فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال هشتم شماره 5 (پیاپی 38، آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اکبر مهدیلو، نعیمه محب*، سید محمود طباطبائی، مرضیه علیوندی وفا صفحات 1-12
    مقدمه

    افسردگی شایع ترین اختلال روانی است. تحریک الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه از درمان های جدید برای افسردگی است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه بر کاهش افسردگی در جمعیت غیر بالینی بود.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و با مرحله پیگیری بود. جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه فرهنگیان زنجان در سال 1398 بودند که 45 نفر از آن ها با روش تصادفی هدفمند انتخاب و در 3 گروه 15 نفری شامل گروه تحریک الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه، گروه شم و گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین و در مراحل پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک ارزیابی شدند. داده های پژوهش با تحلیل کواریانس به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد.
    یافته ها: نمرات افسردگی در گروه آزمایش کاهش معنی داری در پس آزمون (0/01P<، 20/883F=) و پیگیری (0/01P<، 14/761F=) داشتند؛ اما در گروه شم و کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد. مقایسه میانگین ها نشان داد گروه تحریک الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه در مرحله پس آزمون و پیگیری دارای نمره پایین تری نسبت به سایر گروه ها بود.

    نتیجه گیری

    تحریک الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه در کاهش افسردگی در جمعیت غیر بالینی موثر است. درمانگران و متخصصان می توانند تلویحات کاربردی تحریک الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه را در کاهش علایم افسردگی مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: افسردگی، دانشجویان، تحریک الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه
  • یوسف جلالی*، حسین اسکندری، احمد برجعلی، فرامرز سهرابی، محمد عسگری صفحات 13-26
    مقدمه

    در خصوص کلان روایت هویت نسل فعلی نوجوانان ایرانی و ماهیت آن دانش ژرفی وجود ندارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اعتباریابی الگوی کلان روایت هویت نوجوانان ایرانی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک پژوهش بنیادی با رویکرد آمیخته بود. در بخش کیفی، جامعه آماری پژوهش نوجوانان پسر 15 تا 20 ساله بعلاوه روانشناسان و جامعه شناسان شهر تهران در سال 1399 بود. 19 نفر از نوجوانان با نمونه گیری در دسترس و 6 نفر از متخصصان با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی، جامعه آماری پژوهش نوجوانان پسر 15 تا 20 ساله شهر تهران در سال 1399 بود که از بین آن ها 218 نفر با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گردآوری داده ها در بخش کیفی از طریق مصاحبه داستان زندگی مک آدامز (1995) و در بخش کمی به وسیله پرسشنامه محقق ساخته صورت پذیرفت. جهت تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل محتوا بعلاوه تحلیل عاملی مرتبه اول نشان داد که مدل کلان روایت نوجوانان شامل مولفه هایی چون تعلق به خانواده، پایبندی به ارزش های دینی و اطاعت از والدین است. نتایج تحلیل عاملی مرتبه دوم نیز نشان داد که اطاعت از والدین (1/32=Z) بیشترین سهم را در مدل دارد.

    نتیجه گیری

    علیرغم رشد ارزش های مدرن در جامعه ایران، ارزش های سنتی کماکان نقش پررنگی در ساختار کلان روایت هویت نوجوانان پسر ایرانی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: روایت پژوهی، کلان روایت، نوجوان، هویت روایتی
  • سهیلا رجایی*، مرضیه ابطحی، پروانه شمسی پور دهکردی صفحات 27-38
    مقدمه

    علاوه بر تمرینات بدنی، مداخله های شناختی مانند تصویرسازی و الگودهی باعث تسهیل یادگیری مهارت ها می شوند.

    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف تعیین تاثیر برنامه تمرین درمانی پیشرونده و خود الگودهی ترکیبی بر اختلالات رفتاری کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با گروه تجربی و کنترل بود. از بین کودکان استثنایی شهرستان نجف آباد در سال 1398 تعداد 30 کودک کم توان ذهنی آموزش پذیر با دامنه سنی 12-8 سال براساس معیارهای ورود به مطالعه به طور تصادفی انتخاب شدند. گروه های تجربی به مدت 4 هفته و هر هفته چهار جلسه آموزش دیدند. ابزار استفاده شده پرسشنامه اختلالات رفتاری راتر، فرم معلم بود. داده ها با آزمون تحلیل واریانس مرکب با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی با نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد تفاوت معناداری بین میانگین های اختلالات رفتاری گروه خود الگودهی ترکیبی و تمرین درمانی پیشرونده در مرحله پس آزمون با میانگین های آن ها در مرحله پیش آزمون وجود دارد (0/05 <P). بررسی میانگین ها نشان داد گروه خود الگودهی ترکیبی در مرحله پس آزمون دارای نمره بهتری نسبت به سایر گروه ها بود. همچنین در مرحله پس آزمون میانگین اختلالات رفتاری در گروه تمرین درمانی پیشرونده بهتر از گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد تمرین درمانی پیشرونده و خود الگودهی در آموزش و کمک به رفتار کودکان کم توان ذهنی موثر است. آموزش از این طریق می تواند به لحاظ صرف وقت و هزینه برای مربیان، معلمان و والدین مفید باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات درمانی پیشرونده، خود الگودهی، کودکان کم توان ذهنی، اختلالات رفتاری
  • سوده دشتیانه، شیوا زارع*، کاظم خرم دل صفحات 39-55
    مقدمه

