فهرست مطالب

مجله مطالعات پیش دبستانی و دبستان
پیاپی 7 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عنایت کریم زاده*، عفت عباسی، مرجان کیان صفحات 1-35

    هدف پژوهش حاضر شناسایی آسیب های برنامه ها و فعالیت های آموزشی- تربیتی مراکز پیش از دبستان (دولتی) است. روش پژوهش ترکیبی از نوع آمیخته اکتشافی است. جامعه پژوهش شامل مربیان دوره ی پیش از دبستان شهر یاسوج بود. در مرحله کیفی تعداد 8 نفر از مربیان با روش هدفمند برای انجام مصاحبه نیمه سازمان یافته و در مرحله کمی تعداد 92 نفر از مربیان با استفاده از روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش در مرحله کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی محتوایی آن مورد تایید متخصصین قرار گرفت. پایایی بر اساس ضریب آلفای کرنباخ 92/0 محاسبه شد. به منظور تحلیل داده های حاصل از مصاحبه از شیوه مقوله بندی و کدگذاری و برای تحلیل داده های کمی از آزمون فریدمن استفاده شد. یافته ها نشان داد برنامه های دوره پیش دبستانی دارای آسیب هایی است؛ بنابراین برای حل این مسایل، اعمال برنامه ریزی مداوم و بازنگری و نظارت بر فعالیت های اجرایی دوره پیش دبستان امری ضروری است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، فعالیت های آموزشی، مربیان، پیش دبستان
  • حلیمه نعمت الهی*، احمد برجعلی صفحات 37-60

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی نمایش خلاق بر اعتمادبه نفس کودکان 6-5 سال است. روش انجام پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل و مرحله پیگیری می باشد. بر اساس نمونه گیری هدفمند 30 نفر از کودکانی که نمرات اعتمادبه نفس آن ها در پیش آزمون از نقطه ی 75% توزیع نمرات (نمره ی 36) پایین تر بوده به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش طی 8 جلسه هر جلسه یک ساعت در فعالیت های نمایش خلاق شرکت داده شدند. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی تحلیل واریانس یک راهه با اندازه گیری مکرر استفاده شد. اعتمادبه نفس دو گروه در پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری (پس از گذشت 1 ماه از مداخله گری) با استفاده از پرسشنامه ی اعتمادبه نفس گنجی (1380)، اندازه گیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که نمایش خلاق بر افزایش اعتمادبه نفس کودکان 6-5 سال موثر بوده است و همچنین نتایج نشان داد که تاثیر مداخله تا مرحله ی پیگیری دوام نیافت.

    کلیدواژگان: اعتمادبه نفس، کودکان پیش دبستانی، نمایش خلاق
  • فاطمه آورند، امین رفیعی پور*، کبری حاجی علیزاده صفحات 61-74

    تعداد فرزندان می تواند روی خانواده و والدین تاثیرگذار باشد. بنابراین این پژوهش با هدف مقایسه سبک های والدگری و خوداثرمندی والدینی مادران تک فرزند و چندفرزند گروه های سنی 12-6 ساله شهر بندرعباس انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای کودکان سنین 14-6 سال شهر بندرعباس در سال 1395 بودند که در دو گروه مادران تک فرزند و چندفرزند قرار گرفتند و 90 نفر (هر گروه 45 نفر) به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای به کار گرفته شده، پرسشنامه خوداثرمندی والدینی (PSEQ) و پرسشنامه فرزندپروری آلاباما (APQ) بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) و نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که بین مادران تک فرزند و چندفرزند در سبک های والدگری تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0 p>)؛ اما بین مادران تک فرزند و چندفرزند در خوداثرمندی والدینی تفاوت معناداری وجود دارد (29/21 F= و 05/0 p <) و مادران چندفرزند خوداثرمندی بالاتری دارند. با توجه به یافته های این پژوهش، به نظر می رسد افزایش تعداد فرزندان می تواند احساسی از شایستگی در فرایند فرزندپروری به والدین بدهد، اما تعداد فرزندان تاثیری بر سبک های والدگری ندارد.

