فهرست مطالب

نشریه مدیریت و رفتار سازمانی در ورزش
سال چهارم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ندا خاوری*، لیلا لمسه چی صفحات 1-7

    در حال حاضر، مدیران ورزشی باید به جای خصوصیات کلی مدیریتی، از خصوصیات مخصوص به زمینه هر ورزشی بهره ببرند. به این ترتیب، برنامه های مدیریت ورزشی که در آنها مدیران تربیت می شوند، باید انتظارات دانشجویان و جامعه را برآورده سازد. در این مطالعه، سعی شد تا توقعات و نگرش های دانشجویانی که در دانشکده های تربیت بدنی و مدیریت ورزشی مشغول به تحصیل هستند، شناسایی شود. برای آشنایی با ترتیب انتخاب و دلایل آنها در انتخاب رشته، کیفیت دروس، اهداف آنها بعد از فارغ التحصیلی و انتظارات کیفی آنها درباره ارجحیت هایشان در این مطالعه سوالاتی تنظیم شد. جامعه مورد مطالعه، 150 دانشجوی تربیت بدنی و مدیریت ورزشی بودند. پرسشنامه محقق ساخته برای بررسی ها استفاده شد. میزان پایایی ابزارهای پژوهش ازطریق آزمون مجدد و با ضریب آلفای کرونباخ 0/91 محاسبه شد و روایی پرسشنامه 0/87  گزارش شد. بین شرکت کنندگان ازنظر سن و جنسیت هیچ تفاوت  قابل توجهی دیده نشد(05/0p<). نتایج نشان داد که اکثریت دانشجویان رشته مدیریت ورزشی از تحصیل در این رشته رضایت دارند و لزوم فراهم ساختن آینده شغلی در این رشته تحصیلی بدیهی می نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت ورزشی، کیفیت، انتظارات
  • جهان جمال سیرت*، محمد خبیری، عصمت داوری، عنایت نامجو صفحات 9-20

    هدف از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی صلاحیت مربیگری سرمربیان تیم های فوتبال لیگ برتر کشور، از دید بازیکنان تیم ها است. متغیرهای مورد نظر، شامل میزان توانایی مربی در ایجاد انگیزش در تیم، اتخاذ استراتژی مناسب برای بازی، به کارگیری تکنیک های مناسب برای بازی و میزان خصوصیات شخصیتی مثبت مربی تیم بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی بازیکنان فوتبال تیم های حاضر در لیگ برتر کشور تشکیل می دادند و حجم نمونه، با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران، برابر 225 نفر درنظر گرفته شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد 24 سوالی تعیین صلاحیت مربیان(CCS) بود. اطلاعات حاصل، ازطریق آمار توصیفی و آزمون ناپارامتریک رتبه بندی فریدمن، تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش، بیانگر مناسب بودن وضعیت توانایی مربی در به کارگیری تکنیک های مناسب برای بازی و خصوصیات شخصیتی مثبت مربی و نامناسب بودن وضعیت توانایی مربی در ایجاد انگیزش در تیم و اتخاذ استراتژی مناسب برای بازی بود. به علاوه، براساس نتایج آزمون فریدمن، ابعاد چهارگانه صلاحیت مربیگری مربیان، به ترتیب اولویت، شامل میزان توانایی مربی در به کارگیری تکنیک های مناسب برای بازی، میزان خصوصیات شخصیتی مثبت مربی تیم، میزان توانایی مربی در ایجاد انگیزش در تیم و میزان توانایی مربی در اتخاذ استراتژی مناسب برای بازی بود.