    براساس شواهد تکاملی، انسان نیز مانند دیگر نخستی ها، ذاتا دارای الگوی چندهمسری است. در این پژوهش ما به بررسی شواهد چندهمسری و پیامدهای روانی- اجتماعی آن پرداختیم.

    هدف

    در این مقاله به جمع آوری و بررسی پژوهش های مختلف از جوامعی که در آن ها چندهمسری مرسوم و قانونی است، با هدف بررسی مسایل مربوط به زنان در این خانواده ها، پرداخته ایم.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع پژوهش مروری سیستماتیک بود. بدین منظور کلید واژه های مربوطه در پایگاه داده های معتبر داخلی و خارجی نظیر SID، Science Direct و PubMed جست وجو و تعداد 30 مقاله مرتبط از 2001 تا 2020 استخراج شد؛ و 17 مقاله مورد بررسی قرار گرفت. سپس نتایج تاثیر چندهمسری در هر کدام مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    مشکلات فراوانی مانند سطوح پایینی از عزت نفس، عملکرد خانوادگی و تربیت فرزندان همچنین اختلالاتی مانند جسمانی سازی، افسردگی، وحشت زدگی، اضطراب، افسرده خویی، حساسیت بین فردی، عقاید پارانویید، خصومت و... دامن گیر زنانی است که در خانواده های چندهمسر زندگی می کنند.

    نتیجه گیری

    براساس بررسی انجام شده نتیجه می گیریم که شاید بنیان زیستی ما برای تک همسری ساخته نشده باشد؛ اما شواهد گردآوری شده، نشان دهنده ی این واقعیت است که پیروی از روند زیستی تکاملی برای انسان امروزی (پیروی از چندهمسری) آسیب زاست و باید مورد تجدیدنظر اساسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تکامل اجتماعی، روانشناسی، سلامت زنان، نخستی ها، انسان خردمند
  • فرنوش افشین پور، ناصر سراج خرمی*، سید عباس نبوی صفحات 56-68
    مقدمه

    عوامل روانشناختی می توانند سبب بروز و تداوم درد قفسه سینه غیر قلبی شوند. با توجه به اینکه عوامل روانشناختی می توانند عامل ایجاد و تشدید دردهای قفسه سینه غیر قلبی شوند، از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.

    هدف

    هدف از مطالعه حاضر اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب و کیفیت زندگی بیماران با درد قفسه سینه غیر قلبی بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری کلیه بیماران دارای درد قفسه سینه غیر قلبی مراجعه کننده به کلینیک درمانی قلب و عروق دکتر نبوی شهر دزفول در سال 1400 بودند. 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های اضطراب بک و کیفیت زندگی وبر و شربون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کوواریانس، واریانس با اندازه گیری مکرر و بونفری در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و مرحله پیگیری در نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در گروه آزمایش، میانگین اضطراب و کیفیت زندگی در مراحل پیش آزمون- پس آزمون از 4/06±29/86 به 4/03±12/4 و از 10/06±47/60 به 8/87±79/73 رسیده است. براساس، نتایج آزمون کوواریانس در پس آزمون 62 درصد و در پیگیری 43 درصد از تفاوت دو گروه در اضطراب و کیفیت زندگی مربوط به آموزش روش درمانی پذیرش و تعهد بود (0/05≥P). نتایج آزمون بونفری نیز نشان داد که میزان اضطراب در مرحله پیگیری افزایش یافته است (0/05≥P).

    نتیجه گیری

    به کمک روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می توان اختلالات روانشناختی که سبب ایجاد درد قفسه سینه غیر قلبی می شود را کاهش داد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب، کیفیت زندگی
  • فایق یوسفی، فریبا طیری*، پرستو عباسپور، سهیلا پناهی، زهره داوودیان صفحات 69-80
    مقدمه

    پژوهش یکی از عوامل موثر در ارتقای خدمات مشاوره و روان درمانی است به همین دلیل سنجش مهارت های پژوهشی مشاوران ضروری است.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی مهارت های پژوهشی مشاورین ادارات مشاوره دانشجویی دانشگاه های علوم پزشکی منطقه غرب کشور (کردستان، کرمانشاه، همدان، ایلام و دانشکده پرستاری سنقر- اسدآباد) در سال 1397 بود.

