فهرست مطالب

علوم اجتماعی - پیاپی 53 (تابستان 1400)

نشریه علوم اجتماعی
پیاپی 53 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه پاکنهاد، محمدجواد تقی پوریان*، بهزاد فرخ سرشت، معصومعلی سلیمیان صفحات 1-20

    این پژوهش با هدف شناسایی مولفه های سرمایه اجتماعی مبتنی بر شبکه های اجتماعی مجازی انجام شد.پژوهش حاضر از نظر طرح جز پژوهش های کیفی است.مشارکت کنندگان بالقوه ی پژوهش،مدیران و کارکنان بخش دولتی هستند که با روش نمونه گیری هدفمند صاحب نظران کلیدی و در ادامه تکنیک اشباع،20 نفر از مدیران ارشد و کارکنانی که در حوزه مرتبط با پژوهش دارای سابقه اجرایی و پژوهشی بودند،انتخاب شدند.برای جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردید و محقق با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی و انجام کد گذاری (کد باز و کد محوری)،سرمایه اجتماعی مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی را در 8 بعد به نام های اعتماد(24 گزینه)، مشارکت و همیاری(13گزینه)، انسجام و همبستگی(19گزینه)، آگاهی اجتماعی(32 گزینه)، شناختی(23گزینه)، ساختاری(32گزینه)، ارتباطی(50گزینه) و حمایت اجتماعی(4 گزینه) دسته بندی کرد و مدل کیفی طراحی گردید.تا کنون تحقیقی در زمینه شناسایی مولفه های سرمایه اجتماعی مبتنی بر شبکه های اجتماعی مجازی در بخش دولتی انجام نگرفته است .یافته های این مطالعه می تواند به مدیران سازمان ها در جهت بالابردن سطح سرمایه اجتماعی در بستر فضای مجازی کمک نماید و در نهایت باعث بهبود عملکرد سازمان شود.

    کلیدواژگان: اعتماد، مشارکت و همیاری، انسجام و همبستگی، آگاهی اجتماعی، ساختاری، شناختی، ارتباطی
  • محمود بسطامی نژاد، اکبر طالب پور*، خلیل میرزایی صفحات 21-46
    هدف این تحقیق ، تحلیل دیدگاه صاحبنظران علوم اجتماعی ایران در رابطه با علل توسعه نیافتگی کشور و دستیابی به راهکارهای پیشنهادی آنها برای رفع این معضل و دستیابی به توسعه است . با توجه به اهداف تحقیق از رویکرد کیفی و روش تحقیق دلفی استفاده شده است . مطلعین این پژوهش شامل تمام کسانی بود که در حوزه توسعه صاحبنظر بوده و در این زمینه دارای کتاب ، مقاله و یا اثر پژوهشی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و اطلاعات محور تعداد 15 نفر از این افراد به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند . نتایج تحقیق نشان می دهد که صاحبنظران مشارکت کننده در این پژوهش ، نقش موانع داخلی را در توسعه نیافتگی کشور مهم تر دانسته و اصلی ترین علت از دید آنها ، " سوء مدیریت داخلی " و "فقدان یک مدیریت شایسته سالار " است و فقدان مدیران شایسته و نبود دولت توسعه گرا نیز مزید بر علت شده است تا این امر تشدید و ادامه یابد . مهم ترین راهکار پیشنهادی این متفکرین برای خروج از این وضعیت ، روی کار آمدن یک دولت توسعه گرا با محوریت مشارکت همه جانبه مردم می باشد .
    کلیدواژگان: توسعه نیافتگی، سوء مدیریت، مدیریت شایسته سالار، دولت توسعه گرا
  • قربانعلی سبکتکین ریزی* صفحات 47-75

