فهرست مطالب

پرستاری سالمندان - سال پنجم شماره 3 (بهار 1398)

فصلنامه پرستاری سالمندان
سال پنجم شماره 3 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تاثیر ادراک بی عدالتی سازمانی، ادراک ناامنی شغلی و ادراک فشارزاهای سازمانی بر ناکامیابی کاری کارکنان بازنشسته: نقش میانجیگرایانه فرسودگی شغلی
    علی مهداد*، مائده ملک زاده، ویدا امیری صفحه 1
    مقدمه و هدف

      کامیابی در کار به دلیل نقش و تاثیری که در احساس سرزندگی و بهزیستی افراد چه در طول زندگی شغلی و چه در دوران بازنشستگی دارد، مورد توجه پژوهشگران روانشناسی سازمانی قرار گرفته است. لذا، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ادراک بی عدالتی سازمانی، ادراک ناامنی شغلی و ادراک فشارزاهای سازمانی بر نا کامیابی کاری کارکنان بازنشسته با نقش میانجیگرایانه فرسودگی شغلی بود.

    مواد و روش ها

     این پژوهش همبستگی و از نوع معادلات ساختاری و جامعه آماری شامل تمامی کارکنان کانون بازنشستگان یکی از بانک های دولتی شهر اصفهان بود که از میان این افراد تعداد 206 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های ادراک بی عدالتی سازمانی نیهوف و مورمن (1993)، ادراک نا امنی شغلی فرانسیس و بارلینگ (2005) فشارزای سازمانی محقق ساخته (2019) ناکامیابی کاری کارملی و اسپریتزر (2009) و فرسودگی شغلی مسلش و جکسون (1993) بود.  برای تجزیه و تحلیل داده ها از الگوی معادلات ساختاری استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که  ادراک نا امنی شغلی، ادراک بی عدالتی سازمانی و ادراک فشارهای سازمانی بر ناکامیابی کاری و ادراک بی عدالتی سازمانی بر فرسودگی شغلی تاثیر مستقیم و معنادار دارد،  اما تاثیر ادراک نا امنی شغلی و ادراک فشارهای سازمانی بر فرسودگی شغلی غیر معنا دار  بود. همچنین، نتایج بررسی نقش میانجی گری فرسودگی شغلی در رابطه بین متغیرهای پیش بین با ناکامیابی کاری نشان داد که فرسودگی شغلی میانجیگر رابطه بین ادراک بی عدالتی و ناکامیابی کاری بوده است، اما میانجیگر رابطه ادراک ناامنی شغلی و فشارهای سازمانی با ناکامیابی کاری نبود. علاوه براین الگوی رابطه ادراک بی عدالتی، نا امنی شغلی و فشارزای سازمانی با ناکامیابی کاری با توجه به نقش میانجی فرسودگی شغلی از برازش مناسبی برخوردار بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش مبنی بر تاثیر ادراک نا امنی شغلی، ادراک بی عدالتی سازمانی و ادراک فشارهای سازمانی بر ناکامیابی کاری و ادراک بی عدالتی سازمانی بر فرسودگی شغلی کارکنان بازنشسته، ضرورت توجه سیاستگزاران و مدیران سازمانها به طراحی محیط های کاری جلب می گردد که کارکنان در طول ایام خدمت خود تا حد ممکن ادراک ناامنی شغلی و ادراک بی عدالتی سازمانی نکنند و همچنین توجه به کاهش ادراک فشارزاهای سازمانی در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ادراک بی عدالتی سازمانی ادراک ناامنی شغلی ادراک فشارزاهای سازمانی ناکامیابی کاری، فرسودگی شغلی بازنشسته
  • بررسی کیفیت زندگی ورزشکاران بازنشسته مقیم تبریز
    محمدتقی اقدسی، فهیمه رضائی* صفحه 2
    مقدمه و هدف

    یکی از عوامل بسیار مهم در ارتقاء سطح سلامت افراد جامعه، ورزش و فعالیت بدنی است که پرداختن به موضوع آن در ارتباط با کیفیت زندگی، ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه، بررسی میزان کیفیت زندگی ورزشکاران بازنشسته بود.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق، تمامی پیشکسوتان ورزشی شهرستان تبریز بودند که با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی، 104 پیشکسوت با میانگین سنی 8/45±51/68 سال از 14 رشته ورزشی انتخاب شدند و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تی مستقل تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین میزان فعالیت ورزشی بعد از بازنشستگی با خرده مقیاس سلامت روانشناختی و بهترین عنوان قهرمانی کسب شده توسط این افراد با خرده مقیاس روابط اجتماعی، ارتباط معناداری وجود دارد؛ اما در کیفیت زندگی کل و خرده مقیاس های سلامت جسمی و محیط، رابطه معناداری مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین پیشکسوتان رشته های انفرادی و تیمی به لحاظ میزان رضایت از کیفیت زندگی وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، می توان اظهار کرد که پیشکسوتان ورزشی فعال با استفاده از هرگونه فعالیت بدنی، از نظر سلامت روانی نسبت به هم نوعان غیرفعال خود، در وضعیت بهتری قرار دارند.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، کیفیت زندگی، سلامت روانشناختی، پیشکسوت ورزشی
  • تاثیر تعاملی سطح فعالیت بدنی و جنسیت بر سیستم های بازداری و فعال ساز رفتاری در سالمندان
    راضیه ساجدی، فاطمه نجفیان*، پروانه شمسی پور دهکردی صفحه 3
    مقدمه و هدف