    روش

    در این پژوهش توصیفی 41 نفر از مشاوران ادارات مشاوره دانشجویی دانشگاه های علوم پزشکی منطقه غرب کشور در سال 1397 با روش نمونه گیری سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه سنجش مهارت های پژوهشی مراه (2010) بود. داده های پژوهش با روش همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در بخش یافته های توصیفی نتایج حاکی از آن بود که 61% مشاوران زن و 39% مرد بودند، 63/4% از پاسخگویان در مقطع کارشناسی ارشد و 41% نیز سابقه کار بین 1 سال تا 5 سال داشتند. نمرات میانگین مهارت روش شناسی به عنوان میانگین مطلوب 8/6±3/06 و نمرات میانگین مهارت آماری به عنوان میانگین نامطلوب 5/2±2/06 سنجیده شد، همچنین یافته ها حاکی از آن بود که از بین شاخص های مورد بررسی فقط مقطع تحصیلی افراد با میزان مهارت های پژوهشی افراد مورد مطالعه ارتباط معناداری داشت. (000>P)

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که میزان مهارت های پژوهشی مشاوران در حد متوسط بود، ضعف دیدگاه پژوهشی در بعضی از مشاوران و همچنین اولویت دادن ارایه خدمات مشاوره ای نسبت به کارهای پژوهشی در حیطه شغلی می تواند عواملی برای این موضوع باشد.

    کلیدواژگان: مهارت پژوهشی، مشاوران، ادارات مشاوره، علوم پزشکی، منطقه غرب
  • سید مجتبی عقیلی*، فاطمه ملک صفحات 81-94
    مقدمه

    بیماری های مزمن کلیوی از جمله مشکلات سلامتی در دنیای امروز است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سلامت معنوی و فشارخون بیماران همودیالیز بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه بیماران همودیالیز شهر گرگان در سال 1397 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی 1 (پذیرش و تعهد)، گروه آزمایشی 2 (ذهن آگاهی) و گروه گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. در شرایط یکسان و هم زمان، پیش آزمون با پرسشنامه سلامت معنوی (SWB) از هر سه گروه به عمل آمد و فشارخون اعضای نمونه اندازه گیری شد. گروه های آزمایشی تحت درمان پذیرش و تعهد و ذهن آگاهی (8 جلسه 60 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه گواه هیچگونه درمانی دریافت نکردند. سپس پس آزمون از هر سه گروه به عمل آمد. یافته ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و ذهن آگاهی در افزایش سلامت معنوی و کاهش میزان فشارخون موثر بوده اند (0/05>P). مقایسه میزان اثربخشی در این دو رویکرد تفاوت معناداری با هم نداشتند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده می توان گفت، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و ذهن آگاهی باعث افزایش سلامت معنوی و کاهش فشار خون در بیماران همودیالیزی شده؛ لذا از این درمان ها در کنار درمان پزشکی این بیماران می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، ذهن آگاهی، سلامت معنوی، فشارخون، دیالیز
  • رسول ابراهیم نجف آبادی، رخساره بادامی*، زهره مشکاتی، سارا آقابابایی صفحات 95-112
    مقدمه

    کارکردهای اجرایی مجموعه ای از توانایی های شناختی سطح بالا است که ارتباط آن با مشکلات تحصیلی کودکان بیان شده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه کارکردهای اجرایی بریف2 و مقایسه شاخص های آن در کودکان مبتلا به انواع اختلالات یادگیری خاص بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع روان سنجی و همچنین علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر و پسر 6 تا 12 سال مبتلا به اختلالات یادگیری شهر اصفهان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که 346 دانش آموز به صورت در دسترس انتخاب و آزمون های پیشرفت تحصیلی از آن ها گرفته شد و والدین آن ها پرسشنامه بریف2 را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل تمایزات، ضریب آلفای کرونباخ، ضریب تنصیف و تحلیل واریانس چند متغیره در نرم افزارهای SPSS نسخه 23 و AMOS نسخه 24 تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که این مقیاس از برازش قابل قبولی برخوردار است (0/072=RMSEA) و روایی سازه و روایی تشخیصی مورد تایید است (0/001>P). همچنین نتایج آلفای کرونباخ (0/896) و ضریب تنصیف (0/814) نشان داد که پایایی پرسشنامه مناسب است. همچنین نتایج تحلیل واریانس چند متغیره تفاوت معنی داری بین شاخص های پرسشنامه بریف2 با نوع اختلالات یادگیری را نشان داد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    پرسشنامه بریف2 از روان سنجی مناسبی برای ارزیابی کارکردهای اجرایی کودکان 6 تا 12 سال مبتلا به اختلالات یادگیری برخوردار است. با توجه به ارتباط معنی دار شاخص های پرسشنامه بریف2 با نوع اختلالات یادگیری، احتمالا ضعف در شاخص های کارکردهای اجرایی با مشکلات یادگیری کودکان ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، اختلالات یادگیری، تحلیل عاملی
  • امیر دانا*، روناک رضایی، امیر شمس صفحات 113-125
    مقدمه

    اختلال طیف اوتیسم به عنوان یک اختلال نورولوژیکی مطرح شده است که معمولا در سال های اولیه رشد کودک بروز می کند.