    کلیدواژگان: سبک های والدگری، خوداثرمندی، تک فرزند، چندفرزند، مادر
  • کیوان کاکابرایی، شیرین امامی آل آقا* صفحات 75-96
    یکی از مهم ترین زمینه ها در قلمرو رشد کودکی، حوزه مهارت های اجتماعی است. مهارت حل مسئله میان فردی، روابط با همسالان در مدرسه را تسهیل می نماید و رویارویی موثر و موفق با موقعیت های پیش رو را با بهره گیری از مهارت مقابله ی کارآمد بر اساس آگاهی، استدلال، عقلانیت و تلاش فراهم می سازد. پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر آموزش برنامه حل مسئله بر بهبود مهارت های اجتماعی کودکان پیش دبستانی انجام شد. این مطالعه با روش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه کودکان مقطع پیش دبستانی است که از طریق روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر دانش آموز پیش دبستانی انتخاب و با انتساب تصادفی به دو گروه آزمایشی (15 نفر) و گواه (15 نفر) تقسیم شدند. در این پژوهش گروه آزمایشی به صورت گروهی، 10 جلسه یک ساعته تحت آموزش برنامه حل مسئله ی "من می توانم مشکل را حل کنم" قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از فرم والدین و مربیان پرسش نامه ی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) استفاده شد. تحلیل داده ها از طریق تحلیل واریانس چند متغیری و نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام گرفت. نتایج حاکی از آن بود درگروه آزمایشی، بین نمرات پیش آزمون- پس آزمون مهارت های اجتماعی تفاوت معناداری (001/0 p=) وجود دارد. کاربرد برنامه حل مسئله در بهبود مهارت های اجتماعی کودکان پیش دبستانی اثربخش است. لذا لزوم توجه به آموزش مهارت های حل مسیله، به عنوان بخشی از برنامه های مدارس به دلیل تاثیر آن بر مهارت های اجتماعی کودکان احساس می شود.
    کلیدواژگان: مهارت حل مسئله، مهارت های اجتماعی، کودکان پیش دبستانی
  • لیلا خزائی*، عباسعلی غلامحسینی فریز هندی، پروین صمدی صفحات 79-120

    هدف پژوهش حاضر، واکاوی اجرای طرح  ارزشیابی کیفی توصیفی در مدارس ابتدایی شهر نورآباد از دیدگاه مجریان برنامه درسی به منظور ارتقا کیفیت طرح است. نوع پژوهش کاربردی و روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی است. جامعه آماری پژوهش، معلمان مجری طرح ارزشیابی کیفی توصیفی مدارس ابتدایی شهرستان نورآباد و حجم نمونه شامل 13 نفر از معلمان مذکور است که بر اساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه (غیر ساختارمند) است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای متن صورت گرفته است. پرسش پژوهش به دنبال بررسی چالش ها و آسیب های طرح ارزشیابی کیفی توصیفی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است از دید معلمان آسیب هایی که باعث می شدند طرح از رسیدن به اهداف پیش بینی شده بازبماند عبارت اند از: روشن نبودن واژگان مقیاس ها، کمبود زمان آموزشی، تنوع ابزارهای جمع آوری اطلاعات، امکان ارتقاء دانش آموزان ضعیف به پایه بالاتر، کافی نبودن کارگاه های ضمن خدمت در طول اجرای طرح، توجیه نشدن مدرسان کارگاه های آموزشی، توجیه نشدن والدین نسبت به طرح، کاهش حس رقابت و انگیزه، عدم تناسب حجم محتوا و مطالب کتاب های درسی با ابزارهای جمع آوری اطلاعات و زمان آموزشی، روشن نبودن اهداف طرح، سلیقه ای شدن و مشکل بودن تفسیر اطلاعات در غالب مقیاس ها، سردرگم ماندن دانش آموزان در ورود به مقاطع بالاتر وعدم ارزیابی و گرفتن بازخورد در طول و پایان سال از معلمان.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، نظام ارزشیابی، ارزشیابی کیفی توصیفی، مدارس ابتدایی
  • احسان عظیم پور*، جواد مصرآبادی صفحات 121-136

