فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور ترکیان تبار*، طاهره حسومی صفحات 15-27
    هدف

    این پژوهش با هدف آگاهی از مهارت های جستجوی پیوسته اعضاء هیات علمی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان لرستان به انجام رسیده است.

    روش

    این پژوهش به روش پیمایشی- توصیفی اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی اعضاء هیات علمی دانشگاه های مذکور می باشد که تعداد 176 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان تسلط بر زبان انگلیسی، علاقه به اینترنت، میزان استفاده از پایگاه های اطلاعاتی موجود در اینترنت، توانایی بازیابی و یافتن اطلاعات از اینترنت جامعه مورد بالاتر از حد متوسط است.دیگر نتیجه این پژوهش حاکی ازآن است که مهارت جستجوی عبارتی بیشترین کاربرد و جستجوی مجاورتی کمترین کاربرد را در جستجیوی اطلاعات توسط اعضاء هیات علمی به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پزوهش نشان می دهد که اعضا هیات علمی آنگونه که شایسته و بایسته است از مهارت های جستجوی پیوسته استفاده نمی کنند و همین مسئله سبب می شود آنان نتوانند به شکل بهینه ای از اطلاعات موجود در پایگاه های پیوسته استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مهارت، جستجوی پیوسته، هیات علمی- دانشگاه آزاد اسلامی، لرستان
  • نجمه وکیلی، ناهیده ولی پور صفحات 27-55

    پژوهش حاضر با هدف بر بررسی رابطه بین محیط فیزیکی با میزان یادگیری و شادکامی دانشجو معلم پسر دانشگاه فرهنگیان با استفاده از روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی انجام شده است. جامعه آماری مورد نظر در این تحقیق را کلیه دانشجو معلم پسر دانشگاه فرهنگیان در شهر تهران تشکیل می دهد که بر اساس آخرین آمار و اطلاعات تعداد این اعضاء 625 نفر می باشد که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده، 238 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرهای مورد استفاده در پژوهش از دو پرسش نامه محقق ساخته محیط فیزیکی (1996) و پرسشنامه شادکامی اکسفورد استفاده گردید. روایی محتوایی پرسش نامه ها مورد تایید متخصصان و استاد راهنما قرار گرفته است. پایایی پرسش نامه ها بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، برای سنجش محیط فیزیکی، 89/0 و برای شادکامی، 91/0 برآورد گردید. برای تجزیه و تحلیل از روش های آماری توصیفی و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین محیط فیزیکی و هر یک از اجزاء (ابعاد) محیط فیزیکی (درجه حرارت و تهویه مناسب، میزان روشنایی، طرز چینش صندلی ها، فضای سبز دانشگاه، تجهیزات سمعی و بصری دانشگاه) با میزان یادگیری و شادکامی دانشجو معلم پسر دانشگاه فرهنگیان رابطه ی معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از بین اجزاء محیط فیزیکی، سه بعد فضای سبز، طرز چینش صندلی، و تجهیزات آموزشی توانایی پیش بینی یادگیری داشجو معلم پسر دانشگاه فرهنگیان را دارند. نتایج تحلیل رگرسیون همچنین نشان داد که از بین اجزاء محیط فیزیکی، چهار بعد فضای سبز، حرارت و تهویه مناسب، تجهیزات آموزشی، و میزان روشنایی توانایی پیش بینی شادکامی داشجو معلم پسر دانشگاه فرهنگیان را دارند.

    کلیدواژگان: محیط فیزیکی، شادکامی، یادگیری، پیشرفت تحصیلی
  • سید یوسف صالحی صفحات 55-87

