فهرست مطالب

روانشناسی و روانپزشکی شناخت - سال دهم شماره 6 (پیاپی 51، بهمن و اسفند 1402)

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال دهم شماره 6 (پیاپی 51، بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم خلیل احمدی، الهام عظیم زاده*، کیوان ملانوروزی صفحات 1-11
    مقدمه

     تعامل پیچیده سیستم های عصبی، حسی، اسکلتی- عضلانی و بار شناختی حافظه منجر به حفظ و ثبات کنترل پاسچر در افراد می شود.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر دستکاری اطلاعات آوران حسی و تکلیف دوگانه شناختی بر کنترل پاسچر بود.                       

    روش

     روش تحقیق حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل دختران 12-10 سال منطقه یک شهر تهران در سال 1401-1400 بود، که تعداد 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه با و بدون تکلیف دوگانه شناختی جایدهی شدند. جهت سنجش کنترل پاسچر از دستگاه تعادل سنج بایودکس استفاده شد. آزمودنی ها در سه شرایط ایستادن روی سطح سخت با چشم باز، چشم بسته و ایستادن روی فوم با چشم باز مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس و نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر اصلی گروه معنادار نبود (0/09=P)، اما اثر اصلی شرایط و اثر متقابل گروه و شرایط (0/01=P) معنادار بود. همچنین نتایج مربوط به شاخص کنترل پاسچر در جهت جلو- عقب نتایج نشان داد اثر اصلی گروه (P=0/04, F(1,28)=4/41)، اثر اصلی شرایط (P=0/001, F(5,140)=174/94) و اثر متقابل گروه و شرایط (P=0/02, F(5,140)=2/69) معنادار بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایح بینایی و تکالیف دوگانه شناختی از مهم ترین فاکتورهای تاثیرگذار بر کنترل پاسچر بود، به طوریکه انجام تکالیف ثانویه شناختی منجر به کاهش شاخص ثبات کنترل پاسچر در دختران شد. لذا پیشنهاد می شود جهت افزایش میزان بار شناختی در افراد از تمرینات چند حسی جهت افزایش ظرفیت توجهی افراد استفاده شود.

    کلیدواژگان: تکلیف دوگانه شناختی، حس بینایی، حس عمقی، ثبات کنترل پاسچر
  • تاثیر تمرین در سطوح تعاملی، توانبخشی شناختی و تمرینات منتخب ورزشی بر کارکردهای شناختی مبتلایان به مولتیپل اسکلروزیس
    پریسا معتمدی، زهرا انتظاری خراسانی*، صالح رفیعی، سید محمدکاظم واعظ موسوی، شهاب پروین پور صفحات 12-26
    مقدمه

    ام اس یک بیماری خود ایمنی و تخریبگر سیستم عصبی مرکزی با انواع مختلف دوره های بیماری است که منجر به ناتوانی جسمانی و شناختی می شود.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرین در سطوح تعاملی، توانبخشی شناختی و تمرینات منتخب ورزشی بر کارکردهای شناختی مبتلایان به ام اس بود.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مبتلا به ام اس شهر تهران در سال 1401 بود. نمونه شامل 30 زن مبتلا به ام اس با دامنه سنی 25 تا 45 سال بود که به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه توانبخشی شناختی، منتخب ورزشی و سطوح تعاملی گمارده شدند. سپس به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه 90 دقیقه ای افراد در هر گروه به تمرینات اختصاصی گروه خود پرداختند. جهت جمع آوری اطلاعات از مجموعه آزمون های ارزیابی عصب روانشناختی کن تب (1980) و پرسشنامه تعیین درجه پیشرفت ناتوانی (1995) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، آزمون تعقیبی بونفرونی، تی وابسته در نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد تمرین در سطوح تعاملی منجر به بهبود بیشتر شاخص های شناختی زمان واکنش و توجه انتخابی نسبت به توانبخشی شناختی و تمرین ورزشی شد (0/05>P). درحالیکه هر سه روش تمرینی به یک میزان منجر به توسعه شاخص های حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی شدند و تفاوت معنی داری بین میزان اثرگذاری این روش ها یافت نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج نشان داد استفاده از تمرین در سطوح تعاملی بیشترین تاثیر بر بهبود کارکردهای شناختی افراد مبتلا به ام اس را دارد. بنابراین به نظر می رسد استفاده از این نوع تمرینات منجر به القاء بار شناختی می شود، لذا پیشنهاد می شود از این نوع تمرینات در توانبخشی افراد مبتلا به ام اس استفاده شود.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، کارکردهای شناختی، حافظه کاری، انعطاف پذیری شناختی، سطوح تعاملی
  • نسترن ارشاد، سعید رضایی*، پرویز شریفی درآمدی، نورعلی فرخی صفحات 27-44
    مقدمه

    علایم بالینی اختلال طیف اتیسم متنوع و شامل مشکلات عصب- تحولی و ناتوانی هوشی است و نقص در عملکردهای شناختی و حافظه یکی از اساسی ترین حوزه های چالش برانگیز این افراد است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی برنامه توانبخشی عصب روانشناختی و اثربخشی آن بر زمان واکنش، بازشناسی اشکال و حافظه دیداری- فضایی نوجوانان پسر اتیستیک با عملکرد بالا انجام شد.