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی استفاده از تقویت پته ای (ژتونی) بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه دوم ابتدایی در مدارس عادی انجام گرفت. روش انجام این پژوهش نیمه آزمایشی بوده و طرح پژوهشی مورداستفاده در این پژوهش، طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های مقایسه است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه دوم ابتدایی، سال تحصیلی 94-93 در شهر چایپاره (استان آذربایجان غربی) بود که تعداد 2 کلاس با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون محقق ساخته پیشرفت تحصیلی در دروس ریاضی، مهارت های نوشتاری و املا استفاده شد که دارای 30 سوال (برای هر درس 10 سوال) بود. تجزیه وتحلیل داده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 21 و با روش های آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) و تحلیل کوواریانس تک متغیره (ANCOVA) انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد استفاده از تقویت پته ای در گروه آزمایش به طور معناداری نسبت به گروه کنترل باعث افزایش پیشرفت تحصیلی می شود. هم چنین، نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که گروه آزمایش، نسبت به گروه کنترل در متغیرهای پیشرفت ریاضی، پیشرفت مهارت های نوشتاری و پیشرفت املا دارای نمرات بالاتر و معنادارتری بودند؛ بنابراین استفاده آر تقویت پته ای در مدارس ابتدایی مخصوصا پایه های پایین تر می تواند انگیزش لازم برای پیشرفت تحصیلی را در دانش آموزان به وجود آورد.

    کلیدواژگان: تقویت پته ای، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
  • آرزو حاجی قربانی* صفحات 137-154

    پژوهش حاضر با هدف تدوین بسته آموزشی بومی تربیت جنسی کودکان دوره ابتدایی و بررسی اثربخشی آن بر رشد دانش و مهارت پیشگیری از آسیب های اجتماعی انجام شده است. روش تحقیق از نوع آمیخته بود. مرحله اول پژوهش به روش کیفی از نوع نظریه داده بنیاد صورت گرفته است. در این مرحله مولفه های سازنده بسته آموزشی بومی تربیت جنسی شناسایی شد. در این مرحله، جامعه آماری شامل کلیه متخصصان روانشناسی کودک و روانشناسان تربیتی می باشد که از نظرات آن ها برای تدوین بسته های آموزشی استفاده شده است. تعداد 10 نفر به روش زنجیره ای انتخاب (گلوله برفی) شده اند. ابزار مورد استفاده این مرحله مصاحبه نیمه سازمان یافته بود. در مرحله دوم که بخش کمی پژوهش می باشد، به منظور بررسی اثربخشی آموزش از طرح شبه آزمایشی گروه های ناهمسان استفاده شد. جامعه آماری این مرحله شامل دانش آموزان دوره ابتدایی مناطق 1 و 2 شهر تهران هستند که با استفاده از روش در دسترس، دو مدرسه دخترانه انتخاب شدند و بسته آموزشی تهیه شده در این دو مدرسه اجرا شد. به منظور اندازه گیری این دو بعد (دانش و مهارت پیشگیری از آسیب های اجتماعی) از آزمون محقق ساخته استفاده شده است. به منظور طراحی این پرسشنامه از مبانی علمی آگاهی جنسی کودکان، آسیب های احتمالی در این خصوص و... و همچنین، نظرات متخصصین معرفی شده در مرحله اول استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که سرفصل های به دست آمده از مرحله اول شامل آموزش حریم خصوصی مطابق با فرهنگ اسلامی ایرانی، آموزش هویت جنسی، آموزش بهداشت فردی، ارتباط با والدین، آموزش بلوغ، لزوم تفاوت محتوا و روش های آموزشی در گروه های سنی مختلف و استفاده از روش های آموزش متنوع و فعال است. به علاوه، داده های مرحله دوم با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که اجرای این روش ها توانسته دانش و مهارت پیشگیری از آسیب های اجتماعی را در دانش آموزان افزایش دهد.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، دانش پیشگیری، آسیب های اجتماعی، مهارت پیشگیری
|
  • Enayat Karimzadeh *, Effat Abbasi, Marjan Kian Pages 1-35