    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، فرسودگی شغلی، معلمان تربیت بدنی
  • سعید زارع*، احمد زارع، رحیم نجف زاده صفحات 21-32

    هدف پژوهش حاضر، تاثیر نحوه اجرای درس تربیت بدنی عمومی بر انگیزش شرکت دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر بود. این پژوهش از نظر روش، توصیفی و مقایسه ای بوده و به شکل میدانی اجرا شده است. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به تاثیر نحوه اجرای درس تربیت بدنی عمومی بر انگیزش شرکت دانشجویان، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه به تایید 10 تن از متخصصان در حوزه مدیریت ورزشی رسید. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه تاثیر نحوه اجرای درس تربیت بدنی عمومی بر انگیزش شرکت دانشجویان، برابر با 92/0=α به دست آمد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان مقطع کاردانی و کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر تشکیل دادند که تعداد آنها 8527 نفر بود.  با استفاده از جدول مورگان، تعداد 370  نفر از آنان به عنوان نمونه پژوهش و به صورت تصادفی انتخاب شدند. از این میان، تعداد 280 پرسشنامه قابل استفاده، جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. از آمار توصیفی(جداول، فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و در بخش آمار استنباطی، با استفاده از روش آماری کلموگراف اسمیرنوف، غیرطبیعی بودن توزیع داده های تحقیق محرز شد و برای مقایسه میانگین های تجربی و میانگین های نظری متغیرهای پژوهش از روش های آماری ناپارامتریک ویلکاکسون و برای بررسی ارتباط بین متغیرها، از همبستگی اسپیرمن و برای الویت بندی مولفه ها از آزمون فریدمن استفاده شد.  نتایج پژوهش نشان داد که به جز هم تیمی ها و میزان شرکت در کلاس های تربیت بدنی، بین میانگین تجربی با میانگین نظری، تاثیر نحوه اجرای درس تربیت بدنی، برگزاری منظم کلاس های تربیت بدنی، روحیه و نشاط آوری، امکانات ورزشی، تجربه استادان بر انگیزش شرکت دانشجویان مقطع کاردانی و کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی اسلامشهر تفاوت معناداری وجود داشته و میانگین تجربی بالاتر از میانگین نظری بوده است(05/0Sig <).

    کلیدواژگان: نحوه اجرا، درس تربیت بدنی عمومی، انگیزش شرکت، دانشجویان
  • حسن امیرخسروی*، اسماعیل علی محمدی، سید علی نجفی مقدم، معصومه آقایی افشار صفحات 33-39

    خودکارآمدی، سازوکار لازم را برای انسان به منظور دستکاری و کنترل حوادث در زندگی فراهم می کند. خودکارآمدی، فرسودگی و خستگی کمتر افراد را تحت تاثیر قرار می دهد و با سلامت بهتر مرتبط است. در عین حال، اعضای هییت علمی می توانند مهارت های علمی را به دانشجویان، آموزش دهند و خودکارآمدی آنان را بهبود بخشند. باتوجه به ماهیت پژوهش، روش آن، توصیفی بود و به شکل میدانی با دو پرسشنامه خودکارآمدی و فرسودگی شغلی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را اعضای هییت علمی تمام وقت دانشگاه های آزاد کرمان در سال تحصیلی 1392-1391  که شامل 349 نفر بودند، تشکیل دادند. به دلیل محدود بودن جامعه آماری، نمونه گیری انجام نشد و تعداد نمونه براساس مراجعه به جدول مورگان، 186 نفر برآورد شد که پژوهشگر، 190 نفر را به عنوان نمونه، بررسی کرد. نتایج نشان داد که بین خودکارآمدی با فرسودگی شغلی و کفایت شخصی رابطه معناداری وجود ندارد(05/0p>)؛ ولی خودکارآمدی با خستگی روانی(005/0p=) و مسخ شخصیت(038/0p=) رابطه منفی معناداری دارد. تفاوت آماری معناداری در خودکارآمدی اعضای هییت علمی مرد و زن مشاهده نشد(711/0p=) و نیز تفاوت آماری معناداری در فرسودگی شغلی اعضای هییت علمی مرد و زن دیده نشد(343/0p=).

