فهرست مطالب

الاهیات قرآنی - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1394)

نشریه الاهیات قرآنی
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن جوادی*، محمدعلی دیانی صفحات 9-27

    در فرهنگ اسلامی شناخت وحی و کیفیت نزول آن بر قلب حضرت پیامبر(ص) تا این اندازه از اهمیت برخوردار است که صدرالمتالهین شیرازی معتقد است: همان‌گونه که به هر مومنی ایمان به آن‌چه بر پیامبران فرو فرستاده شده لازم است، دانستن چگونگی نزول وحی نیز بر عهده هر عالم است. پژوهش حاضر درصدد است با ارایه تعریفی از مفهوم وحی، به اقسام و اشکال آن و نیز بررسی نظریات مفسران و متکلمان مسلمان درباره کیفیت و طریقه نزول کامل‌ترین و عالی‌ترین دستاورد وحی اسلامی(= قرآن کریم) بر قلب حضرت پیامبر(ص) بپردازد. به‌نظر می‌رسد وحی در کاربرد کلامی، تفاوت‌هایی با کاربرد قرآنی آن دارد و همچنین انزال معنا و تنزیل لفظ قرآن کریم، هردو بر قلب حضرت پیامبر(ص) حادث شده و هیچ‌کدام از این دو مفهوم را نباید از مفهوم نزول قرآن کریم جدا دانست. در آرای مفسران و متکلمان مسلمان، نظریه نزول لفظی (=کلام خدا بودن قرآن) درباره شیوه نزول قرآن کریم از وثاقت و اعتبار بالاتری برخوردار است. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی به اثبات مدعای خویش می‌پردازد.

    کلیدواژگان: وحی، کلامی، قرآن، نزول، شناخت
  • سید علی دلبری*، محمد عارفی صفحات 29-46

    نزول آیه میثاق و صدور روایات متعدد در زمینه عالم ذر و اخذ میثاق از انسان‌ها سبب شده است تا این موضوع مورد توجه مفسران و متکلمان باشد و پرسش‌هایی را بر انگیزاند از جمله این‌که عالم ذر چیست؟ چه زمانی و در کجا اتفاق افتاد و چگونه این پیمان از انسان‌ها گرفته شد؟ هدف این مقاله، دستیابی به دیدگاه علامه طباطبایی در تفسیر المیزان و تجزیه تحلیل آن به روش توصیفی- تحلیلی بوده است. به منظور دستیابی به این هدف، ابتدا نظر علامه در المیزان مورد تجزیه و تحلیل و ارزیابی قرار گرفت؛ و سرانجام این نتیجه به دست آمد که اگر چه بسیاری از انتقادات وارد شده بر دیدگاه علامه از سوی محققان وارد نیست اما دیدگاه ایشان از ابهام فراوان و عدم همخوانی با معنای تحت اللفظی (و ضهور آیه) رنج می‌برد.

    کلیدواژگان: عالم ذر، اخذ میثاق، نشئه ملکوتی، علامه طباطبایی
  • یدالله ربیعی، محمدتقی شاکر صفحات 47-73

    محور اصلی نگاشته حاضر بررسی تحلیلی نگاه قرآن به مسئله توحید ربوبی است. مهم‌ترین حوزه پیوند یافته با این مسئله امری است که از آن با عنوان عنایت و یا به تعبیر قرآنی هدایت، نصرت، امداد و همانند آن می‌توان یاد نمود. بر این اساس، نگاشته حاضر با روش کتابخانه‌ای و شیوه تحلیلی سامان یافته است. اهمیت این بررسی از آن روست که بیشترین عقاید شرک‌آمیز از مراحلی پس از پذیرش وجود خدا و باور به آفریننده بودن الله نسبت به جهان آغاز می‌گردد. آیات قرآن دلالت دارد بدکیشان، به توحید در خالقیت باورمند بوده و در مرتبه ربوبیت و متلازم با آن توحید در عبادت دچار شرک شده اند. آن‌چه پژوهه پیش رو به آن رهنمون شده است، پس از شناخت‌یابی به ماهیت توحید ربوبی، نخست شکل‌گیری ربوبیت الاهی از دو مولفه علم و قدرت مطلق خداوندی در کنار اراده آزاد الاهی است و افزون بر این از نگاه قرآن بستر عنایت و هدایت الاهی گونه‌ها و مراتب متفاوتی را در خود جای داده است که تلاش شده است گونه‌ها و مصادیقی از آن تبیین شود.

