فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال نهم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رستم قره داغی* صفحات 1-17
    زمینه

    درشهرداری های کشورکارکنان به دلیل ارتباط تنگاتنک با شهروندان و به عنوان یک بوروکراسی خیابانی، در اجرا با مسایل و مشکلاتی از نظر خط مشی های ابلاغی و نیز روبرو شدن با مشکلات شهروندان مواجه اند، که در اجرا و مشارکت کارکنان بی تاثیر نیست.

    هدف

    پژوهش حاضرباهدف شناسایی و اولویت بندی مولفه های مشارکت کارکنان در اجرای خط مشی های عمومی انجام شده است.

    روش

    در این پژوهش جهت شناسایی مولفه های مشارکت کارکنان در اجرای خط مشی های عمومی از از تکنیک دلفی استفاده شده است. در این راستا، با استفاده از نظرات 18 نفر ازخبرگان با سابقه در حوزه خط مشی گذاری عمومی و تلفیق مولفه های استخراج شده از مبانی نظری پژوهش و مولفه های پیشنهادی خبرگان، پرسش نامه ای در دو مرحله در اختیار خبرگان قرار گرفت و در زمینه میزان ارتباط مولفه ها با مشارکت کارکنان در اجرا تعیین و میزان اهمیت هر یک نظرخواهی شد و نظرات آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش 9مولفه اصلی 58 شاخص در زمینه مشارکت کارکنان در اجرا شناسایی و مورد تایید خبرگان قرار گرفت،. همچنین با استفاده از نظر خبرگان در مورد میزان اهمیت هریک از مولفه ها، مدل کیفی پژوهش ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    مولفه های شناسایی شده برای برنامه ریزی دقیق تر جهت مشارکت کارکنان در اجرای می تواند مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مشارکت کارکنان، اجرای خط مشی، شهرداری ها
  • جواد فدایی*، مسعود پورکیانی صفحات 39-53
    زمینه

    نظام اداری در سازمان های دولتی در ایران با توجه به نقش گسترده و موثری که در انجام امور دارند، یکی از زیرساخت های مهم توسعه محسوب می شود که بی توجهی به آن آسیب های جبران ناپذیری در مسیر تحقق برنامه ها، رضایت مردم و... به دنبال دارد

    هدف

    این پژوهش با هدف ارایه الگوی اصلاح و بهبود نظام اداری در شرکت ملی گاز و با استفاده از روش آمیخته (کیفی و کمی) اجرا شده است.

    روش ها

    در بخش کیفی از مدل داده بنیاد استفاه شد. در این بخش مدل داده بنیاد تحقیق با مصاحبه با 15 نفر از خبرگان ستادی در شرکت ملی گاز با روش دلفی، کدگذاری محوری و گزینشی انجام شد. در بخش کمی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نر افزای لیزرل و آموس مدل پیشنهادی و فرضیات ارایه شده در مرحله کیفی را مورد بررسی قرا می دهد. جامعه آماری پژوهش در بخش کمی شامل کلیه مدیران امور اداری در 31 شرکت استانی گاز به همراه ستاد مرکزی می باشد. در این بخش از جدول مورگان جهت تعیین نمونه استفاده گردید.

    کلیدواژگان: خط مشی اصلاح و بهبود نظام اداری، نظریه داده بنیاد، تحلیل عاملی تائیدی، مدل سازی معادلات ساختاری، شرکت ملی گاز ایران
  • افشار کبیری، سید محمد سیدعلوی* صفحات 55-66
    زمینه و هدف

    این رو پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه سلامت سازمانی و تعهد سازمانی در بین کارکنان واحد پزشکی تهران دانشگاه آزاد اسلامی اجرا شده است

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به روش پیمایشی در بین 130 نفر از 230 کارمند غیر هییت علمی واحد تهران پزشکی به عنوان نمونه آماری اجرا شده است. برای جمع آ وری اطلاعات از پرسش نامه استاندارد تعهد سازمانی می یر و آلن (1991) و پرسشنامه سلامت سازمانی OHI مایلز استفاده شده است و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره و از همبستگی کانونیکالی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    تعهد سازمانی در بین کارکنان واحد پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی با کلیه سطوح و مولفه های سلامت سازمانی رابطه معناداری دارد. بعد ساخت دهی با ضریب همبستگی 484/0بیشترین همبستگی با تعهد سازمانی را دارد و نتایج آزمون همبستگی کانونیکالی نیز نشان می دهد که یک مجموعه کانونی قابل تفسیر و تایید در بین خود دارند که ملاحظه گری و تعهد عاطفی بیش ترین ارتباط را با این نقطه دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش رابطه بین سلامت سازمانی و تعهد سازمانی و تاثیر معنادار سلامت سازمانی بر تعهد سازمانی در بین کارکنان واحد تهران پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی را تایید نموده و نشان می دهد که کارکنان رفتار و توجه سازمان را در سلامت سازمانی موثر می دانند