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، فرسودگی شغلی، اعضای هیئت علمی
  • فاطمه عبدوی*، خدیجه لطفی یامچی، حوریه دهقانپوری، سمیه بدیری صفحات 41-50

    مفاهیم کیفیت خدمات و رضایت مشتریان از خدمات و نیز وفاداری آنها، در طول دهه های گذشته بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کیفیت خدمات باشگاه های رزمی بر میزان رضایت مندی و وفاداری مشتریان است. پژوهش حاضر، کاربردی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه مشتریان مرد و زن باشگاه های رزمی شهر تبریز در سال 1392 بوده است. حجم نمونه آماری ازطریق فرمول کوکران 384 نفر مشخص شد که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند.ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بود که پایایی آن، با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای کیفیت خدمات برابر 96/0، برای رضایت مندی برابر 79/0 و برای وفاداری برابر 95/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از نرم افزار 18spss و Liserel انجام گرفت؛ از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل معادلات ساختاری برای آزمون فرضیه ها و از آزمون فریدمن برای رتبه بندی عوامل استفاده شد. یافته های حاصل از آزمون تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری از مجموع ضرایب تاثیر به دست آمده، نشان داد که کیفیت خدمات بر رضایت مندی و وفاداری مشتریان اثر معنا داری دارد و بعد کیفیت خدمات، تاثیرگذارترین عامل بر میزان رضایت مندی مشتریان است. به علاوه، سطح رضایت مندی مشتریان بر میزان وفاداری آنها اثر معنا داری دارد.

    نتیجه گیری

    می توان اظهار کرد که کیفیت خدمات، عامل مهمی در رضایت مندی و وفاداری مشتریان محسوب می شود؛ از این رو، به منظور پاسخگویی به نیازهای مشتریان و کسب رضایت آنها، مدیران باشگاه ها باید نیازها و خواسته های مشتری را بشناسند و کیفیت خدمات ارایه شده را بالا ببرند.

    کلیدواژگان: باشگاه های رزمی، رضایت مندی، کیفیت خدمات، وفاداری، مشتریان
  • رسول نظری*، سمیه یزدخواستی صفحات 51-58

    هدف از پژوهش حاضر، رابطه بین DNA سازمانی با هویت سازمانی و نقش آن بر چابکی سازمانی باشگاه فرهنگی ورزشی فولاد ماهان سپاهان بود. پژوهش از نوع توصیفی، همبستگی بود که به روش میدانی انجام شد. جامعه و نمونه آماری این پژوهش، شامل کلیه مدیران، کارمندان و مربیان باشگاه فولاد ماهان، برابر 60 نفر شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های DNA سازمانی هنالد(2002)، هویت سازمانی چنی(2005) و چابکی سازمانی شریفی ژانگ(2010) استفاده شد. میزان پایایی ابزارهای پژوهش ازطریق آزمون مجدد و با ضریب آلفای کرونباخ، به ترتیب: 92/0، 85/0 و 89/0 محاسبه شد. روایی صوری ازسوی کارشناسان، سنجیده و روایی محتوایی پرسشنامه ها براساس دیدگاه 10 نفر از استادان مدیریت ورزشی طبق ضریب توافق 86/0 تایید شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین DNA سازمانی با هویت سازمانی رابطه معناداری وجود نداشت، اما بین هویت سازمانی و چابکی سازمانی رابطه مثبت معناداری وجود داشته است. به علاوه، DNA سازمانی غالب باشگاه عین گرا و هویت سازمانی در مولفه توجه رسانه ها و نیز چابکی سازمانی در مولفه شایستگی دارای بالاترین میانگین بودند. به طور کلی به نظر می رسد توجه به سبک مدیریت و ارتباط با منابع انسانی باید در سرلوحه کار مدیران باشگاه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: باشگاه فولاد ماهان، چابکی سازمانی، DNAسازمانی، ورزش، هویت سازمانی
  • عباس شعبانی*، حمید سیفی، حسین شاهسوند صفحات 59-67

    هدف از انجام این پژوهش، مطالعه چالش های ورزش دانشجویی آموزشکده های سما در کشور بود. روش این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانشجویان آموزشکده های سمای منطقه 5 کشور است که تحت پوشش دانشگاه آزاد اسلامی و سازمان سما بوده و تعداد آنها حدود 7000 دانشجو است. حجم نمونه آماری این پژوهش، با استفاده از جدول مورگان 364 نفر محاسبه شد. ابزار گردآوری در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن ازسوی متخصصان، تایید و پایایی آن، با استفاده از آلفای کرونباخ، 92/0 محاسبه شد. درنهایت، برای تجزیه و تحلیل این پژوهش از آماره های توصیفی و از آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد که از مهم ترین چالش ها و موانع دانشجویان برای اجرای  فعالیت های بدنی در زمان اوقات فراغت، نبود سرویس رفت و آمد برای انتقال دانشجویان، یکنواختی فعالیت های فوق برنامه ورزشی، احساس خستگی زیاد برای دانشجویان، درنظرنگرفتن علایق دانشجویان و نامناسب بودن برنامه ریزی زمانی فضاها و اماکن ورزشی خوابگاه و دانشگاه است و به علاوه، از عوامل تشویق دانشجویان به فعالیت بدنی در اوقات فراغت، می توان به رایگان قراردادن کلیه امکانات ورزشی برای دانشجویان اشاره کرد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، چالش، اوقات فراغت، دانشجویان
|
  • Neda Khavari*, Leila Lamsehchi Pages 1-7