    روش

    پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و جلسه پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری دانش آموزان پسر مبتلا به اتیسم مدارس استثنایی شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 بود، از این جامعه تعداد 30 نفر با نمونه گیری در دسترس به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش 10 جلسه یک ساعته به مدت یک ماه و نیم مداخله دریافت نمودند و در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری از نرم افزارهای شناختی سینا استفاده شد. جهت مقایسه نمرات تغییر بین دو گروه از آزمون t مستقل و جهت بررسی پایداری اثربخشی مداخله، تحلیل واریانس اندازه های تکراری استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مقادیر متغیرهای زمان واکنش ساده (t(28)=3/16, P=0/004, d=0/83) و زمان واکنش انتخابی (t(28)=8/11, P<0/001, d=0/76) در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافته است؛ در حالی که مقادیر متغیرهای بازشناسی اشکال (t(28)=10/67, P<0/001, d=0/893) و حافظه دیداری- فضایی (t(28)=10/90, P<0/001, d=0/884) در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    تمرینات شناختی رایانه محور در بهبود عملکرد شناختی و حافظه افراد اتیستیک موثر است و اگر این تمرینات با مداخلات حسی و حرکتی همراه باشد نتایج بهتر و پایدارتری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، توانبخشی عصب روانشناختی، زمان واکنش، بازشناسی اشکال، حافظه دیداری- فضایی
  • ریحانه صبورنژاد، فریبرز باقری*، رضا پورحسین صفحات 45-61
    مقدمه

    مهمترین ملاک خانواده سالم، همسرگزینی مناسب و رضایت زوج از ازدواج است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی پارادایمی همسرگزینی و رضایتمندی در زوجین رضایتمند شهر تهران انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع مطالعات پارادایمی گراندد تیوری بود. جامعه آماری شامل زوجینی بود که در فاصله سال های 1399-1397 برای دریافت مشاوره پیش از ازدواج به مراکز مشاوره ازدواج شهر تهران مراجعه کرده بودند، که از این میان به شکل نمونه گیری هدفمند تعداد 15 نفر انتخاب شدند. داده ها از طریق کدگذاری طبق مدل اشتراوس و کوربین تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در نهایت کلیه الگوهای پارادایمی در قالب مولفه های اصلی و فرعی و مفاهیم عملیاتی بدست آمد. مقوله مرکزی شامل: دو مولفه انتخاب خردمندانه و سالم و چشم انداز گذار به ازدواج پایدار؛ شرایط علی: عوامل کلان اثرگذار و استقلال و تمایز یافتگی زوجین و ارتباط با خانواده اصلی؛ شرایط زمینه ای: شباهت های خانوادگی و شباهت های فرهنگی؛ شرایط مداخله گر: مولفه های نظام های باوری و شناختی زوجین و کنش رفتاری زوجین در فرآیند انتخاب همسر؛ راهبردها: راهبردهای مراقبت از ازدواج و راهبردهای ارتباطی؛ پیامدها: پیامدهای روانشناختی و اجتماعی برای زوجین و پیامدها برای فرزندان بود.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که در فرهنگ ایرانی عوامل چندگانه ای از سطح انتخاب همسر تا کنش رفتاری و شناختی زوجین و همچنین راهبردهای مراقبت از ازدواج، همسرگزینی رضایتمند را تحت تاثیر قرار می دهند؛ بنابراین پیشنهاد می شود مشاوران و زوج درمانگران مداخلات خود را بر این اساس تدوین نمایند.

    کلیدواژگان: همسرگزینی، زوجین رضایتمند، الگوی پارادایمی، روش کیفی، گراندد تئوری
  • فخرالدین سهرابی، مریم اکبری*، کیومرث کریمی صفحات 62-75
    مقدمه

    بسیاری از مشکلات خانواده ها و جوامع کنونی ریشه در ناسازگاری های نوجوانان دارد. شناخت عوامل موثر بر سازگاری به ویژه در دوره نوجوانی که انحرافات رفتاری شدت می یابد از اهمیت زیادی برخوردار است.