    کلیدواژگان: توحید ربوبی، عنایت، هدایت، فرشتگان
  • فضل الله خالقیان*، آرزو زارع زاده صفحات 75-95

    خداوند انسان را آفرید و از راه‌های متعدد حجت‌هایی را برای هدایت او ارایه فرمود تا او را در مسیر تکامل و وصول به مقام قرب الاهی یاری رساند و به سعادت ابدی نایل گرداند. یکی از این حجت‌ها قلب و رابطه خاص آن با خداست. این پژوهش با هدف تبیین چگونگی رابطه خدا بین انسان و قلبش که اصطلاحا حیلولت نام دارد؛ نگاشته شده است. سوال اصلی تحقیق این است که: آیا قلب انسان، مکانیزم و ساز و کار خاصی دارد که به وسیله آن از هدایت الاهی برخوردار شود و در عین حال حجت الاهی، بر وی تمام گردد؟ این نوشتار به روش کتابخانه‌ای به تحلیل آیات قرآن کریم و روایات معصومین(ع) پرداخته و هدایت الاهی از طریق افاضات قلبی و عوامل آن را مورد تحقیق و بررسی قرار می‌دهد. همچنین در نهایت توضیح داده می‌شود که، خداوند متعال با حایل شدن بین انسان و قلب او مانع می‌شود که قلب به باطل یقین پیدا کرده و از آن پیروی کند. از آنجا که ماهیت قلب، کار باطل را نمی‌پسندد در نتیجه وجدان حقایق توسط قلب و مکانیزم حیلولت یکی از طرق هدایت الاهی محسوب شده و باعث اتمام حجت بر انسان می‌شود.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، حیلولت، هدایت، قلب، حجت
  • کاوس روحی برندق* صفحات 97-111

    پاسخ به شبهات قرآنی همواره یکی از تلاش‌های فکری اندیشمندان مسلمان بوده است. یکی از شبهات در مورد شخصیت پیامبر اکرم(ص)، برگرفته از آیات ابتدایی سوره‌ فتح است. بر اساس ظاهر این آیات، خداوند علاوه بر این که گناهان گذشته پیامبر را می‌بخشد، بخشش گناهان آینده‌ او را نیز تضمین کرده و این موضوع آشکارا در تضاد با عصمت آن حضرت قرار دارد. دانشمندان اسلامی به‌ویژه مفسران قرآن از دیر زمان درصدد پاسخ این شبهه برآمده و هر یک پاسخ یا پاسخ‌هایی در رفع اشکال ارایه کرده‌اند. این مقاله افزون بر تحلیل و ارزیابی دیدگاه‌های ارایه شده، در راستای پاسخ به این سوال شکل گرفته است که: راهکارهای برون رفت از مساله «گناهان گذشته و آینده پیامبر اکرم(ص)» در آیات آغازین سوره فتح چیست؟ سرانجام این نتیجه به دست آمد که یرخی از پاسخ‌های ارایه شده قابل دفاع بوده و افزون بر آن، پاسخ جدید دیگری مبتنی بر رویکرد عرفانی به دست آمده است.

    کلیدواژگان: عصمت، پیامبر اعظم(ص) سوره فتح، مغفرت، گناه
  • باقر ریاحی مهر* صفحات 113-141

    رسیدن به سعادت از مهم‌ترین آمال و آرزوهای آدمی و برخاسته از فطرت اوست. دین مبین اسلام به عنوان دین جامع و کامل، پیرامون مسئله سعادت، نظریه‌ خاص و ممتازی دارد که می‌توان آن را از منابعی هم‌چون قرآن و سنت به دست آورد. هدف این تحقیق ارایه تعریف قرآنی از سعادت و آثار آن در زندگی با تکیه بر آموزه‌های قرآنی است. و سوال تحقیق این است که: از منظر قران کریم، سعادت چیست و چه آثار گران‌سنگی در زندگی انسان دارد؟ در تحقیق پیش رو هدف یاد شده و سوال تحقیق با تکیه بر دیدگاه قرآن کریم و با روش کتابخانه‌ای- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است تا جویندگان سعادت را به حقیقت این آرزوی بشر آشنا و به مسیر دست‌یابی به آن رهنمون سازد.