    مشارکت سیاسی که ازضرورتهای انکار ناپذیر درثبات نظامهای سیاسی در قرن حاضر به شمار می رود، تحت تاثیر عوامل مختلفی شکل می گیرد. از جمله ی این عوامل می توان به نقش عوامل فرهنگی اشاره نمود. هدف از تحقیق حاضر مطالعه ی نقش این عوامل بر میزان مشارکت سیاسی درایران است. این پژوهش به روش پیمایش و با مطالعه بر روی جمعیت شهرستان بجنوردانجام گرفته است. جمعیت نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طیقه ای انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه استفاده شده که اعتبار آن به روش صوری و پایایی آن به کمک آماره ی آلفای کرونباخ سنجیده شده است. داده ها با استفاده از ابزار16spss، تجزیه و تحلیل شده اند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین پنج عامل فرهنگی یعنی احساس قدرت و نفوذ سیاسی، اعتماد سیاسی و اعتماد اجتماعی، رضایت از زندگی و میزان دینداری، که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند با متغیر مشارکت سیاسی همبستگی معناداری داشتند. از میان متغیر های زمینه ای پژوهش نیز متغیرهای جنسیت، شغل ، تحصیلات و وضعیت اقتصادی همبستگی معناداری با مشارکت سیاسی داشتند.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، فرهنگ سیاسی، شهروندان، ثبات سیاسی، اعتماداجتماعی وسیاسی
  • ژیلا مشهدی میقانی*، تینا عارف زاده، معصومه مطلق صفحات 76-88

    علم به طور عام و هر رشته علمی به صورت خاص مملو و مشحون از مفاهیم و گزاره هاست. رسالت اندیشمند و صاحب تفکر در هر دانشی، آن است که برای تبیین، تشریح و توصیف واقعیت های اجتماعی فرارو، بتواند از تکثر،تشتت و تفرق مفاهیم، گذر کند و مفاهیم علمی را از طریق شناخت ژرف و عمیق گونه ها و در فرایند سنخ شناسی به بند و زنجیر فهم و ادراک درآورد. چه، به واقع توفیق هر پژوهش به سنخ و گونه هایی وابسته است که با آن فراهم آمده، حتی قسمت اعظم معرفتی که درباره جهان زندگی وجود دارد نیز، منبعش از سنخ سازی ذهن بشر است.لیکن، سنخ شناسی دو سازه سرمایه فرهنگی و سرمایه اجتماعی برای تنویر ذهن مخاطب و انفکاک آن از سایر اشکال مشابه، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. جهت حصول به همین مقصود در مقاله حاضر، سرمایه فرهنگی در سنخ متجسد، عینیت یافته و نهادی و سرمایه اجتماعی نیز در سنخ های بین فردی، میان گروهی و تعمیم یافته مورد تشریح و تدقیق قرار گرفته اند.فهم و کاربست شیوه تحلیل سنخ شناختی ، بویژه در نظام آموزش و در فراگرد تعلیم و پروراندن ذهن منظم و مطبق (طبقه بندی شده)، بیش از پیش می بایست مطمح نظر متولیان این حوزه خطیر باشد. زیرا تولید و بازتولید مفاهیم مبهم، متناقض و نامنظم، علاوه بر آنکه فرایند استنباط و درک مفاهیم را برای متعلم دشوار می نماید ، دایر دانش فراگیر را نیز محدود می سازد.

    کلیدواژگان: سنخ شناسی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی
  • مریم فخری، باقر ساروخانی *، محمدصادق مهدوی صفحات 89-101

    دراین مقاله هدف اصلی از نگارش بررسی تحرک اجتماعی از دریچه ازدواج می باشد. به این منظور محقق جهت مطالعه موردی و نمونه گیری و جمع آوری اطلاعات به متاهلین ساکن شهر تهران مراجعه نموده است. با استفاده از آلفای کرونباخ تعداد نمونه 380 مورد بوده و پرسشنامه های دریافت شده مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار گرفت. چارچوب نظری مورد استفاده در این مقاله دیدگاه" میدان" بوردیو می باشد. بدین صورت که از جمله میدان های موثر اجتماعی که در آن می توان قشر زن و مرد را به واسطه موقعیت های برتر خود و خانواده وی، بر اساس فرصت های مورد دسترس، در تحرک اجتماعی مورد بررسی قرار داد، میدان زناشویی است. در میدان زناشویی انتخاب همسر به توان دستبابی به امتیازات اکتسابی و حتی امتیازات منتسب به وی از پایگاه اقتصادی و اجتماعی خانواده، که می تواند در نوع خود نردبان اقتصادی و اجتماعی تلقی گردد، در بین زن و مرد متفاوت است. در جامعه افراد در میدان ازدواج برای کسب جایگاه و منزلت، از حیث نوع جنسیت خود بهره برده و جنسیت پدیده خنثی محسوب نمی شود. می توان گفت زن و مرد به عنوان یک عاملیت دوگانه در نابرابری نقش مهمی را در جامعه بر عهده دارد. که در این مقاله به اهمیت این موضوع بر اساس یافته های حاصل از تحقیق اشاره خواهیم نمود.

