فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 38 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محبوبه اکبری ناصری*، بهروز الیاسی صفحات 5-31
    شیوع عالم گیر ویروس کرونا (2019)، در جهان، سبب بازاندیشی در بسیاری از مناسبات انسانی شد. علوم انسانی و به ویژه فلسفه نیز از این قاعده مستثنی نبود. در این پژوهش کوشش می شود غیاب انسان ها برای پیشگیری از گسترش ویروس کرونا در مجامع عمومی و نسبت آن با بیان امر الهی (امر مطلق) در سه ساحت هنر، دین و فلسفه با توجه به متن پدیدارشناسی روح هگل، مورد بازاندیشی قرار گیرد. در اندیشه ی هگل بیان امر الهی در سه ساحت یاد شده با حضور انسان و برای انسان امکان پذیر می شود. خالی شدن اماکن عمومی به ویژه پرستش گاه ها از انسان، ما را با پرسش از چگونگی نسبت انسان و امر الهی در جهان معاصر روبه رو کرد. نتایج حاصل از این پژوهش، نشان دهنده ی آن است که در جهان نیست انگار و سکولار مدرن، هنر و دین برای بیان امر الهی از وجهه ی نظر هگل ناکارآمد بودند، با این حال ظواهر و تشریفات خاص هنرها و دین آشکار مسیحی هنوز آن ها را کارآمد نشان می دادند که بحران کرونا از بحران بزرگ تری پرده برداشت که به محاق رفتن امرالهی و معنویت است. در جهان معاصر تنها یک ساحت برای بیان امر الهی باقی مانده که آن هم فلسفه است. هگل مدعی است که دین و خدا از سنخ معقولاتند و روند صیرورت روح در جهان مادی نیز معقول و واقعی بوده است، اما با ژرف نگری در تاریخ متافیزیک و به ویژه رویدادهای جهان مدرن و پسامدرن متوجه می شویم امر الهی معقول، هنوز نااندیشیده باقی مانده است و بحران شیوع کرونا فقدان خرد را آشکار کرد.
    کلیدواژگان: ویروس کرونا، انسان، امر الهی، خدا، هنر، دین، فلسفه
  • مریم انصاری بناب، علیرضا منصوری* صفحات 33-56
    بل در برخی مقالات خود هستارهای موضعی را معرفی می کند و آن ها را غیر از مشاهده پذیرهای مکانیک کوانتومی در نظر می گیرد. در مقاله ی حاضر اهمیت و ضرورت وارد کردن هستارهای موضعی را در مکانیک کوانتومی نشان می دهیم. توضیح می دهیم نیاز به وجود هستارهای موضعی هم دلایل هستی شناختی و هم معرفت شناختی دارد. تابع موج که نمایش ریاضی حالت کوانتومی است یکی از عناصر مهم و کلیدی در نظریه کوانتومی است که جایگاه بخصوصی را در هستی شناسی این نظریه به خود اختصاص داده است. با توجه به اهمیت تابع موج که یک عنصر اساسی در نظریه کوانتومی است، بررسی خواهیم کرد که آیا تابع موج با معیارهایی که برای هستار بودن بیان می شود آیا می تواند هستار باشد یا نه و هم چنین توضیح می دهیم که چگونه درک شان هستی شناختی تابع موج از منظر هستارها می تواند راهنمایی مناسبی برای انتخاب یا ارایه ی تعبیر یا نظریه ی مناسبی برای مکانیک کوانتم در بین نظریه های رقیب باشد.