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ساختار سازمانی بر خلاقیت کارکنان با توجه به نقش میانجی فرهنگ سازمانی در سال 1391 در صنایع فلزی شهرصنعتی کاوه انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل 4700 نفر از کارکنان شاغل در صنایع فلزی شهرصنعتی کاوه بود که از این میان با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 355 نفر بعنوان حجم نمونه درنظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه انجام گرفت. ویژگی های فنی پرسشنامه شامل پایایی و روایی با استفاده از معیارهای مختلف بررسی شد؛ بطور نمونه روش آلفای کرونباخ بعنوان یکی از روش های ارزیابی پایایی برای این پژوهش استفاده شد که ضریب پایایی در مورد پرسشنامه های استاندارد فرهنگ سازمانی دنیسون 80/0، خلاقیت تورنس 84/0 و ساختار سازمانی رابینز 78/0 بدست آمد و همینطور از روایی محتوا و روایی سازه نیز بمنظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS، Smart PLS و LISREL در دو بخش توصیفی (فراوانی، فراوانی درصدی، میانگین، انحراف استاندارد و دامنه تغییرات) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، آزمون شاپیرو-ویلکز، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، رگرسیون خطی ساده و چندگانه و تکنیک مدل معادلات ساختاری) انجام پذیرفت. نتایج تحقیق نشان داد که ارتباط معناداری میان ساختار سازمانی و ابعاد آن با خلاقیت کارکنان وجود دارد؛ ارتباط معناداری میان ساختار سازمانی و ابعاد آن با فرهنگ سازمانی وجود دارد؛ ارتباط معناداری میان فرهنگ سازمانی و ابعاد آن با خلاقیت کارکنان وجود دارد. همچنین در ارتباط میان ساختار سازمانی و خلاقیت کارکنان، متغیر فرهنگ سازمانی نقش میانجی گری ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، صنایع فلزی
  • مهدی محمدی، زینب مختاری صفحات 87-105

    هدف اصلی این پژوهش بررسی موانع ارتقاء مدیریتی زنان از دیدگاه مدیران زن دبیرستان های شهر شیراز می باشد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران زن دبیرستان های شهر شیراز بودکه به دلیل تعداد محدود افراد جامعه (81 نفر) از شیوه کل شمار استفاده گردید. دو گروه موانع اجتماعی و فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا پرسش نامه محقق ساخته طراحی شد. اعتبار پرسش نامه با استفاده از روش های تحلیل گویه و تحلیل عامل بررسی و پایایی آن نیز به وسیله روش همسانی درونی و با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 84/0 برآورد گردید. نتایج نشان داد که از نظر مدیران زن: 1) موانع فرهنگی بیشترین میانگین تاثیر را در عدم ارتقاء مدیریتی آنان دارد. 2)در بعد موانع اجتماعی، عامل مسئولیت پذیری و در بعد موانع فرهنگی، عامل فرهنگ مردسالارانه بالاترین میانگین را در عدم ارتقاء مدیریتی زنان دارد.

    کلیدواژگان: موانع ارتقاء، مدیریت، مدیر، موانع فرهنگی، موانع اجتماعی
  • مهدیه دهقانپور* صفحات 105-133

    هدف پژوهش بررسی نظرات دانش آموزان دوره ابتدایی منطقه 14 شهر تهران نسبت به تاثیر مطالعه منابع غیر درسی بر بر انگیزه تحصیلی بود. پژوهشگر با طرح این پرسش که آیا مطالعه منابع غیر درسی بر بر انگیزه تحصیلی دانش آموزان تاثیرگذار است به تحلیل و تبیین موضوع پژوهش پرداخته است. جامعه ی آماری مشتمل بر 26781 والدین دانش آموزان پسر دوره ابتدایی منطقه 14 شهر تهران اعم از دانش آموزان مدارس دولتی و غیر دولتی که در سال تحصیلی 1392-1391 مشغول به تحصیل بودند که با استفاده از جدول برآورد حجم نمونه مورگان 378 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب گردیدند. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی بود و به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد میزان پایایی با بهره مندی از روش آلفای کرانباخ 847/0 بدست آمد. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS با روش های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اولین یافته تحقیق با استفاده از آزمون t گروهای مستقل دلالت بر این امر داشت که مطالعه منابع غیردرسی به میزان زیادی بر انگیزه تحصیلی موثر است. یافته های دیگر تحقیق حاکی از آن بود که مطالعه منابع غیردرسی به میزان زیادی بر انگیزه درونی و بیرونی تحصیلی موثر است و انگیزه تحصیلی دانش آموزان مدارس دولتی و غیردولتی با یکدیگر متفاوت نمی باشد.