    هدف

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت بر سازگاری عاطفی، اجتماعی و تحصیلی نوجوانان تیزهوش انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مدارس سمپاد (تیزهوشان) دوره متوسطه شهر سنندج در سال تحصیلی 1401-1400 بود. نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که از دانش آموزان تیزهوشی که به فراخوان پژوهشگر جواب مثبت داده و در معیار سازگاری نمره زیر 15 کسب کرده بودند به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش طی 8 جلسه هفتگی و هر جلسه 90 دقیقه تحت مداخله قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت والکر (1995) و پرسش نامه سازش یافتگی سینها و سینگ (1993) بود. جهت تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و تحلیل کوواریانس و نسخه 22 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش گروهی مبتنی بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت به صورت معناداری موجب افزایش نمره کلی سازگاری (45/44 F=، 01/0 > p)، سازگاری عاطفی (87/32 F=، 01/0 > p)، سازگاری اجتماعی (83/8 F=، 01/0 > p) و سازگاری تحصیلی (54/23 F=، 01/0 > p) در نوجوانان تیزهوش شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از برنامه آموزش گروهی مبتنی بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت به ویژه افزایش سازگاری در نوجوانان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، سازگاری عاطفی، سازگاری اجتماعی، سازگاری تحصیلی، نوجوانان تیزهوش
  • آرش قندهاری، ایلناز سجادیان*، علی مهداد صفحات 76-90
    مقدمه

    زنان سرپرست خانوار به دلیل ایفای نقش های متعدد، فقر مالی و تنهایی، از اقشار آسیب پذیر روانشناختی جامعه می باشند و این مسیله اهمیت به کارگیری درمان های روانشناختی اثربخش را برای آن ها مشخص می کند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی رفتاردرمانی عقلانی- هیجانی بر اضطراب مرگ، وابستگی به دیگران و بهزیستی ذهنی زنان سرپرست خانوار بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. 30 نفر از زنان سرپرست خانوار شهر اصفهان در سال 1401 با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای رفتاردرمانی عقلانی- هیجانی را دریافت و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1970)، وابستگی به دیگران هرشفیلد (1997) و بهزیستی ذهنی کییز و ماگیارمو (2003) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره با SPSS23 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که مداخله رفتاردرمانی بر اضطراب مرگ، وابستگی به دیگران و بهزیستی ذهنی به ترتیب با اندازه اثر 60/0، 196/0 و 424/0 (001/0=P)، تاثیر معنی داری داشته و اثرات مداخله در مرحله پیگیری در سطح کمتر از 05/0 نیز باقی مانده است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بنا بر نتایج پژوهش، رفتاردرمانی هیجانی-عقلانی، نقش مهمی در کاهش اضطراب مرگ و وابستگی به دیگران و ارتقاء بهزیستی ذهنی زنان سرپرست خانوار داشته است؛ بنابراین پیشنهاد می شود در مراکز مشاوره و روان درمانی از این روش برای بهبود ویژگی های روانشناختی زنان سرپرست خانوار استفاده شود.

    کلیدواژگان: روان درمانی، هیجانی-عقلانی، اضطراب، مرگ، وابستگی، بهزیستی، سرپرست خانوار، زن
  • فروغ خلیل پور، فریبرز درتاج*، حسن اسد زاده، اسماعیل سعدی پور، کامران شیوندی صفحات 91-107
    مقدمه

    توانایی فضایی و بازداری پاسخ، مهارت های ضروری برای شناخت، یادگیری و موفقیت در مدرسه و زندگی به شمار می روند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی بسته آموزشی توانمندسازی شناختی - هیجانی بر توانایی فضایی و بازداری پاسخ دانش آموزان دختر بود.

    روش

    طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم مقطع ابتدایی در مدارس شهر تهران در سال تحصیلی 1401- 1400 بود. تعداد 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه گواه و آزمایش جایدهی شدند. برای گروه آزمایش، بسته آموزشی توانمندسازی شناختی - هیجانی به مدت 12 جلسه 45 دقیقه ای به صورت هفته ای اجرا شد؛ اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل ماتریس های پیش رونده (ریون، 1956) و آزمون برو - نرو(گوردون و کارامازا، 1982) بود. داده های حاصل از پژوهش، با نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمرات توانایی فضایی و بازداری پاسخ در گروه آزمایش و کنترل در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (05/0P<). میزان اندازه اثر توانمندسازی شناختی- هیجانی برای توانایی فضایی و بازداری پاسخ نیز به ترتیب 133/0 و 139/0 برآورد شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بسته آموزشی توانمندسازی شناختی - هیجانی سبب بهبود توانایی فضایی و بازداری پاسخ دانش آموزان شد؛ لذا توصیه می شود این نوع مداخله، به عنوان یکی از روش های آموزشی برای بهبود توانایی فضایی و بازداری پاسخ کودکان استفاده شود.