    شواهد علمی مختلفی نشان دهنده سبک زندگی فعال به عنوان عامل کلیدی در تداوم سالخوردگی موفق است. از طرفی سیستم های مغز و اعصاب به طور بالقوه زمینه ساز افکار ، عواطف ، عوامل شخصیتی و واکنش های عاطفی مرتبط با رفتارهای رویکردی و اجتنابی هستند. ثابت شده است که ورزش منجر به دگرگونی های عصبی شده و کارکرد مغز و سلامت روانی را افزایش می دهد. هدف تحقیق حاضر تعیین [A1] تاثیر تعاملی سطح فعالیت بدنی و جنسیت بر سیستم های بازداری و فعال ساز رفتاری در سالمندان بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این پژوهش را سالمندان فعال و غیر فعال [m2] با دامنه سنی(60-70) سال از شهرستان کرمانشاه تشکیل داد. روش نمونه گیری از نوع در دسترس بود. نمونه های این پژوهش شامل 95 نفر آزمودنی (63 مرد و32 زن) سالمند فعال و غیر فعال بود. ابزار ارزیابی پرسشنامه سیستم های بازداری/ فعال سازی رفتاری کارور و وایت (1994)  [m3] و پرسشنامه سنجش سطح فعالیت بدنی بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس دوراهه برای مقایسه سیستم فعال ساز رفتاری در سالمندان زن و مرد فعال و غیرفعال نشان داد اثراصلی جنسیت (83/0p=)، اثر اصلی فعالیت بدنی (28/0p=)، اثر تعاملی جنسیت و فعالیت بدنی (88/0p=) معنادار نمی باشد. مقایسه میانگین ها نشان داد سالمندان مرد فعال دارای میانگین سیستم فعال ساز رفتاری بالاتر و سالمندان زن غیرفعال دارای میانگین سیستم فعال ساز رفتاری پایین تری می باشند. نتایج تحلیل واریانس دوراهه برای مقایسه سیستم بازداری رفتاری در سالمندان زن و مرد فعال و غیرفعال نشان داد اثر اصلی جنسیت معنادار می باشد(002/0p=). مقایسه میانگین ها نشان داد مردان سالمند دارای میانگین سیستم بازدارنده رفتاری بالاتری نسبت به زنان سالمند می باشند. مقایسه میانگین ها نشان داد سالمندان مرد فعال دارای میانگین سیستم بازدارنده رفتاری بالاتر و سالمندان زن غیرفعال دارای میانگین سیستم بازدارنده رفتاری پایین تری می باشند.
     

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان می دهد فعالیت جسمانی بر کارکرد عصبی و ارتقا کیفیت زندگی سالمندان اثر گذار است. از سوی دیگر، باتوجه به تفاوت های جنسیتی در راستای فعالیت سیستم های مغزی_رفتاری و موانع تمرین برای سالمندان از جمله تندرستی، درد، تنبلی و فقدان انگیزه، متخصصان تندرستی و آمادگی جسمانی که با برزگسالان کار می کنند  با برنامه ریزی مناسب و انگیزه دادن سالمندان را به سمت فعالیت جسمانی  و ورزش سوق دهند.

    کلیدواژگان: فعالیت جسمانی، بزرگسالان، سیستم مغزی رفتاری
  • بررسی کیفیت زندگی و عوامل موثر بر آن در سالمندان مقیم شهر تبریز
    رضا کریمی جوهنی*، زهرا جعفرزاده قره آغاج صفحه 4
    زمینه وهدف

    کیفیت زندگی در سالمندان می تواند به راحتی مورد تهدید قرارگیرد . پس آگاهی از کیفیت زندگی سالمندان و عوامل موثر بر آن منجر به تصمیمات و برنامه ریزی جهت افزایش کیفیت زندگی آنان می شود . هدف پژوهش حاضر تعیین کیفیت زندگی سالمندان و عوامل موثر بر آن درسالمندان مقیم شهر تبریز بود .

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است که دراوایل زمستان 1398 در مراکز سالمندی در شهر تبریز انجام گرفته است . 94 سالمند با نمونه گیری غیرتصادفی از بین سالمندان موجود در مراکز سالمندی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد تحقیقی SF-36 استفاده شد . از نرم افزار SPSS نسخه 24 برای تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد .