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، تعهد سازمان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران پزشکی
  • زین العابدین امینی سابق*، زهرا گچ پزیان صفحات 67-81
    زمینه

    تحقیق حاضر در زمینه بررسی کاستن نقش دولت در مدیریت و مالکیت شرکت های بیمه و تاثیر آن بر میزان سودآوری و رشد مالی این شرکت ها در ایران است.

    هدف

    هدف بررسی رابطه بین توسعه خصوصی سازی با سودآوری شرکت های بیمه است.

    روش ها

    جامعه آماری این تحقیق شامل شرکتهای بیمه ای است که در بین سالهای 1388 تا 1393 تاسیس شده اند. برای اندازه گیری متغیر های مستقل از نسبت های: ضریب نفوذ بیمه، بازده سرمایه سرمایه گذاری شده و ساختار سرمایه و برای اندازه گیری سودآوری به عنوان متغیر وابسته از بازده حقوق صاحبان سهام و بازده دارایی استفاده شده. فرضیه ها با استفاده از نرم افزار ایویوز مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    برای آزمون فرضیات تحقیق مدلی ارایه شده که بر اساس آن نوع و وجود رابطه بین توسعه خصوصی سازی و متغیرهای سودآوری سنجیده می شود. یافته های تحقیق موید آن است که بین توسعه خصوصی سازی و متغیرهای خصوصی سازی بجز ضریب نفوذ بیمه با رشد مالی شرکتهای بیمه رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد.

    نتایج

    کاستن نقش دولت در مدیریت و مالکیت، اجرای خصوصی سازی ، تنوع ابزارهای بیمه ای و افزایش فرهنگ بیمه به منظور گسترش فعالیت و سودآوری شرکتهای بیمه.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، ضریب نفوذ بیمه، بازده سرمایه سرمایه گذاری شده، ساختار سرمایه
  • سعید شهابی نیا*، غلامرضا کرمی صفحات 83-94
    زمینه

    سلامت سازمانی اشاره به وضیعتی دارد که در آن سازمان علاوه بر این که در محیط خود پایدار می ماند، در درازمدت قادر است به اندازه کافی با محیط خود سازگار شود و توانایی های لازم برای بقاء خود را، پیوسته ایجاد کرده و گسترش دهد.

    هدف

    پژوهش ارزیابی سلامت سازمانی مراکز و واحدهای دانشگاه های پیام نور استان همدان است.

    روش

    روش پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی بوده و جامعه آماری را کارکنان علمی واداری مراکز و واحدهای دانشگاه به تعداد350 نفر تشکیل و180نفرازایشان به عنوان نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سلامت سازمانی کلینگل ولایدن استفاده شد. روایی آن با کمک اساتید و کارشناسان مورد تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ91% است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های نرمال، کولموگروف-اسمیرنف، تک نمونه ای، فریدمن و آزمون های آماری توصیفی استفاده شد.

    یافته ها

    وضعیت مولفه های ارتباطات، وفاداری وتعهد، روحیه کاری، اعتباروشهرت، اخلاقیات، شناسایی عملکرد، تعیین هدف ورهبری مطلوب و وضیت مولفه های مشارکت، توسعه کارکنان، کاربرد بهینه منابع در دانشگاه مطلوب نمی باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان می دهدکه بین سلامت سازمانی مراکزوواحدهای دانشگاه تفاوت معناداری وجود نداردولی وضعیت8 متغیر سلامت سازمانی مطلوب و3 متغیر نامطلوب است که این امر نیازمند برنامه ریزی و توجه مدیران دانشگاه پیام نوراستان همدان است.