    کلیدواژگان: تحرک اجتماعی، ازدواج، خانواده، ارزش های سنتی، ارتقاء
  • عادل عبدالهی*، مسعود آذرخوش، مظفرالدین شهبازی صفحات 102-125

    این پژوهش با هدف تببین جامعه شناختی موانع توسعه فرهنگی در قوم بختیاری پرداخته شده است ازآنجایی که توسعه فرهنگی در سطح جهانی مورد تاکید و توجه قرار گرفت است که دغدغه دنیای بشری امروز در این زمینه است . لذا چها رچوب حاکم براین پژوهش باهدف مطالعه موانع توسعه فرهنگی قوم بختیاری در شهرستان الیگودرز در سال 1398انجام شده است. جامعه ی آماری تعداد322 نفر بوده است. روش تحقیق مورد استفاده در پژوهش کمی و با استفاده از نرم افزار spss و Excel انجام شد که با استفاده از روش میدانی و توزیع پرسشنامه سعی گردید تا موانع بدست آمده با استفاده از آزمون رتبه بندی فریدمن، مولفه های بدست آمده رتبه بندی شود. نتایج پژوهش نشان داد که ضعف دانش فرهنگی شاخص های توسعه فرهنگی ، حاکم بودن اخلاق ستی ،ویژگی های اخلاقی قوم بختیاری و ضعف عملکرد فرهنگی نیروی انسانی به ترتیب الویت از دیدگاه جامعه آماری مورد تحقیق حاصل شد.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، فرهنگ، قوم بختیاری، چالش، الیگودرز
  • نوروز هاشم زهی*، سمیه هاشمی زهی، نازنین ملکیان، لیلا نیرومند، کیوان میکائیلی آگاه صفحات 126-146

    فلسفه پیدایش سازمان های اجتماعی پاسخ گفتن به نیاز جامعه است.خدمات شهرداری یکی از شاخص های مدیریت توسعه شهری و عامل تداوم حیات شهراست.پیشرفت دانش و تکنولوژی و به ویژه ارتباطی و تحول در فرهنگ ها بر انتظارات شهروندان تاثیرگذار است. بنابرین برای شهرداری شهروندان باید به مثابه مشتریان بخش خصوصی نگریسته شوند و حداکثر رضایت مندی آنان فراهم گردد. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل و میزان رضایتمندی مردم از خدمات شهرداری قیامدشت است که با روش پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام گرفت. جامعه آماری را شهروندان بالای 18 سال قیامدشت تشکیل دادندکه حداقل 4 سال سابقه سکونت در این شهر را داشته اند و حجم نمونه 406 نفر بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.بر اساس نتایج؛ شهروندان درحد زیاد دیندار و هویتمند بودند. اعتماد و مشارکت اجتماعی اغلب شهروندان قیامدشت درحد متوسط بدست آمد. رضایتمندی در حوزه خدمات شهری، فضای سبز، شهرسازی و معماری، اجتماعی و فرهنگی، روابط عمومی، نیروی انسانی، فنی و عمرانی که با 65 پرسش مورد سنجش قرار گرفت، بسیار بالابدست آمد. نمره کل رضایتمندی ازعملکرد از 20 عدد 14 را به دست آورد.مشارکت اجتماعی تنها عاملی بودکه تاثیر بالایی(با بتای 27/0) بر رضایتمندی از عملکرد شهرداری قیامدشت داشت.در نهایت؛مردم اقدامات شهرداری را به مثابه پاداش، منفعت و قدرت تلقی کرده که احساسات مثبت و رضایتمندی را در آنان فراهم ساخت. رضایت از عملکرد شهرداری، عامل مهمی در ایجاد انگیزه برای مشارکت در توسعه شهری و بهبود کیفیت محل سکونت است. در مقابل نارضایتی از عملکرد موجب یاس و مسئولیت ناپذیری شهروندان می شود.