    The aim of the present study was to identify the pathology of the programs and educational-pedagogical activities in preschool centers. The method of the research is mixed one and its type is exploratory. The population of the study includes the whole teachers of the pre-school centers in Yasouj. In qualitative stage, 10 teachers were selected purposefully for semi-structured interview and in quantitative stage, 162 teachers were selected using cluster random sampling. The research method in quantitative stage was a researcher-made questionnaire and its content validity was confirmed by experts. The reliability was 92% according to Cronbach α. For analyzing the data obtained from interview, the classifying and the coding and for analyzing the quantitative data, Friedman test were used. The findings indicated that the pre-school programs contain elements such as lack of attention to fostering self-confidence, the lack of relevance of the content with preschool programs, non-use of field trip, non-use of the learning activities with different methods, lack of regular planning for kids at homes, lack of appropriate environment for group games in cold seasons, lack of the lesson plan (syllabus) for executive activities, lack of classifying students according to their abilities, lack of the evaluating students in different places, unawareness and lack of the parents cooperation in assisting the teachers concerning students development. Then for surmounting these problems, continuous planning, reviewing, and monitoring students' executive activities in preschool are mandatory.

    Keywords: Pathology, Educational activities, teachers, Preschool
  • Halime Neamatolahe *, Ahmad Borjali Pages 37-60

    This survey aimed to investigate the effectiveness of creative drama on self-confidence of 5-6 year-old children. This research was quasi-experimental method with pre-test and post-test with two control and experiment group and follow up stage. 30 children which their self-confidence scores in pre-test were lower from point of %75 of distribution of scores were selected as survey sample, and they divided in random to experiment (15) and control group (15). Experiment group participated in the activities of creative drama in 8 sessions for one hour. For data analysis, descriptive statistics and analysis of variance with repeated measure were used. To assess children’s self-confidence, Hesabi’s self-confidence scale (2008) was used. The results showed that creative drama has been effective on children’s self-confidence. Moreover, it was found that intervention effect did not last unit follow up stage.

    Keywords: self-confidence, Preschool children, Creative drama
  • Fateme Avarand, Amin Rafiipour *, Kobra Haji Alizadeh Pages 61-74

    The number of children may have an impact on the family and parents. Therefore, this study was conducted by the aim of comparing parental styles and parental self-efficacy among mothers with one child vs. those with more than one child of 6-12 year-old age groups in Bandar Abbas. The research method was descriptive and from causal-comparative. The statistical population included all mothers with all mothers with 6-12 year-old children of Bandar Abbas in 2016 that were assigned into two groups as mothers with one child vs. those with more than one child and 90 people (45 in each group) were selected using random cluster sampling method. Parental Self-Efficacy Questionnaire (PSEQ) and Alabama Parenting Questionnaire (APQ) were used for gathering data. Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) and SPSS software were used for analyzing the data. The results showed there was not significant difference between parenting styles of mothers with one child vs. those with more than one child (p> 0/05), but there was significant difference between parental self-efficacy of mothers with one child vs. those with more than one child (F= 21.29, p < 0.05), and mothers with more than one child have higher self-efficacy. According to the findings, it seems that increasing the number of children can give parents a sense of competence in parenting process, but the number of children does not affect parental styles.