    یافته ها

    طبق یافته های پژوهش از بین 94 سالمند (3/54 %) از نمونه ها مرد و (7/45 %) از نمونه ها زن بودند . یافته های پژوهش نشان می دهد که میانگین وضعیت کیفیت زندگی سالمندان (74) بود ، که در میان آزمودنی ها در سطح تقریبا متوسط قرار دارد . هم چنین متغیر هایی از جمله سن ، جنس و وضعیت تاهل از عوامل تعیین کننده کیفیت زندگی سالمندان بوده است .

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که میانگین کل کیفیت زندگی سالمندان و تمامی ابعاد آن در حد متوسط است . با توجه به نتایج بدست آمده و با توجه به این موارد و با انجام اقدامات به موقع می توان بسیاری از مسایل و مشکلات دوران سالمندی را کاهش داد و بر عمر مفید در سالمندان افزود .

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سالمندان، مراکز سالمندی
  • رابطه بین نگرش مذهبی و امیدواری با اضطراب مرگ در سالمندان
    رها صالح آبادی، مهدی حیدری قادیکلایی، محمدتقی هادیزاده، نرجس حشمتی فر* صفحه 5
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین نگرش مذهبی و امیدواری با اضطراب مرگ در سالمندان مقیم آسایشگاه کهریزک در سال 1397 انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی بود که در آن 220 سالمند مقیم آسایشگاه در سال 1397 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه نگرش های مذهبی، پرسشنامه امیدواری اشنایدر و پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن و همبستگی تفکیکی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نگرش مذهبی، امیدواری و اضطراب مرگ در سالمندان به ترتیب (19/56)، (71/15) و (89/9) بود بین نگرش های مذهبی و امیدواری (15/.r =؛ 05/0p<) رابطه مثبت و معنادار و بین نگرش های مذهبی و اضطراب مرگ (15/0-r=  ؛05/0p<) و بین امیدواری و اضطراب مرگ (43/0-r=؛05/0p<) رابطه منفی و معناداری وجود داشت. بین اضطراب مرگ و نگرش مذهبی با کنترل اثر متغیر امیدواری (12/0- r= ؛05/0p<) رابطه منفی و معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که که برای کاهش اضطراب در سالمندان؛ ترغیب آنها به شرکت در مناسک دینی و همچنین افزایش میزان امیدواری برای کاهش اضطراب در برابر مشکلات جدایی ناپذیر زندگی، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، امیدواری، اضطراب مرگ، سالمند
  • تاثیر سبک زندگی بر مثلث شناختی و سلامت روانی سالمندان
    مهسا نجفی، راضیه ساجدی*، پروانه شمسی پور دهکردی صفحه 6
    مقدمه و هدف

    سالمندی، فرایندی است با گذر زمان که منجر به تغییرات منفی ساختاری و عملکردی در از دست دادن سازگاری و هماهنگی هم از لحاظ جسمانی و هم روانی می شود. یک شیوه زندگی فعال می تواند پیشرفت بسیاری از شرایط ناتوان کننده و بیماری های مزمن را به حداقل برساند و همچنین دستیابی به سالمندی و رفاه سالم کمک کند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه مثلث شناختی و سلامت روانی در سالمندان ساکن آسایشگاه، منزل و سالمندان فعال است.

    مواد و روش

    پژوهش حاضر علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری را  سالمندان (40 نفر از هر گروه) ساکن آسایشگاه، ساکن منزل و ورزشکار شهرستان ملایر تشکیل دادند. 120 سالمند به روش نمونه گیری دردسترس و بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های جمعیت شناختی، مثلث شناخت و پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) انجام گرفت. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین نمره علایم جسمانی، اضطراب و افسردگی گروه های سالمندان فعال، ساکن منزل و ساکن سرای سالمندان تفاوت های زوجی معنادار است (05/0p<) . سالمندان فعال به طور معناداری نمره علایم جسمانی، اضطراب و افسردگی بهتری نسبت به دو گروه دیگر و سالمندان گروه ساکن خانه دارای علایم جسمانی، اضطراب و افسردگی بهتری نسبت به گروه ساکن آسایشگاه داشتند. برای متغیر علایم اجتماعی بین میانگین نمرات گروه سالمندان فعال با سالمندان ساکن منزل و سرای سالمندان تفاوت معنادار است (05/0p<) و سالمندان فعال نسبت به دو گروه دیگر میانگین علایم جسمانی بالاتری داشتند، اما بین میانگین علایم اجتماعی گروه سالمندان ساکن خانه و سرای سالمندان تفاوت معناداری نبود. بین نمره مولفه های مثلث شناختی نگرش نسبت به خود، نگرش نسبت به آینده و نگرش نسبت به دنیا در گروه های سالمندان فعال، ساکن منزل و ساکن سرای سالمندان تفاوت های زوجی معنادار است (05/0p<). سالمندان فعال به طور معنادار در سه مولفه مثلث شناختی نمره بهتری نسبت به دو گروه دیگر و سالمندان گروه ساکن خانه دارای نمره بهتری در مولفه های  مثلث شناختی نسبت به گروه ساکن آسایشگاه داشتند. 