    هدف

    هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر مداخله بازی های فعال و تمرینات اگزرگیم بر کارکردهای اجرایی در کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم بود.

    روش

    روش اجرای این تحقیق از نوع نیمه تجربی و از لحاظ هدف کاربردی است که با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام شد. شرکت کنندگان تحقیق حاضر را کودکان 7 تا 10 ساله مبتلا به اختلال اوتیسم شهرستان گرگان در سال 1400 تشکیل دادند که از بین آن ها تعداد 36 نفر به روش در دسترس از دو مرکز انجمن اوتیسم به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این مطالعه شامل مقیاس رتبه بندی اوتیسم گیلیام (گارز) و آزمون حافظه کاری بود. همچنین دستگاه اثر استروپ جهت سنجش توجه انتخابی استفاده گردید. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و در قالب نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که یک دوره مداخله بازی های فعال بر حافظه کاری (0/001=P) و توجه انتخابی (0/001=P) تاثیر مثبت دارد. علاوه بر این نتایج نشان داد که یک دوره مداخله بازی های اگزرگیم نیز بر حافظه کاری (0/001=P) و توجه انتخابی (0/001=P) تاثیر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج حاصل از پژوهش حاضر بر اهمیت استفاده از بازی های فعال و تمرینات اگزرگیم در جهت بهبود و تقویت کارکردهای اجرایی در مولفه های توجه انتخابی و حافظه کاری کودکان اوتیسم با عملکرد بالا تاکید دارد.

    کلیدواژگان: اوتیسم، بازی، کودکان، کارکرد اجرایی
  • کریم قلعه بان، نعیمه محب*، رضا عبدی، علیرضا فرنام صفحات 126-139
    مقدمه

    خودکشی یکی از دغدغه های اصلی بهداشت عمومی در سراسر جهان است که دارای پیامدهای منفی بی شماری برای فرد و جامعه است.

    هدف

    این پژوهش با هدف مدل یابی معادلات ساختاری عوامل خطر خودکشی براساس نظریه سه مرحله ای خودکشی در افراد با اختلال های هیجانی انجام گرفت.

    روش

    این مطالعه توصیفی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مراجعه کننده با اختلال های هیجانی به درمانگاه های سرپایی روانپزشکی مرکز آموزشی درمانی رازی تبریز در سال 1400-1399 بود. تعداد 205 نفر از مراجعین با اختلال های هیجانی به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به پرسشنامه های ایده پردازی خودکشی (STS)، اقدام به خودکشی (SAS)، ظرفیت خودکشی (SCS) و انگیزه اقدام به خودکشی (IMSA) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، SPSS نسخه 23 و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی نشان داد بین درد، ناامیدی، احساس تعلق و ظرفیت خودکشی با افکار خودکشی و اقدام به خودکشی رابطه معنی داری وجود داشت (0/05>P). نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری نیز نشان داد که اثر غیرمستقیم ناامیدی (0/234) و تعلق پذیری کم (0/048) بر ایده خودکشی از طریق ظرفیت خودکشی معنی دار بود. نتایج نشان داد اثر غیر مستقیم ناامیدی (0/586) و تعلق پذیری کم (0/121) بر اقدام برای خودکشی از طریق ظرفیت خودکشی معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از این مدل می تواند در تشخیص و اقدام سریع در تمایز افرادی که فقط ایده خودکشی دارند و یا اینکه در معرض اقدام به خودکشی هستند، سودمند واقع شود.

    کلیدواژگان: نظریه سه مرحله ای، ایده خودکشی، اقدام به خودکشی، اختلال های هیجانی
  • سوما ارشدی، کیومرث کریمی*، مریم اکبری، امید مرادی صفحات 140-151
    مقدمه