    کلیدواژگان: هستار، مشاهده پذیر، موضعی، تابع موج
  • علیرضا دارابی* صفحات 57-76
    ضرورت سازگار بودن همه ی قضایای منطق امری است که هیچ گاه نزد متفکران مسلمان انکار نشده است. در طول تاریخ منطق، هر ناسازگاری احتمالی در قواعد منطقی، هرچند کوچک، بررسی دقیق منطق دانان مسلمان را در پی داشته است. در ادامه ی این روند، متن حاضر به معرفی یک ناسازگاری مهم در آراء کنونی منطق دانان می پردازد. در آراء معاصر، تقسیم بندی قضایای حملی به سه دسته حقیقیه، خارجیه و ذهنیه (با اختلافاتی در تفسیر) مورد تایید اغلب منطق دانان و فلاسفه اسلامی قرار گرفته است. ادعا می شود که این تقسیم بندی مستقل از بقیه قواعد منطقی است و بدون تغییر در قیاس های بیان شده در سنت منطقی قابل پذیرش است. در این مقاله نشان داده شده است که بخشی از قیاس های اقترانی شرطی-حملی تنها با قبول حقیقی بودن گزاره های حملی قابل پذیرش خواهند بود. اثبات این مدعا با بررسی برخی از قیاس های اقترانی شرطی-حملی با اشتراک در جزء ناقص صورت گرفته است. این بخش از قیاس ها در سنت منطق سینوی بدیهی ترین نمونه قیاس های شرطی-حملی با اشتراک در جزء ناقص محسوب شده اند. بررسی دقیق اثبات های موجود در این باب در کتب منطق دانان سینوی صحت مدعای ما را نشان داده است.
    کلیدواژگان: قیاس اقترانی شرطی-حملی، قضایای حقیقیه، قضایای خارجیه
  • آیدا رضائی* صفحات 77-98
    در علوم شناختی، دو نظریه ی متمایز درباره ی ساختار ذهن انسان مطرح شده است که هر دو تکاملی اند اما تفاوت هایی نیز دارند. یکی از آن ها، نظریه ی روان شناسی تکاملی و ادعای مرتبطش با فرضیه ی همه پیمانه ایست که ذهن را مجموعه ای از پیمانه ها درنظر می گیرد. دیگری، الگوی راهنماگر ساده و ادعای مرتبطش بر وجود یک جعبه ابزار سازگارپذیر در روش های شناختی است که هدایت ذهن را به وجود دسته ای از الگوهای راهنماگر نسبت می دهد. هر دو  نظریه خواهان توضیح تنوع فرهنگی با به کارگیری این پیمانه ها/الگوهای راهنماگر هستند. با این که طرفداران هریک به طور معمول بوجود نظریه ی دیگر اشاره نمی کنند، هر دو نظریه، هم فرضیه ی همه پیمانه ای و هم ایده ی وجود الگوی راهنماگر ذهن، در تلاشند توضیحاتی ارایه دهند که نه فقط از دیدگاه تکاملی، بلکه در روان شناسی تطبیقی (که به مقایسه ی رفتار گونه های غیرانسانی می پردازد) نیز، قابل قبول باشند. هم چنین هردو می خواهند توضیح دهند که فرآیندهای شناختی در ذهن ما به چه شکل پردازش می شوند. با این حال، در بدو امر دلایلی وجود دارند که فکر کنیم این نظریه ها توضیحاتی از شناخت انسان ارایه می دهند که با دیگری ناسازگار است یا یکدیگر را تضعیف می کنند. آن چه در این مقاله به چالش کشیده می شود این است که چگونه انسانی که در طی فرآیند تکامل همواره تحت تاثیر انواع الگوهای راهنماگر، سوداری های شناختی و ناعقلانیت در استدلال، قضاوت و تصمیم گیری بوده است، می تواند در ذهن خود دارای یک ساختار شناختی همه پیمانه ای و سازماندهی شده باشد که عملکردی منطقی دارد.