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان می دهد انجام فعالیت جسمانی  به بهبود سلامت روانی و مثلث شناختی کمک می کند، لذا برای حفظ  سلامت روانی و جسمانی  سالمندان  باید استراتژی های مناسب به عمل آید.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، مثلث شناختی، سالمند، آسایشگاه، فعالیت جسمانی
  • آیا آموزش رسمی می تواند سبب بهبود مهارت های مطالعه در دانشجویان شود؟ تجربه دانشگاه علوم پزشکی ایلام
    رضا ولی زاده، مصیب مظفری*، فروزان کاوری زاده صفحه 7
    مقدمه و هدف

     شواهد نشان می دهد که بهبود مهارت های مطالعه می تواند سبب پیشرفت تحصیلی و یادگیری بهتر در دانشجویان شود. از آنجاییکه غالب برنامه های درسی رشته های علوم پزشکی دایر فاقد واحد درسی منسجم جهت آموزش مهارت های مطالعه می باشند، این مطالعه با هدف تدوین، اجرا و ارزشیابی درس مهارت های مطالعه و بررسی اثرات آن بر سطح مهارت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایلام انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش- پس آزمون تاثیر آموزش بر مهارت های مطالعه 514 دانشجوی سال اول دانشگاه علوم پزشکی در قالب 13 رشته مقاطع کاردانی، کارشناسی، پزشکی و دندانپزشکی عمومی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به اینکه مداخله آموزشی تحت عنوان درس مهارت های مطالعه در شورای آموزشی دانشگاه مصوب شده بود، کلیه دانشجویان ورودی به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه 48 گویه ای دانشگاه هاستون(SSAQ-CCHU) شامل گویه های 5 گزینه ای (همیشه، بیشتر اوقات، برخی اوقات، به ندرت، هرگز) شامل 8 حیطه هرکدام دارای 6 گویه در بازه امتیازی 120 تا 240 بود. قبل از مطالعه، پرسشنامه با استفاده از شاخص اعتبار محتوا و نظر 13 نفر از خبرگان تعیین اعتبارمحتوا شد. همچنین ضریب آلفای کرونباخ برابر 93/0 به دست آمد که نشان دهنده همبستگی درونی پرسشنامه بود. مداخله آموزشی شامل 1 واحد درس نظری - عملی مهارت های مطالعه با طرح درس مبتنی بر آموزش عملی مهارت های مطالعه و ارزشیابی مبتنی بر تکالیف متنوع بود. ارزشیابی درس با استفاده از تکالیف مفید شامل ارایه کار عملی پس از کارگاه، تدوین نقشه مفهومی، تدریس موضوعی، ارایه نقد، تدوین شواهد در خصوص چالش پیشنهادی مدرس، خلاصه برداری از متون تخصصی انجام گرفت. مدرسین به مدت 5 جلسه در خصوص نحوه تدریس و ارزشیابی، آموزش های لازم را دریافت نموند. مطالعه از خرداد 97 آغاز و در تیرماه 98 پایان پذیرفت .

    یافته ها

    مطابق یافته ها، 100% پرسشنامه ها تکمیل و آنالیز شدند. میانگین سنی شرکت کنندگان برابر3/1±6/19،  2/51 % شرکت کنندگان دانشجوی پسر و سایرین دانشجوی دختر بودند. نمره کل کسب شده پس از مداخله(1/2±4/184) به طور معنی دار بیش از نمره کل قبل از مداخله(6/2±2/122) بود . از 8 مهارت مورد بررسی تنها مهارت مدیریت زمان بهبود نیافته بود. در 6 مهارت شامل تمرکز و یادآوری مطلب، یادداشت برداری و استفاده از وسایل کمک آموزشی، سازماندهی و پردازش اطلاعات، انگیزه و نگرش، خواندن و انتخاب ایده اصلی و مهارت نوشتن و نیز در مجموع، مهارتهای مطالعه دانشجویان دختر (1/2±2/187)به صورت معنی دار بهتر از دانشجویان پسر(8/2±6/181) بود. فراوانی دانشجویان با مهارت های مطالعه ضعیف قبل از مداخله به ترتیب برابر 7/12% و 6/62% بودند که پس از مداخله به ترتیب به 4/6% و 3/26% کاهش یافتند و تعداد دانشجویان با مهارت تحصیلی خوب(240-180) از 7/24% به 3/67% افزایش یافت. تفاوت معنی داری بین مهارت های مطالعه دانشجویان رشته های مختلف مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان می دهد که ارایه واحد درسی به صورت رسمی جهت آموزش مهارت های مطالعه می تواند سبب بهبود کیفیت یادگیری دانشجویان شود. همچنین ارایه خلاقانه درس، ارایه دوره توجیهی برای مدرسین، نظارت بر ارایه دروس توسط به منظور پیشگیری از ارایه به روش سنتی، تاکید بیشتر بر کار عملی و تکلیف می تواند اثر بخشی درس مذکور را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: مهارت های مطالعه، دانشجویان گروه پزشکی، درس مهارت های مطالعه
  • خودکارآمدی و عوامل موثر بر آن در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون شهر اهواز
    فریده براتی، مریم سیدطبیب، موسی سجادی، لیلا صادق مقدم* صفحه 8