    کلیدواژگان: بازداری پاسخ، کودکان، توانمندسازی شناختی- هیجانی، توانایی فضایی
  • انور دست باز، روژان محمدی، شیلان احدی، میلاد حیدریان* صفحات 108-124
    مقدمه

    اختلال بدریخت انگاری بدن، تاثیرات مخربی بر پیشبرد اهداف تحصیلی و فعالیت های سازنده در زندگی نوجوانان دارد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی با تکیه بر مدل ساختاری و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر با دامنه سنی 14 تا 18 سال شهر سنندج در سال تحصیلی 1401-1402 بود. از این جامعه، نمونه ای 210 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های دشواری های تنظیم هیجانی (2004)، پنج عاملی شخصیت (1992)، تحریف های شناختی (2009) و اختلال بدریخت انگاری بدن (2013) پاسخ دادند. جهت تجزیه وتحلیل داده از نرم افزارهای SPSS نسخه 26 و Amos نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد مدل پیش بینی اختلال بدریخت انگاری بدن بر اساس متغیرهای پژوهش دارای برازش مطلوبی بود. تحریفات شناختی (01/0>p، 44/5=t)، روان رنجورخویی (01/0>p، 99/5=t) و دشواری تنظیم هیجانی (01/0>p، 92/3=t) اثر مستقیم مثبت و معنادار؛ برون گرایی (01/0>p 71/4-=t) و وجدان گرایی (01/0>p، 41/3-=t) اثر مستقیم منفی و معنادار بر بدریخت انگاری بدن داشت. همچنین اثر غیرمستقیم تحریفات شناختی(05/0 >p و 059/0=β)، روان رنجورخویی (05/0>p و 041/0=β) و برون گرایی (05/0>p و 068/0- =β) بر بدریخت انگاری بدن با میانجیگری دشواری تنظیم هیجانی معنادار بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج روان رنجورخویی و تحریفات شناختی از عوامل مهم بر بدریخت انگاری بدن هستند که با میانجیگری دشواری تنظیم هیجانی، تاثیر آن ها بیشتر خواهد شد؛ بنابراین به مشاوران مدارس توصیه می شود دوره های آموزشی و کارگاه های تخصصی در زمینه اصلاح تحریفات شناختی، بهبود روان رنجورخویی و مدیریت هیجانی برگزاری نمایند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اختلال بدریخت انگاری بدن بر اساس ویژگی های شخصیتی و تحریفات شناختی با نقش واسطه ای دشواری تنظیم هیجانی در دانش آموزان دختر انجام شد.

    کلیدواژگان: بدریخت انگاری بدن، ویژگی های شخصیتی، تحریفات شناختی، دشواری تنظیم هیجانی، نوجوانان
  • مینا نعمت الهی، فرشته افکاری* صفحات 125-143
    مقدمه

    اعتیاد به اینترنت سبب ارتباطات بیش از اندازه و بدون مرز افراد در فضای مجازی شده که در نهایت مشکلاتی مانند دلزدگی و خیانت زناشویی را ایجاد می کند.

    هدف

    نقش میانجی هیجان خواهی و تکانشگری بین اعتیاد به اینترنت با دلزدگی زناشویی و نگرش به خیانت زناشویی

    روش

    توصیفی از نوع همبستگی با استفاده از معادلات ساختاری بود. جامعه آماری کلیه کارمندان متاهل شرکت توسعه فناوری اطلاعات گردشگری شهر تهران در سال 1401 بودند که 106 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت (1998)، دلزدگی زناشویی (1996)، نگرش به خیانت زناشویی (2006)، هیجان خواهی (1978) و تکانشگری (1995) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و الگویابی معادلات ساختاری با نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و SmartPLS نسخه 3 انجام شد.

    یافته ها

    اثر مستقیم اعتیاد به اینترنت بر دلزدگی، هیجان خواهی، تکانشگری و نگرش به خیانت مثبت و معنادار بود (05/0P<). اثر مستقیم هیجان خواهی و تکانشگری بر دلزدگی و نگرش به خیانت معنادار بود (05/0P<). نتایج آزمون بوت استرپ نیز نشان داد که اثر غیرمستقیم اعتیاد به اینترنت بر دلزدگی و نگرش به خیانت با واسطه نقش هیجان خواهی و تکانشگری معنادار بود (05/0P<).

    نتیجه گیری

    استفاده از اینترنت به تدریج باعث وابستگی و تغییر شکل روابط بین زوجین می شود و با ایجاد تعارضات، منجر به تکانشگری بین آن ها و جستجوی راهی برای رفع هیجان ها در فضای مجازی و در نهایت منجر به دلزدگی و زمینه سازی خیانت خواهد شد. شناخت تاثیرات مخرب اعتیاد به اینترنت یاری گر زوجین در ارتقاء سطح رضایت از زندگی است.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، رفتار تکانشی، دلزدگی، روابط فرازناشویی، هیجان
  • رعنا شمولی سلح چینی*، علی ناصری صفحات 144-158
    مقدمه