    Keywords: Parental styles, Parental self-efficacy, One child, More than one child, Mother
  • Keivan Kakabraee, Shirin Emami Al Agha * Pages 75-96
    One of the most important areas of children development is the social skill. Interpersonal problem solving facilitates children`s relationship with peers and creates effective and successful encounter with situation that is achieved through using encounter skills based on awareness, reasoning and rationality. The aim of this study was to investigate the effect of the problem-solving training on social skills in preschool children. The design of present study was quasi experimental with pre-test, post-test and control group. Statistical population of this study consisted of all preschoolers in Kermanshah. Sample of this study consisted of 30 children were selected by the convenient method. They were assigned into two groups (experimental and control group) randomly, each consisting of 15 children. The Shure’s cognitive problem-solving program known as “I can problem solve” was taught through 10 one- hour sessions. Gresham & Elliot`s (1990) Social Skills Rating (parent & teacher`s forms) were used to collect data. The obtained data were statistically analyzed by multivariate analysis of variance and using SPSS version 20 software. The findings showed that in the experimental group, between the pre-test and post-test scores of social skills there is a significant difference (p = 0.001). Therefore, using the problem-solving program is an appropriate method in improving social skills in preschool children. Therefore planning to teach problem solving skills as part of school programs due to its effect on improving the social skills of children has particular importance.
    Keywords: Problem Solving Skill, social skills, Preschoolers
  • Pages 79-120

    This study aimed to identify identifying pathology of conducting plan of descriptive qualitative evaluation in primary schoolsin Nurabad. The research type is applied, and the research method is qualitative and its type is phenomenology. The study population consisted of primary school teachers, purposive sampling were selected based on research interviews (non-structured). Data analysis was performed using content analysis. The research questions were to examine challenges damages descriptive qualitative evaluation plan. The findings suggest from teachers’ views the obstacles hampering the research  to achieve its anticipated objectives are: lack of clear terms of scale, lack of training time, a variety of data collection tools, the possibility of improving the poor students to higher ground, lack of in-service workshops during the project, the teachers do not justify the workshops, parents are not justified compared to the plan, reducing competition and incentives, lack of adequate classroom teacher, lack of clear goals, subjective and difficult to interpret in terms of scale, remaining confused students entering higher education and lack of assessment and feedback from teachers during and at the end of the year.

    Keywords: Pathology, Qualitative descriptive evaluation, Schools, Nurabad
  • Pages 121-136

    The aim of this study was to study the effectiveness of using token economy strengthening on the academic achievement of the second grade elementary students in public schools. The method of this study was quasi-experimental with pre-test and post-test comparison group research design. The population consisted of all second grade elementary students in the academic year 94-93 in Chaypareh (West Azarbaijan). 2 classes were purposefully selected. In order to collect data researcher-made achievement test of Lessons Math, writing and dictation was used which has 30 questions (10 questions per lesson). Multivariate analysis of variance (MANCOVA) and the univariate analysis of variance (ANCOVA) statistical methods with SPSS 21 software were used. Results of data analysis showed that the use of a token economy strengthened in the experimental group were significantly higher than the control group increased academic achievement. Also, the results of multivariate analysis of variance showed that the experimental group in variables enhancements in math, enhancements in writing and enhancements in dictation have higher score and more meaningful than the control group. So the use of token economy strengthened in primary schools, especially the lower legs can create motivation for academic achievement in students.

    Keywords: Token economy strengthens, Academic Achievement, Second grade Elementary
  • Arezou Hajighorbani * Pages 137-154

    The aim of this study was to design a pediatric package for primary school children and to assess its effectiveness on the development of knowledge and social prevention skills. The research method was mixed. The first stage of research is a qualitative method of data foundation theory. At this stage, the components of the educational package were identified. At this stage, the statistical community includes all psychologists and pediatric psychologists who have used their views to provide educational packages. A total of 10 people have been selected through snowball method. The tool used in this phase of the interview was semi-structured. In the second stage, a pseudo-experimental design was used. The statistical population of this stage includes elementary school students in regions 1 and 2 of Tehran. Using the available method, two girls' schools were selected and the package was training at the two schools. In order to measure these two dimensions (knowledge and skills for preventing social harm), a researcher-made test was used. In order to design this questionnaire, scientific texts as well as the views of the experts introduced in the first phase have been used. The results show that the first phase of the study included the training of privacy in accordance with the Islamic-Iranian culture, the training of gender identity, personal health, communication with parents, puberty, the need for content differences and educational methods in age groups and the use of diverse and active teaching methods. In addition, the second phase data were analyzed using ANOVA analysis. The results showed that the implementation of these methods could increase the knowledge and skills of preventing social harm in students.

    Keywords: Sexual education, Prevention knowledge, Social damages, Social prevention skills