    فشار خون بالا شایع ترین بیماری قلبی عروقی در میان سالمندان بوده و مبتلایان برای کنترل بیماری نیازمند به انجام رفتارهای خودمراقبتی هستند. با توجه به این که خودکارآمدی یک اصل مهم برای تقویت رفتارهای خودمراقبتی قلمداد می شود؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی خودکارآمدی و عوامل موثر بر آن در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون انجام گردید.

    روش

    این پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بر روی 300 سالمند مبتلا به پرفشاری خون تحت پوشش مراکز سلامت جامعه شهر اهواز، به روش خوشه ای چندمرحله ای انجام گردید. داده ها با استفاده از اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه خودکارآمدی پرفشاری خون جمع آوری شده و پس از وارد کردن داده ها در  نرم افزار spss نسخه  24 تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه و آزمون ضریب همبستگی صورت گرفت.

    یافته ها

    از 300 سالمند شرکت کننده در این پژوهش 3/54% مونث و 7/45%  مذکر بودند. اکثریت آن ها متاهل بوده(7/80%) و با همسر و فرزندان زندگی می کردند(7/54%). نتایج رگرسیون چندگانه حاکی از آن بود که بین خودکارآمدی با فاکتورهای جنسیت، تحصیلات، درآمد و سابقه فشار خون ارتباط معنی دار وجود داشته ولی بین خودکارآمدی با سن، وضعیت تاهل، وضعیت همراهان زندگی و داشتن بیمه ارتباط معنی دار وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر عواملی مانند جنسیت، تحصیلات، درآمد و سابقه بیماری بر خودکارآمدی پرفشاری خون، پیشنهاد میشود که برنامه ریزان حوزه سلامت برنامه جامعی برای جذب بهتر سالمندان(به ویژه در مردان سالمند) کم سواد و با توان مالی پایین در نظر گرفته و غربالگری مداوم فشارخون و تقویت خودکارآمدی در سالمندان به صورت گسترده صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: سالمند، خودکارآمدی، پرفشاری خون
|
  • The Effect of organizational injustice perception, job insecurity and organizational stressors on unthriving of retired employees: Mediating Role of burnout
    Ali Mehdad*, Maedeh Malakzadeh, Vida Amiry Page 1
    Introduction and purpose

    thriving in work has attracted the attention of researchers in organizational psychology due to its role and impact on employeechr(chr('39')39chr('39'))s sense of vitality and well-being, both during their working life and during retirement. Hence, the aim of this research was to study the mediating role of burnout on effect of organizational injustice perception, job insecurity perception and organiztional stressors on unthriving in work among retired employees.

    Materials and Methods

    This study was correlational and statistical population included all employees of retirement association of a public bank in Isfahan, from which 206 people were selected through convenience sampling method.  A set of questionnaires consisted of organizational injustice perception (Nihoff and Morman, 1993), job insecurity perception (Francis and Barling, 2005), organizational stressors (made by researchers, 2019), thriving in work (Carmeli and Spritzer, 2009) and job burnout (Malsch and Jackson, 1993) were used. Structural equation model was used to analyze the data.

    Findings

    the results revealed that the perception of job insecurity, perception of organizational injustice and perception of organizational stressors on unthriving and perception of organizational injustice on job burnout have a direct and significant effect, but the impact of job insecurity perception and organizational stressors on job burnout was not significant. Moreover, job burnout could mediate the relationship between organizational injustice and unthriving, but could not mediate the relationship between job insecurity perception and organizational stressors with unthriving. In addition, the tested model of the mediating role of job burnout in relationship between perceptions of injustice, job insecurity, and organizational stressors with unthriving had a good fit indices.

    Conclusion

    based on research findings on the effect of perception of job insecurity, perception of organizational injustice and perception of organizational stressors on unthriving and perception of organizational injustice on job burnout of retired employees, the need to pay attention to this factors should be considered by top managers, policymakers, scientists and practitioner in redesigning work environment that employees do not perceive job insecurity and organizational injustice as much as possible during their work duration (tenure) and paying attention to reducing the perception of organizational pressures should be a priority.