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، ارزیابی، دانشگاه پیام نوراستان همدان
  • شمیم وزیری*، علی فرهادی محلی صفحات 95-112

    امروزه دانش به یک دارایی و مزیت تبدیل شده است که سازمان ها درعرصه اقتصاد جهانی با در اختیار داشتن آن می توانند دررقابت با دیگران به برتری دست یابند.هدف پژوهش کاربردی حاضر بررسی تاثیر سیاست های مدیریت منابع انسانی دانش محور بر عملکرد نوآوری و ابعاد سرمایه فکری است. روش تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی و همبستگی بوده و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی استان گلستان به تعداد 274 نفرمی باشد که حجم نمونه 180 نفر تعیین گردید. برای آزمون متغیرها از پرسشنامه استاندار کیانتو استفاده شدبه روش تصادفی طبقه ای توزیع شدند.روایی پرسشنامه از نوع محتوایی واعتبار آن از طریق آلفای کرونباخ مورد ستجش قرار گرفته که برای هر سه متغیر بالاتر از 0.7 گزارش شد، داده ها بوسیله ی مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس تحلیل شدند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد سیاست های مدیریت منابع انسانی دانش محور بر ابعاد سرمایه فکری تاثیر معناداری دارد،همچنین سرمایه ی انسانی بر سرمایه ی ارتباطی و سرمایه ارتباطی بر عملکرد نوآوری تاثیر معناداری داشتند ، بین سیاست های مدیریت منابع انسانی دانش محور و عملکرد نوآوری رابطه معنی داری وجود داشت و سرمایه انسانی بر عملکرد نوآوری با نقش میانجی سرمایه ارتباطی تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی دانش محور، سرمایه فکری، عملکرد نوآوری
|
  • ROSTAM GHAREHDAGHI * Pages 1-17
    Field

    In the countries’ municipalities, as street-level bureaucracy, the employees for close relationship with citizens confront several problems in implementing the notified public policies and also each citizen’s individual problem affects the employees’ participation and implementation.

    Purpose

    This research attempts to identify and prioritize the components of employees’ participation in implementing .

    Methodology

    In this research, Delphi technique has been used in identifying the components of employee’s participation in implementing public policy. Accordingly, by applying the opinions of eighteen experienced experts in public policy-making and linking the extracted components from theoretical foundations of research and , a close-answer and open-answer questionnaire was given to experts in two stages inquiring their opinions about the relationship of components with employee’s participation in implementing public-policy and also identifying the importance of each component, their responses were analyzed.

    Results

    in this research nine basic components were confirmed by experts. Each component includes several indicators, finally fifty-eight indicators were identified and confirmed. Also, the qualitative model of research is proposed by applying the experts’ opinion about the components and indicators’ degree of importance .

    Result

    the identified component could be used in a more precise programming for the participation of employees in implementing.

    Keywords: participation, Implementing Public Policy, Municipality
  • Zahra Rajaei *, Fatemeh Banaei Pages 20-38

    The main goal of this research is to identify working conditions and working practices (work practices, especially self-management behavior) affecting the productivity of knowledge workers in Birjand University. The results of this research identify ways to improve the productivity of knowledge workers and determine The purpose of the present study is applied and in terms of the method used is a descriptive survey . To measure the working conditions and its components, by the theoretical model of Palvalin et al. (2017) and Model 3 S Moladkova (2015), in five dimensions (physical working conditions, workplace social conditions, self-management, self-control, self-organizing) and for variable The affiliate (productivity) is based on the model used by Achieve Hersey and Gold Smith , which has been designed in seven dimensions, such as (ability, clarity, help, incentive, validity, evaluation,environment). It can be concluded that these two variables have a direct and significant effect on the efficiency of faculty members Of course, by comparing the standard coefficient of two variables, it is concluded that the working conditions variable has more effect on the productivity of the faculty members than the variable of working practices.

    Keywords: working conditions, working practices, productivity of knowledge workers, Birjand University
  • Javad Fadaei *, Masoud Pour Kiani Pages 39-53
    Purpose

    The purpose of this study was to provide a model for improvement and improvement of the administrative system in the National Gas Company using the mixed method (qualitative and quantitative).

    Methods

    In the qualitative section, the data model of the foundation was used. In this section, the data model of the research foundation was conducted by interviewing 15 staff experts in the National Gas Company with Delphi method, axial and selective coding. In the quantitative part, using the modeling of structural equations in the male environment, Liserl and Amos, examine the proposed model and the hypotheses presented in the qualitative stage. The statistical population of the research in the small part consists of all administrators in 31 provincial gas companies along with the central headquarters. In this section, Morgan table was used to determine the sample.

    Results

    The results show that the causal factors (structural and organizational domain, productivity area, human capital area, managerial field and legal and political system) affect the policy of improving and improving the administrative system in the National Iranian Gas Company. Also, the underlying factors (social and cultural flows, economic and technological flows.

