فهرست مطالب

الاهیات قرآنی - پیاپی 10 (بهار و تابستان 1397)

نشریه الاهیات قرآنی
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن رضایی هفتادر*، مجید زارعی صفحات 13-34

    اعجاز قرآن را از زوایای گوناگونی می ‌توان مورد مطالعه قرار داد. یکی از این جنبه‌ ها، اسلوب منسجم و چینش دقیق و منظم واژگان در آیات قرآن است. به دلیل اهمیت واکاوی ابعاد جدید اعجاز قرآن در این حوزه، پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در پی تعقیب این هدف است که آیا هم ‌نشینی واژگان دخیل با دیگر واژگان قرآنی، بر اساس اسلوب ویژه‌ ای سامان‌ یافته است یا خیر؟ در پاسخ به این پرسش، پژوهش حاضر، مدعی است که بین معانی اصلی وام ‌واژگان علم با بافت قرآنی، پیوندی محکم و اعجازگونه برقرار است؛ به‌ گونه ‌ای که معنای اصلی چنین واژگانی از بافت همان آیه در قالب یک مناسبت معنایی، قابل استخراج خواهد بود. از این‌رو در این تحقیق، این مناسبات معنایی، شناسایی و طبقه ‌بندی گردیده و نمونه ‌هایی چند، در ذیل این‌گونه ‌شناسی آورده شده تا این مدعا به اثبات رسد. نتایج پژوهش، نشان می‌ دهد که پیامبری امی و ناآشنا با زبان ‌های سامی و به‌ویژه تعالیم تورات، هیچ ‌گاه نخواهد توانست ضمن تسلط بر ریشه و معانی واژگان دخیل، این واژگان را معرب نموده و معنای اصلی آن‌ ها در زبان مادر را در یک اسلوب ویژه در زبان عربی به‌کار گیرد؛ مگر این که این امر، نشان از ارتباط عمیق و اتصال وثیق او با خزاین الاهی داشته باشد و سندی قوی بر درستی مدعای او به شمار رود.

    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، وام واژگان علم، بافت قرآن، مناسبت
  • رحمان عشریه*، محمدعلی رضایی اصفهانی، مرتضی سازجینی صفحات 35-55

    یکی از مباحث مهم و اصولی علوم قرآن، وحیانی بودن آیات قرآن کریم است. با این وجود در عصر حاضر علیه قرآن نظریاتی جدیدی مطرح شده است تا وحیانی و قدسی بودن قرآن، متزلزل شود. شبهه «نامه‌انگاری آیات قرآن» از مسایل و نظریاتی است که در رابطه با این موضوع در کتاب «نامه ‌هایی برای محمد(ص) پیامبر» ادعا شده است؛ به‌طوری که در این نظریه آمده است که قرآن کریم یک سری نامه‌ ها و ملحقاتی است که از طرف فرقه‌ ای به نام «ابیونی» بر پیامبر اسلام(ص) ارسال می‌شده است. در نظریه حاضر آمده است که با طرح این مطلب، بسیاری از مسایل قرآن از قبیل حروف مقطعه و ابهام در ضمایر، حل ‌و فصل می‌ گردد. نویسنده کتاب «نامه‌ هایی برای محمد(ص) پیامبر» برای اثبات فرضیه نامه بودن قرآن کریم به ذکر دلایلی هم‌چون عدم انسجام در آیات قرآن، وجود لغات غیر عربی و ذکر حروف مقطعه در صدر سور پرداخته است. در این جستار با رویکردی تحلیلی و انتقادی به بررسی فرضیه نامه بودن قرآن کریم پرداخته شد و حاصل پژوهش آن‌که هیچ‌کدام از دلایل صاحب فرضیه با آیات قرآن و تاریخ منطبق نیست و نویسنده کتاب «نامه ‌هایی برای محمد(ص) پیامبر» در فرضیه خویش به‌جای استناد به ادله متقن، بیشتر بر حدسیات و اوهام متکی است.