    کلیدواژگان: فرضیه ی همه پیمانه ای ذهن، الگوی راهنماگر، سوداری شناختی، روان شناسی تکاملی، سازگارگرایی، معماری ذهن
  • هاجر زارع، محمد سعیدی مهر*، سید صدرالدین طاهری صفحات 99-116

    در بررسی نسبت انسان شناسی و هستی شناسی حکمت متعالیه می توان با بیان اصول انسان شناسی صدرایی، یعنی تعریف نفس، حدوث نفس، قدم نفس، تجرد نفس، رابطه نفس و بدن، رابطه نفس و قوا و استکمال نفس، نقش عناصر هستی شناختی حاضر در انسان شناسی صدرایی را تبیین کرد. تعریف نفس، بر اساس اصول هستی شناسی حکمت متعالیه هم چون: اصالت وجود، تشکیک در وجود، حرکت جوهری، رابطه وجود و ماهیت، تعریف بهتری پیدا می کند و نحوه حدوث نفس نیز مبتنی بر اصالت وجود و حرکت جوهری است. هم چنین نفس براساس رابطه ی وجود و ماهیت، تشکیک در وجود و بساطت وجود، قدیم است که این قدم با حدوث آن ناسازگار نیست. رابطه ی نفس و بدن و نفس و قوا نیز بر اساس بساطت وجود، تشکیک در وجود، وحدت وجود، حرکت جوهری و قوه و فعل تبیین شده است. استکمال نفس نیز با تکیه بر حرکت جوهری و قوه و فعل به تصویر کشیده می شود. بنابراین شناخت هرچه بهتر اصول هستی شناسی حکمت متعالیه ملاصدرا ما را به شناخت بهتری از انسان شناسی او می رساند.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، انسان شناسی، هستی شناسی، نفس
  • ابوالقاسم هاشمی، احمدرضا همتی مقدم* صفحات 117-142

    کیفیت های ذهنی به معنای حداقلی و شهودی، همان ویژگی های پدیداری و ذاتی خود تجربه است که از آن ها با عنوان کوالیا یاد می شود. معمولا حالت های ادراکی، احساسات بدنی، حالت های عاطفی و هیجانی و حالت های شبه ادراکی را نمونه هایی از حالت های ذهنی به شمار می آورند که از کیفیت های ذهنی برخوردار هستند. دانیل دنت آمریکایی وجود کیفیت های ذهنی را با استفاده از آزمون های فکری ای که طراحی کرده است انکار می کند. دیدگاه وی با عنوان «حذف گرایی درباره ی کیفیت های ذهنی» شناخته شده است. در این آزمون ها دنت پیشینه ی وجود کیفیت های ذهنی را زیر سوال می برد و تناقض هایی را آشکار می سازد که در کیفیت های ذهنی ممکن است وجود داشته باشد. در برابر دنت فیلسوفانی چون تای برخلاف دنت برای امکان وجود کیفیت معکوس دلیل خود را بیان می کند و ویلیام وب امکان پیشرفت در تکنولوژی را سبب ساز تایید تجربی برای معکوس شدن کیفیت های ذهنی به شمارمی آورد. در انتها پاسخ سومی از جانب نویسندگان به استدلال های دنت صورت بندی می شود که مطابق آن هر تجربه ی آگاهانه ای دارای ویژگی هایی است که ممکن است مختص به یک شخص باشد: ویژگی هایی که تبیین کامل یک پدیده بدون آن ها ناممکن است.

    کلیدواژگان: کیفیت های ذهنی، ویژگی پدیداری، کوالیا، آزمون فکری
  • میرحمید هاشمی لشنلو، آرش موسوی* صفحات 143-161
    تبیین و پیش بینی زلزله همواره یکی از مسایل بشر در طول تاریخ بوده است. علی رغم پیشرفت های صورت گرفته در علم زلزله شناسی، کماکان این علم در پیش بینی زلزله به شکل کارآمد، یعنی در بازه های زمانی و مکانی کوچک، به موفقیت نرسیده است. نظریه ی تکتونیک صفحه ای به عنوان نظریه ای موفق در تبیین زلزله به شکل «عام» با هر دو رویکرد تبیینی در فلسفه ی علم، یعنی استدلالی و علی، سازگاری دارد. با این وجود برای پیش بینی زلزله به شکل کارآمد و محلی، به نظر می رسد نیازمند رویکرد دیگری در این علم هستیم. تمایز میان علوم قانون نهاد وجزءنگر توسط ویلهلم وندلبند به وجود آمده است. این تمایز الهام بخش علوم تجربی مانند پزشکی و روان شناسی بوده است. در این مقاله نشان می دهیم که در زلزله شناسی همانند پزشکی و روان شناسی برای رسیدن به پیش بینی کارآمد، می توان از این دو رویکرد هم زمان استفاده کرد و پیشنهاد می کنیم، بنا به مصالح اخلاقی و این که زلزله شناسی علمی است که با جان میلیون ها نفر انسان سروکار دارد، ضروری است متخصصان این رشته علاوه بر رویکرد قانون نهاد از رویکرد جزءنگر نیز استفاده کنند تا از این طریق بتوانند به پیش بینی مطلوب زلزله، یعنی در بازه های زمانی و مکانی کوچک، برسند.