    عدم تحمل پریشانی، مشکلات در تنظیم هیجان و تعارضات زناشویی از عواملی هستند که می توانند بر روی کیفیت زندگی زوجین تاثیر بگذارند.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش سازگاری زناشویی بر عدم تحمل پریشانی، دشواری تنظیم هیجان و تعارض زناشویی زوجین بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل و آزمایش بود که از بین زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره در سال های 1399-1398 تعداد 30 زوج (60 نفر) به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. سپس آموزش سازگاری زناشویی بر روی گروه آزمایش در طول 8 جلسه آموزش داده شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. در این پژوهش از پرسشنامه های تحمل پریشانی سیمونز و گاهر، دشواری تنظیم هیجان گروتز و رویمر و تعارضات زناشویی ثنایی و براتی استفاده گردید و داده های بدست آمده به شیوه تحلیل کوواریانس با نرم افزارSPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان از اثربخش بودن آموزش سازگاری زناشویی بر کاهش عدم تحمل پریشانی (142/76=fو 0/01>P)، میزان دشواری تنظیم هیجان (146/94=fو 0/01>P) و تعارضات زناشویی (426/21=fو 0/01>P) داشت؛ به عبارت دیگر عدم تحمل پریشانی، دشواری تنظیم هیجان و تعارضات زناشویی در زوجینی که برنامه آموزشی سازگاری زناشویی را دریافت کرده بودند در مقایسه با گروه کنترل که هیچ مداخله ای را دریافت نکرده بودند به طور معنی داری کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که اثر آموزش سازگاری زناشویی می تواند به عنوان مداخله ای موثر در مراکز مشاوره در مورد زوجینی که از مشکلات ارتباطی رنج می برند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، تحمل پریشانی، تنظیم هیجان، تعارض زناشویی
  • حمیدرضا صمدی فرد، محمد نریمانی*، سیف الله آقاجانی، سجاد بشرپور صفحات 152-162
    مقدمه

    سلامت جنسی یکی از جنبه های اصلی سلامت است که همسران را در همه مراحل زندگی، تحت تاثیر قرار می دهد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هیجان خواهی و همجوشی شناختی با سلامت جنسی مردان متاهل صورت پذیرفت.

    روش

    روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه مردان متاهل شهر اردبیل در سال 1399 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 110 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزارهای هیجان خواهی (زاکرمن، 1979)، همجوشی شناختی (گیلاندرز، 2014) و سلامت جنسی (معنوی پور، 1388) استفاده شد. داده های پژوهش با روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین هیجان خواهی و همجوشی شناختی با سلامت جنسی در مردان متاهل رابطه معناداری وجود داشت (0/05<P). همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که هیجان خواهی و همجوشی شناختی در مجموع 0/63 می توانند سلامت جنسی را در مردان متاهل پیش بینی کنند (0/05<P).

    نتیجه گیری

    سلامت جنسی مردان متاهل با هیجان خواهی و همجوشی شناختی پیش بینی شدنی است. توصیه می شود که با آموزش های غلبه بر هیجان خواهی و همجوشی شناختی به مردان متاهل در بهبود سلامت جنسی کمک کرد.

    کلیدواژگان: هیجان خواهی، شناخت، سلامت جنسی، مردان
|
  • Akbar Mahdiloo, Naeimeh Moheb*, Seyed Mahmoud Tabatabaei, Marzieh Alivandi Vafa Pages 1-12
    Introduction

    Depression is the most common mental disorder. Transcranial direct-current stimulation is a new treatment for depression.

    Aim

    This study aimed to determine the effectiveness of transcranial direct-current stimulation on reducing depression among the non-clinical population.

    Method

    The study was carried out using quasi-experimental method along with pre-test and post-test, a control group and one follow-up stage. The statistical population was students of the Farhangian University of Zanjan in 2019 out of which 45 subjects were selected by purposive random sampling and replaced randomly in 3 groups with 15 members, including transcranial direct-current stimulation group, sham group, and control group. The groups were assessed using the Beck Depression Inventory in the pre-test, post-test, and follow-up stages. Research data were analyzed by a statistical covariance method using SPSS software version 21.

    Results

    The results showed that depression scores in the experimental group (Transcranial direct current stimulation) had a significant decrease in the stages of post-test (F=20.883, P<0.01) and follow-up (F=14.761, P<0.01). There was no significant difference in the sham and control groups. Comparison of the means showed that the group of transcranial direct-current stimulation in the post-test and follow-up stage had a lower score than the other groups.

    Conclusion

    Transcranial direct-current stimulation is effective in reducing depression among the non-clinical population. Therapists and specialists can consider the practical implications of transcranial direct-current stimulation on reducing depressive symptoms.

    Keywords: Depression, Students, Transcranial direct current stimulation
  • Yousef Jalali*, Hossein Eskandari, Ahmad Borjali, Faramarz Sohrabi, Mohammad Asgari Pages 13-26
    Introduction

    There is not in-depth knowledge about the master narrative of identity and its quiddity in current generation of Iranian adolescents.

    Aim

     The aim of this study was to identify and validate the master narrative model of identity of Iranian adolescents.

    Method

     This study was a basic research with a mixed approach. In the qualitative phase, the population consisted of male adolescents aged 15-20 years old, as well as psychologists and sociologists in Tehran in 2020. Nineteen adolescents were selected by convenience sampling and six specialists by purposive sampling. In the quantitative phase, the population consisted of adolescents aged 15-20 years old in Tehran in 2020, from which 218 people were selected by convenience sampling. In the qualitative phase, data were collected through the life story interview (McAdams, 1995) and in the quantitative phase by a researcher-made questionnaire. In the qualitative phase, data were analyzed through the content analysis method and in the quantitative phase through the confirmatory factor analysis.