    Keywords: The policy of reforming, improving the administrative system, Grand Theory, Confirmatory Factor Analysis, structural equation modeling, National Iranian Gas Company
  • Afshar Kabiri, Seyed Mohammad Seyed Alavi * Pages 55-66
    Backgrounds and Objectives

    Organizations that have the organizational health (OH), human resources are committed and conscientiousness and staff have a high morale and performance. Thus the current study implemented to investigate the relationship between (OH) and organizational commitment (OC) among the employees of Islamic Azad University, Tehran Medical Branch.

    Methods

    This research implemented in the gauging method among the 130 cases (as the samples) from 230 Non-faculty staff of Islamic Azad University, Tehran Medical Branch. For data gathering, Meyer & Allen's Organizational Commitment Standardized Questionnaire and OHI Organizational Health Questionnaire (Miles) are used. The collected data were analyzed by using Pearson correlation, multiple regression and Canonical correlation analysis.

    Findings

    Findings show that there is a significant relationship between (OC) and all levels and components of health. Structuring dimension with correlation coefficient of 0.484 among other aspects of (OH) is highly correlated with (OC). Canonical correlation analysis results also show that there is an interpretable and confirmable focal set in which considerateness and affective commitments are most relevant to this point.

    Keywords: organizational commitment, organizational health, Islamic Azad University, Tehran Medical Branch
  • Zeynolabedin Amini Sabegh *, Zahra Gachpazian Pages 67-81
    Bachground

    The research aimed to investigate reducing the government's role in the management and ownership of insurance companies and shows the impact of it on the profitability and financial growth of this companies in Iran. Goal: The aim is to evaluate the relationship between development of privatization and profitability of insurance companies. Research

    Methodology

    Statistical population of this research includes insurance companies established in the years between 2009 and 2014. Ratios of insurance penetration rate, returns of invested capital and capital structure have been used to measure the independent variables. Returns of stockholders' equity and returns of assets have been used to measure profitability as the dependent variable. The hypotheses were tested by using Eviews software. research

    findings

    To test the hypotesis we represnted the model that based on it we measured the existence and type of the relationship between development of privatization and profitability variables. The results of research shows that the relationship exictence between privatization and its variables with profitability variables.

    Conclusion

    Decrease the government's role in the management and ownership, implementation of privatization, diversification insurance tools and increased insurance culture in order to expand the activity and profitability of insurance companies.

    Keywords: Development of Privatization, Insurance Penetration, Return of Invested Capital, Capital Structure
  • Pages 83-94

    The purpose of the study was to Examine organizational health at centers and subordinate units Hamedan Payame Noor University. This cross-sectional study was done in 1393. The population of study consisted experts and managers on deputy of development and resource management affairs at centers and subordinate units Hamedan Payame Noor University. Sample size is 180 staff. Data collection tool is a standard questionnaire to assess the validity of Organizational Health with the help of professors and experts were approved and reliability was determined. Cronbach's alpha coefficient is 91%. For analyzing the data used the normal test, Kolmogorov-Smirnov, One Sample T-Test, Friedman and descriptive statistical tests. The results showed that some factors including: Communication, loyalty and Commitment, Morale, Institutional Reputation, Ethic, Performance Recognition, Goal Alignment and leadership were significant whereas other factors including Participation and Involvement, development and Resource Utilization were not significant. This requires is planning and management by managers the Hamedan Payame Noor University.

    Keywords: organizational health, Examine, Hamedan Payame Noor University
  • Shamim Vaziri *, Ali Farhadi Mahalli Pages 95-112

    Nowadays, knowledge has become an asset and advantage that organizations in the world of the global economy can compete with others. The purpose of this applied research is to examine the impact of knowledge-based human resource management policies on innovation performance and the dimensions of intellectual capital The research method was descriptive survey and correlation.The statistical population consisted of all employees of the national company for distribution of petroleum products in Golestan province to 274 people.The sample size was 180 people.To test the variables, the Kantö governor's questionnaire was used. Stratified random sampling was used. The content of the questionnaire was verified by Cronbach's alpha, which was reported above 0.7 for all three variables, the data were analyzed by structural equation modeling with Using the Smart-Pls software was analyzed Data analysis showed that knowledge-based human resource management policies have a significant effect on the dimensions of intellectual capital, as well as human capital has a significant effect on the innovation performance of the human capital on communication capital and capital, between knowledge-based human resource management policies and performance Innovation has a significant relationship and human capital has a significant effect on innovation performance with the mediating role of communication capital.

    Keywords: Knowledge-based Human Resource Management, Intellectual Capital, Innovation Performance