    کلیدواژگان: نامه، ابیونی، شبهه، تاریخ قرآن
  • غلامرضا افشون*، عزیزالله افشار کرمانی صفحات 57-75

    ملاصدرا با قایل شدن به دو قوه عقل نظری و عقل عملی برای نفس، سعادت حقیقی انسان را در گرو کمال آن دو قوه معرفی می‌کند. ایشان با محور قرار دادن اصل وجود می‌خواهد ارتباط انسان را با خویشتن، جهان و خدا، به‌گونه‌ای تبیین نماید تا سعادت او و کمالش تامین شود. از نظر ایشان، نفس معرفت‌یافته وقتی به ذات حقیقی خود برمی ‌گردد، به بهجت و سروری وصف‌ناپذیر می‌ رسد که عبادت برای او صدور فعل آزادی و حریت از مشتهیات و تمنیات بدن بوده و این همان سعه وجودی در حکمت متعالیه است. نگاه ظاهرگرایانه به مفهوم عبادت و دور شدن از وجه تربیتی و انسان‌سازی دین یعنی عقلانیت و معرفت، می‌تواند ریشه بحران انسانیت و سقوط آن به مرتبه حیوانیت باشد. در این پژوهش که از نوع کتابخانه‌ای بوده، رابطه بین معرفت و عبادت از نظر ملاصدرا بررسی و تحلیل شده و میزان هماهنگی دیدگاه ایشان با آیات قرآنی ارزیابی گردیده است. با تبیین این رابطه عامل پیونددهنده عقل و دین یعنی مسئله سعادت و شناسایی عوامل موثر در تکامل نفس روشن می‌شود. با بررسی انجام شده در این پژوهش، این نتایج حاصل شد که معرفت و حکمت راه‌یابی به ملکوت و عالم حقایق موجودات و حیات حقیقی انسان یعنی حیات معقول است. مسیر نفس به این حیات، کسب فضیلت عدالت، از طریق اعتدال در قوای بدنی و حسی است که این جز با بندگی و عبادت میسر نیست؛ یعنی تزکیه بستر تفکر بوده و عبادت بهترین ابزار برای تزکیه است. بر این مبنا، انسان عالم و عابد به سعادت حقیقی نایل می‌گردد.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، عبادت، سعادت، قرب
  • غفور خوئینی، آرزو ملکشاه* صفحات 77-94

    شناخت کرامت انسان اهمیت بسیار دارد که در دین مقدس اسلام و اسناد بین‌المللی موضوعیت مربوط به خود را داشته است. در اسلام کرامت جایگاه ویژه‌ای دارد و با تفکیک کرامت ذاتی و اکتسابی، آن را مورد بررسی قرار داده است، کرامت ذاتی را مختص همه انسان‌ها اعم از زن و مرد دانسته و برای رسیدن به کرامت اکتسابی یا ارزشی، ملاک را تقوا معرفی کرده و شاخص‌های آن را در قرآن و روایات تعیین نموده و زن را همانند مرد در رسیدن به مقام انسانیت یکسان دانسته است. در دوران معاصر، برخی از نظام‌های حقوقی دنیا، از جمله حقوق جهانی بشر، از دیدگاه غرب، کرامت انسانی را در کرامت ذاتی محصور کرده و از کرامت ارزشی سخنی به میان نمی‌آورند و پیامدهای منفی این تلقی را در جوامع غربی شامل هم‌جنس‌گرایی، فحشا و بی‌بندوباری، از بین رفتن حیا، رکود انسان و... شاهد هستیم. علاوه بر آن، اعلامیه حقوق بشر اسلام را مورد بررسی قرار داده و سپس جایگاه کرامت زن در اسلام و اسناد بین‌المللی با تکیه ‌بر رهنمودهای امام خمینی(ره) مورد تحلیل قرارگرفته است. در این مقاله و با مرور بر اسناد بین‌المللی غرب معاصر با رویکردی تطبیقی به حوزه معنایی موضوع، قلمرو و جایگاه کرامت زن از دیدگاه اسلام و اسناد بین‌المللی مشخص ‌شده و سپس مقایسه و مقابله گردیده است.

    کلیدواژگان: کرامت زن، حقوق بشر، کرامت ذاتی، کرامت اکتسابی، امام خمینی(ره)
  • سید عبدالله اصفهانی* صفحات 95-110

    ضرورت اثبات نزاهت قرآن از تحریف به عنوان اساسی‌ترین سند اسلام و ریشه همه علوم اسلامی بر فرهیختگان پوشیده نیست. پژوهش در خصوص جایگاه اجماع بیان‌گر آن است که «اجماع» به عنوان یکی از ادله دینی در اثبات مصونیت قرآن از تحریف، توانا نیست. در مقاله حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی نگارش یافته با کنکاش از ادله عالمان فریقین به این نتیجه دست یافتیم که ادله عقلی و نقلی اهل سنت برهانی نبوده و از ضعف‌های مهمی متالم است و اجماع مورد نظر عالمان شیعه در مورد نزاهت قرآن از تحریف یا قابل تحقق نیست، یا منتهی به تراکم ظنون است که نهایتا ظنی خواهد بود و یا بازگشت به خبر ثقه از رای معصوم(ع) می‌کند که از آن تحصیل یقین به دخول قول معصوم(ع) و یقین به تطابق معقد اجماع، قول معصوم، آسان نیست و در صورت دست‌یابی، در قدر متیقن خود یعنی در آیات الاحکام، حجیت دارد.