    Result

     The results of content analysis in addition to factor analysis indicated the master narrative model of adolescents includes components such as family belonging, adherence to religious values and obedience to parents. Results of second-order factor analysis also indicated the obedience to parents (Z=1.32) has the most contribution in the model.

    Conclusion

     Despite the development of modern values in Iranian society, traditional values still play a significant role in the master narrative of identity of Iranian male adolescents.

    Keywords: Narrative research, Master narrative, Adolescent, Narrative identity
  • Soheila Rajaee*, Marzeih Abtahi, Parvaneh Shamsipour Dehkordi Pages 27-38
    Introduction

    In addition to physical exercises, cognitive interventions such as imagery and modeling facilitate the learning of skills.

    Aim

    The present study was conducted with the aim of determining the effect of progressive exercise therapy and combination self-modeling on behavioral disorders in children with intellectual disability.

    Method

    This study was a semi-experimental study with experimental group and control group. Among the exceptional children in Najafabad in 2019, 30 educable children with intellectual disabilities aged 8-12 years were selected based on inclusion criteria. Experimental groups underwent training intervention training for 4 weeks and four sessions per week. The tool used was Rutter children behavioral questionnaire. The data were analyzed with repeated measures analysis of variance trough SPSS20 software. 

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the means of self modeling behavioral disorders and progressive exercise therapy in the post-test phase with their averages in the pre-test phase (P<0.05). Examination of the means showed the combined self- modeling group had a better behavioral disorders score in the post-test phase than the other groups. Also, in the post-test phase, the mean of behavioral disorders in the progressive exercise therapy group was better than the control group. 

    Conclusion

    The findings of the present study showed the progressive Exercise therapy and combination self-modeling in educating and assisting the behavior of children with intellectual disability are effective. They could learn from the way in terms of time for educators, teachers and parents are beneficial.

    Keywords: Progressive therapeutic exercises, Self-modeling, Children with intellectual disabilities, Behavioral disorders
  • Soode Dashtiane, Shiva Zare*, Kazem Khorramdel Pages 39-55
    Introduction

    According to evolutionary evidences, humankind has a pattern of polygamy, similar to other primates. In the following article, we discussed the polygamy evidences and its psychosocial consequences.

    Aim

    The following article discusses women’s issues in polygamous families, with information gathered from studies of communities in which polygamy is legal and common.

    Method

    The current study was a systematic review. From 2001 to 2020, related keywords have been searched and 30 articles have been extracted from valid internal and foreign databases such as SID, Science Direct and PubMed. Afterwards, the polygamy’s effects have been studied in 17 articles.

    Results

    Polygamous marriages have been found to encounter various issues, such as low levels of self esteem, parenting and family dysfunctions, as well as struggling with psychological disorders such as somatic symptom disorder, depression, panic, anxiety, dysrhythmia, interpersonal sensitivity disorder, paranoia, and hostility.

    Conclusion

    According to review, it can be concluded that although our biological foundation was not built for monogamy, findings indicate that following this evolutionary biological process (following polygamy) can be harmful for human kind and should be reconsidered.

    Keywords: Social evolution, Psychology, Women's health, Primates, Homo sapiens
  • Farnoosh Afshinpoor, Nasser Saraj Khorami*, Seyed Abbas Nabavi Pages 56-68
    Introduction

    Psychological reasons can cause and perpetuate non-cardiac chest pain. They are of particular importance because psychological factors can cause and exacerbate non-cardiac chest pain.

    Aim

    This study aims to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on anxiety and quality of life in patients with non-cardiac chest pain. 

    Method

    This study is of a quasi-experimental type. The statistical population of this research is patients referred to Dr. Abbas Nabavi Cardiovascular Clinic, Dezful during the year 2021 with non-cardiac pain in their chest. The statistical sample of this work includes 30 patients that are chosen based on the purposive sampling method and divided into two groups, namely control and experimental. Beck Anxiety inventory and SF-36 Quality of Life inventory are used for data collection. Multivariate analysis of covariance, repeated measures of variance, and are applied in three stages of pre-test, post-test, and follow-up, using SPSS software (version 26).

    Results

    Results indicated that the average of anxiety and life quality in pretest-posttest changed from 29.86±4.06 to 12.4 ± 4.03 and from 47.60 ± 10.06 to 79.73 ± 8.87. Based on the covariance method, in the post-test stage, 62%, and in the follow-up stage, 43% of differences in anxiety and quality of life between two groups were because of the acceptance and commitment therapy method (P≤0.05). Bonferroni test indicated an increase in anxiety level during the follow-up stage (P≤0.05).

    Conclusion

    According to the research results, it can be concluded that with the help of acceptance and commitment therapy, psychological disorders that cause non-cardiac chest pain can be reduced.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Anxiety, Quality of life
  • Fayegh Yousefi, Fariba Tairi*, Parastoo Abbaspour, Soheila Panahi, Zohreh Davoodian Pages 69-80
    Introduction

    Research is one of the effective factors in promoting counseling and psychotherapy services; therefore, it is necessary to assess the research skills of counselors.