    با توجه به شیوع بالا و تاثیرات منفی اختلالات شخصیت مرزی شناخت هرچه بیشتر این اختلال و شناسایی عوامل و متغیرهای پیش بینی کننده این اختلال مهم است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اختلال شخصیت مرزی بر اساس ترومای دوران کودکی با نقش میانجی اجتناب تجربه ای انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی بیماران مرد با تشخیص اختلال شخصیت مرزی بستری در بیمارستان های روانپزشکی شهر شیراز در سال 1401 بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند 60 نفر انتخاب شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ترومای کودکی(2003)، پرسشنامه اجتناب تجربه ای(2011) و مقیاس کوتاه علایم اختلال شخصیت مرزی(2009) انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل مسیر، معادلات ساختاری و استفاده از نرم افزار Smart PLS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین ترومای دوران کودکی و اجتناب تجربه ای ارتباط معنادار و مثبتی وجود دارد(711/0 R2=؛ 05/0p<). یافته های تحلیل مسیر نیز نشان داد که ترومای کودکی در پیش بینی اختلال شخصیت مرزی نقش معناداری دارد(ضریب مسیر 546/0) و نیز اجتناب تجربه ای در رابطه بین ترومای کودکی با اختلال شخصیت مرزی نقش میانجی دارد به نحوی که ضریب مسیر به 304/0کاهش معنادار را نشان داده است(05/0p< )                                                                                                            

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که اجتناب تجربه ای نقش میانجی در پیش بینی اختلال شخصیت مرزی بر اساس ترومای دوران کودکی دارد؛ بنابراین ضرورت دارد به مولفه ترومای کودکی در کنار توجه به اجتناب تجربه ای به عنوان الگویی جهت کاهش شدت عوارض روان شناختی توجه شود.

    کلیدواژگان: ترومای دوران کودکی، اختلال شخصیت مرزی، اجتناب تجربه ای
|
  • Maryam Khalilahmadi, Elham Azimzadeh*, Keyvan Molanorozi Pages 1-11
    Introduction

    The complex interaction of nervous, sensory, skeletal- muscular systems and memory load leads to the maintenance of postural control stability in humans.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the effects of manipulating sensory afferent information and cognitive dual tasks on postural control.

    Method

    The current research method was semi-experimental. The statistical population included girls aged 10-12 years in one district of Tehran in 2020-2021, and 30 girls who were randomly selected and placed in two groups with and without dual cognitive tasks. The subjects were randomly divided into two groups with and without cognitive dual tasks. A Biodex balance meter was used to measure the stability of postural control. Subjects were assessed in three conditions: standing on a hard surface with eyes open, standing on a hard surface with eyes closed, and standing on foam with eyes open. The data were analyzed using analysis of variance and software SPSS-26.

    Results

    The results showed that the main effect of group was not significant (P=0.09), but the main effect of condition and the interaction effect of group and condition (P=0.01) were significant. Also, the results related to the index of postural control in the within-posterior direction showed that the main effect of group (F(1,28)=4.41,P=0.04), the main effect of condition (F(5,140)=174.94,P=0.001), and the interaction effect of group and condition (F(5,140)=2.69,P=0.02) were significant.

    Conclusion

    Based on the results, vision and dual cognitive tasks are among the most important factors affecting postural control, so performing secondary cognitive tasks led to a decrease in the stability index of postural control in girls. Therefore, in order to increase the amount of cognitive load in people, it is suggested to use multi-sensory exercises to increase people's attention capacity.

    Keywords: Cognitive dual task, Visual sense, Proprioception, Postural control stability
  • The effect of exercise in interactive levels, cognitive rehabilitation and selected sports exercises on cognitive functions in patients with MS
    Parisa Motamedi, Zahra Entezari Khorasani*, Saleh Rafiee, Mohammad Vaez Mousavi, Shahab Parvinpour Pages 12-26
    Introduction

    MS is an autoimmune and destructive disease of the central nervous system with different disease progressions that lead to physical and cognitive disabilities.

    Aim

    The purpose of this research was to investigate the effect of exercise in interactive levels, cognitive rehabilitation, and selected sports exercises on the cognitive functions in patients with MS.

    Method

    The present study was a semi-experimental project with a pre-post test design. The statistical population included all women with MS in Tehran in 2021. The sample included 30 women with MS aged 25-45 years who were randomly assigned to three groups for cognitive rehabilitation, selected sports, and interactive activities. Then, for 8 weeks and every week, 3 sessions of 90-minute, people in each group did the specific exercises of their group. The neuropsychological assessment tests of Kontab (1980) and the degree of disability progression questionnaire (1995) were used for data collection. Data analysis was performed using ANOVA with repeated measures, Bonferroni post hoc test, and dependent t in SPSS-21.

    Results

    The results showed that training on interactive levels led to greater improvements in the cognitive indices of reaction time and selective attention than cognitive rehabilitation and sports training (P<0.05). While all three training methods led to the same extent to the development of the cognitive indicators working memory and cognitive flexibility, no significant difference was found between the effectiveness of these methods (P>0.05).