    کلیدواژگان: سعادت، آثار، قرآن، حدیث
  • سیده فاطمه کاملی* صفحات 143-164

    اختیار و قلمرو آن به‌عنوان یکی از مباحث مهم کلامی همواره مورد توجه متکلمان مسلمان بوده است که به‌واسطه آن انسان اشرف مخلوقات معرفی گردیده، گاه مورد تکریم و گاه مورد نکوهش قرار گرفته است. به موجب اختیار است که همه چیز مسخر انسان واقع شده است. سوال اصلی این است که معنای اختیار وگستره آن با توجه به آراء کلامی و تفسیری امام خمینی و علامه طباطبایی چیست؟ و چه نقش و کارکردهایی در افعال آدمی خواهد داشت؟ هدف مقاله بر این است که با روش تحلیلی وکتابخانه‌ای، اختیار انسان را با رویکرد فلسفی و کلامی و از دیدگاه آن دو اندیشمند معاصر بررسی نماید. این دو بزرگوار بر وجود اختیار در انسان تاکید ورزیده اند و وجود آن را در تمامی امور آدمی امری بدیهی دانسته و برای اثبات اختیار در افعال انسان و تبیین ماهیت آن، براهینی ذکرنموده‌اند. اسلام درصدد است تا آدمی با سرمایه اختیار خویش، پا در قلمرو ایمان و توحید بگذارد و با اختیار خویش، مسیر سعادت و کمال را طی نماید. در این مقاله برخی از نظرات ویژه امام خمینی و علامه طباطبایی مورد توجه و تاکید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اختیار، فعل اختیاری، امام خمینی، علامه طباطبایی، قوس صعود
|
  • Mohsen Javadi*, Mohammad Ali Dayyani Pages 9-27

    The recognizing of revelation and the quality of its downturn on the heart of the Prophet Mohammad (p,b,u,h) is very important in Islamic culture, so Mullah Sadra Shirazi believed that it is necessary for any faithful to understand what that sent down to prophets and it is necessary to any Islamic scientist to understand the decline the revelation to any prophet in the history. This article has done by the library- analytic way with reference to Islamic works and sources. This article aimed to justify and interpret the definition of revelation, forms of decline in the Holy Quran as a main revealed book and comments of Islamic commentators and theologians about the way of receiving the Holy Quran. It seems that, there are differences means between the theologian application of revelation and the Quranincs one. sending down the meaning of Quran and the words of It both of them has send to hurt of Prophet, and none of these two concepts should not be separated from the concept of decline in the Holy Quran. The theory of verbal decline has very Reliability and validity for Muslim Theologian and commentators.

    Keywords: Revealation, Theological, Quran, Decline, Understanding
  • Seyyed Ali Delbari*, Muhammad Ishaq Arefi Pages 29-46

    Descent of the verse covenant and the issuance of various narratives about the world of pre-existence and taking covenant from the people have raised these questions that what was the world of pre-existence? In what time it was accured? And how was taken the treaty of God from them? The aim of this article is to gain the response of the mentioned question from Allama Tabatabaie,s point of view and achieve his innovative view in this field and discover its accuracy. To achieve this goal, in a descriptive-analytic method, we first explained and analyzed the view of Allama according to Al-Mizan interpretation and then evaluated it. This result raised that although many objections of this theory that have been advanced by researchers are false; this view has plenty of ambiguity in addition that it is contrary to the literal meaning of the covenant verse.