    Aim

    This study aimed to investigate the research skills of consultants of student counseling departments of Medical Universities in the Western Region of the country (Kurdistan, Kermanshah, Hamedan, Ilam, and Sanghor-Asadabad School of Nursing) in 2018.

    Method

    In this descriptive study, 41 counselors of student counseling offices of Medical Universities in the Western Region of the country in 2018 were surveyed by census sampling method. The data collection tool was Marah (2010) Research Skills Assessment Questionnaire. Research data were analyzed by the Pearson correlation method in SPSS software version 22.

    Results

    In the descriptive findings section, the results showed that 61% of the counselors were female and %39 were male, 63.4% of the respondents had a master's degree and 41% had a work experience of one to five years. The mean scores of methodological skills were measured as the optimal mean of 3.06±8.6 and the mean scores of statistical skills as the unfavorable means were measured as 2.06±5.2. Only the educational level of the subjects had a significant relationship with the level of research skills of the subjects (P<000).

    Conclusion

    In general, it can be concluded that the level of research skills of consultants was moderate; the weakness of research perspective in some consultants and also giving priority to consulting services over research work in the field can be Factors for this issue.

    Keywords: Research skill, Consultants, Consulting offices, Medical sciences, Western region
  • Seyed Mojtaba Aghili*, Fatemeh Malek Pages 81-94
    Introduction

    Chronic kidney disease is one of the health problems in today's world.

    Aim

    The aim of this study was to compare acceptance and commitment based therapy and mindfulness based cognitive therapy on spiritual health and blood pressure of hemodialysis patients.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of all hemodialysis patients in Gorgan in 2018 was 45 people selected using available sampling method and randomly divided into three experimental groups 1 (acceptance and commitment), experimental group 2 (mindfulness) and control group (15 people in each group). Under the same and simultaneous conditions, the pretest was performed with the Spiritual Health Questionnaire (SWB) from all three groups and blood pressure of the sample members was measured. The experimental groups were treated with acceptance, commitment and mindfulness (8 sessions of 60 minutes), but the control group did not receive any treatment. Then the post-test was performed on all three groups. Findings were analyzed by SPSS 22 software in descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results showed that both treatment approaches based on acceptance, commitment and mindfulness were effective in increasing spiritual health and reducing blood pressure (P<0.05). Comparing the effectiveness of these two approaches were not significantly different.

    Conclusion

    Based on the obtained results, it can be said that the treatment based on acceptance, commitment and mindfulness has increased spiritual health and decreased blood pressure in hemodialysis patients; Therefore, these treatments can be used along with medical treatment of these patients.

    Keywords: Acceptance, commitment, Mindfulness, Spiritual health, Blood pressure, Dialysis
  • Rasool Ebrahim Najafabadi, Rokhsareh Badami*, Zohreh Meshkati, Sara Aghababaei Pages 95-112
    Introduction

    Executive functions are a set of high-level cognitive abilities that are related to the educational problems of children.

    Aim

    This research aimed to investigate psychometric properties of the Persian version of the Behavior Rating Inventory of Executive Function, Second Edition (BRIEF-2) and compare its indices among children with different types of specific learning disabilities (SLD).

    Method

    This study was descriptive psychometric and causal-comparative research. The statistical population consisted of the 6-12-year-old-girls and boys with SLD, Isfahan city, in 2020-2021. A total of 346 students were selected using a convenience sampling method. The achievement tests were then taken, and BRIEF-2 was completed by their parents. The data were analyzed using confirmatory factor analysis, differentiation analysis, Cronbach's alpha coefficient, split-half reliability coefficient, and multivariate analysis of variance (MANOVA) via SPSS.23.0 and AMOS.24.0 software.

    Results

    Confirmatory factor analysis results showed that this scale has acceptable fit indices values (RMSEA=0.072), and construct validity and discriminant validity are confirmed (P<0.001). In addition, the results of Cronbach's alpha coefficient (0.896) and split-half reliability coefficient (0.814) showed that the questionnaire has good reliability. Furthermore, MANOVA results indicated a significant difference between the indices of the BRIEF-2 and the type of learning disabilities (P<0.05).

    Conclusion

    The BRIEF-2 has good psychometric properties to evaluate the executive functions in 6-12-year-old children with SLD. Considering the significant relationship between the indices of the BRIEF-2 and the type of learning disabilities, the weakness in the indices of executive functions may be probably associated with children' learning problems.

    Keywords: Executive functions, Factor analysis, Learning disabilities
  • Amir Dana*, Roonak Rezaei, Amir Shams Pages 113-125
    Introduction

    Autism spectrum disorder has been suggested as a neurological disorder that usually occurs in the early years of a child’s development.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the effects of active game intervention and Exergames on executive functions in children with autism.