    کلیدواژگان: رضایتمندی از خدمات، شهرداری قیامدشت، خدمات شهری، شورای اسلامی شهر قیامدشت
|
  • Fatemeh Paknahad, Mohammad Javad Taghipourian *, BEHZAD FAROKHSERESHT, Masomali Salimian Pages 1-20

    The aim of this study was to identify the components of social capital based on virtual social networks. The present study is a qualitative research in terms of design. Potential participants in the research are virtual managers and public sector employees. Key and following the saturation technique, 20 senior managers and employees with executive and research background in the field related to research were selected. To collect data, semi-structured interview tools were used and the researcher using software MAXQDA and coding (open source and central code), social capital based on virtual social network in 8 dimensions called trust (24 options), partnership and cooperation (13 options), cohesion and solidarity (19 options), awareness Social (32 options), cognitive (23 options), structural (32 options), communication (50 options) and social support (4 options) and a qualitative model was designed. So far, research on identifying components of social capital based on networks Virtual socialization has not been done in the public sector. The findings of this study can help managers of organizations to raise the level Social capital in the context of cyberspace to help and ultimately improve the performance of the organization.

    Keywords: Trust, participation, cooperation, cohesion, solidarity, Social Awareness, structural, cognitive, Communication
  • Mahmoud Bastaminezhad, Akbar Talebpour *, Khalil Mirzaei Pages 21-46
    The purpose of this research is to analyze the views of the social sciences experts of Iran regarding the causes of the country's underdevelopment and to seek solutions to this problem and to achieve development. According to the research objectives, the qualitative approach and Delphi research method have been used. The participants of this research included all those who were in the field of development and had a book, article or research effect. Using a targeted and information-oriented sampling method, 15 of these people were selected as contributors. The results of the research show that the contributing experts in this research consider the role of internal barriers in the underdevelopment of the country more important, and the main reason for them is "internal mismanagement" and the lack of "decent management" and the lack of proper managers and the lack of a development-oriented government is also due to the fact that it will intensify and continue. Their most important solution to get out of this situation is the emergence of a development-oriented government focused on the full participation of the people .
    Keywords: Underdevelopment, Maladministration, Meritocracy Management, Developmental Government
  • Ghorbanali Saboktakin Rizi * Pages 47-75

    This paper looks for to study the factors affecting the contribution of citizens in paying municipal tolls. Using survey method, the data collected by conducting a self-constructed questionnaire. 500 residents (above 20 years old) were selected as sample by conducting random sampling method. Findings showed that the average mean of participation in the payment of municipal tolls among respondents was 31 of 55. In other words, the respondents' participation level in this field was below the average level. Among dimensions of participation, the highest mean was belonging of behavioral dimension and the lowest mean was belonging to propensity or emotional one. The independent variables (i. e. the satisfaction of municipal services, the social responsibility, the citizenship awareness, the sense of anomie in urban management and the sense of belonging to urban and neighborhood) were significantly associated with participation in payment of tolls. Multiple linear regression analysis indicated that these variables are able to estimate up to 28% of the dispersion of the payment of tolls. Finally, the results showed that deducting and tacking tolls as local taxes shall be consistent with the economic condition of citizens, to increase the public participation in paying of local taxation.