    Conclusion

    Overall, the results showed that interactive exercises have the greatest impact on improving cognitive function in people with MS. Thus, it seems that the use of this type of exercise leads to the induction of cognitive load, so it is recommended to use this type of exercise in the rehabilitation of people with MS.

    Keywords: Cognitive rehabilitation, Cognitive functions, Working memory, Cognitive flexibility, Interactive levels
  • Nastaran Ershad, Saeed Rezayi*, Parvize Sharifidaramadi, Noorali Farrokhi Pages 27-44
    Introduction

    Clinical symptoms of autism spectrum disorder are diverse and include neurodevelopmental and cognitive impairments, as well as memory deficits, which are one of the most challenging areas for these individuals.

    Aim

    The present study aimed to develop and validate a neurocognitive rehabilitation program and evaluate its efficacy on reaction time, recognition of shape, and visual-spatial memory in high-functioning male teenagers with autism.

    Method

    The study was conducted as a quasi-experimental design with pre-test and post-test measures and a one-month follow-up session. The population included male teenagers with autism attending special schools in Tehran during the academic year 2022-2023. A total of 30 participants were selected from this population using convenient random sampling and assigned to experimental and control groups. The participants received ten one-hour sessions of intervention over a period of 1.5 months, and Sina cognitive software was used in three stages: pre-test, post-test, and follow-up. Independent t-test was used to compare the change scores between the two groups, and repeated measures analysis of variance was used to examine the stability of the intervention's effectiveness.

    Results

    The results showed a significant reduction in reaction time for simple reaction (t(28)=3.16, d=0.83, P=0.004) and selective reaction (t(28)=8.11, d=0.76, P<0.001) in the experimental group compared to the control group in the post-test and follow-up stages. Moreover, the experimental group showed a significant improvement in pattern recognition (t(28)=10.67, d=0.893, P<0.001) and visual-spatial memory (t(28)=10.90, d=0.884, P<0.001) compared to the control group in the post-test and follow-up stages.

    Conclusion

    Computer-based cognitive exercises are effective in improving cognitive performance and memory in individuals with autism. If these exercises are combined with sensory and motor interventions, better and more sustainable results can be achieved.

    Keywords: Autism spectrum disorder, Neuropsychological rehabilitation, Reaction time, Recognition shapes, Visuo-spatial memory
  • Reyhane Saboornejad, Fariborz Bagheri*, Reza Pourhossein Pages 45-61
    Introduction

    The most important criterion for a healthy family is choosing a suitable spouse and the couple's satisfaction with marriage.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the paradigmatic model of choosing a spouse and satisfaction in satisfied couples in Tehran.

    Method

    The method of the current research was qualitative and of the type of grounded theory paradigm studies. The statistical population of the research includes couples who have gone to marriage counseling centers for pre-marriage counseling centers in Tehran between 2017-2019, and among them, 15 people were selected through targeted sampling. The obtained information was also analyzed through coding according to the model of Strauss and Corbin.

    Results

    Finally, all the included paradigm patterns were obtained in the form of main components and sub-components and operational concepts. The central category included two components: wise and healthy choice and perspective transition to a stable marriage; causal conditions: macro-influencing factors and independence and differentiation of couples and relationship with the main family; background conditions: family similarities and cultural similarities; intervening conditions: components of belief and cognitive systems of couples and behavioural action of couples in the process of choosing a spouse; the strategies: marriage care strategies and communication strategies; the consequences: psychological and social consequences for couples and consequences for children.

    Conclusion

    It can be concluded that in Iranian culture, several factors at different levels of choosing a spouse, behavioral and cognitive features of couples as well as marriage care strategies affect selection of a satisfactory spouse, Therefore, it is suggested that counselors and couple therapists to formulate their interventions based on this.

    Keywords: Choosing a spouse, Satisfied couples, Paradigmatic model, Qualitative method, Grounded theory
  • Fakhradin Sohrabi, Maryam Akbari*, Qumarth Karimi Pages 62-75
    Introduction

    Numerous challenges within families and contemporary societies stem from adolescent maladjustment. Consequently, understanding the influential factors affecting adaptation holds significant importance, particularly during adolescence when behavioral deviations intensify.

    Aim

    This study aimed to investigate the effectiveness of group education based on a health-promoting lifestyle on the emotional, social, and academic adaptability of gifted adolescents.

    Method

    This research was conducted employing a semi-experimental design with pretest and posttest measures alongside a control group. The statistical population included all high school students enrolled in the National Organization for Development of Exceptional Talents schools in Sanandaj during the 2021-2022 academic year. The study sample comprised 30 gifted students exhibiting scores below 15 on the adaptation criteria, selected via convenience sampling. These students were subsequently divided into two groups of 15: an experimental and a control group. The intervention for the experimental group spanned eight weekly sessions, each lasting 90 minutes. The data collection tools included the health-promoting Lifestyle questionnaire developed by Walker (1995) and the Sinha and Sing Adjustment questionnaire (1993). Descriptive statistics, covariance analysis, and SPSS software version 22 were utilized for data analysis.