    Method

    The method of this research is quasi-experimental and applied in terms of purpose, which was done using a pretest-posttest design with a control group. The subjects of the present study were children with autism aged 7 to 10 years in Gorgan in 2021, from which 36 people were selected by convincing method from two centers of children with autism. The instruments used in this study included the Gilliam Autism Rating Scale and the Working Memory Test. The Stroop effect test was also used to measure selective attention. Data analysis was performed using analysis of covariance and SPSS software version 24.

    Results

    The results showed that active game intervention had positive effects on working memory (P=0.001) and selective attention (P=0.001). In addition, Exergames intervention had positive effects on working memory (P=0.001) and selective attention (P=0.001).

    Conclusion

    In general, the results of the present study emphasize the importance of using active games and exergames interventions to improve and strengthen executive functions in high-functioning autistic children.

    Keywords: Autism, Game, Children, Executive function
  • Karim Ghalehban, Naimeh Moheb*, Reza Abdi, Alireza Farnam Pages 126-139
    Introduction

    Suicide is one of the major public health concerns worldwide which has numerous negative consequences for individual and society.

    Aim

    This study aimed to model the structural equations of suicide risk factors based on the three-step theory of suicide in individuals with the emotional disorders.

    Method

    This was a descriptive study using structural equation modeling. The statistical population included all people with emotional disorders referring to psychiatric outpatient clinics of Razi Educational and Medical Center of Tabriz in 2020. 205 patients with emotional disorders were selected by purposive sampling method and, they answered the questionnaires of Suicide Ideation (STS), Suicide Attempt (SAS), Suicide Capacity (SCS), and Suicide Motivation Questionnaire (IMSA). Data were analyzed using Pearson SPSS correlation test version 23 and structural equation modeling.

    Results

    The correlation coefficient results showed a significant relationship between pain, hopelessness, sense of connectedness, and suicide capacity with suicidal ideation and suicide attempt (P<0.05). The results of structural equation modeling showed that the indirect effect of hopelessness (0.234) and low connectedness (0.048) on suicide ideation via suicide capacity was significant. The results showed that the indirect effect of frustration (0.586) and low belonging (0.121) on suicide attempts via suicidal capacity was significant.

    Conclusion

    Using a three-step model can be useful in rapid diagnosis and action to distinguish people with only suicide ideation or who are prone to suicide.

    Keywords: Three-Step Theory, Suicide ideation, Suicide attempt, Emotional disorders
  • Soma Arshadi, Qumarth Karimi*, Maryam Akbari, Omid Moradi Pages 140-151
    Introduction

    Distress intolerance, difficulty in emotion regulation, and marital conflicts affect the quality of the couples life.

    Aim

    The present study investigated the effectiveness of marital adjustment training on couples distress intolerance, difficulty in emotion regulation, and marital conflict.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with a control and experimental group. The study sample included thirty couples referring to counseling centers in 2019-2020 that were divided randomly in two experimental and control groups. Afterward, marital adjustment training was provided to the experimental group during eight sessions, and the control group did not receive any intervention. Simmons and Gaher distress tolerance questionnaires, Grotz and Roemer difficulty in emotion regulation, and Sanai and Barati marital conflicts were used in this study. The data were analyzed by covariance using SPSS software version 22.

    Results

    The results showed marital adjustment training was effective on reducing distress intolerance (f=142.76 and P<0.01), the level of difficulty in emotion regulation (f=146.94 and P<0.01), and marital conflicts (P<0.01 and f=426.21). Accordingly, distress intolerance, difficulty in emotion regulation, and marital conflict were significantly reduced in the treatment group compared with the control group who did not receive any intervention.

    Conclusion

    The findings indicated that marital adjustment training could be an effective intervention in counseling centers for couples with communicative problems.

    Keywords: Marital adjustment, Distress tolerance, Emotional regulation, Marital conflict
  • Hamid Reza Samadifard, Mohammad Narimani*, Seyfullah Aghajani, Sajjad Basharpoor Pages 152-162
    Introduction

    Sexual health is one of the main aspects of health that affects spouses at all stages of life.

    Aim

    The present study was investigate the relationship between sensation seeking and cognitive fusion with sexual health of married men.

    Method

    The study was based on a descriptive correlational method. Statistical population consisted of all married men in Ardabil city in 2020. 110 men were selected as the statistical sample using the convenience sampling. For data collection the Sensation Seeking (Zuckerman, 1979), Cognitive Fusion (Gillanders, 2014) and Sexual Health (Manavi Pour, 2008) were used. Research data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression using SPSS18 software.

    Results

    The results showed a significant relationship between sensation seeking and cognitive fusion with sexual health in married men (P<0.05). Also, the results of multiple regression showed that sensation seeking and cognitive fusion can predict the sexual health of married men by 0.63 (P<0.05).

    Conclusion

    Married mens sexual health is predictable with sensation seeking and cognitive fusion. It is recommended to help married men to improve their sexual health by training in overcoming sensation seeking and cognitive fusion.

    Keywords: Sensation seeking, Cognition, Sexual health, Men