    کلیدواژگان: منابع غیر درسی، انگیزه تحصیلی، دانش آموزان
  • حجت الله دهقان، حبیب الله دهقان، حسن عاشقی، صاحبعلی دهقان صفحات 133-148

    هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه سرمایه فکری و عملکرد سازمانی در بانک توسعه تعاون استان تهران می باشد. در این راستا یک فرضیه اصلی و 3 فرضیه فرعی تنظیم و برای آزمون فرضیه ها پرسشنامه ای شامل 40 سوال بر اساس مدل روس و همکاران برای سنجش سرمایه فکری و مدل دیوید نیلی برای سنجش عملکرد سازمانی طراحی گردیده است. پس از سنجش روایی و پایایی، پرسشنامه در اختیار اعضای جامعه مورد مطالعه که شامل مدیران و کارشناسان ستادی بانک توسعه تعاون استان تهران می باشد، قرار گرفت. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، اطلاعات حاصله تلخیص و طبقه بندی شد و با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج نشان داد که سرمایه فکری و اجزای آن یعنی سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری و سرمایه رابطه ای با عملکرد سازمانی بانک رابطه مثبت و معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای
  • بهنام عسگری، علی قره داغی، شاداب شیرزادی صفحات 149-168

    این پژوهش به منظور بررسی میزان اثر بخشی شناخت درمانی گروهی بر مبنای الگوی مایکل فری بر کاهش تعارضات زناشویی انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه مشتمل بر زوج های مراجعه کننده به مرکز مشاوره و بهداشت روان دانشگاه علامه طباطبایی بودند. از جامعه مورد نظر، 40 نفر (20 زوج) - به عنوان نمونه تحقیق - با استفاده از مصاحبه اولیه و پرسش نامه تعارضات زناشویی به روش در دسترس مورد گزینش و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل مورد گمارش قرار گرفتند. قبل از اجرای درمان از هر دو گروه، پیش آزمون تعارضات زناشویی به عمل آمد. سپس گروه آزمایش 12 جلسه تحت شناخت درمانی گروهی به روش مایکل فری قرار گرفت. پس از اتمام جلسات درمان از هر دو گروه، پس آزمون تعارضات زناشویی به عمل آمد. با توجه به در نظر گرفتن دوره پیگیری 45 روزه، پس از 45 روز از خاتمه درمان، بار دیگر در مورد هر دو گروه آزمون تعارضات زناشویی به اجرا درآمد. با استفاده از آزمون t مستقل، داده ها تحلیل شدند. نتایج نشان داد که شناخت درمانی گروهی مایکل فری توانسته است میزان تعارضات زناشویی را (هم پس از اتمام درمان و هم در دوره پیگیری) به طور معناداری کاهش دهد)01/0. (P <

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، تعارض زناشویی
  • محمدجعفر مهدیان، هوشنگ شیرمحمدی، ناصر جواهری زاده صفحات 169-187

    رهبری تحول آفرین یکی از پارادایم های رهبری در روانشناسی سازمانی است که مورد تحقیق گسترده ای قرار گرفته است. رهبری تحول آفرین، رضایت زیردستان و اعتماد آنان به رهبری و به علاوه تعهد عاطفی آنان را افزایش می دهد. رهبرانی که رفتارهای تحول آفرین را از خود نشان می دهند مجموعه ای از نتایج مثبت را در سازمان ایجاد می کنند. پژوهش حاضربا هدف تعیین رابطه بین سبک رهبری تحول گرا و بالندگی سازمانی در اداره آموزش و پرورش شهرستان الشتر صورت گرفته است. روش پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس روش توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارمندان اداره آموزش و پرورش شهرستان الشتر در سال تحصیلی93- 1392 بود. به دلیل محدود بودن جامعه آماری (60 نفر) نمونه گیری نداشتیم، بنابر این از سرشماری استفاده شد. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه 36 سوالی استاندارد رهبری تحول گرای باس و آوولیو با طیف پنج مرحله ایی لیکرت و پرسش نامه 20 سوالی محقق ساخته بالندگی سازمانی بود که پایایی آنها به ترتیب 85/0 و 88/0 محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و آزمون کروسکال- والیس و از نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که بین سبک رهبری تحول گرا و بالندگی سازمانی در اداره آموزش و پرورش شهرستان الشتر رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، بالندگی سازمانی، انگیزش الهام بخش، ترغیب ذهنی، نفوذ آرمانی، ملاحظات فردی
|
  • Pages 15-27