    کلیدواژگان: اجماع، تحریف قرآن، مصونیت قرآن، فریقین
  • عبدالله نیک سیرت* صفحات 111-127

    در این مقاله تلاش شده است تا نگاهی تامل‌برانگیز به حکمت یا راز «مرگ» کرده و نسبت آن با حیات بشر بررسی گردد. به‌بیان دیگر، به برخی از حکم و اسرار مرگ و نیز ارتباط آن با زندگی پرداخته شود. سوال اصلی این است که آیا اساسا مرگ در نقطه مقابل زندگی است؟ باید گفت که مرگ به معنای انتقال است، نه نیستی و در نتیجه همانند خود زندگی، یک واقعیت مخلوق و از امور وجودی است نه عدمی؛ بنابراین انکار ، تجاهل، اکراه و گریز از آن به‌عنوان یک واقعیت محتوم و گریزناپذیر نادرست است؛ زیرا مرگ و حیات بسان دو روی سکه‌اند که بدون فهم و تبیین دقیق یکی، فهم و تفسیر دیگری نیز مشکل و ناقص است. مرگ دارای ویژگی‌های مهمی است که اولا همه به وقوع آن اذعان و اعتقاد دارند، ثانیا شخصی و مشارکت ناپذیر است و ثالثا اینک راز آمیز و ناگهانی است. البته مرگ اوصاف دیگری نیز دارد؛ مثل این‌که تکرارپذیر و تجربه‌پذیر نیست و موضع علم در برابر آن برای همیشه لاادری است. هم‌چنین، نقطه‌ عطفی در زندگی هر کسی است؛ به‌نحوی که حیات آدمی را به قبل و بعد خویش و به بیان دیگر، به حیات دنیوی و حیات اخروی تقسیم می‌نماید. آن‌چه می‌توان گفت این است که مرگ به معنای نیستی و نابودی نیست، اما عده‌ای با غفلت و جمعی به دلیل پرونده سیاه خویش، بیهوده از مرگ می‌ترسند و می‌گریزند! در حالی که بهترین راه حل برای آن، تقوا و عمل به وظایف خویش است.

    کلیدواژگان: حکمت، زندگی، مرگ، دین
|
  • Hasan Rezaii Haftador, Majid Zareii* Pages 13-34

    The miraculousness of the Qur’ān can be studied via different angles. One of these dimensions regards the integrated style and the precise organization of the words in the qur’ānic verses. Due to the importance of the investigation of the new aspects of the miraculousness of the Qur’ān in this domain, the study at hand uses a descriptive-analytic method to find out if the co-occurrence of the loanwords with other qur’ānic words is based on a certain style or not. In order to answer this question, this study maintains that there is a strong and miraculous relation between the main meanings of the loanwords and the linguistic context of the qur’ānic text, in a way that the main meanings of such words can be extracted from the context of the same verse in the form of a semantic event. Therefore, in this research project, these semantic relationships are identified and classified, and some examples are given under this typology to confirm the foregoing assertion.  The findings of the study demonstrate that an illiterate prophet unfamiliar with the Semitic languages in general and the teachings of Torah in particular could never attain a profound knowledge of the roots and meanings of the imported words, Arabize them, and change their original meanings and use them in new ways in Arabic, unless we interpret the occurrence of such actions as an indication of his deep relationship and truthful tie to the Divine Treasuries; this will be a robust evidence for the accuracy of his claim.

    Keywords: Miraculousness of the Qur’ān, Proper loanwords, Qur’ānic context, Relationship
  • Rahman oshryeh*, Mohammad ali rezaee isfahani, Mortaza sazjini Pages 35-55

    The fact that the verses of the Holy Quran are revelations is one of the fundamental topics in Quranic sciences. Nevertheless, in the present era new hypotheses are emerged to question this fact. “Quran verses are letters” is one of the new hypotheses. It claims Quran is a series of letters sent to The Prophet Muhammad by a particular sect called “Ebionites”. The misgiving stated that considering Quran as a series of letters, resolves many of the Quran`s ambiguities such as Muqatta`at and ambiguities in pronouns. Their reasons for proving their claim are as follow: Inconsistency in Quranic verses, Existence of non-Arabic words and Existence of Muqatta`at. This essay reviewed the mentioned hypothesis with an analytical and critical approach. The outcome is that none of the reasons of the hypothesis conform neither with history nor with verses of Quran. The writer of ”Letters for Prophet Muhammad” relied mostly on speculations rather than strong and reliable sources.