    Keywords: The world of pr-existence, covenant, A treaty from divine derivation of human beings, Allama Tabatabaie
  • Yadollah Rabiei, Mohammad Taqi Shaker Pages 47-73

    The Oneness of God is the main teachings of Quran. It always was attended by Muslim scholars. This paper has mainly focused on the analytical investigation of the relation between theistic Lordship of God and Divine Providence or Divine Guidance in the Quran Teachings. Divine Providence or Divine Guidance are affairs that called in Quran terms "guidance", "assistance", "help", and the like. In this paper have used library method by a descriptive-analytical approach to the study data. The importance of such an investigation is that most of the polytheistic beliefs originate from some stages after the acceptance of the existence of God and believing that God is the Creator of the world. The verses of the Quran imply that polytheists believe in monotheism (al-Tawhid) in being the creator, but at the level of lordship (al-Rububiyah) and monotheism in worship, they fall into polytheism. In addition after recognizing the essence of the theistic Lordship of God, This study proves the formation of divine lordship from two components of absolute knowledge and power of God along with the divine free will. Also this article explains divine providence and guidance from the Quran teachings and it has been tried to explain some objects as well.

    Keywords: theistic Lordship of God (al-Tawhid al-Rububiyyah), Providence (al-Inayah), Guidance, Quran
  • Fazlollah Khaleqian*, Arezou Zareazadah Pages 75-95

    Almighty God created man and offered Divine reasons to people in many ways in order to guide them in the evolution path and reach Divine vicinity. One of these reasons is heart (Qalb) and its special connection with God. The purpose of this research is to explain what is the relationship between God and, man and his heart; that is idiomatically "Haylolah". The main research question is: does the human heart, has clear mechanism by its work benefit from divine guidance, and at the same time the Divine ultimatum to mankind has been done? This article has analyzed the verses of the Holy Quran and Hadiths by the method of library research. Also Finally , it has been explained that, God will intervene between man and his heart to prevent heart believe in vain, and since the nature of heart does not like invalidate, then holding the realities by heart and " Haylolah" mechanism is one of the methods of divine guidance and this progress is an ultimatum for human beings.

    Keywords: Haylolah, guidance, heart, ultimatum, Last word
  • Kavous Rouhi Barandagh* Pages 97-111

    Answering to Quran Misconceptions has been one of the most important intellectual activities for Muslim scholars. One of the misconceptions about the Prophet (p.b.u.h) is taken from the early verses of Surah Fath. The appearance of these verses is that God, in addition to forgive past sins Prophet, He also has guaranteed remission of future sins, and this clearly contradicts the infallibility of the Prophet. Muslim scholars have attempted to answer this question and each other presented answer or answers in solving the problem. This article collect, analyze and evaluate viewpoints that presented in this case, also answers this question that what is the Justification of the "sins of the past and the future of the Holy Prophet (PBUH)" in the first verses of Sura and Which of the answers are right and which one is wrong? and after reviewing the justifications, proved some of them to be the correct answer, and In addition innovated a new answer based on Mystic approach.

    Keywords: Innocence, Prophet Muhammad (p.b.u.h), Surah Fath, Forgiveness, sin
  • Baqer Ryahimehr* Pages 113-141

    The happiness is one of the most wishes for human and it arises from his nature. Islam as a comprehensive religion, the issue of happiness, has a special and unique idea on happiness that we can be obtained it from Islamic sources such as Qur'an and Sunnah. The aim of this study is to produce a definition of happiness and its effects on life based on the teachings of the Quran. So the research question is: what is the happiness and what are its valuable influences in this life and hereafter? The present study has done by library- analytic study in the way of the research question and the aims of the article, to produce this human wish and lead him in the way of it.

    Keywords: Happiness, Effects, Quran, Sonnah (Hadith)
  • Seyyedeh Fatemeh Kameli* Pages 143-164

    Free will and its realm have been always one of the main theological issues considered by Muslim theologians verbal. It is by the free will that human has introduced as the noblest Creatures, sometimes has revered and sometimes blamed in Quran. Everything is subservient to man for his free will. The research question is: what is the meaning of free will and its realm according to theological and interpretational views of Imam Khomeini and Allamah Tabatabaei and what are its roles and functions in human actions? The purpose of this article is to study the philosophical and theological approach according to the both contemporary thinkers by library - analytical method. These two thinkers have emphasized the existence of free will in human. They believed that there is free will in human and this reality is an obvious affaire. By the way they argued for their opinion by some arguments, too. Islam wills that human steps in the way of human perfection by the free will and in the way of faith and monotheism and travel to the path of happiness. In this article it has emphasized to some special theories of both thinkers on free will.

    Keywords: Free will, Voluntary Practice, Imam Khomeini, Allamah Tabatabaei, Acending act of creation