    At the present time, sport managers should profit special features in any sport field rather than management general characteristics. Thus, sport management programs in which managers are trained that, must meet students and society expectations. In this study, students expectations and attitude of physical education and sport management was detectedSome questions was set inorder to familiar with order of selection and their reasons for course selection, course quality, their goals after graduation and quality expectations about their preferences, the population was 150 physical education and sport management students. A researcher made questionnaire was used to survey. The reliability of instruments was measured 0/91 by test retest and Cronbach's alpha. Validity was 0/87. No significant difference were found between participants in terms age and gender. (p< 0/05). The results showed that most of the sports management students are satisfied with this course, and necessity for providing career is obvious in this course.

    Keywords: Sports management, quality, expectations
  • Jahan Jamalsirat*, Mohammad khabiri, Esmat Davari, Enayat Namju Pages 9-20

    The purpose of this study was the evaluation of coaching competence of head coach's of Iran football's premier league from football player's perspective. Variables included coach ability to use appropriate technique for match, positive personal characters of coaches, coach ability for team motivating and adopting suitable strategy for match. The study population were all Soccer players in the premier league and 225 players selected by using Cochran's sampling formula. The instrument was standard coaching competency scale (CCS). This scale included 24 question and four indices. The data were analyzed by SPSS-16 and descriptive statistics and fridman nonparametric ranking test in the 0.05 level of significance. The results indicated that the situation of good personal characters of coaches and pit and coach ability for team motivating and adopt the suitable strategy for match was unfit. Also, according to fridman test, four dimensions of coaching competence included coach ability to use appropriate technique for match. Positive personal characters of coach, coach ability for team motivating and adopting suitable strategy for match.

    Keywords: Spiritual well- being, physical education teachers, burn out
  • Saeed Zareh*, Ahmad Zareh, Mohammad Rahim Najafzadeh Pages 21-32

    The aim of the present study the was effect of how perform Public physical education on how to motivating College students to attend in IslamShar Branch, Islamic Azad University. This research is descriptive method has been implemented in the field. Researcher made questionnaire was used in this research. Questionnaire validity was approved by 10 experts in the field of sport management. Reliability was determined by using Cronbach's alpha coefficient for the scale of the physical education course on how to motivate College students to participate with  0/92 respectively. The study population consisted of 8827 secondary College students, Islamic Azad University of IslamShar. 370 students were randomly. Selected as research subjects by using Morgan. Among these, a total of 280 usable questionnaires were collected and analyzed.for Descriptive statistics (tables, frequency, mean, standard deviation) and for inferential statistics, using statistical methods Klmvgraf - Smirnoff abnormal distribution of data was confirmed by the comparison of experimental and theoretical mean of variables nonparametric Wilcoxon and Spearman correlation to assess the association between variables and Friedman test was used for components prioritization. The results showed that the amount of teammates and participate in physical education classes, the experimental average out the effects of the implementation of theoretical lessons, physical education, physical education classes held regularly, mood and vitality, collectibles, sporting facilities, experienced teachers motivate students to attend College students in IslamShar Branch, Islamic Azad University there were no significant differences in theoretical and experimental mean was above average. (Sig<0/05).

