled Workers of 1855. In Iran, monographie first began with the publication of the book "Orazan" by Jalal Al-Ahmad, then the writing of monographies took a new form. The subject of this article is also dedicated to the monographie of Mohammad Ali Eslami Nadoshan. In this Islamic article, Nadoshan is introduced, his works are classified, and then his most famous works are examined.

    Keywords: Monographie, Mohammad Ali Eslami, works, analysis
  • Saeedeh Niazi, Mohammad Reza Zaman Ahmadi Pages 401-440

    Khosravani's wisdom is an unreasonable charter and a great legacy of the teachings of ancient Iran, which shows a wide range of wisdom and philosophy, poetry and literature, and even mysticism and Sufism in a frame. This study aims to compare the views of three great Iranian thinkers Ferdowsi Hakim, Sheikh Ishraq and Najmuddin Razi to answer the fundamental question that how is it expressed the eternal myths of Khosravi wisdom in the thoughts of Sheikh Ishraq, "Shahnameh" Ferdowsi and "Mersad Al-Ebad" Najmuddin Razi? The method of conducting the present research is a library study and in a descriptive-analytical and comparative method. This issue is the heritage of Iranians for thousands of years to institutionalize love, light, goodness and beauty. Among the important results of this research are the myths from Ferdowsi's "Shahnameh" to Sahrurdi's "Wisdom of Illumination" that always carry mystical and heroic messages and symbols, and many of them are derived from the long-standing wisdom of Fahlavi scholars. These ideal heroes, by defeating the evils and the blacks, are the manifestation of the eternal opposition of good and evil.

    Keywords: Hekmat Khosravani, Myth, Farah Izadi, Sahrurdi, Simorgh
  • Massoud Pakdel, Mandana Alimi, Hedye Khanafereh Pages 441-470

    The story of Leili and Majnoon is originally one of the old stories of nomads of the land of Najd in the Arabian Peninsula, which was narrated by Abolfaraj Isfahani in "Al-Aghani" by providing a document. The most famous story of the poem Leili and Majnoon in Persian is the military poem of Ganjavi. In this article, the environment and its influence on the two poets, Nezami and Qais Ibn Molawah, are analyzed in the composition of their poems, the characters of both stories are matched and differences and commonalities are represented. It seems that despite the fact that Nezami has used many of the themes in the Divan of Qais Ibn Molawah, but he has made very beautiful modifications in the story by using the taste and art of poetry, so that he has succeeded in building a school in love to be compatible with taste of many readers and Leili and Majnoon causes world popularity of this story. The story of Leili and Majnoon is not just a failed love story, but it is the image of a closed society doomed to the brutal domination of the traditions and dry laws of the tribe. Throughout the story, Nezami shows that it must obey the law of God, I,e morality and chastity, and, contrary to the Arabic narrations, Leili has been preferred in the image of story.

    Keywords: Comparative Analysis, Society, Culture, Iran, Arabs
  • Saeedeh Mirhaghjoo Langroudi, Fatemeh Ali Nejad Chamazakti Pages 471-492

    Ghada Al-Saman is a Syrian contemporary poet that wife, love, discrimination and anti-prejudice are the main themes of most of his poems. He is best known around the world as a writer. Parvin Etesami is an Iranian poet whose poems express love for humanity, freedom, social justice, science, art and love for the deprived and suffering strata of society. This study examines the biographies and poems of two women poets and enumerates the similarities and differences in themes and concludes how two poets in two close periods of time can be so similar and through the lens of emotion of these two women look at the world and the issues in it, and achieve the new and innovative ideas in the adaptation between Persian and Arabic literature.

    Keywords: Comparative Literature, Poetic Experience, Woman, Love, Homeland