    Keywords: letter, Ebionites, Misgiving, History of Quran
  • Gholamreza Afshon*, Azizollah Afshar Kermani Pages 57-75

    Mulla Sadra introduces to the two faculties of theoretical intellect and practical reason for the soul, the true happiness of man depends on the perfection of those two powers. By focusing on the principle of existence, he wants to explain the relationship of man to himself, the world and God, in order to secure his happiness and perfection. From their point of view, the self-realized episode returns to its true nature when it comes to Behçet and an indescribable master, whose worship is the issuance of a verb of freedom and freedom from the functions and desires of the body, and this is the existential existential in the Transcendental wisdom. Appearance in the sense of worshiping and moving away from the educational aspect and the humanization of religion, namely, rationality and knowledge, can be the root of the crisis of humanity and its fall to the degree of animality. In this research, which is of a library type, the relationship between knowledge and worship is explicitly analyzed and analyzed and the level of coordination of its view with Quranic verses is evaluated. By explaining this relationship, the linking factor of reason and religion is the issue of prosperity and identifying the factors influencing the development of the soul. A study carried out in this study found that the knowledge and wisdom of seeking a kingdom and the realm of the truths of human beings and the real life of life are reasonable. The path of the soul to this life is to gain the virtue of justice, through moderation in the physical and sensory powers that this part is not possible with bondage and worship, that is, cultivation is the bed of thought and worship is the best tool for cultivation. On this basis, the man of the world and the devotee will achieve true happiness.

    Keywords: Mulla Sadra, worship, happiness, affection
  • Ghafor Khoini, Arezo Malekshah* Pages 77-94

    Recognizing human dignity is very important in the sacred religion of Islam and international documents. In Islam, dignity has a special place and by considering the inherent and acquired dignity, it has examined the inherent dignity of all human beings, including men and women, and in order to achieve acquired dignity or value, the criterion is piety and indicators Determine it in the Qur’an and narratives and consider the woman as the man to be equal to the position of humanity. In contemporary times, some of the world’s legal systems, including universal human rights, from the West’s point of view, dictate human dignity in inherent dignity and do not speak of value for dignity, and the negative implications of this perception in Western societies include homosexuality, prostitution and Unfamiliarity, the destruction of humor, the depression of man, and so on. In addition, the Declaration of Human Rights of Islam has been reviewed and then the status of women’s dignity in Islam and international documents has been analyzed on the basis of Imam Khomeini’s guidelines. In this article, and reviewing the international documents of contemporary West, a comparative approach to the semantic domain of the subject, the scope and place of women’s dignity from the viewpoint of Islam and international documents have been identified and then compared and countered.

    Keywords: Women’s dignity, human rights, inherent dignity, acquired dignity, Imam Khomeini
  • Seyyed Abdollah Esfahani* Pages 95-110

    Life of Taiebeh is in fact the creation of a new life and it is beyond the ordinary and surface life. it is the kind of life which includes brightness, belief, being nice to people, interaction with others and a kind of life which is full of spirituality and contentment and avoidance of extremes, life away from greatness, oversight, forgetfulness and attention to the spiritual and material dimensions of life that aims to redemption. God designs another life other than our daily life, which result in perfection of human existence and realize human spiritual purposes. The human possessing of such a life is living immersed in God’s love and intimacy and won’t find anything but welfare in his life. God considers this life as “He will live in apure life. ” and prove this to the people with spirit of belief. God sends the spirit of faith, the spirit of peace upon the hearts of those who acknowledge him to thus support his faithful servants.

    Keywords: life, Taiba, the faith, the ghost
  • Abdollah Niksirat* Pages 111-127

    It attempts to take a wisley look at the wisdom or the mystery of “death” and its proportion to the human life. in other words, some of the rules and secrets of death and its relation with life are addressed . The question is, is it basically death in the opposite point of life? it must be said that death means transmission, not nothingness; and as a result of life itself is a creation and existence of existence and existence, not the omission; therefore it is false to deny that it is an inevitable and inevitable reality. since they have two sides of the coin without any understanding and explanation, another interpretation is difficult and incomplete. Death has important qualities that, first, everyone acknowledges and believes, secondly, is personal and non_contributory, and thirdly, mysterious and abrupt. Of course, death has other qualities, as it is repeatable and not experienced, and that the position of science is not always a believer. It is also a turning point in the lives of everyone in a way that divides the life of man before and after himself, into the earthly life and the last life. What can be said is that death does not mean annihilation and annihilation, but a few are afraid of death because of their black record in vain. While its best solution is virtue and action to its functions.

    Keywords: wisdom, life, death, religion