    Keywords: Performance way, Public Physical education, Student motivation for participation
  • Hassan Amir Khosravi*, Esmaeel Alimohammadi, Ali NajafiMoghaddam, Masumeh AghaeeAfshar Pages 33-39

    Self-efficacy provides, necessary mechanism for man to manipulate and control events affecting his life. Self-efficacy creat less burnout and fating and is related to better health. Faculty members can teach students the scientific skills and improve their Self-efficacy. Due to research nature, methodology was descriptive as a field, with two questionnaires including efficacy and burnout. The population consisted of 349 full-time faculty members of Kerman Azad university in 1391-1392. Sampling wasn't performed because of limited statistical population. The number of samples was estimated 189 based on Morgan table that researcher examined 190 as an example. Results showed that there is no significant relationship between Self-efficacy with burnout and personal accomplishment (p.0/05). But there is significant negative relation between Self-efficacy with mental fatigue (p= 0/05) and depersonalization (p=0/038). No statistically significant differences were observed in male and female faculty members burnout (p= 0/343)

    Keywords: self efficiency, burnout, faculty members
  • Fatemeh Abdavi, Khadijeh LotfiYamchi*, Houriyeh Dehghanpuri, Somaye Badiri Pages 41-50

    Concepts of service quality, customer satisfaction and loyalty has been highly regarded during the past decades.Today, determine the level of customer satisfaction the principal concern is considered. Hence, purpose of this study is the effect of service quality of martial clubs on customer satisfaction rate and c loyalty.

    Method

    This research is applied. The study statistical population included all the male and female customers of Tabriz martial in 1392. Research sample size selected 384 persons by Cochrane formula throuth , which random sampling method. The data collection tool was questionnaire. That reliability was obtained using the Cronbach'salpha coefficient for the quality of services equivalent 0/96, for the satisfaction equivalent 0/79 and for the loyalty equal 0/95. Analysis of data was performed by using the spss18 and Liserel. Pearson correlation analysis and structural equation modeling for testing hypotheses and from the Friedman test for ranking the factors was used. The findings from confirmatory factor analysis test and structural equations modeling of total coefficients effect showed that services quality has effect significant on the customer satisfaction and loyalty and Services quality is Influential factor on the customer satisfaction. Also, the customer satisfaction has a significant effect on their loyalty.

    Conclusion

    According to research findings can stated that, the quality of services is considered an important factor in customer satisfaction and loyalty. Therefore, club managers should identify customer needs and raise quality of services in order to meet customers’ needs and acquiring their satisfaction.

    Keywords: martial club, satisfaction, service quality, loyalty, customers
  • Rasol Nazari*, Somayeh YazdKhasti Pages 51-58

    The aim of this study was the relationship between the organizational DNA and organizational identity and its role on organizational agility in Foolad Mahan Sepahan sport club. The research was descriptive conducted, in a field way. Statistical population and sample of the study consisted of all 60 managers, coaches and staff. In order to collect information, the organizational DNA Hnald(2002), corporate identity Cheney (2005), and organizational agility Sharifi and Zhang (2010) was used. The test-retest and Cronbach's alpha coefficients was used for research reliability. Face validity were assessed by experts and content validity was approved based on 10 sport management professors according to agreement coefficient 0.86. As well, club organizational DAN was identical and organizational identity in media attention component and organizational agility in competence component had highest average. It seems that considering management style and human resources should be at the top of club managers.

    Keywords: Foolad Mahan club, organizational agility, organizational DNA, sports organizational identity
  • Abbas Shabani, Hamid Seyfi, Hossein Shahsavand Pages 59-67

    The aim of this study was to study student sport challenges of Sama colleges. Research methodology was descriptive and practical in terms purpose. Statistical population of this research includes all Sama college students of regions 5 which is under control of Islamic Azad University. The sample size for this study was 364 people by using Morgan table. Study instrument is researcher made questionnaire which it's validity is confirmed by the experts and its reliability was calculated using 0.92 by using cronbach's alpha. Finally, for study analysis, descriptive statistics and fridman test were used. The results showed that the most important challenges and barriers of students for performing physical activity in leisure time is the lack of commuter service for students transfer, the monotony of extracurricular activities, feeling fatigue for students, too much exercise, not considering students interest and inappropriate time scheduling for university and dormitory facilities. As well, free sport facilities can be one of the factors for encouraging students to do physical activity in leisure time.

    Keywords: physical activity, challenge, leisure time, students