    کلیدواژگان: زلزله شناسی، ویلهلم وندلبند، رویکرد قانون نهاد، رویکرد جزءنگر
|
  • Mahboobeh Akbari Naseri *, Behrooz Elyasi Pages 5-31
    The global outbreak of the corona virus (2019) in the world has led to a rethinking of many human relationships. The humanities, and especially philosophy, were no exception. In this study, an attempt is made to rethink the absence of humans in public and its relation to the expression of the divine in three areas: art, religion, and philosophy, according to the text of the “Phenomenology of spirit”. In Hegel's thought, the expression of the divine command in the three mentioned fields is possible with the presence of man and for man. The emptying of public, especially places of worship, has led us to question how man and the divine relate to the contemporary world. The results of this study show that in the modern world, nihilism and secularism, art and religion were ineffective in expressing the divine from Hegel's point of view. However, the specific appearances and ceremonies of the arts and the Christian revealed religion still demonstrate them to be effective, Corona unveiled a larger crisis that is the result of the departure of the divine. In the contemporary world, it is possible to express the divine in philosophy. Hegel argues that religion and God are rational, and that the process of the Spirit's manifestation in the material world has been rational, but with an in-depth look at the history of metaphysics, and the events of the modern world, we see that the rational divine is still unthinkable. Corona's outbreak crisis reveals a lack of wisdom
    Keywords: Corona virus, Man, Divine, God, art, religion, Philosophy
  • Maryam Ansari Bonab, Alireza Mansouri * Pages 33-56
    Bell, in some of his papers, introduces local beables, distinct from observables, in QM. This paper aims to illustrate the importance and necessity of local beables arise from both ontological and epistemological considerations. Given that the wave function is an essential element of quantum theory, we explain how understanding the ontological significance of the wave function in the context of beables provides us a ground for choosing a more satisfactory interpretation or theory of quantum mechanics among the rivals
    Keywords: be able, observable, localized, wave function
  • Alireza Darabi * Pages 57-76
    The necessity of the compatibility in all elements of logic is something that has never been denied among Muslims intellectuals. Throughout the history of logic, any possible inconsistency in the rules of logic, albeit small, has led to a careful study by Muslim logicians. In the continuation of this process, the present text introduces an important inconsistency in the current views of the logicians. In contemporary opinion, the division of predicative proposition into three categories: actuality, mental, and factual (with differences in interpretation) has been endorsed by most Islamic logicians and philosophers. It is claimed that this division is independent of the rest of the rules of logic and can be accepted without changing the syllogism expressed in the logical tradition. In this paper, it is presented that elements of the conditional-predicative conjunctive syllogisms can only be accepted if the predicative propositions are factual. This claim is proved by examining the conditional- predicative conjunctive syllogism by sharing an incomplete part and the middle term is a part of conditional consequence. This part of the syllogism in the tradition of Avicennian logic is considered the most obvious example of conditional-predicative syllogism with a shared incomplete part. Careful examination of the evidence in the books of the Avicennian logicians has shown the validity of our claim.