    Keywords: injustice perception, job insecurity, organizational stressors, unthriving in work, retirement, burnout
  • Assessing the Quality of Life of Retired Athletes Living in Tabriz
    Mohammad Taghi Aghdasi, Fahimeh Rezaei* Page 2
    Introduction and purpose

    Exercise and physical activity is an important factor in the promotion of public health of people in the community, and address the issue relationship between exercise with quality of life it seems necessary. The aim of this study was to determination the quality of life in retired athletes.

    Materials and Methods

    In this descriptive correlational study, the statistical population was all sports pioneers in Tabriz city that 104 pioneers with a mean age of 51.68 ± 8.45 years were selected from 14 sports by snowball sampling and have completed World Health Organization Quality Of Life (WHOQOL) questionnaire. Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and independent sample t-test.

    Findings

    The results showed that there is a significant relationship between the amount of post-retirement sports activity with the psychological health subscale and the best championship title earned by these persons with the social relations subscale; but in the physical health and environment subscales and the total life quality score there was no significant relationship. The results also showed that there is no significant difference between team and individual pioneers in the level of satisfaction from quality of life.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be stated that active sports pioneers are in a better mental health condition than their inactive counterparts using the any type of physical activity.

    Keywords: Physical Activity, Quality of Life, Psychological Health, Sports Pioneers
  • The interactive effect of physical activity level and gender on inhibitory and behavioral activation systems in the elderly
    Raziyeh Sajedi, Fatemeh Najafian*, Parvaneh Shamsipourdehkord Page 3
    Introduction and purpose

    Various scientific evidences indicate an active lifestyle as a key factor in the continuation of successful aging. Nervous systems, on the other hand, potentially underlie thoughts, emotions, personality factors, and emotional reactions associated with approachable and avoidant behaviors. Exercise has been shown to lead to neurological changes and increase brain function and mental health. The aim of this study was to investigate the interactive effect of physical activity and gender on inhibition and behavioral activation systems in the elderly.

    Materials and Methods

    The statistical population of this study consisted of active and inactive elderly with an age range (60-70) years from Kermanshah. Sampling method was available. The samples of this study included 95 subjects (63 males and 32 females) active and inactive elderly. The evaluation tool was Carver and White (1994) Behavioral Inhibition / Activation Systems Questionnaire and measured the level of physical activity.

    findings

    The results of two-way analysis of variance to compare the behavioral activation system in active and inactive men and women showed the main effect of gender (p = 0.83), the main effect of physical activity (p = 0.28), the interactive effect of gender and physical activity (p 0.88). =) Is not meaningful. Comparison of means showed that active male elderly have higher mean of behavioral activation system and inactive female elderly have lower mean of behavioral activation system. The results of two-way analysis of variance to compare the behavioral inhibition system in active and inactive male and female elderly showed that the main effect of gender is significant (p = 0.002). Comparison of means showed that older men have a higher average behavioral inhibition system than older women. Comparison of means showed that the active male elderly have a higher mean behavioral inhibition system and the inactive elderly elderly have a lower mean behavioral inhibition system.

    Conclusion

    Findings of this study show that physical activity has an effect on nerve function and improving the quality of life of the elderly. On the other hand, due to gender differences in the functioning of brain-behavioral systems and barriers to exercise for the elderly, including health, pain, laziness and lack of motivation, On the other hand, due to gender differences in the activity of brain-behavioral systems and barriers to exercise for the elderly, including health, pain, laziness and lack of motivation, health and fitness professionals who work with adults with proper planning and motivation of the elderly. Lead to physical activity and exercise.

    Keywords: Physical activity, Adults, Behavioral brain system
  • Survey of Quality of Life and its Factors in Elderly Residents of Tabriz
    Reza Karimi Johani*, Zahra Jafarzadeh Gharajag Page 4
    Background and purpose

    Quality of life in the elderly can be easily threatened. So, knowing about the quality of life and its effective factors will help decision making and planning for improving their life quality. The aim of this research is to determine the quality of life and effective factors in the elderly living in Tabriz city.

    Materials and Methods

    This is a cross-sectional research, carried out in winter 1398 in elderly care centers in Tabriz city. 94 elderly were selected by random sampling between the elderly living in centers. Standard research questionnaire SF_36 was used for gathering information. SPSS application version 24 was used for analyzing data.

    Findings

    According to this research’s findings between 94 elderly (54/3%) were men and (45/7%) were women. Findings show that mean of the quality of life in the elderly (74) between subjects was almost at average. And also shows that variables like age, gender and marriage status are determining factors in the quality of life in the elderly.

    Conclusion

    results of this research shows that mean of the quality of life in the elderly and all its aspects are at average. By considering the results and these options and by doing timely actions we can reduce many problems in old age and add to useful life in the elderly.