    Results

    Findings indicated that Group Education Based on Health-Promoting Lifestyle significantly increased the overall adaptation score (F = 44.45, p < 0.01), emotional adaptation     (F = 32.87, p < 0.01), social adaptation (F = 8.83, p < 0.01), and academic adaptation (F = 23.54, p < 0.01) among gifted adolescents.

    Conclusion

    The study's outcomes suggest that healthcare practitioners and specialists can leverage the Group Education Based on Health-Promoting Lifestyle program to improve health-related attributes, particularly in improving adaptation among adolescents

    Keywords: Health-Promoting Lifestyle, Emotional Adaptation, Social Adaptation, Academic Adaptation, Gifted Adolescents
  • Arash Ghandehari, Ilnaz Sajjadian*, Ali Mahdad Pages 76-90
    Introduction

    Household heads females are of the most vulnerable in the society, especially in terms of health and mental health, due to their multiple roles, financial poverty, loneliness, and many limitations and this matter determines the importance of using appropriate and effective psychological treatments for them.

    Aim

    This research aimed to evaluate the effectiveness of rational emotive behavioral therapy on death anxiety, interpersonal dependency and mental well-being of household heads females.

    Method

    The research design was semi-experimental with pre-test - post-test and follow-up with a control group. 30 female heads of households in Isfahan city in 2022 were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two control and experimental groups. The experimental group received 10, 90-minute sessions of rational emotive behavioral therapy, and the control group did not receive any intervention. Measurement tools included Templer's Death Anxiety Scale (1970), Hirschfeld's Interpersonal Dependency Inventory (1997), as well as Keyes and Magyarmo's Mental Well-Being questionnaire (2003). The data was analyzed using multivariate analysis of covariance with SPSS23.

    Results

    The results showed that behavior therapy intervention had a significant effect on death anxiety, interpersonal dependency and mental well-being with effect sizes of 0.60, 0.196, and 0.424 (P=0.001), respectively, and the effects of the intervention remained in the follow-up(P<0.05).

    Conclusion

    It seems that rational emotive behavior therapy can play an important role in improving the psychological characteristics of household heads females, including death anxiety, interpersonal dependency and improving mental well-being. It is suggested that rational emotive behavior therapy should be used in counseling and psychotherapy centers to improve the psychological characteristics of household heads

    Keywords: Psychotherapy, Rational- emotive, Death, Anxiety, Dependency, Mental well-being, Household heads, Female
  • Forough Khalilpour, Fariborz Dartaj*, Hassan Asadzadeh, Esmaeil Sadipour, Kamran Sheivandi Pages 91-107
    Introduction

    Spatial ability and response inhibition skills are essential for cognition, learning, and success in both school and life.

    Aim

    The aim of this research was to examine the effectiveness of a cognitive-emotional empowerment educational package on the spatial ability and response inhibition of female students.

    Method

    A semi-experimental design with pre-test, post-test, and follow-up was employed, including a control group. The population consisted of all sixth-grade female students in Tehran during the academic year 1400-1401. A sample of 30 individuals was selected, and they were assigned to control and experimental groups. The experimental group received a cognitive-emotional empowerment educational package for 12 sessions of 45 minutes each week, while the control group did not receive any intervention. Research tools included forward matrices (Raven, 1956) and go/no-go test (Gordon and Karamaza, 1982). The research data were analyzed using SPSS version 24 and repeated measures analysis of variance.

    Results

    Data analysis revealed a significant difference in the mean scores of spatial ability and response inhibition between the experimental and control groups in pre-test and post- test stages (p < 0.05). The effect size of cognitive-emotional empowerment on spatial ability and response inhibition was estimated at 0.133 and 0.139, respectively.

    Conclusion

    Based on the results, the cognitive-emotional empowerment educational package led to an improvement in the spatial ability and response inhibition of students. Therefore, it is recommended to use this intervention as an educational method to enhance the spatial ability and response inhibition of children.

    Keywords: response inhibition, children, Cognitive-emotional empowerment, spatial ability
  • Anvar Dastbaz, Rozhan Mohammadi, Shilan Ahadi, Milad Haidarian* Pages 108-124
    Introduction

    Body dysmorphic disorder can have detrimental effects on academic achievement and constructive activities in the lives of adolescents.

    Aim

    This research aims to predict body dysmorphic disorder based on personality traits and cognitive distortions, with the mediating role of emotional regulation difficulty in female students.