    Keywords: conditional-predicative conjunctive syllogism, factual propositions, actuality propositions
  • Aida Rezaei * Pages 77-98
    In the cognitive sciences, two distinct theories have been proposed about the structure of the human mind, both of which are evolutionary but also different. One of them is the theory of evolutionary psychology and its related claim to the massive modularity hypothesis, which considers the mind as a set of modules. Another is the simple heuristic and its related claim to the existence of an adaptive toolbox in cognitive methods that assigns mind guidance to the existence of a set of heuristics. Both theories seek to explain cultural diversity by applying these modules/ heuristics. Although proponents of each do not routinely mention the existence of another theory, both theories, both the massive modularity hypothesis and the existing idea of heuristics in the mind, seek to provide explanations not only from an evolutionary perspective but also in comparative psychology (Which compares the behavior of non-human species) are also acceptable. They also want to explain how cognitive processes are processed in our minds. However, at first, there are reasons to think that these theories offer explanations of human cognition that are incompatible with each other or undermine each other. What is challenged in this article is how a human being, who has always been influenced by a variety of heuristics, cognitive biases, and irrationality in reasoning, judgment, and decision-making during the process of evolution, can have a massive modular cognitive structure in its mind. And be organized to have a logical function
    Keywords: Massive Modularity Hypothesis of the Mind, Heyristic, Cognitive bias, Evolutionary Psychology, Adaptation, Mind Architecture
  • Hajar Zare, Mohammad Saeedi Mehr *, Seeyed Sadradin Taheri Pages 99-116

    wisdom two approaches can be adopted: investigating the ontological problems of anthropology of following up ontological principle that used in anthropology. This according to the second approach by expressing the principles of Sadra’s anthropology. That is to say: soul definition, soul creation, soul eternity, soul spiritual, the relationship between the soul and the body, the connection between soul and the ability and the perfection. Tries to explaining the role of the principles of ontology that is defined in Sadra’s anthropology. The definition of the soul and the related subjects based on originality of existence, degrees of existence, and the motion of substance, relation of the existence and substance and is point to the identity of the existence. The function of the soul creation is based on the motion of substance and originality of existence. In Sadra’s books eternity explained on relation of the existence and substance, the motion of substance and originality of existence. While the eternity is not incompatible by creation of soul too. The acceptance of mediator between the material and spiritual cosmos, make it possible that the aspect of immaterial and impossibility and the creation of an immaterial subject and physical place. And prepares the field of the soul’s imaginary, spiritual and immaterial. The relationship between soul and body and soul and ability based on the motion of substance and originality of existence, degrees of existence, unity of existence, function and power explained. The soul’s perfection based on function and power and the motion of substance has been defined. If wisdom system can explains own the principles of anthropology without originality of existence, actually, that can express the ontology likes transcendental wisdom of Mullasadra

    Keywords: Ontology, Anthropology, soul, Mullasadra
  • Abolqasem Hashemi, Ahmadreza Hemmati Moghaddam * Pages 117-142

    Mental qualities, in the minimal and intuitive concept, is intrinsic and phenomenal characters of experience called “qualia”. Perceptual states, bodily sensation, emotional states, and quasi-perceptual states are usually considered as examples of mental states that are included qualia. Daniel Dennett, an American philosopher, denies the existence of qualia using the intuition pump designed by him. His view is known as “Reductionism of Qualia”. In these tests, Dennett calls history of qualia into question and reveals the contradictions that may exist in qualia. In contrast to Dennett, philosophers such as Tye, unlike Dennett, argues that reverse quality is possible to exist and William Webb considers the technological advances as the cause of empirical confirmation of qualia reverse. In the end, a third perspective is formulated by the authors to Dennett’s arguments according to which every conscious experience has characters which may be specific to a person: Characters that are necessary to a complete explanation of a phenomenon.

    Keywords: Mental Qualities, Phenomenal Character, Qualia, Intuition Pump
  • Mirhamid Hashemi Lashenlo, Arash Mousavi * Pages 143-161
    Explaining and predicting earthquakes has always been a human issue throughout history. Despite advances in seismology, the science has not yet been successful in efficiently predicting earthquakes, that is, in short time and space scales. Tectonic plate theory, as a successful theory for explaining earthquakes in a “general” form, is compatible with both explanatory approaches in the philosophy of science, that is, argumentative and causal. However, to predict earthquakes efficiently and locally, we seem to need a different approach to this science. Wilhelm Windelband has made the distinction between the nomothetic sciences and idiographic sciences. This distinction has inspired empirical sciences such as medicine and psychology. In this paper, we show that in seismology, like medicine and psychology, to achieve effective forecasting, these two approaches can be used simultaneously, and we suggest, based on ethical interests and that seismology is a science that deals with the lives of millions of people. In addition to the nomothetic approach, it is necessary for experts in this field to use an idiographic approach so that they can predict the desired earthquake in a short time and place.
    Keywords: Seismology, Wilhelm Windelband, Nomothetic Approach, Idiographic Approach