    Keywords: The quality of life, The elderly, Aging centers
  • The relationship between religious attitudes and hope and anxiety of death
    Raha Saleh Abadi, Mehdi Heidari Ghadiklaee, Mohhamad Taghi Hadizadeh, Narjes Heshmatifar* Page 5
    Objective

    This study was carried out in 2018 to investigate the relationship between religious attitudes and hope and anxiety of death in elderly residents of Kahrizak.

    Methods

    This study was a descriptive-Analytical which 220 elderly nursing home residents in 2018 were selected through simple sampling. Information were collected by the religious attitudes questionnaire, Templer Death Anxiety questionnaire and Schneider hope questionnaire. SPSS software and Spearman correlation coefficient and partial correlation were used to analyze the data. 

    Results

    The mean of religious attitudes, hope and death anxiety in the elderly were respectively (56/19), (15/71) and (9/89). There were direct and significant correlation between religious attitudes and hope (p<0.05, r=0.15) and between religious attitudes and anxiety of death (p<0.05, r= - 0.15) and there were indirect and significant correlation between hope and anxiety of death (p<0.05, r= - 0.43). There was an indirect and significant correlation between death anxiety and religious attitudes by controlling the variable effect of hope (p<0.05, r= - 0.12)

    Conclusion

    According to the results of the research, we concluded that for decreasing the anxiety in the elderly, encouraging them to participate in religious rituals such as fasting, prayer, mourning … and also increasing the hope to reduce anxiety against the inseparable problems of life is essential.

    Keywords: religious attitude, hope, death anxiety, elderly
  • The effect of lifestyle on cognitive triangle and mental health the elderly
    Mahsa Najafi, Raziyeh Sajedi*, Parvaneh Shamsipour Dehkord Page 6
    Introduction and purpose

    Aging is a process over time that leads to negative structural and functional changes in the loss of adaptation and coordination both physically and mentally. An active lifestyle can minimize the progression of many debilitating conditions and chronic diseases, as well as help achieve aging and healthy well-being. The aim of the present study was to compare the cognitive triangle and mental health in the elderly living in nursing homes, homes and active elderly.

    Materials and Methods

    The present was causal-comparative. The statistical population consisted of the elderly (40 people from each group) living in a nursing home, living at home and an athlete in Malayer. 120 elderly were selected by convenience sampling method based on inclusion criteria. Data collection was performed using demographic questionnaires, cognition triangle and GHQ general health questionnaire. Multivariate analysis of variance and Tukey post hoc test were used to analyze the data.

    findings

    Active elderly had significantly better scores of physical symptoms, anxiety and depression than the other two groups and the elderly living in the home group had better physical symptoms, anxiety and depression than the resident group of the nursing home. For the variable of social symptoms, there was a significant difference between the mean scores of the active elderly group and the elderly living in nursing homes (p <0.05). The active elderly had higher mean physical symptoms than the other two groups, There was no significant difference in nursing homes. There are significant pair differences between the scores of the cognitive triangle components of self-attitude, attitude towards the future and attitude towards the world in the groups of active elderly, home residents and nursing home residents (p <0.05). The active elderly had a significantly better score in the three components of the cognitive triangle than the other two groups and the elderly in the home group had a better score in the triangular components than the resident group in the nursing home.

    Conclusion

    Findings of this study show that physical activity helps to improve mental health and cognitive triangle, so to maintain mental and physical health of the elderly should be appropriate strategies.Introduction and

    purpose

    Aging is a process over time that leads to negative structural and functional changes in the loss of adaptation and coordination both physically and mentally. An active lifestyle can minimize the progression of many debilitating conditions and chronic diseases, as well as help achieve aging and healthy well-being. The aim of the present study was to compare the cognitive triangle and mental health in the elderly living in nursing homes, homes and active elderly.

    Materials and Methods

    The present was causal-comparative. The statistical population consisted of the elderly (40 people from each group) living in a nursing home, living at home and an athlete in Malayer. 120 elderly were selected by convenience sampling method based on inclusion criteria. Data collection was performed using demographic questionnaires, cognition triangle and GHQ general health questionnaire. Multivariate analysis of variance and Tukey post hoc test were used to analyze the data.

    findings

    Active elderly had significantly better scores of physical symptoms, anxiety and depression than the other two groups and the elderly living in the home group had better physical symptoms, anxiety and depression than the resident group of the nursing home. For the variable of social symptoms, there was a significant difference between the mean scores of the active elderly group and the elderly living in nursing homes (p <0.05). The active elderly had higher mean physical symptoms than the other two groups, There was no significant difference in nursing homes. There are significant pair differences between the scores of the cognitive triangle components of self-attitude, attitude towards the future and attitude towards the world in the groups of active elderly, home residents and nursing home residents (p <0.05). The active elderly had a significantly better score in the three components of the cognitive triangle than the other two groups and the elderly in the home group had a better score in the triangular components than the resident group in the nursing home.