    The research was conducted with the purpose of studying online search skills of faculty members of Islamic Azad University, Lorestan Branches. It was a descriptive-survey research. Statistical population included all faculty members of Islamic Azad University, Lorestan Branches, of which 176 individuals were selected as research sample. Data were gathered through using questionnaires. Research findings showed that English language skill, internet interest, level of using online databases, information retrieval and surfing internet were above the average level among the research participants. Moreover, research results also demonstrated that phrasal search and proximity search skills attributed the highest and least applications respectively for searching data by faculty members. Research results revealed that faculty members do not adequately and properly use online search skills, which prevent optimized using of existing data of online databases.

    Keywords: skill, Online search, faculty member, Islamic Azad University, Lorestan
  • Pages 27-55

    The current study was aimed at investigating the relationship between physical environment with learning and happiness of pre-service teachers in Farhangian University. The research method was survey type as well as correlational. The population under study was consisted of all 625 male students in Farhangian University, Tehran branch. Using sampling, a number of 238 students were selected as the research sample of the study. Two questionnaires of physical environment and Oxford Happiness Questionnaire were used to collect data. The validity of the questionnaires was confirmed by the experts in the field. The reliability of the questionnaire was measured using Cronbach’s alpha. It showed that the reliability of physical environment was 0.89 and the reliability of Happiness was 0.91. To analysis the data, the researcher used descriptive method of investigation as well as inferential methods (such as regression, Pearson correlation coefficient). The results of the study showed that there was a positive significant relationship between physical environment and its components- Temperature and ventilation, light intensity, chairs arrangement, Green College, audiovisual equipment- and learning and Happiness. The results of step-wise regression also proved that three of physical environment components- Green College, audiovisual equipment, chairs arrangement, - were the best predicators of learning. The results of step-wise regression also proved that four of physical environment components- Green College, Temperature and ventilation, audiovisual equipment, light intensity, - were the best predicator of happiness in the Tehran Farhangian University.

    Keywords: physical environment, learning, happiness, academic success
  • Pages 55-87

    This research was conducted with the aim of studying the mediating impact of organizational structure on employees' creativity in Metal Industries of Kaveh Industrial Town at 2012. The pollution of research included 4700 employees involved in metal industries of Kaveh Industrial Town among whom, 355 people were considered as the research sample by using Cochran formula and sampling method of rational random classification. Data collection was carried out through questionnaires. Technical characteristics of questionnaire including reliability index was obtained by Chronbach’s Alpha. The reliability coefficients obtained for standard questionnaires were as follows: Denisson organizational Culture 0.80, Torrance creativity 0.84 and Robbins organizational structure 0.78. Also to test the validity of questionnaires used Content validity and construct validity. Data analysis was carried out through SPSS, Smart PLS and Lisrel softwares in two aspects of descriptive (frequency, frequency percentage, mean, Standard deviation) and inferential (Structural Equation Modeling, Shapiro-Wilk Test, Pearson correlation coefficient, Exploratory factor analysis, Confirmatory Factor Analysis, Simple and multi-variable linear regression). The results showed that there was a significant relationship between organizational structure and its dimensions with employee creativity; there was a significant relationship between organizational structure and its dimensions with organizational culture; there was a significant relationship between organizational culture and its dimensions with employees’ creativity. Also, organizational culture variable played the role of mediator in relationship between organizational structure and creativity.