    Keywords: Social Participation, Political Culture, Citizens, Political stability, social&political trust
  • JILA MASHHADI MEIQANI *, TINA AREFZADEH, MASOMEH MOTLAGH Pages 76-88

    Science in general and each field of science in particular is full of concepts and propositions. The mission of the thinker and thinker in any knowledge is to be able to explain, explain and describe the transcendent social realities, to be able to go through the multiplicity, fragmentation and dispersion of concepts, and to understand scientific concepts through deep and profound knowledge of species and in the process of type. Cognition has taken the shackles of understanding. What, indeed, the success of any research depends on the type and species with which it is provided, even the vast majority of the knowledge that exists about the world of life, is the source of the type of human mind.However, the typology of the two constructs of cultural capital and social capital is an inevitable necessity for enlightening the mind of the audience and separating it from other similar forms. In order to achieve the same purpose in the present article, cultural capital in the embodied, objectified and institutional types and social capital in the interpersonal, intergroup and generalized types have been described and studied.Understanding and applying the method of typological analysis, especially in the education system and in the process of training and cultivating a regular (classified) mind, should be increasingly considered by those in charge of this critical field. Because the production and reproduction of vague, contradictory and irregular concepts, in addition to making the process of inferring and understanding concepts difficult for the learner, also limits the scope of comprehensive knowledge.

    Keywords: Typology, Cultural capital, Social capital
  • Maryam Fakhri * Pages 89-101

    The purpose of this article is to review the social mobility of the marriage window. For this purpose, the researcher has referred to married living in Tehran to study the case and collect and collect information.Using Cronbach's alpha, 380 cases were sampled and the received questionnaires were analyzed. The theoretical framework used in this article is Bourdieu's "field" view.In this way, marital field is one of the most effective social fields in which the male and female stratum can be studied in social mobility through its superior positions and its family, based on the opportunities available.In the marital field, the choice of a spouse to gain access to acquired privileges and even privileges attributed to him from the economic and social base of the family, which can be regarded as a social and economic ladder, is different from that of men and women.In the community of people on the marriage field, for the sake of status and dignity, it uses gender and gender is not a neutral phenomenon. It can be said that men and women play a significant role in society as a dual agency of inequality. In this paper, we will refer to the importance of this issue on the basis of the findings of the study.

    Keywords: social mobility, marriage, Family, traditional values, Vertical
  • Adel Abdollahi *, Masoud Azarkhosh, Mozafaroldin Shahbazi Pages 102-125

    This study aims to explain the sociological barriers to cultural development in the Bakhtiari people, since cultural development has been emphasized and considered worldwide, which is the concern of the human world today in this field. Therefore, what are the governing frameworks of this research with the aim of studying the barriers to cultural development of Bakhtiari people in Aligudarz city in 1398 The statistical population was 322 people. The research method used in the research was quantitative and was done using SPSS and Excel software. Using the field method and questionnaire distribution, an attempt was made to rank the obtained components using the Friedman ranking test. The results showed that the lack of cultural knowledge of cultural development indicators, the prevailing ethics, moral characteristics of the Bakhtiari people and the weak cultural performance of human resources were obtained from the perspective of the statistical population.

    Keywords: cultural development, culture, Bakhtiari trible, challenge, Aligudarz
  • Nowruz Hashemzehi * Pages 126-146

    The philosophy of the emergence of social organizations is to respond to the needs of society. Municipal services are one of the indicators of urban development management and a factor in the sustainability of urban life. Therefore, for the municipality, citizens should be seen as customers of the private sector and their maximum satisfaction should be provided.The purpose of this study is to identify the factors and the level of people's satisfaction with the services of Ghiamdasht Municipality, which was done by survey method and questionnaire. The statistical population consisted of citizens over 18 years old in Ghiamdasht who had lived in this city for at least 4 years and the sample size was 406 people who were selected by multi-stage cluster sampling.Based on the results; Citizens were very religious and identical. The trust and social participation of most of the citizens of Ghiamdasht was moderate. Satisfaction in the areas of urban services, green space, urban planning and architecture, social and cultural, public relations, manpower, technical and civil engineering, which was assessed with 65 questions, was very high. The total score of performance satisfaction was 14 out of 20. Social participation was the only factor that had a high impact (with a beta of 0.27) on satisfaction with the performance of Ghiamdasht Municipality.Finally, people saw municipal actions as a reward, benefit, and power that provided them with positive emotions and satisfaction. Satisfaction with the performance of the municipality is an important factor in motivating participation in urban development and improving the quality of housing. In contrast, dissatisfaction with performance leads to despair and irresponsibility of citizens.

    Keywords: Satisfaction with services, Ghiamdasht Municipality, Municipal Services, Ghiamdasht Islamic Council