    Conclusion

    Findings of this study show that physical activity helps to improve mental health and cognitive triangle, so to maintain mental and physical health of the elderly should be appropriate strategies.

    Keywords: Mental health, Cognitive triangle, elderly, Nursing home, Physical activity
  • Does formal education improve students' reading skills? Ilam University of Medical Sciences experience
    Reza Valizadeh, Mosayeb Mozafari*, Forouzan Kavarizadeh Page 7
    Introduction and purpose

    Evidence suggests that improving study skills can improve studentschr('39') academic performance and learning. Since most medical science curricula do not have a coherent curriculum to teach study skills, this study aimed to formulate, implement, and evaluate study skills lessons and examine their effects on the academic skill level of Ilam University of Medical Sciences students.

    Materials and Methods

    In a quasi-experimental study with pre-test post-test the impact of education on study skills of 514 first year students of medical sciences university in 13 disciplines of associate, undergraduate, as well as general dentistry and medicine was evaluated. Given that the educational intervention was approved as a lesson in the University Education Council, all incoming students were enrolled in the census. The data collection tool was the Houston University 48-item Questionnaire (SSAQ-CCHU) containing 5 choice items (always, most often, sometimes, rarely, never) containing 8 domains each containing 6 items in the 120 to 240 scoring range. . Prior to the study, the questionnaire was validated by content validity index and the opinion of 13 experts. The Cronbachchr('39')s alpha coefficient was 0.93, indicating an internal consistency of the questionnaire. The educational intervention consisted of 1 theoretical-practical study skills study unit with a variety of assignments based on practical study skills training and assessment assignments. Assessment of the lesson was done using useful assignments including hands-on post-workshop work, concept mapping, subject teaching, critique, evidence-based teacher suggested challenge, summaries of specialized texts. Teachers receive the necessary training for 5 sessions on how to teach and evaluate. The study began in June 2018 and ended in July 2019.

    Findings

    According to the findings, 100% of the questionnaires were completed and analyzed. The mean age of participants was 19.6 ± 1.3, 51.2% were male and the other female. The total score obtained after the intervention (184.4 ±2.1) was significantly higher than the total score before the intervention (122.2 ± 2.6). Of the 8 skills examined, only time management skills were not improved. In 6 skills including memory and remembering, taking notes and using teaching aids, organizing and processing information, motivation and attitude, reading and choosing the main idea and writing skills as well as in total score, reading skills of female students (187.2 ± 2.1) was significantly better than male students (181.6 ± 2.8). Frequency of students with poor study skills before intervention were 12.7% and 62.6% respectively, which decreased to 6.4% and 26.3% after intervention respectively and the number of students with good educational skills (180-240) increased from 24.7% to 67.3%. There was no significant difference between the study skills of students based on different disciplines.

    Conclusion

    The findings of this study show that formal instruction in teaching skills can improve studentschr('39') learning quality. Creative presentation of the lesson, presentation of the justification course to the teachers, monitoring of the presentation of the lesson in order to prevent traditional teaching, more emphasis on practical work and assignment can improve the effectiveness of the lesson.

    Keywords: Study Skills, Medical Students, Study Skills Lesson
  • Self-efficacy and its affective factors in elderly with hypertension in Ahwaz City
    Farideh Barati, Maryam Seyed Tabib, Moosa Sajjadi, Leila Sadeghmoghadam* Page 8

    Hypertension is the most common cardiovascular disease among the elderly and patients need to take self-care behaviors to control the disease. Since self-efficacy is an important principle for enhancing self-care behaviors, this study aimed to investigate self-efficacy and its related factors in elderly with hypertension in Ahwaz.

    Methods

    This descriptive-analytic study (cross-sectional) was carried out for 300 elderly people with hypertension, Covered by Ahwaz community health centers  Multistage clustering was performed. Data were collected using demographic information and hypertension Self-efficacy Questionnaire and  after entering data in SPSS software version 24 statistical analysis Using multiple regression test and correlation coefficient test was performed.

    findings

    Of the 300 elderly participants, 54.3% were female and 45.7% male. The majority of them were married (80.7%) and lived with their spouse and children (54.7%). Multiple regression results showed that there was a significant relationship between self-efficacy with gender, education, income and history of hypertension  but there was no significant relationship between self-efficacy with age, marital status, life expectancy and insurance.

    Conclusion

    Given the impact of factors such as gender, education, income and history of illness on hypertensive self-efficacy, It is recommended that health care providers plan appropriate programs to better cover the low literacy and low financial power elderly(Especially in older men) and Continuous screening of hypertension and enhancement of self-efficacy in the elderly should be widely performed.

    Keywords: Elderly, Self-efficacy, Hypertension