    Method

    The research employs a descriptive and correlational approach, relying on a structural model and path analysis. The population includes all female students aged 14 to 18 in Sanandaj during the academic year 2022-2023. A sample of 210 individuals was selected through convenience sampling, responding to questionnaires on emotional regulation difficulties (2004), personality traits (1992), cognitive distortions (2009), and body dysmorphic disorder (2013). Data analysis was conducted using SPSS version 26 and Amos version 26.

    Results

    The results showed that the model predicting body dysmorphic disorder based on the research variables had a good fit. Cognitive distortions (p < 0.01, t = 5.44), neuroticism (p < 0.01, t = 5.99), and emotional regulation difficulty (p < 0.01, t = 3.92) had direct positive and significant effects. Extraversion (p < 0.01, t = -4.71) and conscientiousness (p < 0.01, t = -3.41) had direct negative and significant effects on body dysmorphic disorder. Additionally, the indirect effect of cognitive distortions (p < 0.05, β = 0.059), neuroticism (p < 0.05, β = 0.041), and extraversion (p < 0.05, β = -0.068) on body dysmorphic disorder through the mediation of emotional regulation difficulty was significant.

    Conclusion

    Based on the results of neuroticism cognitive distortions are significant factors influencing body dysmorphic disorder. Therefore, it is recommended that school counselors conduct training courses addressing cognitive distortions, improving neuroticism, and enhancing emotional management skills.

    Keywords: Body dysmorphic, Personality traits, Cognitive distortions, Emotional regulation difficulty, Adolescents
  • Mina Nematolahi, Fereshteh Afkari* Pages 125-143
    Introduction

    Internet addiction can lead to excessive online communication and boundary-less interactions over time. This could result in issues, such as marital boredom and marital infidelity.

    Aim

    Investigating the mediating role of sensation seeking and impulsivity in the association of Internet addiction with marital boredom and attitude towards marital infidelity.

    Method

    In this descriptive, correlational study, structural equation modeling was employed. The study population comprised all married employees of the Tourism Information Technology Development Company in Tehran, Iran, during 2022. A subset of 106 individuals was selected for this study via convenience sampling. The research tools included the Internet Addiction Diagnostic Questionnaire (1998), Marital Boredom Questionnaire (1996), Attitude Towards Infidelity Scale (2006), Sensation Seeking Scale (1978), and Impulsiveness Scale (1995). Data was analyzed using Pearson's correlation coefficient test and structural equation modeling. The analyses were conducted using SPSS Version 25 and SmartPLS Version 3 software.

    Results

    The present findings indicated the direct, positive, and significant impact of Internet addiction on marital boredom, sensation seeking, impulsivity and attitude towards marital infidelity (P<0.05). The results also indicated the significant direct effects of sensation seeking and impulsivity on both marital boredom and attitude towards infidelity (P<0.05). Additionally, the bootstrap test results indicated the significant indirect effect of Internet addiction on marital boredom and attitude towards infidelity; this effect was found to be mediated by sensation seeking and impulsivity (P<0.05).

    Conclusion

    The use of the Internet can gradually foster dependency and alter the dynamics of relationships between couples. This can lead to conflicts, impulsivity, and a search for emotional resolution in the virtual space, ultimately resulting in marital boredom and laying the groundwork for marital infidelity. Therefore, understanding the detrimental effects of Internet addiction can aid couples in enhancing their overall lifesatisfaction

    Keywords: Internet addiction, impulsive behavior, boredom, extramarital relations, emotions
  • Rana Shmouli Selah Cheini*, Ali Naseri Pages 144-158
    Introduction

    Considering the high prevalence and negative effects of borderline personality disorders, it is important to know as much as possible about this disorder and to identify the predictors and variables of this disorder.

    Aim

    The present study was Mediating role of experiential avoidance in predicting borderline personality disorder based on childhood trauma.

    Method

    The present study was a correlational description. The statistical population included all male patients diagnosed with borderline personality disorder admitted to psychiatric hospitals in Shiraz in 2022, which were selected using targeted sampling of 60 people. Data collection was done using the childhood trauma questionnaire (2003), the experiential avoidance questionnaire (2011) and the short scale of borderline personality disorder symptoms (2009). To analyze the data, path analysis test, structural equations and Smart PLS software were used.  

    Results

    The findings showed that there is a significant and positive relationship between childhood trauma and experiential avoidance (R2=0.711; p<0.05). Path analysis findings also showed that childhood trauma plays a significant role in predicting borderline personality disorder (path coefficient 0.546) and also the avoidance of experience plays a mediating role in the relationship between childhood trauma and borderline personality disorder, so that the path coefficient is 304. 0/ has shown a significant decrease (p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that experiential avoidance has a mediating role in predicting borderline personality disorder based on childhood trauma, so it is necessary to pay attention to the component of childhood trauma along with attention to experiential avoidance as a model to reduce the severity of psychological complications.

    Keywords: childhood trauma, borderline personality disorder, experiential avoidance