    Keywords: creativity, Organizational structure, organizational culture, Metal Industry
  • Pages 87-105

    The aim of research was to investigate the barriers to promoting women's management level from viewpoints of Shiraz high schools female principals. Statistical population consisted of all Shiraz high schools female principals. Social and cultural barriers were studied. The researche instrument was a researcher–made questionnaire administered to the research population. The obtained data were analyzed through descriptive methods. Results showed that from viewpoints of female principals: 1) cultural barriers had greatest impact among the barriers to promoting women's leadership; 2) Among cultural factors, responsibility played the greatest role, and regarding cultural factors, patriarchal culture played the greatest role as barriers to promoting women's management level.

    Keywords: Barriers to promoting leadership, Principal, Cultural Barrier, Social barriers
  • Pages 105-133

    This study examined the elementary school students' opinions about the impact of non-academic sources on the motivation of elementary school students in district 14 of Tehran. The study population consisted of 26781 parents of elementary school students in district 14. Both public and private school students who enrolled in the academic year 1392-1391 were involved in the study. Using the sample volume, 378 people were selected by random cluster sampling. The research method was descriptive survey, and in order to gather the required data, a questionnaire was whose reliability index calculated using Cronbach's alpha was 0.847. The data were gathered by using SPSS software; descriptive and inferential statistical were analyzed. The first research finding using T Independent groups implied that the study of non-academic sources has positive effect the students’ motivation. Other findings from the study indicated that non-academic study has significant effect on both intrinsic and extrinsic motivation. The results also showed there was difference between the students of public and private schools.

    Keywords: Non-academic sources, motivation, Elementary students
  • Pages 133-148

    The aim of research was to investigate the barriers to promoting women's management level from viewpoints of Shiraz high schools female principals. Statistical population consisted of all Shiraz high schools female principals. Social and cultural barriers were studied. The researche instrument was a researcher–made questionnaire administered to the research population. The obtained data were analyzed through descriptive methods. Results showed that from viewpoints of female principals: 1) cultural barriers had greatest impact among the barriers to promoting women's leadership; 2) Among cultural factors, responsibility played the greatest role, and regarding cultural factors, patriarchal culture played the greatest role as barriers to promoting women's management level.

    Keywords: Barriers to promoting leadership, Principal, Cultural Barrier, Social barriers
  • Pages 149-168

    This study was conducted to evaluate the efficacy of group cognitive therapy based on Michael Frey’s model to reduce marital conflict. The population of the study consisted of couples who referred to Counseling and Mental Health Center of Allame Tabatabai University. Out of the population, 40 patients (20 pairs) - as research sample - using initial interviews and questionnaire of marital conflict with methods of available sampling were selected and assigned randomly to the experimental and control groups. Before treatment, both groups were pretested on marital conflict. The experimental group received 12 sessions of group cognitive therapy that was based on Michael Frey’s model. After the sessions, both groups were posttested on conflict marriage. After 45 days of treatment, both groups were again sat for marital conflict questionnaire. Using independent t-test, the data were analyzed. The results showed that cognitive therapy based on Michael Frey’s model significantly reduced marital conflicts (P <0/01) at the end of treatment and at follow-up period.

    Keywords: Marital conflict, cognitive therapy
  • Pages 169-187

    Transformational leadership is one of the paradigms of leadership in organizational psychology research has been extensive. Transformational leadership, subordinates' satisfaction and their trust in leadership as well as their emotional commitment increases. Transformational behaviors of leaders that they show positive results in a number of organizations provide. The purpose of present study was to determine the relationship between transformational leadership and organizational development at the city Department of Education Alashtar is. The research was based on the target application, based on descriptive - correlational. Society included all staff in the school education city Alashtar 1392-93, respectively. Due to the Limited the target population (n = 60) were not sampled, so the census was. Measuring instrument consists of 36 questions The reliability of organizational development to %85 and %88 respectively Bass & Avolio wing transformational leadership standard questions and a five-point Likert scale range 20-question self-made. Methods for data analysis Pearson correlation and Kruskal - Wallis and spss software was used. The findings showed that transformational leadership style and organizational development at the Department of Education, there are Alashtar city.

    Keywords: transformational leadership, Organizational Development, inspirational motivation, intellectual persuasion, idealized influence, individualized consideration